wojciech.2345 02.09.11, 17:56 Niebawem będziemy obchodzili osiemnastą rocznicę niepodległości. 18.09.1993 ostatni żołnierz wojsk okupacyjnych opuścił Polskę. Warto tę datę uczcić jako nowe święto narodowe. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
malkontent6 Re: 18 rocznica wolności 02.09.11, 18:24 O wygłoszenie okolicznościowego przemówienia poprosimy Ewcię. :) Odpowiedz Link Zgłoś
igor_uk malkontent. 02.09.11, 18:27 Nu i zepsules watek.A taka byla powaga .Jak by tam nie bylo,jest 18 ,i ja by dodalem,okragla rocznica wolnosci. Odpowiedz Link Zgłoś
wojciech.2345 Re: 18 rocznica wolności 02.09.11, 18:32 malkontent6 napisał: > O wygłoszenie okolicznościowego przemówienia poprosimy Ewcię. :) ---------------------------------------- Uważam, że powinni to zrobić Borrka i Polski Francuz. Niech e-mailowo uzgodnią tekst. Uwierzę w to co obaj nam zakomunikują. Odpowiedz Link Zgłoś
malkontent6 Re: 18 rocznica wolności 02.09.11, 18:41 Zgoda, ale w czasie uroczystej akademii w pierwszym rzędzie będą siedzieli: Ewcia, c_k, pimpuś i Walter622. Odpowiedz Link Zgłoś
wojciech.2345 prośba do Borrki i Polskiego Francuza 02.09.11, 18:58 Panowie, czy moglibyście napisać wspólny tekst na rocznicę o której mowa w wątku? Pozdrawiam obu Panów. Wojciech. Odpowiedz Link Zgłoś
borrka Jest problem. 02.09.11, 20:05 Dla mnie odzyskanie Niepodleglosci, to 1989 i patriotyczna demonstracja na warszawskim Podzamczu, na ktora natknalem sie troche przypadkiem po przylocie do Warszawy. Wycofanie wojsk rosyjskich odnotowalem, ale szczerze mowiac, nigdy nie bylem i nie jestem jakos antyrosyjski. Raczej kolacze sie we mnie duch "Czterech pancernych", w ktorych bawilem sie w przedszkolu. Zreszta. 1993 byl dla mnie intensywnie i dramatycznie poswiecony sprawom damsko-meskim. Tak sie zlozylo, ze mialem troche okazje obserwowac dzialania Waniek - okupantow w PRL i z mojej perspektywy byly one nad wyraz pokojowe: sprzedawanie lewej benzyny za gorzale , badz wranglery. Ten biznes prowadzil nasz ciec i partnerzy rosyjscy byli przyjazni i "swoi". Nieraz pogadalem z nimi, a oni cieszyli sie, ze tak dobrze mowie po rusku. Serio, tacy byli okupanci w moich oczach. Odpowiedz Link Zgłoś
wojciech.2345 Re: Jest problem. 02.09.11, 20:31 Borrka, bardzo byłbym ciekaw tekstu uzgodnionego, w kompromisach być może dla mnie niezrozumiałych, przez Was obu. Trzeba trzymać się jakiegoś płota. Postawicie ten płot? Będę wdzięczny. Odpowiedz Link Zgłoś
borrka Ale ja nie musze "wykuwac" kompromisu z PF ! 02.09.11, 20:39 Jego wypowiedzi nie budza mego sprzeciwu, czesto sie z nimi zgadzam. PF musialby postawic jakas 'teze" i dokonamy syntezy, sadze, ze bez trudu. Powtarzam: dla mnie nie jest to kluczowa rocznica. Moze wydarzenie symboliczne i potrzebne, ale rzeczy najwazniejsze, dokonaly sie wczesniej. Odpowiedz Link Zgłoś
wojciech.2345 Re: Ale ja nie musze "wykuwac" kompromisu z PF ! 02.09.11, 21:02 Borrka, nie potrafię zaakceptować na 100% tego co Ty i PF twierdzicie z osobna. Ale chyba możliwe byłoby do zaakceptowania przeze mnie Wasze wspólne stanowisko. No to sobie pomarzyłem. Obaj jesteście ode mnie młodsi. Ergo. Jak będzie coś nie po mojej myśli to Was smarkacze postawię do kąta. Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz No dobrze, zabiore glos 04.09.11, 08:40 hm, hm, well, well... Sa narody, ktore Wolnosc na oltarzu postawily. Bo ja glupio stracily i bo chcialy tak bardzo te szanse dostac raz jeszcze by sie narodowo zrealizowac. I Historia wreszcie polskie modly wysluchala. Wyslala wpierw Ronniego, komedianta rodem z Irlandii by poudawal, ze Star Wars to jest zwycieski krok zbrojeniowy. I generalowie radzieccy nie umieli przeciw broni nic wynalezc. Nastepnie wyslala genseka o dobrych intencjach ale troche naiwnego. Ktory wierzyl, ze system da sie poprawic i ze wystarczy troche wolnosci don wpuscic. Nie dalo sie. Dla narodu genseka wolnosc bowiem znaczy anarchia i koniec imperium. I tak zadzwonil dzwon Zygmunt imperium radzieckiemu. O wiele bardziej interesujaca jest ta szansa, ktora Polakow Historia dala. Czy potrafia z niej skorzystac i stac sie Wielkim Narodem europejskim, ktorym juz dawno poinni byc. I tu widze wyzwanie dla Polakow. Teraz juz nie mozna liczyc na Historie. Teraz trzeba liczyc na siebie! PF Odpowiedz Link Zgłoś
swiblowo Re: 18 rocznica wolności 02.09.11, 22:14 Przyjacielamerykanski bylby lepszy. Bardziej glosny :)) !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
wojciech.2345 godzina wolności - 9:20 02.09.11, 19:36 W dniu 18 września 1993 o godz. 5:35 pociąg relacji Legnica-Brześć wyruszył z dworca Warszawa Wschodnia z grupą 24 żołnierzy, aby o godz. 9:20 przekroczyć granicę Polski w Terespolu. pl.wikipedia.org/wiki/P%C3%B3%C5%82nocna_Grupa_Wojsk Odpowiedz Link Zgłoś
dystans4 Re: 18 rocznica wolności 02.09.11, 21:05 Ja tutaj, owszem, widzę problem. Zasadniczy. I nie po to piszę, żeby się kłócić (że znajduję w tym przyjemność). Jaka rocznica odzyskania wolności? Kto o tym mówi? Twoja partia cały czas wyśpiewuje "Ojczyznę wolną racz nam zwrócić Panie"! Sam słyszałem (w jaszczyku)! To jak - jest ta wolność, czy jej nie ma? I czym jest dla Was prawda? Pustym słowem służącym do zdobycia władzy tak jak sto lat temu bolszewikom? Kiedy mówicie prawdę? Nigdy? Czy Wy wszyscy macie, czy Ty sam masz trochę wstydu? Odpowiedz Link Zgłoś
wojciech.2345 Re: 18 rocznica wolności 02.09.11, 21:20 dystans4 napisał: > Ja tutaj, owszem, widzę problem. Zasadniczy. I nie po to piszę, żeby się kłócić > (że znajduję w tym przyjemność). > > Jaka rocznica odzyskania wolności? Kto o tym mówi? ---------------------------------- Wyjaśniam "Kto o tym mówi?". Wojtuś, który na pieńku kilka razy miał z Waadzą Ludowom przed 1980r. Potem Wojtuś ocenił sytuację w ten sposób - niech się w te klocki bawią inni. Wojtuś zrobił swoje i już nie chciał się dalej w te klocki bawić. By wszystko było jasne - null etosu, jedynie świadomość zdarzeń. Odpowiedz Link Zgłoś
malkontent6 Re: 18 rocznica wolności 02.09.11, 21:44 Wnioskuję z tego, że żałujesz wyjazdu Armii Czerwonej z Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
dystans4 Re: 18 rocznica wolności 02.09.11, 22:39 Z czego to niby miałoby wynikać? Z tego, że PiS chce świętować niepodległość i jednocześnie fałszywie modlić się o nią: "Ojczyznę wolną racz nam zwrócić..." Z tego? -- A jeśli chodzi o porachunki z władzą ludową, to ja nigdy się nie dałem złapać. Przetłumaczyłem kiedyś książeczkę Julii Iwanowej Ostatni eksperyment. Czytelnik wydał, ale cenzura (polska cenzura) nie puściła. Wiele lat później potwierdził się udział kierownictwa KGB w rozbiciu systemu (choć tego co jest, pewnie nie chcieli), a ta książka wygląda mi na artystyczny manifest (rola gen. Bobkowa stała się znana również później). Ale to głupstwo. W 1982 KK wydała oświadczenie o wyrzeczeniu się przez "S" siły w stawianiu oporu, co zakończyło proces przygotowań. Opowiadać o tym nie myślę. Była o tym kiedyś rozmowa na Forum Kraj. Z Eleną (pisała z Hiszpanii). Napisałem jej, że wiedziałaby, gdziekolwiek by była. Nie myślę się przechwalać, bo i powodu do chwały nie widzę. Wiele lat później okazało się, że coś, o czym myśleliśmy, byłoby ciosem w próżnię (w najlepszym razie). A ja, na szczęście, nie mam nikogo na sumieniu. Piszę enigmatycznie, umyślnie. Dodam Wojtkowi, żeby się nie licytował. Żeby nawet nie próbował, nawet nie pomyślał. Kilka osób w Polsce, w tym tzw. publicznych, o tym wie. Namawiano mnie, żeby opowiedzieć publicznie. Na pewno nie dziś, nie wiem, czy w ogóle. Odpowiedz Link Zgłoś
malkontent6 Re: 18 rocznica wolności 03.09.11, 00:08 dystans4 napisał: > Piszę enigmatycznie, umyślnie. Piszesz wspaniale, szkoda, że nie na temat. Odpowiedz Link Zgłoś
borrka Drobny wtręt: 03.09.11, 09:14 Pasuje wszedzie, wiec rowniez do tej dyskusji. Panowie, mniej uwagi poswiecajmy temu KTO pisze (czyj post). Analizujmy, CO pisze. Te aspekty personalne zaciemniaja istote wywodu. Ja, zupelnie celowo, calkowicie zgadzam sie byc "zydowskim banderowcem", jak ustalila forumowa Lubianka. Haj bude tak. Wazne, co pisze. I jak - jestem maniakiem formy. Odpowiedz Link Zgłoś
wojciech.2345 Re: 18 rocznica wolności 04.09.11, 10:43 Przeczytałem z uwagą. Bardzo dziękuję. Odpowiem w wątku Borrki o cyrylicy bo tematy się nakładają. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
przyjacielameryki Re: 18 rocznica wolności 02.09.11, 23:10 Wyrzucenie rosyjskich wojsk okupacyjnych z Polski zapoczątkowało normalny czy wręcz dynamiczny rozwój Polski a przystąpienie do UE i NATO utrwaliło i zabezpieczyło efekty naszych przemian. To bardzo ważna data w naszej historii. Ten dzień powinien być świętem, dniem wolnym od pracy. To jedna z ważniejszych dat w naszej historii. Odpowiedz Link Zgłoś
swiblowo Re: 18 rocznica wolności 02.09.11, 23:18 I o! Jak ladnie powiedzial przyjaciel. Odpowiedz Link Zgłoś
melord Re: 18 rocznica wolności 18.09.11, 03:57 przyjacielameryki napisał: > Ten dzień powinien być świętem, dniem wolnym od pracy. > To jedna z ważniejszych dat w naszej historii. wejscie ruskich swieto(zalobne),wyjscie ruskich swieto(radosne),wejscia do NATO,EU i cholera wie co jeszcze wymysli(pewnie Smolenskie),swieta.......plus wszystkie dotychczasowe tobie sie przyjacielu w glowie poprzewracalo ty jako stary pisor-propagandzista powinines postulowac by 50-cio letnich(i nizej) emerytow z powrotem do pracy zagonic,mlodym ludziom zapewniac miejsce zatrudnienia by po swiecie za chlebem sie nie tulali a tobie swietowanie jedynie w glowie....Polska nowoczesna mu sie marzy, swietujac Odpowiedz Link Zgłoś
wojciech.2345 Re: 18 rocznica wolności 18.09.11, 00:04 No to świętujemy. Powinno to być święto państwowe. Odpowiedz Link Zgłoś
melord Re: 18 rocznica wolności 18.09.11, 03:21 wojciech.2345 napisał: > No to świętujemy. > poki ta wolnosc jeszcze mamy nastepne mocarstw sie przymierza by.... i to na nasze(rzadowe) wlasne zyczenie Odpowiedz Link Zgłoś
br0fl0vski Re: 18 rocznica wolności 18.09.11, 02:56 i tylko po to by powoli rozpuscic sie w europejskim soviecie. kiedy wreszcie przepchna ta ustawe o nbp w sejmie. Odpowiedz Link Zgłoś
wojciech.2345 Re: 18 rocznica wolności 18.09.11, 23:04 br0fl0vski napisał: > i tylko po to by powoli rozpuscic sie w europejskim soviecie. kiedy wreszcie pr > zepchna ta ustawe o nbp w sejmie. ------------------------------- No nie chcieliśmy obecności tych żołnierzy w Polsce. Przecież to naturalne. Nie rozumiem Ciebie. Odpowiedz Link Zgłoś
wojciech.2349 Re: 18 rocznica wolności 18.09.14, 13:02 No już minęło 21 lat i kilka godzin. Ostatni gieroje opuścili nas, o ile mnie pamięć nie myli, przed południem. Odpowiedz Link Zgłoś