Dodaj do ulubionych

Ukraina docenila polska pomoc...

11.10.11, 13:23
...pomaranczam)

"Julia Tymoszenko, była premier Ukrainy, skazana na siedem lat więzienia"
wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80277,10448334,Tymoszenko_skazana__Sad_uznal_ja_za_winna_naduzyc.html
Skutki ostatnich lat:

-pomarancze zgnili;
-umowa gazowa podpisana na rosijskich warunkach;
-umowa o flocie tez;
-NordStream zlikwidowal mozliwosc szantazu tranzytem;
-nowa polska nadzieja Janukowicz zezral stara polska nadzieje Timoszenko.

Nie zle))
Obserwuj wątek
    • j-k Ale to chyba nie z Polska negocjowano umowe gazowa 11.10.11, 13:31
      wiec nie wiem, jak moglibysmy im pomoc ?
      • romrus Re: Ale to chyba nie z Polska negocjowano umowe g 11.10.11, 13:38
        j-k napisał:
        > wiec nie wiem, jak moglibysmy im pomoc ?

A kto siedzial na Ukrainie ze by pomoc Timoszenko dojsc do wladzy?

"Od momentu rozpoczęcia demonstracji w Kijowie Ukrainę wspierała Polska, która odegrała ważną rolę w czasie Pomarańczowej Rewolucji.
        W tamtym czasie zapomniano o sporach polsko-ukraińskich. Polska wspierała „Pomarańczowych”. "

pl.wikipedia.org/wiki/Pomarańczowa_rewolucja

• j-k Re: Ale to chyba nie z Polska negocjowano umowe g 11.10.11, 13:49
          romrus napisał:

> A kto siedzial na Ukrainie zeby pomoc Timoszenko dojsc do wladzy?

- w jaki sposob ?
          wyglaszajac jakies przemowienie ?
          >
          > "Od momentu rozpoczęcia demonstracji w Kijowie Ukrainę wspierała Polska, która
          > odegrała ważną rolę w czasie Pomarańczowej Rewolucji.

- wlasnie jk2007 zapodal mi, ZE ZRODEL ROSYJSKICH, ze Polska ma powazna Armie
          z ktora trzeba sie liczyc, wiec Rosja musi zwiekszyc wydatki na zbrojenia.
          (gdy w rzeczywistosci Wojsko Polskie jest na poziomie Bialoruskiego).

Gdy w Rosji beda jakies zamieszki, to chcesz powiedziec, ze Lech Walesa
          stanie na Placu Czerwonym i zakrzyknie :

- "Ludzie, bierzcie przyklad ze mnie i bierzcie wladze w swoje rece" !!!

I Narod Rosyjski go uslucha, podobnie jak go usluchal narod Ukrainski ? :)

Ale dziekujemy, my Polacy, za Wasze uznanie naszej sily przekonywania
          i naszej sily militarnej :)))

• des4 Re: Ale to chyba nie z Polska negocjowano umowe g 11.10.11, 14:28
            polska armia jest w zupełnie innej lidze niż białoruska

wyszukaj sobie wpisy kapitana.kirka, który mocno przeczołgał w tym temacie wyznawców biełoruskich i rosyjskuich bojców, hehe...

forum.gazeta.pl/forum/w,904,120016564,120037626,Jak_obronic_Litwe_Lotwe_i_Estonie_.html
            forum.gazeta.pl/forum/w,904,83098545,83108948,Potwierdza_to_moja_opinie_.html
            • rusek111111 [...] 11.10.11, 15:22
              Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • jk2007 Re: Ale to chyba nie z Polska negocjowano umowe g 11.10.11, 14:24
          romrus napisał:
          > A kto siedzial na Ukrainie ze by pomoc Timoszenko dojsc do wladzy?

przedewszyskim pomaranczowych wspieral finansowo rosyjski kapital
          • romrus Pukni w swoj glupi leb 11.10.11, 14:41
            jk2007 napisał:
            > przedewszyskim pomaranczowych wspieral finansowo rosyjski kapital

Od kiedy Berezowski zostal "rosijskim kapitalem", durniu?
            • jk2007 powtórze, 11.10.11, 16:15
              Стремительнyю экcпaнcию нa yкрaинcкoм рынке предприняли «Еврaз», «Альфa-Грyпп», АФК «Сиcтемa».
    • walter622 Gdzie się podział borrat ? 11.10.11, 14:18
      romrus napisał:
      > "Julia Tymoszenko, była premier Ukrainy, skazana na siedem lat więzienia"

Zastanawiam się gdzie się podział borrat, który na tym forum tak namiętnie zachwalał
      wdzięki Julki ? Dla przyzwoitości mógłby napisać kilka słów w jej obronie - ostatecznie przebieg tego procesu wzbudza wiele istotnych wątpliwości. Przy tak zebranym materiale dowodowym byłem przekonany, że Sąd odwali wniosek prokuratury.

Tak więc borracik, twoja ulubienica mogłaby zanucić:
      "Чoм ти не прийшoв,
      Як мicяць зiйшoв?
      Я тебе чекaлa..."

www.youtube.com/watch?v=NXHTiTeFZLc&feature=related

"Bo mi Boy Zelenski tkwi w poprzek mego gardla. Jakies ruskie scierwo strzela w naszego pisarza i tlumacza.
      Czy jakis rosjanin przeprosil?" (polski_francuz)
    • przyjacielameryki Re: Ukraina docenila polska pomoc... 11.10.11, 14:25
      Ale dlaczego z taką nienawiścią podchodzisz do polskiego wsparcia pomarańczowej rewolucji i co to ma do działań Tymoszenko?? Polska wspierała wcześniej i cały czas będzie wspierała Ukrainę w jej demokratyzacji i przystąpieniu do UE. A dlaczego ma nie wspierać, skoro sama Ukraina i jej przywódcy tego chcą. Demokracja to trudna sztuka i to że Rosja zupełnie sobie z nią nie poradziła nie oznacza że tak samo będzie na Ukrainie, ale trzeba jej pomóc i Polska wspólnie z innymi krajami UE będzie to czynić w całej rozciągłości. Kropka!
      Nie wiem na ile sprawiedliwy jest ten wyrok, ale być może tak musiało być a Tymoszenko została ukarana za zbyt dużą uległość wobec Rosji. To będzie przestroga dla innych ukraińskich urzędników chcących robić "interesy" z Rosją.
      • romrus Daj spokoj) 11.10.11, 14:38
        przyjacielameryki napisał:
        > Ale dlaczego z taką nienawiścią podchodzisz do polskiego wsparcia pomarańczowej
        > rewolucji i co to ma do działań Tymoszenko??

Jaka moze byc nienawisc do tych smiesznych podskakiwan?))

Pomarancze i Timoszenko to byl wspolny amierikansko-polski projekt.
        Skuteczny jak zawsze))

>Polska wspierała wcześniej i cały czas będzie wspierała Ukrainę w jej demokratyzacji i przystąpieniu do UE. A dlaczego ma nie wspierać, skoro sama Ukraina i jej przywódcy tego chcą.

Ktorzy przywodcy? Starzy czy nowy?
        Janukowicza polska prasa i politycy op@rdalali jako psa, najlepsze co o nim w Polsce bylo pisano - to ze jest zwyklym bandyta.

A teraz Janukowicz dla was tez juz jest "dobym demokrata"?))
        Dzis on to udowdnil.

> Nie wiem na ile sprawiedliwy jest ten wyrok, ale być może tak musiało być a Tymoszenko została ukarana za zbyt dużą uległość wobec Rosji. To będzie przestroga dla innych ukraińskich urzędników chcących robić "interesy" z Rosją.

Jaja wypisujesz.
        Poszla siedziec za wspolprace z USA, Polska i Gruzje, pomaranczowa rewolucje nikt jej nie darowal.
      • borrka Przyjacielu, to proste. 11.10.11, 14:55
        Kreml dazy do podporzadkowania Ukrainy za wszelka cene.
        Nie znosi jakiejkolwiek ingerencji ze strony czynnikow trzecich - jest to obluda tego samego typu, co w wierszu Puszkina o Powstaniu Listopadowym:
        Nie wtracajcie sie, to nasza SLOWINSKA sprawa. (cytuje z pamieci).
        Bo Zachod niesmialo protestowal przeciwko pacyfikacji Polski.

Nam sie to wydaje odrazajaca, bo mamy inna mentalnosc.
        Dla Rosji ma to wiele znaczen symbolicznych i praktycznych, np. rezerwuar slowianskiej ludnosci, niezastapionej, jako spoiwo slabnacego Imperium.

Problem polega na tym, ze Ukraincy chca byc ukrainscy, a nie ruscy czy (to juz zart w naszych czasach) polscy.
        • romrus Dla czego zarty? 11.10.11, 15:00
          borrka napisał:
          > Problem polega na tym, ze Ukraincy chca byc ukrainscy, a nie ruscy czy (to juz
          > zart w naszych czasach) polscy.

Ukraina musi zwrocic Lwow Polske.
          • j-k Re: Dla czego zarty? 11.10.11, 15:09
            romrus napisał:

> Ukraina musi zwrocic Lwow Polske.

Uwazasz, ze reszta wtedy bedzie bardziej pro-rosyjska ?
        • jk2007 Rosjanie lubia Ukraine 11.10.11, 15:33
          www.rokytskyy.de/index.php/reprint-social-and-politics/politics/3-2009-10-06-22-12-30
        • przyjacielameryki Re: Przyjacielu, to proste. 11.10.11, 15:43
          borrka napisał:

> Kreml dazy do podporzadkowania Ukrainy za wszelka cene.
          > Nie znosi jakiejkolwiek ingerencji ze strony czynnikow trzecich - jest to oblud
          > a tego samego typu, co w wierszu Puszkina o Powstaniu Listopadowym:
          > Nie wtracajcie sie, to nasza SLOWINSKA sprawa. (cytuje z pamieci).
          > Bo Zachod niesmialo protestowal przeciwko pacyfikacji Polski.
          >
          > Nam sie to wydaje odrazajaca, bo mamy inna mentalnosc.
          > Dla Rosji ma to wiele znaczen symbolicznych i praktycznych, np. rezerwuar slowi
          > anskiej ludnosci, niezastapionej, jako spoiwo slabnacego Imperium.
          >
          > Problem polega na tym, ze Ukraincy chca byc ukrainscy, a nie ruscy czy (to juz
          > zart w naszych czasach) polscy.

Ja wiem o tym doskonale, ale zadziwia mnie ta wiara Rosji, że siłą, prowokacjami, straszeniem i kupczeniem zatrzyma Ukrainę w swojej strefie wpływów. Ukraina zrobi to co uzna za słuszne a obecnie wyraziła wolę stowarzyszenia i przystąpienia do UE i jeżeli wypełni stawiane wymogi to będzie członkiem UE. Wygląda na to, że Rosja zupełnie nie rozumie dokonujących się przemian w świecie i tych wcześniejszych w Europie a jej działania tylko odpychają ją od Europy i nie zmieniają tego rury gazowe.
          • borrka Moje przypuszczenie. 11.10.11, 16:15
            Mysle tak:
            w odniesieniu do Krajow Baltyckich, Polski, w mniejszym stopniu Wegier i Czech (nie byly historycznie czescia imperium), Rosjanie mysla realnie.
            "Ot okupowalismy, przyszlo oddac, ale poczekamy na stosowna okazje i moze znowu ... ?
            To chlodna kalkulacja.

Ta kalkulacja zawodzi - Ruscy w koncu tez kieruja sie emocjami - w wypadku Ukrainy.
            Setki lat propagandy robia swoje i wiara w "Malorosje" jest powszechna.
            "Cos nam zabrano !
            A to nasze od Rusi Kijowskiej !"
            I nerwy puszczaja.

Na wlasne oczy widzialem reakcje Ruskich po rozpadzie CCCP i secesji Ukrainy.
            Nijak nie rozumieli, ze teraz Kijow, Odessa, Krym to nie kurica, nie ptica, ale zagranica !

Stad wynikaja nieudolne w sumie intrygi polityczne i gospodarcze.

Powtarzam ... nerwy.
            • igor_uk Re: Moje przypuszczenie. 11.10.11, 16:20
              borcia,pajacu,przedwszystkim to Ukraincy nie potrafia do dzis zrozumiec,ze Moskwa jest stolica Panstwa,ktorego obywatelami oni juz nie sa .Ukraina,to nie Kolymyja,to jest cos o wiele wiekszego ,powinienes nareszcie to zrozumiec .
              A przy okazji.Przecietnego Rosjanina Ukraina o wiele mniej obchodzi,niz przecietnego Ukrainca Rosja.
              • borrka Sugerujesz, ze Ukraincy chca zagarnac Moskwe ? 11.10.11, 16:29
                Wszystko mozliwe, Igorku.
                Podlosc ludzka nie zna granic !
                • igor_uk Re: Sugerujesz, ze Ukraincy chca zagarnac Moskwe 11.10.11, 16:37
                  Nie,borracik kolymyjski,sugeuje tylko to,ze Ukraincy nadal mentalnie sa w niewole moskiewskiej.Nu ni jak nie potrafia od tego uwolnic sie.A moze nie chca?
                  Pamjateam co mowilo sie po uzyskaniu "niepodleglosci":
                  Ze teraz Ukraina jest niezalezna od gazu,ropy i w ogole od wszystkiego,co kiedys bylo wspolnym dobrem.
                  • gosc_ze_smolenska Igor, nie przesadzaj 11.10.11, 16:50
                    Ukraincy nie sa ani mentalnie ani fizycznie w czyjejkolwiek niewoli, czy ruskiej czy innej. Zdecydowana wiekszosc ukraincow napewno nie teski za przylaczeniem sie do Rosji, a zdecydowana wiekszosc rosjan nie zyczy sobie przylaczenia Ukrainy jako wewnetrznego podmiota gospodarczego. Wspolpraca: jak najbardziej jest pozadana po obydwu stronach. Rozumiem, ze chcesz dokuczyc borrce, ale co to tego maja ukraincy?
                    • jk2007 Moskwa nie pomoże 11.10.11, 16:54
                      7 cентября депyтaты Мocкoвcкoй гoрoдcкoй дyмы в единoм пoрыве, без oбcyждения, прoгoлocoвaли зa ликвидaцию прoгрaммы пoддержки вoенных мoрякoв, зaплaнирoвaннoй нa 2011 гoд в cyмме 70,6 млн.рyб.
                      zavtra.ru/cgi//veil//data/zavtra/11/933/32.html
                    • igor_uk Re: Igor, nie przesadzaj 11.10.11, 17:00
                      gosciu,wprawie dobrze zrozumiales to,co mialem na mysli, piszac do borci.
                      Ale to,ze Ukraincy tak do konca (po 20 latach niepodleglosci!) nie rozeszli sie z Rosja,to jest fakt.
                      Tak samo faktom jest i to,ze Rosjanie,ktorych z Ukraina cos laczy,rowniez nie przyjmuja do swiadomosci tego,ze Rosja i Ukraina,to dwa odrebnych Panstwa .O tym wiem bardzo dobrze,poniewaz bywam na Ukrainie co rok ,tam mieszka moja siostra i pochowana moja mama. .
                      • gosc_ze_smolenska Re: Igor, nie przesadzaj 11.10.11, 17:27
                        Igor, owszem mamy bardzo duzo z Ukraincami wspolnego, bardzo duzo nas laczy, ale to wcale nie znaczy, ze musimy zyc razem. Z tym, ze ktos nie przyjmuje do swiadomosci nowych realiow, to jest rowniez duza przesada, taka wiesz troche nadumana postawa: tyle lat, a ja wciaz...
                        • dystans4 Re: Igor, nie przesadzaj 11.10.11, 18:58
                          O ile ogólnie można się z tym zgodzić, to na pewno nie w odniesieniu do Wschodu. Pogadaj z ludźmi w Charkowie, czy Ługansku przy użyciu mowy. W gadiusznike możesz mnogo połuczit', wozmożno i z nosaria.
                          Na Wschodzie mieszkają Rosjanie. Co prawda, żeby uznawać państwo, mówią "jesteśmy Ukraińcami", ale to odnosi się do obywatelstwa, nie narodowości i kultury.
                          Jednak to fakt, że proces ukrainizacji (przy pomocy edukacji, możliwości awansu społecznego itd.) postępuje i niewykluczone, że za kilkadziesiąt lat przyniesie skutek. Na APN mówi się o tym zagrożeniu. Racje ma również Igor, kiedy mówi, że sporo Ukraińców uważa się za oddzielonych od Rosji, którą uważają za Ojczyznę.
                          Nie jest też pewne, czy to się zmieni. My, Polacy nie daliśmy się wynarodowić przez dłuższy okres czasu. Ukraina powinna budować identyczność nie na zaprzeczeniach (nie rosyjskie, nie polskie etc.), ale na czymś własnym i do tego szanować wielokulturowość i wielonarodowość. A wot zdes' - ubożestwo.
                          Pozdrowienia
                          bul.
                          • dystans4 Re: Igor, nie przesadzaj 11.10.11, 19:15
                            Poprawka 1: s nosaria. Nie mogę zdecydować jak pisać, kiedy używam alfabetu łacińskiego.
                            Poprawka 2. Niekonfliktowe istnienie Ukrainy musi się łączyć z poszanowaniem praw mniejszości. Rosjanie ze Ługanska, Charkowa, Mariupola itd. to nie emigranci. Mieszkają tam od setek lat, są u siebie i cywilizowane państwo powinno to uszanować.
                            Pozdrowienia.
                            • jk2007 Re: Igor, nie przesadzaj 11.10.11, 19:35
                              dystans4 napisał:
                              > Niekonfliktowe istnienie Ukrainy musi się łączyć z poszanowaniem praw mniejszości.

a Krym i Tatarzy?
                              • dystans4 Re: Igor, nie przesadzaj 11.10.11, 20:35
                                Trudna sprawa. Dwieście z okładem czy ileś lat temu Rosja zawarła z Turcją układ, na mocy którego Krym może być albo rosyjski, albo przekazany Turcji (nie pamiętam, jak się nazywał, kto i kiedy go podpisał - nie chce mi się szukać). Tatarzy wracają, a Turcja niedwuznacznie ich popiera. Wiadomo, jak mnożą się ludy muzułmańskie i nie wiadomo, co będzie za kilkadziesiąt lat.
                                Chyba nie można odmówić Tatarom prawa do powrotu na ziemie, z których ich wywieziono.
                                Choć generalnie, entuzjastą Tatarów nie jestem. Trochę wiem, jak się zachowują. Wtedy, kiedy mogą. Podobnie jak reszta muzułman, do tego soc. - postawy roszczeniowe. I niesamowita zwartość w konfrontacji z białymi, wrogość i chęć zwalczania, dominacji.
                                Proszę, nawet teraz. Patrzę, słownik Opery chce, żebym słowo "muzułman" pisał dużą literą. A np. "chrześcijanin", "katolik" , "prawosławny", "protestant" itd. mogą być pisane małymi literami i OK. A "muzułmanie" ma być pisane dużą literą. Charakterystyczne.
                                Nie mam nic przeciw religii, ale przed tym trzeba się bronić. Jak tylko się da.
                                Pozdrowienia.
                                • igor_uk Re: Igor, nie przesadzaj 11.10.11, 20:45
                                  buldog ,tobie chodzi o "ЯССКИЙ МИРНЫЙ ДОГОВОР 1792" ,ale w nim nie bylo zadnej mowy o jakichs warunkach.
                                  Co dotyczy twojego stosunku do Tatarow krymskich i do ich powrotu do swoich domow,to to juz nastapilo,zreszta powrot zaczel sie jeszcze w czasach schylkowego ZSRR.
                                  • dystans4 Re: Igor, nie przesadzaj 11.10.11, 21:29
                                    1. Ale czy nie było tam zapisu, zgodnie z którym Rosja nie miał prawa przekazać Krymu innemu państwu (prócz Turcji)? Coś takiego czytałem (nie jeden raz) w rosyjskich komentarzach, które wskazywały na możliwość kwestionowania przez Turcję praw Ukrainy do Krymu. Nie wiem, czy to prawda, Traktatu nie czytałem.

2. O moim stosunku do, między innymi, Tatarów, nie będę pisał. Kiedyś przetłumaczę i umieszczę tu (na Forum) reportaż DPNI. Kiedy opowiadałem znajomym, reakcja była jedna i w pełni solidarna (niezależnie, PiS-owcy, czy reszta. PiSowcy też wiedzą, że o Smoleńsku opowiadają bzdury. Kaczka też to przyznała.) - AKS w ruki.

3. Wracać zaczęli już dawno. Ale wciąż mnóstwo nie wróciło i myśli o powrocie. A ci, którzy wracają, osiedlają się wywołując konflikty. Z drugiej strony, wracają do swoich rodzinnych stron, przeciwstawiać należy się ich zachowaniu.
                                    • walter622 Re: Igor, nie przesadzaj 11.10.11, 21:31
                                      dystans4 napisał:

> reportaż DPNI.

????
                                      Bez przesady. Cytować DPNI ????

**************************************************************
                                      "Bo mi Boy Zelenski tkwi w poprzek mego gardla. Jakies ruskie scierwo strzela w naszego pisarza i tlumacza.
                                      • dystans4 Re: Igor, nie przesadzaj 11.10.11, 22:22
                                        Reportaż, to fakty.
                                        Nie można powiedzieć, że wszystko co napisze DPNI to kłamstwo. Można kwestionować oceny, nie fakty.
                                        A to reportaż oparty na relacjach policjantów. Identyczne (w wymowie) można znaleźć i na APN. Znajomi, którym to opowiadałem, z początku nie chcieli uwierzyć. Dopiero, kiedy powiedziałem, że różne portale potwierdzają te informacje, zareagowali tak jak napisałem. A co było np. w Stawropolu? (chyba tam). Ucięta głowa studenta matematyki, bawili się nią.
                                        Nie chcę ani przesadzać, ani szerzyć nienawiści.
                                        --
                                        Pozdrowienia.
                                        • walter622 Re: Igor, nie przesadzaj 11.10.11, 22:57
                                          dystans4 napisał:
                                          > Można kwestionować oceny, nie fakty.

No cóż, na fakty, wskazywane przez DPNI można wskazywać inne fakty, które DPNI starałoby się przemilczeć. Jestem bardzo daleki od stwierdzenia by jakieś narodowości, czy wyznania posiadały monopol na bestialstwo, a inne na niewinność. Natomiast z dużym zaniepokojeniem obserwuję to co wyprawiają wszelkie przybudówki DPNI - to naprawdę do niczego dobrego nie doprowadzi. Wystarczy chociażby wspomnieć kto zamordował Markiełowa i Baburovą czy o sławnej "liście 500" osób przeznaczonych do odstrzelenia
                                          (w polskiej prasie o tym praktycznie nic nie uświadczysz).

• jk2007 Re: Igor, nie przesadzaj 11.10.11, 21:14
                                  a miasto Odessa?
                                • walter622 Re: Igor, nie przesadzaj 11.10.11, 21:16
                                  dystans4 napisał:
                                  > Trudna sprawa

Owszem, sprawa bardzo skomplikowana.
                                  > Dwieście z okładem czy ileś lat temu Rosja zawarła z Turcją układ, na mocy którego Krym
                                  > może być albo rosyjski, albo przekazany Turcji (nie pamiętam, jak się nazywał,
                                  > kto i kiedy go podpisał - nie chce mi się szukać).

Prawdopodobnie masz na myśli Traktat z Küczük-Kajnardży (21.07.1774). Lecz ustalenia tego Traktatu były trochę inne - z godnie z ustaleniami Chanat Krymski przestał być tureckim protektoratem i faktycznie stał się rosyjskim protektoratem. Manifestem z 18.04.1784r. został
                                  przyłączony do Rosyjskiego Imperium ( tzw. "Nowa Rosja").

> Chyba nie można odmówić Tatarom prawa do powrotu na ziemie, z których ich
                                  > wywieziono.
                                  Prawdopodobnie masz na myśli deportację 16-20 maja 1944r. Znów trudna sprawa bo w tle z jednej strony widmo Tataren-Gebirgsjäger-Regiment der SS i oskarżenia Tatarów krymskich o kolaborację (ca. 19 tyś.), lecz z drugiej strony bardzo wielu z nich lojalnie służyło w armii sovieckiej.

No i warto wspomnieć wcześniejsze ( w XVIII i XIX w.) 3 fale emigracji Tatarów krymskich
                                  do Turcji - stąd wyjątkowo silne wpływy potomków tych emigrantów na współczesną politykę Turcji.

Tak na marginesie - obecnie Krym ma bardzo duży zakres autonomii w ramach Republiki Ukrainy.

> Choć generalnie, entuzjastą Tatarów nie jestem.

Może wpierw ustalimy - konkretnie jakich "Tatarów" masz na myśli?

www.youtube.com/watch?v=Lgi2EKQ69aA&list=FLcmDD1o6erQGQZdD1hOdRHg&index=201
                                  Tugan Jaak !!!

• gosc_ze_smolenska @dystans4 11.10.11, 21:13
                            Zeby “poluchit w nos” niekoniecznie musisz jechac do Charkowa i gadac po ukrainsku. Jak bedziesz na ulicy w Charkowie albo gdzie indziej rozmawial po ukrainsku nawepno nikt Ci nic nie zrobi. Szczerze mowiac nie wiem, co to jest takiego “gadiusznik”, ale pewnie nie jest to miejsce, gdzie zyja normalni ludzie, ktorych malo obchodzi, czy nalezysz do “slusznych - dobrych- naszych” albo “nieslusznych – zlych- obcych”.
                            Podales piekne haslo, jak nalezy budowac wielonarowosciowe panstwo, tylko ze tak naprawde nikt nie wie, jak to haslo praktycznie wdrozyc w zycie. Popatrz na krach (albo co najmniej powazny kryzys) multikulti kultury w Europie Zach.
                            ... My, Polacy nie daliśmy się wynarodowić poprzez dłuższy okres czasu...
                            Polska jest pod tym wzgledem zlym przykladem. Polska zawsze byla mononarodowa i monoreligijna. Naprawde nie slyszalem, zeby do Polski w czasach zaborow ktokolwiek sprowadzal swoich osadnikow w celu wynarodowienia rdzennej Polski. Ewentualnie masz na mysli wychowania Homo Sovietikus :-) ?
                            • jk2007 Re: @dystans4 11.10.11, 21:19
                              gosc_ze_smolenska napisał:

> Polska zawsze byla mononarodowa i monoreligijna.

czyzby?
                              A Slazacy, Niemcy, Kaszuby, Zydzi, Tatarzy, Bialorusini, Ukraincy, Rusini, Litwini. Prawoslawni, Protestanci, Muzulmanie..
                              • gosc_ze_smolenska Re: @dystans4 11.10.11, 21:34
                                jk2007, nie mam na mysli kresy oraz nabyte/utracone terytoria, nalezace do Polski chwilowo. Przeciez zaznaczylem w swoim poscie, ze chodzi o rdzenna Polske.
                                p.s. Tatarow, Litwinow, Niemcow,... owszem mieliscie/ macie cale mnostwo.
                                • jk2007 Re: @dystans4 11.10.11, 21:41
                                  uwazasz Slask czy Suwalszczyzne za kresy???
                    • borrka Eksperyment psychologiczny, Gosciu. 11.10.11, 17:03
                      Zaden normalny czlowiek nie zyczy sobie wojen, okupacji i takich wesolych bajerow.

Ale pomysl tak:
                      masz dwa guziki czerwony i czarny.
                      Naciskasz czerwony i Ukraina jest przylaczona do Matuszki bez wiekszych klopotow i znowu jedziemy nocnym pociagiem do Mamy Odessy, jak po swoje.
                      Czarny - zostaje bez zmian.
                      Kurica nie ptica, ale Odessa zagranica.

Ilu Rosjan zadecydowaloby "czerwony" ?

Na takich emocjach bazuja politycy.
                      • gosc_ze_smolenska Re: Eksperyment psychologiczny, Gosciu. 11.10.11, 17:38
                        borrka, po co jechac jak po swoje do Mamy Odessy, skoro mozna pojechac na tej samej zasadzie do Mamy Pragi, Warszawy, Berlina, Paryza... Sparawy wizowe maja w sobie pewne niekorzysci, ale nie sa one niepokonalne. Bez przesady: tesknic za Ukraina tylko zeby pojechac nad morze, to nie jest nawet smieszne. Owszem mamy z ukraincami bardzo duzo wspolnego, ale to nie oznacza, ze my (zarowno rosjanie jak rowniez ukraincy) chcemy zyc w jednym panstwie, co najmniej jak na razie.
                        p.s. bardzo Cie prosze, nie uzywaj tego smiesznego " Kurica nie ptica, .... nie zagranica" Ten wyraz jest u nas znany tylko ze starych ksiazek, ktorych mlode pokolienie (odkryje Ci tajemnice panstwowa) nawet nie czyta.
                  • borrka Przeczytaj moj profil i otrzezwiej Igorku. 11.10.11, 17:12
                    To sama prawda, a Kolomyja far far away...
                    Haj zywe kuren Zoliborz !
                • jk2007 Rosja jak Ukraina 11.10.11, 16:38
                  Идея Влaдимирa Пyтинa кoнтрoлирoвaть не тoлькo дoхoды, нo и рacхoды чинoвникoв прoвaлилacь. Спycтя пoлгoдa пocле пoрyчения премьерa зaкoнoпрoект тaк и не был внеcен в прaвительcтвo. Не прoдвигaетcя и рaбoтa пo рaтификaции 20-й cтaтьи aнтикoррyпциoннoй кoнвенции ООН.
                  www.gazeta.ru/politics/2011/10/10_a_3796546.shtml
    • maly.jasio kazdy amerykanski kapitalista tez tak robi :) 11.10.11, 15:38
      i finansuje w wyborach OBIE amerykanskie partie polityczne :)
    • dystans4 Re: Ukraina docenila polska pomoc... 11.10.11, 19:28
      Nie przesadzałbym ani ze znaczeniem polskiego udziału w rewolucji pomarańczowej, ani w dzisiejszym wyroku.
      W czasie rewolucji Polska odegrała rolę na pokaz, nie decyzyjną. Tę drugą - prawie wyłącznie Amerykanie, trochę Bruksela. Była o tym fajna i b. obszerna relacja na Inosmi (chyba tłumaczenie z czegoś amerykańskiego, ponad 4 MB). Ale było i sporo środowisk, które pomarańczowych popierały (nie tylko media Bierezowskiego). W samej Rosji też.
      Później, 1-2 lata temu widziałem sondaż, w którym pytano, jaki kierunek powinien być dla Ukrainy strategiczny:
      - UE
      - USA
      - Rosja
      - Chiny
      - Polska
      - żaden (znaczy - wielowektorowość).

Bardzo niewielu respondentów wskazało Unię, jeszcze mniej USA (nie pamiętam, co z Chinami). Ok. 1/3 wskazało Rosję, reszta - wielowektorowość.
      Nikt nie wymienił Polski. To tyle w temacie.

Rolą Polski powinno być służenie w rozwijaniu niekonfliktowej współpracy z całą Unią, do której Polska należy. Tak byłoby najlepiej.
      Pozdrowienia.
    • romrus Timoszenko vs Chodorkowski 12.10.11, 11:12
      Gdzie sa polski protesty?

Michnik, Buzek - do boju. Szabelki zgubili?

Jakos wszyscy pozamykali mordy.
      Czyzby prorosijski bandyta Janukowicz urzadzil uczciwy process?
      Nie do wiary)))
      • borrka Komentarz glupawy... 12.10.11, 15:23
        Bo Buzek zaprotestowal.
        Michnik, nie wiem.
        • romrus Madralu, sprzedaliscie swoja bohaterke 12.10.11, 15:48
          borrka napisał:
          > Bo Buzek zaprotestowal.
          > Michnik, nie wiem.

Buzek eszcze w maju "wyraził zaniepokojenie decyzją o aresztowaniu byłej premier Ukrainy Julii Tymoszenko" i od tam tej pory trzyma pysk na klamke.
          Michnik udaje ze nic sie nie stalo.
          Tylko Mudzaheddin Sikorski cos tam niewyraznie belkotal na ten temat.

O Chodorkowskim kazdy z nich darl morde jak nailepej, a tu prosze - cisza.

• przyjacielameryki Re: Madralu, sprzedaliscie swoja bohaterke 12.10.11, 15:55
            romrus napisał:

>
            > Buzek eszcze w maju "wyraził zaniepokojenie decyzją o aresztowaniu byłej premi
            > er Ukrainy Julii Tymoszenko" i od tam tej pory trzyma pysk na klamke.
            > Michnik udaje ze nic sie nie stalo.
            > Tylko Mudzaheddin Sikorski cos tam niewyraznie belkotal na ten temat.
            >
            > O Chodorkowskim kazdy z nich darl morde jak nailepej, a tu prosze - cisza.

Co Ty bredzisz??? Cała UE zaprotestowała. Buzek, Ashton, Barroso, oczywiście nasz MSZ a prasa zachodnia oceniła ten proces jako polityczny z nieukrywaną obawą, że Ukraina może mieć problemy stowarzyszeniowe z UE i może wpaść w łapy Rosji.
            Ale są też opinie, że zostanie ułaskawiona(właśnie pod naciskiem UE). Głos Rosji nie jest tu ważny.
            • romrus Re: Madralu, sprzedaliscie swoja bohaterke 12.10.11, 16:04

> Co Ty bredzisz??? Cała UE zaprotestowała. Buzek, Ashton, Barroso,

Ashton, Barroso - to sa Polace?

>oczywiście nasz MSZ

Przecziez napisal ze Sikorski belkotal.

>a prasa zachodnia oceniła ten proces jako polityczny

Natomiast polska prasa ma na@rane w gaciach, bo nie wie co pisac.
              Boi sie obrazic waszego nowego kumpla Janukowicza.

Ze strachu ze moze opuscic partnerstwo wschodnie zezwolice mu Julke nawet spalic jak czarownice, hypokrici.

MSZ-y Rosji i USA protestowali))
              • borrka Niestety... 12.10.11, 16:20
                Brakuje ci inteligencji, bym z toba dyskutowal, sowok.
                Buzek protestowal 7 pazdziernika.
                www.polskatimes.pl/tag/buzek-tymoszenko-oswiadczenie.html?cookie=1
                Ty napewno oczekiwales, ze jak twoj wodz Chruszczow, bedzie walil butem w mownice :):)
                • romrus Re: Niestety... 12.10.11, 16:26
                  borrka napisał:
                  > Brakuje ci inteligencji, bym z toba dyskutowal, sowok.

Mozes sie nie odzywac, gnoju)
                  Nie wiele strace.
                  Kup sie polska klawiature i zapamentaj ze sie pisze "tez", a nie "terz", bezpanstwowiec.
                  • eva15 Re: Niestety... 12.10.11, 16:40
                    Niegramotność i rażące błędy w j. polskim to znak firmowy borrci. Mimo to borrcia z uporem podaje się za Polaka. Może po to, by ośmieszyć poziom polskiego szkolnictwo?
                    Czasami udzielam mu darmowych lekcji polskiego, ale to odporny na naukę uczeń.
                    • przyjacielameryki Re: Niestety... 12.10.11, 17:04
                      eva15 napisała:

> Niegramotność i rażące błędy w j. polskim to znak firmowy borrci. Mimo to borrc
                      > ia z uporem podaje się za Polaka. Może po to, by ośmieszyć poziom polskiego szk
                      > olnictwo?
                      > Czasami udzielam mu darmowych lekcji polskiego, ale to odporny na naukę uczeń.

Jak na Rosjankę, niezle radzisz sobie po polsku. A gdzie mieszkałaś w Polsce, w Legnicy czy w Bornem Sulinowo?
                • igor_uk Re: Niestety... 12.10.11, 16:41
                  borcia,czego ty pizdzisz pod adresem romrusa?Przeciez on napisal 100% prawdy.
                  Polska tylko szeptem cos tam delikatnie krytykuje (porownaj to z reakcja na proces Chodorkowskiego w Rosji),a prasa Polska calkowicie jest neutralna .A wszystko tylko dla tego,ze nie wiedza jak by i cnote zachowac ( jakas trzeba zareagowac na szykany przeciwko Julki),a i dasc sie zgwalcic ( Nu jak tu Janukowicza odstraszyc od Europy?).
                  Czy naprawda tego nie widzisz?
                  • borrka To wasza, sowkow, prawda. 12.10.11, 16:54
                    Walnij Igorczik butem w klawiature.
                    Zaprezentuj sowiecki high life :)
                    • igor_uk Re: To wasza, sowkow, prawda. 12.10.11, 16:56
                      borcia, przestan pajacowac,a lepiej troche pomysl nad tym wszystkim.
              • przyjacielameryki Re: Madralu, sprzedaliscie swoja bohaterke 12.10.11, 16:57
                romrus napisał:

> Natomiast polska prasa ma na@rane w gaciach, bo nie wie co pisac.
                > Boi sie obrazic waszego nowego kumpla Janukowicza.
                >
                > Ze strachu ze moze opuscic partnerstwo wschodnie zezwolice mu Julke nawet spali
                > c jak czarownice, hypokrici.
                >
                >
                > MSZ-y Rosji i USA protestowali))

Bredzisz jak potłuczony. We wszystkich wiadomościach telewizyjnych słyszałem, że to proces polityczny. A w prasie:

"Oskarżenia, na podstawie których została skazana na siedem lat więzienia była premier Ukrainy, są absurdalne. Tymoszenko jednak raczej długo w więzieniu nie posiedzi."

Więcej... wyborcza.pl/1,90913,10454248,Rozprawa_z_Tymoszenko.html#ixzz1aZtyYT5f

Poczytaj sobie Wacka, on niezwykle rzetelnie ocenia sprawy wschodnie!

Coś jeszcze???

• romrus Szabelke w dlon! 12.10.11, 18:10
                  > Bredzisz jak potłuczony. We wszystkich wiadomościach telewizyjnych słyszałem, że to proces polityczny.

Wylacz radio, robi cie wode z mozgu))

Przecziez teraz polska przezydentura w UE.
                  Jakos nie slysze glosa Unii - Pana Komorowskiego czy Pana Tuska.
                  Oba razem musa stac z pomaranczowa flaga na majdanie w obronie bohaterki demokracji.

> Poczytaj sobie Wacka, on niezwykle rzetelnie ocenia sprawy wschodnie!
                  > " Tymoszenko jednak raczej długo w więzieniu nie posiedzi."

Janukowicz nie ma we lbie az tak na@rano jak "niezwykle rzetelny Wacek".

Trza byc wariatem zeby naiwperw ja wsadzic, a potem od razu ja wypuscic z mozliwoscia udzialu w nastepnych wyborach. Tym aresztem on dodal jej 5-10% poparcia, ktorych jej brakowalo.

• igor_uk Re: Szabelke w dlon! 12.10.11, 20:04
                    romrus,jak by tam nie bylo,ale Timoszenko,jak nawet dostanie wyrok w zawiasacj,czy nawet Janukowicz Julke ulaskawi,ma szlabaum na start do wyborow,poniewaz zgodnie z ukrainskim prawem,osoba skazana prawomocnym wyrokiem nie moze startowac w wyborach.
                    • romrus Re: Szabelke w dlon! 12.10.11, 20:13
                      igor_uk napisał:
                      > romrus,jak by tam nie bylo,ale Timoszenko,jak nawet dostanie wyrok w zawiasacj,
                      > czy nawet Janukowicz Julke ulaskawi,ma szlabaum na start do wyborow,poniewaz zg
                      > odnie z ukrainskim prawem,osoba skazana prawomocnym wyrokiem nie moze startowac
                      > w wyborach.

Jesli ulaskawia, czy zamienia na wyrok w zaweszeniu - to tak.

Ale UE ma nadzieje ze Rada dekriminalizuje artikul o tym przestepstwie.
                      W tym pzypadku wyrok zostanie anulowany i ona nie bedzie uwazana za skazana.
    • romrus Nowa sprawa karna Timoszenko 13.10.11, 20:05
      "Skazana na siedem lat wiezienia, Julia Tymoszenko została ponownie przedmiotem dochodzenia
      Nowa sprawe karna przeciwko bylemu premierowi Ukrainy wszczelaa Sluzba bezpieczenstwa tego kraju. W nowym przypadku ponownie pojawia się Rosja, rosyjski gaz i setki milionow dolarow."
      www.echo.msk.ru/news/820429-echo.html

I a ni slowa na polskich portalach informacijnych.
      Polska prasa znow na@rala w gaci.

Chodzi o przekret z MON Rosji z lat 90-ch, przedawnenie tej sprawy nastapilo 5 lat temu.
      Jestem pod wrazeniem od zastowanego przez Ukraine trika prawnego.
      Ze wzgladu na to ze w/g wyroku sadu Julia popewnila przestepstwo w 2009 (podpisanie umowy gazowej), przedawnenie starej sprawy sie liczy od 2009, a nie od 1996.

Prezydenci Unii, gdzie waszy protesty? Nic nie slysze!

Wacek "Tepy Leb" Radziwinowicz napisal ze Julka "posiedzi niedlugo"))
      Znany "expert spraw wschodnich" chyba uwaza ze eszcze 12 lat w dodatek do pierwszych 7 - to w cale niedlugo.

Czemu milcza obroncy Chodorkowskiego?
      Pomaranczowy flagi, szabelki - i jazda na Wschod!)))
    • romrus Wacek - "Timoszenko nie posiedzi dlugo") 18.10.11, 10:08
      "Kijów jest gotowy do przenesenie na późniejszy termin podpisania umów stowarzyszeniowych i strefy wolnego handlu z UE

To stwierdził prezydent Ukrainy Wiktor Janukowycz. Zwrocil uwage, że kwestia integracji europejskiej tego kraju i sprawa Julii Tymoszenko powinny być traktowane oddzielnie. Uważa on za "nieodpowiednie" zwolnienie byłego premiera z aresztu. W wywiadzie dla "Times» Prezydent Ukrainy nazwal Tymoszenke "przestępcem" i wyjaśnił, że szybkie rozwiązanie jest nie na miejscu, przypominając, ze prawnicy Tymoszenko maja wciąż możliwosc apelacji."
      www.echo.msk.ru/news/821748-echo.html
      • romrus Janukowicz ma UE w d.... 18.10.11, 12:13
        "Prezydent Ukrainy Wiktor Janukowycz wzywa do dokładnego badania nowej sprawy karnej przeciwko Julii Tymoszenko, i sie nie speszyc z komentarzami. O tym szef państwa powiedział w wywiadzie dla "The New York Times".

Janukowycz zaznaczył, że nie zmieni swego punktu widzenia pod presja międzynarodowa i nie uwolni Tymoszenko.

Tymczasem, dziś ogłoszono, że wizyta Janukowycza w Brukseli w następny czwartek będzie odwolana. Postanowił przenieść ją na bardziej odpowiedni czas w naszych stosunkach dwustronnych, powiedział rzecznik Komisji Europejskiej Pia Hansen. Wcześniej Unia Europejska skrytykowała wyrok Julii Tymoszenko."

www.echo.msk.ru/news/821798-echo.html
        Parterstwo wschodnie, jako umyslowo uposledzone dziecko polskiej diplomacji, powoli zdecha.
        • przyjacielameryki Re: Janukowicz ma UE w d.... 18.10.11, 12:22
          romrus napisał:

> Parterstwo wschodnie, jako umyslowo uposledzone dziecko polskiej diplomacji, po
          > woli zdecha.

To chyba Ty jesteś umysłowo upośledzony. A co tak przeszkadza ci Partnerstwo Wschodnie??? Normalna europejska inicjatywa wspierania demokracji na Wschodzie. Zamiast obrażać się, również Rosja powinna skorzystać z dobrodziejstwa tego programu, póki czas!
          A będą kolejne inicjatywy i musicie się z tym pogodzić a najlepiej to samemu skorzystać. Demokracja to wielkie dobrodziejstwa a jak wiadomo Rosja już raz sobie nie poradziła i sama nigdy sobie nie poradzi. A młodzi ludzie w Rosji dojrzewają do zmian!!!!!
          • romrus Re: Janukowicz ma UE w d.... 18.10.11, 12:37
            > Normalna europejska inicjatywa wspierania demokracji na Wschodzie. Zamiast obrażać się, również Rosja powinna skorzystać z dobrodziejstwa tego programu, póki czas!

W 90-ch skorystalismy z "dobrodziejstwa Zachodu", wystarcze.

> Demokracja to wielkie dobrodziejstwa

Pedofil sie zwraca do malej dziwczynki w parku:

-chcesz cukierka?

- nie, dzienkuje. od panskich cukierkow bardzo mi d@pa boli.

Siebie zostawce swoi dobrodziejstwa.
            Dziekujeme, poradzime sobie bez was.
            -
          • ukos Nie przekonuj ruskiego raba 18.10.11, 21:47

> A co tak przeszkadza ci Partnerstwo Wschodnie???

Jemu przeszkadza WSZYSTKO co oznacza wolność osobistą ludzi. Jego ideał to państwo będące właścicielem wszystkich swoich mieszkańców (przecież nie obywateli!), w tym jego samego, przekonanego dobrowolnego raba. To ktoś, dla kogo "polski pan" (czyli po prostu człowiek wolny) to najbardziej plugawa obelga. Nie ma się co wysilać, to skaza umysłowa spowodowana praniem mózgu od wczesnego dzieciństwa, nie do wywabienia.
            • pas.mal błąd, błąd 20.10.11, 12:22
              niestety, niestety, "polski pan" to był właściciel swoich chłopów pańszczyźnianych, wszechmocny posiadacz ludzkich istot
    • ukos Ruski agent utrąca akcesję Ukrainy 18.10.11, 20:54
      Jest oczywiste, że przy pomocy spreparowanej sprawy Tymoszenko Janukowycz, ruski agent rządzący Ukrainą, utrąca umowę stowarzyszeniową z UE, przy czym on sam sprytnie umywa ręce zrzucając winę za niepowodzenie rokowań na Unię, której zwykłe wymagania przestrzegania standardów demokratycznych przedstawia jako rzekomą ingerencję. Ciekawa "ingerencja": nie zachowasz się przyzwoicie, to nie dostaniesz marchewki. To Unia jest obowiązana rozdawać jakąś marchewkę?
      Ruski agent najbardziej znienawidził Tymoszenko za to, że chciała kupować ropę i gaz po cenach rynkowych. Po prostu jak się kupuje na rynku, to można kupić od każdego, nie musi się od przełożonych czy właścicieli ruskiego agenta. Tych niepodległościowych dążeń ruski agent za nic Tymoszenko nie przepuści.
      Jeśli Ukraina chce rzeczywistej niepodległości, to powinna się pozbyć całego zruszczonego Wschodu, łącznie z Krymem. Inaczej stale będzie się zarażać kacapskim rabstwem i sprzedawać za trochę tańszego gazu. Naprawdę można bez tego żyć, a bez zależności od niewolniczej Kacapii także szybko stawać na nogi.
      • romrus No widisz... 18.10.11, 21:09
        ukos napisał:
        > Jeśli Ukraina chce rzeczywistej niepodległości, to powinna się pozbyć całego zruszczonego Wschodu, łącznie z Krymem.

...i sie zgadzame)

Banderowsczyzne oddzelic od Ukrainy i dolaczyc do Unii.
        I po klopocie))
        • ukos Re: No widisz... 18.10.11, 21:13
          romrus napisał:

> Banderowsczyzne oddzelic od Ukrainy i dolaczyc do Unii.
          > I po klopocie))

Wyprawić Donieck i Krym do niewolniczego raju i będzie git. Reszta i z banderowszczyzną się rozliczy, bo to może zrobić tylko wolny kraj.
          • igor_uk Cha,cha. 18.10.11, 21:32
            Zobacz,romrus,ukos nie chce banderowcow miec u siebie .
            Nie warto z tym szowinistem dyskutowac .
    • romrus No i hororu ciag dalszy 08.11.11, 00:06
      Były premier Ukrainy Julia Tymoszenko zostala oskarzonej jeszcze w czterech sprawach karnych. Chodzi o dawni sprawy podatkowy.

www.echo.msk.ru/news/827995-echo.html
      Razem 6 spraw, po jednej juz osadzona, jeszcze 5 nowych.
      Wacek-ekspert wrozil ze "dlugo nie posiedzi".

W polskich mediach - cisza totalna, jak bys ja juz nie bylo.

Gdzie solidarnosc, gdzie protesty? Gdzie "Za wolnosc wasza i nasza"?

Skarmili Julke potworu z Donecka wzamian na nadzieje o umowe z UE?

Nie ladnie, Panowie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka