Dodaj do ulubionych

Dla równowagi - Nord-Ost.

11.09.11, 23:39
Żeby nie było, że tylko z zamachami w USA jest coś nie w porządku. Pamiętacie historię z zakładnikami w teatrze na Dubrowce w Moskwie. W tej sprawie też do dziś niejasności jest więcej niż konkretnych odpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • igor_uk Re: Dla równowagi - Nord-Ost. 11.09.11, 23:48
      Vlad,tam akurat nic dziwnego nie wydarzylo sie.Zwykle rozpizdziajstwo i przekupstwo .
      Kiedys czytalem,ze dla kontroli puscili w droge osobowke z kierowcem i pasazerem o sniadej cerze ,a na tylnem siedzeniu AK niczym nie przekryty.Osobowka przejechala ponad 500 km,byla zatrzymywana wiele razy przez drogowke,kontrolowana i to im kosztowalo nie calych 3000$ .I zatrzymali ich ostatecznie tylko dla tego,ze nie mogli dogadac sie co do ceny. To byl szok.Moze pamjetasz,Nurgaliew o tym wspominal?
      • vladexpat Re: Dla równowagi - Nord-Ost. 11.09.11, 23:56
        igor_uk napisał:

> Vlad,tam akurat nic dziwnego nie wydarzylo sie.Zwykle rozpizdziajstwo i przekup
        > stwo .
        > Kiedys czytalem,ze dla kontroli puscili w droge osobowke z kierowcem i pasazere
        > m o sniadej cerze ,a na tylnem siedzeniu AK niczym nie przekryty.Osobowka prze
        > jechala ponad 500 km,byla zatrzymywana wiele razy przez drogowke,kontrolowana i
        > to im kosztowalo nie calych 3000$ .I zatrzymali ich ostatecznie tylko dla tego
        > ,ze nie mogli dogadac sie co do ceny. To byl szok.Moze pamjetasz,Nurgaliew o ty
        > m wspominal?

A mi to się bardziej kojarzyło z koncepcją sprowokowania małej zwycięskiej wojny (jak niegdyś USA na Grenadzie). Tyle, że powtarzając za klasykiem "chotieli kak łutsze, a połucziłos kak wsiegda".
        • igor_uk Re: Dla równowagi - Nord-Ost. 12.09.11, 00:01
          Vlad,ale jaka wojne?Z kim? To o czym piszesz bylo w 2002 roku, II wojna czeczenska trwala na dobre od 3 lat. Nie trafiono,vlad.
          • vladexpat Re: Dla równowagi - Nord-Ost. 12.09.11, 00:07
            igor_uk napisał:

> Vlad,ale jaka wojne?Z kim? To o czym piszesz bylo w 2002 roku, II wojna czeczen
            > ska trwala na dobre od 3 lat. Nie trafiono,vlad.

Pokazuję i objaśniam. Sformułowanie"mała, zwycięska wojna" zostało użyte w przenośni w odniesieniu do akcji militarnej/politycznej, która ma odwrócić uwagę opinii publicznej od istotnych problemów, pobudzić entuzjazm, patriotyzm i jednocześnie wskazać/napiętnować "wroga".
            • igor_uk Re: Dla równowagi - Nord-Ost. 12.09.11, 00:14
              na tam ten moment tego Rosja nie potrzebowala,poniewaz prowadzila wojne,ktora miala bardzo duze poparcie w spoleczenstwie.I wlasnie takie akty mogli zmusic Rosjan co do zadan o przerwaniu dzialan bojowych. Nie,Vlad,szukac trzeba gdzie indziej.Juz lepsze wersje sa z tym,ze to FSB wysadzal budynki w Moskwie i ze Basajew,"czlowiek FSB", dokonal najazdu na Dagestan.
            • walter622 Re: Dla równowagi - Nord-Ost. 12.09.11, 00:20
              vladexpat napisał:
              > Pokazuję i objaśniam.

W tej sprawie Igor ma rację. Brak odpowiedzi na pytania ma wyjątkowo banalny powód - raspizdjastwo, tych co napartaczyli. Jak przeanalizujesz Dubrowkę, Biesłan i Domodiedovo
              zawsze się z tym zetkniesz. W Domodiedovo ochraniasz przeoczył zamachowca bo zamiast zajmować się swoją robotą (za którą dostaje szmal) w tym czasie flirtował ze sprzątaczką.
              Nie wiem kiedy ostatnio byłeś w Moskwie - jak byś zobaczył "ochronę" w metrze to byś
              długo turlał się ze śmiechu.

"Bo mi Boy Zelenski tkwi w poprzek mego gardla. Jakies ruskie scierwo strzela w naszego pisarza i tlumacza.
              Czy jakis rosjanin przeprosil?" (polski_francuz)
              • vladexpat Re: Dla równowagi - Nord-Ost. 12.09.11, 00:25
                Dubrowka była jednak wyjątkowa, bo wydarzenia były na żywo transmitowane przez pudełko. A przecież prawdziwe znaczenie ma tylko to, co w pudełku można zobaczyć.
                Zresztą dziś to tylko dygresja a do tematu pewnie wrócimy pod koniec października, w 9 rocznicę wydarzeń.
                • walter622 Re: Dla równowagi - Nord-Ost. 12.09.11, 00:33
                  vladexpat napisał:

> Dubrowka była jednak wyjątkowa, bo wydarzenia były na żywo transmitowane przez
                  > pudełko.

No to w tym pudełku widziałeś, jak spartaczono całą akcję. Winni fuszerki nie będą się do tego przyznawać - lepiej puścić mgłę "tajemniczości". W Biesłanie było jeszcze gorzej.
                  Czy można mówić społeczeństwu o fatalnym przygotowaniu osób, które są odpowiedzialne
                  za takie akcje. Nie przypadkowo wspomniałem o metrze - po ostatnich zamachach sądziłem, że coś się zmieniło ....

**************************************************************
                  "Bo mi Boy Zelenski tkwi w poprzek mego gardla. Jakies ruskie scierwo strzela w naszego pisarza i tlumacza.
                  • igor_uk Re: Dla równowagi - Nord-Ost. 12.09.11, 00:41
                    walter,operacja w Nord Ost od strony sluzb specjalnych byla przeprowadzona wzorowo.Nikt i nigdy nie mial nic tak trudnego do zrobienia.
                    Zawiedli dalsze dzialania ,ale chlopaka z jednostek zrobili wszystko jak nalezy.Nie wybuchla zadna z bomb.A to sie liczy.
                    • walter622 Re: Dla równowagi - Nord-Ost. 12.09.11, 00:47
                      igor_uk napisał:
                      > Zawiedli dalsze dzialania ,

No przecież to mam na myśli. Jeżeli przeprowadza się taką akcję to koordynuje się działania wszystkich służb - w tym medycznych. A te kompletnie spaprały robotę.

• igor_uk Re: Dla równowagi - Nord-Ost. 12.09.11, 01:02
                        walter,prawdopodobnie w gre weszla proba utrzymania wszystkiego w tajemnice .Zeby do tych w srodku nie dotarla zadna informacja o przygotowaniach zwiaznych z uzyciem gazow.
                        Przygotowanie sluzb medycznych do przyjmowania pacjentow po uzyciu gaza,moglo doprowadzic do tego,ze terrorysci wiedzieli by o tym.
                        • walter622 Re: Dla równowagi - Nord-Ost. 12.09.11, 01:05
                          To kompletnie bez sensu. Służby medyczne nie wiedziały nawet jaki gaz użyto.
                          Jaka różnica - gazem czy bombą ?

• igor_uk Re: Dla równowagi - Nord-Ost. 12.09.11, 01:09
                            Nu wlasnie o tym i pisze,ze sluzby medyczne nie byli poinformowane o nie o czym,ze wzgledy na to,zeby utrzymac sam atak wgtajemnice.Przeciez od samego poczatku dawali terrorystam do zrozumienia,ze jest mozliwosc dogadania sie.
                            Co widzisz w tym bez sensu,ze probowano przygotowania do ataku z uzyciem gazu,utrzymac w tajemnice?
                            Czy uwazasz ze ludzi ze sluzb specialnych nie wiedzieli o tym ,jakie rozpizdiajstwo wokol nich jest?
                            • walter622 Re: Dla równowagi - Nord-Ost. 12.09.11, 01:18
                              igor_uk napisał:
                              > Nu wlasnie o tym i pisze,ze sluzby medyczne nie byli poinformowane o nie o czym
                              > ,ze wzgledy na to,zeby utrzymac sam atak wgtajemnice.

Większość służb medycznych była już tam na miejscu do rozpoczęcia akcji. Natomiast nie mieli anty-dioksyny i nie wiedzieli jaki gaz zastosowano, więc nie wiedzieli jak ratować poszkodowanych.
                              Tego nie da się usprawiedliwić tłumaczeniem o "utrzymaniu akcji w tajemnicy".
                              Właśnie to było w tym przypadku raspizdjastwem.

• igor_uk Re: Dla równowagi - Nord-Ost. 12.09.11, 01:45
                                walter,nie rozumiemy sie. Sam gaz nie byl trujacy,przeciez o tym wiemy,wlasnie ze wzgledu na to,zmarlo 1/10 zakladnikow ,wiekszosc ofiar po prosu udlawila sie wlasnymi wymiocinami.
                                W przypadku,jak by terrorisci byli poinformowani przez swoich ludzi,obecnosc ktorych wsrod personelu medycznego nie mozno bylo wykluczyc,mogla doprowadzic do detonowania ladunkow i sierci 100% zakladnikow.
                                Taka okropna kalkulacja.
                                walter,to nie to,ze ja o tym domyslam sie,tylko to bylo wypowiedziano przez jednego ze struktur silowych odrazu po akcji.Pozniej z ta wypowiedzia nigdy wiecej nie spotkalem sie.Moze wlasnie przez ta kalkulacje.
                                Coz,wybieranie mniejszego zla ludzkosc przesladuje od zawsze.
                                Do tego,jakby odrazu do teatru wkroczyla by duza grupa ratownikow,to by i bez zadnego antydotuma wiekszosc z ofiar byla by uratowana ,ale to rowniez nie mozno bylo zrobic,poniewaz bali sie,ze sa jeszcze gdzies ladunki wybuchowe i dla tego rannych wyprowadzali tylko chlopaki z jednostek .A w tym czasie sapery przeszukiwali budynek.
                                Nie ,walter,nie moge uznac Nord Ost za rozpizdiajstwo.Zbyt trudna to byla operacja i to ze zginelo tylko 10% zakladnikow,to mozno uznac za sukces. Ale masz racje w jednym,jest bardzo latwo krytykowac.
                                • mongolszuudan Re: Dla równowagi - Nord-Ost. 12.09.11, 09:52
                                  Nie sa wspomniene tu jeszcze raspizdiajstwo albo patalogiczna gluposc, jesli nie zdrada, telewizyjnych zurnalistow-liberastow, co w real-time informowali terroristow o wszystkim co robi sie na zewnatrz budynku teatra. Pamietam, jak jedna mloda bezmozga kuzwa oswiadczyla w swoim reportazu: 'Zdaje sie mi, ze zaraz gotowi sie szturm'. Mysle, ze nie trzeba tlumaczyc nikomu jakie skutki mogli miec takie slowa. Prawda, ta dolbojobke natychmiast ubrali z efirza i spodziewam sie ze tez z TV na zawsze. Wiecej ja nigdzie ja nie widzialem. translacji w real-time z miejsca takich wydarzen to w ogole kretynizm. Nie mozna dla zadowolenia niezdrowych istynktow wszelkich jebnetych nekrofilow i scierwojadow tal ryzykowac zyciem setek ludzi. Nie sa warte te mgnienia 'prawdziwej historii' zycia wielu ludzi. Zyrmalist moze ryzykowac swoim zyciem, lecz kiedy on sam bedac w bezpiecznosci ryzykuje zyciem innych ludzi to pazkudzstwo. Lepiej calkiem nie znac co tam bylo niz znac wszystko, w tej liczbie dzieki komu operacja skonczyla sie zwalami trupow.
                                  • mongolszuudan Re: Dla równowagi - Nord-Ost. 12.09.11, 10:02
                                    Ja rozumiem dlaczego mediki nic nie znali. Gdyby znali, nie bylo by w tych warunkach zadnej mozliwosci zapobiec uprzedzenia terroristow o planach specsluzb. Jakies zurnalistkie scierwo obowiazkowo by wszystko rozwachalo.
    • przyjacielameryki Re: Dla równowagi - Nord-Ost. 12.09.11, 10:19
      W Biesłanie zginęły dzieci z winy totalnej nieudolności i fatalnego dowodzenie rosyjskich sił specjalnych. Jestem ciekawy, że władze Rosji wypłaciły rodzinom tych dzieci odszkodowania za doprowadzenie przez reprezentanta tej władzy do ich śmierci.
      • igor_uk Re: Dla równowagi - Nord-Ost. 12.09.11, 10:35
        Ale z ciebie szakal,ty tylko o kasie myslisz.Czy rozumiesz to,ze jestes palantem?
        • przyjacielameryki Re: Dla równowagi - Nord-Ost. 12.09.11, 10:42
          igor_uk napisał:

> Ale z ciebie szakal,ty tylko o kasie myslisz.Czy rozumiesz to,ze jestes palante
          > m?

Wiem że jesteś prostaczkiem. Tak już musi być, taki się widocznie urodziłeś. Ale może spróbujesz odpowiedzieć prostaczku na proste pytanie - czy władza w Rosji przeprosiła już rodziców tych zabitych dzieci za doprowadzenie do ich śmierci i czy wypłaciła rodzicom odszkodowania? Mnie to naprawdę interesuje. Jestem ciekawy jak w Rosji załatwia się sprawy i problemy zwykłych ludzi.
          • igor_uk Re: Dla równowagi - Nord-Ost. 12.09.11, 10:53
            durik,czy ty rozumiesz sam co piszesz? Wiesz co,jestes naprawda hiena,wykorzystujesz smierc dzieci dla tego,zeby po raz kolejny podetrzec sie Rosja,wyjatkowy palant z ciebie,a do tego debil,ze tego nie rozumiesz.
            A jak cie cos naprawda ciekawi,to czlowiek przyzwoity nie pisze:
            "W Biesłanie zginęły dzieci z winy totalnej nieudolności i fatalnego dowodzenie rosyjskich sił specjalnych. Jestem ciekawy, że władze Rosji wypłaciły rodzinom tych dzieci odszkodowania za doprowadzenie przez reprezentanta tej władzy do ich śmierci. "
            A tylko zadaje samo pytanie:
            " Czy ktos wie,jakie odszkodowania naleza sie w Rosji ofiaram aktow terrorystycznych?"

Bo widzisz li,w tym jak ty to piszesz,to wychodzi ze sluzby specjalne Rosie celowo zabili te biedne dzieci.Jestes nieuleczalnie chory w swojej nienawisci do Rosji i Rosjan i nie zmieni tego faktu to,ze ty czas od czasu klamiesz,piszac ,ze Rosjan szanujesz,a moze i lubisz.
            Jestes tylko gnojem i szowinistem.O tym co pisales na temat mojego dziadka,jak rowniez o prawoslawiu,to tym razem tobie nie wsomne.
      • mongolszuudan Re: Dla równowagi - Nord-Ost. 12.09.11, 10:49
        Slawo Bogu, ze to bylo nie w Polsce. Gdyby operacje wykonywali debesciaki z polskich specsluzb nie tylko w szkole - w calym miescie nie przezyl by nikt, a terroristy by spokojnie uszli.
        • mongolszuudan Re: Dla równowagi - Nord-Ost. 12.09.11, 10:57
          W Polsce nie ma takiego zwyczaju ratowac dzieci od mordercow. W Polsce ksiadz i ulubiony nauczyciel tylko ucieszaja dzieci i zycza im szczesliwa drogi przed tym jak poslac ich w gazenwagen albo krematorium w jakims z polskich obozow.
          • vladexpat Re: Dla równowagi - Nord-Ost. 12.09.11, 11:00
            mongolszuudan napisał:

> W Polsce nie ma takiego zwyczaju ratowac dzieci od mordercow. W Polsce ksiadz i
            > ulubiony nauczyciel tylko ucieszaja dzieci i zycza im szczesliwa drogi przed t
            > ym jak poslac ich w gazenwagen albo krematorium w jakims z polskich obozow.

Idź ty się leczyć na nogi, bo na głowę za późno.
            • mongolszuudan Re: Dla równowagi - Nord-Ost. 12.09.11, 11:05
              Czio, scierwo, o polskich dzieci i Januszu Korczakie u ciebie boli? A gdy paskuda przyjacielhameryki znecaje sie nad pamiecia dzieci Beslana i tych bohaterow, ze polegli dla ich ocalenia, to ciebie nie boli. Puknij sobie w leb, klamliwa gnido.
            • igor_uk Vlad. 12.09.11, 11:08
              czy naprawda nie zrozumiales czego dotyczyla wypowiedz mongola?
              Przeciez to odpowiedz na post amerykanskiego przyjaciela:

"W Biesłanie zginęły dzieci z winy totalnej nieudolności i fatalnego dowodzenie rosyjskich sił specjalnych. Jestem ciekawy, że władze Rosji wypłaciły rodzinom tych dzieci odszkodowania za doprowadzenie przez reprezentanta tej władzy do ich śmierci. "

I zaraz zobaczysz,narazisz sie na jego odpowiedz,w niczym nie lepsza od twojej.
              • vladexpat Re: Vlad. 12.09.11, 11:10
                igor_uk napisał:

> czy naprawda nie zrozumiales czego dotyczyla wypowiedz mongola?
                > Przeciez to odpowiedz na post amerykanskiego przyjaciela:
                >
                > "W Biesłanie zginęły dzieci z winy totalnej nieudolności i fatalnego dow
                > odzenie rosyjskich sił specjalnych. Jestem ciekawy, że władze Rosji wypł
                > aciły rodzinom tych dzieci odszkodowania za doprowadzenie przez reprezentant
                > a tej władzy do ich śmierc
                i. "

>
                > I zaraz zobaczysz,narazisz sie na jego odpowiedz,w niczym nie lepsza od twojej
                > .
                A czym jest lepsze rzucanie łajnem przez mongoła od rzucania łajnem przez przyjaciela?
                • igor_uk Re: Vlad. 12.09.11, 11:18
                  Tylko tym,ze mongol przerzucil to lajno z powrotem do przyjaciela hamerykanskiego.
                  Nie wiem,czy zauwazyles,mongol nigdy nie atakuje,on kontratakuje.Ja rowniez bardzo czesto mam chec zjebac cala Polske,jak czytam wypowiedzi roznych rusofobow,ale powstrzymuje sie,adresujac swoi wyzwiska pod adresem konkretnej osoby.mongol nie musi byc wstrzemiezliwym.
                  • mongolszuudan Re: Vlad. 12.09.11, 11:28
                    Naprawde, nie mam takiego zwyczaju kolekcionowac polskie lajno na swoim terenu - rzucam to polskie lajno z powrotem - na Ojczyzne. Jesli komus niewinnemu przypadkiem to trafi w morde, zawczasu przepraszam. A nie kidajcie gowno ze swojego teritorium, nie bedziecie miec wlasna morde we wlasnym lajnie.
                • przyjacielameryki Re: Vlad. 12.09.11, 11:18
                  vladexpat napisał:

> > .
                  > A czym jest lepsze rzucanie łajnem przez mongoła od rzucania łajnem przez przyj
                  > aciela?

A w którym to momencie ja rzuciłem łajnem? Przecież śmierć tych dzieci to wynik zle przeprowadzonej akcji przez przez rosyjskie specsłużby. To są oficjalne informacje również w Rosji. Więc o jakie łajno chodzi. Pisanie prawdy o Rosji jest łajnem i rusofobią? Ciekawe.

• walter622 Re: Vlad. 12.09.11, 11:55
                    przyjacielameryki napisał:

> Pisanie prawdy o Rosji jest łajnem i rusofobią?

Jak zwykle podle łżesz i cynicznie udajesz, że nie wiesz co czynisz.
                    Szturm na budynek szkoły w Biesłanie zaczął się od chaotycznej strzelaniny osób, których dzieci były w tym budynku (milicjantów z miejscowego posterunku). Mówienie o "akcji"
                    w tych warunkach jest świadomym, wyjątkowo podłym łgarstwem i o tym doskonale wiesz.

• mongolszuudan Re: Vlad. 12.09.11, 11:20
                  Faktycznie niczym. Roznica w twoim zachoiwaniu. Albo ty musisz potepiac obydwaj podlecy - polskiego i ruskiego, albio ignorowac obydwa idiota - polskiego i ruskiego. Ale ty poepiasz tylko ruskiego. Ciekawie, dlaczego? Czy dlatego ze ty calkiem zgodny z opinia przyjacielahameryki, tylko nie pozwolasz sobie odwarte mowic, co gada ten durien?
                  • vladexpat Re: Vlad. 12.09.11, 11:28
                    mongolszuudan napisał:

> Faktycznie niczym. Roznica w twoim zachoiwaniu. Albo ty musisz potepiac obydwaj
                    > podlecy - polskiego i ruskiego, albio ignorowac obydwa idiota - polskiego i ru
                    > skiego. Ale ty poepiasz tylko ruskiego. Ciekawie, dlaczego? Czy dlatego ze ty c
                    > alkiem zgodny z opinia przyjacielahameryki, tylko nie pozwolasz sobie odwarte m
                    > owic, co gada ten durien?

Przjaciel wciął po prostu chamski post o kasie i Biesłanie do założonego przeze mnie wątku o licznych niejasnościach związanych z Dubrowką. Ja to zignorowałem. Twój wpis o "polskich obozach" i ludziach, którzy nie mając innego wyjścia, nie mając najmniejszej szansy na ratunek szukali choć pociechy i otuchy w słowach przed straszliwą śmiercią to już nie chamstwo, to przekraczająca wszelkie granice perfidia. Teraz rozumiesz czemu zareagowałem?
                    • walter622 Re: Vlad. 12.09.11, 11:39
                      vladexpat napisał:

> Teraz rozumiesz czemu zareagowałem?

Niestety chamskie wpisy "przyjaciela" są kontynuacją swoistej "tradycji" tego forum -
                      na każdą wiadomość o tragedii w Rosji tego typu facia reagują z nieskrywaną radością.
                      "Wspaniała wiadomość. Szkoda, że tak mało (zabitych)" - to typowa, wręcz klasyczna
                      wypowiedź "prawdziwych Polaków". Za każdym razem mamy do czynienia z fundowanym przez nich spektaklem chamstwa i zbydlęcenia. Przy tym nie dostrzegłem by ktokolwiek zdobył się na odwagę by sprzeciwiać się tego typu wypowiedziom.

Gdy próbujesz, w obliczu takiej niegodziwości, oponować natychmiast jesteś wyzywany od "komsomolców" i "parszywych rusków". Dlatego większość siedziz podkulonym ogonem cicho by uniknąć podejrzenia, że nie są "patryotami".

• mongolszuudan Re: Vlad. 12.09.11, 11:41
                      Nie rozumiem. I ty nie rozumiesz ze zakladniki w Bieslanie w rzeczewistosci nie miali najmniejszej szansy na ratunek. To jest summa Boskiego cudu i cudu bohaterstwa i mestwa rosyjskich specsluzb i mieszkancow miasta i samich zakladnikow, ze udalo sie przezyc takiej liczbie ludzi. Nikt na Ziemi nie potrafil by zrobic wiekszego. U was w tchorzliwej Europie tym bardziej - was taki jeden terrorista jak Breivik moze rozstrzeliwac jak owiec setkami.
                      • mongolszuudan Re: Vlad. 12.09.11, 11:56
                        Zastanowisie nad tym, durniu. Jeden terrorista w Szwecji rozsadzil budynek rezydencji Prime-ministra kraju i przez pare godzin rozstrzelal na odwartym powietrzu (nie w budynku, nie zakladnikow) prawie sto prawie doroslych osob. A policja przybyla na miejscie przestepstwa przez poltorej godziny, chociaz miejsce to bylo tylko w 40 km od stolicy i dookola byla nie pustynia, a bardzo zamieszkala miejscowosc, tym bardziej w kraju gdzie bron palne i ldzi motorowe jest prawie u kazdej rodziny, ze mieszka po brzegach fiordow. To byl po twojemu zdaniu wzor doskonalej dzialolnosci i wychowania policji, armii i po prostu obywatelow panstwa? Jak ludzie, co ma taki haniebny wzor walki z terrorem moga uczyc kogos jak trzeba walczyc z terrorem? Tym bardziej Rosje, ktora ma takie doswiadczenie ledwie nie od czasow swojego powstania.
              • przyjacielameryki Re: Vlad. 12.09.11, 11:23
                igor_uk napisał:

> czy naprawda nie zrozumiales czego dotyczyla wypowiedz mongola?
                > Przeciez to odpowiedz na post amerykanskiego przyjaciela:
                >
                > "W Biesłanie zginęły dzieci z winy totalnej nieudolności i fatalnego dow
                > odzenie rosyjskich sił specjalnych. Jestem ciekawy, że władze Rosji wypł
                > aciły rodzinom tych dzieci odszkodowania za doprowadzenie przez reprezentant
                > a tej władzy do ich śmierc
                i. "

Prostaczek, zamiast bluzgać i wściekać się udowodnij, ze ja napisałem nieprawdę. Przecież na innym wątku coś tam starałeś się udowadniać odnośnie WTC. No więc pobawmy się w udowadnianie i obalanie.
                • igor_uk Re: Vlad. 12.09.11, 11:37
                  dupolizek,jestes zbyt tepy,zeby co kolwiek do cie dotarlo.Ty,swolosz szowinistyczna,zaponiales o malym szczegole,ze to byl akt terorystyczny,ktory cie napewno ucieszyl.
                  Jestes smieciem ludzkim i tylko.Twoja glupota jest beznadziejnie gleboka.Nie zaslugujesz nawet na odrobine szacunku.
                  • przyjacielameryki Re: Vlad. 12.09.11, 11:51
                    igor_uk napisał:

> dupolizek,jestes zbyt tepy,zeby co kolwiek do cie dotarlo.Ty,swolosz szowinisty
                    > czna,zaponiales o malym szczegole,ze to byl akt terorystyczny,ktory cie napewno
                    > ucieszyl.
                    > Jestes smieciem ludzkim i tylko.Twoja glupota jest beznadziejnie gleboka.Nie za
                    > slugujesz nawet na odrobine szacunku.

I to jest rzeczowe, obiektywne i kompetentne udowadnianie i obalanie. Brawo prostaczek. Sam dopatrujesz się sensacji u innych(zakładasz olbrzymia ilość wątków n/t USA, zawsze negatywnie nastawionych do USA) a na swoim rosyjskim podwórku nie przyjmujesz do wiadomości jakiejkolwiek dyskusji na jakikolwiek bardziej kontrowersyjny temat.
                    Zawsze jest obrażanie narodu rosyjskiego, padlina, śmieć ludzki itd. Pamiętam jak dawny polski ambasador w Rosji Pan Ciosek kiedyś powiedział, że Rosja to chory kraj, że potrzebuje czasu. A powiedział to jakieś 12 lat temu ale widać nie wiele się zmieniło.
                    • mongolszuudan Re: Vlad. 12.09.11, 12:04
                      A co ciebie, padlina, obchodzi co tam Igor pisze o USA, o jakichs to tam gmachach, napelnionych miedzynarodowymi spekulantami, co zgineli za swoje chciejstwo robic kase w Imperium zbudowanym na kosciach, pocie i krwi wszystkich narodow Ziemi, w tej liczbie - i polskiego? To nie twoj kraj, gnido, nie twoj narod. Ty, dran podla, uderzyles w Rosje, Rosjan, malo tego - w dzieci.
            • mongolszuudan Re: Dla równowagi - Nord-Ost. 12.09.11, 11:12
              Kiedy nauczysz sie brzydzić się podlecami rodakami, tylko wtedy bedziesz miec prawo i racje potepiac ruska swolocz. I tylko wtedy zasluzysz zeby di ciebie zwracali sie nie z brzydkosciami, a jak k normalnej osobie.
      • walter622 Sęp - padlinożerca 12.09.11, 11:24
        przyjacielameryki napisał:

> W Biesłanie zginęły dzieci z winy totalnej nieudolności i fatalnego dowodzenie
        > rosyjskich sił specjalnych.

Niestety Igor ma rację - jesteś zwykłym padlinożercą, cynicznie wykorzystującym ludzkie tragedie. Na dodatek łżesz.
        Bardzo duża liczba ofiar spowodowana była rozpoczęciem ataku na szkołę przez zdesperowanych ludzi, których dzieci znajdowały się w tym budynku - konkretnie strzelaninę
        rozpoczęło kilku milicjantów z miejscowego posterunku. No, a po tym wszystko poszło na "żywioł". W tych warunkach mówienie o "fatalnym dowodzeniu rosyjskich sił specjalnych"
        jest świadomym wprowadzaniem ludzi w błąd.

> Rosji wypłaciły rodzinomtych dzieci odszkodowania za doprowadzenie przez reprezentanta > tej władzy do ich śmierci.

Wyjątkowo chamski i haniebny sposób postawienia pytania. Jeżeli interesuje ciebie czy rodzice dzieci (nie tylko dzieci - zginęło też sporo dorosłych), które zginęły w tej szkole
        otrzymały z tego tytułu pieniądze to wiedz, że je otrzymały. Niestety te pieniądze nie przywrócą życia.
        A teraz możesz gryźć paznokcie i się wściekać, że do tej szkoły nie wysłałeś wtedy swoje
        dzieci - byłbyś teraz bogatym.

• igor_uk Re: Sęp - padlinożerca 12.09.11, 11:42
          walter,to cos,co i czlowiekiem nazwac trudno,nic z tego co Ty napisales nie zrozumie .Przeciz dla niego te dzieci nic nie znacza,to tylko narzedzie(taki mlotek),ktorym moze jebnec ruskich w leb.Przeciez tylko to jego cieszy w zyciu .
          To smiec,odpadek.Prawdopodobnie,to byly aparatczyk PZPR ,ktory odreaguje swoi upokorzenia,ktorych doznal ,stojac na bacznosc przed radzieckimi towarzyszami.
          • walter622 Re: Sęp - padlinożerca 12.09.11, 11:47
            igor_uk napisał:
            > to byly aparatczyk PZPR ,ktory odreaguje swoi upokorzenia, ktorych
            > doznal ,stojac na bacznosc przed radzieckimi towarzyszami.

Też uważam, że ten śmieć to jakiś były partyjny agitator, którego bolszevickie zdolności zostały docenione przez nowe władze. Kiedyś plótł brednie o "wiecznie żywym leninie" i "gnijącym" zachodzie", a obecnie z tą samą werwą pisze o Rosjanach, choć jak niejednokrotnie twierdził kompletnie nie zna tego narodu.

Taki typowy przypadek pis-bolszevika.

• melord Re: Sęp - padlinożerca 12.09.11, 12:22
              przyjaciel dal doopy nie ma watpliwosci
              nie bede jednak kopal lezacego.... jesli posiada IQ>1,pewnie to zrozumie
              • przyjacielameryki Re: Sęp - padlinożerca 12.09.11, 12:34
                melord napisał:

> przyjaciel dal doopy nie ma watpliwosci
                > nie bede jednak kopal lezacego.... jesli posiada IQ>1,pewnie to zrozumie

Od kiedy jesteś w komsomole? Od zawsze? O IQ nie wypowiadaj się lepiej.
                • igor_uk nie zrozumial. 12.09.11, 12:35
                  melord,szkoda wysilku dla tego bota.
              • walter622 Re: Sęp - padlinożerca 12.09.11, 12:41
                melord napisał:

> przyjaciel dal doopy nie ma watpliwosci nie bede jednak kopal lezacego....

Widziałem jak te śmiecie reagowały na wieść o śmierci dzieci w Biesłanie. To nie były
                osoby "leżące" - byli to ludzie którzy w tym czasie hańbili Polaków. Dominowała w śród
                nich nieskrywana radość, a zarazem pogarda dla Rosjan i Osetyjczyków.

www.youtube.com/watch?v=R5JT31ZJfsw
            • przyjacielameryki Re: Sęp - padlinożerca 12.09.11, 12:22
              walter622 napisał:

> igor_uk napisał:
              > > to byly aparatczyk PZPR ,ktory odreaguje swoi upokorzenia, ktorych
              > > doznal ,stojac na bacznosc przed radzieckimi towarzyszami.
              >
              > Też uważam, że ten śmieć to jakiś były partyjny agitator, którego bolszevickie
              > zdolności zostały docenione przez nowe władze. Kiedyś plótł brednie o "wiecznie
              > żywym leninie" i "gnijącym" zachodzie", a obecnie z tą samą werwą pisze o Rosj
              > anach, choć jak niejednokrotnie twierdził kompletnie nie zna tego narodu.
              >
              > Taki typowy przypadek pis-bolszevika.
              Cha!, cha!, cha! A wypowiedział te słowa prymitywny ale znany na FS kremlowski propagandysta. A mi to loto co takie przygłupy jak ty wygadują.
            • mongolszuudan Re: Sęp - padlinożerca 12.09.11, 12:24
              Nie trzeba wszystko walic na pis. To primitywnie. Gnidy w Polsce na sa wyjatkowa wlasnoscia partii PiS. Przyjaciel nie jest pisowcem, o czym nie raz pisal. To po prostu gnoj, wszystko jedno na kodo on modli sie - na PiS, Tuska czy na USA. Ten gnoj, ktoremu nie udalo sie ubiec do kraju swojego marzenia (a komu tam potrebny jebnety stary dupolizek?) marzy teraz zeby USA zrobila z Polski swoja nastepna kolonie podobna do Puerto Rico. To taki sam bezmozdi gnoj, jak rosyjscy liberasci, ktore wiecej wszystkiego na swiecie nienawidza swoj (czy rzeczewiscie swoj?) kraj, swoj (czy rzeczewiscie swoj?) narod za to, ze narod nie rozdziela ich marzenia zniczszyc kraj, zrobic jego kolonia kraju marzen tych liberastow, samolikwidowac sie, zapomniec na wieki o swojej (naturalnie nie slusznej i naturalnie krwawej jak nigdzie w swiecie) historii, swojej 'prymitywnej' kulturze, o tysiacialatnej walke naroda za swoja swobode, niepodleglosc, za prawo byc soba, mowic na swoim ojczystem jezyku, spiewac swoi piesnie, opowiedzac dziecom starozytnie ojczyste bajki, wierzyc w religie swoich ojcow i dziadow albo w cos inne, w co chciesz ty sam, a nie decyduje za ciebie ktos gdzies tam za ocaenem.
          • przyjacielameryki Re: Sęp - padlinożerca 12.09.11, 12:19
            igor_uk napisał:

> walter,to cos,co i czlowiekiem nazwac trudno,nic z tego co Ty napisales nie zro
            > zumie .Przeciz dla niego te dzieci nic nie znacza,to tylko narzedzie(taki mlote
            > k),ktorym moze jebnec ruskich w leb.Przeciez tylko to jego cieszy w zyciu .
            > To smiec,odpadek.Prawdopodobnie,to byly aparatczyk PZPR ,ktory odreaguje swoi u
            > pokorzenia,ktorych doznal ,stojac na bacznosc przed radzieckimi towarzyszami.

Prawdziwy z ciebie sowiecki komsomolec. Herr7 ma rację, Rosja skazana jest na rozpad i upadek!
            • mongolszuudan Re: Sęp - padlinożerca 12.09.11, 12:37
              Ty gnojek, razem z herrem i pozostalymi braciami twoimi duchownymi na tym forum (jesli to nie inne wasi reinkarnacji) jest skazany na pieklo. Na Ziemi takim jak wy juz donikad padac - nizej takego moralnego dna, jaki demonstrujecie wy, po prostu nie bywa.
    • vladexpat Jak już się wątek rozkręcił... 12.09.11, 12:36
      to jednak napiszę, jakie były moje pierwsze skojarzenia po akcji na Dubrowce.
      Faky w skrócie: Grupa dobrze uzbrojonych terrorystów przenika do Moskwy, opanowuje teatr z widzami i "negocjuje z władzami" pod okiem kamer, ginie 1 osoba (bodaj w trakcie szarpaniny). Następnie wkraczają do akcji antyterroryści, zabijają 40 bandytów i 129 zakładników.
      A może to miał być piękny sukces podobny do sukcesów, jakie w swoim czasie odnosiła ochrana "demaskując" montowane przez prowokatorów grupy rewolucjonistów (w tym i polskich także).
      Może dyskretnie obserwowana przez służby grupa miała wykonać akcję a władze na oczach telewidzów bezkrwawo z pomocą nowoczesnego gazu miały rozprawić się z bandytami, uwolnić zakładników i pokazać Rosji i światu, kto tu rządzi? To akurat nie jest zarzut. Zadaniem służb bezpieczenstwa jest przede wszystkim zapobieganie i "kanalizowanie" zagrożeń, także za pomocą prowokacji.
      To, że wyszło, jak wyszło to skutek bajzlu i braku koordynacji. Tu nie mam żadnych wątpliwości.
      • igor_uk Re: Jak już się wątek rozkręcił... 12.09.11, 12:42
        Vlad,ale komu to bylo potrzebne?Jak odpowiesz sensownie na to pytanie,to wstane ramie w ramie z toba i bede tego bronic.
        • vladexpat Re: Jak już się wątek rozkręcił... 12.09.11, 12:47
          igor_uk napisał:

> Vlad,ale komu to bylo potrzebne?Jak odpowiesz sensownie na to pytanie,to wstane
          > ramie w ramie z toba i bede tego bronic.

Komu potrzebny piękny i bezkrwawy (bez ofiar wśród zakładników), do tego dobrze oświetlony w mediach sukces w walce z terroryzmem połączony z wyeliminowaniem sporej grupy nieobliczalnych, gotowych na wszystko bojowników? Chyba wszystkim normalnie myślącym ludziom.
          • igor_uk Re: Jak już się wątek rozkręcił... 12.09.11, 12:55
            Vlad,czy mozesz napisac jeszcze raz? Bo z twojej wypowiedzi zrozumialem tylko to,ze ten akt terorystyczny zorganizowali normalnie myslace ludzi.Widzisz li,za takowych uwazam wiekszosc Rosjan.
            Mam nadzieje,ze za chwile sprostujesz swoi slowa,ze wkradl sie jakijs niezamierzony przez ciebie blad.
            • vladexpat Re: Jak już się wątek rozkręcił... 12.09.11, 13:05
              igor_uk napisał:

> Vlad,czy mozesz napisac jeszcze raz? Bo z twojej wypowiedzi zrozumialem tylko t
              > o,ze ten akt terorystyczny zorganizowali normalnie myslace ludzi.Widzisz li,za
              > takowych uwazam wiekszosc Rosjan.
              > Mam nadzieje,ze za chwile sprostujesz swoi slowa,ze wkradl sie jakijs niezamie
              > rzony przez ciebie blad.

Akt zorganizowali i przeprowadzili zdesperowani i otumanieni morderczą ideologią bandyci. Tu nie mam żadnych wątpliwości. Ja stawiam tylko pytanie, czy ich działania aby na pewno były całkowicie poza jakąkolwiek kontrolą władz.
              Igorze, czy prowokowanie przez władze przestępstw w celu zapobieżenia ich "spontanicznemu" popełnianiu nie mieści się w twojej głowie. Czy agent Tomek, obecnie kandydat do senatu, aby nie taką działalnością, choć w nieco innym zakresie, zajmował się w Polsce?
              • igor_uk Re: Jak już się wątek rozkręcił... 12.09.11, 13:16
                Vlad,nie bylo w tam tym momecie w Rosji na zadna prowokacje,poniewaz druga wojna czeczenska byla przeprowadzana juz od wprawie trzech lat,byla przprawdzana dosc skutecznie ,co dzien byli oglaszane kolejne zwyciestwa i cos takiego w samym centrum Rosji to byl ciosem we wladzy.Vlad,czy ty naprawda tego nie rozumiesz?To co stalo sie w teatrze,bylo aktem desperacji czeczenskich terrorystow.
                Vlad,jak na razie nie przekonales mnie.
                • vladexpat Re: Jak już się wątek rozkręcił... 12.09.11, 13:32
                  igor_uk napisał:
                  >To co stalo sie w teatrze,bylo aktem desperacji czeczenskich terrorystow.
                  Zgadzam się całkowicie. Co do reszty nadal mam wątpliwości, tak jak ty masz wątpliwości odnośnie 911. I obydwaj na poparcie swoich wątpliwości mamy jedynie pośrednie poszlaki.
                  • igor_uk Re: Jak już się wątek rozkręcił... 12.09.11, 13:39
                    vlad .na tyle jest nietrafne szukanie anologii miedzy 11 wrzesnia a wydarzen w teatrze,ze w pierwszym nie ma zadnych zywych swiadkow ,o tyle w drugim uczestniczylo bardzo duzo osob i wiekszosc z nich zyje.
                    • vladexpat Re: Jak już się wątek rozkręcił... 12.09.11, 13:48
                      igor_uk napisał:

> vlad .na tyle jest nietrafne szukanie anologii miedzy 11 wrzesnia a wydarzen w
                      > teatrze,ze w pierwszym nie ma zadnych zywych swiadkow ,o tyle w drugim uczestni
                      > czylo bardzo duzo osob i wiekszosc z nich zyje.

???????? Znowu się chyba zagalopowałeś.
                      • borrka Wladziu, nie kloc sie z radzieckimi. 12.09.11, 13:56
                        Bedziesz sie potem rakiem wycofywal.
                        Cala sprawa jest zawiklana nawet dla specjalistow i wdawanie sie po latach w duskusje nad detalami tragedii nie ma sensu.

Przyjaciel probowal i zostal zluzgany matem w najlepszym stylu.
                        Nawet Tobie sie dostalo, co prawda od forumowego rezydenta psychuszki :):)

A Igorek...
                        Wczoraj sie urodziles, Wladziu ?
                        Pisze pod mailowe wskazowki web-brygady, bo sie boi glupich klopotow :)
                        • igor_uk oj,borcia,borcia. 12.09.11, 14:02
                          I tak za kazdym razem,jak nie masz nic do gadania,to zaczynasz blaznic.
                          • borrka A co tu mozna powiedziec ? 12.09.11, 14:21
                            Sytuacja byla absolutnie nietypowa.
                            Pewnie jakies bledy popelniono, ale nie mnie je oceniac.
                            Nie znam sie i nawet nie chce.

Bylo to dla mnie dosc dramatyczne wydarzenie i bluzganie sie matem z forumowymi durniami jest nie na miejscu.
                            Z dzisiejszej perspektywy to glupie, ale wtedy obawialem sie, czy komus z moich znajomych cos sie nie stalo - taka byla atmosfera.
                            • igor_uk Re: A co tu mozna powiedziec ? 12.09.11, 14:33
                              kogo uwazasz za forumowych durnie?
                              • borrka Nie Ciebie, Igorku. 12.09.11, 14:35
                                I to musi Ci wystarczyc.
                                • igor_uk Re: Nie Ciebie, Igorku. 12.09.11, 14:42
                                  borcia,przeciez to wiem.Ale pytanie tak i pozostalo sie bez odpowiedzi.Szkoda .Bo bardzo mnie intryguje,co ty myslisz o takim przyjacieluameryki.I chociaz na 99% jestem pewien,ze wiem,ale ten 1% nie pozwola mnie ,a nie spac ,a nie jesc.Z tego powodu strasznie schudlem.
                          • walter622 Re: oj,borcia,borcia. 12.09.11, 14:26
                            igor_uk napisał:

> I tak za kazdym razem,jak nie masz nic do gadania,to zaczynasz blaznic.

Innymi słowy: "Стервятники прилетели".

• vladexpat Re: Wladziu, nie kloc sie z radzieckimi. 12.09.11, 14:05
                          borrka napisał:

> Bedziesz sie potem rakiem wycofywal.
                          > Cala sprawa jest zawiklana nawet dla specjalistow i wdawanie sie po latach w du
                          > skusje nad detalami tragedii nie ma sensu.
                          >
                          > Przyjaciel probowal i zostal zluzgany matem w najlepszym stylu.
                          > Nawet Tobie sie dostalo, co prawda od forumowego rezydenta psychuszki :):)
                          >

Przyjacielowi się akurat należało, bo wątek o podskórnych operacjach a przyjaciel o ewidentnie spartaczonej akcji omonu i do tego o kwotach odszkodowania. Choć najbardziej bluzgającego ja też z lekka zbluzgałem.
                      • igor_uk Re: Jak już się wątek rozkręcił... 12.09.11, 14:01
                        vlad,w czym? Przeciez w teatrze byli setki ludzi,ktore wszystko widzieli.W akcji uczestniczylo bardzo wiele wspolpracownikow rosyjskich sluzb specjalnych . Oprocz tego wszystkie terrorysci byli rozpoznane i ich powiazania byli odsledzone ,a co najwazniejsze byli ich trupy,wywiady.Nie vlad,co raz bardziej przekoinuje sie w tym,ze cala twoja wiedza o tym wydarzeniu,to tylko twoje pierwsze odczucie,odczucie czlowieka,ktory ma dosc trudny stosunek do Rosjan i ty na tym poprzestal .
                        Ale to twoje prawo.
      • vladexpat Poprawka 12.09.11, 12:42
        Dla ścisłości - antyterroryści zabili 128 zakładników, 1 zabili bandyci.
        • walter622 Re: Poprawka 12.09.11, 13:04
          vladexpat napisał:

> Dla ścisłości - antyterroryści zabili 128 zakładników, 1 zabili bandyci.

Są różne dane: oficjalne - 130 ofiar, organizacji Nord-Ost - 174

Przy okazji masz tu na ten temat sporo informacji, które przeczą twojej wersji.

http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%A2%D0%B5%D1%80%D1%80%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%B8%D0%B9_%D0%B0%D0%BA%D1%82_%D0%BD%D0%B0_%D0%94%D1%83%D0%B1%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%BA%D0%B5

• vladexpat Re: Poprawka 12.09.11, 13:08
            walter622 napisał:

> vladexpat napisał:
            >
            > > Dla ścisłości - antyterroryści zabili 128 zakładników, 1 zabili bandyci.
            >
            > Są różne dane: oficjalne - 130 ofiar, organizacji Nord-Ost - 174
            >
            > Przy okazji masz tu na ten temat sporo informacji, które przeczą twojej wersji.
            >
            Wersja to za mocne słowo. To po prostu były moje luźne skojarzenia zaraz po akcji wydedukowane w oparciu o bardzo ograniczoną ilość przesłanek.
            • igor_uk Re: Poprawka 12.09.11, 13:19
              vladexpat napisał: To po prostu były moje luźne skojarzenia zaraz po akcji wydedukowane w oparciu o bardzo ograniczoną ilość przesłanek.

I ja by osmielilem sie jeszcze dodac,ze wydedukowane w oparciu o twoj bardzo niejednoznaczny stosunek do Rosjan (co ty sam kiedys stwierdziles).
              Ale ,zeby bylo jasne vlad,nie mam cie ten stosunek za zle.
            • walter622 Re: Poprawka 12.09.11, 13:29
              vladexpat napisał:
              > To po prostu były moje luźne skojarzenia zaraz po akcji
              > wydedukowane w oparciu o bardzo ograniczoną ilość przesłanek.

Przypuszczenie, że klan Barajevych i ludzie z IPON-u mają jakiekolwiek związki z rosyjskimi służbami specjalnymi jest (no jakby to powiedzieć ?) - bardzo, bardzo oryginalne.

• vladexpat Re: Poprawka 12.09.11, 13:34
                walter622 napisał:

> vladexpat napisał:
                > > To po prostu były moje luźne skojarzenia zaraz po akcji
                > > wydedukowane w oparciu o bardzo ograniczoną ilość przesłanek.
                >
                >
                > Przypuszczenie, że klan Barajevych i ludzie z IPON-u mają jakiekolwiek związki
                > z rosyjskimi służbami specjalnymi jest (no jakby to powiedzieć ?) - bardzo, bar
                > dzo oryginalne.
                >

Przypuszczenie, że rosyjskie służby nie robiły maksymalnych wysiłków w celu infiltracji kaukaskiego podziemia terrorystycznego świadczy co najmniej o lekceważeniu tych służb.
                • walter622 Re: Poprawka 12.09.11, 13:51
                  vladexpat napisał:
                  > Przypuszczenie, że rosyjskie służby nie robiły maksymalnych wysiłków w celu inf
                  > iltracji kaukaskiego podziemia terrorystycznego świadczy co najmniej o lekceważ
                  > eniu tych służb.

Kwestia możliwości i ograniczeń. Widocznie nie znasz do końca reali Kaukazu - klan Barajevych należał do "nieprimierimych", podobnie jak ludzie z IPON-u.

• mongolszuudan Re: Jak już się wątek rozkręcił... 12.09.11, 12:47
        vladexpat napisał:

> to jednak napiszę, jakie były moje pierwsze skojarzenia po akcji na Dubrowce.
        Następnie wkraczają do akcji antyterroryści, zabijaj
        > ą 40 bandytów i 129 zakładników.

Ty jebniety degenerat i bastard, nie lepiej przyjacielahameryki. Modli sie, padlo, zeby ciebie samemu nie okazac sie kiedys w podobnej situacji, gdy ty bedziesz modlic pana Boga o ratunku swojego zalosnego zycia za cene zycia setek i tysiac innych ludzi. To podobnie do ciebie lotry podczas katastrof ratujac sobie miazdza i topia kobiet i dzieci.
        • mongolszuudan Re: Jak już się wątek rozkręcił... 12.09.11, 13:57
          vladexpat! Wrocimy znow do Beslanu i 'polskich' obozow. Przedstaw sobie... A gdyby byla chociazby jakas malutka mozliwosc ratowac polowine tych dzieci Korczaka za cene zycia innej polowiny dzieci, co by myslisz zrobili w takiej sytuacji Polacy? Dali by umrzec wszystkim, bo nie mozna, nie sprawiedliwie, nie moralnie nie po bosku, kupic zycia jednych za cene zycia innych, albo jednak sprobowali by ratowac choc czesc tych dzieci? Ot tak trzeba stawic pytanie. Noze, sproboj odpowiedziec.
          Ach tak. Co to ja takie gadam. Calkiem zapamietowal - przeciez to byli nie polskie, a tylko zydowskie dzieci. Zaden Polak raczej by nie ryzykowal swoim dragocennym zyciem dla ratunku zydowskich dzieci. Po co? Jesli ten sam Polak w ten czas rabowal, zabijal tych samich Zydow, zdawal ich w Gestapo, sluzyl ochraniarzem w polskich obozach zaglady, a po wojnie zrabowal wszyscy zydowskie groby w calej Polsce i wyrzucil wszystkich Zydow preczz Polski dla prawdziwych Polakow. A jednak nie pomnicie, nie znacie prawie nikt ze w Beslanie nie byli to ruskie dzieci. To byli osetynskie dzieci (Osetynczyki - taki starozytny iranojezyczny narod - potomki Alanow-Jasow i dalej w glab historii - Scytow i Sarmatow, a wedlug swojej antropologii - typiczne nie-indoeuropiejskie Kaukazczyki). To dla ratowania tych nie-ruskich dzieci polegli nie tylko dziesiatek-drugi osetynskich milicjantow, leczi byli zabici albo zostali sie kalekami na cale pozostale zycie dziesiatki ruskich specnazowcow, milicjonerow i zolnierzy z calej Rosji. Wiec bedziemy razem plewac w nich. Oni rzeczewiscie zasluzyli pogardy.
          • mongolszuudan Re: Jak już się wątek rozkręcił... 12.09.11, 14:12
            Co za durnie! Biegli w pelny swoj bardzo wielki wzrost przez odwarty przestrzen na wprost ku huraganowemu ogniu z automatow, karabinow i granatomiotow ze wszystkich okien szkoly. Po co??!! Zeby ratowac obcych, nawet nie-Ruskich dzieci??? Jakie kretynie!!! Co za durnie!! To hanebnie.
            • mongolszuudan Re: Jak już się wątek rozkręcił... 12.09.11, 14:25
              Idioty. Gdyby bandyci zabili wszystkich, w takim razie mozna bylo by zorganizowac w Beslanie dwa razy piekny pogrzeb, a po calemu krajowi - dwa razy piekna zlobe. Osetynczyki mialiby da razy wiecej przekonujacy swoj prawdziwy Katyn, holocaust, swoja prawie ormianska rzez. To mozna bylo by swietowac do konca swiatu. Mozna bylo by nawet zorganizowac swoj osetynski IPN. Jaki byl szans i jak wszystko przeklete Ruscy jak zawsze zepsuli. Polowina zabitych - to tez dobrze, lecz malo. Trzeba zeby bylo jak w Warszawie. Tylko tak. Po polsku.
          • vladexpat Re: Jak już się wątek rozkręcił... 12.09.11, 14:20
            mongolszuudan napisał:

> vladexpat! Wrocimy znow do Beslanu i 'polskich' obozow. Przedstaw sobie... A gd
            > yby byla chociazby jakas malutka mozliwosc ratowac polowine tych dzieci Korczak
            > a za cene zycia innej polowiny dzieci, co by myslisz zrobili w takiej sytuacji
            > Polacy?

Wiesz przecież, że są pytania, na które nie ma dobrej odpowiedzi.
            Czy zwycięstwo jest warte ofiary? Z punktu widzenia tych co przeżyli zwykle tak. A z punktu widzenia rodzin tych co zginęli?
            Co jest lepsze - negocjować z terrorystami i uratować ludzi nawet kosztem upokorzenia i dania terrorystom zachęty do podejmowania podobnych akcji czy stać pryncypialnie na stanowisku - żadnych rozmów?
            Na te i mnóstwo podobnych pytań znasz jedynie słuszne odpowiedzi? Ja nie znam.

> Dali by umrzec wszystkim, bo nie mozna, nie sprawiedliwie, nie moralnie
            > nie po bosku, kupic zycia jednych za cene zycia innych, albo jednak sprobowali
            > by ratowac choc czesc tych dzieci?

Biesłan to była straszliwa tragedia i wina za nią leży bezwzględnie po stronie terrorystów, choć tylko część dzieci zginęła od bandyckich kul. Tak samo jak nazistowskie obozy śmierci, gdziekolwiek by nie powstały do końca świata będą ciążyły na sumieniu Niemców, nawet tych z NRD a nie Polaków.

Ot tak trzeba stawic pytanie. Noze, sproboj
            > odpowiedziec.
            > Ach tak. Co to ja takie gadam. Calkiem zapamietowal - przeciez to byli nie pols
            > kie, a tylko zydowskie dzieci. Zaden Polak raczej by nie ryzykowal swoim dragoc
            > ennym zyciem dla ratunku zydowskich dzieci. Po co?

W instyucie Yad Vashem są innego zdania. Polacy są największą grupą wśród odznaczonych medalem "Sprawiedliwy wśród narodów świata" właśnie za ratowanie Żydów.
            A gnidy tafiają się w każdym narodzie.
            • mongolszuudan Re: Jak już się wątek rozkręcił... 12.09.11, 14:42
              vladexpat napisał:

> Biesłan to była straszliwa tragedia i wina za nią leży bezwzględnie po stronie
              > terrorystów, choć tylko część dzieci zginęła od bandyckich kul.

Chyba ty masz informacje ile dzieci zginelo od kul bandytow, ktore specjalnie strzelali w plecy uciekajacych e szkoly dzieci i rozstrzeliwali na bliskie odległości tych co byli ranionymi albo nie mieli sil uciekac, a ile bylo zabito przez przypadkowe kule milicjantow i zolnierzy w wyniku nieuniknionej w tym zadymionym budynku strzelaniny na oslep. Czy chciesz powiedziec ze liczba ostatnich byla bardziej niz pierwszych? Mozesz zabijesz sobie do dupy swoi domysły, bujdy, ty - chory na rusofobie primityw?
            • mongolszuudan Re: Jak już się wątek rozkręcił... 12.09.11, 15:02
              vladexpat napisał:

> Co jest lepsze - negocjować z terrorystami i uratować ludzi nawet kosztem upoko
              > rzenia i dania terrorystom zachęty do podejmowania podobnych akcji czy stać pry
              > ncypialnie na stanowisku - żadnych rozmów?

Ty naprawde durien albo tylko robisz z sobie klauna? Czy ty rzeczwiscie wierzysz ze z szachidami (kamikadze) w Nord-Oste i Beslanie mozliwie bylo i mialo jakis sens o czyms negocjować? Przeciez robili sie takie proby, tylko bez sensu. Jedynie co moglo by zadowalac tych szachidow (ludzi ze juz pozegnali sie z zyciem i wspaniale wiedziali ze po tym, co oni zrobili, im pizdec, kaputt, nawet jesli oni wyjda zywymi z budynku, Moskwy, Rosji - im nie ma juz miejsca dlz zycia nigdzie na tym swiecie) to samolikwidacja panstwa Rosja.
              • mongolszuudan Re: Jak już się wątek rozkręcił... 12.09.11, 15:13
                To ze te szachidy nie odrazu wysadzili sobie razem z zakladnikami bylo potrzebne im i ich gospodarzom za granica Rosji tylko dla tego zeby moralnire upokorzyc Rosje, pokazac calemu islamskemu swiatowi, calemu Wschodu, calemu Trzeciemu Swiatowi bezsilnosc nie tylko Rosji, lecz wszystkiej zachodnej, europiejskiej liberastyczno-tolerancyjnej cywilizacji. Idiocie, Rosja walczy na Kaukazie nie tylko dla swojego przechowania, ona walczy z wojowniczym islamem za wszystkich was, za cale Europe, za chrzescjanska kulture, za wasze przyszlosc.
      • walter622 Re: Jak już się wątek rozkręcił... 12.09.11, 12:51
        vladexpat napisał:

> To, że wyszło, jak wyszło to skutek bajzlu i braku koordynacji. Tu nie mam żadnych
        > wątpliwości.

Widzisz Vlad, w tym czasie byłem w Moskwie. Każdy ma własną optykę postrzegania
        tak dramatycznych wydarzeń. Niestety nie jestem w stanie zrozumieć zachowania mend,
        jaką reprezentuje typek o nicku "przyjaciel".

Co w tej akcji spartaczono, jak sądzę już chyba ustaliliśmy - służby medyczne nie zdołały wszystkim przyjść z natychmiastową pomocą. I to niewątpliwie jest bolesnym.

• borrka Mnie Nord-Ost silniej pozostal w pamieci. 12.09.11, 12:43
      Bylem akurat w Rydze i pamietam, nie moglem dodzwonic sie do Moskwy, bo linia byla przeciazona przez mieszkajacych na Lotwie Rosjan.

Taka dosc naiwna obawa, ze w kilkunastomilionowej Moskwie, akurat moi znajomi poszli na Dubrowke.
      I mimo wszystko, pewna ulga, ze nikomu sie nic nie stalo.

Sam nawet wybieralem sie na Nord-Ost.
      Ocena dzialania "sluzb" w takiej sytuacji, zawsze bedzie krytykowana, ale nigdy nie wdawalem sie w takie dyskusje.
      Raczej cieszylem sie, jak wyzej, ze moim kumplom i ich rodzinom nic sie nie stalo.
    • jk2007 Nord-Ost 19.09.11, 22:35
      Зaчем yбивaли террoриcтoв, лежaвших без coзнaния, "кoнтрoльными выcтрелaми в гoлoвy"?
      ruscesar.livejournal.com/121508.html
    • jk2007 dziś rocznica Nord-Ost 23.10.11, 00:17
    • jk2007 nadal aktualny Nord-Ost. 26.10.11, 14:54
      svpressa.ru/society/article/49247/
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka