Dodaj do ulubionych

Urodziny Buddy

09.05.12, 18:54
Buddyści na świecie obchodzili Wisak.
Urodziny i śmierć Sidharta Gautama
www.yellowlittleduck.com/wiadomosci-indonezja-jawa-borobudur-mendut-2556-lat-temu-narodzil-sie-budda/
Obserwuj wątek
    • kaszebe12 Re: Urodziny Buddy 09.05.12, 18:59
      Jeszcze pamietam ,jak banda kretynow "uczcila" Budde w Afganistanie...
    • zeitgeist2010 Guru 10.05.12, 10:32
      yld napisał:

Buddyści na świecie obchodzili Wisak. > Urodziny i śmierć Sidharta Gautama
      > www.yellowlittleduck.com/wiadomosci-indonezja-jawa-borobudur-mendut-2556-lat-temu-narodzil-sie-budda/

Mój ulubiony Budda to Guru, czyli nauczyciel w Sanskrycie. Buddyzm robi prawdziwa furorę w Chinach. Uczestnictwo w obrządku buddyjskim to prawdziwe przezycie. Nawet jak nie znasz chinskiego to po poł godzinie szalenczego powtarzania formul, będziesz jak w transie

• darekvtb Re: Guru 10.05.12, 10:56
        "Buddyzm robi prawdziwa furorę w Chinach."

Wrocilem 2 tegodnie temu z Chin i.. nie podzielam Pana zdania :-)
        KPCh nie dopuscilaby aby Buddyzm znaczaco przybral na sile..
        • zeitgeist2010 雍和宮 Yōnghé gōng 10.05.12, 12:36
          darekvtb napisał:

"Buddyzm robi prawdziwa furorę w Chinach."

Wrocilem 2 tegodnie temu z Chin i.. nie podzielam Pana zdania :-)

Przy najbl okazji prosze odwiedzic 雍和宮 Yōnghé gōng kompleks swiatyni, „klasztor” „Lamy” w Beijingu. To ta gdzie jest ta 26 m figura Buddy Maitreya (i jakies 100 innych). I chetnie mozemy podzielic sie wrazeniami. Skad sa tam chinczycy i czy zachowuja sie jak turisci, czy robia cos innego?

I musi mi pan przyrzec, ze nie omieszka poswiecic co najmniej 2 dni na pobliskie dzielnice hutongów. Czyli na zachod od ulicy Yonghegong. I znowu chetnie podzielimy sie wrazeniami :)

Najlepsze jest to, ze buddyzm chinski to wersja tybetanska.

W swiatyni Yonghe maoisci ulokowali fabryke butów :)

najpierw chcieli zreszta caly kompleks spalic: Mao byl za , ale Chou en-lai sie sprzeciwil i dzieki niemu mozemy to do dzisiaj podziwiac.

• aries1234 Re: 雍和宮 Yōnghé gōn 11.05.12, 10:49
            www.firmy.net/WZZNW,lampion-swiecznik,2CTT.html
            Polecam!!!
          • darekvtb Re: 雍和宮 Yōnghé gōn 11.05.12, 12:00
            W 2007 bylem w Pekinie w swiatyniach, ale nie wiem czy akurat w tych.
            Dzielnice Hutongow przejechalem na rikszy. Pekin mi sie nie spodobal i od tego czasu zwiedzam tylko poludniowa czesc kraju. Odwiedzilem wiele swiatyn, ale nigdzie nie zauwazylem wiekszego zainteresowania. Czasem spotykam kilka osob modlacych sie przed figura, ale to nic nawet w porownaniu z niemieckimi kosciolami w dni powszednie.
            • zeitgeist2010 Re: 雍和宮 Yōnghé gōn 11.05.12, 17:32
              darekvtb napisał:

W 2007 bylem w Pekinie w swiatyniach, ale nie wiem czy akurat w tych.
              > Dzielnice Hutongow przejechalem na rikszy. Pekin mi sie nie spodobal i od tego

mnie tez nie. Ale miasto to, poza politycznym, jest centrum nauki i kultury. Poza tym ja osobiscie znalazlem "mój" Beijing wlasnie w niektórch Hutongach, swiatyniach i parkach.

czasu zwiedzam tylko poludniowa czesc kraju. Odwiedzilem wiele swiatyn, ale nig
              dzie nie zauwazylem wiekszego zainteresowania. Czasem spotykam kilka osob modla
              cych sie przed figura, ale to nic nawet w porownaniu z niemieckimi kosciolami w
              dni powszednie.

tja, nie bylem w kosciele niemieckim ani w dzien powszedni ani inny. A z buddyzmem w chinach jest tak, jak jest. Bedzie rósl. Ale nie jest grozny, bo to pokojowa religia
          • ukos KPCh może wprowadzić buddyzm jako obowiązkowy 11.05.12, 16:16
            zeitgeist2010 napisał:

> darekvtb napisał:
            >
            > "Buddyzm robi prawdziwa furorę w Chinach."

> Najlepsze jest to, ze buddyzm chinski to wersja tybetanska.

To dialektyczny dowód, że odrębność Tybetu to tylko imperialistyczny wymysł. A skoro zaprowadzono kontrolowany przez komunistów kapitalizm, to zapewne dałoby się też pokierować nawróceniem wiekszości Chińczyków na ideowo poprawiony buddyzm.
            • zeitgeist2010 对对, Duì duì, slusznie 11.05.12, 17:43
              ukos napisał:

To dialektyczny dowód, że odrębność Tybetu to tylko imperialistyczny wymysł. A
              skoro zaprowadzono kontrolowany przez komunistów kapitalizm, to zapewne dałoby
              się też pokierować nawróceniem wiekszości Chińczyków na ideowo poprawiony buddyzm.

Sposób myslenia Chinczyków opiera sie na b. trudnych do zmiany doktrynach. Np. Problem mniejszosci nie istnieje wdlg oficjalnej doktryny, poniewaz kazdy z 56 narodów, od podobnych do Hanów Mandzurów po islamskich iranskich Tadzykówi i tureckojez. Kirgizów. przyczynia sie wspolnie do tworzenia jednego narodu chinskiego. Etnie, ktore podbijaly chiny stawaly sie chinczykami.

Beijng jest stolica tylko dlatego ze lezy blisko Mongolii, z ktorego wyksztalcila sie stopniowo dynastia Yuan. Wedlug oficjalnej chinskiej doktryny, to nie jacys Mongolowie podbili Chiny ale chinska mniejszosc (zalózmy ze mozemy ja nazwac Mongolami) podbila inne chinskie krolestwa. Chinczycy moga byc tylko podbici przez innych chinczyków
              To przeciez proste jak drut :)

Kolebka chin lezy daleko na poludnie. Faktem jest, ze jedyne istniejace Prawdziwe chinskie pismo istnieja dzisiaj tylko w Hongkongu, na Tajwanie i rozrzuconych po swiecie China towns.

Buddyzm jest pokojowa, z punktu widzenia aparatu pacyfikujaca religia. Aparat nie potrzebuje nikogo nawracac na ideowoa poprawnosc. KPCh ma inne, blizsze problemy

---------------------------------------------
              What lies behind us and what lies ahaed of us
              are tiny matters compared to what lies within us
        • zeitgeist2010 KPCh nie dopuscilaby 10.05.12, 12:42
          darekvtb napisał:

> "Buddyzm robi prawdziwa furorę w Chinach."

> KPCh nie dopuscilaby aby Buddyzm znaczaco przybral na sile..

KPCh dopuszcza dziki wolny wynek, prostytycje, dzikie piractwo et cetera, et cetera.
          Dopusci i buddyzm.

Ale, gdy buddysci zaczna nasladowac Falun Gong, no to wtedy ...
          • darekvtb Re: KPCh nie dopuscilaby 11.05.12, 12:10
            "KPCh (..) Dopusci i buddyzm."
            Buddyzm w Chinach nie jest przesladowany: na ulicach spotykalem mnichow, w turystycznych miejscach czesto kwestuja, czasem widze przy wejsciach "domowe oltarzyki" ze swierzym poczestunkiem..
            "KPCh dopuszcza dziki wolny wynek, prostytycje, dzikie piractwo "
            Prostytucja jest tam tak samo "dopuszczana" jak w Polsce: prawo - prawem, ale w kazdym wiekszym miescie mozna znalezc b.rdel. W moim ulubionym hoteliku na Hainaniu, w kazdym pokoju jest info po chinsku i angielsku ze prostytucja jest karana i ostrzegaja ze jak du.pna.. !
            ale za rogiem, wieczorem zawsze mozna znalezc towarzystwo.. :-)))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka