Dodaj do ulubionych

Turcja do Unii Europejskiej!

08.11.13, 23:47
Turcja powinna w koncu byc przyjeta do Unii Europejskiej, ich islam jest lagodniejszy niz pisowski katolicyzm, przyjecie Turcji oswoiloby Europe bardziej z islamem i jednoczesnie przyspieszylo laicyzacje Turcji.
wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,14921797,Erdogan_w_Warszawie__Z_jakiegos_powodu_Europa_boi.html#BoxWiadTxt
Obserwuj wątek
    • aborcjonista Re: Turcja do Unii Europejskiej! 09.11.13, 00:35
      Alania i Bodrum są bardziej europejskie niż nie jedna polska wiocha . Tyle tam islamu co kot napłakał .
      • tigertiger Re: Turcja do Unii Europejskiej! 09.11.13, 07:43
        I na tych kurortach Turystycznych opierasz swoją cała wiedzę o Turcji? Przede wszystkim co to znaczy, że "islamu jest tam co kot napłakał", nie porównuj współczesnego tureckiego islamu wyznawanego przez mieszkańców laickiego państwa z ortodoksyjnym islamem państwami religijnymi jakimi są kraje Arabskie. Wraz z laicyzacją państw wprowadzano modernizację religijnych obyczajów, w chrześcijańskiej Europie przecież rozpoczną laicyzację Napoleon i na tym wzorcu laickiego państwa francuskiego bazował Ataturk. Dziś laicką Turcję zamieszkuje 80,694,48 około 60 -70 tysięcy to muzułmanie: Kurdów, Czerkiesów, Boszniaków, Albańczyków i Arabów. Około, bo poza wyznawcami innych religii jak prawosławie czy judaizm z pewnością pewna cześć mieszkańców Turcji głównie Istambułu, Ankary czy Antalyi są agnostykami lub nawet ateistami, ale państwo przyjęło zasadę, że każdy obywatel Turcji musi wyznawać jakaś religie, ci co nie wypełnili odpowiedniej rubryczki w spisie ludności bo nie mieli opcji "bezwyznaniowiec" zostali zakwalifikowani jako muzułmanie.
        • aborcjonista Re: Turcja do Unii Europejskiej! 09.11.13, 10:28
          Pięknie przeczytałeś wikipedie tudzież inne strony www.

Oczywiście że nie tylko na kurortach :) , to tylko przykład i wiadomo że tam wszystko jest pod "klienta" a zarówno ja i ty nie znamy całej Turcji ...
          Lecz juz np w Hiszpani ( podobno bardziej katolickiej niz PL ) też jest mniej oszołomów ... koscioły sa puste w niedziele i tu akurat moge powiedzieć ze nie chodzi tylko o costa brava czy costa del sol .

Gwarantuje Ci ze islamiści nie "modernizują" zwyczajów religijnych . Zjawisko laicyzacji to nic innego jak brak uczestnictwa w zyciu religijnym już od młodych lat . To samo dzieje się u nas .
          Czasy sie zmieniają , ludzie są bardziej świadomi .

nie porównuj współ
          > czesnego tureckiego islamu wyznawanego przez mieszkańców laickiego państwa z or
          > todoksyjnym islamem państwami religijnymi jakimi są kraje Arabskie

Nie zrobiłem takiego porównania w mojej wypowiedzi
          • tigertiger Re: Turcja do Unii Europejskiej! 09.11.13, 10:43

> Pięknie przeczytałeś wikipedie tudzież inne strony www.

Widzisz o Turcji to ja czytałam, zanim jeszcze internet był w Polsce, nic nie szkodzi, abyś i ty czytał i posługiwał się rzetelną argumentacją, a nie wyskakiwał jak filip z konopi z tekstem o Bodrum i Alani:) Natomiast na początek proponuje zmaczać od czytania komu się odpowiada.
            Pod ramka masz napisane Odpowiadasz na i poniżej tigertiger napisała, a nie tigertger napisał. Znać całej Turcji nie trzeba, wystarczy się chociaż orientować, natomiast jeśli już na jakiś temat się chcesz koniecznie wypowiedzieć to niech to będzie na temat i niech coś wnosi do dyskusji. Zawsze możesz poczytać Wikipedię lub inne strony internetowe, to nei wstyd, wstydy jest gdy wykazać się ignorancją i arogancją gdy nie ma się kompletnie nic do powiedzenia.
            • aborcjonista Re: Turcja do Unii Europejskiej! 09.11.13, 12:31

tigertiger napisała:

>
              > > Pięknie przeczytałeś wikipedie tudzież inne strony www.
              >
              > Widzisz o Turcji to ja czytałam, zanim jeszcze internet był w Polsce, nic nie s
              > zkodzi, abyś i ty czytał i posługiwał się rzetelną argumentacją, a nie wyskakiw
              > ał jak filip z konopi z tekstem o Bodrum i Alani:)

Ty czytasz , ja zwiedzam :) czytaj dalej :)

PS jak ktoś mi wyskakuje z tekstem "poczytaj" szczególnie gdy znam temat z autopsji to mi sie przypomina tępy studencik który myśli ze jak dorwał sie do kilku książek to jest najmądrzejszy.
              • tigertiger Re: Turcja do Unii Europejskiej! 09.11.13, 12:59
                > Ty czytasz , ja zwiedzam :) czytaj dalej :)

No widzisz ja zwiedzam tylko na własną rękę i nie z birem turystycznym, dla tego tez czytam, bo ja zwiedzam, nie resorty tylko kraj i jego kulturę, czytam tez o jego sytuacji. Nie sądzisz,że praktyczniej jest wiedzieć niż nie wiedzieć ? Czy dwa tygodnie z biurem turystycznym i wycieczki fakultatywne to może i dla ciebie zwiedzanie, dla mnie zwiedzanie i poznawanie takiego kraju jak Turcja polega na omijaniu ośrodków turystyki masowej. Ale o gustach tu nie rozmawiamy. To i tak nie zmienia faktu, że pojęcie masz marne i nadal popisujesz się swoja ignorancją. Zwiedzaj sobie dalej i nie czytaj nic to twoja sprawa. Tylko pisz na temat lub nie pisz w cale, natomiast uwagi personalne zachowaj dla swoich znajomych i rodziny. Bo nie dość ,że nie wypowiadasz się merytorycznie to jeszcze się ośmieszasz. Oczywiście masz do tego prawo o ile robisz to z rozmysłem, ale wydaje mi się, że nie jesteś tego zupełnie świadomy. Mnie personalne pyskówki nie wciągają, tak wiec gdybyś miał jeszcze coś do powiedzenia o Turcji to chętnie podyskutuje, gdybyś chciał jakieś rady jak podróżować po Turcji i co zwiedzać, czego biura nie proponują to chętnie podpowiem. Natomiast tykanie kogoś kogo kompletnie nie znasz nie ma pieszego sensu, oprócz tego, że tobie nieco poprawi się samopoczucie.:)
                • aborcjonista Re: Turcja do Unii Europejskiej! 09.11.13, 14:46
                  1) nie wydaje mi sie abyś zwiedzała Turcje na własna ręke , poprostu Ci nie wierze.
                  2) jestem min 2 x po za granicami PL zarówno z biura jak i wlasnie na własna ręke , związane to jest z hobby
                  3) Praktyczniej jest wiedzieć , ale nie przez czytanie cudzych doświadczeń , a właśnie po przez swoje doświadczenia .
                  4) gdzie w tym moja ignoracja ?
                  5) czym sie osmieszam ?
                  6) To ty sama zaczęłaś pyskówke , przewiń w góre , ale oczywiscie jak ( powiedzmy 20% ) kobiet ... SZCZEKASZ i sama nie wiesz o co , nie podając żadnych argumentów

• tigertiger Re: Turcja do Unii Europejskiej! 09.11.13, 16:20
                    > 1) nie wydaje mi sie abyś zwiedzała Turcje na własna ręke , poprostu Ci nie wie
                    > rze.
                    > 2) jestem min 2 x po za granicami PL zarówno z biura jak i wlasnie na własna rę
                    > ke , związane to jest z hobby
                    No popatrz mamy coś wspólnego, podróżowanie i zwiedzanie to moja pasja, ale od trzech lat odkąd zaczęłam podróżować na na własna rękę, już definitywni zrezygnowałam z turystki masowej. Bywasz na forach turystycznych GW, pod innym nickiem?
                    > 3) Praktyczniej jest wiedzieć , ale nie przez czytanie cudzych doświadczeń , a
                    > właśnie po przez swoje doświadczenia .
                    a propos czego to piszesz? Bo jeśli przygotowujesz się do podróżowania po danym kraju, to zbierasz informacje praktyczne od innych, oraz czytasz o sytuacji uaktualnij danego kraju, czytasz tez przewodniki, w których nie tylko masz informacje o atrakcjach i zabytkach, ale o sytuacji gospodarczo-politycznej,kulturze, sztuce i historii. Jedni te informacje pomijają, innych ciekawi wiec czytają. Ogólnie lepiej wiedzieć niż nie wiedzieć, tak jak lepiej umieć niż nie umieć. Tak więc lepiej czytać niż nie. Przynajmniej ja tak uważam. Jak chcesz możemy się na maila wymienić doświadczeniami?

> 5) czym sie osmieszam ?

1. Twoja wypowiedź dotycząca islamu w Turcji nie była zbyt rzeczowa - delikatnie rzecz ujmując, a komentarz twój: "Alania i Bodrum są bardziej europejskie niż nie jedna polska wiocha . Tyle tam islamu co kot napłakał ." ośmiesza ciebie. Po pierwsze zestawiasz duże miasta ze wsiami, po drugie zestawisz kurorty turystyczne, żyjące głownie z turysty europejskiego z wsią polską. Po trzecie fakt, że w wysokim sezonie turystycznym nie wile dostrzegłeś symboli, które kojarzysz z islamem to wynik wyjątkowo słabej znajomości tematu. Zarówno na półwyspie Budrom jak i w Alanii już o 5 rano słychać nawoływanie muezina. Po drugie na Kleopatra beach spokojnie dojrzysz Turczynki w burkach kąpielowych. Jakie inne oznaki islamu chciałbyś dostrzec w kraju świeckim jakim jest Turcja. Chcąc niechcąca będąc w dowolnym miejscu w Turcji musiałeś natknąć się na główne ulice, Ataturka, na pomniki w centralnym punkcie miasta, na parki miejski jego imienia (w Alanyi jest tez małe muzeum Ataturka), na jego wizerunek w oknach wystawowych. Gdybyś podróżował po Turcji na własną rękę z pewnością wysondował byś choćby tranzytowe na lotnisku jego imienia w Stambule. Właśnie Ataturk zreformował Turcję, zniósł kalifat i uczynił Turcję państwem laickim, natomiast islam jest jest w Turcji od wieków dominującą religią i jest go tyle co w innych narodach muzułmańskich. Pytanie czy wiesz czym jest islam, jakie są jego formy i czy nie myślisz zwyczajów plemiennych, wywodzacych się z patriarchalnych społeczeństw z religią islamską ?
                    Skoro w odpowiedzi na sugestię, że islam jest głównym powodem nieprzyjechania do UE Turcji, odpowiadasz, że w kurortach jest go tyle co kot napłakał to tym samym nie masz pojęcia co jest faktycznie głównym problemem, dla którego Turcja nie może być przejęty do UE (tego akurat wiedzieć nie musisz) i wyjeżdżasz z argumentacją niedorzeczną i nieprawdziwą, a to już cię kompromituje. Natomiast jeśli na domiar złego upierasz się, że wiedze masz wystarczającą bo byłeś widziałeś, nie czytałeś, nie musiałeś bo byłeś w kurorcie i zwiedzałeś,ale jednocześnie wiedzą żadna się nie wykazałeś to już duży wstyd. A twoje nieuzasadnione domniemania na mój temat to już kompletna kompromitacja, zamiast argumentować to wolałeś na ślepo atakować. To już zupełnie z tematem nie ma nic wspólnego, tylko z twoim podejściem do siebie samego, z tym jak reagujesz gdy wytyka ci się błędy, gdy podaje argumentację, z którą dyskutować nie możesz wiec atakujesz.

> 6) To ty sama zaczęłaś pyskówke , przewiń w góre , ale oczywiscie jak ( powiedz
                    > my 20% ) kobiet ... SZCZEKASZ i sama nie wiesz o co , nie podając żadnych argum
                    > entów

Wyszedł z ciebie na dodatek szowinista, odechciało mi się z tobą korespondować. Natomiast jak kogoś o coś oskarżasz, to postaraj się to najpierw wykazać i poszukaj cytatu, który nazywasz atakiem na siebie, bo ja jakoś go nie dostrzegałam. Masz może na myśli pytanie otwarte ? czyli:" I na tych kurortach Turystycznych opierasz swoją cała wiedzę o Turcji? ". Pytanie jak pytanie nie była w nim, żadnej uwagi personalnej, ale sprawdź lepiej swoją odpowiedź na nie:) Potem kontynuowałam wyjaśnienie, dlaczego twoja wypowiedź jest niezrozumiała w kontekście całej Turcji. Twoja wypowiedź została skrytykowana, ale nie ty. Prześledź jeszcze raz skoro masz wątpliwości co napisałam:
                    "Przede wszystkim co to znaczy, że "islamu jest tam co kot napłakał", nie porównuj współczesnego tureckiego islamu wyznawanego przez mieszkańców laickiego państwa z ortodoksyjnym islamem państwami religijnymi jakimi są kraje Arabskie. Wraz z laicyzacją państw wprowadzano modernizację religijnych obyczajów, w chrześcijańskiej Europie przecież rozpoczną laicyzację Napoleon i na tym wzorcu laickiego państwa francuskiego bazował Ataturk."
                    Potem, było uzasadnienie i mała dygresja na koniec, ale żadnych ataków personalnych:"Dziś laicką Turcję zamieszkuje 80,694,48 około 60 -70 tysięcy to muzułmanie: Kurdów, Czerkiesów, Boszniaków, Albańczyków i Arabów. Około, bo poza wyznawcami innych religii jak prawosławie czy judaizm z pewnością pewna cześć mieszkańców Turcji głównie Istambułu, Ankary czy Antalyi są agnostykami lub nawet ateistami, ale państwo przyjęło zasadę, że każdy obywatel Turcji musi wyznawać jakaś religie, ci co nie wypełnili odpowiedniej rubryczki w spisie ludności bo nie mieli opcji "bezwyznaniowiec" zostali zakwalifikowani jako muzułmanie."
                    Odpowiedziałam już na wszystkie twoje pytania i zarzuty i temat uważam za skończony.
                    • aborcjonista Re: Turcja do Unii Europejskiej! 09.11.13, 18:21
                      tigertiger napisała:
                      a propos czego to piszesz? Bo jeśli przygotowujesz się do podróżowania po danym
                      > kraju, to zbierasz informacje praktyczne od innych, oraz czytasz o sytuacji ua
                      > ktualnij danego kraju, czytasz tez przewodniki, w których nie tylko masz inform
                      > acje o atrakcjach i zabytkach, ale o sytuacji gospodarczo-politycznej,kulturze,
                      > sztuce i historii. Jedni te informacje pomijają, innych ciekawi wiec czytają.
                      > Ogólnie lepiej wiedzieć niż nie wiedzieć, tak jak lepiej umieć niż nie umieć. T
                      > ak więc lepiej czytać niż nie. Przynajmniej ja tak uważam. Jak chcesz możemy si
                      > ę na maila wymienić doświadczeniami?

Mnie nie interesuje sytuacja gospodarcza kraju , kurs waluty i inne tego typu informacje jadąc gdzieś na własną rękę bo to do niczego nie jest potrzebne pod warunkiem ze nie jade do krajów w ktorych jest wojna . Interesuje mnie to że np na Cubie za mydło i dezodorant mogłem spędzić noc u obcych ludzi i mogłem się dowiedzieć czegoś z ich zycia .

Jak juz napisałem ładnie przelewasz wiedze z książek tudzież z sieci .

Twoja wypowiedź dotycząca islamu w Turcji nie była zbyt rzeczowa - delikatni
                      > e rzecz ujmując, a komentarz twój: "Alania i Bodrum są bardziej europejskie niż
                      > nie jedna polska wiocha . Tyle tam islamu co kot napłakał ." ośmiesza ciebie.
                      > Po pierwsze zestawiasz duże miasta ze wsiami

To bylo luźne porównanie a nie zestawienie faktycznie dwóch rożnych miejsc . Twoje wymyślanie kolejnych problemów w tej rozmowie jest zadziwiające. \

Sama tworzysz teorie, sama ich bronisz abym ja je musiał obalać ...

Przerost formy nad treścią
                      Daj spokój .

• lepian4 Re: Turcja do Unii Europejskiej! 11.11.13, 16:45
                        Misiaczki, wybirzcie sie razem do pobliskiego Berlina, popatrzcie sobie na tych wspanialych Turkow...
                        Jesli wrocicie cali i zdrowi, to chetnie wysluchamy waszych relacji o wspanialych Turkach, co wam morde sprali.
                        • tigertiger Re: Turcja do Unii Europejskiej! 11.11.13, 17:57
                          Ty doczytałeś się śpiewów pochwalnych na temat Turków ? Kompletnie nie o tym jest mowa.
                          Przeciwnie wręcz bym powiedziała, bo mowa jest o tym, dlaczego Turcja nie może wejść do UE,a podstawowym problemem stojącym na drodze jest jak już pisałam łamania praw człowieczka w tym kraju.
                          Misiaczku drogi, to co sugerujesz nie ma nic wspólnego z tematem tego wątku, nic wspólnego z moimi wypowiedziami. Podobnie jak twój poprzednik napisałeś tyle ile wiedziałeś na temat Turcji i Turków, a że bez sensu to tobie wcale nie przeszkadza. Najważniejsze, że się wypowiedziałeś, swoja obecność na forum zaakcentowałeś:)
                          Gdybyś jednak chciał na temat coś napisać, to warto sobie zadać podstawowe pytanie: Jakie to wymagania musi spełnić państwo, aby przystąpić do UE ?
                          To czy Turcy bija w Berlina, czy Turków biją to zupełnie inny temat Lepianku.
                        • aborcjonista Re: Turcja do Unii Europejskiej! 12.11.13, 09:33
                          lepian4 napisał:

> Misiaczki, wybirzcie sie razem do pobliskiego Berlina, popatrzcie sobie na tych
                          > wspanialych Turkow...
                          > Jesli wrocicie cali i zdrowi, to chetnie wysluchamy waszych relacji o wspanialy
                          > ch Turkach, co wam morde sprali.

Byłem w Berlinie 4 razy , chodziłem nocą po mieście nie raz , nikt mi mordy nie obił .

Jakie to typowe dla wiejskiego religianta straszyć innych :)
                          • lepian4 Re: Turcja do Unii Europejskiej! 12.11.13, 10:53
                            Nikogo pajaczku nie straszylem.

Okazuje sie, ze na drodze z dworca do tego twojego zaklamanego pomnika pedalstwa jest bezpiecznie. Nie zmienia to niczego w kwestii zasadniczej.

Warto zapoznac sie z tym tureckim skansenm w sercu Europy, nim zacznie sie bredzic o wspanialych i szlachetnych Turkach, ktorzy pragna nas uszlachetnic brudem, syfem i prostactwem
                            • aborcjonista Re: Turcja do Unii Europejskiej! 12.11.13, 12:59
                              lepian4 napisał:
                              Nikogo pajaczku nie straszylem.
                              >
                              > Okazuje sie, ze na drodze z dworca do tego twojego zaklamanego pomnika pedalstw
                              > a jest bezpiecznie. Nie zmienia to niczego w kwestii zasadniczej.
                              >
                              > Warto zapoznac sie z tym tureckim skansenm w sercu Europy, nim zacznie sie bred
                              > zic o wspanialych i szlachetnych Turkach, ktorzy pragna nas uszlachetnic brudem
                              > , syfem i prostactwem

Ide o zakład ze nie byłeś ani razu w Berlinie , ja byłem jak juz pisałem kilka razy i tak jak ci tumanie napisałem było bezpiecznie . W każdym miejscu w ktorym byłem.

Kwestia zasadnicza jest taka ze koscioł katolicki to banda pedofili a kaczyzm to choroba .
                              • lepian4 Re: Turcja do Unii Europejskiej! 12.11.13, 13:13
                                Areczku, zapomniales dodac, ze ci wspaniali Turcy, nie lubia takich homusi, jak ty.

W tym kontekscie ich obecnosc w Polsce jest najwyrazniej wskazana.
                                • aborcjonista Re: Turcja do Unii Europejskiej! 12.11.13, 14:33
                                  Ja o Berlinie a ty o dupie marynie i tak do zaj.......nia

Tłumacze Ci 3 raz zakuty łbie ze było bezpiecznie . czego nie zrozumiałeś ?
                                  • lepian4 Re: Turcja do Unii Europejskiej! 12.11.13, 17:21
                                    Areczku, Areczku...
                                    Postekaj sobie jeszcze troche.

Powagi ci to nie doda, ale moze choc troche ci ulzy.
    • tigertiger Re: Turcja do Unii Europejskiej! 09.11.13, 06:33
      Przede wszystkim Turcja nie wypełnia kryteriów kopenhaskich, szczególnie tych odnoszących się do praw człowieka i demokracji. W Turcji żyje setki wędrujących nomadów, którzy żyją według własnych praw zwyczajowych (np. morderstwa honorowe), podobnie jak Kurdów, którzy żyją w nieodstępnych górskich wioskach. Nie wiadomo tez ilu islamskich terrarystów z Syrii, z Iraku ukrywa się w górach. Pełne respektowanie wolności przekonań i praw człowieka może mieć wpływ na zwiększanie działań terrorystycznych, rozszerzenie fundamentalizmu i jeszcze większe podzielenie kraju. Zmiana zakorzenionych poglądów i systemu wartości jest bardzo trudna do osiągnięcia, szczególnie w kraju, który jest mozaiką różnych narodów, bardzo nieufnie do siebie nastawionych. Aby móc myśleć o członkostwie, Turcja musi rozwiązać konflikty, w które jest zaangażowana, tj. z Grecją na Morzu Egejskim i na Cyprze oraz z Syrią i Irakiem o status prawny Tygrysu i Eufratu. Oczywiście jednym z najbardziej palących problemów jest rozwiązanie konfliktu wewnętrznego z Kurdami.
      To nie islam jest przeszkodą. Choć istnieje uzasadniona obawa, że po włączeniu 60-cio milionowej populacji muzułmańskiej, Unia Europejska przekształci się z ugrupowania o wspólnej tradycji chrześcijańskiej, w wielokulturowy konglomerat, ale to już dzieje się na mniejszą skale za sprawą uchodźców i emigrantów osiedlających się na stałe w zachowanej Europie. Kraje wschodniej Europy jak Polska, nigdy nie była atrakcyjna pod względem ekonomicznym lub systemowym dla samych mieszkańców, więc tym bardziej nie są to kraje gdzie docelowo osiedlają się emigranci. Wiec nas ten problem nie dotyczy, tym samym Kk może odgrywać tak silną rolę i mieć tak wile do powiedzenia w kazdej sferze życia społecznego. Ma to wiec swoje dobre i złe strony, ale na pewno dzięki temu PiS może liczyć na swój twardy katolicki elektorat.
    • a-kuku-a-kuku Rosja 09.11.13, 09:26
      Powinna do UE przystąpić Rosja. To olbrzymi potencjał.
      Do nato też powinni przyjąć Rosję. Wtedy skończyłyby się obawy o wojnę w tym rejonie.
      A jeśli idzie o Turcję, to co ma islam do wiatraka?

• tigertiger Re: Rosja 09.11.13, 09:49
        Tylko, że to nie jest w zupełnie interesie samej Rosji.
        • a-kuku-a-kuku Re: Rosja 09.11.13, 09:50
          tigertiger napisała:

> Tylko, że to nie jest w zupełnie interesie samej Rosji.

A może jest?
          • tigertiger Re: Rosja 09.11.13, 10:12
            Zupełnie nie:) Dlaczego wielkiemu niezależnemu pseudo demokratycznemu mocarstwu miałoby zależeć aby przystąpić do małych kraików Europejskich, które potrzebowały zjednoczenia gospodarczo-polityczny, aby liczyć się w świecie. Z NATO Rosja współpracowała do 2008 roku na własnych warunkach w ramach Rady NATO-Rosja, ale odkąd Rosja wspiera Osetią Południową w konflikcie zbrojnym z Gruzją to NATO było zmuszone zawiesić tę współprace. Czy to niewystarczające powody?
    • szwampuch58 Re: Turcja do Unii Europejskiej! 09.11.13, 09:48
      ze lubisz siedziec po turecku twoja sprawa a ze na tym konczy sie twoja znajomosc Turcji nie upowaznia cie to do pisania glupot na forum.
      • aborcjonista Re: Turcja do Unii Europejskiej! 09.11.13, 12:32
        Ona czytała !!!! :)
        • tigertiger Re: Turcja do Unii Europejskiej! 09.11.13, 13:25
          Nie ona tylko ON - radimir. Czytaj kto komu odpowiada. Rozumiem, że dla ciebie czytanie to kompromitująca sprawa i że Tobie Turcja kojarz się jedynie z Bodrum i z Alanią bo to najwierniejsze ośrodki turystyki masowej w tym kraju, ale to trochę jednak zamarło, aby się rzeczowo odnieść do kwestii problemów z jakimi boryka się Turcja i co faktycznie stoi na przeszkodzie aby stała się członkiem UE. I to radimirowi zarzuca poprzednik. :)
          • aborcjonista Re: Turcja do Unii Europejskiej! 09.11.13, 18:26
            tigertiger napisała:

> Nie ona tylko ON - radimir.

Chyba już skonczyłaś tak ?

Tobie Turcja kojarz się jedynie z Bodrum
            > i z Alanią bo to najwierniejsze ośrodki turystyki masowej w tym kraju

Czy jesteś na tyle tępa czy mam powtórzyć o porównaniu i że nie kieruje się jedynie na podstawie zwiedzania tych miejsc ?

• karkowiak2plus Re: Turcja do Unii Europejskiej! 09.11.13, 16:54
      Ciekawe kryteria przyjmowanie do UE. Czyżby UE była stowarzyszeniem wyznaniowym?
      Nie uważam by Turcji wyszły na dobre brukselskie idiotyczne rządy.
      Miliony Turków było mieszkańcami UE znacznie wcześniej niż my.
      A te dyrdymały o zalewie islamu to brednie.
      • lepian4 Re: Turcja do Unii Europejskiej! 11.11.13, 16:52
        "A te dyrdymały o zalewie islamu to brednie."

Oprawmy to teraz w ramke i zachwycajmy sie dalej badziewiem

• karkowiak2plus Re: Turcja do Unii Europejskiej! 11.11.13, 18:50
          Podobne schizy przeżywają muzułmanie na widok chrześcijan.
          W tej kwestii oba ugrupowania wierne są własnej wersji szariatu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka