Dodaj do ulubionych

Europejski Trybunal Praw Czlowieka wydal wyrok.

25.07.13, 15:21
Proces Chodorkowskiego nie miał charakteru politycznego .

Proces Michaiła Chodorkowskiego nie był upolityczniony - orzekł Europejski Trybunał Praw Człowieka w Strasburgu. Tym samym sędziowie odrzucili skargę byłego właściciela koncernu JUKOS przeciwko rosyjskiemu wymiarowi sprawiedliwości.
Według strasburskiego Trybunału, ani postępowanie karne, ani rozprawa sądowa nie nosiły znamion procesu politycznego. Jednocześnie europejscy sędziowie uznali, że nie naruszono w przypadku Michaiła Chodorkowskiego, jak i jego biznesowego partnera Płatona Lebiediewa prawa do sprawiedliwego procesu.

I nie moglo byc inaczej.
Zlodziej dostal to,na co zasluzyl.

--
===================
Wody w usta nabiera zwykle ten, kto źle pływa w potoku słów.
Obserwuj wątek
    • wojciech.2345 hm 25.07.13, 15:33
      Rosja musi zapłacić Chodorkowskiemu
      • igor_uk Masz zagwozdke,wojtus. 25.07.13, 15:47
        To co Rosja ma zaplacic Chodorkowskiemu,to robienie milych gestow w kierunku obroncow"praw czlowieka",a tak naprawde,obroncow zlodziejow.
        • wojciech.2345 Re: Masz zagwozdke,wojtus. 25.07.13, 15:53
          igor_uk napisał:
          > To co Rosja ma zaplacic Chodorkowskiemu,to robienie milych gestow w kierunku
          > obroncow"praw czlowieka",a tak naprawde,obroncow zlodziejow.
          -----------------
          Igorku,
          cały Kreml to złodzieje.

Jest tam jakiś uczciwy?
          • igor_uk wojtus,niwazno co piszesz, 25.07.13, 16:03
            Wazne jest to,ze moj watek nie ginie gdzies na dole listy i to dzieki tobie.

Pozyteczne idioty od tego i sa :-)

p.s. Nastepna odpowiedz otrzymasz dopiero wtedy,jak watek okaze sie na dole listy.
    • eva15 Czy Nawalony wyciągnie z tego wnioski? 25.07.13, 18:57
      Czy Nawalony wyciągnie z tego wnioski? Niedawno się odgrażał, że pójdzie do strasburskiego trybunału...
      • igor_uk Nie wyciagnie . 25.07.13, 19:19
        Bo on jest tylko marionetka.
    • eva15 Re: Europejski Trybunal Praw Czlowieka wydal wyro 25.07.13, 18:58
      Igor, nie dałeś linka do tej dobrej nowiny.
      • igor_uk Ewa,linkow mogl by wkleic mase, 25.07.13, 19:18
        ale wystarcze ten jeden.
        • igor_uk Ewa,jak bedziesz miec czas . 25.07.13, 19:55
          i chec,to przeczytaj press release Trybunalu .
          Chwilami nie moglem powstrzymac sie od smiechu,zwlaszcza jak czytalem,ze bylo naruszenie artykulu 8 ,poniewaz zlodziejow wsadzili do ciupy zbyt daleko od rodziny .Nu i smiech wyzywa uwaga,ze prawo zlodzieja jest gwalcone,poniewaz zlodziej musi zwrocic kradzione.
          Generalnie,jak odrzucic te bla bla,obliczone na wojtusiow,wyrok Trybunalu jest mocno nie korzystny dla Chodorkowskiego. Teraz jego za zlodzieja uznala i Europa.
          • brat_ramzesa Re: Ewa,jak bedziesz miec czas . 25.07.13, 20:02
            No wlasnie wyprzedniles mnie, bo jednak Trybunal cos tam kwękał ze Rosja zla ale uzasadnienie bylo komiczne, niestety linka nie moge odkopac
            • misterpee Re: MTS rowniez orzekl 25.07.13, 20:11
              ze Wojtus powienen dobrowolnie towarzyszyc Chodorkowskiemu w pier*lu poniewaz jest to Wojtusia mazenie. W takim towarzystwie zami poprosza o dozywocie .
              • brat_ramzesa Re: MTS rowniez orzekl 25.07.13, 20:15
                Moze lodziarnie otworza, nie wszystko stracone
              • igor_uk Bracie. 25.07.13, 20:35
                wojtus nie ma najmniejszych szans siedziec razem z Chodorkowskim.
                Przyglup kartoflany moze, najwyzej ,zasluzyc na kopa w doope.Tak co jego marzenie nigdy nie spelni sie.
            • igor_uk Nie musisz,brat,szukac. 25.07.13, 20:33
              Przeciez wkleilem link.Chyba ze potrzebujesz w innym jezyku.
          • eva15 Igor, jest wesoło 25.07.13, 20:45
            Dzięki za link, ale jest tak długi, że nie dam czasowo rady. Rzcuiłam okiem, noi faktycznie w czepiają się śmiesznych szczegółów, by tylko w góle się móc czegoś przyczepić. Koniec końców sąd był jednak na tyle uczciwy, by przyznać, że Chodor to zwykły wor a nie polityczny skazaniec.

Niemcy podali to w głównym dzienniku z wykrzywoioną z bólu twarzą. Natychmiast znaleźli się w tv komentatorzy, którzy stwierdzili, że sąd wydał nieprawidłowy wyrok (SIC!), bo oni wiedzą lepiej, że Chodor to więzień polityczny. Jest wesoło...
            • igor_uk Re: Igor, jest wesoło 25.07.13, 21:02
              Adwokaty Chodorkowskiego juz zapowiadaja,ze wyrok sadu rosyjskiego moze byc zmieniony.
              Sadze,ze beda starac sie o to,zeby Chodora przeniesli do wiezienia troche blizej do Moskwy.Moze do Workuty?Zaledwie 4 i pol tysiaca kilometrow. Jak na rosyjskie warunki,rzut beretem :-)
    • brat_ramzesa Wkorzaj mnie juz tematy o pseudodemokracji 25.07.13, 20:14
      zajac sie konkretnymi sprawami, to mi sie podoba www.regnum.ru/news/polit/1688167.html
      Ciekawe jak z wykonalnoscia bo za deklaracjami czasto g...idzie, ja bym zrobil tak, nie wywiazal sie polityk z deklaracji przedwyborczych, moze nie kula w leb ale publiczna chlosta i skazanie na niebyt :)
      • igor_uk A slyszales,brat,o megaregulatorze? 25.07.13, 20:32
        Co Putin wymyslil dla Banku Centralnego Rosji?
        • wojciech.2345 Re: A slyszales,brat,o megaregulatorze? 25.07.13, 20:39
          igor_uk napisał:
          > Co Putin wymyslil dla Banku Centralnego Rosji?
          ------------------
          Jak Matuszka jest niewypłacalna to car zarządza albo wymianę
          pieniędzy, albo dewaluację rubla o 50%.

No i wtedy jest "wesoło".
          • igor_uk wojtus. 25.07.13, 20:44
            To nie na twoja glowke.
            Przeciez wiesz,ze szczyt twoich mozliwosci,to sprzedaz 20 kg kartofle na rynku przez dobe.
            • wojciech.2345 Re: wojtus. 25.07.13, 20:46
              Drogie Dziecko,
              bankowość i Matuszka to taki Czukcza Igorek z bumerangiem.

LOL.
    • mara571 W wyroku było jeszcze coś Igor 25.07.13, 22:14
      co sie tobie nie podoba.
      Trybunał przypomniał Rosji, ze nie wolno na sali sądowej oskarżonych do klatek.
      I co najważniejsze aresztowany ma prawo do kontaktu ze swoim obrońca w cztery oczy, bez nadzoru.
      Ale Rosjom to swoi ryba, jak mawiano na wschodzie.
      • igor_uk Mara,wkleilem link 25.07.13, 22:24
        z ktorego ty dowiedziala sie o tym wszystkim .
        Teraz wkleje tobie jeszcze cos,mara,z czego ty dowiesz sie,ze przestepca w klatce,to nie jest czyms,na co Rosja ma monopol.
        Nowa sala w sądzie z klatką dla gangsterów

Aha,to co ty napisala:"Ale Rosjom to swoi ryba", to jakis belkot,pozbawiony sensu.Tak nie mawiaja na zadnym wschodzie.
        • mara571 Re: Mara,wkleilem link 25.07.13, 22:33
          Igor, Trybunał podkreślił, ze w takich warunkach, w klatce, nie należy sadzić ludzi, ktorzy nie są oskarżeni o przestępstwa związane z użyciem przemocy lub kiedy nie są niebezpieczni dla otoczenia.
          Nigdy nie bronilam Chodorkowskiego, pytałam dlaczego tylko on siedzi.
          To samo z pussiatkowymi dziewczetami. Tez nie powinny siedzieć w klatce na sali sądowej i nie powinny siedzieć w lagrze, ale pracować codziennie za friko w domu starców, hospicjum lub przytulku dla bezdomnych prowadzonym przez Cerkiew.
          • igor_uk Re: Mara,wkleilem link 25.07.13, 22:40
            Za Chodorkowskim i Lebiedziewym ciagnie sie dlugi krwawy slad .
            Co do cipek,to o tym dyskutowali wiele razy .Oni zlamali prawo i ich czyn znajduje odzwierciedlenie w Kodeksie karnym RF .Kazdy inny wyrok byl by wyrokiem politycznym,a nie prawnym.
            • mara571 Re: Mara,wkleilem link 25.07.13, 22:46
              Dlatego czas najwyższy zmienić to prawo. Taki system produkuje wyłącznie recydywistow, a szczególnych przypadkach wątpliwych męczenników dla lewactwa.
              • misterpee Re: Chodor ma dostep do internetu 25.07.13, 23:13
                i swoje strony na facebooku, wiec przyjaciele powinni dac mu znac jak bardzo boleja nad jego losem.
                www.facebook.com/chodorkowski?ref=ts&fref=ts
                Przy okazji mozna mu poslac troche czosnku, bo to witaminy i dobre na szkorbut.
                • eva15 Re: Chodor ma dostep do internetu 25.07.13, 23:36
                  Mara najwyraźniej chciałyby, by w Rosji zapanowało zachodnie prawo, które pochyla się z troską nad przestępcą i możliwie łagodnie go traktuje. Prace społeczne zamiast więzienia, to wg niej gwarancja braku recydywy:-)))9
              • eva15 Ciekawa logika 25.07.13, 23:34
                mara571 napisała:

> Dlatego czas najwyższy zmienić to prawo. Taki system produkuje wyłącznie recydy
                > wistow

Taak? Serio sądzisz, że komuś przyjdzie do głowy potańczyć sobie po tym wyroku w jakiejś cerkwii? Jak dotąd recydywistów nie widać i wg mnie już się nie pojawią.

A byłoby ich pewnie płeno, gdyby zapłacili za swe występki to tylko pracami społecznymi w domach starców lub czymś podobnym. Wtedy czulby się BEZKARNI, jak przestępcy Zachodzie, którzy śmieją się sądom w twarz , bo np. na gwałt otrzymują tylko "zawiasy". a za mord jeden rok, albo i nie.
                • igor_uk To brak logiki,Ewa. 26.07.13, 15:45
                  Ale w przypadku mary,to nie jest czyms nowym.
              • felusiak1 daj spokój mara 26.07.13, 05:53
                igor jest prawdziwym sowieckim człowiekiem.
                zauważył to co mu pasuje, nie zauważył co nie pasuje.
                kiedy wytknieto mu wybiorczość, zauważył, że jest smiechu warte, że chodorkowskiego wysłano na białe nidżwiedzie, daleko od moskwy.
                nie raczył zauwazyć, że obrona nie była w stanie przedstawić swoich swiadków.
                i on poucza mnie, ze w rosji też dowód winy spoczywa na prokuraturze.

nie ulega najmniejszej wątpliwości, że putin sfingował proces i szeptał do ucha komu yrzeba.
                dzisiaj w rosji nie ma już prywatnych koncernów naftowych. wszystkim zarzadza putin i ma wszystkie sznurki w swoich rekach. z nafty płynie jego polityczna siła.
                • yurek11111 Re: daj spokój mara 26.07.13, 06:11
                  mega zlodziej wy@uchal zlodzieji.... :-)))

RE:dzisiaj w rosji nie ma już prywatnych koncernów naftowych. wszystkim zarzadza putin i ma wszystkie sznurki w swoich rekach. z nafty płynie jego polityczna siła.
                • mara571 Re: daj spokój mara 26.07.13, 15:13
                  felusiak1 napisał:

> igor jest prawdziwym sowieckim człowiekiem.

powiem wiecej, on nawet z tego jest dumny.
                  > zauważył to co mu pasuje, nie zauważył co nie pasuje.
                  > kiedy wytknieto mu wybiorczość, zauważył, że jest smiechu warte, że chodorkowsk
                  > iego wysłano na białe nidżwiedzie, daleko od moskwy.
                  > nie raczył zauwazyć, że obrona nie była w stanie przedstawić swoich swiadków.
                  > i on poucza mnie, ze w rosji też dowód winy spoczywa na prokuraturze.
                  >
                  > nie ulega najmniejszej wątpliwości, że putin sfingował proces i szeptał do ucha
                  > komu yrzeba.

wiesz felusiak, ja ciagle mam wrazenie, ze Igor w mlodosci byl sekretarzem kolka komsomolskiego ds. propagandy i to mu zostalo na zasadadzie czym skorupka za mlodu...

> dzisiaj w rosji nie ma już prywatnych koncernów naftowych. wszystkim zarzadza p
                  > utin i ma wszystkie sznurki w swoich rekach. z nafty płynie jego polityczna sił
                  > a.
                  Wiesz to prywatne za Jelcyna bylo ukradzione. I nikt nie ma watpliwosci. Mylisz sie jednak w ocenie, ze wszystkim zarzadza Putin: wszystkim zarzadzaja chlopcy z KGB. A Sieczyn, ktory stanal na czele Rosnieftu wydaje sie byc duzo lepszym i cwanszym graczem anizeli Putin.
                  Putin ma nadal jako narzedzie swojej wladzy Gazprom, ale interesy tej firmy maja sie gorzej niz zakladano.
                  • igor_uk Oczywiscie,ze jestem dumny z tego. 26.07.13, 15:44
                    Bo widzisz li mara,moj dziadek byl sowieckim czlowiekiem i moj ojciec byl sowieckim czlowiekiem i to oni ochronili swiat przed nazizmem.Z czego mozesz byc dumna ty?
                    • mara571 Re: Oczywiscie,ze jestem dumny z tego. 26.07.13, 18:51
                      Widzisz Igor, nawet nie zdajesz sobie sprawy z tego, ze ta wypowiedzią potwierdzasz opinie Felusiaka z która sie zgadzam.
                      Żebyś chociaż napisał, ze walczyli w obronie ojczyzny. Ale nie ty i zapewne twoi przodkowie w przeszłości identyfikujesz sie z innym totalitaryzmem, który zabił nawet wiecej ludzi niz nazizm.
                      Ja nie musze być dumna z udziału moich przodków w wojnach, bo mogę być dumna z firm, które założyli iprowadzili w Polsce (jak długo to było możliwe), udziału w budowie Gdyni, COP, pracy babci jako nauczycielki dorosłych analfabetow po roku 1918, moich rodziców, ktorzy po wojnie nadrabiali w szkołach i na uczelniach lata zabrane im przez wojnę. Dumna jestem
                      tez z siebie samej.
                      • igor_uk Re: Oczywiscie,ze jestem dumny z tego. 26.07.13, 18:56
                        mara,to nie masz wiele powodow do dumy.
                        • mara571 To jest właśnie różnica 26.07.13, 19:24
                          Miedzy przedstawicielami zachodniej chrześcijańskiej kultury a ludźmi sowieckimi.
                          • igor_uk To prawda,mara. 26.07.13, 19:40
                            Ty jestes dumna z siebie,a ja z dokonan moich przodkow,jak i ze swoich dzieci.
                            Tylko watpie,zeby ty reprezentowala zachodnia kulture.
                            To sie nazywa -narcyzm.
                            • wojciech.2345 Re: To prawda,mara. 26.07.13, 19:45
                              igor_uk napisał:
                              > Ty jestes dumna z siebie,a ja z dokonan moich przodkow,jak i ze swoich dzieci.
                              -------------
                              Igorku,
                              a Ty masz dzieci?

Wiem, że masz renifery.
                • romrus No i bardzo dobrze 26.07.13, 15:19
                  felusiak1 napisał:
                  > dzisiaj w rosji nie ma już prywatnych koncernów naftowych.

Zagranicznych z decydujacym glosem - nie ma.

>wszystkim zarzadza putin i ma wszystkie sznurki w swoich rekach. z nafty płynie jego polityczna siła.

Liczylesz na to, zeby sznurki byli w renkach koncernow amerikanskich i do nich plynela sila polityczna?

Nie udalo sie, wiec spadac.
                  Mnie, jako mieszkancu kraju, pasuje ze sznurki sa w rekach prezydenta mojego kraju, a nie twojego.
                  • igor_uk I o to chodzi,romrus. 26.07.13, 15:49
                    felus przyzwyczail sie do tego,ze to amerykanskie koncerny wydobywaja rope i gaz na calym swiecie,a tubulcom rzucaja ochlap.Chodor mial za zadanie pzekazac kontrol nad ropa rosyjska amerykanskim koncernom,ktore w cale nie sa prywatne,poniewaz oni i sa panstwem amerykanskim,a Prezydent Stanow jest tylko dyrektorem administracyjnym w ich koncernie,ktory nazywa sie USA.
                • igor_uk felus,jestes geniuszem. 26.07.13, 15:42
                  Napisales,ze jestem sowieckim czlowiekiem i sprawe zalatwiles.
                  Nie ma potrzeby odszczekiwac wszystkie swoi slowa o tym,ze Chodorkowskiego wsadzili na rozkaz Putina,ze proces byl polityczny .Przeciez twoje stwierdzenie o tym,kim jestem,uniewaznilo wyrok Trybunalu,ktory ,prawdopodobnie dla tego,ze rowniez jest sowiecki,uznal to,ze proces nie byl polityczny i ze prawo Chodorkowskiego do uczciwego procesu nie bylo zlamano .
                  Malo tego,przez to,ze jestem sowieckim czlowikiem,pozwola tobie nadal pisac glupoty o tym,ze tylko w USA prokurator musi udowodnic wine oskarzonemu,gdzie indziej to oskarzonu jest winny ,chyba ze uda sie jemu udowodnic swoja niewinnosc.
                  felus,czasami wykazujesz sie taka glupota,ze zeby zaczynaja u mnie bolec.
            • przyjacielameryki Re: Mara,wkleilem link 26.07.13, 16:44
              igor_uk napisał:

> Za Chodorkowskim i Lebiedziewym ciagnie sie dlugi krwawy slad .
              > Co do cipek,to o tym dyskutowali wiele razy .Oni zlamali prawo i ich czyn znajd
              > uje odzwierciedlenie w Kodeksie karnym RF .Kazdy inny wyrok byl by wyrokiem pol
              > itycznym,a nie prawnym.

Człowieku o czym ty bredzisz? Już nie można czytać tych bredni. W klatce być może i można trzymać kogoś na sali sądowej ale to musi być jakiś wyjątkowy zwyrodnialec. Ale Chodorkowski, czy te dziewczyny z Pussy.? Macie w tej Rosji totalnie porąbane w tych bolszewickich łepetynach. Przecież Trybunał to wszystko wypunktował, ale ci sędziowie zawsze bardzo dbają o poprawność polityczną i nie chcą specjalnie wojować z Rosją. Powinni przyznać całkowitą rację skarżącym i zmusić Rosję do przestrzegania prawa. Nie każdego chuligana da się wychować ale nigdy nie można akceptować chuligana.
              • romrus Re: Mara,wkleilem link 26.07.13, 16:52
                przyjacielameryki napisał:
                > ale ci sędziowie zawsze bardzo dbają o poprawność polityczną i nie chcą specjalnie wojować z Rosją.

Niby czemu?

Przeciez europejski sedziowie sa wyjatkowo uczciwy, a Rosja w ogole sie nie liczy.
                • przyjacielameryki Re: Mara,wkleilem link 26.07.13, 21:02
                  romrus napisał:

> przyjacielameryki napisał:
                  > > ale ci sędziowie zawsze bardzo dbają o poprawność polityczną i nie chcą
                  > specjalnie wojować z Rosją.
                  >
                  > Niby czemu?
                  >
                  > Przeciez europejski sedziowie sa wyjatkowo uczciwy, a Rosja w ogole sie nie lic
                  > zy.

Bo mają taką samą sklerozę jak Czyrak czy Szroeder. Amerykanie np. już takiej sklerozy nie mają. Ta skleroza to poważny problem Europy ale my Polacy wyleczymy ich z tego.

No cóż, a z prawem wyedukowanym u Papuasów trzeba walczyć.
    • wojciech.2345 Putin złapał 21-kilogramowego szczupaka 26.07.13, 19:01
      Tekst linka

Ja takiego nie złapałem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka