Dodaj do ulubionych

A moze tak watek o niczym. Jak kiedys?

IP: 5.5R* / 213.8.97.* 07.06.04, 18:27
U nas coraz spokojniej. Sloneczko swieci. Turysci wracaja, a morze jest takie
spokojne i cieplutkie.
Codziennie spaceruje sobie o zachodzie slonca i slucham jak slicznie spiewaja
mewy i przypomina mi sie takie ladne opowiadanie o samotnej mewie. Mam na
mysli oczywiscie ptaka.
Czy to nie bylo by pieknie, gdybysmy zrobili taki forumowy zjazd n.p. w
Eilacie.
Wszyscy, wrogowie i przyjaciele. Ciekawe jak dyskutowalibysmy, gdyby to juz
przestalo byc wirtualne.
Byla by grupa lodzka (wtracalski, Dana), ja z Trojmiasta, ale i ze Slaska i
Rower z kilkoma innymi z Warszawy i grupa krakowska i jeszcze inne, bo
przeciez kazdy kto pisze na tym forum pochodzi z jakiegos miasta w Polsce.
Niezly pomysl. Nieprawdaz?
Obserwuj wątek
    • Gość: Gaal Re: A moze tak watek o niczym. Jak kiedys? IP: *.bytom.sdi.tpnet.pl 07.06.04, 18:30
      Czytałeś Tolkiena, widziałeś "Władcę Pierścieni"?
      • Gość: Tomek44 Re: A moze tak watek o niczym. Jak kiedys? IP: 5.5R* / 213.8.97.* 07.06.04, 18:37
        To piekna ksiazka i swietny film. Widzialem go w Izraelu.
        • Gość: Gaal Re: A moze tak watek o niczym. Jak kiedys? IP: *.bytom.sdi.tpnet.pl 07.06.04, 18:58
          Tak to cudowna książka a film jest świetny. (teraz czekam na 3. część na DVD w
          wersji kolekcjonerskiej, zaw. takie bajery jak dodatkowe sceny, płyty DVD i
          figurki, np. w 2. części był Golum).
          Moje małe pociech mają także gry na PC i PS2 "Władcę Pierścieni - Powrót króla".
          • Gość: Tomek44 Re: A moze tak watek o niczym. Jak kiedys? IP: 5.5R* / 213.8.97.* 07.06.04, 19:04
            Byc moze w sierpniu bede kilka dni w Polsce, to sprobuje kupic na DVD.
            Musze przerwac, bo konczy mi sie przerwa. Pozdrawiam.
            • tifus.nie.flavius Re: A moze tak watek o niczym. Jak kiedys? 07.06.04, 20:25
              Deske,
              Lat 40 temu robiłem wywiad z J.R.R. Tolkienem. Spytałem go, “Sir, I
              understand your allegory about the rings of power very well, but am bothered by
              the concept of “orcs”. Who are they supposed to represent?” [Proszę Pana.
              Rozumiem bardzo dobrze pańską alegorię o pierścieniach władzy, ale trochę mnie
              dręczy pojęcie orków. Kim oni mają być?] Byłem zaskoczony kiedy piękną
              Polszczyzną wieszcz Tolkien odpowiedział: “Orki to żydy – syjamistyczne
              mordercze ścierwo które atakuje bez dostatecznej prowokacji pokój miłujących
              Palestyńczyków”
              To tak w nawiasie. Bo wiele ludzi nie wie co się kryje pod tymi orkami…
              www.daereth.diallink.net/tolkien_faq.htmt.
              • Gość: chuchem Tolkien! IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 07.06.04, 20:44
                skoro mowimy o Wladcy Pierscieni to mnie nie moze zabraknac... Ja po prostu
                kocham te ksiazke... beznadziejnie... Tata mi ja przeczytal po raz pierwszy jak
                nie mialem nawet dwoch lat- tego nie pamietam, ale opowiesci o minie mojej
                babci, slyszacej co lepsze fragmenty sa na prawde zabawne...

Wiec tak! Jestem Tolkienomaniakiem... strasznie dziecinne, ale nic na to nie
                poradze... Kiedys czytalem raz na tydzien Wladce... lub Silmarilliona...
                wspaniale dziela Tolkiena... a potem nadszedl film... wspanialy (Tomku w Polsce
                jeszcze mozna kupic czteroplytowe wersje 1 i 2. trzecia bedzie po wakacjach
                chyba.... ja mam oczywiscie z figurkami :) ) i co wiecej... moja ulubiona
                postac z dziel Tolkiena - Galadriel, o ktorej nawet pisalem esej na polskim,
                zostala zagrana przez moja ulubiona aktorke - wspaniala Cate Blanchett !

Tyle na razie, bo nie bedzie sie nikomu chcialo czytac... ale moze by na watku
                poruszyc tez temat Cate BLanchett - bo w koncu to tez rozluznia :)

pozdrawiam
                • syn.gini.w.ciechanowie co za technika 07.06.04, 20:45
                  chuchem jednoczesnie w serwerze w Warszawie i Katowicach

Tylko w Polsce!
            • Gość: Gaal Re: A moze tak watek o niczym. Jak kiedys? IP: *.bytom.sdi.tpnet.pl 08.06.04, 17:35
              Jak będziesz w Polsce to masz szansę np. kupić sobie wydanie zawierające
              wszystkie trzy części "Władcy Pierścieni" (z tym, że to nie jest tzw. wyd.
              kolekcjonerskie). Ostatnio widziałem to w EMPIKU w Katowicach (na pewno w
              Krakowie i Warszawie też jest dostępne). W kioskach z prasą możesz ewentualnie
              zainteresować się miesięcznikiem "Fantastyka"
              • Gość: Tomek44 Re: A moze tak watek o niczym. Jak kiedys? IP: 5.5R* / 213.8.97.* 08.06.04, 17:49
                Bede w Katowicach. Dziekuje. Napewno zajrze do EMPIKU. Masz na mysli ten w
                dawnej hali targowej?
                • Gość: Gaal Re: A moze tak watek o niczym. Jak kiedys? IP: *.bytom.sdi.tpnet.pl 08.06.04, 18:10
                  Przy ul Stawowej. Ew. jeśli tam tego nie będzie to w Media Market (Katowice,
                  Zabrze).
                • Gość: Gaal Re: A moze tak watek o niczym. Jak kiedys? IP: *.bytom.sdi.tpnet.pl 08.06.04, 18:16
                  Tu masz linki do:
                  www.wladca-pierscieni.pl/
                  inter. sklepu:
                  sklep.wladca-pierscieni.pl/sklep/default.asp
                  • Gość: Tomek44 Re: do Gaala IP: 5.5R* / *.inter.net.il 08.06.04, 22:48
                    Dziekuje, napewno tam zajrze.
                    Pozdrawiam
                    Tomek44
                    • Gość: Gaal Re: do Gaala IP: *.bytom.sdi.tpnet.pl 08.06.04, 23:16
                      Mam do Ciebie pytanie - jak poprawnie tłumaczyć (z hebrajskiego) jedno z
                      przykazan: "Nie zabijaj"? Czy to słowo ma kilka znaczeń, np.: 1)nie morduj, 2)
                      nie zabijaj. Wszak jest różnica między "nie morduj" a nie "zabijaj".
                      • Gość: Tomek44 Re: do Gaala IP: 5.5R* / 213.8.97.* 09.06.04, 10:37
                        W twoim pytaniu wyczuwam nutke prowokacji. Jest roznica w hebrajskim.
                        Nie lubie dyskutowac z kims, kogo traktuje jak rownego sobie partnera, a z
                        racji miejsca z nutka nostalgii(studiowalem w Rokitnicy),kiedy ten ktos
                        prowokuje mnie do niepotrzebnych dyskusji.
                        Kiedy w Polsce zaczna sie podobne konflikty jakie my mamy u nas, wtedy
                        zrozumiesz roznice miedzy zabijac, a mordowac.
                        • Gość: Gaal Re: do Gaala IP: *.bytom.sdi.tpnet.pl 09.06.04, 11:55
                          Tomku nie miałem cię zamiaru prowokować - ostatnio natrafiłem na ciekawą
                          dyskusję. Jednym z argumentów obrońców nie wprowadzania kary śmierci jest
                          ustawiczne powoływanie się na boskie przykazanie "nie zabijaj". Natomiast ja
                          jestem za wprowadzeniem na powrót kary śmierci (w określonych przypadkach).
                          Natomiast z tego co wiem w przykazaniu (może się mylę?) "nie zabijaj" w
                          oryginale czyli po hebrajsku jest określenie jako "nie morduj" i istnieje
                          różnica pomiędzy tym a "nie zabijaj". Dlatego pytam się czy to określenie jest
                          po hebrajsku wieloznaczne?
                          PS
                          Myślałem, że znasz już mnie na tyle, że jak mam wam coś za złe (a mam i to
                          dużo) to mówię to wprost.
                          • Gość: Tomek44 Re: do Gaala IP: 5.5R* / 213.8.97.* 09.06.04, 12:42
                            laharog = zabijac
                            lircoah = mordowac
                            W 10 przykazaniach mowi sie al tircah, czyli nie morduj.
                            Jezeli pytasz nie prowokujac, to z przyjemnoscia Ci odpowiem.
                            Pozdrawiam
                            • Gość: Gaal Re: do Gaala IP: *.bytom.sdi.tpnet.pl 09.06.04, 13:14
                              Dzięki za wyjaśnienie - w Polsce od pewnego czasu nie ma kary śmierci, kolejny
                              idiotyzm Unii Europejskiej. A co jakiś czas do opinii publicznej docierają nowe
                              info. o zwyrodnialcach którzy "bawią się" swymi ofiarami zanim je zamordują.
                              Potem taki delikwent jest skazywany np. na 25 lat pozbawienia wolności i
                              wychodzi (były już takie przypadki) po kilku/kilkunastu latach. Kwestią czasu
                              jest kiedy znajdzie nową ofiarę. A media i "prawnicy" cały czas mówią... to
                              społeczeństwo jest winne, że ten człowiek zabija. To ofiara jest... winna.
                              Należy ulepszyć program resocjalizacji - nowe siłownie, telewizory, widzenia i
                              panienki w więzieniu.
                              A jak jest w Izraelu? (zaznaczam - nie prowokuję!). Jak wygląda kwestia
                              przestępczości kryminalnej? Jak wymiar sprawiedliwości radzi sobie z
                              kradzieżami, gwałtami czy zabójstwami/morderstwami?
                              • Gość: Tomek44 Re: do Gaala IP: 5.5R* / 213.8.97.* 09.06.04, 13:45
                                Jestesmy takim samym panstwem, jak kazde inne. Mamy swoich bandziorow rowniez,
                                choc przyznam, ze wieczorem i pozna noca mozesz spacerowac bez obawy, ze cie
                                ktos napadnie. Nie widac tez pijanych (troszke nowoprzyjezdnych z Europy
                                wschodzniej, ale oni pija w domu i nie wychodza), narkomanow i zawsze jest
                                pelno ludzi w pubach, restauracjach nad morzem...etc, az do bialego rana. Zydzi
                                i Arabowie nie maja w swojej kulturze napojow wyskokowych (niesprzyjajacy
                                klimat)
                                Sa sporadyczne wypadki morderstw i pobic i dosc czeste kradzieze samochodow
                                (glownie szajki izraelasko-palestynskie - pod tym wzgledem pelna wspolpraca i
                                przyjazn), wlamania do mieszkan na poziomie innych krajow. Tez nie ma kary
                                smierci i nawet terrorysta, ktory wymordowal kilkanascie osob, bo wtargnal do
                                domu mieszkalnego i zarznal kilkoro dzieci i ich matke w ciazy, siedzi jedynie
                                dozywocie, co znaczy, ze za kilka lat zostanie wymieniony np za jakiegos
                                zabitego zolnierza, ktorego zwlok nie chce zwrocic Hisballa, czy inni wspaniali
                                bojownicy. Za zywego to juz kilkaset. Tak jak i za kilku zabitych.
                                U nas jest wbrew pozorom bezpieczniej niz w Europie, pomimo zamachow
                                terrorystycznych, ktore dzieki "murowi" spadly prawie do zera.
                                Przed "murem"(plotem elektronicznym) bylo co najmniej kilka w miesiacu.
                                Poza tym jestesmy dosc solidarni w stosunku do siebie. To wynika ze stalego
                                zagrozenia. Dlatego kiedy czytam jak Polacy sie na wzajem oszukuja i szkaluja,
                                to lapie sie za glowe. Kiedy my spotykamy sie gdzies za granica, to jest taka
                                radosc jakbys spotkal jakiegos kuzyna.
                                Trudno tez jest nie zauwazyc Izralczyka, bo stety niestety ( to z powodu
                                klimatu)jestesmy dosc glosni i otwarci na zewnatrz, no moze Zydzi z Europy
                                (Polska, Skandynawia)sa bardziej zamknieci i cisi, ale ci z krajow poludniowych
                                i z okolic morza srodziemnego sa bardzo temperamentni.
                                Osobiscie mam mieszane uczucia co do kary smierci. Moze dlatego, ze nigdy nie
                                masz pewnosci, ze skazany to ten prawdziwy morderca. Jezeli na kilkuset winnych
                                jest jedna pomylka, to wole tych winnych zamknac na dozywocie.
                                Pozdrawiam
                                • mosze.rabejnu do tomka: arba mitot bet din: 09.06.04, 14:16
                                  skila
                                  srefa,
                                  chenek,
                                  we chereg.

Ale jednoczesnie sad ktory skazal wiecej niz jednego czlowieka na smierc w
                                  ciagu 30 lat byl uwazany za krwiopijczy.
                                  • Gość: Tomek44 Re: do tomka: arba mitot bet din: IP: 213.8.97.* 09.06.04, 14:38
                                    Zgadza sie,choc w tym zakresie Twoja wiedza jest duzo wieksza od mojej.
                                    Ja w tych sprawach troche jestem ignorant.
                                    Pozdrawiam Cie mosze Z cieplutkiej Ziemi Swietej
                                • Gość: Gaal Re: do Gaala IP: *.bytom.sdi.tpnet.pl 09.06.04, 15:47
                                  Kara śmierci - to nie jest "zabójstwo sądowe" lecz kara dla osób które same
                                  stosowały i stosują... "karę śmierci" wobec swych ofiar. Czyżby im wolno a
                                  wobec nich nie wolno? Owszem zdarzaja sie pomyłki sądowe - ale kara śmierci
                                  powinna być stosowana w nadzwyczajnych przypadkach, gdzie nie ma żadnych
                                  wątpliwości a dowody nie można obalić...
                                  Myślę również - miast więzień jako ośrodki wypoczynkowe dla tych co mieli pecha
                                  i wpadli, stworzyć powinno się obozy pracy, by kamienie tłuc i węgiel
                                  wydobywać. Powinni zarobić na swoje utrzymanie i zwrócić społeczeństwu i
                                  ofiarom "nawiązki" pieniężne za swoje czyny a nie doprowadzać spoełeczeństwo,
                                  swoją obecnością w tzw. zakładach karnych, do... utrzymania przestępców.
                                  Społeczeństwo jest w ten sposób podwójnie karane. Raz, że ktoś złamał porządek
                                  prawny i ktoś stał się ofiarą ponosząc jakiś uszczerbek. Dwa, trzeba jeszcze
                                  takiego bandytę utrzymywać w więzieniu.
                                  Dobrym rozwiazaniem na przeludnienie więzien jest przywrócenie kary chłosty
                                  (publiczne), np. za drobne kradzieże.

Moje rozważania traktuj jako głos do dyskusji o patologiach społecznych a nie
                                  polityce czyli np. stosunków Żydzi-Palestyńczycy.
                                  Pozdrowienia
                                  • Gość: Tomek44 Re: do Gaala IP: 5.5R* / 213.8.97.* 09.06.04, 16:15
                                    Moze i masz racje?
                                    Pozdrawiam
                                • Gość: sp;lit Re: do Gaala IP: *.nas29.tukwila2.wa.us.da.qwest.net 09.06.04, 19:36
                                  To znaczy ze bandiorzy nie sa durnie , w panstwie gdzie dozwolone jest noszenie
                                  broni , napady nie naleza do bezpiecznego hobby :) W Stanach dobrym przykladem
                                  jest Skokie Il. - Odkad wprowadzono dobrowolny "przymus" noszenia broni napady
                                  i rabunki spadly prawie do zera , mimo ze w sasiednich miasteczkach statystyki
                                  poszly w gore ,...

===============================================================================
                                  Mamy swoich bandziorow rowniez, choc przyznam, ze wieczorem i pozna noca mozesz
                                  spacerowac bez obawy, ze cie ktos napadnie.

A Eichmann ? Od tej pory zniesiono , czy zbrodniarze wojenni nie sa tym prawem
                                  objeci ? ,... Nie doszukuj sie niczego , pytam z ciekawosci :)

uklony

Tez nie ma kary smierci i nawet terrorysta, ktory wymordowal kilkanascie osob,
                                  bo wtargnal do domu mieszkalnego i zarznal kilkoro dzieci i ich matke w ciazy,
                                  siedzi jedynie dozywocie, co znaczy, ze za kilka lat zostanie wymieniony
                              • Gość: sp;lit Re: do Gaala IP: *.nas29.tukwila2.wa.us.da.qwest.net 09.06.04, 19:06
                                Tu masz jednego z tych beeding-hearts liberalow , na moja sugestie ze moglby
                                sie zaspokoic cygarem z Dominican Republic , zamiast Kohiba Fidela ,...

Nie przeszkadza mu , ze kubanskim pracownikom wyrobu Kohiby po 16-tu godzinach
                                dziennie pracy , nie wystarcza na chleb , (dominikanscy w Arturo Fuente zyja
                                dostanio pracujac 8 godzin dziennie) ale serduszko mu krwawi nad losem biednych
                                kryminalistami w Texasie ,... Za duzo , czy dlatego ze Bush jest stamtad ? :)

Nie morduj ! Orginalny sens/znaczenie tego wyrazu zamazal sie w tlumaczeniu
                                tekstu z greckiego na lacine ,... Tak mi wytlumaczyl pewien Zakonnik Selezjanow

uklony

Przestepstwem jest zapalenie cohiby. Czy ciebie to naprawde nie smieszy.
                                Czy nie przypomina ci to w niczym wlasnie ZSRR ? Nic dziwnego, ze w takim
                                panstwie prawa w samym Texasie siedzi w wiezieniach wiecej ludzi niz w calej
                                Europie.
                                • Gość: Gaal Re: do Gaala IP: *.bytom.sdi.tpnet.pl 09.06.04, 19:36
                                  Witam
                                  "Ludzie" zdegenerowani czyli bestie w powłoce ludzkiej powinny być eliminowane -
                                  czy ty sobie wyobrażasz, że w Polsce dzięki "liberalnej" koncepcji wychodzą na
                                  wolność przedterminowo (lub z przepustką w czasie odbywania kary pozbawienia
                                  wolności) pedofile. Którzy natychmiast dopuszczają się swych nikczemności?
                                  Gdzie była wyobrażnia sędziów? Czy ich dopiero rusza ew. tragedia własnych
                                  rodzin? A ich stosunek do morderców?
                                  Gdy mówię "dura lex, sed lex" mam świadomość, że syty nie rozumie głodnego.
                                  Najpierw należy doprowadzić do likwidacji ubóstwa. Tak by nie było kradzieży by
                                  wykarmić dzieci. To też się zdarza.
                                  • Gość: sp;lit Re: do Gaala IP: *.nas29.tukwila2.wa.us.da.qwest.net 09.06.04, 20:07
                                    U nas bylo podobnie ,...

Teraz w Stanach od pewnego czasu mamy tzw prawo ; 3 strikes you're out , a w
                                    niektorych Stanach , np w moim , przestepstwa z uzyciem przemocy , gwalty i
                                    pedofilia , za druga wpadka dostaja dozywocie a dozywocie znaczy dozywocie w
                                    tym przypadku .

Za dystrybucje narkotykow jak crack-cocaine jest prawo ze dostajesz minimum
                                    (ustalone prawem) zaleznie od ilosci

W przygranicznych Stanach z Mexico ponad 30 % wiezniow to nielegalni Mexicans i
                                    Latynosi ,... Zarobic na siebie praca ? Probowano , Zwiazki Zawodowe
                                    postraszyly politykow i pomysl upadl ,... W kilku Stanach za przewinienia
                                    kierowcow jak przeskrobiesz kilka razy to moge cie spotkac na weekend jak
                                    zbierasz smieci przy autostradzie :) Prawdziwi kryminalisci wola zuzywac
                                    energie w silowniach i halach sportowych grajac w kosza :)

uklony
    • kosel_maruwi Re: A moze tak watek o niczym. Jak kiedys? 07.06.04, 18:33
      Gość portalu: Tomek44 napisał(a):

> U nas coraz spokojniej. Sloneczko swieci. Turysci wracaja, a morze jest takie
      > spokojne i cieplutkie.

Wracaja dlatego, ze wywalono ministra turystyki czy mimo tego ?

> Codziennie spaceruje sobie o zachodzie slonca i slucham jak slicznie spiewaja
      > mewy

Ja tam wole spiew marabuta.

i przypomina mi sie takie ladne opowiadanie o samotnej mewie. Mam na
      > mysli oczywiscie ptaka.
      > Czy to nie bylo by pieknie, gdybysmy zrobili taki forumowy zjazd n.p. w
      > Eilacie.
      > Wszyscy, wrogowie i przyjaciele. Ciekawe jak dyskutowalibysmy, gdyby to juz
      > przestalo byc wirtualne.
      > Byla by grupa lodzka (wtracalski, Dana), ja z Trojmiasta, ale i ze Slaska i
      > Rower z kilkoma innymi z Warszawy i grupa krakowska i jeszcze inne, bo
      > przeciez kazdy kto pisze na tym forum pochodzi z jakiegos miasta w Polsce.
      > Niezly pomysl. Nieprawdaz?

Pomysl dobry.
      Ile musze stracic ?
      • Gość: Tomek44 Re: A moze tak watek o niczym. Jak kiedys? IP: 213.8.97.* 07.06.04, 18:41
        Samolot i hotel, a reszta, to zalezy od ciebie. Tam sie kreci tyle pieknych
        dziewczyn, ze lepiej, aby forumowicze nie zabierali zon, a i dla panienek
        forumowych, tez czekaja przystojni chlopcy. Mozecie mi wierzyc na slowo.
        Widzialem wiele plaz, ale na plazy Eilackiej mozna skrecic szyje.
        • Gość: dana33 Re: A moze tak watek o niczym. Jak kiedys? IP: *.broadband.actcom.net.il 07.06.04, 19:07
          tyz upadl na glowe, tomek? ty widzisz gucia w eilacie?
          • Gość: Gucio [...] IP: *.ipt.aol.com 07.06.04, 19:17
            Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
            • guciowa Ja się stawię 07.06.04, 21:15

Jeszcze w Eilacie nigdy nie byłam. Gucio też nie. On się boi jechać do Izraela
              przez tą jego stulejkę, bo mogą go nie wpuścić, ale spróbuję go namówić. Bardzo
              go kocham.
            • Gość: Gucio Kropka, ty parchata bladz!!! IP: *.ipt.aol.com 07.06.04, 21:39
              > Juz ja ci dopierdole za usuwanie moich watkow!!!

> Ty parchata kurwo jebana mnie popamietasz!!!!
    • mirmilek Fatalny pomysl! 07.06.04, 19:49
      Poki nie skonczy sie okupacja, nie zostana rozebrane nielegalne osiedla, nie
      rozwiaze sie problemu uchodzcow, etc. zadnych spotkan byc nie powinno, aby nie
      stwarzac nawet pozorow normalnosci (a co wazniejsze, nie przykladac euro do
      rozwoju izraelskiej turystyki).

Po zawarciu uczciwego pokoju z palestynczykami sam bardzo chetnie sobie pojade i
      zostawie moniaki, ktore teraz izrael omijaja (dzieki Bogu nie zyje w Ameryce).
      • tifus.nie.flavius Re: Fatalny pomysl! 07.06.04, 20:27
        deske,
        dopoki wszyscy co do jednego syjamisci nie opuszcza Palestyny, o zadnym
        pokoju nie moze byc mowy. A nawet jak wszystkie zydy wyjada z Palestyny na dno
        morza srodziemnego - tez o zadnym pokoju mowy byc nie moze. Zadamy powrotu
        Islamu na Polwysep Iberysjki!
        t.
        • Gość: neo Re: Fatalny pomysl! IP: *.dip.t-dialin.net 07.06.04, 21:31
          i ty palancie jeden myslisz pewnie, ze jestes strasznie smieszny, co?

No to napisz jeszcze cos smiesznego, deske-palancie.
          • tifus.nie.flavius Re: Fatalny pomysl! 07.06.04, 21:42
            deske,
            ja, palancie, wcale, palancie, nie mysle, palancie, ze jestem, palancie
            smieszny. Nie mam wogole poczucia humoru. Pisze prawde i tylko prawde ktora
            mi lezy na moim muzulmanskim serduchu.
            www.xmission.com:8000/~dderhak/index/moors.htm
            Muzulmanie sa prawnymi wlascicielami Polwyspu Iberyjskiego.
            Pokoj milujacy muzulmanie nie spoczna poki hiszpanscy okupanci nie wyniosa sie
            precz do Andory!
            t.
            • mirmilek Re: Fatalny pomysl! 07.06.04, 21:57
              tifus.nie.flavius napisał:

> deske,
              > ja, palancie, wcale, palancie, nie mysle, palancie, ze jestem, palancie
              > smieszny.

dobrze myslisz :D
      • Gość: dana3 Re: Fatalny pomysl! IP: *.broadband.actcom.net.il 07.06.04, 22:01
        ty nawet nie bedziesz mogl przyjechac, zeby nie wiem jak cie tomek zapraszal.
        jest juz podane na immigration w ben gurion i we wszystkich portach
        israelskich, ze takiego jak ty nie wolno tu wpuszczac. zasmrodzisz nam tu
        powietrze, wystarczy juz tu na forum. a terrorystow arfabow mamy wlasnych, ty
        siedz u siebie i pomagaj terrorystow w hiszpanii, z israela won, zasr...cu
        • mirmilek z nerwow paluchy sie placza? :D 07.06.04, 22:41
          dana, mama i tata cie nie nauczyli kultury? rozumiem, ze sie irytujesz, widzac,
          ze ludzie bojkotuja izrael, ale to jeszcze nie jest powod do chamstwa.

po raz kolejny wyrazam zaniepokojenie twoimi matczynymi kwalifikacjami: sama
          bedac osoba niewychowana, jak mozesz wychowac wlasne dzieci?

uspokoj sie i pomysl, ze z kazdym dniem jestesmy blizej pokoju w palestynie.
          potem zas przyjdzie czas na rozliczenie sie z syjonizmu i zrzucisz z siebie ten
          moralny ciezar. moze nawet archiwum syjonistyczne zamienia na muzeum nienawisci
          i przesladowania, tak jak zrobiono to z wiezieniem, gdzie siedzial mandela?
          jeszcze bedziesz swoim wnukom pokazywala swoje biurko, jak my pokazujemy w
          warszawie lozko krola stasia ;)))
          • Gość: dana33 Re: z nerwow paluchy sie placza? :D IP: *.broadband.actcom.net.il 07.06.04, 23:03
            nu, kretaczu dyplomowany, nikt nie bojkotuje israela. zwyczajnie boja sie
            twoich braciszkow i ich zabaw. ale to minie. ty manipulancie zaczniej odkladac
            pieniazki na paczki do gazy, bo umra tam z glodu bez nas, wiec bedziesz musial
            dosylac prowiant.
            a o moje biurko w archiwum to ty sie nie boj, bedzie stalo jeszcze jak o
            mirmilku nawet smrod nie pozostanie.
            • mirmilek smutna refleksja... :( 08.06.04, 00:09
              zwrocilas uwage, dana, ze najgorsze twoje bluzgi leca pod adresem osob, ktore
              opowiadaja sie pokojowym wspolzyciem palestyny i izraela?

latwo potrafisz sobie poradzic z podobnie jak ty ordanyrnymi i nienawistnymi
              ludzmi. ich nienawisc jest pozywka dla twojej nienawisci. ich zachowanie sa
              pozywka dla syjonistycznego mitu "tylko w izraelu bedziecie bezpieczni"...

z drugiej strony swiadomie wysylasz swoje wulgarne wiadomosci, starajac sie
              sprowokowac i wywolac agresywna reakcje, aby moc powiedziec: "tak, oni nas
              nienawidza. antysemityzm jest wszedzie, to wielka prawda"; i, co wazniejsze,
              ODWRACASZ UWAGE od rzeczy najistotniejszej - okupacja musi sie skonczyc, osiedla
              musza byc zlikwidowane, uchodzcy maja swoje prawa. chamstwem chcesz rozmyc
              dyskusje, zmienic forum w szambo, uniknac rozmowy, bo kazda rozmowa konczy sie
              smutnym wnioskiem, ze nie jestes gotowa na uczciwy pokoj, bo chcesz wielkiego
              izraela, nawet kosztem cierpienia palestynczykow.

ale, danus, twoja taktyka jest tak samo prostacka i przewidywalna jak kazdy twoj
              prostacki i pelen wulgaryzmow post.

pamietaj - ziemia za pokoj. nie ma ziemi, nie ma pokoju. proste. palestynczycy
              oddali 78 procent swojej ojczyzny, teraz czas na ruch ze strony zydow. czujesz
              to i boisz sie, bo porozumienie oznacza koncesje.

ps. uwazasz, ze syjonizm jest ideologia kryminogenna sam w sobie czy tez zostal
              spaczony przez potwory rodzaju szarona i popierajacych go zydow? chetnie
              uslysze, jakie jest twoje zdanie.
              • Gość: jarek-Zyd Hitler tez byl za pokojowym ( wedlug ciebie) IP: *.fastres.net 08.06.04, 07:14
                wspolzyciem narodu niemisckiego i polskiego.On tez uwazal ze narod niemiecki ma
                historyczne pravo do wszystkich ziem miedzy Warta a Bugiem, tylko niestety dla
                niego Polacy jego "pokojowe" wspolzycie mieli gleboko w uszanowaniu i jako
                proposte za zgoda innych uznali swoje prawo do zycie miedzy Odra a Bugiem bez
                ich "przyjacieli" nazistow.
                Wedlug resolucji( pierwszej i najwazniejszej) Ligi Narodow z roku 1920 ( udzialu
                nazistow i kommunistow) ustalono prawo narodu Hebraiskiego do odzyskania
                niepodleglosci w miejscu gdzie bylo ich panstwo. Uznano tez prawo Arabow(
                potomkow tej zeiemi okupantow do wybrania sobie czy chca tam zostac jako
                mniejszosc narodowa albo ta ziemie opuscuc.
                Jezeli wy wszystkie resolucje ,ktore wam nie opasuja uwazate za nix, to nie moja
                wina, kazdy zlodziej moze uwazac sad ktory go sadzi za niewazny, ato go nie zbawi.
                Czyzby rok 1935 nie byl wyznaczony jako koniec mandatu i przekazanie wladzy
                Hebraiczykom, ale wy jak zwykle w tym wlasnie roku zaczeliscie na Hebraiczykow
                napadac i juz od dwoch lat wspolpracowaliscie z silami w Europie , ktore tez w
                Europie chcialy sila wprowadzic "porzadek", czyh to nie po konferencji w
                Monachium wasz przywodca( ktory jeszcze nie uzywal nazwy palestynczyk- Sovieci
                tego ruchu mu jeszcze nie poradzili) mial w Berlinie Ambasade i czesto tam
                przebywal) i tu nagle w roku 1945 straciliscie waszego najwiekszego przyjaciela
                i w tylko to pozwolilo wypelnic duzo zmodyfikana na wasza korzysc, resolucje
                Ligi Narodow, zmodyfikana w roku 1947 i przez was oddrzucono( gdzie wlasnie
                mowiono o powstaniu panstwa federacyjnego, ale wy zawsze prawdziwi potomkowie
                Mahommeda i bojownicy o Dar al -Islam ta resolucje takze odrzuciliscie) nastepna
                tez i w roku 1948 na odrodzone Panstwo Israel jak to zawsze bylo w waszym
                zwyczaju napadlisci, a za to was jeszcze nikt nie ukaral.
                Po upadku komunizmu w roku 1989 cos w waszym ONZ motorze do automatycznych
                resolucji ( to tak jak by sad zlozony ze zlodziei sadzil wlascicieli
                okradzionych) sie zepsulo, ale wasz wìelki wodz tego nie dostrzegl i w dalszym
                ciagu podnosil dwa palce do gory jak pol glowek ,ktorym tez jest.
                Moze mi ty sprawiedliwy wytlumaczysz, dlaczego w Israelu( Hebraiska czesc
                Palestyny) moze zyc bezpiecznie( moga tylko zginac na skutek waszych zamachow) 2
                miliony Arabow, a w waszej czesci Palestyny nie moze zyc bezpiecznie ani jeden
                Zyd, cos twoje rozumowanie przypomina rozumowanie tych ,ktorzy zabraniaja
                wyznawania( nie tylko budowania w tych krajach kosciolow) innych religii oprocz
                Islamu w krajach Dar al-Islam ( bo tak mowi ich Koranskie Prawo), ale domagaja
                sie prawa do budowania wielkich meczetow( np, Lodi, Genova) i powoluja sie na
                prawo Wloskie( ktore maja w t..ku) w krajach Dar al-Herb- nie rzadzonych przez
                Musulmanow. Czyzby Koran nie mowil wyraznie ,ze wam w tych krajach nie wolno
                nawet zyc-----i nie wolno nawet w niewiernych jezykach mowic i pisac.
                A pozatym bardziej falszywego chama niz ty, nigdy jeszcze nie spotkalem i mam
                nadzieje nigdy w zyciu nie spotkac.
                • Gość: jarek-Zyd Korecja: IP: *.fastres.net 08.06.04, 07:55
                  Hitler tez byl za "pokojowym" ( wedlug ciebie) wspolzyciem dwoch
                  narodow-Niemieckiego i Polskiego, Niemcy jako Panowie a Polacy jako Sluzba.
                  On tez uwazal ,ze narod niemiecki ma historyczne prawo do wszystkich ziem miedzy
                  Warta a Bugie ( powolywal sie na pewien traktat z roku 1793), tylko niestety dla
                  niego Polacy jego "pokojowe" wspolzycie mieli gleboko w uszanowaniu i jako
                  przeciw proposte zaproponowali mu, nie mniej pokojowe wspolzycie ,ale z
                  wszystkimi Niemcami po drugiej stronie Odry( podobnie tez w Rep Czeskiej).
                  Mam nadziej ,ze takze u was jest jakas rzeka, ktora pozwolila by komus
                  zaoszczedzic na budowie muru.
                  Cos ci to nie wchodzi do glowy, ze na pierwszej miedzynarodowej konferncji Ligi
                  Narodow w San Remo nie tylko ustalono prawo Narodu Hebraiskiego do wlasnego
                  panstwa ( tak jak to bylo prawem dla Polakow, Czekow, Litwinow itd)i nie tylko
                  ale ustalono tez prawo do Odrodzenia Panstwa Israele na historycznych ich
                  ziemiach), Arabom jako mniejszosci narodowej( jeszcze nikomu nie wpadlo do glowy
                  nazywanie ich Palestynczykami- Stalina, Hitlera jeszcze nie bylo).
                  Czyzby rok 1935 nie byl wyznaczony jako koniec mandatu i przekazanie wladzy
                  Hebraiczykom, ale wy jak zwykle w tym wlasnie roku zaczeliscie na Hebraiczykow
                  napadac i juz od dwoch lat wspolpracowaliscie z silami w Europie , ktore tez w
                  Europie chcialy sila wprowadzic "porzadek", czy to nie po konferencji w
                  Monachium wasz przywodca( ktory jeszcze nie uzywal nazwy palestynczyk- Sovieci
                  tego ruchu, mu jeszcze nie poradzili) mial w Berlinie Ambasade i czesto tam
                  przebywal- miedzy Nazistami czul sie dobrze) i tu nagle w roku 1945 straciliscie
                  waszego najwiekszego przyjaciela Adolfa i tylko to pozwolilo wypelnic duzo
                  zmodyfikana na wasza korzysc, resolucje Ligi Narodow, (zmodyfikana w roku 1947 i
                  przez was oddrzucono( gdzie wlasnie mowiono o powstaniu panstwa federacyjnego,
                  ale wy zawsze prawdziwi potomkowie Mahommeda i bojownicy o Dar al -Islam ta
                  resolucje takze odrzuciliscie) i odrodzenie Panstwa Israeleez i w roku 1948 na
                  odrodzone Panstwo Israel jak to zawsze bylo w waszym zwyczaju napadlisci, a za
                  to was jeszcze nikt nie ukaral.
                  Po upadku komunizmu w roku 1989 cos w waszym ONZ-towskiej wytworni
                  automatycznych resolucji ( to tak jak by sad zlozony ze zlodziei sadzil
                  wlascicieli okradzionych dobr) sie zepsulo, ale wasz wìelki wodz( prawdziwy
                  milosnik wielkiego Adolrfa)tego nie dostrzegl i w dalszym
                  ciagu podnosil dwa palce do gory jak pol glowek ,ktorym tez jest.
                  Moze mi ty "sprawiedliwy" wytlumaczysz, dlaczego w Israelu( Hebraiska czesc
                  Palestyny) moze zyc bezpiecznie( moga tylko zginac na skutek waszych zamachow)
                  2 miliony Arabow, a w waszej czesci Palestyny nie moze zyc bezpiecznie ani jeden
                  Zyd, cos twoje rozumowanie przypomina rozumowanie tych ,ktorzy zabraniaja
                  wyznawania( nie tylko budowania w tych krajach kosciolow) innych religii oprocz
                  Islamu w krajach Dar al-Islam ( bo tak mowi ich Koranskie Prawo), ale domagaja
                  sie prawa do budowania wielkich meczetow( np, Lodi, Genova),calkowitej wolnosci
                  religilnej i powoluja sie na prawo Wloskie( ktore maja w t..ku, patrzc na ich
                  udzial w przestepstwach)) w krajach Dar al-Herb - nie rzadzonych przez
                  Musulmanow.
                  Czyzby Koran nie mowil wyraznie ,ze wam w tych krajach nie wolno
                  nawet zyc-----i nie wolno nawet w niewiernych jezykach mowic i pisac.
                  A pozatym bardziej falszywego chama niz ty, nigdy jeszcze nie spotkalem i mam
                  nadzieje nigdy w zyciu nie spotkac.
                  • Gość: neo Re: Korecja: IP: *.dip.t-dialin.net 08.06.04, 08:53
                    Czy ty czlowieku masz goraczke? Co ty z czym porownujesz?

1. Hitlerowcow okupujacych Polske z niemal bezbronnymi Palestynczykami
                    walczacymi o ziemie, ktore im ukradli zydzi?

2. Polske, ktora WBREW WLASNEJ WOLI zostala 2-krotnie przesunieta przez 2
                    najpotezniejsze i najbardziej brutalne dyktatury z banda zlodzieji, ktorzy
                    zjechali sie z calego swiata i ukradli ziemie prawie bezbronnym beduinom?

3. Prawo Polakow do niepodleglego bytu na swoim terytorium KTOREGO NIGDY NIE
                    OPUSCILI po zaledwie kilkudziesieciu latach utraty niepodleglosci z rabunkiem
                    ABSOLUTNIE CUDZEJ ziemi na OBCYM KONTYNENCIE usprawiedliwiana jakas bajka
                    liczaca kilka tysiecy lat? Tez mi "odrodzenie"...

Czy ty zdajesz sobie sprawe z tego, jak chore rzeczy wypisujesz? Polacy
                    odzyskujac niepodleglosc po kilkudziesiciu latach ZYLI CALY CZAS NA SWOJEJ
                    WLASNEJ ZIEMI a nie wybierali sie w odlegle strony na odleglym kontynencie zeby
                    rabowac czyjas ziemie twierdzac, ze to ich ziemia bo w jakiejs tam basni sprzed
                    kilku tysiecy lat jest tak napisane!

Jak sie czyta te twoje chore wypociny to widac tylko jedno: wasz falsz,
                    zaklamanie i brak jakichkolwiek zasad nie znaja granic.

• Gość: jarek-Zyd Tak wlasnie- naginanie IP: *.fastres.net 08.06.04, 09:38
                      1.Jak dobrzy byli te wojska arabskie ktore w roku 1948 napadli na odrodzone
                      panstwo Islael, nie uzywali oni swoich czolgow, broni ciezkiej i samolotow
                      przeciwko zydom uzbrojonym w wiare i przekonanie o slusznej sprawie, czyzby nie
                      uzywali Syraini i Irakieni swoich czolgow w ich ofensywie na jeziorem
                      Tyberianskim, oni napewno dostarczali czolgi Zydom w taki sam sposob jak
                      Hitlerowcy powstancom warszawskim.
                      2. Czyzby Polska wbrew wlasnej woli przesunela swoje granicew na Litwe i na
                      Slask, czyzby plebiscyt na Slasku cos innego nie mowil.
                      3. Polacy swojego terytorium nie zdarzyli opuscic bo nie dano ich zaborcom na to
                      czasu, ale byli juz prawie wiekszascia na Syberii.Zydzi w roku 1099 tzw
                      Palestyny z ich woli nie opuscili, ale duza czesc ich Krzyzowcy( ulice
                      Jerusalemu byly pelne krwi zydowskiej a nie Arabskiej ) zabili duza czesc jako
                      niewolnikow sprzedali, w roku 1128 tylko jedna famiglia miala prawo do
                      mieszkania w jerusalemu, choc przed 1098 rokiem byli tam wiekszoscia ludnosci,
                      moze bys mi powiedzial ilu Polakow by mieszkalo w warszawie po upadku powstania
                      Warszawskiegi, gdyby dziwnym trafem Hitler wygral wojne - ani jednego.
                      A tak poztym Zydzi w palestynie w roku 1096 nikomu wojny nie wypowiedzieli, ale
                      padli ofiara wojny miedzy Chrzescjanami a Musulmanami.
                      A tak od kiedy Palestyna jest cuda ziemia na cudzym kontynencie moze w waszych
                      podrecznikach szkolnych. Hitler tak samo uwazal jak podpisywal traktat ze
                      stalinem w roku 1939.
                      • goldbaum musze sie powtorzyc za neo 08.06.04, 10:08
                        Czy ty masz goraczke czlowieku?

Czy ty zdajesz sobie w ogole sprawe z tego co wypisujesz? Czy ty naprawde nie
                        widzisz, ze rozpatrywanie jakichs kwestii "prawnych" w oparciu o niesprawdzalne
                        przekazy i PRZYPUSZCZENIA sprzed 10 wiekow (!) to najzwyklejszy ABSURD I SZCZYT
                        PARANOJI?

Czym nas jeszcze zaskoczysz? Bedziesz domagal sie eliminacji krokodyli za to,
                        ze dinozaury rozdeptywaly szczuropodbne ssaki bedace przodkami zydow?

Polacy odzyskujac niepodleglosc zyli na swojej ziemi! Ich dziadkowie zyli
                        jeszcze w Polsce niepodleglej. Oni byli u siebie. Niepodlegla ojczyzna byla dla
                        nich namacalnym doswiadczeniem a nie bajka z tysiecy i jednej nocy.

Kazdy Europejczyk stuknal by sie wczolo, gdyby jakis oszolom zaczal stawiac
                        jakies roszczenia w oparciu o wydarzenia a raczej PRZYPUSZCZENIA na temat tego,
                        co dzialo sie 10 wiekow temu.
                        Ale i na tym jak widac polega roznica miedzy Europejczykami i Semitami...
                  • Gość: sp;lit Re: Korecja: Nie poielaj klamstwa !!! IP: *.nas28.tukwila2.wa.us.da.qwest.net 08.06.04, 15:40
                    Na tym polega perfidia waszych roszczen i nikt to juz nie kupuje ,...

Ty jestes Zyd-Khasar z rosyjskich stepow , a z Narodem Hebrajczykow masz tyle
                    wspolnego co ja ,... sp;lit ze Slupska z matka z Lwowa i ojcem z Radomska .

Ilu syjonistow i tych ktorzy zasiedlili Palestyne przed i po '48 roku znalo
                    jezyk hebrajski ? Praktycznie zero , uczyliscie sie go od hebrajczykow i
                    palestynczykow , ktorzy mieszkali tam od pokolen .

Po co te goebelsowskie metody ? Nie te czasy jarek , ludzie maja dostep do info
                    i robisz z siebie glupka ,... Zawsze dogadam sie np z tomkiem niz z takim jak
                    ty , bo nie wciska mi ciemnoty - Musimy gdzies zyc i tyle , dano nam ziemie to
                    zyjemy na niej , chciano odebrac to sie "bronimy" ,... Tu mozemy dyskutowac o
                    metodach jakie stosujecie zeby przetrwac , ale zaczynajac dyskusje od
                    perfidnego klamstwa uragasz inteligencji tego z kim rozmawiasz .

uklony

prawo Narodu Hebraiskiego do wlasnego panstwa
                    • Gość: Tomek44 Re: Korecja: Nie poielaj klamstwa !!! IP: 5.5R* / 213.8.97.* 08.06.04, 16:04
                      Naczytales sie ksiazek o Hazarach, ale wiedz, to historie do konca nie
                      wyjasnione. Oni zyli na granicy z Dagestanem, mieli skosne oczy i wypukle kosci
                      policzkowe, ale w zasadzie nie ma dowodow, na ich istnienie. Juz na ten temat
                      pisal swego czasu AD.
                      To naprawde piekna historia i gdybys znal zasady Judaimu, to nie pisalbys bzdur
                      kto jest a kto nie jest Zydem. Zydem jest ten, kto wyznaje judaim i przeszedl
                      cala procedure pozwalajaca mu zostac Zydem.Oni wedlug legendy (bo do dzisiaj
                      nie znana jest ich historia) przeszli wszystkie procedury zgodne Prawem Pisma.
                      Po prawdzie, to historycznie ty tez mozesz byc Zydem, bo nie masz pewnosci kim
                      byli twoi przodkowie, ale w momencie kiedy zmieniles religie, Zydem juz nie
                      jestes. Po tylu wedrowkach i gwaltach i prawie pierwszej nocy nikt nie wie jaka
                      krew w sobie nosi.
                      Co do hebrajskiego, to kazdy pobozny Zyd od wiekow znal ten jezyk. Nawet Zydzi
                      przedwojenni w Polsce uczyli sie tego jezyka, ale poniewaz jest to jezyk
                      swietych ksiag, to co bardziej pobozni uzywali go jedynie do modlitw i
                      studiowania tory.
                      W Izraelu tez sa grupy Zydow bardzo religijnych, ktorzy nie uzywaja
                      hebrajskiego do mowy codziennej.
                      Odnowa jezyka nastapila dopiero z laicyzacja Zydow i odzyskaniem ojczyzny.
                      Arabowie po hebrajsku, zaczeli mowic dopiero z przybyciem pierwszych syjonistow
                      na Ziemie Swieta.
                      To tak w bardzo wielkim skrocie.
                      • Gość: jarek-Zyd W tych czasach przed islamskich, nawet w IP: *.fastres.net 08.06.04, 16:47
                        krolestwie Hegiaz wiekszosc mieszkancow byla wyznania Hebraiskiego( wladzca
                        tez), byli nimi takze pewne plemiona Berbejskie, ktore az do roku 711 pod wodza
                        swoje krolewny Kahiba przeciwko Arabom walczyli- w Cesarstwie Rzymskim w roku 68
                        okolo 8 % calej ludnosci byla wiary Hebraiskiej.
                        Hazary przesli na Hebraizm i wiernie sluzyli Cesarstwu Bizantyjskiemu przeciwko
                        ich wspol-ziomkom Turkom Ozguz.
                        Nawet w Chinach byli Hebraiczycy ( nie pisze Zydzi, bo bym musial pisac
                        Chinczycy-zydzi), miedzy nami Wloskimi -zydami sie mowi, ze Kolumbus szukal
                        straconego 13 plemienia i dlatego chial do Kitaju poplynac.
                        A pozatym ,gdyby jezyk mial byc podstawa do uznanioa kogos za kogos, to od Iraqu
                        az do mauretani nie bylo by innych narodow jak Araby, a szczegolnie ci z
                        Arabskiej Palestyny, ktorzy nagle w roku 1953 sie palestynczykami odkryli.
                        Jak dlugo bedzie istnial Israel tak dlugo bedzie tam Dar al -Israel i wszyscy
                        ,ktorzy nasza wiare wyznaja znajda tam sronienie i tez ci ,ktorzy sa z
                        pochodzenia Zydami( jako narod) tylko innej nie-musulmanskiej wiary z prostego
                        zalozenia, ze jak Islam nie uznaje zydow i Zydow, to dlaczego my mamy ich
                        musulmanow uznawac, nie jestesmy przeciez dobrymi samarytaninami, bo ci bradzo
                        wczesnie gina.
                        • Gość: sp;lit Re: W tych czasach przed islamskich, nawet w IP: *.nas28.tukwila2.wa.us.da.qwest.net 08.06.04, 18:09
                          Nie byli a sa do dzisiaj , jest rowniez plemie w Indiach i Afganistanie ,
                          ktorzy obchodza Sabbat , a ich obrzadki religijne maja duze podobienstwo do z
                          judaizmem ,... Z tradycji tej przekazywanej nie tylko oralnie wynika ze jest
                          jednak duzo starsza niz okres w ktorym Khasarzy przeszli na Judaizm bo
                          nadmienia mesjasza urodzonego z dziewicy w poczatkowych wersjach w czasie
                          przyszlym a od pewnego momentu w czasie przeszlym .

Tu nadmienie ze tradycja Mesjasza narodzonego z dziewicy nie jest fenomenem
                          chrzescijanstwa czy rejonu narodzin tej wiary , ale rowniez wspomina sie ten
                          szczegol u innych kultur w tym rowniez w Amerykach .

uklony

==============================================================================

Nawet w Chinach byli Hebraiczycy
                      • goldbaum Re: Korecja: Nie poielaj klamstwa !!! 08.06.04, 16:51
                        Czyli krotko mowiac: Zydem moze zostac nawet eskimos.
                        I gdy tym Zydem juz zostanie to wolno mu osiedlic sie w Azji na ziemi, z ktorej
                        wypedzono ludzi zyjacych tam od pokolen.

Ten eskimos ma bowiem prawo do tej ziemi gdyz jego przodkowie pokonali
                        dinozaury zyjace na tej ziemi i on o tam nawet nic nie wie!

A wszystko to jest ponoc prawda i nawet opisane w jakiejs przypowiesci liczacej
                        kilka a nawet kilkadziesiat wiekow....
                        • Gość: jarek-Zyd On tak.ale ty nie....na nasze szczescie. IP: *.fastres.net 08.06.04, 17:00
                      • Gość: sp;lit Re: Korecja: Nie poielaj klamstwa !!! IP: *.nas28.tukwila2.wa.us.da.qwest.net 08.06.04, 19:22
                        Tomek , ja nie stawiam znaku zapytania , kto jest Zydem a kto nie , jesli
                        stawiam znak zapytania to tylko ; komu nalezy sie ta ziemia ,... Opierajac sie
                        na przeslankach biblijnych , ziemia ta byla dana przez Stworce Israelitom ,
                        potomkom Abrahama , biorac pod uwage ze Stary testament nie jest pierwszym
                        zapisem historii ludzkosci i jest oparty na starszym zapisie Ksiegi Gilgamesha
                        pytanie nasuwa sie samo .

Dlaczego ta ziemia nalezy sie Izraelitom , potomkom Izaaka , ktorzy duzo wiecej
                        czasu spedzili w niewoli i na obczyznie niz na tej ziemi a nalezy wykluczyc z
                        niej potomkow Ismaela , ktorzy zawsze tam zyli ?

Dla zatwardzialych wyznawcow Judaizmu , Chrzescijanstwa nie ma sprawy ,... Dla
                        wyznawcow Islamu nie do przelkniecia ,... Dla syjonistow , w lwiej czesci elity
                        marksistow , socjalistow i ateistow , zalozycieli dzisiejszego Israel'a to
                        wygodny i jedyny wyjatek Testamentu , ktorego uczepili sie i dowodzili prawo do
                        tej ziemi jest niepodwazalne nadane przez Stworce . A co sami mysleli i pisali
                        na temat wiary poza tym jedynym szczegolem Testamentu wszyscy wiemy ,...

Meczy mnie ten temat , Bo jest wiecej niz pewne ze jesli nie dojdzie do
                        kompromisu to skonczy sie tragedia i nie na skale jakiegos autobusu czy
                        dyskoteki pelnych ludzi a na duzo wieksza skale , bo ekstremisci predzej czy
                        poznie znajda sie w posiadaniu jakiegos WMD , znajda sposob zeby doreczyc to do
                        adresata i zaden mur nie pomoze .

uklony

kto jest a kto nie jest Zydem. Zydem jest ten, kto wyznaje judaim i przeszedl
                        cala procedure pozwalajaca mu zostac Zydem.Oni wedlug legendy (bo do dzisiaj
                        nie znana jest ich historia) przeszli wszystkie procedury zgodne Prawem Pisma.
                        Po prawdzie, to historycznie ty tez mozesz byc Zydem, bo nie masz pewnosci kim
                        byli twoi przodkowie, ale w momencie kiedy zmieniles religie, Zydem juz nie
                        jestes. Po tylu wedrowkach i gwaltach i prawie pierwszej nocy nikt nie wie jaka
                        • Gość: jarek-Zyd Czyzby Biblia o czasach wojen miedzy IP: *.fastres.net 08.06.04, 23:05
                          Krzyzowcami a Jihadistami cos mowila? Podaj mnie zrodla, chetnie je przeczytam.
                          • Gość: sp;lit Re: Czyzby Biblia o czasach wojen miedzy IP: *.nas29.tukwila2.wa.us.da.qwest.net 08.06.04, 23:55
                            Stary , przestan zaczynac text w naglowkach , bo nie wiadomo komu odpisujesz ,
                            a nie wszyscu maja tyle czasu co ty zeby dochodzic do tego ,... Thanks

uklony
                          • fredzio44 Re: Czyzby Biblia o czasach wojen miedzy 09.06.04, 04:13
                            nie ma zadnych takich zrodel. Biblia byla zakonczona setki lat przed
                            chrzescianstwem. Tym bardziej przed Islamem.
                            A ten caly tzw nowy testament to bzdury na resorach. Jeden rozdzial przeczy
                            drugiemu. "No rhyme or reason" Dlatego Chrzescianie biora wszystko "na wiare"
                            i nie studiuja swoich "swietych" tekstow. Ta religia zginie zupelnie w
                            przeciagu tego wieku. Jak Europa przejdzie na Islam, chrzescianstwo padnie.
                            • Gość: jarek-Zyd Fredzio44 - jak bede mial wiecej czasu to ci IP: *.fastres.net 09.06.04, 10:53
                              PRZETLUMACZE WYPOWIEDZI Musulmanow zyjacych we Wloszech o Chrzescijanach.
                              teraz mam isc do pracy.
                    • Gość: jarek-Zyd Znowu tutaj po 6 miesiacach jestesmy, IP: *.fastres.net 08.06.04, 16:07
                      wszyscy klamia, ale szanowni Araby czysta zrodlowa prawde pisze, ktora jak
                      zwykle opiera sie na ich specjalnych klamstwach.
                      Teraz moze wyciagniesz,ilu tych Zydow w palestynie siuszialo pod wiatr a ilu z
                      wiatrem., moze juz zpomnieliscie ,ze Polakom wracajacym z Kazakistanu urzadza
                      sie kursy jezyka polskiego, albo tez macie tyle spolnego z Péolakami , tyle ile
                      ma moj psies z krowa sasiada, juz wam raz powiedzialem i podalem zrodla, nie
                      jest wam zabronione zrodla nie-arabskie czytac, albo sie myle, to odnosi sie
                      takze do tej ABE z Nowej Zelandii.
                      Co do wyprawy napoleona do Egiptu i Klebbera do Acri to chyba zrodel w waszej
                      meczenskiej biblotece nie brakuje, nawet wasi wspolwyznawcy sie dziwili jak
                      francuzi jednego swojego zolnierza zamiast mu gardlo poderznac, przed wojennym
                      sadzem postawili i nawet przyznali mu advokata.
              • Gość: dana33 Re: smutna refleksja... :( IP: *.bb.netvision.net.il 08.06.04, 08:57
                hahahaha, ales mnie rozsmieszyl od samego rana!!!! niby ty za pokojowym
                wspolzyciem palestyny (?) i israela, co? zapomniales tylko wygodnie dodac, ze
                kosztem israela, przekrecasz ciagle i bez przerwy tak jak powyzej, ze "oddali"
                ziemie a nie piszesz prawdy, ze przegrali ziemie w wyniku wojny, ktora
                rozpoczeli no i oczywiscie omijasz odpowiedz na pytanie, ze terror panowal
                tutaj dluuuugo przed 1967. ignorujesz kompletnie terror wtedy i dzisiaj i
                wszystkie twoje zadania skierowane sa ku nam. jeszcze nie widzialam ze
                potepiles terror arabski zeby natychmiast nie dodac "ale mozna ich zrozumiec".
                mirmil, wiem z kim mam do czynienia, wiec spi....laj i glos twoje prawdy u
                gucia, tam one spadna na zyzna, juz uprawiona glebe.
                • goldbaum "przegrali ziemie" :))))))))) 08.06.04, 09:26
                  Gość portalu: dana33 napisał(a):

> zapomniales tylko wygodnie dodac, ze kosztem israela,

Jesli sie cos ukradlo to nalezy to zwrocic.

> przekrecasz ciagle i bez przerwy tak jak powyzej, ze "oddali"
                  > ziemie a nie piszesz prawdy, ze przegrali ziemie w wyniku wojny,

Nowy fajny cytat :)
                  Palestynczycy "przegrali ziemie w wyniku wojny"... To to bylo cos w rodzaju
                  takiego.... meczu "o ziemie"? Ciekawe.

Polska w 39 roku tez przegrala taki mecz i pewnie Niemcom sie nalezalo i nie
                  musieliby niczego "oddawac" bo Polacy "przegrali ziemie" :)

> no i oczywiscie omijasz odpowiedz na pytanie, ze terror panowal
                  > tutaj dluuuugo przed 1967.

Dokladniej mowiac od czasu, gdy Zydzi zaczeli zjezdzac sie z wszystkich
                  zakamarkow ziemi, zeby na cudzej ziemi utworzyc wlasne panstwo.
                  Gdyby "terror" (taki prawdziwy) panowal tam przed II wojna swiatowa to Arabowie
                  mogliby nie raz wymordowac wszystkich zydow tam wowczas zyjacych. Ale tego o
                  dziwo nie zrobili mimo, ze to taki "morderczy narod". Ciekawe dlaczego?
                  • Gość: dana33 Re: "przegrali ziemie" :))))))))) IP: *.bb.netvision.net.il 08.06.04, 09:48
                    drzewiecki, zaczynasz sie powtarzac. napisz cos nowego, moze bedzie bardziej
                    interesujace.
                    • Gość: sp;lit Re: "przegrali ziemie" :))))))))) IP: *.nas28.tukwila2.wa.us.da.qwest.net 08.06.04, 16:16
                      Na tych ziemiach rdzenni Zydzi i Palestynczycy zyli razem we wzglednym spokoju
                      od pokolen , nawet za panowania Ottomanow i Islamu ,...

Do czasu kiedy upadlo imperium wyznawcow Allaha i pokazali sie obcy tej ziemi
                      Khasary-syjonisci , od tego momentu zaczela sie krwawa jatka .

Mozesz sobie naginac i przeginac a fakt ze Hebrajczycy przetrwali w tym rejonie
                      i zyja do dzisiaj wsrod wyznawcow Allaha (niektorzy calkiem dobrze) swiadczy
                      wiecej o Islamie niz twoja i syjonistow zatruta nienawiscia propaganda .

Do dzis od pokolen Zydzi zyja w krajach gdzie Islam jest dominujaca religia i
                      mimo apeli i prowokacji syjonistow nie maja zamiaru wracac . Zastanawiajace :)

uklony
                      • Gość: Tomek44 Re: "przegrali ziemie" :))))))))) IP: 5.5R* / 213.8.97.* 08.06.04, 16:42
                        Zydom zabroniony jest mesjanizm. Nawracanie innych to ciezki grzech. Czlowiek,
                        ktory chce zostac Zydem, musi sam do tego dojsc.
                        Nie ma czegos takiego jak w Chrzescijanstwie cz Islamie, czy tez w innych
                        religiach. Nasza religia nie jest ekspansywna. Poczytaj sobie na ten temat.
                        Aby zostac Zydem, trzeba sie zdrowo nameczyc i wiele lat uczyc i zdawac
                        egzaminy i to nie zawsze za pierwszym razem sie udaje. To dluga procedura,
                        nawet dla tych, ktorych ojciec jest Zydem.
                • Gość: jarek-Zyd Droga Dano, to nie tylko on jest ofiara swojej IP: *.fastres.net 08.06.04, 10:00
                  wlasnej propagandy, ale tez pewna czesc Zydow( nie mowiac juz o lewicowej
                  Europie), ktora uwaza Ben Guriona za ojca Israela, ojcami Israela sa i zawsze
                  beda, ci co to panstwo stworzyli w XI wieku przed nasza era a Ben Guriona mozna
                  tylko porownac do Giudy Maccabeii, Pilsudzkiego, Garibaldiego, Masaryka i innych
                  , do tych ktorzy czynnie sie przyczynili do ODZYSKANIA niepodleglosci swoich
                  ojczyzn.
                  Marzenie po praktycznym odrodzenie Panstwa Israele nie zaczelo sie od ruchu
                  syjonistycznego, ale zaczelo sie od Revolucj Francuskiej i od prawa narodow do
                  samorzadzenia , juz Napoleon w czasie swojej wyprawy do Acry mial na mysli
                  odtworzenia panstwa Israele, a Syjonizm nie byl czyms szczegolnym, tylko byl w
                  taki sam sposob jak ruchy odrodzeniowe, zjednoczeniowe w calej Europie ich
                  zydowskim odpowiednikiem.
                  Tak bardzo chetnie tez sie zapomina ,ze to wlasnie po I WS i porazce mocarstw
                  zaborczych, pewne panstwa w Europie uzyskaly niepodleglosc i deklaracja Belfour
                  byla zrobiona pod wplywem deklaracji Wilsona i to wlasnie Liga Narodow( bez
                  nazistow i komunistow) na swojej konferencji w San Remo w roku 1920 ustanowila
                  bazy prawne do powstania Panstwa Israele w calej Palestynie, ale jak zwykle nasi
                  doskonali koranscy milosnicy pokoju( islamskiego ) sie temu zbrojnie sprzeciwili
                  i zagrozili blokada portow z ktorych sie eksportowalo nafte( zamieszki w Iraqu),
                  i to wlasnie ich pelne milosci pogrozki doprowadzily do wydania Bialej Ksiegi w
                  roku 1922 przez Anglikow o ograniczeniu prawa Zydow do powrotu do ich jedynej
                  prawdziwej historycznej ojczyzny, ograniczenia, ktore Anglicy jako representanti
                  ( Mandat) Ligi Narodow nie mieli zadnych praw robic.
                  Bez tych gier politycznych Israel, jako panstwo odrodzilo by sie juz w roku
                  1935, tak jak to tez w roku 1920 ustalono. I tylko smierc Hitlera( Arabow
                  najwiekszego przyjaciela ) pozwolila w roku 1948 juz w zmienionych warunkach
                  Panstwu Israelskiemu sie odrodzic.
                  Az do roku 1953 nikomu normalnemu nie przyszlo do glowy nazywac potomkow
                  arabskich okupantow palestynczykami, w takim razie potomkowie tych nazistow
                  ,ktorzy zburzyli Warszawe wedlug tej logiki mozna nazywac Warszawiakami.
                  Pozdrowienia i ide troche popracowac.
                  • Gość: ABE Re: Droga Dano, to nie tylko on jest ofiara swoje IP: *.dialup.xtra.co.nz 08.06.04, 10:26
                    Jaki ty wyobraznie masz bogata, Jarku! Z podziwu wyjsc nie moge, cos sie w
                    drzwiach zacielo i utknelam. W tym podziwie dla Twojej wyobrazni.
                    Musze Ci ofiarowac rozdzial w mojej ksiazce o Zydach
                    www.geocities.com/fedup4once/mypage.html
                    • Gość: jarek-Zyd I tutaj potwierdzenie moich slow prosto z Antypodo IP: *.fastres.net 08.06.04, 21:25
                      Az tam oni tez dotarli, moze chca maorom prawdziwego Boga w glowe wbic, aby
                      tylko nie szabla,jak to jest ich zwyczajem.
                      A pozatym nie sadze ze w Nowej Zelandii jest wam zakazane ksiezki czytac, jesli
                      nie to sobie przeczytaj "Rheinische Jahrbuecher zur gesellsschaftfichen
                      Reform- rok 1845 o poznaj troche,jesli twoj maz Iman tego ci nie zabrania z
                      osoba Moshe Hess.Zakaz wolnego sie poruszania w krolestwie pruskim zniesiono w
                      roku 1794 a tak dal porownania w Cesarstwie Carskim w roku 1907, w Krolestwie
                      Obojga narodow cos takiego nigdy nie bylo, Zydzi mieli conajmiej takie same
                      prawa jak inni tego krolestwa mieszkancy i tez dlatego kultura zydowska sie
                      najbardziej w tym Krolestwie rozwijala i nie tylko kultura i to wlasnie Turcy
                      wiedzac z opowiadan Tatarow o waznosci Zydow w gospodarce,zafinansowali ( tez
                      dostarczyli dzial i prochu strzelniczego) powstaniu Chmielnickiego( moze nawet
                      go wywolali), aby ci jako najwazniejsze wszystkich Zydow zamordowali ( okolo 400
                      tys) i w ten sposob podwazyc bazy ekonomiczne tego Krolestwa.
                  • boruch_goldstein Re: Droga Dano, to nie tylko on jest ofiara swoje 08.06.04, 22:06
                    Gość portalu: jarek-Zyd napisał(a):

> a Ben Guriona mozna
                    > tylko porownac do Giudy Maccabeii, Pilsudzkiego,
                    > Garibaldiego, Masaryka i innych

Pewnie ze mozna, ale przegra takie porownanie.
                    Altalena, afera Kastnera, itp. Za duzo szkieletow w jego szafie.

Kahane Chai!
                    • Gość: jarek-Zyd Bush tez wedlug ciebie juz 6 miesiecy temu IP: *.fastres.net 08.06.04, 23:03
                      przegral w Iraqu, podaj mnie link...
      • Gość: jarek-Zyd Nie przejmuj sie, arabska okupacja skonczy IP: *.fastres.net 07.06.04, 22:58
        sie szybciej niz to tobie sie wydaje i rfesolucja Ligi narodow w roku 1920 po 85
        latach bedzie w koncu wprowadzona w zycie, czy sie to wam arabskim okupantom
        podoba czy tez nie i cala Palestyna bedzie Dar al-Israel, tak jak to zawsze bylo
        przed waszymi napadami.
    • Gość: chuchem Re: A moze tak watek o niczym. Jak kiedys? IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 07.06.04, 20:46
      ja bym pojechal... ach Eilat! morze cieplutkie... Rafy... Boze... wspaniale!
      • Gość: dana33 Re: A moze tak watek o niczym. Jak kiedys? IP: *.broadband.actcom.net.il 07.06.04, 22:19
        chuchem, co ty z rafami, dziewczyny, DZIEWCZYNY!!!!
    • Gość: sp;lit Re: A moze tak watek o niczym. Jak kiedys? IP: *.nas28.tukwila2.wa.us.da.qwest.net 07.06.04, 21:19
      No i dalem sie namowic znowu ,... Jak w tramwaju , tomek , gdyby nie dziwczyny
      to by nie bylo gdzie palca wetknac :)

sergi.monaco-balcon.com/sable/photo/36.jpg

U nas tak plaze wygladaja , jak chcesz popatrzec na dziewczyny to zabierz ze
      soba Sports Ilustrated (swim suit edition) albo Playboy Magazine :)

A nasze mewy nie spiewaja , ale za to sraja na glowy i kradna z reki jedzenie .

uklony

www.net-leroy.net/Friends/kites-jay.jpg
      Tu to gwarno dzisiaj

www.thoughtron.com/Cramer/images/20020518OceanShores/weMVC-517F.jpg
      www.opbba.com/op/areaphotos/big/graysharbor/horeriding.jpg
      www.users.bigpond.com/herveybay/4WD%20on%2075%20mile%20beach.jpg
      www.tripcheck.com/Images/PacificCoast.jpg
      www.ditona-beach.net/jpg/oregon/fotos/dunes01.jpg
      Ci i motory terenowe na szczescie maja swoje wytyczone miejsca .

www.roweweb.com/ramblinrowes/image/coast8.jpg

• Gość: neo Re: A moze tak watek o niczym. Jak kiedys? IP: *.dip.t-dialin.net 07.06.04, 21:34
        Gdzie ty split kurwa mieszkasz?

Ja tez bym tam chcial!!!!!!
        • Gość: sp;lit Re: A moze tak watek o niczym. Jak kiedys? IP: *.nas27.tukwila2.wa.us.da.qwest.net 07.06.04, 23:00
          W pol-zach rogu Stanow , w kraju lasow , gor , bobra i lososia ,... Tutaj !
          Fotka miasta jest stara jak swiat .

images.google.com/imgres?imgurl=web.ukonline.co.uk/jj.griffiths/1024/usa/washington/La_Push.jpg&imgrefurl
          =web.ukonline.co.uk/jj.griffiths/1024/usa/washington/Lapush.html&h=458&w=
          620&sz=34&tbnid=S_dibtwGCyoJ:&tbnh=98&tbnw=132&start=41&prev=/images%3Fq%3Dla%
          2Bpush%2Bwashington%26start%3D40%26hl%3Den%26lr%3D%26ie%3DUTF-8%26sa%3DN

Wszyscy chwala swoje plaze z bialym , zoltym piaskiem a ja mam swoja , z
          czarnym bazaltowym ktory zaleznie od pogody i pory dnia zmienia odcienie od
          zielonkawego z rana do blekitnego w poludnie i czerwonawego o zachodzie slonca

Rialto Beach , jest tez spokojnie . kilkanascie mil pomiedzy ujsciami dwoch
          rzek pelnych losoia w sezonie

uklony

www.forks-web.com/threerivers/images/rialtobig.jpg
          Ujscie rzeki z poludniowej strony Rialto Beach .

www.awwwsome.com/halkides-morgan/images/washington/b-lapush.JPG
          • Gość: neo PIEKNE IP: *.dip.t-dialin.net 07.06.04, 23:11
            Mialem troche problem z otwarciem tego dlugiego linku ale sie udalo.
            Zyjesz sobie tam jak u Pana Boga za piecem, przynajmniej krajobrazowo.

Cos pieknego. Tylko pozazdroscic.
            • Gość: Tomek44 do splita IP: *.inter.net.il 07.06.04, 23:18
              To prawda. Piekny widok. Az mi sie nie chce wierzyc.
              Ide spac. U nas juz polnoc.
              Szkoda, ze moj watek jest taki nierealny. A mogloby byc naprawde fajnie. Cale
              forum na jednej plazy!!!
              split z Dana na kocyku gruchaliby jak dwa golabki i gucio i baruch i nasza
              slodka ANia i nawet gini z wtracalskim i CCCP na bialym rowerze i....ah jak by
              moglo byc uroczo. Wszyscy na jednym kocyku.
              • Gość: Gucio He,he... IP: *.ipt.aol.com 08.06.04, 08:00
                > Znajac Splita obawiam ze ze danie bable nosem by szly, tak by ja ...gruchal!

> Chyba ze gazete z jej geby wiatr by zwial....
          • Gość: sp;lit Re: A moze tak watek o niczym. Jak kiedys? IP: *.nas27.tukwila2.wa.us.da.qwest.net 07.06.04, 23:13
            Nie wskakuje , moze to przejdzie

uklony

=============================================================================

web.ukonline.co.uk/jj.griffiths/1024/usa/washington/La_Push.jpg
      • Gość: Tomek44 Re: A moze tak watek o niczym. Jak kiedys? IP: *.inter.net.il 07.06.04, 21:51
        U nas mewy spiewaja, a golebie udaja latajace krowy. Kiedy nie wjade do garazu,
        a zostawie na kilka godzin auto pod domem, to te krowska jednym gownem
        pokrywaja cale auto.
        Co do dziewczyn, to skus sie, a nie pozalujesz. Jestem pewny, ze zakochasz sie
        w Zydowkach i moze powoli rowniez zostaniesz syjonista i filosemita.
        Do zobaczenia w Eilacie. Osobiscie odbiore cie z lotniska z calym plutonem
        zonierek. Do Eilatu zawioza cie w najnowszym modelu naszego czolgu.
        • wtracalski Re: A moze tak watek o niczym. Jak kiedys? 07.06.04, 21:58
          Gość portalu: Tomek44 napisał(a):

> U nas mewy spiewaja, a golebie udaja latajace krowy. Kiedy nie wjade do
          garazu,
          >
          > a zostawie na kilka godzin auto pod domem, to te krowska jednym gownem
          > pokrywaja cale auto.
          > Co do dziewczyn, to skus sie, a nie pozalujesz. Jestem pewny, ze zakochasz
          sie
          > w Zydowkach i moze powoli rowniez zostaniesz syjonista i filosemita.
          > Do zobaczenia w Eilacie. Osobiscie odbiore cie z lotniska z calym plutonem
          > zonierek. Do Eilatu zawioza cie w najnowszym modelu naszego czolgu.

Jak najnowszy model czołgu to Merkava.
          Jak Merkava, to z Fredziem54
          Czy to nie za dużo dla Gucia?
          On też człowiek i ma duszę.
          Wtr.
        • Gość: sp;lit Re: A moze tak watek o niczym. Jak kiedys? IP: *.nas27.tukwila2.wa.us.da.qwest.net 07.06.04, 22:19
          Ja polowy swoich plaz jeszcze nie widzialem a syjonistom bede kabzy nabijal ,..
          dana jednym palcem caly pluton , a drugim mnie ,... Co to to nie , tomek ,
          jeszcze mi zycie mile :)

Cos ty sie przeniosl z Mossad do travel Agency ? Zachwalasz jak travel agent :)

uklony

To jest niedaleko cees'a , jestem tam dwa razy w roku jak losos idzie w gore
          tej rzeki ,... Zarzucasz wedke , kija w piasek wtykasz , dzwonek na kija a sam
          moczysz dupe powyzej w rzece albo lezysz na piachu pociagajac cos zimnego .

bluebook.state.or.us/facts/scenic/scenicimages/66.jpg
          • Gość: Tomek44 Re: A moze tak watek o niczym. Jak kiedys? IP: *.inter.net.il 07.06.04, 22:27
            U nas to kazdy mosad. Nie wiedziales? My wszystko wiemy. Nawet jak nie wiemy to
            wiemy. Taki to narod. A te widoczki naprawde piekne. Tylko moga sie znudzic. To
            wyglada jak taki ladny landszaft. A nasze widoczki codziennie inne choc te
            same. Przyjedz, a zaprosze Cie na piwko Macabi, albo Goldstar.
            Pozdrawiam
            Tomek
      • kosel_maruwi HORROR 07.06.04, 22:55
        Samochody na piachu, lezak na lezaku to cos strasznego.
        Na plazy moze lezec wyszlifowany morska woda do bialosci kawal pnia ale tam
        gdzie z plazy robi sie parking nie powinno sie bywac.
        Horror !!!

Gość portalu: sp;lit napisał(a):

> No i dalem sie namowic znowu ,... Jak w tramwaju , tomek , gdyby nie
        dziwczyny
        > to by nie bylo gdzie palca wetknac :)
        >
        >
        >
        > sergi.monaco-balcon.com/sable/photo/36.jpg
        >
        >
        > U nas tak plaze wygladaja , jak chcesz popatrzec na dziewczyny to zabierz ze
        > soba Sports Ilustrated (swim suit edition) albo Playboy Magazine :)
        >
        > A nasze mewy nie spiewaja , ale za to sraja na glowy i kradna z reki
        jedzenie .
        >
        > uklony
        >
        >
        >
        > www.net-leroy.net/Friends/kites-jay.jpg
        > Tu to gwarno dzisiaj
        >
        > www.thoughtron.com/Cramer/images/20020518OceanShores/weMVC-517F.jpg
        > www.opbba.com/op/areaphotos/big/graysharbor/horeriding.jpg
        > www.users.bigpond.com/herveybay/4WD%20on%2075%20mile%20beach.jpg
        > www.tripcheck.com/Images/PacificCoast.jpg
        > www.ditona-beach.net/jpg/oregon/fotos/dunes01.jpg
        > Ci i motory terenowe na szczescie maja swoje wytyczone miejsca .
        >
        > www.roweweb.com/ramblinrowes/image/coast8.jpg
        >
        >
        • Gość: sp;lit Re: HORROR , kosel ty tez sie zmiescisz ,... IP: *.nas27.tukwila2.wa.us.da.qwest.net 08.06.04, 00:59
          Pniak ? :) Ile pociagow chcesz tych pniakow ? Jaki kolor ? Tu sa miejsca nad
          Pacyfikiem gdzie miedzy pniakami ratownicy musieli glupich turystow szukac bo
          zabladzili ,... W niektorych miejscach z driftwood ciagna sie milami ,...

Aha jakbys chcial kupic bungalow z driftwood to moge ci polecic firme ,...
          Wysla ponumerowane pniaki z instrukcja jak poskladac na miejscu .

Washington State ma ponad 5 tys mil linii brzegowej , na wszystko jest miejsce .

uklony

www.jasongtaylor.com/gallery/oregon/driftwood_beach.jpg
          www.portalice.ca/images/driftwood.jpg
          www.motogrrl.com/pix_01/canada/vancouver-driftwood-800.jpg
          www.danrules.com/g/driftwood%20horse.jpg
          images.google.com/imgres?imgurl=www.parksonline.org/parks/ada/olympic/11%
          2520driftwood.jpg&imgrefurl=www.parksonline.org/parks/ada/olympic/&h=411&
          w=640&sz=85&tbnid=7rT_Iq3yI24J:&tbnh=86&tbnw=133&start=9&prev=/images%3Fq%3D%
          2Bdriftwood%26hl%3Den%26lr%3D%26ie%3DUTF-8

images.google.com/imgres?imgurl=www.northwestsecretplaces.com/film/imagefiles/waterviews/bigs/klaloch-
          driftwood.jpg&imgrefurl=www.northwestsecretplaces.com/film/water.html&h=6
          00&w=800&sz=223&tbnid=6oAxlYEICV4J:&tbnh=106&tbnw=141&start=10&prev=/images%3Fq%
          3D%2Bdriftwood%26hl%3Den%26lr%3D%26ie%3DUTF-8

• Gość: sp;lit Re: HORROR , kosel ty tez sie zmiescisz ,... IP: *.nas27.tukwila2.wa.us.da.qwest.net 08.06.04, 01:39
            Probuje rozgryzc dlaczego nie wszystkie linki wskakuja .

uklony

www.northwestsecretplaces.com/film/imagefiles/waterviews/bigs/klaloch-driftwood.jpg

www.williamjosephgallery.com/images/Artworks/WoodjpgEmailReady/Wood%208063-Driftwood-Rialto%20Beach-Olympic%20National%20Park-Washington%203.JPG

www.parksonline.org/parks/ada/olympic/11%20driftwood.jpg
            • rattler Split , podbijam stawke , u nas pogoda lepsza 08.06.04, 08:49
              To na poczatek :-)

narazie

images.google.com/imgres?imgurl=www.bpa.gov/Power/pl/columbia/gallery/tnwh-
              salm.jpg&imgrefurl=www.bpa.gov/Power/pl/columbia/4-gal-
              1.htm&h=106&w=181&sz=7&tbnid=Cet_zg9AMG8J:&tbnh=56&tbnw=95&start=81&prev=/images
              %3Fq%3Dwhite%2Bsalmon%2Bwa%26start%3D80%26hl%3Den%26lr%3D%26ie%3DUTF-8%26sa%3DN

• rattler Re: Split , podbijam stawke , u nas pogoda lepsza 08.06.04, 09:00
                Cos mi nie wychodzi - Kliknij na pierwsza z lewej u gory , bpa.gov .

narazie

images.google.com/images?q=white+salmon+wa&hl=en&lr=&ie=UTF-8&start=80&sa=N
          • kosel_maruwi Re: HORROR , kosel ty tez sie zmiescisz ,... 08.06.04, 09:07

> Pniak ? :) Ile pociagow chcesz tych pniakow ? Jaki kolor ? Tu sa miejsca nad
            > Pacyfikiem gdzie miedzy pniakami ratownicy musieli glupich turystow szukac bo
            > zabladzili ,... W niektorych miejscach z driftwood ciagna sie milami ,...
            >
            > Aha jakbys chcial kupic bungalow z driftwood to moge ci polecic firme ,...
            > Wysla ponumerowane pniaki z instrukcja jak poskladac na miejscu .
            >
            > Washington State ma ponad 5 tys mil linii brzegowej , na wszystko jest
            miejsce
            > .
            >
            > uklony
            >
            >

Nie zrozumiales mnie chyba.
            Czy bierzesz od czasu do czasu do reki szklaneczke Martella lub Remy Martin i
            do tego zapalasz sobie Cohibe ?
            Ja to lubie od czasu do czasu.
            Robiles to kiedys juz w np. w saunie ?
            Bylby to taki sam horror jak samochody na plazy.

Wszystko na wlasciwym miejscu.
            To jest recepta, z ktora Amerykanie czesto bywaja na bakier.
            • biedronka24 Niestety brak doswiadczenia i wiedzy:) 08.06.04, 15:49
              Gin & tonic to to co wymyslili brytyjczycy rowniez przy okazji swoich kolonii w
              Afryce.
              Poprawia transpiracje i czlowiek uzywajac tego trunku z umiarem w cieplym kraju
              czuje sie znacznie lepiej. Gorszym pomyslem jest za to mocny alkohol i spanie
              zima w rowie- tak tak kosel. Obycia towarzyskiego to Pan nie masz.
              • kosel_maruwi Re: Niestety brak doswiadczenia i wiedzy:) 08.06.04, 16:28
                biedronka24 napisała:

> Gin & tonic to to co wymyslili brytyjczycy rowniez przy okazji swoich kolonii
                w
                > Afryce.
                > Poprawia transpiracje i czlowiek uzywajac tego trunku z umiarem w cieplym
                kraju
                > czuje sie znacznie lepiej. Gorszym pomyslem jest za to mocny alkohol i spanie
                > zima w rowie- tak tak kosel. Obycia towarzyskiego to Pan nie masz.

Czy to jest jakis szyfr ?
                O czym ty wogole piszesz ?
                Nie trudz sie wyjasnieniami, bo tak naprawde to malo mnie one interesuja ale
                zaczepiaj moze innych, bo na mnie sprawiasz wrazenie jakbys to wlasnie ty
                sprawdzala na sobie dzialanie mocnych alkoholi.
                Styl rowniez traca rowem.

Czesc
                bez odbioru
                • Gość: Tomek44 Re: Niestety brak doswiadczenia i wiedzy:) IP: 213.8.97.* 08.06.04, 16:37
                  kosel_maruwi, to jest watek o niczym, wiec wolnosc wypowiedzi. kazdy moze pisac
                  co mu dusza podpowie. Calkiem fajnie, nieprawdaz?
                  A biedronki sa bardzo ladne i slodkie, wiec niech nam dosladzaja.
                  Gin & tonic - moze byc. Kiedys bardzo lubilem. Dzisiaj w tym klimacie, to
                  raczej ciezko.
                  • biedronka24 Dzisiaj lemonki z cukrem i lodem? 08.06.04, 16:51
                    kosel mnie nienawidzi systemowo. Ale ponoc dobrze miec wrogow. Przynajmniej wiem
                    ze zyje i nie jestem nijaka:)
                  • Gość: sp;lit Re: Niestety brak doswiadczenia i wiedzy:) IP: *.nas28.tukwila2.wa.us.da.qwest.net 08.06.04, 18:19
                    Nie zganiaj na klimat ,... Wiek zgreda i zdrowie nie te , do niedawna ja tez
                    nie musialem podnosic tylka z fotela i udac sie na przechadzke , zeby lepiej
                    trawic i spac - Od kilku lat nawet na campingu nic z procentami do pyska nie
                    biore ,... Bo mi nie smakuje ! :))) Lata leca :)

uklony
            • Gość: sp;lit Re: HORROR , kosel ty tez sie zmiescisz ,... IP: *.nas28.tukwila2.wa.us.da.qwest.net 08.06.04, 17:26
              Ja cie zrozumialem lepiej niz myslisz ,... Nie znasz mentalnosci Amerykanow , a
              szczegolnie tych na zachod od Mississippi , prawienie moralow jak maja
              traktowac prezent od Stworcy (przyrode) z Cohibe w zebach to tak jak byc w
              saunie z kims po grochowce a nie z cygarem ,...

Zadowol sie od czasu do czasu produktem Arturo Fuente , np Canones czy Torpeda
              wyrobu Montecristo z Dominikany a jak nie chcesz wygladac na snoba to niewiele
              gorszym a duzo tanszym , Troya a kiedy bedziesz sobie pociagal dymek i Martella
              to sie zastanow na co idzie kasa wydana na ulubione rowniez przez Castro Cohibe

Aroganccy jestescie wy , mowiac nam co jest dla nas dobre kierujac sie waszymi
              kryteriami ,... My zas wiemy swoje i wiemy ze dla kazdego znajdzie sie miejsce
              gdzie spedzi przyjemnie czas i nie bedzie przeszkadzal innym , ktorych bawi co
              innego , pozatym nie jestesmy krajem gdzie jak u was rzadza biurokraci rzadu i
              freaks-aktywisci , nie jestesmy rowniez krajem bezprawia i wiemy co wolno a co
              nie ,... Wszystko z umiarem , a jak ktos nie rozumie co wolno a co nie to mu
              zwykle sp;lit'y wytlumacza , ze przekracza granice przyzwoitosci i depcze prawo
              i ze szkodzi dla reszty .

Gdyby nie te Cohibe (u nas nielegalne) to Fidel usral by sie rok po upadku CCCR
              dziesiatki tys wiezniow politycznych cieszylo by sie wolnoscia a zniewoleni
              Kubanczycy demokracja ,... Pomysl nad tym !

uklony
              • kosel_maruwi Re: HORROR , kosel ty tez sie zmiescisz ,... 08.06.04, 20:31

> Zadowol sie od czasu do czasu produktem Arturo Fuente , np Canones czy
                Torpeda
                > wyrobu Montecristo z Dominikany a jak nie chcesz wygladac na snoba to
                niewiele
                > gorszym a duzo tanszym , Troya a kiedy bedziesz sobie pociagal dymek i
                Martella

Niechetnie.

W zyciu zwykle staje sie przed wyborem.
                Jedni wole wiecej inni wola lepiej.
                Dla wszystkich jest miejsce.

>
                > to sie zastanow na co idzie kasa wydana na ulubione rowniez przez Castro
                Cohibe

Jedna z chorob Amerykanow jest przekonanie, ze wlasnie oni zjedli wszystkie
                rozumy i maja prawo decydowac komu co sie nalezy i na co powinna isc "kasa".
                To wlasnie nazywa sie arogancja.

>
                >
                > Aroganccy jestescie wy , mowiac nam co jest dla nas dobre kierujac sie
                waszymi
                > kryteriami ,... My zas wiemy swoje i wiemy ze dla kazdego znajdzie sie
                miejsce
                > gdzie spedzi przyjemnie czas i nie bedzie przeszkadzal innym , ktorych bawi
                co
                > innego ,

MY, WY- czy ty pisales kiedys przemowienia pierwszomajowe ?
                Ja nie jestem MY a ty nie jestes WY.
                Pisze wylacznie w swoim imieniu, ze polaczenie plazy z parkingiem to dla mnie
                horror.
                Ty mozesz miec inne zdanie ale nie widze powodu do uogolnien typu MY, WY.
                To nadete i smieszne.

pozatym nie jestesmy krajem gdzie jak u was rzadza biurokraci rzadu i
                > freaks-aktywisci , nie jestesmy rowniez krajem bezprawia i wiemy co wolno a
                co
                > nie ,...

No jasne!
                Przestepstwem jest zapalenie cohiby. Czy ciebie to naprawde nie smieszy.
                Czy nie przypomina ci to w niczym wlasnie ZSRR ?
                Nic dziwnego, ze w takim panstwie prawa w samym Texasie siedzi w wiezieniach
                wiecej ludzi niz w calej Europie.

Wszystko z umiarem , a jak ktos nie rozumie co wolno a co nie to mu
                > zwykle sp;lit'y wytlumacza , ze przekracza granice przyzwoitosci i depcze
                prawo
                >
                > i ze szkodzi dla reszty .
                >
                > Gdyby nie te Cohibe (u nas nielegalne) to Fidel usral by sie rok po upadku
                CCCR
                > dziesiatki tys wiezniow politycznych cieszylo by sie wolnoscia a zniewoleni
                > Kubanczycy demokracja ,... Pomysl nad tym !

Tak samo jak dziesiec lat kontrolowania ilosci eksportowanej przez Irak ropy
                przynioslo wolnosc Irakijczykom.
                Chlopie ,ty jestes przesaczony ta prymitywna propaganda na wylot ale to twoja
                sprawa.
                >
                > uklony

wzajemnie
                • Gość: sp;lit Re: HORROR , kosel ty tez sie zmiescisz ,... IP: *.nas28.tukwila2.wa.us.da.qwest.net 08.06.04, 21:43
                  Artysci (bo tak ich mozna nazwac) ktorzy robia te cygara na Kubie wiedza ze
                  zaplata za ich prace i kunszt nie wystarcza im na wyzywienie . Pracownicy
                  Arturo Fuente zyja dostatnio za swoja prace .

Amerykanin ma cie gdzies i nawet nie obchodzi go czy istniejesz , pomijajac to
                  zeby mial ci cos dyktowac .

MY i WY sugeruje ze nie jestes tu jedynym na tym forum , ktorzy wiedza lepiej .

Dodaj jeszcze ze ponad 80 % w wiezieniach to czarni i Latynosi a siedza nie
                  dlatego ze popelnili przestepstwa a dlatego ze przecietny sp;lit to rasista a
                  bede mial lepszy obraz z kim rozmawiam :)

10 lat kontroli ? Czyjej ? Czyzby nie dotarlo do ciebie ze skorumpowani do cna
                  urzedasy z UN dopilnowali zeby kasa nie szla na wyzywienie i lekarstwa a do
                  kieszeni Saddama , na jego potrzeby ?

Osobno dla ciebie ,... Jestem i bylem od poczatku przeciw wojnie w Iraq'u .

A tak na marginesie , odkad zaostrzono prawo i przestepcy ida siedziec ,
                  zamiast klapsa , ilosc waszych rodzimych na "goscinnych wystepach" w Ameryce ,
                  szczegolnie kieszonkowcow , znacznie spadla :)

uklony

• goldene_harley Korekta 07.06.04, 21:20
      Mewy nie spiewaja. Mewy ewentualnie tupia. O poklad bialy.
      • syn.gini.w.ciechanowie Re: Korekta 07.06.04, 21:24
        a w Tworkach spiewaja!
        Giniusz
      • Gość: Gucio [...] IP: *.ipt.aol.com 07.06.04, 21:37
        • guciowa [...] 07.06.04, 21:44
        • guciowa nie kasuj piesna 07.06.04, 22:14
          piesna, słoneczko, to tylko taka małżeńska pogawędka.
          No dobrze przejdę do kuchni. Ugotowałam dzisiaj guciowi zupkę, taką solidną
          grochówkę z dużą ilością czosnku. To przez zazdrość do takich jak gini. Będzie
          nie tylko śmierdział, ale i pier..., wiec mogę być spokojna, że mnie nie
          zdradzi.
      • kosel_maruwi Ej WFM-ko 07.06.04, 22:05
        goldene_harley napisał:

> Mewy nie spiewaja. Mewy ewentualnie tupia. O poklad bialy.

Spiewaja, spiewaja i to tak pieknie jak marabuty.
        Kiedy juz chca tupac to tupia o poklad PUSTY nie bialy.
        • tifus.nie.flavius Re: Ej WFM-ko 08.06.04, 15:53
          deske,
          WFM to tajna organizacja syjamistyczna ktora produkowala motocykle
          powodujace tysiace wypdakow i setki tysiecy smierci mlodych ludzi w Warszawie.
          Mieli ja nawet przemianowac na WFS (Warszawska Fabryka Smierci).
          t.
          • Gość: chuchem swiat jest piekny! IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 09.06.04, 16:46
            www.nasa.gov/vision/universe/starsgalaxies/spitzer-041304.html
        • biedronka24 Mewy krzycza i to jedyny krzyk ktory lubie slyszec 09.06.04, 14:00
          gdy sie budze:).
          A marabuty nie spiewaja za to dziobia, dosc porzadnie tych, ktorzy pragna je
          karmic z reki:). Poza tym slicznie wygladaja i to widac na zdjeciach.
    • biedronka24 Tomku b. piekny pomysl 08.06.04, 15:52
      i gdybys tak mnie tez zaprosil:).
      Ale w rzeczy samej- jestes blondynem - moj maz tez- to byloby niebezpieczne:),
      po drugie jest tu tez Pan wtracalski, ktory mi sie juz oswiadczal i choc byla to
      pewnie ironia to i tak moglabym potraktowac to powaznie:).
      Po trzecie ja juz i tak mam zostac zestrzelona w tym roku nad oceanem w ataku
      terrorystycznym...
      Takze poki co mozemy tylko pomarzyc:))))))
      • biedronka24 Nie mowiac juz o tym iz 08.06.04, 15:54
        dana wykonczylaby mnie kawa, albo niemieckim,

No i chcialbys zaprosic pewno Goldbauma i Mirmilka a ci zle wplyneliby na moj
        system immunologiczny..

Pozdrowienia Tomku- Tu piekna pogoda przed burza.
        • tifus.nie.flavius Re: Nie mowiac juz o tym iz 08.06.04, 15:59
          deske,
          dana wogole nie istnieje. dana33 to przydomek uzywany przez cala bande
          najokrutniejszych syjamistycznych mordercow pokoj milujacych kamienie
          rzucajacych arabskich niemowlat!
          t.
        • Gość: dana33 Re: Nie mowiac juz o tym iz IP: 192.117.127.* 08.06.04, 20:51
          ja ci cos powiem, jak przyjedziesz, to ja ciebie nie wykonczed kawa ani
          niemiecki, natomiast napewno ulotnisz sie ze mna z tego kocyka, na ktorym
          wlasnie mirmil i drzewiecki siedziec beda. a ja ci pokaze ladne widoczki, co ty
          na to?
          • biedronka24 No Dana, Ty wiesz, ze sa propozycje nie do 08.06.04, 23:01
            odrzucenia :).
            To bardzo piekne zaproszenie. A powiem wiecej mam pare osob, ktore chcialabym
            pewnie w Izraelu spotkac- na gruncie zawodowym i towarzyskim a nawet
            hobbystycznym:).
            Ale tak najzupelniej powaznie to w tym roku nie mam szans. Zakopalam sie w pracy
            a i tak bez kilku wyjazdow sie nie obedzie. Jesli to zaproszenie bedzie aktualne
            w przyszlym roku to pewno nie odmowie:).
            Pozdrowienia.
            • Gość: dana33 Re: No Dana, Ty wiesz, ze sa propozycje nie do IP: 192.117.127.* 08.06.04, 23:21
              bedzie aktualne, nie wiem tylko czy tomek bedzie mial jeszze kocyk, ale to sie
              da obgadac
              • biedronka24 Re: No Dana, Ty wiesz, ze sa propozycje nie do 08.06.04, 23:29
                moze byc i dywanik. Byle latal. Bo w koncu musimy te widoczki zobaczyc:).
                Dobranoc Dano. Ja juz padam na nos ze zmeczenia.
      • tifus.nie.flavius Re: Tomku b. piekny pomysl 08.06.04, 15:57
        deske,
        Wtracalski i tomek44 to para syjamistycznych homoseksualnych agentow Mossadu
        i Szin Betu. Ich jedynym celem jest sciagniecie takich niewinnych Polek jak
        Pani na lono seksualnych perwersji i zbrodni kryminalnych. Szantazuja juz w
        ten sposob trzy czwarte kobiet w Ciechocinku, Falicy i Otwocku. Niech Pani
        bardzo na nich uwaza!
        t.
        • biedronka24 Ach nie umklo mojej uwadze owo rozroznienie 08.06.04, 16:06
          na seksualne perwersje i zbrodnie kryminalne :).
          Agentow sie nie boje - mamy tu do czynienia z roznymi, sa nawet w zwiazkach :)))
          Przepraszam - konczy mi sie przerwa ale z pewnoscia powroce na lono dyskusji o
          rycerzach i wrozkach..
          • Gość: Tomek44 Re: Ach nie umklo mojej uwadze owo rozroznienie IP: 5.5R* / 213.8.97.* 08.06.04, 16:15
            Czesc biedronko,
            Na slowo perwersje od razu mi sie zakrecilo w glowie.
            Kiedy mam zly dzien, to wyobrazam sobie, jak co niektorzy na forum wygladaja.
            Najsympatyczniejsza para, to jednak gucio ze swoja guciowa i dzieciatkiem
            mirmilkiem.
            Juz ich widze oczami wyobrazni spacerujacych na deptaku w Ciechocinku.
            Serdecznie Cie pozdrawiam i grunt to poczucie humoru.
            Mnie to bardzo pomaga, dlatego jestem z natury bardzo spokojny i opanowany.
            Co do agentow, to wierz mi, ze to sa czesto super chlopcy i maja zlote serca.
            • biedronka24 Moze i tak 08.06.04, 16:48
              Gorzej jak osobliwe poczucie humoru rujnuje to co wypracowali inni. To na co
              dlugo pracowali. Czemu poswiecali zycie.
    • tees1 juz chcialem sie dopisac 08.06.04, 19:03
      bo cos o niczym, lekkostrawnego, to ja bardzo chetnie,

ale jak zajrzalem nizej, co tam sie wyprawia (to samo co zawsze), to tylko mi
      przez mysl przeszlo, pewnie niesprawiedliwie, ze tak jalowo i w kolko macieju
      to moze i jest o niczym, ale ciezkie to!
    • Gość: chuchem wspanialy swiat IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 09.06.04, 16:38
      swiat jest taki piekny:

www.gsfc.nasa.gov/gsfc/spacesci/pictures/2003solar/2002-05-a_lg_web.jpg
      • Gość: chuchem Re: wspanialy swiat IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 09.06.04, 16:53
        ale ma problemy:

earthobservatory.nasa.gov/Study/CoralDeath/
        • Gość: Tomek44 do chuchem IP: 213.8.97.* 09.06.04, 17:47
          Oj ma, niestety.
          Pozdrawiam z Ziemi Swietej
          Tomek44
          • Gość: chuchem do Tomka IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 09.06.04, 17:51
            niestety... Tutaj glownie mowi sie o problemach politycznych, ale nie mozna
            zapominac o naszej Ziemi... Bo nie bedzie miejsca do zycia...

pozdrawiam ze Slaska!
            • biedronka24 Ziemia jest piekna 09.06.04, 20:22
              i zachmurzona. Tak niestety.
              Z punktu widzenia czerniaka to moze i dobrze, z punktu widzenia osteoporozy i
              depresji to niezupelnie.
    • kosel_marudzi Re: A moze tak watek o niczym. Jak kiedys? 09.06.04, 19:52
      ja marudze
      ty marudzisz
      on marudzi
      my marudzimy
      wy marudzicie
      oni marudza

marudza i sraja
      i sie nie podcieraja
      potem cala zgraja
      w gowno sie zmieniaja