Dodaj do ulubionych

Praca w niedziele

29.09.13, 10:33
stala sie problemem we Francji. Sieci supermarketow Leroy Merlin i Castoralma zostaly zmuszone wyrokiem sadowym do zamkniecia w niedziele. I mimo wyroku otworzyly dzisiaj drzwi dla klientow.

Sa argumenty za i przeciw, ale osobiscie bylby za tym, by sie parlament uproscil do maksimum prawo pracy a potem na 20 lat od niego odpieprzyl a aparat sadowy by zajal sciganiem przestepcow.

Ludzie pracuja kiedy moga bo taka jest dzisiejsza ekonomia. I poslom i sadom nic do tego.

PF
Obserwuj wątek
    • kaszebe12 Re: Praca w niedziele 29.09.13, 15:39
      -Co z twoja polszczyzna , pefciu ?
    • j-k Praca w niedziele - niepotrzebna 29.09.13, 15:43
      i jakos w Reichu mamy w niedziele spokoj.

i nie chodzi tu o kwestie etyczne (chrzescijanskie np...)
      ale o danie sobie dnia PAUZY w wyscigu...

PS. Uwazam Francje za kraj coraz gorzej rzadzony...
      - czy podzielasz moje odczucia ?
      • polski_francuz Sonntag 29.09.13, 22:16
        Vater gehört der Familie, was?

Pamietam, ze i u was dyskutowane czy w niedziele pracowac czy nie.

PF
        • j-k Re: Sonntag 30.09.13, 00:15
          polski_francuz napisał:
          > Vater gehört der Familie, was?

no albo jedzie na ryby?
          - a ja chodze na grzyby.
    • johnny-kalesony Re: Praca w niedziele 29.09.13, 15:49
      Z zasady nie robię zakupów w niedzielę, aczkolwiek część sklepów w pobliżu mojego miejsca zamieszkania jest otwarta.
      Zasada wolnej niedzieli bardzo często nie dotyczy jednak mnie samego, jednak taka jest specyfika mojego zawodu, czyli - pracy zadaniowej.

Pozdrawiam
      Keep Rockin'
      • polski_francuz Ani Ciebie 29.09.13, 22:18
        ani mnie bo sie przygotowuje na nastepny tydzien pracy. Co prawda praca jest inna niz sprzedawcow Castoramy. Ale sprzedawcy dostaja dodatkowe pieniadze za prace w niedziele i chca pracowac...

PF
        • misterpee Re: od polucdnia w sobote i cala niedziele sklepy 29.09.13, 22:34
          byly zamkniete w AUSTRI I nIEMCZECH. Weekendowy komercjonalizm powinien byc zabroniony, ludzie poptrzebuja oddechu, Zakazac nalezy dawanie prezentow klupionych na Boze Narodzenie i inne swieta. Ludzie co maja kupic to i tak kupia bez handlowania 24 godziny na dobe i 365 piec dni w roku. Amerykanska ekonomia jest marna i Ameryka wyglada niechlujnie wlasnie dlatego ze nie ma ograniczania czasu handlu - New York never sleeps !!!!
          Nalezy ujkrucic apetyt handlarzy !!!!
          • felusiak1 Re: od polucdnia w sobote i cala niedziele sklepy 30.09.13, 02:07
            masz rację. w niedziele powinny pracować tylko konieczne słuzby: pogotowie, policja i straż pożarna. wszyscy inni powinni mieć dzień wolny włącznie z kucharzami, barmanami, kierowcami autobusów, maszynistami pociagow, taksówkarzami, kelnerami itd. w zwiazku z tym należy też zakazać wychodzenia na ulicę po zmroku. nie ma co sie platać po próżnicy.
            • mara571 ja jestem za otwartymi sklepami w niedziele 30.09.13, 16:08
              pod jednym warunkiem: tak jak w przypadku innych zawodow, sprzedawcy tez otrzymaja dodatek za prace w niedziele. Dopiero wtedy okaze sie, czy wlascicielom otwarcie sklepow sie oplaca.
    • felusiak1 widzę, że robisz postępy 30.09.13, 02:01
      rzadowym nic do tego, nie ich biznes. czas już aby wreszcie przestali nas uszczesliwiać.
      • misterpee Re: rzad jest od tego zeby 30.09.13, 03:14
        prowadzic narod w jakims kierunku , ktory jest aprobowany przez wiekszosc spoleczenstwa, ..... Oczywoiscie nie wszystko jest zamkniete w niedziele, ksieza, policja, wojsko, szpitale pracuja. TYrzeba miec zdrowy roizum.
        Upper class nigdy nie praCUJE i nien robi zakupow W WEEKEND , Oni rowniez sa bardziej elkologiczni , nie kupuja byle czego i nie wyzucaja gory smieci. To dla nizszej klasy najwieksza przyjemnosxc sprawia walesanioe sie shopping mall, sluchanie glupiej muzyki i pikniki.
    • melord Pamiętaj, abyś dzień święty święcił 30.09.13, 03:19
      w momencie kiedy to przykazanie wymyslono juz nie mialo racji bytu(rolnictwo chocby ,to praca 7 dni w tyg.)
      dzisiaj gdy kilka tys. samolotow,miliony samochodow na calym swiecie przemieszcza ludzi kazdego dnia,niedziela stala sie takim samym dniem pracy dla znacznej czesci spoleczenstwa jak kazdy inny dzien

ps.troche retrospekcji hehe
      gdy w sierpniu 1980 jeden z postulatow "Solidarnosci" domagal sie wolnych sobot,wszyscy byli ZA,gdy 1-2 lata pozniej spotykalo sie na "zachodzie" czlonkow czy aktywistow S , "walczyli" by wlasnie w soboty i niedziele pracowac
      • polski_francuz Widze, ze Ci 30.09.13, 10:38
        Solidarnosciowcy rzeczywiscie podpadli:)

Jeden z moich kolegow ze studiow stal sie szefem zwiazku w Koszalinie. I skonczyl po 1981 w Stanach jak i Ty.

PF

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka