Dodaj do ulubionych

W holdzie naszym czekistom...

21.11.11, 10:25
Praca trudna i co tu gadac, Lubianka lepszych ludzi wysyla na ukrainskie pole web-bitwy.
Do nas trafiaja amatorzy, w rodzaju Igorka, lub senilne przyglupy w przetluszczonych zarekawkach, no ... wiadomy milosnik Dostojewskiego.

Chlubny wyjatek stanowi nasza Efcia, demagog pierwszej wody, smieszy, tumani i przestrasza niczym Twardowski, a czasem rozczula swa naiwna wiara w Matuszke.
Chcialoby sie za Gierkiem powiedziec:
Efcia potrafi !
To forumowa Wanda Wasilewska i Roza Luksemburg zarazem.
Nadiezda Krupska ?

Reszta ... szeregowi wyrobnicy web brygad, niezbyt lotni, by nie powiedziec brzydziej, sprowadzaja programowo kazda dyskusje na manowce o stosowaniu, badz nie, polskich fontow:)
Ale postawcie sie w ich sytuacji - prorosyjska propaganda w kraju rusofobow ?
To na ogol przerasta ich mozliwosci intelektualne.

Po co ta przydluga przedmowa ?

Mamy miesiac do Dnia Czekisty.

Wykorzystajmy nalezycie ten okres, taki swoisty adwent lubiankowski !
Niech ten watek stanie sie wyrazem naszej wdziecznosci wobec tych goracych serc, czystych rak i chlodnych umyslow!
Uraaaa !

Wasz Borrka
Obserwuj wątek
    • borrka Zachecam rowniez naszych drogich gosci z Czeka ! 21.11.11, 10:38
      Otworzcie serca przed bracmi slowianskimi.
      Zrzuccie z serc troski i odetchnijcie chwile od ognia walki.
      Ten watek bedzie waszym azylem i przytuliskiem.
      Schronieniem przed rusofobia, zydowskimi banderowcami, i jankeskimi "kliewietnikami" Matuszki !
    • des4 "bydełko wyborcze" 21.11.11, 10:40
      pieczotliwe określenie dla obywateli kraju który Addamskiej udzielił schronienia

oświecona elyta potrząca z góry na szarą masę....
    • wojciech.2345 Re: W holdzie naszym czekistom... 21.11.11, 10:47
      borrka napisał:
      > .... Lubianka lepszych ludzi wysyla na ukrainskie pole web-bitwy.
      > Do nas trafiaja amatorzy ....
      -------------------------
      Zmartwiłeś mnie tym.

Może przyślą nam kogoś lepszego.
    • romrus Jak tam sie czuje PKB? 21.11.11, 12:28
      Maja wplyw dotacji czy nie?

borrka napisał:
      > Praca trudna i co tu gadac, Lubianka lepszych ludzi wysyla na ukrainskie pole web-bitwy.

No wlasnie.
      Dlatego Ukraincy tez wywali swoich niedacznikow na polskie, wiec: "Игрa былa рaвнa, игрaли двa гoвнa".)))

Teraz sie toczy Wielka Bitwa o Salo.
    • swiblowo Re: W holdzie naszym czekistom... 21.11.11, 13:00
      borrka napisał:
      > Po co ta przydluga przedmowa ?

- Wlasnie, po co?
      Jedyne, co mozesz zrobic to wlasnie oddac hold. I odmaszerowac.
    • polski_francuz Na serdce 21.11.11, 13:08
      Osobiscie podejrzewam, ze Eva siem zadurzyla w Spätaussiedler z Rosji i dostosowala do niego jej uniwers.

PF
      • de_oakville Re: Na serdce 21.11.11, 13:25
        polski_francuz napisał:

> Osobiscie podejrzewam, ze Eva siem zadurzyla w Spätaussiedler z Rosji i
        > dostosowala do niego jej uniwers.

Ten "uniwers" skojarzyl mi sie od razu ze slowami piosenki znanego wykonawcy z Quebecu (dotyczacej Quebecu a nie Rosji): "c'est mon chez moi, mon univers".

"Je dors avec toi dans tes yeux verts
        c'est mon chez moi, mon univers
        je rêve de toi, de tous tes rois
        de la Nouvelle France et des trois-mâts
        je prends tes châteaux, ton lavandou
        je te donne mon fleuve, mes caribous
        tu me fais goûter ta langue française
        j't'apprens à marcher sur ma neige"

(Robert Charlebois - Immensément)

Calosc:

www.musikiwi.com/paroles/robert-charlebois-immensement,22162.html
        • polski_francuz Vive Quebec libre! 21.11.11, 14:05
          Ciekawa mieszanka Anglii z Francja. I upor nacjonalistyczny francuski (pamietasz Pierre Trudeau?) i pragmatyzm anglosaski.

Bylem w The Quebec (ou Le Quebec) w 1986 i pamietam opowiesc, ze Anglicy wygrali z Francuzami przez dostawe zywnosci, ktora Anglicy podczas oblezenia Quebecu troche wczesniej dostarczyli.

I jeszcze przychodzi mi do glowy de Gaulle (Vive le Quebec libre!), ktory niezle zamieszal na tylach Imperium. Mscil sie poniewczasie za ponizenie z czasow londynskich, gdzie go Churchill traktowal jak ubogiego krewnego.

I tak Francja pozostala w Quebecu przez swa kulture a Anglosasi przez swoj ciag na bramke.

PF
    • nowgorod Re: jestem w strasznej rozterce+ 21.11.11, 13:12
      Mialem zyciowe przekonanie,ze meska polowa ludzkosci osiagnela najglebsze dno intelektualne.
      Mialem zaszczyt dwukrotnej wymiany zdan z wyzej wymieniona saksonka,pania przebywajaca w Niemczech na saksach i wydajaca z stamtad glos propagandowy..
      Wybila mnie z rownowagi.
      W freworze gloszen typu pro i antypropagandowego wybila mnie to z glowy.
      Udowodnila,ze mozna osiagnac dol,duzo nizszy niz tamten meski.
      Sorry,dziewczyny!
    • przyjacielameryki Re: W holdzie naszym czekistom... 21.11.11, 13:15
      Dla komsomolców największym problemem jest wytłumaczenie Rosjanom, skąd wziął się polski sukces gospodarczy, społeczny i cywilizacyjny po wyrwaniu się z okupacji rosyjskiej. Wymyślili, że to Niemcy finansują polską gospodarkę w ramach funduszy unijnych i stąd ten sukces. Wyjątkowo kłamliwa, perfidna i głupia propaganda. Ja wyjaśniam szczegółowo kwestię udziału dotacji unijnych w naszym PKB i "finansowanie gospodarki polskiej przez Niemcy" w wątku Borki o funduszach.
      Znowu Rosjanie będą się budzić z ręką w nocniku jak będą przyjeżdżać do Polski ale to może w końcu zaowocować czymś poważniejszym od np. wygwizdania Putina na zawodach sportowych. Mataczenie, kłamstwa i absurdalna propaganda też mają swoje granice.
      • borrka Zaskoczeniem dla Rosjan jest... 21.11.11, 13:27
        Wzgledny porzadek na polskiej prowincji.
        Moskwa wyglada obecnie calkiem przyjemnie, Piter nawet miejscami pieknie...
        Centra sa czyste i zadbane.
        Ale glubinka, to ciagle syf, kila i mogila.

Porzadne , choc nie tak jak niemieckie, polskie miasteczka i wsie, budza zaskoczenie Radzieckich .
      • de_oakville Re: W holdzie naszym czekistom... 21.11.11, 13:47
        przyjacielameryki napisał:

> Wymyślili, że to Niemcy finansują polską gospodarkę w ramach fu
        > nduszy unijnych i stąd ten sukces. Wyjątkowo kłamliwa, perfidna i głupia propag
        > anda.

Ale nawet gdyby to byla prawda z tymi Niemcami, to wynika stad jasno, ze Niemcy potrafili postawic Polske "na nogi", a ZSRR nie potrafil - w tamtych czasach Polska popadala tylko coraz bardziej w ruine. W latach 60-tych i na poczatku lat 70-tych mialem swoje ulubione osrodki w Polsce, gdzie lubilem spedzac wakacje i skad mialem mile wspomnienia. Pod koniec PRL-u nie chcialo mi sie juz nawet tam jezdzic aby tych wspomnien nie "profanowac" brzydota walacych sie "ruin". A teraz! Wszystko wyglada lepiej i bardziej "swiatowo" niz kiedykolwiek.
        Polacy maja swoje wlasne sukcesy, do ktorych nie potrzebuja Niemcow. Druga Rzeczypospolita miedzywojenna rowniez je miala - ciekawa architektura przedwojennej Warszawy (Mokotow, Zoliborz itd.), bardziej jak wloska niz niemiecka. Ale naturalnie oryginalna polska.
        • przyjacielameryki Re: W holdzie naszym czekistom... 21.11.11, 13:59
          Ale de_oakville, to przede wszystkim nie jest prawda. Ja to finansowanie polskiej gospodarki przez UE i Niemcy w miarę dokładnie wyliczyłem w wątku Borki o funduszach unijnych.
          Komsomolcy nie mogą znieść tego fantastycznego projektu pt. Unia Europejska", oni w ogóle nie rozumieją idei i celów europejskich bo są poza UE, nie uczestniczą w tym ważnym projekcie, są sfrustrowani i nie mogą znieść naszych sukcesów i wymyślają różne brednie. Robią to chyba tylko dla poprawienia własnego samopoczucia a podskakują do góry z radości po każdym poklepaniu po plecach przez USA.
        • mara571 dlaczego piszac o przedwojennej Polsce 21.11.11, 14:15
          i jej architekturze mysla tylko w Warszwawie?
          A gdzie zbudowana i zaplanowana od podstaw Gdynia?
          A przede wszystkim cale mnostwo modernistycznych budynkow w Katowicach, wtedy w najbogatszym polskim miescie?
          • borrka To bardzo proste. 21.11.11, 14:41
            Warszawa jest ikona lewackiej architektury - Zoliborz i WSM stanowia dla lewakow "kultowe" osiagniecie ludzkosci.
            Lepsza jest chyba tylko "Zdobycz Robotnicza" na Bielanach
          • de_oakville Re: Gdynia i Charków 22.11.11, 12:34
            mara571 napisała:

> A gdzie zbudowana i zaplanowana od podstaw Gdynia?

Jak najbardziej! Wedlug roznych ankiet mieszkancy Gdyni czuja sie dzis najszczesliwszymi mieszkancami sposrod wszystkich miast Polski, miedzy innymi dlatego (choc nie tylko, bo innych powodow jest wiele), ze Gdynia zostala zbudowana calkowicie rekami Polakow.
            Byla nowoczesna i podobala sie wkraczajacym do niej zolnierzom Wehrmachtu w 1939. Niemcy pozostawili po sobie w Gdyni siec trolejbusowa, ktorej wczesniej nie bylo. Przed wojna Gdynia stala sie najwiekszym portem nad Baltykiem pod wzgledem przeladunkow, co draznilo wtedy Gdansk i cale Niemcy. W niemieckim albumie przedwojennego Gdanska ("Danzig in 144 Bildern"), ktory posiadam, jest rowniez pare zdjec z Sopotu (nalezacego wtedy do Wolnego Miasta) oraz panorama Gdyni z podpisem:
            "Calkowicie, obce, AMERYKANIZUJACE, oblicze Gdyni..." itd.
            Gdynie nazywano przed wojna "polskim Nowym Jorkiem", pewnie z uwagi na planowany rozmach jaki mial dopiero ewentualnie nastapic w przyszlosci. No ale wojna przyniosla nam i Szczecin i Gdansk, wiec znaczenie Gdyni nieco zmalalo.
            A Stalin u siebie tez przed wojna rowniez "amerykanizowal", choc chodzilo mu glownie o ogrom gmachow, a nie tylko o nowoczesnosc. Pamietam zdjecie przedstawiajace zolnierzy Wehrmachtu wkraczajacych do Charkowa, a dookola gmachy wielkie "jak w Ameryce", takie jakich pewnie wtedy w Niemczech nigdzie nie bylo. Nie bylem nigdy w Charkowie, ale przed laty (lata 60-te i 70-te) zaimponowalo mi, ze to drugie co do wielkosci, po Kijowie, miasto Ukrainy mialo mniej wiecej tyle samo mieszkancow co Warszawa (ponad 1 milion) i posiadalo metro (Kijow oczywiscie rowniez) na ktore stolicy Polski przyszlo jeszcze czekac dlugie lata.
    • gosc_ze_smolenska Re: W holdzie naszym czekistom... 21.11.11, 20:33
      borrka, w latach 80ch w ZSRR byla bardzo popularna wrecz kultowa grupa Mike i Zoo (park) (Мaйк и Зooпaрк). Bardzo Ci polecam zapoznanie sie z ich tworczoscia. Prawdopodobnie jestes znawca Rosji, moze nawet kiedys ich slyszales. Przede wszystkim mam na mysli ich piosenke Уездный гoрoд N. Znajdziesz bardzo duzo ciekawego, bardzo duzo podobienstw z Twoim poszukiwaniem ... czekistow. Przyjemnego przesluchania!
      • wojciech.2345 Re: W holdzie naszym czekistom... 21.11.11, 20:42
        Gościu,
        w Polsce zostało całkiem dużo aparatczyków, którym bardzo dobrze
        żyło się w PRL-u. Poczytaj sąsiednie Forum Kraj.

To są apologeci Kremla.
        Problem jest.
      • borrka Lepiej staruche Szapoklak pamietam z tych lat :) 21.11.11, 21:06
        Gosciu, uwazasz, ze w sieci nie dzialaja web-brygady ?
        Bialoruskie byly swego czasu wrecz slawne, pewnie sa i rosyjskie.

Cala reszta moich postow, to wyglupy - skad moge wiedziec, czy za nickami kryja sie konkretne osoby, a nie jeden urzednik, bądz maniak ?
        Forumowymi sowkami moga byc Polacy, teskniacy za komuna, nie ogranicza to ich totalnej glupoty.
        Podoba Ci sie bezkrytyczne wychwalanie Putina i a priori wszystkiego, co kremlowskie ?
        Podoba Ci sie sprowadzanie dyskusji do problemu zydowskich banderowcow, politury i polskich fontow ?
        To dawno nie jest nawet odrobine smieszne!

Trudno w takiej atmosferze zaspokajac intelektualne potrzeby, bo "czekistowska" szpana nie pozwala :)
        • swiblowo Re: Lepiej staruche Szapoklak pamietam z tych lat 21.11.11, 23:22
          Borrat przyszedl na forum GW zaspokajac "intelektualne potrzeby". Spadam z krzesla! To nawet odrobine smieszne nie jest.
          Ty borrat wariant wizyty u doktora brales pod uwage? Nie? Wez, wez...
          • eva15 Borrcia rozsiewa inteletualne nasienie bezpłodnym 21.11.11, 23:46
            swiblowo napisała:

> Borrat przyszedl na forum GW zaspokajac "intelektualne potrzeby". Spadam z krze
            > sla! To nawet odrobine smieszne nie jest.
            > Ty borrat wariant wizyty u doktora brales pod uwage? Nie? Wez, wez...

Mnie najbardziej rozśmieszyło, że borrcia swoje antyrosyjskie, propagandowe, tępe tyrady traktuje jako wykwity intelektu i dziwi się, że to nikogo intelektualnie nie zapładnia. A rozsiał wszak tyle cennego nasienia....
            • j-k nie zauwazylem,by teksty Borrki byly-antyrosyjskie 21.11.11, 23:51
              podobnie, jak nie sa takimi moje uwagi,

- przez 20 lat Rosjanie nie zdolali zbudowac autostrady z Moskwy do - Petersbuga

zaledwie 650 km.

a sa to dwie glowne metropolie Rosji.
              • eva15 Januszku, idź spać! 21.11.11, 23:55
                Niezmiennie dobrze ci życzę. Spij.
                • j-k Evcia, uwazasz , ze to Nekropolie ? 22.11.11, 00:00
                  gdyz powoli tak to widze.

Pojedz do Chin.

maja kase tylko 2 razy wieksza od Ruskich
                  ale 7 -8 razy wiecej luda do nakarmienia.
                  i zobacz co zrobili przez ostatnie 10 lat.

Buenas Noches.
                  • darekvtb Znaffca Chin.. 22.11.11, 07:46
                    "Pojedz do Chin.."
                    Ja bylem w ciagu ostatnich 4 lat: w Pekinie, Hong Kongu, Szanghaju - 2 razy, Kantonie - 2 razy, Hajnaniu - 3 razy, Odwiedzam Chiny co roku. A szanowny Pan gdzie bywal w Chinach i kiedy?
                    • j-k Rozmawiamy tu o Rosji. 22.11.11, 12:08
                      wiec nie zamierzam zmieniac tematu.
                      (o Chinach innym razem i na innym watku. skoro tam byles, to wiesz, co zrobili Chinczycy)

przyklad Chin sluzyl tylko wskazaniu, ze Rosjanie przez ostatnie 20 lat nie zrobili niewiele,
                      jesli chodzi o infrastrukture drogowa. - majac przeciez pieniadze.

• walter622 Witaj Swiblowo 21.11.11, 23:49
            swiblowo napisała:
            > Borrat przyszedl na forum GW zaspokajac "intelektualne potrzeby". Spadam z krzesla!

Fakt, dość zabawne stwierdzenie. W porównaniu z "borratem-"intelektualistą" to mój kocur pewnikiem jest laureatem nagrody Nobla (przy tym wielokrotnym).
            Wyobrażam sobie scenkę.
            Borrat-"intelektualista" nr 1: Odkryłem, że Dostojewski był pedofilem !!!
            Borrat-"intelektualista" nr 2: Niektórzy twierdzą, że nie był.
            nr 1 : Tak mogą twierdzić tylko "komsomolcy", "putinowcy", "czerwone myszki" i bezzębne babcie z Miedwiedkowa. Po tym ich natychmiast rozpoznasz.
            nr 2 : A czy są jakieś dowody, że Dostojewski był pedofilem ?
            nr1 : Nie ma żadnych dowodów. I to jest najlepszy dowód. Jakby był jakiś dowód to z pewnością pedofilem by nie był.
            Po tej "intelektualnej" dyspucie zaśpiewali ulubioną piosenkę borrata-"intelektualisty":

www.youtube.com/watch?v=XfgnJ11yUho

"Bo mi Boy Zelenski tkwi w poprzek mego gardla. Jakies ruskie scierwo strzela w naszego pisarza i tlumacza.
            Czy jakis rosjanin przeprosil?" (polski_francuz)
        • gosc_ze_smolenska Re: Lepiej staruche Szapoklak pamietam z tych lat 22.11.11, 07:26
          … Gosciu, uwazasz, ze w sieci nie dzialaja web-brygady ? … skad moge wiedziec, czy za nickami kryja sie konkretne osoby, a nie jeden urzednik, bądz maniak ?
          Mam nadzieje, ze pod nickiem „borrka“ kryje sie faktyczny borrka, a nie urzednik (a moze nawet cala grupa) kontrwydzialu do prowadzenia kontrpropagandy przeciwko zmaganiom kontrpanstwowym.

… Podoba Ci sie bezkrytyczne wychwalanie Putina i a priori wszystkiego, co kremlowskie ?
          Nie to mi sie nie podoba, to jest oczami Rosjan rowniez smieszne jak Twoje uproszczenia sprowadzajace sie
          1) do porownywania Rosji do Miedwiedkowa zamieszkale przez same babcie potrebujace pilnej wizyty u dentysty ale nie posiadajacych nawet troche rubli na zaplacenie za bilet, zeby tam dojechac
          oraz
          2) do Putina – tyrana i glupca, uosobienia wszystkiego zlego i perfidnego, istniejacego na swiecie, takiego mistera Zla stojacego na czele Imperium Zla.
          … Podoba Ci sie sprowadzanie dyskusji do problemu zydowskich banderowcow, politury i polskich fontow?
          Nie, to mi sie absolutnie nie podoba, jak rowniez nie podoba sie napewno wielu czytelnikom GW, ale prawdopodobnie to jest taka bardzo efektowna metoda prowadzenia dyskusji, czyli wzajemne obrzucanie sie gownem, kto rzuci wiecej i dalej, ten jest skuteczniejszy.
          • borrka Zabrzmialo niemal, jak komplement ! 22.11.11, 08:52
            "(a moze nawet cala grupa) kontrwydzialu"

Zapewniam Cie, ze jestem calkiem pojedynczy i rzeczywisci znad Drny:)
            Natomiast pewien rodzaj propagandy istotnie uprawiam, w przerwach w pracy przy komputerze i telefonie.
            Tyle, ze nikt mnie, niestety, nie "wspiera".

Moj message jest prosty - mozna sie skrajnie roznic pogladami politycznymi i "wyznawanym" systemem wartosci, a cenic kulturalny i, ogolnie, cywilizacyjny dorobek drugiej strony.

Mozna miec tez swoje priorytety:
            Ja bezwzglednie wole Rosje Szukszyna, Tatiany Tolstoj i Garika Sukachewa od tej Ziuganowa, Zyrynowskiego i nazboli.

Za obecna ekipa Kremla nie przepadam, ale to bez znaczenia.
            Ekipy przychodza i odchodza, a Wańki i Janki zostaja.
            Czasem na lodzie:)

PS. Babuszki sa z Moskiewskiego Miedwiedkowa :)
            • darekvtb Ech, Medwedkowo.. 22.11.11, 12:55
              Bezzebny Borrat ma na mysli to Medwedkowo?
              • swiblowo Re: Ech, Medwedkowo.. 23.11.11, 00:21
                Krecicie sie niedaleko mojej chalupy. Zaczyna mnie to wkurzac!
    • eva15 Borrciowa Effcia 21.11.11, 23:35
      borrka napisał:

> Chlubny wyjatek stanowi nasza Efcia, demagog pierwszej wody, smieszy, tumani i
      > przestrasza niczym Twardowski,

Tumanów nie da się tumanić, to tautologia, godna tumana, borrcia.

> a czasem rozczula swa naiwna wiara w Matuszke.

Wiara borrci w Zachód i w bycie po prawidłowej stronie jest wiarą chorego na raka w gusła i zioła.

> Chcialoby sie za Gierkiem powiedziec:
      > Efcia potrafi !

Ktoś MUSI, borrcia, a trudnio na ciebie liczyć.

> To forumowa Wanda Wasilewska i Roza Luksemburg zarazem.
      > Nadiezda Krupska ?

Jak długo ty nie będziesz Leninem zgadzam się przynajmniej na Krupską.
      • j-k belkot :) 21.11.11, 23:47
        eva15 napisała:
        Ktoś MUSI,

alez MUS :)
        spokojnie czekam na effekt tego MUSIENIA :)
        • borrka Efcie podkrecili w rewkomie... 22.11.11, 00:00
          Ze sie z wrogiem ideologicznym fraternizuje!
          A z komisarzem rewkomu zartow nie ma!
          • eva15 Borrcias cienko przędzie, ale próbuje 22.11.11, 00:06
            borrka napisał:

> Ze sie z wrogiem ideologicznym fraternizuje!
            > A z komisarzem rewkomu zartow nie ma!

Cienko, borrcia, cienko, liczyłam na lepszą ripostę. Pomyślo do jutra, może będzie lepiej ....
            • borrka Zycie niesie rozczarowania... 22.11.11, 00:13
              I to nie tylko prywatne...
              PS. Zauwazylas Efciu, jacy Putinowcy sa smieszni ?
              Po tym calym handryczeniu sie o Katyn, beda jednak rehabilitowac !
              Cienki on jest, Twoj idol.
              • lubat Re: Zycie niesie rozczarowania... 22.11.11, 07:45
                borrka napisał:

> PS. Zauwazylas Efciu, jacy Putinowcy sa smieszni ?
                > Po tym calym handryczeniu sie o Katyn, beda jednak rehabilitowac !

A ja myślę, że Putin znowu knuje, by wykazać głupotę Wolaków. "Rehabilitując" ofiary zbrodni katyńskiej zmusi do "rehabilitacji" niejakiego Maxa Kolbe, Jurka Popiełuszko, generała Papała, całą czeredę górników z Wujka, Janka Wiśniewskiego, co to padł i wiele innych ofiar czy to Pawiaka czy Oświęcimia.
                • borrka Mozesz spac przy otwartym oknie, Lubacik... 22.11.11, 09:02
                  Orłem nie wylecisz!

W Wowie P. cenie jedna ceche - to pragmatyk, a planuje jeszcze na wiele "kadencji", wiec po damski x.j mu jakies procesy w Sztrasburgu ?
                  • lubat Re: a borat swoje 22.11.11, 11:08
                    Jak nie ma co odpowiedzieć, to się przypieprza do kondycji interlokutora, przypisując mu swoje cechy.

Zażywaj dalej swoją politurę, tu nie chodzi o mnie.

• przyjacielameryki Re: a borat swoje 22.11.11, 16:07
                      lubat napisał:

> Jak nie ma co odpowiedzieć, to się przypieprza do kondycji interlokutora, przyp
                      > isując mu swoje cechy.
                      >
                      > Zażywaj dalej swoją politurę, tu nie chodzi o mnie.

Ta zapowiedziana rehabilitacja ofiar Katynia to nie żadna łaska, to obowiązek Rosji. Ale tyle już było mataczenia i wykoślawiania tej zbrodni, że obecne rosyjskie działania bledną, już nie mają tej siły i są spóżnione po latach kompromitacji Rosji. Siła tej kompromitacji była tak wielka że przyćmiła słuszne obecne działania.
                      Takie są efekty mataczenia i podłej jakości propagandy!!!!!
                      • romrus Re: a borat swoje 22.11.11, 16:37
                        > po latach kompromitacji Rosji.

Kazdy prezydent wspolczesnej Rosji uznal i sie wypowiadal na temat Katynia - Gorbi w 1990, Jelcyn w 1992, Putin w 2002, Miedwiedizew w 2010.
                        Ale czas wam za malo, bo nie stali na kolana.

> to nie żadna łaska, to obowiązek Rosji.

Moja matka czekala na rehabilitacje ojca 60 lat.
                        Tez poczekacie, nic sie nie stanie.
                        • przyjacielameryki Re: a borat swoje 22.11.11, 16:47
                          romrus napisał:

>
                          > > to nie żadna łaska, to obowiązek Rosji.
                          >
                          > Moja matka czekala na rehabilitacje ojca 60 lat.
                          > Tez poczekacie, nic sie nie stanie.

Z całym szacunkiem dla matki. Taaaak, wiemy doskonale, że to głównie sami Rosjanie byli prześladowani przez system. Tyle, że Rosjanie nigdy specjalnie nie garneli się do tego oczywistego formalnego zakończenia zbrodni sowieckich.
                          Dla nas to zawsze było bardzo ważne - formalno-prawne dokończenie sprawy a nie tak na pół gwizdka. Ale obecnie sprawa uległa już tak wielkiemu zmęczeniu, że te rosyjskie działania chociaż ważne, już nie mają dużej wartości w odbiorze społecznym.
                          • borrka Specyfika rosyjskiego postrzegania stalinizmu. 22.11.11, 16:55
                            Przy granicy z Polska, 50 km od Braniewa, lezy miasto noszace zaszczytne imie jednego z najwiekszych zbrodniarzy w historii, bezposrednio odpowiedzialnego za Katyn, ale i za setki tysiecy Rosjan.
                            Nikomu to w Matuszce nie wydaje sie zawadzac !
                          • romrus Re: a borat swoje 22.11.11, 16:59
                            >Ale obecnie sprawa uległa już tak wielkiemu zmęczeniu, że te rosyjskie działania chociaż ważne, już nie mają dużej wartości w odbiorze społecznym.

Uwazasz ze nas obchodzi jak sa odbierany naszy dzialania?
                            Co by nie zrobilismy, zawsze bedzie za malo, wiele razy tego doswiadczyliszmy.
                            Dlatego teraz nie obchodzi.
                            • przyjacielameryki Re: a borat swoje 22.11.11, 17:06
                              romrus napisał:

> przyjacielameryki napisał:
                              > >Ale obecnie sprawa uległa już tak wielkiemu zmęczeniu, że te rosyjskie dzi
                              > ałania chociaż ważne, już nie mają dużej wartości w odbiorze społecznym.
                              >
                              > Uwazasz ze nas obchodzi jak sa odbierany naszy dzialania?
                              > Co by nie zrobilismy, zawsze bedzie za malo, wiele razy tego doswiadczyliszmy.
                              > Dlatego teraz nie obchodzi.

Romrus, nie denerwuj się. Ale wszystko trzeba robić porządnie, solidnie i do końca a jeżeli do tego dochodzi mataczenie, wykoślawianie . . . itp. Ale Wy przecież niczego nie musicie, jak sam powiadasz, nawet zrobić coś solidnie i do końca !!!

• romrus Re: a borat swoje 22.11.11, 17:19

> Romrus, nie denerwuj się.

Nawet sie nie wyobrazasz jaki jestem spokojny.

>do tego dochodzi mataczenie

forum.gazeta.pl/forum/w,50,130862038,130918929,Re_a_jednak_wygwizdany.html?wv.x=2
                • lubat Re: Zycie niesie rozczarowania... 22.11.11, 13:04
                  A czasami nieoczekiwane zwroty akcji...

Dzisiaj w magazynie Z KRAJU I ZE ŚWIATA (Polskie Radio, pr.I) wystąpił Marcin Buthner-Zawadzki, przewodniczący Federacji Rodzin Katyńskich, a więc osoba najbardziej kompetentna w sprawach "rehabilitacji" ofiar zbrodni katyńskiej. I cóż ten człowiek mówi? Cytuję z pamięci:

"Domaganie się rehabilitacji oficerów zamordowanych w Katyniu, Miednoje i innych miejscach kaźni uwłacza pamięci tych ofiar, bo sugeruje, że mieli jakiś proces, że ciąży na nich jakieś przestępstwo, od którego mają być poprzez rehabilitację uwolnieni."

Rozmowa trwała parę minut i były poruszane problemy procesów w trybunałach europejskich i sprawa ewentualnych odszkodowań.
                  W sprawie odszkodowań powiedział, że honor oficera nie może być sprzedawany, obojętnie za jakie pieniądze, a po sądach europejskich włóczą się indywidualne rodziny, nie organizacje, a tym bardziej Federacja.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka