Dodaj do ulubionych

AfD pojawia sie w nocnych wydaniach wiadomosci

07.09.13, 23:03
niemieckich.
Ponoc w centralach niemieckich partii politycznych zaczyna sie panika, bo moze sie zdarzyc, ze Alternative für Deutschland osiagnie 5 % i wejdzie do parlamentu.
Pokazano wlasnie migawke z wystapienia B. Lucke na wiecu wyborczym. Jego wypowiedz o euro i jego koncu w wyniku kryzysu w Grecji zaklocali mlodzi bez wyraznych emblematow partyjnych wolajacy "Halt die Fresse" po polsku ("zamknij morde").
Link dla niemieckojezycznych podam pozniej, bo na razie dostepna jest wersja "heute" z godz 19.
Obserwuj wątek
    • eva15 Re: AfD pojawia sie w nocnych wydaniach wiadomosc 07.09.13, 23:10
      Podaj, podaj ten link.
      Obserwuję sytuację bardzo uważnie i powoli zaczynam wierzyć, że AfD może przekroczyć próg wyborczy. Brak kasy czyni kreatywnym - AfD ma zdecydowanie najlepszą ze wszystkich partii akcję wyborczą.. Takie events jak w Hamburgu czy ostatnio przed budynkiem EZB we Frannkfurcie to jest ekstra klasa.
      • mara571 Re: AfD pojawia sie w nocnych wydaniach wiadomosc 07.09.13, 23:14
        zagladaj na heute.de
        O Opimpiadzie w Tokio juz jest, ale 3 min o AfD nie ma.
        • eva15 Re: AfD pojawia sie w nocnych wydaniach wiadomosc 08.09.13, 14:17
          Obejrzałam dzisiaj, no i rzeczywiście u establishmentu zaczyna pojawiać się strach.
    • dziadek_alex Re: AfD pojawia sie w nocnych wydaniach wiadomosc 07.09.13, 23:18
      Ja wierze osobiscie, ze te 5% bedzie osiagniete z nawiazka. To milo sie dowiedziec, ze to o czym mowilismy przed miesiacem nagle zaczynaja dostrzegac i zawodowi polityce i badacze opinii publicznej a takze dziennikarze. Naturalnie, ze osiagniecie naprzyklad 10 % spowodowaloby najwieksze trzesienie ziemii w Niemczech od chyba momentu powstania Bundesrepublik. To zrobiloby tak dobrze systemowi partyjnemu i demokracji jak lewatywa na ciezkie i dlugotrwale obzarstwo.
      Czy ogladalas na zywo program M.Ilner ZDF - w czwartek?

Wydaje mi sie , ze taka Partia pod nazwa "Alternatywa dla Polski" czyli ADP wplynelaby nieslychanie przeczyszczajaco na ten stan obstrukcji PO-PiS i inne zalosne partie w Polsce.
      • mara571 FORSA przyznaje, ze to 4% 07.09.13, 23:25
        www.mesh-web.de/content/18546%5Bnid%5D-forsa-umfrage-im-september-afd-mit-4-prozent-%C3%BCberholt-auch-die-piraten
        Tyle dla publiki. Prawdziwe analizy dostaja tylko wybrancy.
        Oczywiscie, ze ogladalismy M.I.. I bardzo mi sie podobalo obnazanie propagandowych klamstw: 1,2 wzrostu w Grecji. Oczywiscie bez podania w jakim okresie czasu i riposta: w calym 2013 roku bedzie 5% minus.
        A do tego bremenskiego banku, gdzie glownym ekonomista jest ten pan od prof. dr nie zanioslabym ani eurocenta.
        • eva15 Re: FORSA przyznaje, ze to 4% 07.09.13, 23:56
          Foirsa i inne instytuty boją się swoich wcześniejszych kłamstw i utraty zaufania w ich kompetencje.
          • dziadek_alex Re: FORSA przyznaje, ze to 4% 08.09.13, 00:06
            Wyobrazasz sobie jakie by byly komentarze pod ich adresem, gdyby w wyborach AfD osiagnelo 10 %?
            Moj optymizm bierze sie stad, ze ja do pracy dojezdzam samochodem 50 km w jedna strone. Jak autostrada jest zatkana , to jade wioskami i miasteczkami. A tam roi sie od niebieskich plakatow AfD. Te gminy nie maja pieniedzy niemal na wszystko. Mysmy juz wczesniej dyskutowali, ze to partia profesorow i mallych miasteczek. A z punktu widzenia mieszkancow tych malych miasteczek, to Alternatywa rozumnie respektuje ich zale i pretensje. To moze naprawde znalezc odbicie w wynikach wyborow.
            • eva15 Re: FORSA przyznaje, ze to 4% 08.09.13, 00:15
              To jest przede wszystkim partia zdrowego ekonomicznego rozsądku i to trzeba przakazać zwykłym ludziom. U Illner Lucke miał niewiele szans na ten przekaz, to był program promujący CDU i SDP, ale na spotkaniach z wyborcami Lucke jest dobry, coraz lepszy.
              Podobała mi się jego riposta, która zdobywa sympatię mas (a o to tu chodzi). Jak wiemy stare partie chcą go dyfamować jako profesora oderwanego od życia zwykłych ludzi, Otóż na jednym ze spotkań Lucke swobodnie stwiierdził:

Lieber echte Professoren als falsche Doktoren!
              • pimpus18 Re: FORSA przyznaje, ze to 4% 08.09.13, 00:52
                Tylko dlaczego ten "echter" Professor nie powie ciemniakom, jak oni będą pieniądze zarabiać.

Ja nie jestem Illner, ale też się tego nie da od tych palantów wyciągnąć.

Tylko frazesy dla ciemniaków.
        • dziadek_alex Re: FORSA przyznaje, ze to 4% 07.09.13, 23:58
          Slyszalas wypowiedz Strabbatego: "Wenn es die AfD in den Bundestag schaffen sollte, ist Merkel Geschichte".
          Dla nieznajacych niemieckiego: Jesli mialbaby AfD osiagnac miejsca w Bundestagu, to Merkel staje sie historia.
          Wyglada na to, ze powoli estabilshment robi sie nerwowy. Stad ten program Ilner pod wlasciwym tytulem "4 na jednego" a i tak Lucke dal sobie rade.
          W powaznych niby czasopismach ukazuja sie klasyczne artykuly starajace sie zrobic z AfD rechtspopulistow . Na przyklad wredny artykul w "Die Zeit":
          www.zeit.de/2013/36/wahl-anti-euro-partei-afd
          Ciekawe sa naturalnie mechanizmy tej dzialalnosci propagandowej oraz kto naprawde tym kreci i w jaki sposob sie to odbywa.
          • eva15 Re: FORSA przyznaje, ze to 4% 08.09.13, 00:06
            Die Zeit"kręci Josef Joffe nasz "rodak" z Łodzi.

Czytaj WiWo, Handelsblatt, die Welt i przede wszystkim FAZ.
            • dziadek_alex Re: FORSA przyznaje, ze to 4% 08.09.13, 00:11
              No to wszystko jasne.
              Co do wyzej wymienionego tematu to jest jeszcze artykul w finanznachrichten :
              www.finanznachrichten.de/nachrichten-2013-09/27941678-wahlforscher-trauen-afd-sprung-ueber-5-huerde-zu-magazin-015.htm
              Dobranoc, trzeba isc spac.
              • eva15 Re: FORSA przyznaje, ze to 4% 08.09.13, 00:36
                Podobnie jak die Zeit możesz zapomnieć Spiegła jako rzetelne źródło politycznej informacji..
          • pimpus18 Re: FORSA przyznaje, ze to 4% 08.09.13, 00:56
            Problem można by tak opisać:

Stare palanty na razie opierają cały kołchoz na kredycie, nowe palanty chcą z tym skończyć.

I tyle!

Co będzie później się nie dowiemy, bo później z definicji nie może być!?
            • kaszebe12 -Nie rozumiem niemieckiego etablishmentu... 08.09.13, 12:54
              -Przeciez istnieje tyle form "demokratycznych naciskow" ;-jezeli tych ludzi nie da sie kupic , mozna zawsze wymyslec jakis samochodowy wypadek , jakies uwienczone powodzeniem samobojstwo...
              • mara571 Re: -Nie rozumiem niemieckiego etablishmentu... 08.09.13, 13:09
                elity nie sa glupie i wiedza, ze wentyl bezpieczenstwa jest potrzebny.
                A ze mamy demokracje, przepisy dopuszczajace rejestracje partii politycznych i warunki dopuszczenia list do wyborow wiec wszystko odbywa sie legalnie.
                Zwlaszcza jesli obowiazuje 5% prog wyborczy.
                Na razie mamy tylko incydenty wywolane przez anife i ograniczanie dostepu do mediow.
                Zobaczymy co bedzie dalej.
    • wojciech.2345 Re: AfD pojawia sie w nocnych wydaniach wiadomosc 08.09.13, 12:56
      Nie znam politycznych realiów Niemiec.
      Ale na moje oko, to taka druga Unia Wolności.
      Ta partia będzie uprawiać politykę w salonach.

Czy dobrze myślę?
      • polski_francuz Zeby Niemcy byly Niemcami 08.09.13, 13:12
        na ile ja rozumiem te realia, AfD to jest partia, ktora chce by Niemcy sie staly takimi samymi egoistami i nacjonalistami jak inne narody europejskie. A przynajmniej to glosi.

Czyli chce obalic pewne tabu psychologiczne, mentalne i polityczne.

Jak popatrzysz na i posluchasz pana Lucke to jest on typowym besserwisserem - lepiej wiedzacym profesorem.

N/t/ trzesienia ziemi i rewolucji o ktorym pisza powyzej mieszkancy Niemiec mam zdanie zupelnie inne. Niemcy sa dobrze zorganizowani i jednolici jako spoleczenstwo od czasow Prusow i Bismarcka i co jakis czas popieraja nowe partie. Popierali 30 lat temu Zielonych, ktorzy krawatow nie nosili i w trampki byli obuci (rewolucja). Poparli niedawno piratow, ktorzy nie maja zdania na jakikolwiek temat ale komunikuja caly czas. Teraz nadeszla pora lepiejwiedzacych profesorow.

Jako, znamy dobrze te klase spoleczna to wiemy, jacy sa i ze rewolucji nie bedzie.

Mozna wiec spac spokojnie.

PF
        • wojciech.2345 Re: Zeby Niemcy byly Niemcami 08.09.13, 13:34
          Partia profesorów to jakiś komiczny twór.
          Profesor często utożsamia swoje wiarygodne hipotezy
          z realnością.

Będzie śmiesznie.
      • mara571 ocena mylna 08.09.13, 13:13
        mozna mowic o salonach, ale to sa lokalne salony na szczeblu miasta, gminy, do ktorych dostep ma niemiecka wyzsza klasa srednia. Ludzie, ktorzy dorobili sie po wojnie i ich potomkowie, ktorzy widza w obecnej polityce obrony euro za wszelka cene zagrozenie dla ich stanu posiadania.
        Prawdziwe niemieckie elity finansowe juz dawno sie zglobalizowaly.
        Unia Wolnosci to nie jest rozniez z powodu braku takich czy innych VIPow.
        • wojciech.2345 Re: ocena mylna 08.09.13, 13:49
          Szukałem jakiegoś znanego mi modelu.
          Stąd to porównanie do UW.

Co do strachu o utratę stanu posiadania.
          Jeśli nawet pomysł waluty euro nie jest do końca racjonalny,
          to Niemcy i inne kraje starej UE będą miały dopływ taniej
          siły roboczej (czasami nawet dobrze wykształconej) z Polski,
          Bułgarii,... potem Ukrainy i stan posiadania niemieckiej klasy
          średniej powinien się powiększać.

Skąd ten irracjonalny strach?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka