Dodaj do ulubionych

Niespiesznie zbliza sie najwieksze swieto forumowe

11.12.12, 13:46
Juz za pare dni Dzien Czekisty !
Niech zamra spory, ustana polajanki, spojrzmy w oczy Feliksa "Dobre Serce" i niech NSBzTiT pomysla z wdziecznoscia o narodzie, ktory obdazyl ich TAKIM patronem:
image.ceneo.pl/data/products/1324357/i-dzierzynski-czerwony-kat.jpg
Niech wam sie przysni FED !
Obserwuj wątek
    • romrus Re: Niespiesznie zbliza sie najwieksze swieto for 11.12.12, 13:55
      borrka napisał:
      > Niech zamra spory, ustana polajanki, spojrzmy w oczy Feliksa "Dobre Serce" i niech NSBzTiT pomysla z wdziecznoscia o narodzie, ktory obdazyl ich TAKIM patronem:
      > image.ceneo.pl/data/products/1324357/i-dzierzynski-czerwony-kat.jpg

Typowo banderowski zarcik.
      Stworzona przez Dzierzynskiego Czeka swoj dlug wdziencznosci splacila w Katyniu.

Zartuj dalej.
      • eva15 Re: Niespiesznie zbliza sie najwieksze swieto for 11.12.12, 14:06
        romrus napisał:

> Typowo banderowski zarcik.
        > Stworzona przez Dzierzynskiego Czeka swoj dlug wdziencznosci splacila w Katyniu

Potrafisz się skutecznie odgryźć, chapeau bas!

Poczciwy borrcia wlazł na minę.
        • borrka Potrafi raczej wykazac brak kultury. 11.12.12, 14:13
          Typowy dla sowkow.
          • romrus Re: Potrafi raczej wykazac brak kultury. 11.12.12, 14:22
            borrka napisał:
            > Typowy dla sowkow.

Brak kultury?

Pozdraw znajomych Niemcow z urodzinami Gimmlera, to zobaczysz to znaczy brak kultury.
            Twojej.
            • borrka Gwarantuje ci, Romrus... 11.12.12, 14:29
              W Niemczech nie ma pomnikow Himmlera.
              U was Dzierzynskiego stoja w kazdym miescie.
              Swiadczy to o waszym szacunku.
              Pomnik w Warszawie zbuzono przy pierwszej okazji - juz chyba w 1988.
              • borrka Typo, Effciu... 11.12.12, 14:31
                Nie emocjonuj sie, nie docisnalem r na laptopie :)
              • malkontent6 Re: Gwarantuje ci, Romrus... 11.12.12, 14:37
                borrka napisał:

> Pomnik w Warszawie zbuzono przy pierwszej okazji - juz chyba w 1988.

To był pierwszy pomnik który został zburzony. To świadczy o naszym "szacunku" dla Felka.
              • borrka Zobacz, jak kochamy waszego wodza ! 11.12.12, 14:38
                Od 6 minuty.
                www.youtube.com/watch?v=sZxlqeEhqZ8
                • eva15 Borrcia walnąłeś tym Dzeirżyńskim kontraproduktywn 11.12.12, 15:35
                  Ty sam sobie jesteś największą przeszkodą.
                  Lata spędzasz na tym, by na forach wywodzić, że komunizm to osobista wina Rosjan. Nie przyjmujesz do wiadomości, że był to system narzucony przez nieetnicznych Rosjan i przez obcych.
                  A na koniec sam wywłóczysz przykład Polaka - jednego z największych bandziorów rewolucji w Rosji.
                  Masz nieład intelektualny w głowie, nie ogarniasz własnych myśli, nie masz ich pod kontrolą. Nie dziwię się, że powoływałeś się na lobotomię, nie jest to co prawda usprawiedliwienie, ale przynajmniej wyjaśnienie braku logiki.
                  • borrka Efciu, Tobie nie miesci sie w glowie... 11.12.12, 15:43
                    Ze ktos moze pisac prawde.

To Twoi czekistwscy kamraci klamia w zywe oczy.
                    Tak maja.
                    Ja pisze, jak jest.
                    Tak mam.
                    • eva15 Efciu, Tobie nie miesci sie w glowie...No nie. 11.12.12, 15:51
                      Faktycznie nie mieści mi się w głowie, jak udowadniasz Rosjanom, że komuna to ich dzieło podstawiając im krwawego Polaka przed nos.
                      • borrka Pierwsze slysze, ze to dzielo NSBzTiT ! 11.12.12, 15:57
                        Przeciez to Zydzi, Lotewscy Strzelcy i Feliks Edmundowicz...
                        NSBzTiT siedzieli potulnie przez 70 lat i zaden oktriobrionok nawet nie pisnal.
                        Tacy byli zadowoleni.
                        • eva15 Re: Pierwsze slysze, ze to dzielo NSBzTiT ! 11.12.12, 16:05
                          Zajrzyj sobie do swoich poprzednich postów, nazbierało się tego przez lata borrciowej propagandy.
                          • borrka Siedzieli potulnie, jak myszki. 11.12.12, 16:10
                            To robota Zydow, Dzierzynskiego i Lotewskich Strzelcow.
                            A w emocjach rozne rzeczy wypisywalem.
                  • romrus Re: Borrcia walnąłeś tym Dzeirżyńskim kontraprodu 11.12.12, 15:50
                    eva15 napisała:
                    > A na koniec sam wywłóczysz przykład Polaka - jednego z największych bandziorów rewolucji w Rosji.
                    > Masz nieład intelektualny w głowie

Zadnego nieladu nie ma.
                    Niby czemu banderowiec nie musi wyciagac Polaka?
                    • eva15 Re: Borrcia walnąłeś tym Dzeirżyńskim kontraprodu 11.12.12, 15:53
                      Daltego, że on od lat twierdzi, że to Rosjanie i tylko Rosjanie wymyślili komunizm.
                      Jestem przekonana, że borrcia ma duży nieład w główce i dlatego z tym tematem Dierżyńskiego wyskoczył.
                      • borrka Effciu, da sie mowic prawde. 11.12.12, 15:58
                        Nawet latwiej.
                        Nie trzeba wlasnych klamstw pamietac.
                        • eva15 Re: Effciu, da sie mowic prawde. 11.12.12, 16:09
                          Problem tylko taki, że za każdym razem masz inną prawdę.
                  • malkontent6 Re: Borrcia walnąłeś tym Dzeirżyńskim kontraprodu 11.12.12, 17:08
                    eva15 napisała:

> był to system narzucony przez nieetnicznych Rosjan i przez obcych.

Ewciu, a ty znowu swoje.
              • eva15 Borrciowa skarbnica mądrości 11.12.12, 16:19
                borrka napisał:

> W Niemczech nie ma pomnikow Himmlera.

Ha, ha, a Niemcy są rzecz jasna tak suwerenne jak Rosja, no i też wygrały wojnę. Dlatego nie ma u nich pomników Himmlera. Ba nawet Canarisa nie ma - choć ten ponoć był OK, podobnie jak Rommel.
                • borrka Dokladnie tak, jak sugerujesz, Effciu. 11.12.12, 16:24
                  Rosjanie sa jednym ze zwycieskich narodow 2 Wojny i sobie stawiaja takie pomniki, jakie lubia.
                  Lubia Lenina, jest Lenin !
                  Lubia Feliksa Edmundowicza ?
                  Gotowy.
                  A ilu innych ulubiencow stoi po Miedwiedkowach tundry i tajgi !
                  • eva15 Lenin wraca do Berlina 11.12.12, 16:37
                    W Berlinie jeszcze niedawno odbyła się gorąca dyskusja, by przywrócić pomnik Lenina. W 1991 r. usunięto go z Placu ONZ , dawniej Placu Lenina a w 2009 r. władze poważnie się zastanawiały, czy go nie przywrócić - wszak to część historii Niemiec, poza tym artystycznie dobre dzieło. Pomnika oczywiście nie zniszczono, tylko rozebrano na części dano na przechowanie, więc jakby co zawsze może wrócić.

www.bz-berlin.de/aktuell/berlin/lenin-kommt-zurueck-nach-berlin-article511475.html

Max i Engels są w wielu niemiekcch miastach i nikomu nie wadzą.
                    • borrka Niemcy maja dziwnych idoli. 11.12.12, 16:52
                      Kiedys poklocilem sie z nauczycielka, krytykujac Róże Luksemburg z polskich pozycji.
                      W tym wypadku doszedl jeszcze odcien feminizmu.

Marks i Engels byli jednak teoretykami, Lenin praktykiem do bolu.
                      • eva15 Dziwnie rozumujesz 11.12.12, 16:59
                        tu nie o idoli chodzi lecz o ciągłość historyczną. Istniała NRD oparta na zasadach maksizmu i leninizmu, czyli Lenin jest fragmentem historii i nie ma tego co zakłamywać.
                        • borrka Oczywiscie, ze jest fragmentem historii. 11.12.12, 17:04
                          Ale nie znaczy, ze musi miec pomniki w kazdej dziurze.
                          • eva15 Re: Oczywiscie, ze jest fragmentem historii. 11.12.12, 17:36
                            A ma?
      • borrka Romrus, gratulacje z okazji twego swieta. 11.12.12, 14:07
        To nie w Polsce, lecz w Rosji na kazdym kroku stoja pomniki Dzierzynskiego.
        Kochacie go.
        • romrus Re: Romrus, gratulacje z okazji twego swieta. 11.12.12, 14:18
          borrka napisał:
          > To nie w Polsce, lecz w Rosji na kazdym kroku stoja pomniki Dzierzynskiego.
          > Kochacie go.

Moja rodzina, banderowcu, jak miliony innych w Rosji, byla represjonowana, wiec ja go nie lubie.

• eva15 Re: Niespiesznie zbliza sie najwieksze swieto for 11.12.12, 14:02
      Jest to niewątpliwie część rosyjskiej historii, ale czemu Rosjanie mają o nim myśleć z wdzięcznością?
      • borrka Spytaj sie Rosjan, Effciu. 11.12.12, 14:09
        Maja jego pomniki na kazdym kroku, a niektore postawili na nowo !
        Po okresie bledow i wypaczen.
        • eva15 Re: Spytaj sie Rosjan, Effciu. 11.12.12, 14:43
          Co kraj to obyczaj. W Polsce stawia się pomniki zdrajcom własnego państwa - vide Kuklińskiemu.
          • borrka Co kraj, to obyczaj. 11.12.12, 14:45
            Ja nie utozsamiam sie z sowieckim bantustanem PRL.
            • romrus Re: Co kraj, to obyczaj. 11.12.12, 15:07
              borrka napisał:
              > Ja nie utozsamiam sie z sowieckim bantustanem PRL.

Dokladnie tak.
              Na twojej ojczyznie powstaja pomniki Bandere i Szuhewiczowi, lotniska im. Bandery, etc.
              W Kraju Wielkich Przyjaciol Polski, czyli Gruzji, pomniki Stalinowi i jego muzeum.
              • borrka Watek jest o czkistak, a nie o UPA. 11.12.12, 15:13
                Osobiscie uwazam, ze czekisci byli najwiekszymi zbrodniarzami w historii.
                Ani UPA, ani SS nawet nie umywaja sie do NKWD.
                attachments-blog.tut.by/46563/files/2011/11/0_6739_93dbdb0c_XL.jpg
              • przyjacielameryki Re: Co kraj, to obyczaj. 11.12.12, 15:15
                romrus napisał:

>
                >
                > Dokladnie tak.
                > Na twojej ojczyznie powstaja pomniki Bandere i Szuhewiczowi, lotniska im. Bande
                > ry, etc.
                > W Kraju Wielkich Przyjaciol Polski, czyli Gruzji, pomniki Stalinowi i jego muze
                > um.

No dobra romrus, ale w Polsce już nie ma pomników ludobójców czy innych katów polskiego społeczeństwa. Czemu u Was tak łatwo omija się prawdę historyczną, dlaczego cały czas składacie wieńce i kwiaty pod pomnikami waszych katów? To nie nie jest ważne dla ludzi?
                • romrus Re: Co kraj, to obyczaj. 11.12.12, 15:22
                  przyjacielameryki napisał:
                  > No dobra romrus, ale w Polsce już nie ma pomników ludobójców czy innych katów polskiego społeczeństwa.

Autor watka z Polska ma nie wiele wspolnego.

>Czemu u Was tak łatwo omija się prawdę historyczną, dla czego cały czas składacie wieńce i kwiaty pod pomnikami waszych katów? To nie nie jest ważne dla ludzi?

Przed pomnikami Dzerzynskiego, ktoru, niestety, nadal istnieja, zadnych kwiatow nikt nie sklada.

Przed pomnikami Leninowi kwiaty skladaja z tego samego powodu, z ktorego czesc Polakow pisze o helu, magnesach, strzalach, sztucznej mgle i opancerzonej brzozie - z powodu oszolomstwa.
                  • borrka KLamiesz romrus. 11.12.12, 15:28
                    Ostatni pomik Feliksa odsloniono w tym roku (2012) w Tiumeniu.
                    Przedtem jeszcze jakis byl, juz nie pamietam.
                    • romrus Klamstwo to twoj zawod 11.12.12, 15:47
                      borrka napisał:
                      > Ostatni pomik Feliksa odsloniono w tym roku (2012) w Tiumeniu.
                      > Przedtem jeszcze jakis byl, juz nie pamietam.

Nie w Tiumeniu, lecz we wsi Kazarowo okolo Tiumenia.

Byla wielka impreza:
                      www.vsluh.ru/system/images/large/35/35138/IMG_1179.JPG?1347365599\
                      ...ktora bardzo mi przypomina obroncow krzyza.

Poprzedni byl postawiony jeszcze za komune w 1988 roku.

Pozostaje 15 pomnikow w Rosji, 4 na Ukrainie, 2 na Bialorusi.

ru.wikipedia.org/wiki/%CF%E0%EC%FF%F2%ED%E8%EA_%C4%E7%E5%F0%E6%E8%ED%F1%EA%EE%EC%F3
            • eva15 Gloryfikowanie zdrady 11.12.12, 15:19
              Ty to osobny rozdział, rozumiem, że możesz się nie utożsamiać z Polską.
              Ale dla Polski jako całości takie podejście to dramat. Gloryfikując Kuklińskiego premiuje się zdradzanie ojczyzny, latanie po obcych dworach i sprzedawanie tam tajemnic. Wszystko tylko dlatego, że system się jednemu czy drugiemu nie podoba. Część polskiej magnaterii pognała pod skrzydła Katarzyny Wielkiej i wsparła rozbór Poslki, bo jej się (tej magnaterii) dotychczasowy system nie podobał.
              Kukliński pognał na dwór amerykański, ale to jedyna poważna różnica.
              • borrka PRL, to taka Polska... 11.12.12, 15:23
                Jak ja banderowiec.
                Nie mozna mowic o zdradzie obozu koncentracyjnego.
                • eva15 Re: PRL, to taka Polska... 11.12.12, 15:28
                  borrka napisał:

> Jak ja banderowiec.
                  > Nie mozna mowic o zdradzie obozu koncentracyjnego.

Tak, tak, ale jakoś ten obóz koncentracyjny wszyscy przeżyli, skończyli w nim szkoły, studia, porobili kariery i pobudowali zakłady pracy i fabryki, które teraz można było w ramach wolności oddać wreszcie w cudze, zachodnie ręce. Wiadomo, Zachód lepiej gospodarzy niż ciemni niewolnicy z obozu koncentracyjnego.
    • borrka I po co te zlosliwosci ? 11.12.12, 14:43
      To wielki dzien naszych forumowych przyjaciol.
      Dzien zadumy i szacunku.
      Taki Wowa - Krol Zurawi moze powiedziec :
      I moj dziadzius byl czekista, i papania, i ja jestem ober-czekista !
      • eva15 Re: I po co te zlosliwosci ? 11.12.12, 15:13
        Ty jako Polak też możesz powiedzieć - mój krajanin był czekistą, ba twórcą Czeka. A jako Ukrainiec- możesz powiedzieć - mój krajanin (a mooże i dziadek?) był banderowcem.
        • borrka A co to jest "krajanin" ? 11.12.12, 15:21
          Musi jakies zbyt wykwintne slowo dla prostego Borrki :)

Effciu, to niewazne kim byl moj pradziadek - fakt, rznal radzieckich, jak mokre zyto pod Warszawa.
          Wazne, ze my Dzierzynskiemu pomnikow nie stawiamy.
          NSBzTiT, owszem...
          • eva15 Re: A co to jest "krajanin" ? 11.12.12, 15:29
            to banderowska odmiana od polskiego krajan, myślałam, że zak łatwiej zrozumiesz.
            • 5magna Re: A co to jest "krajanin" ? 11.12.12, 16:13
              Kibelek dla Borra aby sobie usiadl......

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,13030073,To_zdjecie_obieglo_siec__toaleta_w_pociagu_cala_w.html#BoxSlotIIMT
              • eva15 Re: A co to jest "krajanin" ? 11.12.12, 16:16
                Lepiej niech sobie przyłoży śnieżek do rozpalonej główki.
                • 5magna Re: A co to jest "krajanin" ? 11.12.12, 16:32
                  Na to samo by wyszlo....

media.beta.photobucket.com/user/xaughra/media/headinass.jpg.html?filters[term]=head%20in%20ass&filters[primary]=images&sort=1&o=35#/user/xaughra/media/headinass.jpg.html?filters%5Bterm%5D=head%20in%20ass&filters%5Bprimary%5D=images&sort=1&o=35&_suid=135523668225107373039777391293
                  • eva15 Głowa w ... 11.12.12, 16:39
                    ja dziękuję:-) Czego ludzie nie wymyślą....
                    • borrka Z kim Ty sie zadajesz, Effciu... 11.12.12, 16:54
                      U mnie w dworze, takich nawet w Wigilie psami szczuto :)
                      • borrka "we" 11.12.12, 17:02
                        Straszne odrzuty Wam przydzielaja do web-komandy.
                      • eva15 Re: Z kim Ty sie zadajesz, Effciu... 11.12.12, 17:02
                        Borrcia - po polsku w tym przypadku należy napisać nie we dworze, lecz w czworakach.
                        • borrka Ot! 11.12.12, 17:08
                          Нoги бocы, грязнo телo, И едвa прикрытa грyдь... Не cтыдиcя! чтo зa делo? Этo мнoгих cлaвных пyть.
                          • eva15 Re: Ot! 11.12.12, 17:10
                            No! Zawsze się można pocieszyć, w każdej sytuacji:-)
                            • 5magna Re: Ot! 11.12.12, 17:15
                              Borr jak zapakowal ta glowe to juz na dobre. Nie wypusci, zwieracze mu pracuja perfekt.......
    • wojciech.2345 kiedy to święto? 11.12.12, 17:59
      Kiedyś wiedziałem.

Zapomniałem.
      • romrus Re: kiedy to święto? 11.12.12, 19:02
        wojciech.2345 napisał:
        > Kiedyś wiedziałem.
        > Zapomniałem.

20 grudnia.
        Banderowcy zaczynaja swietowac o 10 dni wczesniej.
        • borrka Perfekcyjny timing imprezy! 11.12.12, 19:45
          Na dzien przed koncem swiata swietuja czekisci !
          Nie na darmo CCCP wspieral rewolucje latynoskie.
          Byly oczywiste przecieki z ugrupowan zblizonych do Majow.

Zmieniaja sie bieguny magnetyczne, wszystko w p..du.
          Aurora pod wlywem pola magnetycznego wyplywa na Morze Czarne, kawal blachy w koncu.
          Kurska anomalia magnetyczna przenosi sie na Miedwiedkowo, meteoryt tunguski znowu daje czadu !
          A nasi czekisci swietuja...
        • wojciech.2345 Re: kiedy to święto? 11.12.12, 19:51
          romrus napisał:
          > Banderowcy zaczynaja swietowac o 10 dni wczesniej.
          --------------
          Nie interesuje mnie co sądzicie o "banderowcach"
          na polskim forum.
          Z Ukraińcami będziemy rozmawiać sami, bez Waszego
          pośrednictwa.

PS. Inspirujecie niezgodę i nienawiść.

• 5magna Re: kiedy to święto? 11.12.12, 19:57
            Zmiana biegonow i super silne pole magnetyczne wyciagna Borrowi glowe z zada......
            • wojciech.2345 Re: kiedy to święto? 11.12.12, 20:04
              5magna napisał(a):
              > Zmiana biegonow i super silne pole magnetyczne wyciagna Borrowi glowe z zada...
              > ...
              -----------------------
              Bercik,
              Borrka jest OK.
              Pisze o Rosji krytycznie, ale on Rosję szanuje.

Mnie Rosja jest OBOJĘTNA.
        • mara571 Romrusie 11.12.12, 20:12
          masz u mnie duzy minus, wiesz za co. Szybka replika nie zawsze jest najlepsza.
          Co do krwawego Feliksa: musimy sie wstydzic, ze on byl naszym rodakiem. Co w niczym nie zmienia faktu, ze gdyby go nie bylo, znalazlby sie ktos inny do tej "roboty".
          Czasy rewolucji, wojen, szczegolnie domowych nigdy nie sprzyjaly poszanowaniu prawa i zycia innych ludzi.
          • romrus Re: Romrusie 18.12.12, 21:59
            mara571 napisała:
            > masz u mnie duzy minus, wiesz za co. Szybka replika nie zawsze jest najlepsza.
            > Co do krwawego Feliksa: musimy sie wstydzic, ze on byl naszym rodakiem.

No jesli juz mam, wiec mam, ale wytlumaczyc sie jednak sproboje.

Bardzo dobrze wiem, ze Polacy sie wstydza takiego rodaka i z tego powodu jego tematu na wlasne zycienie w ogole nie podejmuja, tym bardzej nie zartuja.

Dlatego replika byla taka, jaka byla - wylacznie banderowiec moze zartowac w taki sposob o Dzierzynskiem i Czeka, Polak - nie.

Tylko Gruzini sa dumny ze Stalina, a Ukraincy z Bandery.
            Reszta narodow potworow sie wstydzi.
            • jbb3 Re: Romrusie 19.12.12, 03:36
              Bardzo dobre wpisy Panie Romrus. Tego na tym forum trzeba.
              Pozdrawiam,

JBB
              • jbb3 Re: Romrusie 19.12.12, 03:39
                Szanowny Panie Romrus,
                Oczywiscie Panskie wpisy.
                JBB
    • borrka Friendly reminder. 18.12.12, 21:47
      Coraz blizej.
      Jutro wigilia swieta.
      Premie, awansy, blaszane medale posypia sie na forum...
      A z niebiosow patrzy Feliks "Dobre Serce", patron czekistowskiej trzódki.
      • el_matador9 Re: Friendly reminder. 18.12.12, 22:32
        borrka napisał:

> Coraz blizej.
        > Jutro wigilia swieta.
        > Premie, awansy, blaszane medale posypia sie na forum...
        > A z niebiosow patrzy Feliks "Dobre Serce", patron czekistowskiej trzódki.

cholera nie ma gdzie przypiąć na nowo pagonów, wyrzuciłem wszystkie moje mundury
        porucznikowskie...
        • misterpee Re: tom sie usmial z tego watka 19.12.12, 05:14
          bo checa jest od towarzysza Borrka ktory swietuje prazdnik czekisty od wtorka,
          Милициoнер ocтaнaвливaет лицo явнo кaвкaзcкoй нaциoнaльнocти:
          - Дoкyменты еcть?
          - Дa. Двa пacпaртa!
          - Грaждaнcкий и зaгрaничный?
          - Нет, oт хaлaдильникa и пылеcoca...
          • 5magna Re: tom sie usmial z tego watka 19.12.12, 05:53
            Z ta Wiertarka to ubaw. Rura mu nie powstaje ale jakos udalo mu sie Wojtusiowi komin przeczyscic. Do tego stopnia ze teraz Wojtus gubi cale kartofle.. To jest dopiero prawdziwy czekista.....
    • edek_vilola Re: "CzK" - pieszczotliwie "czieriezwycziájka" 19.12.12, 14:17
      Dla polskiego ucha brzmi to mniej wiecej tak jak w czasach PRL-u "pan władzuchna".
    • borrka To juz jutro ... 19.12.12, 20:08
      Czerwone gwiazdy na niebie, zaswieca naszym czekistom !
      I skromny, wobec ogromu zaslug, podarek:
      www.youtube.com/watch?v=jBpPwA8-Xg4
      • 5magna Re: To juz jutro ... 19.12.12, 21:43
        Juz zaswiecila "rosyjska gwiazda". A co z twoja rura kanalizacyjna Borr?????

www.cbc.ca/news/technology/story/2012/12/18/sci-hadfield-lookahead.html
    • borrka Radosne nastroje ! 20.12.12, 00:33
      www.youtube.com/watch?v=PHtBHBc12qk
      • 5magna Re: Radosne nastroje ! 20.12.12, 08:01
        Radosny borcia. Cos tam ma. Czyzby ta rura??/

www.youtube.com/watch?v=jEhOF7er_U8

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka