bluejays
09.07.12, 00:01
Wieden, miasto moich marzen, miasto, ktore bylo liczacym sie etapem w poszukiwaniu wlasnej sciezki tozsamosci.
Wieden, przelom lat 70/80. Piesze wedrowki i przechadzki sladami dawnej monarchii Habsburgow. Wspaniale barokowe palace Schonbrunn i Belveder ..... przepiekny bulwar Ringstrase. Hofburg i katedra Sw. Stefana.
Przechadzki wymuszone brakiem srodkow finansowych, ale .... ale ktoz zwracalby uwage na takie drobnostki. Najwazniejsze przeciez byly doznania duchowe ....
No i kawa, bo przeciez Kaffeehaus to niezbedny element zycia codziennego mieszkancow Wiednia - jednoczesnie miejsce spotkan i czytelnia.
Kawiarnie kusily aromatem i przyciagaly rzesze smakoszy kawy. Jedni zalatwiali interesy, inni flirtowali, a jeszcze inni .... cos pisali na kartkach papieru lub grali w skata.
Byli jeszcze i tacy, co musieli, ... co smakowali wiedenska kawe i snili o ... niebieskich migdalach, tam .... po drugiej stronie Atlantyku.
Filharmonia, muzyka, a nad tym wszystkim duch Strausa i naszego rodaka Kulczyckiego. Coz za cudowna kompozycja duchowych wzruszen.
Strauss, koncerty noworoczne i jeden z najslawniejszych i najbardziej kontrowersyjnych dyrygentow operowych i symfonicznych - Herbert von Karajan. Spotkalem go osobiscie w malej kawiarence przy gmachu Opery, .... dumny i nieprzystepny, ale to juz zupelnie inna historia jak mawial poczciwy Kipling.
Goraca czarna mokka i przeslawny mazagran - zmrozona kawa z lodem i likierem Maraschino. Kawiarnia Hof Zur Blauen Flashe, Central w stylu Art Deco, no i oczywiscie Demel, .... a jak Demel to i Apfelstrudel - a jak, a co!!!
Ale to bylo juz przed samym wyjazdem. Gest na miare samego Franciszka Jozefa.
A wszystko co powyzej, to z perspektywy Mariahilferstrase i obozu w Triaskirchen.
Wiele, wiele lat pozniej ...... wszystko to samo, wszystko na swoim miejscu i wszystko z tym samym ceremonialem i wdziekiem, nawet .... stoliki te same jak na przyklad w winiarni Heiligenstadt gdzie Beethoven komponowal swoja VI symfonie.
Wiedenskie winnice, ... tak tak .... winnice. Wieden moze poszczycic sie 700 hektarami winnic, w wiekszosci polozone sa na wzgorzach na poludniowy zachod od miasta.
Smakujac Wieden po latach mam wrazenie, ze czas zatrzymal sie w miejscu, no moze troche inni ludzi, moze .....
Gdy rozmyslam o Wiedniu, mysle o jego kulturze. To ona mnie tak pociaga. Piekno Wiednia ma swoja magie. Kawiarniana atmosfera i .... kawiarniana literatura. Uwielbiam taka konstelacje, .... konstelacje dobrego smaku, ktorej swietnym przykladem byl Karl Kraus i jemu podobni jak na przyklad Artur Schnitzlerem.
Niezapomniani ludzie, ktorzy wziawszy mnie za reke uczyli smakowac to wyjatkowe miasto. I wlasnie w tym miejscu przypominaja mi sie slowa pewnego chemika z Wiednia u ktorego pracowalem: " Na Wiedniu konczy sie prawdziwa Europa. Wszystko co na poludnie ... Przekonasz sie o tym za kilkanascie lat ..."
I tak minelo ponad 30 lat. Europa jest istotnie inna ...