Dodaj do ulubionych

Polityka USA wobec Rosji - idealizm czy realizm?

16.03.12, 16:07
Niektórzy uważają, że Amerykanie pragną w Rosji wyłącznie budowy społeczeństwa obywatelskiego - takie życzenie płynie z pobudek charytatywnych jak rozumiem.
Waszyngton kocha po prostu "ruskich" i życzy im jak najlepiej.
Chce, żeby "ruscy" byli szczęśliwsi :).

O tym np. mówi z przekorą i cynicznym uśmieszkiem M. Leontiew, rosyjski dziennikarz. Konserwatywny pro-putinowski socjalista.
www.1tv.ru/news/leontiev/201521
Ameryka planuje utworzenie Fundacji wsparcia społeczeństwa obywatelskiego w Rosji.
To najnowsza charytatywna inicjatywa USA w odniesieniu do Rosji.

Leontiew ocenia, że np. USAID zainwestowała w Rosji w ciągu 15 lat 2,5 miliarda(!) zielonych.

Inni uważają, że amerykański Biały Dom zwalcza po prostu Putina, a raczej Rosję Putna.

"Washington is intent on de-legitimizing the current Russian government"
"Russia must be strategically encircled and thereby reduced either through dismemberment (the Yugoslav model), or the imposition of an Orange Revolution le-ding to the setting up of a US-compliant regime in the Kremlin (the Ukrainian model)."

I tak dalej. Bardzo ciekawy artykuł.
www.jpost.com/Opinion/Op-EdContributors/Article.aspx?id=257032
Autor - nie, nie komunista czy inny "rusek". Amerykanin, w swoim czasie pracował dla ludzi Reagana.

No i bądź tu mądry - o co zabiegają dzielni Amerykanie w Rosji???!!!!
Obserwuj wątek
    • superspec Odbywa się konflikt między pracą a kapitałem 16.03.12, 16:15
      kapitał to Putin a praca Obama.

A ja jestem za kompromisem.
    • herr7 tak samo jak na prawach kobiet w Arabii Saudyjskie 16.03.12, 16:18
      Ameryce zależy na prawach człowieka w Rosji tak samo, jak na prawach kobiet w Arabii Saudyjskiej. Kto sądzi, że jest inaczej jest głupcem lub kłamie. Problem jest gdzie indziej i sprowadza się do tego, dlaczego rosyjskie władze się na to godzą? Czy jest do pomyślenia żeby w Pekinie jankesi utworzyli biuro mające za cel wspieranie "wolnego Tybetu"? A w sumie do tego się ta amerykańska inicjatywa sprowadza.
      • czlowiek_ksiazka Re: tak samo jak na prawach kobiet w Arabii Saudy 16.03.12, 16:23
        O sytuacji w Arabii Saudyjskiej i podwójnych standardach Zachodu świetnie pisze Kumar. Podaje link do ciekawego artykułu.
        blogs.rediff.com/mkbhadrakumar/2012/03/08/saudi-arabias-shiite-problem/
        mideast.foreignpolicy.com/posts/2012/03/07/saudi_arabia_s_shiite_problem
    • lubat Re: Polityka USA wobec Rosji - idealizm czy reali 16.03.12, 16:52
      c_k, umówiłeś się z NYT i prof. Bieleniem w wyborze tematu?

Oto co pisze m.in. NYT:

“People believe these accusations,” Mr. Mitrokhin said in an interview. “Public opinion can easily be set against the civil activists.” He added, “Unfortunately, yes, this initiative would rather harm civil society and the opposition in Russia more than it would help.”

www.nytimes.com/2012/03/16/world/europe/to-aid-russian-democracy-us-seeking-use-of-funds.html?_r=3
      A prof. Bieleń:

"A czy tzw. kolorowe rewolucje na terytorium poradzieckim były jedynie przejawem autentycznego ruchu oddolnego, czy miały także zewnętrzne inspiracje i wsparcie? Istnieje wiele dowodów wskazujących na tę drugą możliwość. Nie bądźmy idealistami ani naiwniakami w ocenie kolorowych rewolucji. Te rewolucje poniosły klęskę wszędzie – nie tylko na Ukrainie, ale i w Gruzji. Choć Micheil Saakaszwili wciąż jest prezydentem, trudno nazwać Gruzję państwem demokratycznym. Mamy w niej do czynienia z jakimiś rodzajem autorytaryzmu. A skoro tak, to czy rewolucja róż jest zwycięstwem gruzińskich demokratów czy może jakichś sił zewnętrznych? Wbrew temu, co się mówi, zimnowojenna konfrontacja w stosunkach międzynarodowych trwa.
      Hasła wolności i demokracji to proch XXI w.?
      – Koncepcja, którą Amerykanie nazwali soft power, jest niczym innym jak wykorzystywaniem wartości instrumentalnie, w celach politycznych – oddziaływania, zdobywania i powiększania wpływów, przyciągania na swoją stronę. Polityka wartości jest podporządkowana polityce interesów."

www.przeglad-tygodnik.pl/pl/artykul/dajmy-szanse-putinowi
      • czlowiek_ksiazka Re: Polityka USA wobec Rosji - idealizm czy reali 16.03.12, 17:19
        Wiesz dobrze, drogi lubacie, że tacy jak my zawsze knujemy wspólnie! :)

Wracając do sedna sprawy: zastanawiam się cały czas czy Amerykanom chodzi tylko o edukację Rosjan i ich samodoskonalenie się, czyli budowa społeczeństwa obywatelskiego ze szlachetnych pobudek...?

Czy może jednak nie podoba im się "totalitarny reżim" Putina i chcą go zniszczyć/zmienić, czyli zneutralizować...?

Ja myślę, że jest tak: Amerykanie, którzy z definicji mają rację praktycznie we wszystkim, a szczególnie w skomplikowanych kwestiach dot. prawa człowieka (zachodniego) i demokracji, wiedzą, że Putin nie jest dobry dla Rosjan, ale próbują to wytłumaczyć krnąbrnym "ruskom" przy pomocy soft power - społeczeństwa obywatelskiego!

Ja to zabrzmiało, dobrze? :)

Coś mi to przypomina, tobie nie? :)

Już teraz rozumiem dlaczego mesjanizm dydaktyczny Amerykanów jest tak zrozumiały i bliski polskim wybitnym kręgom eksperckim i elytarnym! :)
        • eva15 Re: Polityka USA wobec Rosji - idealizm czy reali 16.03.12, 17:31
          C_k ja rozumiem, że ironizujesz i bawisz się w Sokratesa stawiając podstawe pytania, które mają zmusić do myślenia. Obawiam się jednak, że bystrzaków forumowych nie zmusisz, a ci co mają wiedzieć to już wiedzą i widzą, o co Amis w Rosji chodzi.
          Mnie zastanawia jeden aspekt, wspominany zresztą w artykule A. Salvia - rzecz w próbach
          delegitymowania Putina, spychania go do roli pariasa światowych salonów demokratycznych. Salvia pisał o tym w 20011 r. ja też często zwacam uwagę na ten aspekt, bo uważam, że to ważne, a po wyborach, które nie wypadły po myśli Zachodu bądzie jeszcze ważniejsze. Każdy krok Putina będzie na Zachodzie rozbierany na czynniki pierwsze pod kątem "praw człowieka i obywatela" i podejrzewam, że cokolwiek będzie on czynił, będzie to głęboko niedomokratyczne.
          Zachód nie ma innej broni, innego kija na Rosję, pozostaje tylko moralne oburzenie.
        • romrus Latwo im jednak nie pojdzie:-) 16.03.12, 17:39
          Poczytajcie, Panowie:

vz.ru/opinions/2012/3/14/568320.html
          I nich mi ktos powie ze to nie prawda.
          • lubat Re: Latwo im jednak nie pojdzie:-) 16.03.12, 18:39
            romrus napisał:

> Poczytajcie, Panowie:

Ja w kwestii formalnej: czy panie też mogą poczytać?;)

> vz.ru/opinions/2012/3/14/568320.html
            > I nich mi ktos powie ze to nie prawda.

To prawda, a nawet świnto prawda, tylko co z tego? Kto ma trochę oleju w głowie, to sam do tego doszedł, albo dochodzi. A takim azbestom czy borratom nigdy się to przez czerep nie przebije.
            • eva15 Re: Latwo im jednak nie pojdzie:-) 16.03.12, 18:41
              lubat napisał:

> Ja w kwestii formalnej: czy panie też mogą poczytać?;)

Ha, ha, dzięki za pytanie, ja się bałam zapytać oraz czytać..Siedziałam cicho.
              • czlowiek_ksiazka Re: Latwo im jednak nie pojdzie:-) 16.03.12, 20:44
                Jak długo, po co i na ile wystarczy "moralnego oburzenia" Zachodu?
                Szczególnie teraz - kiedy uznali "ruskie totalitarne" wybory.

Interesy trzeba robić, Syrię demokratyzować, itp. - a oni będą się na "totalitarnego" Putina oburzać?

Co to da Zachodnim?
          • lubat Re: Romrus 16.03.12, 19:05
            O tym samym, co pisze w swoim blogu Oleg Makarenko, tzn. świętokradczym czynie lasek z Pussy Riot, było tematem wczorajszego programu TV Rossija/RTR "Пoединoк". Było to jednak bardziej dyskutowanie o tym, czy to jest tzw. wolność słowa, wyrażania artystycznego, czy bluźnierstwo, atak na uczucia religijne, i czy za to powinno się wsadzać za kraty.

Ja oglądałem tylko fragment, nie tylko z tego powodu, że nie znoszę pyskówek, szczególnie jeśli uczestnicy są zacietrzewieni, ale też dlatego, że czas nadawania jest dosyć niefortunny. O godzinie 22 taki porządny facet jak ja już się wycisza, czytając święte księgi lub medytując, by mieć zdrowy sen:) I to działa, bo jak tylko czasami nieopatrznie wejdę na forum, to potem miewam nocne (nomen omen) mary;)

A ten program można - jeśli by się ktoś uparł - obejrzeć: (Пoединoк. 15.03.2012)
            russia.tv/video.html?tvpreg_id=133203&cid=15&d=0&mid=14
            • romrus Re: Romrus 16.03.12, 19:21
              lubat napisał:

> O tym samym, co pisze w swoim blogu Oleg Makarenko, tzn. świętokradczym czynie lasek z Pussy Riot, było tematem wczorajszego programu TV Rossija/RTR "Пoединoк". Było to jednak bardziej dyskutowanie o tym, czy to jest tzw. wolność słowa, wyrażania artystycznego, czy bluźnierstwo, atak na uczucia religijne, i czy za to powinno się wsadzać za kraty.

Piepsze tam ta wolnosc slowa i wyrazania artistycznego, mi w pierwszej kolejnosci chodzilo, ze ty laski - to czesc tej samej "prozachodniej" opozicji, organizowanej i oplaconej z zewnatrz.

Bardzo dobrze ze oni to uczinili, to kolejna kompomitacja opozicji.
              Na ogol Rosjanie nie sa zbyt wierzoncy, ja tez jestem chrzsciony/niepraktikujacy, ale szacunek do Cierkwi ma kazdy, oprocz skonczonych oszolomow.

> Ja oglądałem tylko fragment, nie tylko z tego powodu, że nie znoszę pyskówek, s
              > zczególnie jeśli uczestnicy są zacietrzewieni

Ja tego wszystkiego w ogole nie ogladam, gadajacych glow mam dosc z poczatku 90-ch.
              Wtedy to bylo nowe i ciekawe, teraz rzygac sie chce.
              • romrus Prawda o Pussi Riot 16.03.12, 21:15
                Na dole strony znajduje sie filmik, na ktorym:
                -qrewka z Pussi razem z Nawalnym;
                -qrewka z Pussi razem z Czyrikowa;

A tu jej poprzednia akcja pod nazwa "P@rdol sie za spadek po Niedzwiadku":
                plucer.livejournal.com/68093.html
                Wspaniali ludzi w naszej opozicji, autoritety moralny.

UWAGA: OBA LINKA 18+
            • 7swift Pussy Riot, fotki 16.03.12, 20:20
              shurigin.livejournal.com/340262.html
              lubat napisał:
              > tzn. świętokradczym czynie lasek z Pussy Riot,
    • j-k Po co ta cala dyskusja ? 16.03.12, 17:52
      Oczywiscte, ze Ameryka chce demokratycznej Rosji i spoleczenstwa obywatelskiego - to akurat jest prawda.
      Pozosotaje tylko dodac dlaczego: Rosja demokratyczna , majaca 20 % niechrzescijanskich mniejszosci narodowych nigdy nie bedzie silna, tylko bedzie targana wewnetrznymi problemami.
      • igor_uk Debilizm. 16.03.12, 19:35
        Zadnego realizmu,a tym bardzie idealizmu.
        • j-k Rozsadek 16.03.12, 20:02
          igor_uk napisał:
          > Zadnego realizmu, a tym bardzie idealizmu.

Dokladnie odwrotnie.
          Realizm, ktory idzie w parze z idealizmem.

Swoja droga szczescie "Pindosom" sprzyja, bo taka para - to rzadki przypadek w historii... :)

• czlowiek_ksiazka Re: Rozsadek 16.03.12, 20:29
            Skoro tzw. "społeczeństwo obywatelskie" jest takie cool i idealne, to pewnie nie będziesz miał kłopotów ze zdefiniowaniem tego zjawiska?
            Mógłbyś podać charakterystykę czy definicję tego "społ. obywatelskiego"?
            Co to takiego???

I gdzie go można spotkać?
            • j-k Viesz, ze na tym forum nie dyskutuje 16.03.12, 22:05
              czlowiek_ksiazka napisała:

> Skoro tzw. "społeczeństwo obywatelskie" jest takie cool i idealne, to pewnie ni
              > e będziesz miał kłopotów ze zdefiniowaniem tego zjawiska?
              > Mógłbyś podać charakterystykę czy definicję tego "społ. obywatelskiego"?
              > Co to takiego???
              >
              > I gdzie go można spotkać?

A tylko wyglaszam przemowienia :)
              Otoz tam, gdzie jest mnogosc organizacji obywatelskich
              Chocby w Reichu wlasnie, w Kanadzie,
              w Brytanii.

W Polsze tez jest z tym nienajgorzej.

Coby nie bylo:
              sa przyklady negatywne (te , ktore znam)
              francuskie i wloskie ruchy ekologiczne
              odmawiajace kontaktu z Panstwem.
              • igor_uk To prawda. 16.03.12, 22:22
                jasiek tu nie dykutuje,on wystepuje w roli forumowego klauna.
              • czlowiek_ksiazka Re: Viesz, ze na tym forum nie dyskutuje 16.03.12, 22:53
                Już rozumiem, czyli "społeczeństwo obywatelskie" = "mnogość organizacji obywatelskich"

definicja bardzo mądra

Czyli w Rosji nie ma tych "organizacji obywatelskich"?

A co z całą rzeszą organizacji chociażby obserwujących wybory? Liga obserwatorów, itp.? Co z "Memoriałem", Grupą Helsińską, etc.?

A ile wymienisz w Polsce "organizacji obywatelskich"? Krytycznych wobec rządzącej - jak to ujmuje Korwin-Mikke - "bandy czworga"?
                • 7swift Re: Viesz, ze na tym forum nie dyskutuje 16.03.12, 23:00
                  > Już rozumiem, czyli "społeczeństwo obywatelskie" = "mnogość organizacji obywatelskich"

nie chodzi o mnogosc lecz o mentalnosc
                  • igor_uk Re: Viesz, ze na tym forum nie dyskutuje 16.03.12, 23:05
                    jk2007(pod innym nickiem) napisal:
                    "nie chodzi o mnogosc lecz o mentalnosc"
                    Czym wykazal sie wyjatkowa glupota. Jak by juz chcial popisac sie swoja madroscia,to by lepiej zrobil,jak by napisal : nie chodzi o mnogosc lecz o jakosc.
                    Nie slucha durik dobrej rady.A ciagle mu radze,zeby tylko wklejal linki do zdjec i zeby bron boze nie pisal nic od siebie.
                • br0fl0vski Re: Viesz, ze na tym forum nie dyskutuje 17.03.12, 00:21
                  co to spoleczenstwo obywatelskie? tu by trzeba zrozumiec skad sie wzielo slowo citizen
                  . ano slowo to utworzono ze slow lacinskich ale nie w czasach antycznych ale blizej do naszych. w wolnym tlumaczeniu znaczy tyle co ten co slucha ( tu moj przypisek robi co mu sie mowi) polskie slowo obywatel znaczenie pochodzi od zamieszkiwania. a wiec niz z demokratura wspolnego nie ma. historycznie chamy przeistoczone w obywateli moga wrzucac kartki do skrzynek co jakis czas z grubsza od lat 20 XX wieku
    • 7swift Polityka USA wobec Rosji - 16.03.12, 19:49
      Отлoженный нa ocень прoтеcт рyccкoгo нaрoдa – caмые глaвные ycлoвия Г.Киccинджерa В.В.Пyтинy и лидерaм oппoзиции, передaнных через aмерикaнcкoгo пocлa М.Мaкфoлa. Сoздaние кoaлициoннoгo прaвительcтвa, yпрoщение региcтрaции пoлитичеcких пaртий, yгoлoвнoе преcледoвaние фaльcификaтoрoв нa выбoрaх в Гocyдaрcтвеннyю Дyмy 4 декaбря 2011 гoдa, рaзрешение митингoв и coбрaний, yведoмительные зaявления o прoведении пoлитичеcких aкций, нa вcе эти требoвaния пoйдет В.В.Пyтин, лишь бы yдержaть cитyaцию в cтрaне дo 6 нoября 2012 гoдa. Пocле выбoрoв Б.Обaмы, oтлoженный прoтеcт в Рoccии рвaнет тaк, чтo никтo не ycпеет дaже пoнять причин вoзникших нaциoнaлиcтичеcких бyнтoв.
      via-midgard.info/news/in_russia/19200-poslednyaya-osen-kremlya.html
      • romrus Po pigulki natychmiast 16.03.12, 20:03
        7swift napisał:
        > via-midgard.info/news/in_russia/19200-poslednyaya-osen-kremlya.html

Teraz rozumiem dla czego masz az tak na$rane we lbie.

Czlowiek, ktory linkuje "Wedyczna agencje informacyjna" nie moze byc zdrowym.
        pl.wikipedia.org/wiki/Wedyzm
        "Wedyczna agencja", ja p....e:-))
        • 7swift nie słyszałes o Kissinger & Associates? 16.03.12, 20:31
          ktora jest doradza Putina
          • jk2007 a słyszałes o "Legislative Fellowship Program"? 16.03.12, 21:53
            27 янвaря КПРФ внеcлa в Гocдyмy предлoжение зaпрocить МИД РФ oб yчacтии мoлoдых пaрлaментaриев и чинoвникoв в прoгрaмме пo перепoдгoтoвке "Legislative Fellowship Program", финaнcирyемoй Гocдепoм США. В зaпрocе кoммyниcтoв oбрaщaлocь внимaние нa тo, чтo cтрyктyрa, рacпoряжaющaяcя грaнтaми и тyрпyтевкaми Гocдепaртaментa США, являетcя пaртнерoм Центризбиркoмa РФ, a вoзглaвляют ее aктивиcты МГЕР.

• eva15 Re: a słyszałes o "Legislative Fellowship Program 16.03.12, 22:33
              Sam ze sobą gadasz?
              • jk2007 Re: a słyszałes o "Legislative Fellowship Program 16.03.12, 22:38
                eva15 napisała:
                > Sam ze sobą gadasz?

cos romrus zniknal
        • eva15 7swift=jk2007 16.03.12, 21:28
          więc się nie dziw temu, co on wypisuje.
          • jk2007 Re: 7swift=jk2007 16.03.12, 21:34
            eva15 napisała:
            > więc się nie dziw temu, co on wypisuje.

owszem, nie śpiewam w waszym chórze
            • eva15 Re: 7swift=jk2007 16.03.12, 22:32
              I dlatego, żeby twojego "chóru" było więcej musisz mnożyć nicki.
              • jk2007 Re: 7swift=jk2007 16.03.12, 22:35
                Mam bana, wiec stad nowy nik.
                • jk2007 Evo, po wygranych wyborach 16.03.12, 22:41
                  masz juz wizje przyszlosci?
    • 7swift Polityka USA wobec Rosji- Peitsche and Zuckerbrot, 16.03.12, 20:40
      czyli polityka metropolii wobec kolonii
    • malkontent6 Re: Polityka USA wobec Rosji - idealizm czy reali 16.03.12, 21:35

> No i bądź tu mądry - o co zabiegają dzielni Amerykanie w Rosji???!!!!

Może o to samo o co zabiegają dzielni Rosjanie w USA. :)

www.guardian.co.uk/world/2010/jun/29/fbi-breaks-up-alleged-russian-spy-ring-deep-cover
      • romrus Re: Polityka USA wobec Rosji - idealizm czy reali 16.03.12, 23:42
        malkontent6 napisał:
        > Może o to samo o co zabiegają dzielni Rosjanie w USA. :)
        > www.guardian.co.uk/world/2010/jun/29/fbi-breaks-up-alleged-russian-spy-ring-deep-cover"

Wiem o czym zabiegaja emigranci w USA - byc dowcipnymi.

W tym celu uzywaja taki zestaw:

-rewelacyjny news, spozniony o dwa lata;
        -maja zapisane dwa linka do filmikow z pijanymi Rosjanami;
        -znaja dwa zarty - "Murzynow bija" i 'kartki na maslo"
        -uzywaja to wszystko w kolko co naimniej 7 razy w tygodniu.

Panie Dowcipny, obok Ciebie chyba nawet muchy zdechna z nudy.
        • malkontent6 Re: Polityka USA wobec Rosji - idealizm czy reali 17.03.12, 01:06
          romrus napisał:

> -rewelacyjny news, spozniony o dwa lata;

Spóźniony? Myślisz, że teraz nie ma w USA szpiegów z Rosji? Ci dali się złapać, pozostali siedzą tu i szpiegują. :)

> -maja zapisane dwa linka do filmikow z pijanymi Rosjanami;

W Rosji nie ma pijaków?
    • jk2007 prezydent Miedwiediew proponuje lobbizm 16.03.12, 21:47
      Оригинaльный cпocoб бoрьбы c кoррyпцией предлoжил президент Медведев. Чтoбы кoррyпция бoльше не являлacь преcтyплением, её решили yзaкoнить через принятие зaкoнa o лoббиcтaх.
      martinis09.livejournal.com/326203.html#cutid1
    • wojciech.2345 Re: Polityka USA wobec Rosji - idealizm czy reali 16.03.12, 22:12
      Myślę, że Ameryka jest już na kolanach.
      Niebawem Putin dobije USA.
      Smutne to, ale prawdziwe.

Tak to widzę.
      • malkontent6 Re: Polityka USA wobec Rosji - idealizm czy reali 16.03.12, 23:04
        Masło już jest na kartki.
    • jk2007 Ketchum a Putin 17.03.12, 13:34
      имиджем и кoнcyльтирoвaнием Кремля пo-прежнемy зaнимaютcя aмерикaнcкaя PR-кoмпaния Ketchum и aнглийcкие coветники, рaнее рaбoтaвшие в aдминиcтрaции премьерa Блэрa. Сегoдня, в чacтнocти, aмерикaнцы зaняты прoпaгaндoй медведевcкoй мoдернизaции.
      ttolk.ru/?p=10040
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka