Dodaj do ulubionych

czyżby wreszcie dowód na prowokację saudyjską/

10.09.13, 16:10
amerykańską/izraelską (niepotrzebne skreślić, hehe...)?

Jeżeli to prawda, jeżeli Syria (wraz z Rosją) jest w stanie to potwierdzić, udokumentować i udostępnić światowej opinii publicznej (oczywiście, w odpowiedniej otoczce medialnej, propagandowej), to Syria jest uratowana, a tzw. Zachód, z USA i Izraelem na czele, totalnie skompromitowane...

forum.gazeta.pl/forum/w,539,146817712,146817712,Jesli_to_prawda_.html
abd56.livejournal.com/6614819.html
www.vesti.ru/videos?vid=536129&cid=9
www.vesti.ru/doc.html?id=1127890

PS. Wątek z "sąsiedniego" forum Militaria, gdzie również wiele się pisze i dyskutuje o Syrii...

Obserwuj wątek
    • igor_uk Ja o tym pisalem wczoraj. 10.09.13, 16:15
      Ale popelnilem blad,nie zakladajac osobnego watku.
      forum.gazeta.pl/forum/w,50,146792096,146808936,Moze_i_warto_bylo_by_zalozyc_kolejny_watek_.html
    • kylax1 Przecież już dawno pisałem, że Arabia Saudyjska je 10.09.13, 16:16
      st wrogiem Zachodu (i nie tylko).

W ogóle nie zdziwiłbym się, gdyby to fanatycy islamscy stali za atakiem chemicznym.

Proste rozumowanie. Kto najwięcej zyskałby na amerykańskiej interwencji? Przecież nie Assad, tylko islamiści.
      • igor_uk kylax,a masz odwage na nastepny krok? 10.09.13, 16:18
        Czy uwazasz,ze na Zachodzie nie wiedza o tym,kto za ta prowokacja stoi?
        • kylax1 Pisałem gdzieś indziej, że sprawa Syrii to geopoli 10.09.13, 16:22
          tyka. Gdyby w regionie nie było ropy i gazu, nikogo nie interesowałoby co tam się dzieje, tak jak nikogo nie obchodzą wydarzenia w jakiejś Ghanie, czy innym Mozambiku.

Syria to splot wspólnych interesów i antagonizmów kilku podmiotów geopolitycznych. USA-Arabia Saudyjska-Izrael-UK-Francja z jednej strony i Rosja-Iran-Chiny z drugiej.

Ani jednym, ani drugim nie zależy na losie Syrii. To tylko zabawka. Innymi słowy geopolityczne realpolitik.
    • krzysiozboj Re: czyżby wreszcie dowód na prowokację saudyjską 10.09.13, 17:59
      Mam dwójkę dzieci w tym wieku i ... nogi mi miękną gdy czytam linki. Pośpiech USA w chęci dokonania inwazji i chęć Rosji do inspekcji oraz wyjaśnienia sprawy nabiera nieco innego koloru przy czymś takim. Nawet nie potrafię napisać jaka kara powinna spotkać niektórych zachodnich polityków jeśli maczali paluszki w tym.
      • kylax1 Geopolityka. 10.09.13, 20:02
        Dzieci, czy dorośli. W geopolityce to tylko pionki na szachownicy. Geopolityka wymaga ofiar. Taki jest ten świat.
        • 3.ndd Re: Geopolityka. 10.09.13, 20:52
          www.euroislam.pl/index.php/2013/08/krotki-przewodnik-po-bliskim-wschodzie-2/
          Krótki przewodnik po Bliskim Wschodzie znaleziony na portalu euroislam.pl. Po przeczytaniu go sytuacja na Bliskim Wschodzie stanie się dla Was prosta i jasna.

“The Financial Times” opublikował list czytelnika, w którym w kilku prostych zdaniach wyjaśnia on skomplikowaną, zdawałoby się, sytuację w ogarniętych konfliktami rejonach Bliskiego Wschodu.

Szanowny Panie, Iran wspiera Assada. Państwa Zatoki Perskiej są przeciwko Assadowi.
          Assad jest przeciwko Bractwu Muzułmańskiemu. Bractwo i Obama są przeciwko generałowi Sisi.
          Ale państwa Zatoki są za Sisim. Co oznacza, że są przeciwko Bractwu Muzułmańskiemu.
          Iran popiera Hamas, ale Hamas popiera Bractwo!
          Obama też wspiera Bractwo Muzułmańskie, ale Hamas jest przeciwko Ameryce!
          Państwa Zatoki są proamerykańskie. Ale Turcja jest razem z państwami Zatoki przeciwko Assadowi; jednakże Turcja jest za Bractwem przeciwko generałowi Sisi. A generała Sisi popierają państwa Zatoki!
          Witamy na Bliskim Wschodzie i życzymy miłego dnia.

K N Al-Sabah, London EC4, UK

Tłumaczenie A.Myszka (euroislam.pl)
          • krzysiozboj Re: Geopolityka. 11.09.13, 09:35
            Tak, tylko dlaczego tam chcieć wprowadzać demokrację i dozbrajać każdą z tych stron? Może ja idiota jestem ale dla mnie jedynym rozwiązaniem w takich miejscach jest ... dyktatura, im bardziej świecka i otwarta na świat tym lepsza.
            • kaszebe12 Cicho... 11.09.13, 09:54
              ...o przeprowadzonym przez Associated Press ( Dale Garlak) dochodzeniu w sprawie przesylki gazu z Arabii Saudyjskiej dla "bojownikow o wolnosc Syrii".-Afera bya montowana osobiscie przez Bandara ibn Sultana.
              -Cicho o zeznaniach zwolnionych francuskowloskich zakladnikow.
              -Cicho o raportach francuskich dziennikarzy przebywajacych w Damaszku.
              -Cicho o pierwszych raportach Carli del Ponte....
              • pimpus18 Re: Cicho... 11.09.13, 12:19
                Cicho bo nie pasuje to zupełnie do propagandy Zachodu?

A podobno jest taka wolność i same wolne media wokoło!?

To kto jest odpowiedzialny za tą wojnę i dziesiątki tysięcy jej ofiar?
          • misterpee Re: kalkulacja czytelnika gazety z UK 11.09.13, 11:36
            Jest tam wszystko, i general, bractwo , ropa, kto popiera.... brakuje Eretzu, a tam jest klucz do wszystkiego.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka