Dodaj do ulubionych

Etniczni Niemcy w Polsce

24.08.13, 21:51
bede mogli glosowac w niemieckich wyborach parlamentarnych.

Jest ich ponoc okolo 300 tys. I przyznam sie przyznanie im prawa wyborczego w Niemczech co jest bezpredensowym krokiem niezbyt mi sie podoba a juz szczegolnie niepodoba mi sie zdjecie wroclawskiego Rynku do ilustracji tej informacji...

PF
Obserwuj wątek
    • igor_uk p_f ,mojniemiecki jest barddzo slaby. 24.08.13, 22:07
      Ale z tego,co doczytalem,wyglada,ze chodzi o tych Niemcowktore oprocz pochodzenia etnicznego,maja jeszce obywatelstwo niemieckie.

"But one year ago, Germany's Constitutional Court struck down the provision, agreeing with two plaintiffs who argued that their rights as German citizens had been infringed upon. They had been born in 1982 in Belgium but never lived in Germany, and were not allowed to vote in the 2009 election as a result."
      O ile rzeczywiscie chodzi o Polakach,pochodzenia niemieckiego,ktore sa obywatelami i Niemiec,to w czym widzisz problem?
      Przeciez Polace,ktore sa obywatelami RP,rowniez maja prawo uczestniczyc w wyborach,niezaleznie od tego,gdzie oni urodzili sie i gdzie mieszkaja.
      • eva15 Re: p_f ,mojniemiecki jest barddzo slaby. 24.08.13, 22:27
        In ma problem, bo nie ogarnia swoją głową prostych spraw. Polacy w Niemczech, jeśli mają obok niemeickiego polskie obywatelstwo, to naturalnie, że mogą głosować w Niemczech (w konsulatach i wyznaczanych punktach) w czasie polskich wyborów. Niemcy w Polsce, jeśli mają obok polskiego niemieckie obywatelstwo mogą dokładnie to samo.
        • igor_uk Czyli ,Ewo. 24.08.13, 22:33
          Wychodzi tak,ze ja dobrze zrozumialem tekst?
          • eva15 Re: Czyli ,Ewo. 24.08.13, 22:38
            Oczywiście.
            • eva15 Re: Czyli ,Ewo. 24.08.13, 22:41
              Alle tekst jest po angielsku, nie po niemiecku:-)
              • igor_uk Re: Czyli ,Ewo. 24.08.13, 22:47
                eva15 napisała:

> Alle tekst jest po angielsku, nie po niemiecku:-)

Ewa,przeciez dobrze o tym wiem,nawet wkleilem cytat z artykulu.To byla podpucha ,bardzo mnie intrygowalo,co p_f mnie odpisze.
                Ty,wtracajac sie ,popsula mnie zabawe.Bo jak by on mnie odpisal,ze to co on wkleil,jest po angielsku,to by wtedy mu odpisalem,ze dla tego ja to zrozumial,a on nie.
                • eva15 Re: Czyli ,Ewo. 24.08.13, 23:05
                  Sorry, że się wyrwałam..
            • igor_uk Re: Czyli ,Ewo. 24.08.13, 22:42
              To co w takim razie p_f chcial tym watkiem powiedziec?
              • eva15 Re: Czyli ,Ewo. 24.08.13, 22:45
                On znów chciał się popisać yntylygencją. No i patriotyzmem rzecz jasna. Nie podoba mu się, że Niemcy mają takie same prawa jak Polacy.
                • igor_uk Nu i znow on nas nawyzywa od ruskich scierw. 24.08.13, 22:51

Poniewaz my wykazali,ze on nie wiele rozumie.
                  A moze rzeczywiscie on nie zrozumial,co w tekscie bylo napisano?
                  Bo z francuskim on ma duze klopoty,co mu udowodnil kaszebe,niemiecki jego musisz ocenic Ty,nu a swoj angielski on ocenil sam,zakladajac ten beznadziejnie glupi watek .
                  Juz lepiej bylo by,zeby on nadal gral w kulki.
                  • eva15 Re: Nu i znow on nas nawyzywa od ruskich scierw. 24.08.13, 23:04
                    P_f w Niemczech nie mieszka (ale mieszkał), jego niemiecki jest średni, ale nienajgorszy, na pewno lepszy niż jasia-głuptasia, który tu żyje od ponad 30 lat. Ten jak coś po niemiecku napisze, to zęby bolą.
      • gandan-10 Re: p_f ,mojniemiecki jest barddzo slaby. 25.08.13, 17:15
        igor_uk napisał:

> Ale z tego,co doczytalem,wyglada,ze chodzi o tych Niemcowktore oprocz pochodze
        > nia etnicznego,maja jeszce obywatelstwo niemieckie.
        >
        > "But one year ago, Germany's Constitutional Court struck down the provision, ag
        > reeing with two plaintiffs who argued that their rights as [b]German citizens [
        > /b]had been infringed upon. They had been born in 1982 in Belgium but never liv
        > ed in Germany, and were not allowed to vote in the 2009 election as a result."
        > O ile rzeczywiscie chodzi o Polakach,pochodzenia niemieckiego,ktore sa obywate
        > lami i Niemiec,to w czym widzisz problem?
        > Przeciez Polace,ktore sa obywatelami RP,rowniez maja prawo uczestniczyc w wybor
        > ach,niezaleznie od tego,gdzie oni urodzili sie i gdzie mieszkaja.
        Wielu ludzi posiada podwojne obywatelstwo,jest to bardzo duza grupa,dotyczy to,tagze ludzi "zmienione lub spolszczone nazwiska niemieckie,jezeli sie dalo.Polak to polak.
    • caesar_pl Re: Etniczni Niemcy w Polsce 24.08.13, 22:49
      Ty wiesz ze to Wroclaw ale wiekszosc Niemcow mysli ze to jakies niemieckie miasto.....Ja tez tak myslalem...he,he.....
      • polski_francuz Jakie niemieckie? 24.08.13, 23:23
        polskie do bolu zebow. Ale, po zastanowieniu sie, to mialem troche kolegow i kolezanek w szkole podstawowej, ktorzy nosili niemieckie nazwiska i byc moze faktycznie byli tymi etnicznymi Niemcami o ktorych mowa.

PF
        • caesar_pl Re: Jakie niemieckie? 25.08.13, 02:24
          typowe polskie miasto jak wiele innych polskich np.Lublin,Lodz,Lwow,Kijow.Bardzo podobne architektonicznie.he,he...,tylko ta Hala Ludowa - wydawalo by sie ze to czystopolska nazwa, zostal przemianowana na Hale Stulecia?i naraz pojawia sie liscie UNESCO i Swiat dowiaduje sie ze to hala wzniesiona ku czci walk Prusakow przeciw Napoleonowi.?Polacy walczyli przeciez u boku Napoleona przeciw Prusakom.I taka hale u siebie wybudowali? Hala jest antypolska....
          • gandan-10 Re: Jakie niemieckie? 25.08.13, 17:33
            Nigdy nie bylo inie bedzie polskim miastem.Podobne miasto do podanych,Hala Stulecia i taka bedzie,masz typowe problemy polaczka,mentalnosc wschodnia itd.Sytuacja sie zmienia,trzeba miec tego swiadomosc,kompleksy i strach.
            • caesar_pl polski tez masz slaby 25.08.13, 17:51
              nie rozumiesz.
    • swiblowo Re: Etniczni Niemcy w Polsce 24.08.13, 23:38
      Moze to zdjecie bardziej ci do gustu przypadnie :) ?
      pl.wikipedia.org/wiki/Plik:Willa_Colonia-Wroclaw.JPG
      - piekna willa i taka historyczna.
      • polski_francuz Chyba na Krzykach 24.08.13, 23:51
        willa ladna, ale przyznam sie ze nie wiedzialem ze istnieje willa gdzie kapitulacje podpisano. O ile pamietam dowodca Festung Breslau uciekl jedynym samolotem dla ktorego wyburzono dzisiejszy plac Grunwaldzki od mostu do mostu...

PF
        • swiblowo Re: Chyba na Krzykach 25.08.13, 00:30
          Trudno znac historie kazdego miasta. Mnie to wpadlo do glowy przypadkiem - siostra pozyczyla mi tego lata kryminal Marka Krajewskiego "Smierc w Breslau" i stad asocjacja. Autor jest z Wroclawia i bardzo ciekawie opisuje to miasto w latach 20-tych ubieglego wieku - ludzi, troche architekture, topografie terenu, czujesz sie troche jakbys byl cieniem policjanta:))
          Moj ojciec mieszkal we Wroclawiu w czasach kawalerskich. Jego opowiesci to tez istna feeria barw - osobowosci /duzo Grekow tam mieszkalo/, przechadzki, wino...tylko pozazdroscic takiego okresu w zyciu.
          Willa taak... bardzo ladna, zdjecie niezbyt wyszukane - z wikipedii naszej :))
          • polski_francuz Zaczalem czytac 25.08.13, 10:00
            Krajewskiego, ktory jest kolega z uniwerku. Moze dlatego, byly student politechniki wroclawskiej zatrzymal sie po kilku stronach i dalej nie czytal:)

A serio, ciesze sie z sukcesu Krajewskiego, ktorego tlumacza na francuski m.in. ale mam swoich autorow kryminalow dla ktorych wszystko rzuce (McDonald, Connely czy Child) a innych jakos nie daje rady czytac...

W koncu, bardzo mnie pozytywnie buduje podejscie Krajewskiego, ktory pisze o niemieckim Wroclawiu. Dla niego, i ta wizja mi sie bardzo podoba, to miasto narzuca mieszkancom charakter i czy Breslauer czy Wroclawianin kazden jeden jest dumny ze swojego pieknego miasta.

Jak ja wlasnie.

PF
            • swiblowo Re: Zaczalem czytac 25.08.13, 20:23
              Kolega z uniwerku? Swietnie! Patrz, do czego doszlismy. Rzeczywiscie, zgadzam sie, ze nadaje niepowtarzalny charakter miastu. Watek kryminalny nie byl najmocniejszy:) ale cala otoczka...Sprawia, ze ma sie ochote pobrodzic ciemna noca po ulicach:)
    • felusiak1 żyjemy w surrealistycznych czasach 25.08.13, 00:03
      bzdurny sad wypocił bzdurne prawo. takim oto sposobem niemiec zamieszkały w polsce, który nigdy z Niemcami nie miał nic wspólnego poza koligacjami rodzinnymi będzie wybierał rząd niemcom zamieszkałym w Niemczech, którzy będą ponosić konsekwencje wyboru podczas kiedy polski niemiec będzie ogladał owoce swojego głosu w telewizji i cieszył się, że nie musi tego znosić.
      zawsze byłem zdania, że prawo do głosowania powinni mieć jedynie ci, którzy płacą podatki czyli ci którzy płacą za bilety a nie ci którzy jadą na gapę.
      • eva15 Re: żyjemy w surrealistycznych czasach 25.08.13, 00:10
        Zapewniam cię feluś, że Polak, który opuścił Polskę 20 lat temu albo i więcej, też może brać udział w głosowaniu. To żaden nemiecki fenomen.
        Faktycznie można dyskutować, na ile to sensowne. Zwłaszcza, że tacy US-Polacy mają praktycznie prawie zerowy bieżący kontakt z krajem. Polacy niemieccy mają znacznie większy/częstszy, ale mimo to - faktem jest, że w PL nie mieszkają i nie dzwigają skutków wyborów.
        • igor_uk Obywatel USA rowniez ma prawo, 25.08.13, 00:24
          oddac swoj glos w wyborach,niezaleznie od tego,gdzie on mieszka .Wystarcze za wczas zarejestrowac sie .Co wazne,obywatel USA moze zaglosowac korespondencyjnie,wypelniajac odpowiedni formularz.
          Oczywiscie mnie chodzi o glosowanie federalne,bo w wyborach stanowych ( chyba w wiekszosci Stanach) wchodzi w gre stanowy obowiazek podatkowy.
          felus,czy dobrze mowie?
          • eva15 Re: Obywatel USA rowniez ma prawo, 25.08.13, 00:36
            Naturalnie, że mogą. W Niemczech jest sporo Amis, głównie tych, którzy po odbyciu służby wojskowej nie wrócili do raju:-))) . Łącznie ich liczebność szacuje się na 200-300 tys. i zawsze jak są w USA wybory, to informuje się ich, gdzie mogą oddawać głos.
            • eva15 Re: Obywatel USA rowniez ma prawo, 25.08.13, 00:41
              Jeszcze jakiś czas temu Tina Turner mogła w Niemczech oddawać głos:-) Ale później osiedliła się w Szwajcarii i na koniec olała US-obywatelstwo.
              • felusiak1 Re: Obywatel USA rowniez ma prawo, 25.08.13, 03:10
                obywatele usa zamieszkali za granicą mogą oddać swój głos tylko i wyłacznie drogą pocztową.
            • igor_uk Re: Obywatel USA rowniez ma prawo, 25.08.13, 00:42
              Musze zgodzic sie z felisiem i Toba,odnosnie tego,ze ludzi musza ponosic odpowiedzialnosc za swoj wybor.Poniewaz skutki zlego wyboru odczuwaja tylko ci,kto mieszka w Kraju.
              • eva15 Re: Obywatel USA rowniez ma prawo, 25.08.13, 00:43
                Dlatego ja nie głosuję, świadomie.
                • igor_uk Re: Obywatel USA rowniez ma prawo, 25.08.13, 00:48
                  Ja raz zaglosowalem,oddajac glos na Komorowskiego.Zrobilem to ze wzgledu na dobro tych Polakow,ktore pozostali sie w Kraju.
                  • eva15 Re: Obywatel USA rowniez ma prawo, 25.08.13, 00:52
                    Błąd! Zrobiłeś Komorowskiemu dobrze:-)
                    • igor_uk Re: Obywatel USA rowniez ma prawo, 25.08.13, 01:47
                      Uwazasz,Ewo,ze Kaczynski byl by lepszy?
                  • swiblowo Re: гocпoди бo&# 25.08.13, 00:58
                    ...Igor zlituj sie! A to rozbiory byly z troski o los klotliwych Polakow, a to glosujesz ze wzgledu na dobro Polakow w kraju. To juz Janine Ochojska zaczyna przypominac.
                    • igor_uk swiblowo,litosci. 25.08.13, 01:54
                      czy Tobie rowniez trzeba wszystko wyjasniac na palcach?
                      Opisalem sytuacje,z punktu widzenia Panstw,uczestniczacych w rozbiorach Polski .Nie dokonalem zadnej oceny ich poczynan.jedynie do czego posunelem sie,to do stwierdzenia,ze Polace sami sprowokowali "rozbieracze",ciagle klocac sie miedzy soba i przy tym sprobowalem odrazu usprawiedliwic Polakow,wskazujac tych,kto wsrod Polakow mogl macic.
                      Co do wyboru Komorowskiego.
                      Tak naprawde wyboru nie bylo,albo Kaczynski i ponowna wojna wszystkich ze wszystkimi.Albo Komorowski,polityk ,mozno powiedziec ,nijaki,ale dla roli Prezydenta w RP pasujacy,jak najbardziej :-)
                      • swiblowo Re: PR 25.08.13, 02:17
                        Nie trzeba mi na palcach nic wyjasniac.
                        Ja tez nie oceniam Ochojskiej, po prostu mowie : - to Janina Ochojska.
                        Masz talent do public relations. Ale ciezko z polskimi baranami, nie? Nic nie kapuja. Na palcach im trzeba i nawet pomagac w wyborach prezydenta.
                  • g-48 Re: Obywatel USA rowniez ma prawo, 25.08.13, 23:03
                    Ja raz zaglosowalem,oddajac glos na Komorowskiego.Zrobilem to ze wzgledu na dob
                    > ro tych Polakow,ktore pozostali sie w Kraju.
                    No to ladnie zes sie razem z absztyfikantem odgryzl na tych co w Polsce zostali.
          • felusiak1 Re: Obywatel USA rowniez ma prawo, 25.08.13, 03:08
            igor_uk napisał: Oczywiscie mnie chodzi o glosowanie federalne,bo w wyborach stanowych ( chyba w wiekszosci Stanach) wchodzi w gre stanowy obowiazek podatkowy.
            felus,czy dobrze mowie?

nie dobrze. nie ma żadnego obowiązku podatkowego. należy się jedynie zarejestrować.
            • mara571 Re: Obywatel USA rowniez ma prawo, 25.08.13, 11:34
              Felusak, a to juz nie ma obowiazku skladania deklaracji podatkowych przez obywateli USA tamze, bez wzgledu na to gdzie obywatel amerykanski aktualnie mieszka i osiaga dochody?
              • felusiak1 Re: Obywatel USA rowniez ma prawo, 25.08.13, 17:50
                obowiazek składania zeznań podatkowych został rozszerzony do niesamowitych rozmiarów ale to nie ma nic wspólnego z udziałem w wyborach.
            • igor_uk A jednak jest dobrze,felus. 25.08.13, 15:57
              Widzisz li,feleus,ja nie mam zadnego pojecia o prawie wyborczym w USA,dla tego przed tym,jak napisalem,sprawdzilem ,jak to wyglada.
              I to znalazlem:
              Głosowanie za granicą

Głosowanie korespondencyjne dla obywateli Stanów Zjednoczonych przebywających za granicą.........................

Głosowanie i podatki

Głosowanie na kandydatów na stanowiska federalne nie wpływa na federalny czy stanowy obowiązek podatkowy. Głosowanie na kandydatów na stanowe lub lokalne stanowiska może mieć wpływ na stanowy obowiązek podatkowy. W razie wątpliwości należy skontaktować się z prawnikiem.

W sumie drobiazg,prawdopodobnie w twoim stanie takiego obowiazku nie ma..
              • felusiak1 Re: A jednak jest dobrze,felus. 25.08.13, 17:57
                nie taki drobiazg. płacenie podatków w danym stanie nie jest warunkiem uczestniczenia w wyborach ale może być konsekwencją gdyż głosując w stanie alabama deklarujesz iż jesteś rezydenten stanu a zatem jeśli osiągasz dochód powinieneś zapłacić podatki.
                nie mam najmniejszego pojecia czy jest jkiś stan ściagajacy podatki od dochodów uzyskanych za granicąa
      • polski_francuz Obawiam sie 25.08.13, 00:11
        ze to nie jest surrealizm tylko wlasnie niemieckie macenie w polskiej wodzie. Jest wielu etnicznych Polakow w Niemczech m.in. w Renanii-Westfalli n.p. ci ktorzy wyemigrowali w latach 20-tych do pracy w kopalniach. Ale nie slyszalem, zeby im hurtem dano prawo do glosowania w Polsce.

Tym bardziej, ze ogolnie, jak pisze autor artykulu, traci sie prawo glosowania po 15 latach za granica.

PF
        • eva15 Re: Obawiam sie 25.08.13, 00:18
          Gdybyś rozumiał angielski, to zrozumiałbyś, co autor pisze. On tylko pisze:

The new status is unprecedented in Europe, where most citizens lose their right to vote in their home country after approximately 15 years

Niech ci to ktoś przetłumaczy.
        • eva15 Re: Obawiam sie 25.08.13, 00:24
          A hurtem (albo i niehurtem), biedaku, można przyznać prawa tylko WŁASNYM obywatelom. Wielu Polaków etnicznych w Nadrenii-Westfalii nie posiada już polskiego obywatelstwa, to zbyt stare dzieje. Ale ci, którzy posiadają, mogą iść do polskich urn wyborczych.
    • felusiak1 ubiegło uwadze 25.08.13, 03:10
      moi drodzy w tym wypadku mówimy o obywatelu polskim z dziada pradziada i jednocześnie obywatelu niemieckim od niedawna. jeśli tenże obywatel głosuje w wyborach niemieckich to nie powinien głosować w wyborach polskich.
      w usa jest to rozwiazane w prosty sposób. podwójny obywatel, który głosuje w wyborach w kraju swego nieamerykańskiego obywatelstwa może zostać pozbawiony obywatelstwa usa, tak mówi prawo chociaż nikt go nie egzekwuje. w momencie przyjecia obywatelstwa usa zrzekamy się lojalności wobec kraju pochodzenia. udział w wyborach traktowany jest jako
      złamanie jedynego warunku bycia obywatelem usa.
      ps.
      • misterpee Re: ja jestem od 200 lat takze austriakiem 25.08.13, 03:40
        i glosuje gdzie sie da , bardzo lubie glosowac ! Uwazam ze Tusk rowniez powinien glosowac na Merkel. Tak sie sklada ze nigdy nie jestem w jakoms kraju podczas wyborow, a o pocztowej mozliwosci nie slyszalem , ani nie znam formalnosci z tym zwiazanych.
        Glosowanie to patyriotyuczny obowiazek zgodnie ze starym powiedzeniem - 'zamiast trzepac ****** w kacie zloz swoj glos w jednosci froncie', AMEN.
        • mara571 A masz austryjacki paszport? 25.08.13, 06:12

• mara571 a moze troche o przyczynach tej sytuacji? 25.08.13, 07:56
        na poczatku transformacji ktorys z polskich rzadow, przypuszczalnie rzad Mazowieckiego, zgodzil sie nie tylko na przyznanie praw mniejszosci narodowej Niemcom zamieszkujacm pruede wszystkim Opolszczyzne, ale na fakt, ze te osoby beda mialy dwa paszporty.
        Prawde mowiac, Kohl nakazujac urzednikom konsularnym wydawanie paszportow Niemcow w Polsce i w Rumunii naruszyl niemieckie prawo, ktore wowczas nie dopuszczalo podwojnego obywatelstwa. W latach 90-tych XX wieku chodzilo glownie o mozliwosc podjecia pracy zarobkowej w Niemczech bez specjalnego zezwolenia. Z czego Niemcy z Polski i z Rumuni, albo jak chca niektorzy Polacy/Rumuni z niemieckim rodowodem skwapliwie korzystali.
        • polski_francuz Etniczny 25.08.13, 09:54
          to slowo mi sie nie podoba. Smierdzi na odleglosc Rassenamtem, ktory sprawdzal w ilu procentach jest sie Zydem.

Jak mowisz etniczny Niemiec to musisz jakos te etnicznosc sprawdzic. Jak? Wymiary czaszki, niebieskie oczy a moze wzrost powyzej 1,80 m. To pachnie bzdura na odleglosc. No wiec moze rodzina. Ale co z rodzina, jesli Polski nie bylo na mapach swiata do 1918 roku a wiec i Polakow nie bylo. Moj Tata mial w dowodzie wpisane miejsce urodzenia Wilno (ZSRR) no wiec co jestem moze sowietem?

Nie podoba mi sie ta inicjatywa. Bardziej by mi sie podobal europejski paszport. O wiele bardziej.

PF
      • polski_francuz Dokladnie 25.08.13, 10:09
        "obywatel głosuje w wyborach niemieckich to nie powinien głosować w wyborach polskich"

Tak mysle.

PF
      • eva15 Re: ubiegło uwadze 25.08.13, 10:26
        No ale przecież Polonia amerykańska masowo głosuje w polskich wyborach. Czyżby miała tylko polskie obywatelstwo?
        • felusiak1 Re: ubiegło uwadze 25.08.13, 18:01
          to nie polonia głosuje lecz ci którzy są w usa na robotach.
          • eva15 Re: ubiegło uwadze 25.08.13, 18:40
            Nie, nie tylko. Mam w USAA rodzinę i znajomych, żyją tam od lat.
    • borrka "Smietnik malych narodow" 25.08.13, 08:52
      Rzekl byl Führer i mial racje.
      Sam Rajch kwalifikuje sie dzis jako maly narod.
      Mentalnie.
      To europejskie i w sumie dosc sympatyczne.

Moim zdaniem lepsze, niz dasy upadlych imperiow w rodzaju Matuszki.

Bez znaczenia ile mamy obywatelstw, o ile nie jest to wykorzystywane politycznie.
      A w Unii specjalnie nie jest, bo to (jak wyzej) smietnik malych narodow.
      Problemy powstaja na marginesie w rodzaju BdM, polskich kiboli, UNA/UNSO.

Chcemy spokoju w Europie, integrujmy sie.
      Wieczne szczekanie wrogow Unii, podsycane z Moskwy, nie ustanie.
      Ale bedzie jedynie egzotyka.
      Cos, jak natretna sekta religijna.
      • mara571 Re: "Smietnik malych narodow" 25.08.13, 09:18
        borrka napisał:

> Bez znaczenia ile mamy obywatelstw, o ile nie jest to wykorzystywane polityczni
        > e.

> A w Unii specjalnie nie jest, bo to (jak wyzej) smietnik malych narodow.
        > Problemy powstaja na marginesie w rodzaju BdM, polskich kiboli, UNA/UNSO.

> Chcemy spokoju w Europie, integrujmy sie.

Pytanie jak. Jak mamy sie integrowac? Tak jak w obecny biurokratyczny sposob, kiedy moloch z Brukseli narzuca wszystkim nacjom idiotyczne przepisy unifikacyjne, ktorych wprowadzenie w zycie pozwala znajomym krolika zarobic miliardy ( patrz ustawa smieciowa w Polsce).
        Czy chcesz czy nie chcesz: kryzys, ktory potrwa jeszcze bardzo dlugo bedzie prowadzil do protestow spolecznych i wzmocnienia partii narodowych. I bylabym wdzieczna gdybys zauwazyl, ze problem "kiboli" dotyczy nie tylko Polski. Hiszpanscy kibole spuscili manto kibicom Legii w Sewilli, w Bukareszcie tez nie bylo spokojnie. Nawet na spokojnym dotad stadionie Schalke w Gelsenkirchen interweniowala (bardzo brutalnie) policja.
        Poczytaj lokalna prase niemiecka, a dowiesz sie co sie dzieje na meczach trzeciej i czwartej ligii w Niemczech.
        > Wieczne szczekanie wrogow Unii, podsycane z Moskwy, nie ustanie.
        Ja sadze, ze Bruksela jest dla Moskwy bardzo pozyteczna. Teraz w jednym miejscu mozna lobbowac, kupowac dyrektywy korzystne dla Rosji. Sa jeszcze problemy, ale to tylko kwestia czasu i pieniedzy.
        • kaszebe12 Francja , czyli prawdziwy "smietnik"... 25.08.13, 10:00
          My juz nie mamy takich problemow , skoro nasz Wodz Naczelny obiecal przyznanie praw wyborczych obywatelom spoza UE (patrz -Magreb). -Slowo "etniczny" nie ma zapachu politycznej niepoprawnosci ?
        • borrka Zwracasz uwage na elementy negatywne. 25.08.13, 10:08
          Oczywiscie, ze sa, choc brukselska biurokracja, to zbawienie dla krajow wschodnioeuropejskich, zniszczonych przez sowiecka Rosje.
          Ale, oprocz stopnia zakrzywienia bananow, politpoprawnosci i jedynie slusznych zwiazkow homo, mamy otwarte granice, wspolnote gospodarcza i kiedys, daj Boze, europejski "komitet centralny", o jakiej takiej sile wykonawczej.

Patologie sa zawsze bardziej widoczne, niz plusy.
          A Rosja ma z Unia problem zupelnie podstawowy:
          Nie moze skutecznie "rozgrywac" politycznie i gospodarczo poszczegolnych panstw i do tego, spoleczenstwo rosyjskie czuje sie marginalizowane w Europie.

A dla Rosji USA , to raczej mit niedoscigniony, ale Europa, jak w soczewce, skupia wszystko o czym marza Matuszkanistas - zamoznosc, cywilizacja, porzadek prawny, tradycja kulturowa.

Chyba rozumiesz, ze sie do tego nie przyznaja, ale potwornie zazdroszcza.
          • eva15 EU to ZSRR z ludzką twarzą 25.08.13, 10:38
            Przedukaj sobie niższy artykuł o tym, czym stała się EU. Autor z całą pewnością nie jest sympatykiem antyeuropjeczyków, po prostu obiektywnie ocenia sytuację:

www.welt.de/debatte/henryk-m-broder/article119345809/EU-wird-zur-Sowjetunion-mit-menschlichem-Antlitz.html
            • borrka Szereg slusznych uwag... 25.08.13, 11:01
              I brak jasnej konkluzji.
              Oczywiscie, urawnilowka (jakakolwiek) jest glupia, ale stanowi to jedynie wskazowke, czego powinno sie unikac.
              A porownanie Unii do zbrodniczej klatki narodow, CCCP, obraza moj zdrowy rozsadek.

Zapewniam Cie, Effciu, ze nie cierpie poprawnosci made in Yurop.
              Ale nie przekresla to samego pomyslu Unii.
              • eva15 Re: Szereg slusznych uwag... 25.08.13, 11:40
                Czyli, wygląda na to, że zdrowego rozsądku ci brak. Broder pisze wyraźnie, że główna różnica to brak fizycznych prześladowań, choć sądząc p najnowszych wydarzeniach w Niemczech można z tym polemizować.
                Sytuacja rozwija się szybko...
                • borrka Broder nie rozumie CCCP, bo i skad? 25.08.13, 11:52
                  Winien unikac takich porownan, bo mu nie wychodza.
                  On nie uswiadamia sobie skali sowieckiej pogardy dla czlowieka, przy ktorej III Rzesza, to byl kindergarten.
                  • eva15 Re: Broder nie rozumie CCCP, bo i skad? 25.08.13, 11:59
                    Borrcia, dyletancie, przeczytaj sobie skąd pochodzi Broder.
                    • borrka Wiem, skad pochodzi. 25.08.13, 12:02
                      Ty tez z Polski pochodzisz i o Rosji nie masz zielonego pojecia.
                      • eva15 Re: Wiem, skad pochodzi. 25.08.13, 12:03
                        Naturalnie, na Rosji znasz się tylko ty. i to tak, że Rosjanie pękają ze śmiechu:-)
                  • mara571 Re: Broder nie rozumie CCCP, bo i skad? 25.08.13, 12:08
                    mediathek.daserste.de/sendungen_a-z/12449986_entweder-broder-die-europa-safari/12655490_folge-3-im-osten-viel-neues
                    Juz w czwartej minicie zrozumiesz skad on to zna.
                    • eva15 Re: Broder nie rozumie CCCP, bo i skad? 25.08.13, 12:17
                      Nie przekonasz borrci. On się uważa za jedynego znawcę Rosji, ku wielkiej uciesze Rosjan, którzy mają się z czego pośmiać.
            • mara571 Henryk Modest Broder i wszystko jasne 25.08.13, 11:16
              ale, ze Frida S. pozwala na drukowanie w Die Welt takich artykulow mnie zaskoczylo.
              Dla niezorientowanych Frieda S. byla ostatnia zona Springera i jego glowna dziedziczka. Zobowiazala sie do prowadzenia wydawnictwa w duchu samego tworcy.
              • eva15 Re: Henryk Modest Broder i wszystko jasne 25.08.13, 11:37
                Co jest jasne? Kim jest Broder wiadomo ale to nie zmienia faktu, że ma w pełni w tym atrtykule rację.

Die Welt od dawna jest relatywnie krytycznie nastawiony do euro. Podobnie jak FAZ, WiWo i po części Handelsblatt.
                • eva15 Jest już video z ataku na Lucke 25.08.13, 11:48
                  www.youtube.com/watch?v=rmu33yDm7IQ
                  • kaszebe12 Eeee tam... 25.08.13, 12:21
                    ...tez mi metoda. -Bez nozy , bez oblewania kwasem, bez mordobicia...
                    • eva15 Re: Eeee tam... 25.08.13, 12:41
                      Tego nie widać na tym video, bo ono nie obejmuje wszystkiego, ale jeden z napastników ranił nożem jednego z uczestników. Łącznie, jak podaje policja, było 16 rannych/poszkodowanych skutkiem użycia gazu.
          • romrus Czemu zazdroszcza, Borat? 25.08.13, 14:00
            borrka napisał:
            > Europa, jak w soczewce, skupia wszystko o czym marza Matuszkanistas - zamoznosc, cywilizacja, porzadek prawny, tradycja kulturowa.
            > Chyba rozumiesz, ze sie do tego nie przyznaja, ale potwornie zazdroszcza.

Zamoznosci? Glupi zart.
            W Europie bezrobocie i polowa Europejczykow zasuwa za 5-6 euro na godzine, z czego po opodatkowaniu zostaje 3, a potem tankuje samochody po 2 za litr.
            Rosja dawno osiagnela poziom netto-wyplat Europy Wschodniej.
            Wiele mieszkancow duzych miast i regionow ropo- i gazo- nosnych zarabia jak prawdziwa Europa.

Teraz "bogaci" Europejczycy rabuja "biednych" Rosjan na ulicach europejskich miast.
            W ciagu 2 tygodni w Torino dziwczyny z naszej druzyny pozbyli sie pare portfeli i pare komorek, ktory byli wyciety z plecakow, a jednej zerwali zloty lancuch z szyi w bialy dzien w centrum Torino, i zaden, zaden z przechodni nawet sie nie poruszyl.

Na poczatku 90-ch w Rosji trzeba bylo pilnowac czapki na glowie, a kolczyki wyrywali z uszy razem z miesem. Teraz w duzych miastach portfela tez trzeba pilnowac jak i wszedzie, ale zeby w centrum miasta w bialy dzien zerwali zloto z szyi jest rzecza niemozliwa, bo przechodni linczuja bez zadnej policji.

Debilnej powprawnosci politycznej i hipokryzji?

Demokracji, czyli na dzis rzadam biurokratow z Brukseli, ktorych nikt nie wybieral?

Wszechwladze pedalstwa?

Afrikano-arabskiej immigracji, ktora zalewa UE?

Daj sie siana, Borrat.
            Nawet nie smiesznie.
            • eva15 Re: Czemu zazdroszcza, Borat? 25.08.13, 14:39
              Borrcia tęskni za Europą, której już nie ma. Bogata, stabilna, bezpieczna EU skończyła się wraz z rozszerzeniem na Wschód .
              Borrcia nawete nie wie, że on jest jednym z tych, którzy tę Europę pogrzebali:-)
              • romrus Duzo tu jest takich, 25.08.13, 14:51
                eva15 napisała:
                > Borrcia tęskni za Europą, której już nie ma. Bogata, stabilna, bezpieczna EU skończyła się wraz z rozszerzeniem na Wschód .
                > Borrcia nawete nie wie, że on jest jednym z tych, którzy tę Europę pogrzebali:-)

...co nie zauwazyli, ze czasy troche sie zmenili.

Rosja pozbyla sie balastu, a Europa go zaladowala az po kraj burtow.

Co do tematu watku, nie rozumiem o jakich Niemcow chodzi.

Maja czy nie obywacelstwo niemieckie?

Jesli maja, to nic w tym nie ma nadzwyczajnego, ale jesli chodzi o "etnicznych Niemcow" z polskimi paszportami - to naprawde duza przesada.
                • eva15 Re: Duzo tu jest takich, 25.08.13, 15:38
                  Chodzi o Niemców polskich, którzy mają i polskie i niemieckie obywatelstwo.
                  • eva15 Re: Duzo tu jest takich, 25.08.13, 15:40
                    Dobrze objaśnia problem niejaki aby:

forum.gazeta.pl/forum/w,50,146538875,146544523,Re_Etniczni_Niemcy_w_Polsce.html
            • borrka Czuchoncom dobrze.... 25.08.13, 15:18
              Gdy kartofli na samogon starcza :)

Spytaj sie swojej sasiadki, ktorej zdjecie wisi na portalu mail order brides z Matuszki, czego ona szuka na Zachodzie.

Czesc ludzi ma dosc waszego totalnego bardaku, oplutych chodnikow, osran.ch podworek i koslawych rakuszek pod chruszczowkami.
              Potwornej korupcji, bezkarnosci milicji i wszechwladzy prowincjonalnych czynownikow.
              Pijanych, nieodpowiedzialnych facetow.

Czesc cierpi biede, a ze na Zachodzie nigdy nie byla, mysli , ze tam wszystko za darmo.
              A babuszki z Miedwiedkowa chcialyby raz w zyciu do dentysty !

Co do imigrantow, macie ich rownie duzo i rownie malo uzytecznych.
              Jeszcze was bija, niedobrzy:)
              • romrus Czuchoncom nie zle:-) 25.08.13, 16:42
                borrka napisał:
                > Spytaj sie swojej sasiadki, ktorej zdjecie wisi na portalu mail order brides z Matuszki, czego ona szuka na Zachodzie.

Moja sasiadka z naprzeciwka jest weterynarem i lesbijka, dobrze sobie radzi i nie ma zamiaru wyjezdzac z Rosji.
                Dwie innych, mieszkajacych obok, sa mezatki i tez u nich wszystko w porzadku.

> Czesc ludzi ma dosc waszego totalnego bardaku, oplutych chodnikow, osran.ch podworek i koslawych rakuszek pod chruszczowkami.

Tu masz zdziejcia ze stolicy twojej ukochanej Mordowii.
                images.yandex.ru/yandsearch?stype=image&lr=2&source=psearch&text=%D1%81%D0%B0%D1%80%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA
                Troche inaczej wyglada niz piszesz, co?

Czesc ludzi w kazdym kraju ma na$rane w glowie, czemu ty sluzysz przykladem.

I to jest wlasnie ta czesc, o ktorej piszesz:
                > na Zachodzie nigdy nie byla, mysli , ze tam wszystko za darmo.

Moze i byla raz na wycieczke do Czech. Z okna busa wszystko im sie spodobalo.

> Potwornej korupcji, bezkarnosci milicji i wszechwladzy prowincjonalnych czynownikow.
                > Pijanych, nieodpowiedzialnych facetow.

Daj sie siana, progadisto.
                Rosja to nie raj, ale sie zmenia az tak szybko, ze cie szlag trafia ze zlosci.

> Czesc cierpi biede,
                > A babuszki z Miedwiedkowa chcialyby raz w zyciu do dentysty!

Te akurat nikomu zazdroszcza.
                Sa cierpliwy i odporny.
                Zadnych kompleksow nie maja, dzien przezyl i juz jest dobrze.

> Co do imigrantow, macie ich rownie duzo i rownie malo uzytecznych.

Malo uzytecznych nie mame, albo pracowac - albo na wyjazd.

Deportowano 900 tys. Uzbekow, 400 tys. Tadzykow, i ba, 500 tys. Ukraincow:-)
                rus.kg/news/cccr/10425-400-tysyach-deportirovannyh-tadzh-migrantov-v-ozhidanii-vozvrascheniya-v-rossiyu.html
                Chcialbym zobaczyc jak Unia teraz deportuje Libijczykow, Syrijczykow, Somalijczykow, Sudanczykow, etc, ze o uzytecznych Czeczencach w Polske nie wspominam:-)
            • mara571 Re: Czemu zazdroszcza, Borat? 25.08.13, 16:30
              romrus napisał:

> Zamoznosci? Glupi zart.
              > W Europie bezrobocie i polowa Europejczykow zasuwa za 5-6 euro na godzine, z cz
              > ego po opodatkowaniu zostaje 3, a potem tankuje samochody po 2 za litr.
              > Rosja dawno osiagnela poziom netto-wyplat Europy Wschodniej.

Pomylila sie sie zamoznosc z zarobkami Romrusie. Zamozosc w dzisiejszych czasach jest wynikiem wysokich dochodow i ich rozsadnego inwestowania przez dlugie lata. W spoleczenstwach zachodnich przez pokolenia, bo ich nikt w miedzyczasie nie wywlaszczyl.
              Moja przyjaciolka zyjaca od lat w USA i jej amerykanski maz byli zdumieni, kiedy przed przeprowadzka do domu starcow tesc wylozyl karty na stol i pokazal co ma. A zyli z zona dosc skromnie i trojki dzieci nie rozpieszczali.
              Takich ludzi sa miliony za zachod od Odry. To nie sa ci nowobogaccy, obojetnie z jaka kasa powstala po roku 1990 na wschod od Odry.

> Wiele mieszkancow duzych miast i regionow ropo- i gazo- nosnych zarabia jak pra
              > wdziwa Europa.
              >
              > Teraz "bogaci" Europejczycy rabuja "biednych" Rosjan na ulicach europejskich mi
              > ast.
              > W ciagu 2 tygodni w Torino dziwczyny z naszej druzyny pozbyli sie pare portfeli
              > i pare komorek, ktory byli wyciety z plecakow, a jednej zerwali zloty lancuch
              > z szyi w bialy dzien w centrum Torino, i zaden, zaden z przechodni nawet sie ni
              > e poruszyl.
              Chyba nie byles pierwszy raz we Wloszech: znajomemu ukradli tam nawet paszporty na Placu Sw. Piotra w Watykanie. A tkwily w zaszytej kieszeni spodni. Nawet sie nie zorientowal kiedy.
              > Na poczatku 90-ch w Rosji trzeba bylo pilnowac czapki na glowie, a kolczyki wyr
              > ywali z uszy razem z miesem. Teraz w duzych miastach portfela tez trzeba pilnow
              > ac jak i wszedzie, ale zeby w centrum miasta w bialy dzien zerwali zloto z szyi
              > jest rzecza niemozliwa, bo przechodni linczuja bez zadnej policji.

> Debilnej powprawnosci politycznej i hipokryzji?
              Tak ich wychowano, jak kiedys wychowywano Polakow, Rosjan i inne nacje w wiarze o nieomylnosci jedynej wlasciwej partii. I sie skonczylo.
              > Demokracji, czyli na dzis rzadam biurokratow z Brukseli, ktorych nikt nie wybie
              > ral?
              Tez sie skonczy, miejmy nadzieje, ze bez krwawej rewolucji lub wojny.
              > Wszechwladze pedalstwa?
              Bedzie trudno z tym skonczyc.
              > Afrikano-arabskiej immigracji, ktora zalewa UE?
              Dzieki duzym pieniedzom w terazniejszej Rosji tez macie gigantyczna emigracje z bylych azjatyckich republik. Na szczescie nie dajecie zasilkow i ci ludzie pracuja. Ale odrobina praw im sie nalezy.
              Nigdzie nie jest rozowo. A w zyciu tak jest, ze raz sie jest na wozie raz pod wozem.
              A prawdziwych mezow stanu, ktorzy potrafia myslec perspektywicznej bialej rasie brakuje.
              • mara571 i jeszcze jedno 25.08.13, 16:38
                wbrew temu co piszesz sa Rosjanie, ktorzy sa zadowoleni z obecnego stanu rzeczy, ale nie do konca. ialam takiego wspolpracownika, ktory ozenil sie z dziewczyna z St. Petersbuga. Oni sa nadal bardzo zadowoleni, ze ich jedyny wnuk wychowuje sie Niemczech. Ich zachwyca najbardziej lekkosc zycia na codzien, jak to okreslaja. Mozliwosc zalatwienia wielu spraw przez telefon, jasne reguly zycia spolecznego, porzadek, stosunkowo niskie ceny i gotowosc udzielenia pomocy. Oczywiscie w tzw Brennpunktach w czasie wizyt w Niemczech nie bywaja.
                • romrus Re: i jeszcze jedno 25.08.13, 17:15
                  mara571 napisała:
                  > wbrew temu co piszesz sa Rosjanie, ktorzy sa zadowoleni z obecnego stanu rzeczy, ale nie do konca. ialam takiego wspolpracownika, ktory ozenil sie z dziewczyna z St. Petersbuga. Oni sa nadal bardzo zadowoleni, ze ich jedyny wnuk wychowuje sie Niemczech. Ich zachwyca najbardziej lekkosc zycia na codzien, jak to okreslaja. Mozliwosc zalatwienia wielu spraw przez telefon, jasne reguly zycia spolecznego, porzadek, stosunkowo niskie ceny i gotowosc udzielenia pomocy. Oczywiscie w tzw Brennpunktach w czasie wizyt w Niemczech nie bywaja.

Czy ja pisalem ze takich nie ma, a w Rosji raj na Ziemi i wszystko rozowo?

To prawda ze ta "lekkosc zycia na codzien", to akurat to, czego w Rosji brakuje.
                  Kiedys bylem w szoku - w ciagu 5-7 minut zarejestrowalem na siebie samochod w Holandii.
                  Na poczcie. Bez zadnej kolejki. Bezplatnie. Nie do wiary.

To jak w kawalu o angielskim trawniku.
                  Dlaczego macie taki piekny trawnik? Co z nim robicie?
                  Nic, tylko strzyzeme. 300 lat bez przerwy.

Okolo 15% zastanawia sie nad wyjazdem z Rosji, tyle ze 80% z nich nie zdaje sie sprawy czym bedzie tam zarabiac na zycie.
              • romrus Re: Czemu zazdroszcza, Borat? 25.08.13, 17:04
                mara571 napisała:

> Pomylila sie sie zamoznosc z zarobkami Romrusie. Zamozosc w dzisiejszych czasach jest wynikiem wysokich dochodow i ich rozsadnego inwestowania przez dlugie lata. W poleczenstwach zachodnich przez pokolenia, bo ich nikt w miedzyczasie nie wywlaszczyl.
                > Moja przyjaciolka zyjaca od lat w USA i jej amerykanski maz byli zdumieni, kiedy przed przeprowadzka do domu starcow tesc wylozyl karty na stol i pokazal co ma. A zyli z zona dosc skromnie i trojki dzieci nie rozpieszczali.
                > Takich ludzi sa miliony za zachod od Odry. To nie sa ci nowobogaccy, obojetnie z jaka kasa powstala po roku 1990 na wschod od Odry.

Z tym sie zgadzam, ale trafilo mi niedawno badanie o wartosci majatku przecietnych ludzi na Zachodzie. Nie pametam dokladnie jaki byli podany kwoty po krajam, ale bylem zdziwiony, ze na dzis kazdy mieszkaniec Moskwy, Petersburgu i nawet innych duzych miast Rosji ma nawet wiecej, ze wzgladu na cene nieruchomosci. W Moskwie nie mieszkan ponizej 150 tys.$, w Petersburgu ponizej 100 i w innych duzych miastach - ponizej 70, na samochodach Rosjanie rowniez nie oszczedzaja.

> Chyba nie byles pierwszy raz we Wloszech: znajomemu ukradli tam nawet paszporty na Placu Sw. Piotra w Watykanie. A tkwily w zaszytej kieszeni spodni. Nawet sie nie zorientowal kiedy.

W kazdym duzym miasce trzeba uwazac, u nas tez oczewiscie kradna.
                W Barselonie u mnie probowali wyciagnac portfel, ale w porownaniu z moim doswiadczeniem rodem z lat 90-ch te nacpani chlopak i dwie dziwczyny to byli nedzny amatorzy:-)
                W Rzymie to normalka, dalej na Poludzien jeszcze gorzej, ale nie spodziewalem sie tego na Polnocy.

> Tak ich wychowano, jak kiedys wychowywano Polakow, Rosjan i inne nacje w wiarze o nieomylnosci jedynej wlasciwej partii. I sie skonczylo.
                > Tez sie skonczy, miejmy nadzieje, ze bez krwawej rewolucji lub wojny.

Uwazasz ze u nich tez sie skonczy?
                Watpie.
                Musi wydarzyc sie cos takiego, o czym nawet myslec nie chce.

> > Wszechwladze pedalstwa?
                > Bedzie trudno z tym skonczyc.

Jesli z tym trudno, to z ogolna poprawnoscia w ogole sie nie da.

> Dzieki duzym pieniedzom w terazniejszej Rosji tez macie gigantyczna emigracje z bylych azjatyckich republik. Na szczescie nie dajecie zasilkow i ci ludzie pracuja. Ale odrobina praw im sie nalezy.

Odrobine maja, kiedy pracuja legalnie i nie dopuszczaja wykroczen.

Deportowano z zakazem wjazdu na 3-5 lat:
                900 tys. Uzbekow,
                500 tys. Ukraincow,
                400 tys. Tadzykow.

Porzadek musi byc.

> Nigdzie nie jest rozowo. A w zyciu tak jest, ze raz sie jest na wozie raz pod wozem.
                > A prawdziwych mezow stanu, ktorzy potrafia myslec perspektywicznej bialej rasie brakuje.

I to jest czysta prawda, pelna zgoda.
                • mara571 Re: Czemu zazdroszcza, Borat? 25.08.13, 17:28
                  romrus napisał:

> Z tym sie zgadzam, ale trafilo mi niedawno badanie o wartosci majatku przecietn
                  > ych ludzi na Zachodzie.
                  To badanie, ktorego wyszlo, ze Niemcy sa biedniejsi anizeli Slowacy najlepiej zapomnij.

> Nie pametam dokladnie jaki byli podany kwoty po krajam,
                  > ale bylem zdziwiony, ze na dzis kazdy mieszkaniec Moskwy, Petersburgu i nawet
                  > innych duzych miast Rosji ma nawet wiecej, ze wzgladu na cene nieruchomosci. W
                  > Moskwie nie mieszkan ponizej 150 tys.$, w Petersburgu ponizej 100 i w innych d
                  > uzych miastach - ponizej 70,
                  Ceny nieruchomosci moga sie szybko i gwaltownie zmienic, przypominam amerykanski krach.
                  Posiadanie jedno mieszkania, ktore dana osoba zamieszkuje sama i na dodatek nie zdazyla jeszcze splacic kredyu hipotecztonego nie mozna porownywac z zamoznoscia ludzi posiadajaych kilka domow czynszowych, firmy warte miliony, duze pakiety akcji, sztabki zlota w sejfach bankowych itd.
                  Szacunki mowia, ze Niemcy beda do roku 2020 dziedziczyc po przodkach majatek wart 2,2 biliona euro. Przecietny dziedziczony majatek bedzie wynosil 305 tys euro, a na jednego spadkobierce przypadnie 153 tys euro.

> na samochodach Rosjanie rowniez nie oszczedzaja.
                  A moze niektorzy powinni. Ten temat znam dobrze, pojawia sie zawsze, kiedy moja druga polowa chce zmienic samochod.
                  • eva15 Mara, skąd te dane? 25.08.13, 17:40
                    mara571 napisała:

> romrus napisał:

> > Z tym sie zgadzam, ale trafilo mi niedawno badanie o wartosci majatku prz
                    > ecietnych ludzi na Zachodzie.

> To badanie, ktorego wyszlo, ze Niemcy sa biedniejsi anizeli Slowacy najlepiej zapomnij.

O czym ty dezinformujesz, mara? Jakie badanie twierdzi, że Niemcy są biedniejsi niż Słowacy?

> Posiadanie jedno mieszkania, ktore dana osoba zamieszkuje sama i na dodatek nie
                    > zdazyla jeszcze splacic kredyu hipotecztonego nie mozna porownywac z zamoznosc
                    > ia ludzi posiadajaych kilka domow czynszowych, firmy warte miliony, duze pakiet
                    > y akcji, sztabki zlota w sejfach bankowych itd.

Ceny akcji, czy złota też się mogą zmienić, pdobnie jak ceny mieszkań.
                    • mara571 Re: Mara, skąd te dane? 25.08.13, 17:49
                      www.zeit.de/2013/14/europa-vermoegensverteilung
                      Badanie EBZ:
                      www.t-online.de/wirtschaft/schuldenkrise/id_62903888/ezb-deutsche-beim-vermoegen-ganz-am-ende.html
                      Glowne kryterium: nieruchomosci i w rezultacie wychodza glupoty.
                      Klaro, ze ceny akcji i zlota sie moga zmienic, ale ja pisze o tym co kupione zostalo juz dawno, zeby nie powiedziec bardzo dawno w dobrych czasach.
                      I one sa zrodlem bogactwa niemieckiej klasy sredniej.
                      • eva15 Re: Mara, skąd te dane? No i gdzie ta Słowacja? 25.08.13, 18:31
                        Tu masz obarzowe zestawienie, kto, ile ma wg EZB.
                        Niemcy 195.200 /gospodarstwo domowe, Słowacja -79.700.

www.sueddeutsche.de/wirtschaft/ezb-studie-zu-wohlstand-in-europa-zyprer-reicher-als-deutsche-1.1644668

I to by było na tyle.
                  • romrus Moze i to, nie wiem 25.08.13, 17:58
                    mara571 napisała:
                    > To badanie, ktorego wyszlo, ze Niemcy sa biedniejsi anizeli Slowacy najlepiej zapomnij.

Nie mam linka do oryginalu, ale chodzi o badaniu Banka Europejskiego.

Niemcy:
                    srednio - 195.2 tys.
                    mediana - 51.4 tys. euro;

> > na samochodach Rosjanie rowniez nie oszczedzaja.
                    > A moze niektorzy powinni. Ten temat znam dobrze, pojawia sie zawsze, kiedy moja druga polowa chce zmienic samochod.

Moja zona nie ma prawa glosu:-)
                    • mara571 zapomnij o tym badaniu 25.08.13, 18:21
                      po pierwsze liczono wedlug danych z lat 2008-2010. Stad wysoka pozycja Hiszpanii.
                      Po drugie wzieto do statystyki okresla liczbe gospodarstw domowych, nie pojedynczych osob.
                      Niemcy juz dawno skonczyli z rodzina wielopokoleniowa i gospodarstwa domowe sa mniejsze.
                      Nie wliczono wartosci kapitalowego ubezpieczenia na zycie, najwaznieszego w Niemczech sposobu zabezpieczenia kapitalu na starosc.
                    • eva15 Re: Moze i to, nie wiem 25.08.13, 18:34
                      romrus napisał:

> Nie mam linka do oryginalu, ale chodzi o badaniu Banka Europejskiego.
                      >
                      > Niemcy:
                      > srednio - 195.2 tys.
                      > mediana - 51.4 tys. euro;

Dokładnie tak, tu masz linka:

www.sueddeutsche.de/wirtschaft/ezb-studie-zu-wohlstand-in-europa-zyprer-reicher-als-deutsche-1.1644668

Zapomnij opowieści mary, że wyliczono, iż Niemcy są biedniejsi od Słowaków:-)
            • caesar_pl Re: Czemu zazdroszcza, Borat? 25.08.13, 17:25
              zobacz sobie street view od Google,np Moskwa ale po za centrum.Dziadostwo - to w Dortmundzie ktore uchodzi za jedno z najbrzydszych miast w Niemczech jest duzo piekniej.
              Sredni dochod mieszkanca na rok na Zachodzie tak wyglada:
              www.gfk-geomarketing.de/fileadmin/newsletter/pressemitteilung/kaufkraft-europa.html
              Gdzie tam Rosji do Zachodu?Moskwie do Stuttgartu czy Monachium?
              • igor_uk Monachium. 25.08.13, 18:06
                dziadostwo.Wiecej spotkasz na ulice muslimow,niz Niemcow.
                Na chodnikach widac to,co ludzi kupuja w fast foodach.Miasto szare i robi przygnebiajace wrazenie
              • romrus Re: Czemu zazdroszcza, Borat? 25.08.13, 18:14
                caesar_pl napisał:
                > zobacz sobie street view od Google,np Moskwa ale po za centrum.

Moskwa to w ogole dziadowstwo.
                Nie ma tam nic ciekawego po za Placem Czerwonym.

> Sredni dochod mieszkanca na rok na Zachodzie tak wyglada:
                > www.gfk-geomarketing.de/fileadmin/newsletter/pressemitteilung/kaufkraft-europa.html

No i?

"Dies entspricht einer Kaufkraft von 12.802 Euro pro Einwohner im Durchschnitt der 42 Studienländer".

12 tys. euro to ma byc duzo?

Polen - 5756 euro. Majatek?

Miliony Europejczykow zyja tak samo, jak nasza znajoma we Wloszech.

6 euro na godzine x 8 godzin x 30 dni bez wolnych = 1440 euro miesiecznie.

1440 - 40% podatek = 864

864 - 400 wynajem studii - 100 oplat komunalnych = 364 euro na wszystko, jedzenie, ubrania, kosmetiki, etc.

Komunikacja miejska i paliwo - 2-3 razy drozsze od Rosji.

I jeszcze sie cieszy ze ma prace.

> Gdzie tam Rosji do Zachodu?Moskwie do Stuttgartu czy Monachium?
                • borrka Stopa zyciowa wyzsza, niz w Korei Polnocnej ! 25.08.13, 21:21
                  A ta, jak mowi Kim, najwyzsza na swiecie :)

Czukcza, masz pecha.
                  Na tym forum jest pare osob, ktore znaja te luksusy matuszkanskie.

Nie lubie Monachium, ale porownac doń jakiegokolwiek miasta rosyjskiego, nie osmielilbym sie nawet w pijanym widzie.

Nawet te najporzadniejsze maja maksymalnie zapuszczone przedmiescia, no poza paroma zamknietymi osiedlami.
                  Sytuacja mieszkaniowa jest bardzo zla, bo wprawdzie sporo buduja, ale sa to mieszkania makabrycznie drogie.
                  Nie na kieszen klasy sredmiej.
                  No i przybylo wam tych Czukczy, Tadzykow i innych braci po CCCP.

Whatever, skutek jest taki, ze dobrze zarabiajacy specjalisci mieszkaja z rodzina w dwupokojowych chruszczowkach.
                  Standard nie do wyobrazenia (poza Albania).
                  Tych ludzi stac, by pojechac do Turcji, ale nie by porzadnie mieszkac.
                  Z reguly maja wielopokoleniowe dacze rodzicow, ale jak dlugo dzieci chodza do szkoly, musza mieszkac w dwupokoikowej norze.
                  Zreszta na dacze i tak sie nie da dojechac.

Wszelkie wyliczenia dotyczace Moskwy, nijak sie maja glubinki.
                  Tam, w niektorych rejonach Czarna Afryka.
                  • swiblowo Re: Stopa zyciowa wyzsza, niz w Korei Polnocnej ! 25.08.13, 21:51
                    No niestety, niestety...jest to prawda.
                  • romrus Stopa zyciowa a banderowski urojenia 25.08.13, 21:56
                    borrka napisał:
                    > Czukcza, masz pecha.
                    > Na tym forum jest pare osob, ktore znaja te luksusy matuszkanskie.

Jest nawet wiecej niz pare, tyle ze ty do nich nie nalerzysz.

Wszystko co piszesz o polowe pochodzi z przed 20 lat, o polowe - twoje klamstwo i urojenia.

Na klamstwach bylesz przylapany tyle razy, ze musial by miec wstyd.
                    Ale ciebie to nie grozi, bo z zasady go nie masz.
    • aby Re: Etniczni Niemcy w Polsce 25.08.13, 12:49
      Artykuł istnieje tylko w wersji angielskiej (niemieckiej nie znalazłem) i nieuważne czy zbyt swobodne użycie angielskich terminów już prowadzi do nieporozumień. Ale to nie jedyny zarzut jaki możne postawić autorce tego tekstu.
      Pan Bruno Kosak, jeden z organizatorów towarzystwa mniejszości niemieckiej po 1989 roku urodził się przed wojną (dokładnie w 1936) na Opolszczyźnie. Nie jest więc ani 'a Pole of German descent' ani 'an ethnic German', bo w momencie urodzenia, automatycznie, nabył obywatelstwo niemieckie i wychowywał się w niemieckim otoczeniu. Drażniąco protekcjonalne i nieprawdziwe jest twierdzenie, że ludzie tacy jak p. Kosak dostali nieoczekiwanie, fuksem, od sądu w Karlsruhe coś co im się raczej nie należało, bo 'nigdy nie mieszkali w Niemczech'.
      Autorka najpierw sili się na polityczną poprawność przebijającą praktyki PRLu kiedy to obok daty 1936 i miejsca urodzenia Lwów wpisywano ZSRR, a potem niepotrzebnie się nadyma i opowiada bajki.
      Dla niezorientowanego czytelnika zdanie, że 'the German language is still spoken. Even the region's street signs are bilingual' sugeruje, że niemiecki na Górnym Sląsku trzyma się mocno, tak jak np. walijski w Północnej Walii. Nic bardziej mylącego. Pokolenie, które posługiwało się językiem niemieckim na co dzień w większości już odeszło; a choć dwujęzycznych szyldów nie brakuje, ten drugi język to angielski.
      Bzdurą jest twierdzenie, że uprawnienie do głosowania uzyskali 'ethnic Germans living in Poland' w sile ok. 300 tys ludzi (!?) Takie szacunki robiono na początku lat 90-tych, ale od tego czasu okazało się, że trzeba je zrewidować co najmniej o 1/3. A do tego trzeba zrobić jeszcze jedną mocną korektę w dół, bo przecież kilkadziesiąt tysięcy osób spośród deklarujących dziś narodowość niemiecką nie mieszkało w 1937 roku w granicach Rzeszy Niemieckiej, ergo nie mają prawa do niemieckiego obywatelstwa i nie mogą wziąć udziału w wyborach.
      "Many [ethnic Germans] have strong links to Germany such as relatives, property, pensions and bank accounts", ale jeszcze niedawno sporo było starych, schorowanych, osamotnionych, żyjących w nędzy. Dietmar Brehmer, który tych ludzi zbierał i otaczał opieką, próbował uzyskać dla nich choćby minimalne wsparcie ze strony państwa niemieckiego, niestety bez skutku. Najlepszy dowód, że 'ethnic German' nic nie znaczy.
      -----------------
      • eva15 Re: Etniczni Niemcy w Polsce 25.08.13, 14:35
        To są słuszne uwagi, ale mało kto zadał sobie trud, by uważnie i ze zrozumieniem przeczytać ten artykuł.
    • volupte Re: Etniczni Niemcy w Polsce 25.08.13, 14:56
      Jeśli w niemieckich to juz chyba nie w polskich?
    • gandan-10 Re: Etniczni Niemcy w Polsce 25.08.13, 17:07
      polski_francuz napisał:

> bede mogli glosowac w niemieckich wybora
      > ch parlamentarnych.

>
      > Jest ich ponoc okolo 300 tys. I przyznam sie przyznanie im prawa wyborczego w N
      > iemczech co jest bezpredensowym krokiem niezbyt mi sie podoba a juz szczegolnie
      > niepodoba mi sie zdjecie wroclawskiego Rynku do ilustracji tej informacji...
      >
      > PF
      Prosze pana,jest ich jak to pan okreslil o wiele wiecej niz pan sadzi,rynek Breslau nie jest podobizna tego kraju.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka