Dodaj do ulubionych

Czy to da sie wytlumaczyc?

30.10.11, 16:36
Lubie sobie czasami poczytac,co pisza o Rosji Niemcy.Nu i nie moglem nie zauwazyc tego artykula ( po rosyjsku.............po niemiecku) w ktorym Ingo Mannteufel ,tak naprawda bijac piane,stara sie napisac duzo i nie o czym.Chociaz moze jemu chodzi i o to,zeby bez wzgledu na logike,pokrytykowac wszystko,co jest ruskie.
Jak jest wiadomo Rosja w tym roku nie zmienila czas letni na zimowy,pozostajac sie przy czasie letnim.Decyzja Medwiedziewa,jak pisze autor artykula,jest jak najbardziej sluszna,ale(to cholerne ale) tym Medwiedziew wyrzadzil niedzwiedzia przysluge Rosjanam(tak w artykule).Nu i czemuz tak widzi ten grafoman? A no dla tego,ze Rosja stanie sie jakims dziwolagiem,ktory zyje zgodnie z wlasnym czasem(ktory jest tlumaczony tylko wzgledami geograficznymi).Oczewiscie autor wie,ze roznica w czasie byla zawsze,ale byla nie 3 godziny,a tylko dwie,co jego zdaniem teraz utrudni niesamowicie prowadzenie biznesa,nu bo jak w Berlinie bedzie 9,to w Moskwie bedzie juz 12 -ta (oczewiscie ktora godzina bedzie w Pekinie,czy Tokio Ingo nie zostanawia sie,rowniez jak nad tym,ze w USA ludzi dopiero beda isc do lozka,po kolejnemu dniu pracy.
Bardzo spodobali sie mnie te slowa(zacytuje w calosci):
"Решение Медведевa, в ocтaльнoм cтрacтнoгo мoдернизaтoрa и еврoпейцa, oтдaлилo Рoccию oт Еврoпы "вo времени". И этo реaльнo cкaжетcя нa еврoпейcкo-рoccийcких oтнoшениях в пoвcедневнoй жизни. "

Moze jestem bardzo tepy i dla tego nie rozumiem slow tak madrego czlowieka .I dla tego mam prosbe, czy mogl by mnie ktos wytlumaczyc,o co chodzilo autoru tego artykula?

p.s.wacki,mowiac slowami waltera,nie maja narodowosci.
Obserwuj wątek
    • mongolszuudan Re: Czy to da sie wytlumaczyc? 30.10.11, 16:40
      Nie tylko Niemcy. Radziwinowicz tak samo nie mogl upuscic takiej szansy zeby nie prosrac sie po temu powodu.
      wyborcza.pl/1,86117,10548948,Miedwiediew_walczy_z_czasem.html
      www.inosmi.ru/wyborcza_gazeta_pl/20111029/176791946.html
    • gocha033 Re: Czy to da sie wytlumaczyc? 30.10.11, 16:43
      Mam pytanie. Czy Prezydent zajmuje sie kwestiami technicznymi i gospodarczymi
      - jak zmiana czasu ? Myslalam, ze te kwestie leza w kompetencjach premiera.
      • mongolszuudan Re: Czy to da sie wytlumaczyc? 30.10.11, 16:49
        Zmiana czasu w takim ogromnym kraju jak Rosja to nie jest jakas tam banalna techniczna czy gospodarcza kwestia. Skutki tej decyzji kosztuja miliardy rubli i dotycza tez kwestii obrony kraja.
        • mongolszuudan Re: Czy to da sie wytlumaczyc? 30.10.11, 17:00
          Nie tak to smieszno jak wydaje sie. Faktycznie ta decyzja jest politycznej - moze byc demonstracja wybora swojej nieeuropiejskiej samodzielnej drogi Rosji, ktora zaczyna budowac wokol siebie nowa Euroazjazcka wspolnote z wlasnymi standartami zycia.
          • mongolszuudan Re: Czy to da sie wytlumaczyc? 30.10.11, 17:03
            Drobnostka, naturalnie, ale przyjemnie.
      • igor_uk Re: Czy to da sie wytlumaczyc? 30.10.11, 16:53
        gocha033,zgodnie z Konstytucja FR ,to wlasnie Prezydent ma prawo podpisywac dokumenty o zmianie Prawa. Czas,wbrew pozoram,to bardzo powazna sprawa i reguluje sie odpowiednimi zapisami w Prawie.
    • eva15 Czy to da sie wytlumaczyc? NIE. 30.10.11, 16:43
      Igor, przeczytałam, po niemiecku czyli w oryginale. Odpowiedz jest tylko jedna - głupoty nie da się wytłumaczyć, objaśnić, uzasadnić.
      Facet ma tak nierówno pod piuułapem, że nadaje się tylko na dziennikarza.
      • eva15 Re: Czy to da sie wytlumaczyc? NIE. 30.10.11, 16:52
        korekta:
        nierówno pod pułapem (czyli nie ma rozumu)
        • igor_uk Re: Czy to da sie wytlumaczyc? NIE. 30.10.11, 16:55
          Ewa,naprawda zostanowialem sie nad tym slowem,juz chcialem ciebie zapytacc.Szkoda,ze to tylko blad,bardzo dobrze brzmi.
        • gosc88 Re: Czy to da sie wytlumaczyc? NIE 30.10.11, 16:57
          eva15 napisała:

> nierówno pod pułapem (czyli nie ma rozumu)

Albo: "nierówno poukladane pod sufitem" - to najbardziej znana forma (w/g mnie).
          • przyjacielameryki Re: Czy to da sie wytlumaczyc? NIE 30.10.11, 17:04
            gosc88 napisał:

> eva15 napisała:
            >
            > > nierówno pod pułapem (czyli nie ma rozumu)
            >
            > Albo: "nierówno poukladane pod sufitem" - to najbardziej znana forma (w/g mnie)

To pod "pułapem" to chyba rusycyzm. Czasami zapomni się kobicina.
    • ostrygojadek Re: Czy to da sie wytlumaczyc? 30.10.11, 17:08
      To teraz już jest pewne, że Polacy nigdy nie zrezygnują ze zmiany czasu.
    • felusiak1 igor, igor 31.10.11, 17:43
      Kiedy Dzisiaj w Berlinie jest 9 rano to w Waszyngtonie jest 4 nad ranem aż do soboty a od niedzieli bedzie 3 nad ranem. Z tego wynika, że amerykanie jeszcze nie wstali z łóżek.
      Ale jeśli rosjanom pasuje wschód słońca w grudniu o 10 rano to wszystko jest w porzadku.
      Ponadto to sprawa rosjan a nie miedzynarodowych komitetów od uszczęśliwiania ludu świata.
      • igor_uk Re: igor, igor 31.10.11, 17:58
        Ha,ha,felus.Nu wlasnie,to jest sprawa wylacznie Rosjan.A tak,trzymajac sie tematu.
        Europa mieszka po srednio-europejskiemu czasu (wiesz cos o tym?)I tmasz naprzyklad w Polsce 4 popoludnia i slonce juz zachodzi,ale w Portugalii swieci w najlepsze.Ale rano w Posce sloneczko juz od godziny jak raduje ludzi,a u Portugalczykow dopiero wschodzi .A na zegarku czas ten sam.
        Ale to jakas nikogo nie martwi.
        • przyjacielameryki Re: igor, igor 31.10.11, 18:08
          igor_uk napisał:

> Ha,ha,felus.Nu wlasnie,to jest sprawa wylacznie Rosjan.A tak,trzymajac sie tema
          > tu.
          > Europa mieszka po srednio-europejskiemu czasu (wiesz cos o tym?)I tmasz naprzy
          > klad w Polsce 4 popoludnia i slonce juz zachodzi,ale w Portugalii swieci w najl
          > epsze.Ale rano w Posce sloneczko juz od godziny jak raduje ludzi,a u Portugalcz
          > ykow dopiero wschodzi .A na zegarku czas ten sam.
          > Ale to jakas nikogo nie martwi.

Przestań marudzić Igorek. Ktoś musi się przecież troszczyć o Rosję!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka