Dodaj do ulubionych

Czym napedzac samochod?

30.11.13, 20:02
Dzisiejsze samochody napedzane sa rope i produktem jej rafinacji - benzyna. Ale ropa jest coraz drozsza i koncerny samochodowe szukaja innych sposobow napedzania.

Obecnie sa dostepne na rynku samochody z napedem hybrydowym: troche na rope i troche napedu elektrycznego. Zgrubsza biorac akumulator jest ladowany podczas ruchu samochodu i od czasu do czasu przejmuje role napedzajaca. Sam jezdze takim samochodem i sprawdzam zuzycie paliwa (benzyny), ktore jest okolo 4,5 - 5,5 l/100 km.

Dalszym krokiem moglby byc naped tylko elektryczny. Ale jest kilka duzych problemow i bardzo wiele malych z tym zwiazanych. Te wady to mala autonomia samochodu (od 150 do 250 km) i koniecznosc ladowania akumulatora przez kilka godzin. Sa na rynku dostepne samochody osobowe o elektrycznym napedzie jak np. kalifornijska Tesla.

Innym rozwiazaniem jest naped na wodor zasilajacy ogniwa paliwowe, ktore generuja prad elektryczny i energie elektryczna napedza samochod. Czas tankowania trwa kilka minut i autonomia jest calkiem przyzwoita bo okolo 500 km.

Firma samochowa, ktora przoduje w pracach nad zasilaniem wodorowym jest Toyota, ktora obiecuje wprowadzenie na rynek w 2015 roku samochodow tak napedzanych. Maja kosztowac od 37 tys do 74 tys Euro.

Wprowadzenie takich samochodow bedzie waznych krokiem w odchodzeniu od napedu i znacznie zmniejszy popyt na rope.

PF

P.S. Dane szczegolowe za Der Spiegel 44, 2013 str. 112-4.
Obserwuj wątek
    • bywszy1 Re: a w jakich kopalniac+ 30.11.13, 20:06

beda wodor kopac?
      I ile energii na to potrzeba?
      • polski_francuz Dobry punkt 30.11.13, 20:12
        Wodor jest z wody poprzez hydrolize. I na to jest potrzebna tez energia elektryczna. I dochodzimy tutaj do tego, jakie beda przyszle zrodla energii elektrycznej: "czyste" (wiatraki, turbiny wodne, slonce...) czy "brudne" jak wegiel czy paliwa nuklearne.

PF
    • igor_uk P-F,naukowiec na pewno o tym wie, 30.11.13, 20:21
      ale ty nie musisz :-)
      polski_francuz napisał:

"Dzisiejsze samochody napedzane sa rope i produktem jej rafinacji - benzyna."

otoz,samochody nie sa napedzane ropa,a tylko olejem napedowym ,ktory jest rowniez produktem destylacji ropy,jak i benzyna .

Co do dalszego tekstu,to jak by napisal felus :"od pefci sam muł i kit, jak zwykle .po angielsku nazywa się to brain fart co gugiel tłumaczy na pierdnięcie mózgu. "

p.s. jak by ty nie twierdziles,ze jestes naukowcem,to ja by na to nie zwrocilem uwagi. A tak,pefcia,wybacz,jak na naukowca wykazujesz sie zenujaco niskim poziomem wiedzy.
      • bywszy1 Re: P-F,naukowiec na pewno o tym wie,+ 30.11.13, 20:33

olej napedowy w mowie potocznej zwyklych ludzi,takze tych po kursach dyrektorskich dla osobnikow grajacych na garmoszkach,nazywa sie zazwyczaj ropa.

Nawiasem mowiac,u nas jest drozszy od benzyny.
        I nawet sporo.

Potocznie,dla inzynierow po trzymiesiecznym kursie:
        www.forumsamochodowe.pl/auto-na-rope-benzyne-czy-gaz-vt48013.htm
        • igor_uk Re: P-F,naukowiec na pewno o tym wie,+ 30.11.13, 20:39
          Zgadza sie,bywszy,w mowie potocznej,ale nie wsrod naukowcow.I tym bardziej naukowiec nigdy nie powie: "Dzisiejsze samochody napedzane sa rope i produktem jej rafinacji - benzyna" . Z tych slow jasno wynika,ze p_f jest pewien tego,ze ropa i to czym tankuja samochody o napedzie dieslowskim ,jest tym samym.

• bywszy1 Re:ciesze sie,ze pan ze mna sie zgadza+ 30.11.13, 20:56

Paliwo okreslone ropa tutaj jest w uzyciu dla takich jak pan.
            Pan,wprawdzie jest doctorem,ale w sprawach dziwnych a ciekawych.
            Wiec do naukowcow panski tytul sie nie zalicza.
            Zreszta pan sam to kiedys stwierdzil.

Zreszta silnik o napedzie dieslowskim tez jest do d...-mowa potoczna.!
            Jest silnik Diesla.
            • igor_uk bywszy,przeciez ty nie umiesz czytac! 30.11.13, 22:10
              Ja nic nie pisalem o silniku o napedzie dieslowskim,a tylko napisalem dokladnie to :
              "samochody o napedzie dieslowskim" .Nie potrafisz odroznic silnik od calego samochodu?
              bywszy,a przeciez ty pracowales w warsztacie samochodowym,jako mechanik.
        • pimpus18 Re: P-F,naukowiec na pewno o tym wie,+ 30.11.13, 20:55
          Do neoliberalnych palantów był tańszy.

Jak kretynie łykną prąd i gaz, to wtedy przyjdzie czas strzyżenia idiotów.
      • misterpee Re: P-F mnie zaskakuje niewiedza 30.11.13, 20:34
        otoz Niemcy juz dawno wymyslili samochod na holzgas, jednak w dzisiejszych czasach kiedy Elkaida przyczynila sie do poznania Islamu, warto wrocic do starego muzulmanskiego podrozowania na dywaniku. Poniewaz wielu na tym Fórum ani mysli przejsc na Islam, naukowcy z kregu P-F powinni zajac sie podrozami na papierze toaletowym. Do tego potrzebny bedzie ass fart, czego nie brakuje P-F owi.
        • pimpus18 Re: P-F mnie zaskakuje niewiedza 30.11.13, 20:53
          Taa..., a może od razu lepiej teleportacja?

A Później podróże w czasie. Intergalaktyczne.

Bo tu coraz duszniej od tego globalnego kretyństwa.
      • mara571 Igor, jesli juz chcemy byc bardzo dokladni 30.11.13, 20:54
        to powiem, ze proces oddzielania poszczegolnych weglowodorow z ropy naftowej nazywa sie po polsku rektyfikacja. Czyli jedna z licznych metod destylacji (d. frakcyjna).
        • igor_uk Dzieki,Mara,ale..... 30.11.13, 20:57
          Rektyfikacja (destylacja)
          • mara571 a co stoi w moim drugim zdaniu w nawiasie? 30.11.13, 21:00

• igor_uk Jak to co? 30.11.13, 21:12
              Tylko to,ze chciala cos powiedziec i dodac troche otuchy p_f.
        • polski_francuz Rektyfikacja? 30.11.13, 21:16
          Sadze, ze rafinacja. Sa rafinerie ropy a nie rektyfikatory ropy.

Sam temat widze niezbyt forumowiczow zainteresowal.

PF
    • pimpus18 Re: Czym napedzac samochod? 30.11.13, 20:45
      Prąd jest też coraz droższy, chociaż żyjemy już w epoce deflacji.

Praca ludzka jest coraz tańsza.

A muszą oni teraz tyle w ogóle jeździć?
      • polski_francuz Cena energii elektrycznej 30.11.13, 21:20
        faktycznie rosnie. W Niemczech, ze wzgledu na wybor polityczny "czystych" energii. We Francji, chyba przez zle gospodarowanie zyskami. EDF inwestowal zyski w zakupy innych form. I niektore inwestycje sie nie udaly.

PG
        • mara571 a deal z Mapusem? 30.11.13, 21:32
          4,7 mld do przodu!
          • polski_francuz Przyklad 30.11.13, 21:46
            bardzo ryzykanckiej polityki "zakupw" przyjaciela Sarkozy'ego Henryka Proglio. O ile pamietam, a nie moge sprawdzic bo mam "wybiorczy" i wolny internet, inwestycja EDF we Wloszech przyniosla wielkie straty.

PF
            • polski_francuz zakupow n/t 30.11.13, 21:46

• mara571 Re: Przyklad 30.11.13, 22:04
              o Jezu, oni niszcza krajobraz Toskanii:
              deutschland.edf.com/news/pressemitteilungen/edf-energies-nouvelles-nimmt-234-mw-windpark-in-italien-in-betrieb-95463.html&return=84032
              Wez google.de, moze sie uda. Ja po krotkim przegladzie wiem, ze jeszcze 4 lata temu byly zaawansowane plany budowy nowej elektrowni atomowej. Chyba nic z tego nie wyszlo.
              • polski_francuz Twojej Toskanii 30.11.13, 22:17
                No to juz Ci podpadli, koniec swiata:)

We Francji Proglio idzie (czy szedl bo nie wiem czy ciagle jest bossem) podobna droga co inny szef formy administrujacej woda (nazwisko mi wylecialo z glowy), ktory inwestowal w Hollywood a takze szefa Alcatel Tchuruka co kupil Bell Labs bez klientow ale za to z noblistami.

Grossenwahn mozna powiedziec. Zamiast rozsadku.

Na mnie pora, dobranoc

PF
            • wojciech.2345 Re: Przyklad 30.11.13, 22:22
              polski_francuz napisał:
              > O ile pamietam, a nie moge sprawdzic bo mam "wybiorczy" i wolny internet, inwes
              > tycja EDF we Wloszech przyniosla wielkie straty.
              -----------------
              Zainstaluj sobie przeglądarki: Safari i Operę.
              Kiedyś dobrze sprawowała się w takich warunkach Opera.
              Safari jest najszybsza.
              • polski_francuz Wojciechu 30.11.13, 22:33
                nie chce zakladac pozegnalnego watku, ale chyba skoncze moja dzialalnosc na forum. Ten watek byl "balonem probnym" czy da sie spokojnie porozmawiac "o dupie Maryny" bez zadnych podtekstow politycznych.

Sam widzisz co sie z nim stalo.

Wybrales pewnie lepsza taktyka jak z Rosjanami i z ich towarzyszami rozmawiac. I moge Ci tylko pogratulowac i wyboru i spokoju.

Pozostaje Ci jeszcze kilku "normalnych" kolezanek i kolegow z ktorymi sie da porozmawiac. Mnie czeka wkrotce konferencja, ktora organizuje, kilka artykulow do skonczenia, a przede wszystkim ksiazka, ktora sie jakos nie chce "sama napisac".

No wiec powodzenia

PF
                • wojciech.2345 Re: Wojciechu 30.11.13, 22:37
                  Zaglądaj tutaj.
                  To się może zmienić.

Ja też mam zamiar się wycofać i pisać rzadko
                  np. o pogodzie.
                  • wojciech.2345 jeszcze jedno 01.12.13, 13:52
                    Zaciśnij zęby i popisz trochę.
                    Przynajmniej do momentu, gdy Ukraińcy
                    wyjdą na psychicznie na prostą.

To naprawdę ważne.
                    • igor_uk Wojtus,klaun ty forumowy. 01.12.13, 14:10
                      pefcia w roli ratujacego Ukraincow :-)Ty masz naprawde tak zasrany mozg,ze szkoda na ciebie w ogole zwracac uwage.
                      Od dzis twoi slowa beda moja sygnaturka :-)
                      • wojciech.2345 Igorku, mniód na moje serduszko 01.12.13, 14:20
                        igor_uk napisał:
                        > pefcia w roli ratujacego Ukraincow :-)Ty masz naprawde tak zasrany mozg,ze szko
                        > da na ciebie w ogole zwracac uwage.
                        > Od dzis twoi slowa beda moja sygnaturka :-)
                        ---------------
                        LOL.
                • mara571 Re: Wojciechu 30.11.13, 23:07
                  naprawde sie tym przejmujesz co inni pisza?
                  Dzisiejsze poludnie bylo dla mnie zaskoczeniem. Postanowilam czytelnikom forum, niekoniecznie na nim piszacym, zwrocic uwage na rzadki przypadek ciekawej dyskusji w dwoch watkach.
                  Chyba czytales, co nieobecni w poludnie yntelektualisci forumowi tam wpisali.
    • bywszy1 Re:panie ajgor+ 30.11.13, 21:05

ile diesli zaprzegnie
      pan do napedu
      Warszawy-starej Pobiedy?
      jeden chyba
      nie wystarczy
      • misterpee Re:P-F = petomane 30.11.13, 21:55
    • ubiquitousghost88 pefcia, ty książkę napisz... 30.11.13, 21:56
      ...O spadku popędu przy zmianie napędu...
      • polski_francuz Kochanienki 30.11.13, 21:58
        Napisalem juz dwie. Jedna miala dwa wydania i zostala przetlumaczona na chinski. Trzecia pisze.

Dziekuja za zainteresowanie.

PF
        • kaszebe12 Re: Kochanienki 30.11.13, 22:00
          Moze podasz tytuly ?
          • bywszy1 Reno i po co+ 30.11.13, 22:30
            pan mendzi?
            • 5magna Re: Reno i po co+ 01.12.13, 05:23
              B wszy napisal horror story jak mu mendy jajo zjadly....
              • nowgorod Re:tys+ 02.12.13, 18:53
                bydlaku,jajami wylizanymi jeszcze sie nie udlawil?
      • 5magna Re: pefcia, ty książkę napisz... 01.12.13, 05:25
        To byla dokladnie praca doktorska pewcia z thermodunamiki. Z kat ty ubi tak wszystko wiesz?
        • ubiquitousghost88 Re: pefcia, ty książkę napisz... 02.12.13, 13:28
          Ja wiem niewiele, bo tylko to co od Igruszki...
          Ale mam nosa!
    • br0fl0vski franky wyluzuj i jedz na ryby 01.12.13, 03:52
      tegie glowy od lat mysla nad tym ja chamy beda przemieszczac sie na plantacji

sustainabledevelopment.un.org/index.php?menu=238
      • br0fl0vski a jak nie jedz na ryby to poczytaj 01.12.13, 03:57
        www.canadafreepress.com/index.php/article/39875
        www.tameside.gov.uk/la21/transport
        www.amerikanexpose.com/agenda21/fewercars.html
        www.thegef.org/gef/sites/thegef.org/files/publication/GEF.Contributions.to_.Agenda.pdf
        www.unhabitat.org/content.asp?cid=5040&catid=271&typeid=13
        motherboard.vice.com/blog/agenda-21-the-official-conspiracy-theory-of-the-gop
      • 5magna Re: franky wyluzuj i jedz na ryby 01.12.13, 05:28
        Skonczy sie to wszystko tym ze jeden cham bedzie drugiego na plecach niosl....
    • felusiak1 benzyną 01.12.13, 03:56
      hyunday elantra spala 5,9 l na 100 km zatem hybrydowy samochód jest droższy i to znacznie i ma lepsze osiagi.
      jeśli znajdzie sie inne super ekonomiczne paliwo to nic nie powstrzyma businessu od masowej tego produkcji.
      na obecnym etapie żagla i wentylatora jest to pusta dyskusja. sorry.
      • 5magna Re: benzyną 01.12.13, 05:32
        A jak ci samochod hybrydowy pierdyknie to nie wyjedziesz od dielera bez $2000. I cala oszczednosc diabli wzieli.....

www.angelnexus.com/o/web/52883
      • mara571 w Europie srodkowej i wschodniej odpowiedz 02.12.13, 20:18
        brzmi: plynnym GAZEM.
        • 5magna Re: w Europie srodkowej i wschodniej odpowiedz 02.12.13, 20:53
          I do tego jeszcze lupkowym....
    • krzysiozboj Re: Czym napedzac samochod? 02.12.13, 14:14
      Gdzie Ty z takim tematem wyskakujesz? Tu o Rosji, ostatnio o Ukrainie, o USA w kontekście bliskiego wschodu ale nie o samochodach :D:D

A co do samego tematu - myślę że coraz popularniejsze będą hybrydy które pozwalają nieco oszczędzić paliwa, im bedą bardziej masowe tym tańsze, tak w masówkę wchodziło większosć nowinek motoryzacyjnych.

Pytanie czy w sam prąd jest realne? Moim zdaniem nie i to nie z powodów braku technologii (choć tu taki pewny bym nie był że technologii brak) a z powodu kasy której za dużo jest przy ropie. Ropa raz daje pewnie grube bln $ firmom wydobywczym, nieco mniej rafineriom i sporo więcej do budżetów pastw z tytułów akcyz czy innych podatków. Gdy pojawi się groźba odcięcia tego to znajdą się każde pieniądze by to zablokować.

Powiedzmy że szejków zostawimy w spokoju bo to będzie ich problem ale co z podatkami w paliwie? Tego pewnie będzie min 50% w cenie paliwa? dokładamy te podatki do prądu i podwajamy jego cenę? Nadal prąd będzie tani do jazdy?

Załóżmy że mamy rozwiązany problem od strony technicznej/konstrukcyjnej, mniejsza o to czy będą to fajne baterie czy jakieś ciekawe ogniwa paliwowe, jednym i drugim potrzeba dostarczyć masę prądu, skąd go brać by nie zabić pomysłu od strony ekologicznej? Budujemy kilka elektrowni atomowych ekstra? Nie jestem też pewny czy obecne sieci energetyczne wytrzymałyby taką rewolucję. Myślę że moc ładowania takich baterii elektrycznych to min 10-20 kW, nie znam nawet szacunkowych obliczeń ale obawiałbym się tego ze nagle może być potrzeba np podwojenia możliwości przesyłania energii.

Już jako ciekawostkę dodam

akordylas.webiq.pl/historia/?p=75
      Można by napisać że ktoś jakiś trik wywinął, że sprytnie oszukał ale ... Tesla był geniuszem na skale cywilizacji, za nim stoi taka masa przełomowych wynalazków że wyjątkowo ciężko mu zarzucić szarlataństwo.
      • tojabogdan niczym nie napedzac! 02.12.13, 14:59
        Zrobilem eksperyment, niemal od roku nie jezdze niemal wcale autem. Jezdze komunikacja publiczna, a przede wszystkim rowerem, ile sie da. M.in. od miejsca dojazdu kolejki jade jeszcze ok. piec kilometrow rowerem, do pracy glownie pod gore (uff, teren mocno pagorkowaty, na miejscu myje sie i przebieram w swieze ciuchy), z pracy jest o tyle lzej.
        Juz po kilku jazdach poczulem, ze jestem zdrowszy, a inni mowia, ze mlodszy (dziekuje).
        I to jest przyszlosc, chociaz pewnie dla wielu za Was to normalka, rzeczywistosc.
        Cale szczescie i u nas, w Polsce, buduje sie coraz wiecej drog rowerowych.
        A co do aut, to tez uwazam, ze hybrydowe napedy maja najwieksze szanse.
        By nie miec z samochodami wiekszych problemow, winno sie kupowac te, ktore daja minimum 5 lat pelnej gwarancji.
        • krzysiozboj Re: niczym nie napedzac! 02.12.13, 15:23
          rower to fajna sprawa a jeszcze fajniejsza taki z dopalaczem elektrycznym :)) Komunikacja miejska to też fajna sprawa o ile ona jest sensownie rozwiązana. Większe miasta w których byłem ciut dłużej to Kraków i Wiedeń, w pierwszym bez auta to udręka coś an mieście załatwić a w drugim odpalać auto to zazwyczaj głupota.

Co do aut, gwarancji i problemów pogwarancyjnych - moim zdaniem inżynieria produktu poszła za mocno w kierunku ograniczenia żywotności produktu, też i samochodów. Tu coraz bardziej nieopłacalne jest kupowanie starszych aut bo coraz więcej części w nich ma zaprogramowaną żywotność.

Tyle ze miasto miastem, dojazd do pracy dojazdem do pracy, tu można się bawić w rower, komunikację miejską lub elektryczne wynalazki o ograniczonym zasięgu. Pozostają jeszcze dłuższe trasy które jakoś pokonywać trzeba.
          • 5magna Re: niczym nie napedzac! 02.12.13, 15:35
            No i trzeba tez zmienic klimat aby sie jechalo przyjemnie na rowerku....
            • tojabogdan poza kołami polarnymi lepiej saniami 02.12.13, 18:50
              zaprzeżonymi w renifery.
              Ponieważ to moje niby odkrycie zalet jazdy rowerem i zdecydowanej przewagi tegoż nad jazdą autem jest nowe, zdarzyło mi pierwszy raz w życiu jazda rowerem przy lekkim mrozie. Problemem nie jest mróz, ale śliska nawierzchnia. Ale też to doświadczenie uważam za bardzo dobre i zdrowe.
              A więc, wracając do pytania założyciela wątku podkreślę, że samochodu nie należy napędzać!
              W Szkocji od 2050 roku nie będą dopuszczane do ruchu samochody z wyłącznym napędem benzynowym czy z olejem napędowym.
              • 5magna Re: poza kołami polarnymi lepiej saniami 02.12.13, 19:32
                Beda napedzac sie Scotch Whiskey

www.google.com/search?q=scotch+whiskey+brands&rlz=1T4WQIB_enCA559CA560&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=pdGcUtrKGeOIiALh3YGwBg&ved=0CFoQsAQ&biw=1024&bih=690
        • ubiquitousghost88 Kota mu pogonić! 03.12.13, 09:58
          Brawo, tak trzymaj!
          Ja swego wywaliłem przed ćwierć wiekiem!
          Możesz sobie wyobrazić, o ile sobie życie przedłużyłem?
          Wolność, szczęście - żyć, nie umierać!
      • polski_francuz Podatki za paliwo 02.12.13, 21:25
        "i sporo więcej do budżetów pastw z tytułów akcyz czy innych podatków. Gdy pojawi się groźba odcięcia tego to znajdą się każde pieniądze by to zablokować"

zwane TIPP we Francji (podatek za produkty naftowe) waznym, chociaz ubocznym problemem zwiazanym z napedem elektrycznym. Trudno bowiem wyobrazic sobie takie ladowanie akumulatorow, zeby panstwo umialo to kontrolowac.

Innym, technicznym problemem, jest lit uzywany do konstrukcji akumulatorow, ktorego zloza sa chyba w Patagonii i sa dosc male.

Hybryda jezdze od roku i spala dosc duzo, jak pisalem. Celem byloby moze 3 l/100 km a do tego celu jest jeszcze daleko.

PF
        • bywszy1 Re:ajgor naukowiec+ 02.12.13, 21:36
          ma lepsze rozwiazanie.
          silnik w ropniaku sloma napedza,a benzynowce puszczaq na samopas.
        • melord koszty serwisu hybrydy 02.12.13, 22:01
          polski_francuz napisał:

> Hybryda jezdze od roku i spala dosc duzo, jak pisalem. Celem byloby moze 3 l/10
          > 0 km a do tego celu jest jeszcze daleko

tutaj koszt serwisowania toyoty-hybrydy to ok. $600 co 10 tys km...pali rzeczywiscie sporo jak na hybryde
          jak to wyglada u ciebie?
          • polski_francuz Mam 02.12.13, 22:24
            te hybryde w formule leasing i co miesiac place pewna suma a Toyta placi za serwis. Trudno porownac.

Spalanie jest w lecie okolo 4,8 w zimie (teraz) 5,5 l/100 km.

PF
            • melord Re: Mam 02.12.13, 22:54
              polski_francuz napisał:

> Spalanie jest w lecie okolo 4,8 w zimie (teraz) 5,5 l/100 km.
              >
              > PF

rzeczywiscie to nie sa najlepsze wyniki biorac pod uwage,ze hybryda kosztuje znacznie wiecej niz samochod na benzyna/diesel
              moj 2 litrowy diesel pali na szosie 5,2 w miescie 6.5....samochod wazy prawie 1.5 tony!!
              fakt...tutaj praktycznie jest caly czas lato
              • polski_francuz Re: Mam 02.12.13, 22:57
                Diesle zawsze troche mniej spalaja. Jak na benzynowca spalanie mej Toyoty nie jest zle, ale jednak nie jest rewelacja.

PF
                • melord Re: Mam 02.12.13, 23:20
                  polski_francuz napisał:

> Jak na benzynowca spalanie mej Toyoty nie j
                  > est zle, ale jednak nie jest rewelacja.
                  >
                  > PF

pomimo,ze korzystasz czesciowo z napedu wylacznie elektrycznego?
                  czy wykorzystujesz wylacznie wspolny naped
                  • polski_francuz Samochod 03.12.13, 07:55
                    automatycznie i bez udzialu kierowcy wlacza naped elektryczne czy benzynowy. Nie mam opcji tylko naped benzynowy czy tylko naped elektryczny.

PF
        • ubiquitousghost88 pefcia, a propos, ja ci kota popędzę... 02.12.13, 22:08
          ...cel 3 litry?
          No, chyba że na dwóch...
          • 5magna Re: pefcia, a propos, ja ci kota popędzę... 03.12.13, 02:21
            Ja mowie nie to jak cwiartka......

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka