Dodaj do ulubionych

Ahmadinejad w N.Jorku

23.09.11, 15:44
Ale akurat z tym mozna by sie z nim zgodzic:

"... criticised the United States for killing Osama bin Laden rather than bringing him to trial."

A tu calosc:

www.smh.com.au/world/ahmadinejads-911-mystery-speech-sparks-un-walkout-20110923-1knvd.html
Obserwuj wątek
    • igor_uk amg10. 23.09.11, 15:55
      Wiem,ze angielski jest jezykiem miedzynarodowym,ale znam tu na forum kilka,ktore ten jezyk nie rozumieja.
      Dla tego radzilem by cie robic tak,jak ja.Zawsze cos tam przetlumacz,przynajmniej cytat,ktory wklejasz .Nu i nie zaszkodzilo by krotkie strzeszczenie.Wiem,ze to wydaje sie zbednym,ale zauwazylem,ze rozne wojtusie i porzyjacieliameryki, oprocz polskiego,zadnego innego jezyka nie znaja.
      • mlody747 Re: amg10. 23.09.11, 20:59
        Pewnie, wiesz Igor, ze te artykuly sa tlumaczone na angielski, przez ludzi Izoela. Sa powycinane i poprzekrecane na ich uzytek. Jak kiedys, przetlumaczono, ze niby powiedzial, ze Izoel powinien byc zniszczony, a naprawde on powiedzil, ze to chodzilo o syjonizm a nie o Izoel(drobna roznica co?). To wszytko ma nakrecac do wojny z nim, bo to jest im wygodne. Inaczej jak ukryja te obecne problemy z ekonomia?
        • igor_uk Re: amg10. 23.09.11, 21:08
          Wiem o tym mlody. Bardzo czesto zwracam uwage na to,jak tlumacza wypowiedzi rosyjskich politykow.Z racji tego ze swoj jezyk ojczysty znam doskonale,to nie mam zadnych problemow z dostrzezeniem manipulacji,ktory zachodnie srodki masowego przekazu stosuja .Nawet w Polsce,gdzie ludzi znajacych doskonale jezyk rosyjski jest wciaz sporo , bez problem mozno znalezc takie przeklamania w tlumaczeniu z jezyka rosyjskiego.
          • mlody747 Re: amg10. 23.09.11, 21:18
            Polskie wypowiedzi tez przekręcają jak im to jest wygodne. Na dodatek dołączają zekom mader analizy, tych co zawsze wiedza(znasz ich?), żeby lodżią dokładnie mieszać w głowach. W ZSRR czy PRL media były kontrolowane przez państwo i nawet dzieci o tym wiedziały. Na zachodzie te media są kontrolowane przez tych co rządzą (właściwe to, to samo jak w komunie), z ta różnicą, ze nawet doświadczeni dorośli i znający się niby na rzeczy, nie wiedz o tej kontroli. Cos tam słyszeli ale nie potrafią przyłapać rozmiaru tej kontroli mediów.
    • j-k Lubilem Fidela w ONZ, eehh... gdzie te czasy... 23.09.11, 16:53
      perorowal co niemiara - w miedzyczasie doprowadzajac swoj piekny kraj
      - Cube - do gospodarczego upadku.

teraz podoba mi sie ten kolejny iranski pajac :)

jest sie z czego posmiac.

Uwazam, ze jest lepszy od Chaveza - ten jeszcze zachowal resztki rozsadku.
      • amg10 j-k, to wspaniale, ze cos tam jednak lubisz. 23.09.11, 17:33
        Daj nam dluga liste tego czego lubisz a czego nie lubisz. OK ??
        • igor_uk Re: j-k, to wspaniale, ze cos tam jednak lubisz. 23.09.11, 17:37
          januszek ,przedewszystkim, lubi siebie i swoi objawione "prawde".
          • tojabogdan Ahmadinejad w niczym tym razem nie przesadził 23.09.11, 18:09
            wszystkie (niemal) zarzuty wobec USA są uzasadnione, a wyważonej wypowiedzi nikt nie oczekiwał.
            A Fidel zrujnował Kubę? Kuba przed Fidelem była kwitnącą wyspą szczęśliwości.
            Smiertelność noworodków na Kubie jest niższa niż w USA. Np. Analfabetów nie ma, czego o USA nei można powiedzieć.

• misterpee Re: Propaganda i prawda na Forum ONZ 23.09.11, 18:28
              Juz nie ma dyplomacji, jest tylko kasanie sie i Pers nie obwijal niczego w bawelne. Obama i inni nadzorowani przez starszych i madrzejszych poprostu znikneli z sali i wypelnili swoja role pyskowania. Co do Fidela, ktory doprowadzil swojkraj do upadku - a w USA rowniez wszyscy po kolei robili co mogliu zeby zniszcyc ten wspaNIALY KRAJ.
            • malkontent6 Re: Ahmadinejad w niczym tym razem nie przesadził 23.09.11, 18:28
              tojabogdan napisał:

> Np. Analfabetów nie ma,

I nigdy deszcz nie pada.
            • felusiak1 Re: Ahmadinejad w niczym tym razem nie przesadził 23.09.11, 19:24
              Bodek, twój argument jest zabawny. śmiertelność noworodków stała się substytutem?
              Nie maja co żreć a ty o śmiertelności noworodków? zapoznaj się z metodologią i sam dostrzeżesz przekręt.
              jak wymasować statystykę. już wiem. noworodek to taki co ma nie wiecej niż 42 dni.
              no i teraz wygląda znakomicie. wyprzedziliśmy USA.
              • malkontent6 Re: Ahmadinejad w niczym tym razem nie przesadził 23.09.11, 20:19
                W Europie też stosowane sa inne kryteria, co może wyjasnić trochę lepsze dane niz w USA.
            • j-k Ale Fidel przesadzil :) 24.09.11, 16:27
              tojabogdan napisał:
              > A Fidel zrujnował Kubę? Kuba przed Fidelem była kwitnącą wyspą szczęśliwości.

- byla. miala najwyzszy poziom zycia w Ameryce Lacinskiej
              a teraz ? Jest gorzej niz w Brazylii.

> Smiertelność noworodków na Kubie jest niższa niż w USA. Np. Analfabetów nie ma,
              > czego o USA nei można powiedzieć.
              A Akurat amerykanskiej sluzby zdrowia nikt przytomny nie chwali.

No dobrze, to jedyna zasluga Fidela - oswiata i sluzba zdrowia.
              tylko, ze Ci wyksztalceni nie maja co jesc i gdzie mieszkac, gdyz wszystko, cala infrastruktura sie wali.

Cuba eksportuje do Wenezueli... lekarzy (ponad 10 tysiecy) dostajac od Chaveza rope.

- Handel ludzkim towarem :)

Nowe czasy, nowe wyzwania
              (Fidel zgarnia czesc ich pensji)
      • mlody747 Re: Lubilem Fidela w ONZ, eehh... gdzie te czasy. 23.09.11, 20:15
        Nazywasz go pajacem, a on poprostu mowi prawde, ktorek nie moga zniesc, Np. ze do dzisiaj wykozystuje sie "swienta wojne" do wyciagania/naciagania zachodu na odszkodowania dla Izoela. Niemcy np. musza im wyprodukowac i dac za darmo dwie swoje najnowoczesniejsze lodzie podwodne (moze by Izoel mogl walczyc w Palestynie, gdzie Palystenczycy chca mieszkac w swoich domach, jesc, pracowac i zyc jak ludzie-to dzisiaj jest przestempstwem?).
        J-K, tak prywatnie zapytam(nikomu nie powiem). Czy ty ubiegasz sie o obywatelstwo w stanach i dlatego ..........................?
        • de_oakville "Za wolnosc nasza i wasza" 24.09.11, 14:48
          Pieknie, ze tyle osob na forum tak troszczy sie o wolnosc nie tylko "nasza", ale i "wasza", tzn. Palestynczykow i innych ludow cierpiacych. Wielu nawet bardziej o "wasza" (i to bardzo odlegla) niz o "nasza". Jak z tego widac nie wszystkie narody moga byc gora - jedne sa "mlotem" a inne "kowadlem". Madrzy ludzie dostrzegli to juz bardzo dawno, miedzy innymi Goethe, ktory pisal: "musisz panowac i wygrywac albo sluzyc i przegrywac, cierpiec albo triumfowac, byc kowadlem albo mlotem"

("Du musst herrschen und gewinnen,
          oder dienen und verlieren,
          Leiden oder triumphieren,
          Amboss oder Hammer sein.")

Nasi "bojownicy" wspolczuja mieszkancom Hiroshimy, Nagasaki, Hamburga i Drezna ze zostali zbombardowani przez Anglo-Amerykanow, ktorzy stali sie przez to w ich oczach "potworami". Ale wyobrazmy sobie, ze losy wojny potoczyly sie inaczej, co wcale nie bylo nieprawdopodobne - tzn. Japonczycy i Niemcy wygrali. Wtedy pewnie lali by lzy rozpaczy nad mieszkancami San Francisco zmasakrowanymi przez japonska artylerie okretowa (podobnie jak Szanghaj w Chinach), lub nad tysiacami mieszkancow Manchesteru i Glasgow spalonymi napalmem podczas nalotow niemieckiej Luftwaffe ("wymazemy ich miasta z powierzchni ziemi" - "wir werden ihre Städte ausradieren", Hitler).
          Innymi slowy maja pretensje do "rzeznikow", ze nie zostali "wolami", tylko ze bylo odwrotnie.
          A trzeciej mozliwosci nie bylo.
          • mlody747 Do De_oakville. 24.09.11, 15:20
            Mam nadzieje, ze nie chcesz być "kowadłem" i dlatego interesujesz się kto jest "młotem"? Jest to bardzo mala grupa ludzi, która zdemaskowana (np. internetem) niema ochoty być żadnym "młotem", w obawie................................ .
            • de_oakville Re: Do De_oakville. 24.09.11, 15:48
              mlody747 napisał:

> Mam nadzieje, ze nie chcesz być "kowadłem" i dlatego interesujesz się kto jest
              > "młotem"? Jest to bardzo mala grupa ludzi, która zdemaskowana (np. internetem)
              > niema ochoty być żadnym "młotem", w obawie................................ .

Nikt nie ma ochoty byc "kowadlem", a wielu (w tym ja) nie mam rowniez ochoty byc "mlotem" (dla nikogo nie jestem). Kiedy jednak ludzie nie maja zadnej innej alternatywy to woleli by byc tym drugim. Pisze z punktu widzenia "kibica". Interesuje sie nieco historia i widze, ze sympatie wielu osob tu piszacych sa najczesciej calkowicie okreslone przez ich wlasne ego oraz miejsce geograficzne. Duzo tzw. "bezinteresownej zawiscii" - nie lubia jakiegos kraju lub narodu po prostu dlatego, ze jest "na scenie", a oni musza siedziec na widowni. Jesli sie jednak jest kibicem a nie "kibolem", to nie ma sie czego wstydzic. Istnienie sceny w teatrze nie mialaby sensu, gdyby nie bylo widowni.
              • mlody747 Re: Do De_oakville. 24.09.11, 16:00
                Pojęcie "anty Semita" właśnie powstało z konieczności uzasadnienia tego wszystkiego co piszesz(wcale nie uważam je jednak za słuszne). Czyli Semita jest zawsze niewinny a reszta jest anty, bo ja jestem itd. Ten chwyt już chudzi od stuleci, a ludzie ciągle myślą, ze to parda. Sportem Z DUMA muszę stwierdzić, ja osobiście nie interesu się W OGOLĘ. Uważam to za kompletna stare czasu i odwracanie uwagi od prawdziwych problemów. A osobę nim interesująca się za ...................................... .
                • igor_uk Re: Do De_oakville. 24.09.11, 16:04
                  mlody,a wiesz ze nawet w tym terminie"antysemityzm" jest cos falszywego?Przeciez semita nie koniecznie musi byc Zydem ,przeciez kazdy Arab jest takim samym semitem,jak i kazdy Zyd.
                  • mlody747 Re: Do De_oakville. 24.09.11, 16:15
                    Jest jeszcze lepiej Igor. Semitami są potomkowie SHEM, najstarszego syna Noah. Czyli są to wszyscy ludzie, którzy są potomkami 12 plemion(za Chrystusa było w Izraelu tylko 2 plemiona, reszta z powodu wysokich podatków przeniosła się na północ) Biblijnego Izraela (są nimi tag ze biali europejczycy itd).
                    • de_oakville Ciekawa sprawa 24.09.11, 17:01
                      W Polsce jest tyle sladow "po-zydowskch". Zydowskie cmentarze, zydowskie dzielnice - na przyklad w Krakowie na Kazimierzu. A wiec Zydzi wrosli od wiekow w polska historie - temu nikt nie zaprzeczy. Sladow palestynskich w Polsce "ze swieca szukac". Po prostu nie ma. Oczywiscie, tzw. "antysemityzm" istnial od wiekow i to na calym swiecie, ale wydaje mi sie, ze w Polsce zaszczepil go dopiero na dobre niemiecki okupant podczas II WS. Na zapadlych "wiochach" rozwieszano plakaty - "Zyd to brudas, Zyd roznosicielem chorob" itp. I "chlopkowie" (oczywiscie NIEKTORZY, podkreskam NIEKTORZY, zreszta inni to nie "chlopkowie" tylko chlopi lub rolnicy) uwierzyli, ucieszyli sie, ze z Zydem moga zrobic wszystko i ze sami sa w oczach Niemcow duzo lepsi od Zydow. Szczyt szczescia dla nich! Tymczasem byli oni tylko "narzedziem" w reku okupanta i potencjalnie stali w nastepnej kolejnosci do pieca. "Dziel i rzadz" - "divide et impera" - to sie okupantowi hitlerowskiemu udalo, a u Polakow i Zydow pozostawilo trwale slady i rany w psychice. Tak przy okazji - nie jestem Zydem.

Cmentarz Wojskowy w Warszawie, ktory odwiedzilem w tym roku. Przeogromna ilosc grobow slawnych, znanych i cenionych ludzi - aktorzy, pisarze, podroznicy, sportowcy i trenerzy sportowi. Takze ofiary niedawnej tragicznej katastrofy smolenskiej jednak bez "pierwszej osoby" dla ktorej przeznaczono "wyzsze progi" na Wawelu, oddzielajac ja niejako od reszty. Niedaleko od glownego wejscia grob na przyklad Kuklinskiego, ale idac nieco dalej w glab dochodzimy do Alei Zasluzonych, przy ktorej leza dawni komunistyczni przywodcy i ludzie z ich najblizszego otoczenia: Gomulka, Spychalski, Kliszko..itd. Jednak centralnym obiektem tej czesci cmentarza jest grobowiec "Generala Swierczewskiego 'Waltera'", wprawdzie nieco poszarzaly, ale nie mozna powiedziec, ze jakis bardzo zaniedbany. A przeciez w swoim czasie stanowil o rodzaj prawie "Mauzoleum Narodowego". Gdyby tamte czasy ciagnely sie po dzis dzien to pewnie pokryto by go ostatnio cienka warstwa zlota. A tu nic. Jedna z pieknych cech Polakow jest to, ze po smierci nikogo nie "przenosza" i nie "dyskryminuja" poniewaz pamietaja, ze "u kresu drogi nas zrownaja" jak spiewal Niemen.
                      Spacerujac obok grobowca Swierczewskiego chodzily mi po glowie wierszyki na jego temat, ktorych uczylem sie jeszcze w podstawowce:

-"Gdzie za wolnosc narodow polski zolnierz umieral, tam zostawal strzep serca generala Waltera."
                      "-Bialych wrogow topnialy szeregi, Karol w boju sie z nimi nie cackal.."

Po latach dowiedzielismy sie wiecej na jego temat, miedzy innymi to, ze przydomek "Walter" nadano mu ze wzgledu na niemiecki pistolet o tej samej nazwie, z ktorego osobiscie rozstrzeliwal jencow. Ponadto rzadko zdarzalo mu sie nie byc "na procentach" i dlatego "kulom sie nie klanial".

"- Byl dowodca z niego jak aniol, jasna glowa i secre szczere."

W rzeczywistosci dowodzil bardzo slabo i czesto niepotrzebnie wykrwawial cale oddzialy. No, ale czego sie nie robi dla legendy.
                      • mlody747 Re: Ciekawa sprawa 24.09.11, 17:35
                        No dobrze, to co maja Askenazy żydzi (ci azjatyccy - o wkładzie tych żydów piszesz w Polsce- w PL nie było nigdy Sowartyk z., ja nie było Askenazy z. za Chrystusa w Palestynie), do Sowartyk żydów (są prześladowani przez tych pierwszych w samym Izoelu), do wkładu lub prawa pobytu w Świętej Ziemi? Palestyńczycy wiadomo ich wkład jest znany(byli tam nawet przed Chrystusem)?
        • j-k bzdury 24.09.11, 16:29
          mlody747 napisał:

Niemcy np. musza im wyprodukowac i dac za darmo dwie
          > swoje najnowoczesniejsze lodzie podwodne

nie musza - bo nikt ich do tego zmusic nie moze. nawet Izrael.

robia to, bo chca, bo poza polityka, to swiatowa promocja niemieckiej gospodarki.

Tfu(j), jak zawsze, Dr. J.K.
          ekonomista.
          • mlody747 J-K, Moje Gratulacje. 24.09.11, 16:44
            Co piszesz, jest "super sukcesem" niemieckiej propagandy. Niema nic lepszego jak człowiek żyjący w niewoli (tyczy się to nie tylko do Niemiec) myśli ze jest wolnym. Tylko pogratulować nie tylko oficjalnej propagandzie, ale tag ze nauczycielom, polityka, państwowym urzędnika, niemieckiej moralności (należny donosić na każdego-nawet na tych co lamia nielegalne prawa-nie Boskie) itd. Pieniądze były dobrze wydane
            • j-k dalej bzdury 24.09.11, 17:38
              Polska dostala od Niemcow 128 czolgow Leopard.

Tez musieli je nam dac ?

dali je, gdyz to znakomita promocja niemieckiego przemyslu.
              tak samo jak z niemieckimi lodziami podwodnymi - technicznie najlepszymi na Swiecie.
              • mlody747 Re: dalej bzdury 24.09.11, 18:29
                A dlaczego nie dali tych czołgów i lodzi podwodnych np. Palestynie? Jeszcze raz gratuluje niemieckiej propagandzie (zrobiła dobra solidna robotę). J-K, Jesteś tego dobrym przykładem.
    • amg10 A moze wreszcie dyskutanci wypowiedza 24.09.11, 16:57
      sie na temat postu otwierajacego ten watek (ten na samej gorze) ???
      • mlody747 Re: A moze wreszcie dyskutanci wypowiedza 24.09.11, 17:24
        W podany prze ciebie linku jest więcej o delegacjach, które zaprotestowały(niby dlaczego zaprotestowały?) niż co on tam w ONZ tak właściwiej powiedział.
    • polani Re: Ahmadinejad w N.Jorku 24.09.11, 18:58
      wielki demokrat z wielkiej demokracji Iran republika mordercow i terroristow
      • mlody747 Re: Ahmadinejad w N.Jorku 24.09.11, 19:05
        Czy mógł byś podać jaki kraj za atakował Iran od chwili swojego powstania w latach 70-ch.?
        Dla porównani podaj jaki kraj/kraje i ile razy w tym samym czasie np. za atakował Izrael?
        • polani Re: Ahmadinejad w N.Jorku 24.09.11, 19:48
          Raz Irak zaatakpwal Iran w 1980 szkoda ze ta wojna sie nie zkonczyla
          Arbstwo zaatokawli Izrael od 1948 1956 1967 1982 1991 2000 i zaqwsze przegrali dzisaj ida do ONZ lbo Durban III
          • mlody747 Re: Ahmadinejad w N.Jorku 24.09.11, 20:00
            Ty chyba liczysz na pijanego czytelnika, który pomyśli ze coś tam odpowiedziałeś? Walisz nie na temat. Czy należy wyciągnąć wnioski, ze KŁAMAŁEŚ o agresywnym Iranie(rozpowszechniasz nie prawdziwe informacje na forum gazeta)? Czyli robisz propagandę dla Izoela?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka