Gość: ex-kapo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.04, 18:22 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ZydowskaReżyserka OPERA MYDLANA W AUSCHWITZ, czyli w Oświęcimiu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.04, 18:33 Nigdy nie lubiłem Francuzów. Teraz zmieniam zdanie. Widać, że Francuz zaczyna myśleć, a nawet działać. Viva la France! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: manek Re: OPERA MYDLANA W AUSCHWITZ, czyli w Oświęci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.04, 18:40 ja uważam zachowanie Francuzów za bardzo chamskie.W czasie okupacji pomagali faszystom wysyłać Żydów do Oświęcimia.Trochę pokory. Odpowiedz Link Zgłoś
pan.gustaw Re: OPERA MYDLANA W AUSCHWITZ, czyli w Oświęci 11.08.04, 19:04 Gość portalu: manek napisał(a): > ja uważam zachowanie Francuzów za bardzo chamskie.W czasie okupacji pomagali > faszystom wysyłać Żydów do Oświęcimia.Trochę pokory. A przed chwila napisał: "Nigdy nie lubiłem Francuzów. Teraz zmieniam zdanie. Widać, że Francuz zaczyna myśleć, a nawet działać. Viva la France!" ja mocno wierze w to co mysle, tylko nie wiem co ja mysle... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: http://pamietamy.t Re: ofiara syjonistycznych chamow pogoniona IP: 207.248.159.* 11.08.04, 23:46 przez polska ochrone znowu zarobilismy punkty ujemne u normalnych z zachodniej europy no ale to w polsce normalne i polakow juz to nie dziwi ze strzela sie i napada na obywateli polskich przy pomocy uzbrojonych zomo-ochroniarzy pamietamy.tripod.com Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcin Re: OPERA MYDLANA W AUSCHWITZ, czyli w Oświęci IP: *.qc.sympatico.ca 12.08.04, 00:31 Jakis fancu naublizal zydowi w oswiencimiu i z tego powodu ma byc skandal? A gowno mnie obchodzi czy zydzi czuja sie urzeni niech lepiej patrza co robia palestynczykom a nie przywalaja sie do glupich odzywek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eee Re: OPERA MYDLANA W AUSCHWITZ, czyli w Oświęci IP: *.zsi.pl / *.zsi.pl 12.08.04, 02:39 A dla mnie wygraly wiadomosci towarzyszace newsowi o zadymie w obozie: "KOLEJNY NALOT IZRAELZSKI NA TERYTORIA PALESTYNSKIE" czy cos w tym stylu. I na cholere im ta zydowska flaga? Co mecz byl izrael-polska? To tak jakbym ja chodzil zwiedzac paryz i sobie nosil polska flage. PO JAKA CHOLERE?! Jeszcze bym krzykaczke wzial i krzyczal: CHOPIN I CURIE BYLI POLAKAMI. Byli czy nie, co za roznica. Licza sie czyny, a nie narodowosc. I brawo francuz, zydowskich terrorystow trza tempic nawet jakby byli z wielkiego instytutu przesladowan zydowskich w tel-avivie:P. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Artur Re: OPERA MYDLANA W AUSCHWITZ, czyli w Oświęci IP: *.dsl.telesp.net.br 12.08.04, 08:17 Czytam te brednie i rozplywam sie w mydlanej pianie wscieklicy! Ani Chopin ani droga Pani Sklodowska umarli w Paryzu zakiszeni w lazni lekko gazowanej. Troche taktu i trzezwosci mosci Panie! Pisac po pijaku w anonimowym Internecie nie zmienia to jednak ksztaltu historii. Zydzi byli zgladzani w sposób niewybaczalny, Polacy byli zagazowani fabrycznie, Cyganie byli dolaczni do tych korowodów równiez z innymi reprezantantami wielu narodowosci. Pan Chopin umarl na gruzlice a Pani Sklodowska na raka....taka to niewielka róznica aby wznosic flagi swoich narodów w miejscach kazni. Mysle ze gdyby Twoja Mamusia uwedzilaby sie w piecyku Oswiecimia, wymachiwalbys flaga bialo-czerwona z cala zapala...oczywiscie, gdyby to naprawde byla Twoja flaga! Uklony od Artura dla Twojej Mamusi! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Co innego wymachiwać flagą a co innego ją ubierać! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.04, 10:38 Widać niewielu z tu piszących było ostatnio w Oświęcimiu. Problem leży prawdopodobnie w ubiorze i zachowaniu Żydów w tym miejscu. Ja i moi goście z Hiszpanii byliśmy kilka razy zszokowani, jak zachowują się młodzi Żydzi. Cóż z tego, że ubierają się we flagi, jeśli pod nimi mają sportowe krótkie spodenki, żują gumy i gadają jak najęci. Byłem świadkiem głośnych śmiechów, przepychanek i poszturchiwań w miejscu śmierci o. Kolbego. A chyba większość rozumie, lub nawet pamięta wrażenia z tego miejsca. Ale ja wiedziałem, że z Żydami lepiej nie zaczynać. Biedny Francuz, notabene zapewne też Żyd, nie skojarzył, że Francja jest teraz na celowniku Żydów. Odpowiedz Link Zgłoś
vivaisraela Re: Co innego wymachiwać flagą a co innego ją ubi 12.08.04, 15:22 Co do o.Kolbe to my Zydzi mamy wlasne zdanie. Poczytaj jego pisma to zrozumiesz. On nawolywal do pogromow co nioslo za soba morderstwa. A mlodzi ludzie wszedzie gadaja, a im blizej morza srodziemnego, tym glosniej. A najwiecej zginelo w obozie Zydow i Cyganow, wiec maja prawo maszerowac ze swoja flaga. Ilu zginelo tam Francuzow? Odpowiedz Link Zgłoś
vivaisraela Re: Co innego wymachiwać flagą a co innego ją ubi 12.08.04, 15:32 vivaisraela napisał: > Co do o.Kolbe to my Zydzi mamy wlasne zdanie. Poczytaj jego pisma to > zrozumiesz. On nawolywal do pogromow co nioslo za soba morderstwa. A mlodzi > ludzie wszedzie gadaja, a im blizej morza srodziemnego, tym glosniej. > A najwiecej zginelo w obozie Zydow i Cyganow, wiec maja prawo maszerowac ze > swoja flaga. Ilu zginelo tam Francuzow? A to na poczatek, jezeli kogos oburzyly moje slowa. www.racjonalista.pl/kk.php/s%2C1815 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotr Re: Co innego wymachiwać flagą a co innego ją ubi IP: *.z27-106-66.customer.algx.net 12.08.04, 16:09 "obrzezane zydki" Z linku ktory podales najbardziej "oburzajace", "obrzydliwe", "nie maralne", "chore zachowanie", i oczywiscie "antysemickie" bylo to: "obrzezane zydki". Czy ktos by tu znalazl jakies szyderswtwo czy klamswo? W Nowym Yorku nawet od swojego bossa slysze ze wszyscy polacy to pijaczki i w wiekszosci antysemici. ...i co biegne z tym do gazety? Nie, bo to nie klamstwo, i mnie to nie boli(pomimo ,iz mowa o wiekszosci). dziekuje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nisse Re: OPERA MYDLANA W AUSCHWITZ, czyli w Oświęci IP: *.telia.com 12.08.04, 10:57 A czy ty nie zapomniales ze polacy tez chodza z flagami po Chickago, Nowym Yorku lub odwiedzajac miejca kazni w Katyniu?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotr "obrzezane zydki" IP: *.z27-106-66.customer.algx.net 12.08.04, 16:07 z linku ktory podales najbardziej "oburzajace", "obrzydliwe", "nie maralne", "chore zachowanie", i oczywiscie "antysemickie" bylo to co jest w tytule mojej wypowiedzi. Czy ktos by tu znalazl jakies szyderswtwo czy klamswo? W Nowym Yorku nawet od swojego bossa slysze ze wszyscy polacy to pijaczki i w wiekszosci antysemici. ...i co biegne z tym do gazety? Nie, bo to nie klamstwo, i mnie to nie boli(pomimo ,iz mowa o wiekszosci). dziekuje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kris_33 Re: OPERA MYDLANA W AUSCHWITZ, czyli w Oświęci IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.08.04, 06:56 Zgdzam się z tobą Marcin 200% Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jojo [...] IP: 217.153.7.* 12.08.04, 09:10 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lolo nic dziwnego - zydowska flaga dobrze sie nie kojar IP: *.rozanka.wroc.pl 12.08.04, 00:51 nic dziwnego - zydowska flaga dobrze sie nie kojarzy... swastyka rowniez - jedno i to samo niestety :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ytu Re: nic dziwnego - zydowska flaga dobrze sie nie IP: *.7cities.net 12.08.04, 05:52 To prawda, jaest tym dla Palestynczykow, czym swastyka byla dla Zydow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vc Re: OPERA MYDLANA W AUSCHWITZ, czyli w Oświęci IP: *.7cities.net 12.08.04, 04:59 W tym miedzynarodowym cmentarzysku symbole narodowe nie winny byc eksponowane i dyrekcja winna tego dopilnowac. Francuz mial w istocie rzeczy racje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomeczek Zwiedzanie z flagami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.04, 09:58 Uważam, że właśnie na odwrót: jeśli ludzie odwiedzają to miejsce, gdzie zginęli ich rodacy, to powinni mieć prawo zademonstrowania narodowości. Przecież tam zginęli nie tylko Polacy i Żydzi! Podczas zwiedzania klasztoru na Monte Cassino (podkreslam - klasztoru a nie polskiego cmentarza) napotkałem kiedys grupki turystów z flagą (chyba) Nowej Zelandii. Skoro ich żołnierze tam walczyli, to mnie to nie raziło, natomiast zdenerwowałoby mnie demonstrowanie flagi niemieckiej (w końcu to oni zaczęli). Wg mnie zwiedzanie z flagami w muzeum Auschwitz to nie jest przejaw nacjonalizmu, wynoszenia się ponad inne narodowości czy czegoś w tym stylu. To miejsce szczególne. A jak ktoś jest antysemitą, to i tak nie potrzeba mu flagi z tarczą Dawida, żeby wszcząć karczemną burdę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cx cdcd [...] IP: *.ri.ri.cox.net 12.08.04, 03:30 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Konrad Korzeniowsk Re: "manek" - dlaczego "faszystom"? IP: *.bielsko.dialog.net.pl 12.08.04, 08:33 To fakt, niewielka płd.wsch. część Francji była okupowana przez Włochów, a wśród tych zapewne byli i faszyści. Ale w tzw. Francji Vichy faszystów nie było, zatem nie oni odpowiedzialni są za wysyłkę Żydów francuskich na zagładę do Birkenau, lecz rząd Vichy - właśnie! Petain, Laval itd. faszystami żadnymi nie byli, ci żyli wyłącznie we Włoszech i co ciekawsze, nie forsowali Holocaustu! Rodem z Sowietów tendencja obarczania środowisk szowinistycznych, w tym np. nazistów, antysemitów itp. nazwą "faszyści", nie znajduje żadnego uzasadnienia historycznego. Sowieci nazwali zresztą faszystami i naszych żołnierzy AK! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antysemita [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.04, 20:36 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tg Re: OPERA MYDLANA W AUSCHWITZ, czyli w Oświęci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.04, 21:48 popieram dlaczego ludzie z Izraela myślą ,że tylko ich dotkneła ta tragedia. Zydzi mają mentalność Kalego (mur) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafal Po cholere ci Francuzi tam przyjezdzaja??? IP: *.multicon.pl 11.08.04, 18:33 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mamona Re: Po cholere ci Francuzi tam przyjezdzaja??? IP: *.es.adp.com 11.08.04, 18:40 Bo tam mordowani byli nie tylko zydzi, ale takze ludzie innych narodowosci w tym Francuzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Serio? Mieli tam paru z Resistance. I teraz don IP: *.range81-156.btcentralplus.com 11.08.04, 19:53 pielgrzymuja, by udowodnic swiatu, ze jednak byli Francuzi, ktorzy z hitlerowcami niekolaborowali. Takie male ogolnonarodowe francuskie rozgrzeszanie sie za malo wyrazna postawe w czasie II WS. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm Re: Serio? Mieli tam paru z Resistance. I teraz d IP: *.7cities.net 12.08.04, 05:49 No, ale Paryz wyzwolili bez powstania i chyba powinni nas za to przeprosic. Madry narod, wiedza co robia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: azc Powstanie paryskie - sierpień 1944 IP: 150.254.85.* 12.08.04, 12:43 Otóż było powstanie w Paryżu. Różnica z naszym powstaniem była taka, że Amerykanie zmienili plany operacyjne, żeby przyjść powstańcom z pomocą i pozwolili gaulistowskiemu generałowi Leclercowi wjechać na czołgu do Paryża w szpicy. Stąd Niemcy nie zdążyli zniszczyć miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ww Re: Po cholere ci Francuzi tam przyjezdzaja??? IP: 70.68.7.* 12.08.04, 03:37 Jak dziadek z ojcem wysylali sasiadow do gazu, to mlodziez chcialaby zobaczyc Jest jednak cos co powinno wkurzc wszystkich Polakow i rodziny ofiar... Ktos powinien skonczyc raz na zawsze z uzywaniem terminu "oboz w Oswiecimiu" Potem sa wrzaski idiotow o polskich obozach koncentracyjnych na zasadzie, ze jak w Polsce, to polski.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maskil Kolejna prowokacja? IP: *.sympatico.ca 11.08.04, 18:40 Pomijajac juz fakt, ze "gang francuskich turystow" w miare czytania artykulu stal sie jednym, niezidentyfikowanym "Francuzem" mowiacym do tego po angielsku (!) to jeszcze calemu zamieszaniu przypatrywal sie czujnie przedstawiciel Swiatowego Kongreasu Zydow, Weinbaum. Znalazl sie tam oczywiscie przypadkowo. No i znowu jest okazja by oskarzyc Francuzow (wszystkich, bez wyboru) o "dziki antysemityzm" (jak to nazwal Szaron) tak jak to mialo juz miejsce przy niedawnych "atakach antysemickich" we Francji, ktore okazaly sie prowokacja. Najrozsadniej zachowala sie w tym wszystkim administracja muzeum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Turysta Re: Kolejna prowokacja? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.08.04, 08:56 Francuz mówiący po angielsku a do tego cham i antysemita? Nie mam cienia wątpliwości. Prowokacja i manipulacja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ajwaj PROWOKACYJNA NAGONKA NA FRANCUZOW ??!!!!!! IP: *.sunne.se 12.08.04, 22:43 Gość portalu: maskil napisał(a): > Pomijajac juz fakt, ze "gang francuskich turystow" w miare czytania artykulu > stal sie jednym, niezidentyfikowanym "Francuzem" mowiacym do tego po angielsku > (!) to jeszcze calemu zamieszaniu przypatrywal sie czujnie przedstawiciel > Swiatowego Kongreasu Zydow, Weinbaum. Znalazl sie tam oczywiscie przypadkowo. > No i znowu jest okazja by oskarzyc Francuzow (wszystkich, bez wyboru) o "dziki > antysemityzm" (jak to nazwal Szaron) tak jak to mialo juz miejsce przy > niedawnych "atakach antysemickich" we Francji, ktore okazaly sie prowokacja. > Najrozsadniej zachowala sie w tym wszystkim administracja muzeum. to wszystko wyglada na zmasowana zorganizowana nagonke na Francuzow ... tym razem uderzenie bylo w najczulszym miejscu swiata ! bo temat nie moze wyschnac ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bk Re: Izraelska prasa o awanturze w muzeum Auschwit IP: 12.24.244.* 11.08.04, 18:42 Czy zarzucenie komus ze w Oswiecimiu nie gineli tylko ZYDZI to ANTYSEMITYZM????? niedlugo jak sie przejdzie na druga strone ulicy omijajac ZYDA to tez bedzie antysemityzm, ubolewam nad losem ofiar holocaustu, gdzie w masowej eksterminacji zgineli glownie Zydzi, ale nalezy pamietac o innych ofiarach: Polakach, Rosjanach, Francuzach, Cyganach i innych. Czy licencje na holocaust maja tylko Zydzi???. Jak mozna z jednej strony ubolewac nad swoim losem a w 1948-49 wyrzucic prawie milion Palestynczykow z ich domow i ziemi gdzie mieszkali generacjami setki lat. To wola pomste do nieba. Odpowiedz Link Zgłoś
koszalekopalek2 Re: Izraelska prasa o awanturze w muzeum Auschwit 11.08.04, 19:19 Gość portalu: bk napisał(a): > Czy zarzucenie komus ze w Oswiecimiu nie gineli tylko ZYDZI to ANTYSEMITYZM???? nie. Ale wyszczegolnienie Zydowki. Pyskowanie i fizyczna zaczepka, to zdecydowanie antysemityzm. 'The Jerusalem Post quoted Maya Ober, 21, of Poland as saying the first assailant "told us to go back to Israel and said that we were stupid and should be ashamed to walk around with an Israeli flag."' 'After the initial altercation, a second assailant grabbed Ober by the arm. "One of the guys held me by the arm and wouldn't let go," says Ober, who lost several members of her family at Auschwitz. "I was afraid. I couldn't move and I didn't know what he was going to do.' www.pejmanesque.com/archives/007509.html Oczywiscie, nie wykluczone, ze to wszystko wymysly Pani Ober i ze nie bylo wogole zadnej styczki. A pozatym krasnoludki nigdy nikogo nie zaczepiaja! :-P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abigail3 Re: Izraelska prasa o awanturze w muzeum Auschwit IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.08.04, 20:51 taaa, dlaczego PRAWIE milion arabów, napisz od razu 100 milionów biednych arabów izrael wyrzucił z ich domów i zajął już całą arabię i afrykę północną, właśnie dochodzi do środkowej, buuuuu, uwaga IZRAEL jest już PRAWIE NA MARSIE, debile Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bk Re: Izraelska prasa o awanturze w muzeum Auschwit IP: *.renalsystems.com 11.08.04, 21:52 shalom abigail3, czyli pokoj z toba pod takim pewnie haslem twoi ziomkowie wydalili sila prawie 1 milion palestynczykow z ich ziem i domow gdzie zyli tysiace lat, jak nie wierzysz to sprawdz zrodla historyczne, do 1948 na terytorium brytyjskiego mandatu Palestyny zylo 1.5 miliona palestynczykow, na tym samym terytorium w 1949 zaledwie 150 tysiecy, czy wedlug ciebie ci palestynczycy sie rozplyneli w powietrzu???, dzis ubolewasz ze sie wysadzaja w izraelskich autobusach a jaka oni krzywde wyrzadzili Zydom, zeby od 1949 mieszkac w obozach uchodzcow, zobacz sobie mape wspolczesnego Izraela i sprawdz kto mieszkal tam gdzie jest dzis Telaviw i Hajfa, palestynczycy zyli tam wiekami i tego nie zaprzeczy zadna propaganda syjonistyczna, kazdy o tym wie na swiecie, dlatego sympatia jest po stronie palestynczykow, nawet jak gina niewinni cywile w Izraelu. Bo te zydoskie dzieci nigdy by nie zginely w autobusach, gdyby ich ojcowie bezprawnie nie przywlaszczyli sobie ziemie palestynskie, nikt inny nie jest odpowiedzialny za smierc izraelskich cywili jak zaborcza i zachlanna polityka Izraela! Odpowiedz Link Zgłoś
waskowiak Re: Izraelska prasa o awanturze w muzeum Auschwit 12.08.04, 02:29 Arabowie zdobyli Egipt i Synaj w VIIw.n.e. Więc-nie tys.lat To jest jedyny naród,który- dzięki nam chrześcijanom- zachował i kultywował miłość do ziemi przodków. Jeśli już iść Twoim tokiem myślenia-wbrew procesom historycznym-to i Dzikie Pola i Moskwa i Kijów są nasze!!! Bo my są Sarmaci!!!Bo tam są nasze SARMACKIE korzenie!!! Czy wiesz Kolego przesympatyczny,że pewien Pan nazwiskiem Winston Churchill forsował ideę stworzenia Rzeczpospolitej Żydowskiej na terenach dzisiejszego woj.dolnośląskiego?A dlaczego?No bo kurna wtedy Palestyna była protektoratem United Kingdom(dla kochasiów z LPR-Zjednoczonego Królestwa).To było rozszerzenie panowania-nadwyrężonego po Rommlu-na Bliskim Wschodzie.To Angole zatapiały statki z niedobitkami z Auschwitz,byle tylko uchronić swoje panowanie w tym rejonie i wyrypać Francję z Syrii i Libanu-bo przecież wojna się skończyła!!!A Imperium musiało widzieć słońce przez cały dzień!!!!! Wczorajszy sojusznik 10 maja 1945 już był wrogiem!!!! Jestem po 12 godz.pracy i nie chce mi się pisać! Mam prośbę-odstawcie piwo i weżcie się za naukę historii moje wy lepperki kochane! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bolo Re: Izraelska prasa o awanturze w muzeum Auschwit IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.04, 07:43 gdzie mnie kurna włazisz do Kijowa i klekoczesz o jakis sarmatach i ze moskwa też nasza Wielu zydów organizowało komunistyczny raj ten raj pochłonał kilka miliomów ukrainców w czasie tzw kolektywizacji byli tam komisarze zydzi ale otym sie nie mówi bo mowienie co kolwiek o zydach to anytsemityzm Jedno jest pewne dyrekcja obozu powinna zakać uzywania wszelkich symboli narodowych, przeciez jedna hece z krzyzami juz przerabialiśmy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: filistyn Re: Izraelska prasa o awanturze w muzeum Auschwit IP: *.katowice.msk.pl / *.devs.futuro.pl 12.08.04, 08:51 Palestyńczycy/ niekoniecznie Arabowie/ , czyli Filistyni byli na tych ziemiach przed Żydami czyli więcej niż 3tys lat temu . A o pomyśle Rzeczypoczpolitej Żydowskiej nigdy noie słyszałem wiec jeśli możesz to napisz coś więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lykos Re: Izraelska prasa o awanturze w muzeum Auschwit IP: 150.254.85.* 12.08.04, 13:50 Filistyni nie byli w Palestynie przed Żydami. Są odłamem tzw. "ludów morza" (terminologia egipska) lub "ludów północy" (termin używany w państewkach posthetyckich i aramejskich na terenie dzisiejszej Syrii), być może mieli coś współnego z Kreteńczykami lub Achajami, a w każdym razie prawdopodobnie byli indoeuropejczykami. "Ludy morza" obwinia się o zagładę potężnego państwa Hetytów ok. roku 1200 przed Chrystusem, zniszczenie wielu miast Syrii, zwłaszcza na wybrzeżu, przede wszystkim Ugarit oraz dwa nieudane najazdy na Egipt za Merneptaha i Ramzesa III. Pokonane plemiona zostały odrzucone od granic Egiptu, ale Egipcjanie pozwolili im osiedlić się na wybrzeżu południowego Kannanu, który od Filistynów właśnie (grecka forma Philistinai) nosi do dziś nazwę Palestyny. Żydzi, a właściwie Izraelici (termin Żydzi pochodzi od nazwy plemienia Judy i jeszcze Ewangelie rozróżniają Galilejczyków od nich: po zmartwychwstaniu apostołowie "byli zamknięci w wieczerniku z obawy przed Żydami", chociaż później terminy Żydzi i Izraelici można używać zamiennie) zaczęli penetrację tego obszaru prawdopodobnie kilkadziesiąt lat wcześniej. Jeszcze wcześniej zamieszkiwali ten teren pokrewni im semiccy Kananejczycy, na pocz II tys. przed Chr. teren ten został spenetrowany przez Hurytów (w częsci przynajmniej kierowanych przez indoeuropejskich naczelników plemiennych), którzy ulegli semityzacji i rozpłynęli się wśród kananejskiej większości. Biblia opisuje proces najazdu w Księdze Jozuego. Tubylcy ulegli w znacznym stopniu eksterminacji, część zapewne została zasymilowana. Ułatwiło to pokrewieństwo języka. Trudno powiedzieć, jakim dokładnie językiem rozmawiali Izraelici przed podbojem Palestyny. Abraham wyszedł z Ur, mógł więc być Akadyjczykiem lub raczej Amorytą. Któregoś z patriarchów Biblia określa jako "wędrownego Aramejczyka". Jakub (Izrael) mieszkał w południowym Kanaanie (czyli późniejszej Palestynie), może jest to ślad pokojowej penetracji części plemion izraelskich już w I poł. II tysiąclecia, być może wtedy przejęli język kananejski. W każdym razie nieliczne zachowane zabytki języka fenickiego świadczą, że język ten jest tak bliski hebrajskiemu, że można je uważać za dwa dialekty jednego języka. Od XII wieku zaczęły się utarczki z Filistynami, przeważnie niepomyślne dla Izraelitów, gdyż Flistyni dysponowali żelazną bronią, początkowo niedostępną dla Izraelitów. Jerozolima została zdobyta dopiero przez króla Dawida ok. roku 1000 przed Chr. (prawdopodobnie kilka - kilkanaście lat po tej dacie). Kilka lat temu Żydzi obchodzili 3000 lat Jerozolimy, chociaż Jerozolima jako miasto istniała co najmniej kilkaset lat wcześniej. Biblia nazywa jej pierwotnych mieszkańców Jebuzytami. Z Jerozolimy (Salem, Szalim) pochodził tajemniczy kapłan Melchizedech współczesny patriarchom. Król Dawid pokonał Filistynów, ale jako narodowość przetrwali oni jeszcze kilkaset lat (nie udało mi się znaleźć materiałów na temat ich ostatecznego zniknięcia). W każdym razie byli w Palestynie tak samo stosunkowo późnymi najeźcami, jak Izraelici. Poziom dyskusji (z nielicznymi wyjątkami) odczuwam bardzo przykro. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: taki jeden Co ma piernik do wiatraka??? IP: *.bbtec.net 12.08.04, 06:19 To co robi w tej chwili państwo Izrael to jedna sprawa, a to co przeżyli Żydzi podczas ostatniej wojny to druga.Nie można popierać chamskiego zachowania tego Francuza tylko dlatego że się nie zagadza z polityką Izraela!! Może i źle robią z Palestyną ale to w niczym nie usprawiedliwia tego Francuza, chamstwo to chamstwo i koniec. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kakaka Re: Izraelska prasa o awanturze w muzeum Auschwit IP: 149.156.127.* 12.08.04, 10:45 Do < bk > "Jak mozna z jednej strony ubolewac nad swoim losem a w 1948-49 wyrzucic prawie milion Palestynczykow z ich domow i ziemi gdzie mieszkali generacjami setki lat. To wola pomste do nieba." Oj tu bardzo ostrożnie, a co powiedzieć o wyrzuconych Niemcach z Ziem Zachodnich, z Sudetów Czeskich, o Akcji Wisła...itd. Palestyńczycy, owszem byli wyrzucani przez akcje bojowych organizacji żydowskich jak Stern i Hagana, ale większośc opuściła Palestynę z wycofującym się Legionem Arabskim, który zapewniał, iż przy następnym ataku utopią żydów w morzu. -------------------------------------------------------------------------------- Odpowiedz Link Zgłoś
wojtekus Re: Izraelska prasa o awanturze w muzeum Auschwit 11.08.04, 18:43 Francuzi to zdrajcy. Im wiezyc nie wolno. Gdyby Francja slowa dotrzymala nie bylo by Auswitz i zaglady Zydow i wielu innych narodowosci. Francja kolabrowala z Hitlerem dlatego Francuzi sa tez za to odpowiedzialni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mamona Re: Izraelska prasa o awanturze w muzeum Auschwit IP: *.es.adp.com 11.08.04, 18:51 To nie Francja tylko nieliczni z nich, podobnie jak nieliczni Polacy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tex Re: Izraelska prasa o awanturze w muzeum Auschwit IP: *.biosci.ohio-state.edu 11.08.04, 19:55 To nie Francja tylko nieliczni z nich, podobnie jak > nieliczni Polacy. O przepraszam, to nie byli "nieliczni" francuzi tylko dobrze zorganizowana akcja. Wylacznie silami francuskiej policji dostarczano niemcom tysiace zydow do wyslania do auschwitz. I to jeszcze w 1944, tuz przed inwazja w normadii. Ze nie wspomne o masowej kolaboracji od samego dolu (chlopi wydawali niemcom zestrzelonych alianckich lotnikow) az do samej gory (petain, "rzad" vichy). vive la france? PS jedyny francuz z jajami to napoleon, tylko ze on byl korsykaninem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcin Re: Izraelska prasa o awanturze w muzeum Auschwit IP: *.kopnet.pl / *.kopnet.pl 11.08.04, 20:14 ocenia się, że liczba donosów Francuzów na Żydów była zbliżona do około dwóch milionów, ciekawe ilu Francuzów jest wśród "Sprawiedliwych wśród narodów świata", czy jak to szło temu odznaczeniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Baphomet Izraelskie oszołomstwo IP: *.wrzos.wroc.pl 11.08.04, 18:58 Miejsce kaźni setek tysięcy ludzi i międzynarodowy cmentarz jakim jest oboz koncentracyjny (każdy - nie tylko A-B) nie jest miejscem do manifestowania, obnoszenia sie ze swoimi flagami, happeningow i demonstrowania swych racji religijno-plemiennych. To miejsce zadumy, spokoju i kontemplacji nad uniwersalnością tragedii jaką ludzie zrobili ludziom. Tam leżą prochy LUDZI, i nie ważne Żydow, Francuzów, Rosjan, Polakow itd. Wszelka uzurpacja "wybrania" czy przeliczania śmierci personalnej na "ilość" jest wstrętna, nieetyczna i po prostu niesmaczna. Uważam, że ów Francuz (można mieć zastrzeżenia do formy, ale nie do meritum)zwrócił tej obywatelce Izraela słusznie uwagę. Tego typu miejsca pamięci winni być ogólnie szanowane, a wszelka uzurpacja i próby zawłaszczania - srodze piętnowane. Tylko wtedy - tu zwracam się do bezkrytycznych judofilów (którzy krytykę obracają zaraz w przejawy antysemityzmu) - horror Holokaustu i bezmiar tragedii II wojny światowej pozostać może we właściwej formie w pamięci ludzkiej. Są to bowiem miejsca "uniwersalne" dla całej ludzkości, nie dla jednego narodu czy grupy wyznaniowej. Odpowiedz Link Zgłoś
rattler Re: Izraelskie oszołomstwo 11.08.04, 21:40 Bedac kiedys w US jak bedziesz mial okazje to zarzyj z ciekawosci do Holokaust Memorial w Washington DC . Zbudowane i utrzymywane za pieniadze (wszelkiej masci i narodow) Amerykanow a ze zdziwieniem zobaczysz , ze w obozach zaglady zgineli tylko zydzi , Tak jawnej zydowskiej hucpy nie zobaczysz nigdzie . Swoja droga to zajscie smierdzi prowokacja , bo trudno uwierzyc ze tyle ludzi co dzisiaj chodzi z cell-phone przy dupie , nikomu nie wpadlo na mysl zeby zadzwonic na policje . Kilka lat temu doszlo do podobnej awantury miedzy Zydami i Polakami o dom zakonnic czy cos takiego , zanim doszlo do rekoczynow policja rozdzielila towarzystwo . narazie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kate Re: Izraelskie oszołomstwo IP: *.sympatico.ca 11.08.04, 22:28 Baphomet - to samo chcialam napisac ale mnie uprzedziles. Jezeli pozwolisz to podpisze sie pod Twymi slowami Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: http://pamietamy.t Re: trzeba sprostowac zydowka o obywatelstwie pols IP: 207.248.159.* 11.08.04, 23:56 niestety okazuje sie ze miejsce mordu w pierwszym rzucie niemcow i polakow a dopiero pozniej innych narodowosci stalo sie miejsce syjonistycznej propagandy komendant obozu w auschwitz smieje sie w piekle pamietamy.tripod.com Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: OKO Re: Izraelska prasa o awanturze w muzeum Auschwit IP: *.nycap.rr.com 12.08.04, 05:45 JAK DO TEJ PORY TO ZESCIE ZYDZI POLAKOW OBARCZALI ODPOWIEDZIALNOSCIA ZA HOLOCAUST. Teraz czepiasz sie francuzow.Czyzby dlatego ze Niemcy slono wam zaplacili chcecie obarczac odpowiedzialnoscia wszystkich z wyjatkiem Niemcow. WSTYD, WSTYD, WSTYD!!!!!!!!!! Lista niektorych Zydowskich wypowiedzi obarczajacych Polakow za Holocaust. Emanuel Winston , USA, 2002-10-04, The Jewish Press "Hitler chciał stworzyć duże muzea judaikow świadczące o usunięciu Żydów. W Polsce zaś, niektórzy Polacy próbują wskrzesić ślady po żydowskiej kulturze w muzyce, kawiarniach, zespołach klezmerskich i jidisz - bez Żydów (sic!!!). Pomogli Hitlerowi w likwidacji 3 mln polskich Żydow, a teraz chcą coś z tego spowrotem" * * * Emanuel Winston , USA, 2003-02-21, Jewish Press, NYC Pomyślmy jednak o takich obrazach: widzę Żydów spędzonych w polskiej wsi. Mężczyzn, kobiety i małe dzieci. Polscy wieśniacy podpalają synagogę, powoli spalając żywcem Żydów, ciesząc się i gratulując sobie wzajemnie z wykonania wyroku sprawiedliwości zaleconej im przez wioskowego księdza. * * * Abraham H. Foxman , USA, Anti-Defamation League of B'nai B'rith Abraham H. Foxman, lider Ligi Antydefamacyjnej(Anti-Defamation League of B'nai B'rith), URATOWANY PODCZAS WOJNY PRZEZ POLAKOW: ("Reflections", Rescue of the Danish Jewry: A Primer, Carol Rittner and Leo Goldberger, eds., New York: Anti- Defamation League of B'nai B'rith 1993). - Podobnie jak inne europejskie rządy pod okupacją niemiecką (...) Polska (...) zdradziła bądź porzuciła własną ludność pochodzenia żydowskiego. Urodziłem się w Polsce, gdzie Żydzi nie byli ludźmi szczęśliwymi. Pięćdziesiąt lat temu polskiemu rządowi nie udało się zapobiec metodycznej likwidacji ludności żydowskiej. * * * Leonard Wacholder z Brooklynu, NY , USA, 2002-02-22, Nowojorski tygodnik "The Jewish Press" "(..) 44 lata temu sluchalem Rabiego Waldberga na Boro Parku. Wywarl na mnie trwale wrazenie. Caly swiat nas nienawidzi i bedzie nienawidzil, jak dlugo istniejemy. Jesli znikniemy, jak starozytni Grecy lub Rzymianie, ta nienawisc zamieni sie na milosc a historycy przescigac sie beda w komplementach. Polacy, z ktorych wielu bylo entuzjastycznymi partnerami Niemcow w wykonawstwie ludobojstwa Zydow teraz stawiaja nam pomniki i zydowskie muzea ku pamieci" * * * Rabin Ely Rosenzweig z synagogi w Stanford w stanie Connecticut , USA, 1995-04- 10, "The Advocate", Stanford Dan Mangan "Piekło na ziemi: Nigdy nie uwierzycie, że możecie przetrwać", w "The Advocate", Stanford, 10 kwietnia 1995. r. - Nie ma żadnych wątpliwości, i wydarzenia historyczne tego dowodzą, że antysemityzm był rozpowszechniony w Polsce podczas II wojny światowej, i to wyjaśnia (...) dlaczego tak wiele obozów śmierci i krematoriów zostało utworzonych w centrum Polski * * * Rabin Reuven P. Bulka z Ottawy , Kanada, 1995-05-11, The Canadian Jewish News, Toronto Rabin Reuven P. Bulka z Ottawy, współorganizator Marszu Żywych i przewodniczący komisji Kongresu Żydów Kanadyjskich ds. dialogu z innymi religiami: - Jak ktokolwiek może jechać do Polski, kraju tak pogrążonego w antysemityzmie, że gorliwie współpracował z nazistami w mordowaniu Żydów z zimną krwią * * * Rabin Sholom Klass , USA, 1995-06-30, "The Jewish Press", Brooklyn "Polish anti-Semitism raises its ugly head again", artykuł redakcyjny, "The Jewish Press", Brooklyn, 30 czerwca 1995 r. - Trzy miliony polskich Żydów zginęło z rąk nazistów, przy aktywnej bądź cichej pomocy Polaków, w tym księży katolickich * * * Jean-Mark Veszely , Belgia, 2000-03-22, Le Soir Illustre W numerze No. 3535 z 22 marca 2000 belgijskiego tygodnika "Le Soir illustre", Jean-Mark Veszely, w artykule poświęconym podróży Papieża, napisał takie zdanie pod zdjęciem Papieża: ...Papież pochodzący z kraju, który wymyslił Auschwitz prosi o przebaczenie Kosciołowi za antysemityzm... * * * Ann Landers, działaczka feministyczna , USA, 1995-12-00, "The New Yorker" Ann Landers, działaczka feministyczna o Papieżu: - Oczywiście, on jest polaczkiem [Polack - pogardliwe określenie Polaków - przyp. tłum.] i dlatego nie lubi kobiet ("The New Yorker", grudzień 1995 r.). * * * Michel Friedman, rzecznik Żydów niemieckich , Kanada, 1995-01-24, "The Globe and Mail", Toronto Michel Friedman - rzecznik Żydów niemieckich - o nieżydowskich ofiarach Oswięcimia, z których ogromną większość stanowili polscy katolicy: - Muszę zastanowić się, czy chrześcijanie w Auschwitz byli mordercami, czy ofiarami. * * * Norman F. Cantor , USA, Harper Collins Norman F. Cantor, profesor historii, socjologii i literatury współczesnej na New York University, w swojej publikacji "The Sacred Chain: The History of the Jews", New York:, Harper Collins, 1994 r, strona 345 i nast.: - Współudział Polaków [w zagładzie Żydów - przyp. red.] był bardzo znaczny i nie podlegający dyskusji. Bez ich pomocy Niemcy nie byliby pod względem logistycznym zdolni do unicestwienia 6 milionów Żydów. Ten sam zarzut odnosi się do Kościoła katolickiego w Polsce, który przepełniony wielowiekową wrogością wobec Żydów nie uczynił nic znaczącego, by przeciwstawić się nazistowskim obozom śmierci. Polscy katolicy tysiącami pracowali w obozach koncentracyjnych i komandach śmierci. Hierarchia kościelna nigdy nie wystąpiła z apelem o niepodejmowanie tego rodzaju pracy. Polska stała się najbardziej okrutnym polem śmierci w najnowszej historii przy braku sprzeciwu Kościoła Polscy katolicy tysiącami uczestniczyli w obsłudze obozów koncentracyjnych i plutonów egzekucyjnych (...) Wojująca katolicka nienawiść wobec Żydów ukształtowała się wcześniej, w XIX wieku, była inspiracją austriackiego i polskiego uczestnictwa w ludobójstwie. * * * Meir Lau, naczelny rabin Izraela , USA, 1993-08-13, The Jewish Press, Brooklyn - Goje (...) są zainteresowani tylko jednym: ujrzeć Żydów zniszczonych(...). Weźmy takie duże państwo jak przedwojenna Polska. Żydzi uczynili ją bogatą i przemienili w rozwinięte państwo z mocną gospodarką, przemysłem i rolnictwem. I spójrzmy na tę Polskę dziś, po II wojnie światowej, po tym, jak opuściło ją 3,5 miliona Żydów. To wyspa zniszczenia, państwo upadające na wszystkich polach, na czele z gospodarką, przemysłem i kwestiami społecznymi. Co więcej: bardzo wielu Polaków współpracowało z Niemcami w zagładzie Żydów. Sześć największych obozów zagłady znajdowało się na terytorium Polski. Polacy wiedzieli, że po zagładzie Żydów oni także zostaną skazani na cierpienia. Jednakże nie zrobili nic, by to powstrzymać, przyczyną był ich antysemicki charakter - zniszczyć naród żydowski zamiast rozwijać się wraz z nim. * * * Yitzhak Zuckerman , USA Yitzhak Zuckerman, w książce: "A Surplus of Memory: Chronicle of the Warsaw Ghetto Uprising", Los Angeles 1993 rok, s. 479: Wielu Żydów zostało zamordowanych przez żołnierzy AK nawet w naszym sąsiedztwie. * * * Theo Klein , Francja, cytat za: L'affaire du Carmel d'Auschwitz Theo Klein, lider francuskich Żydów i przewodniczący Europejskiego Kongresu Żydów, główny zwolennik usunięcia klasztoru sióstr Karmelitanek z terenów wokół obozu Auschwitz. - Polacy i polski Kościół katolicki są przede wszystkim winni wszystkim nieszczęściom, jakie kiedykolwiek dotknęły Żydów, szczególnie zaś tych z czasów wojny 1939-1945. * * * Henryk M. Broder , Niemcy, 2001-08-13, Prywatna strona internetowa żydowskiego autora tygodnika "Der Spiegel" Henryka M. Broder'a Tłumaczenie pochodzi z Niedzieli 50/2001 z felietonu prof. Jerzego Roberta Nowaka "Pro i Contra" Polska kultura cieszy się na Zachodzie dobrą opinią przede wszystkim dlatego, że poza Polską niewielu ludzi mówi po polsku i niewiele może zrozumieć. Ale jeśli lepiej się przyjrzeć i przysłuchać, to trzeba stwierdzić: polska kultura opiera się w istocie na antysemityzmie i alkoholizmie. S Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: roza Re: Izraelska prasa o awanturze w muzeum Auschwit IP: *.adsl.proxad.net 11.08.04, 18:49 Nie potrafiła jednak dokładnie określić narodowości turysty, który sprowokował awanturę. "Cała wymiana zdań odbywała się w języku angielskim, a jedynie raz kobieta, która mu towarzyszyła, zwróciła się do niego po francusku" - napisała dyrektor Oleksy. *****No tak na dodatek nikt nie wie czy to byl na pewno Francuz. Moze jakies dane panie redaktorze ? To jest dopiero solidna praca dziennikarska. Wszystkie srodki sa dobre na nagonke antyfrancuska. Jeszcze niedawno miedzynarodowa prasa trabila o wyjatkowo wrednym i zjadliwym antysemityzmie Polakow i to z czestotliwoscia jeden artykul na tydzien. Teraz przyszla kolej na Francuzow, bo nie popieraja polityki Busha i Izraela i mamy taka sama antyfrancuska propagande. Jak mozna tak klamac i manipulowac ludzmi !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Babzi [...] IP: 5.5R* / *.agr.ca 11.08.04, 18:57 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Felicjan mowienie prawdy jest antysemityzmem w Auschwitz IP: *.crowley.pl 11.08.04, 19:05 tylko, czy mowienie prawdy jest antysemtyzmem w kazdym miejscu. Czy turysta mowiacy po angielsku nie ma prawa wypowiadania zdan prawdziwych. Prawda wzburzyla zydowskich turystow. To czyje zachowanie wymaga karcacej oceny? I za co i kogo przepraszala Dyekcja polskiego Muzeum? Ja mysle, ze dyrekcji nalezy sie obciecie kwartalnej premii za brak rozsadku i prowokowanie ekscesow zydowskich w miejscu uswieconym krwia pomordowanych, w tym rowniez Zydow. Niemiecki genocyd na Zydach - zostal juz zamazany zydowskim genocydem na Palestynczykach. Wiec kto kogo prowokuje? Rosyjskiego milicjanta prowokuje widok kaukazczyka w rosyjskim metrze - wiec go zabija wystrzalem ze sluzbowego pistoletu. Zydow prowokuje prawda o narodowosci ofiar, wiec co robia Zydzi...? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cezar Re: mowienie prawdy jest antysemityzmem w Auschwi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.04, 20:24 Twój idiotyzm jest przeogromny. Jego bezmiar przeraża! Jaki genocyd na Palestyńczykach? Chyba, że masz na myśli terrorystyczne zamachy samobójcze. Poza tym słowo genocyd nie występuje w języku polskim (występuje za to w rosyjskim - może to symptomatyczne?) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: http://www.auschwi Re: ano zydzi korzystaja z polskich pieniedzy publ IP: 207.248.159.* 11.08.04, 23:59 wystarczy porownac strony w polskiej i angielskiej wersji www.auschwitz.gov.pl/chooselang.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MM Re: Izraelska prasa o awanturze w muzeum Auschwit IP: *.z64-154-67.customer.algx.net 11.08.04, 19:27 Auschwitz to dla mnie przede wszystkim miejsce zadumy nad tym co czlowiek jest zdolny zrobic drugiemu czlowiekowi, niezaleznie od narodowosci. Ale gdybym zobaczyl procesje podobna do tej na zdjeciu, to podejrzewam, ze zareagowalbym podobnie jak ten 'Francuz'. To jest miejsce o znaczeniu ponadnarodowym, i takie afiszowanie jest co najmniej niesmaczne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Eva Re: Izraelska prasa o awanturze w muzeum Auschwit IP: *.pool.mediaWays.net 11.08.04, 23:24 No wlasnie - "Francuz"(?). Bulwersujace sa doniesienia z Francji o Zydach przylapanych na malowaniu swastyk na zydowskich grobach. Pisal o tym rowniez jeden z uczestnikow forum mieszkajacy we Francji. Podobno jednego z takich panow calkiem oficjalnie zlapano podczas jego nagrobkowej dzialalnosci malarskiej. > zareagowalbym podobnie jak ten 'Francuz'. To jest miejsce o znaczeniu > ponadnarodowym, i takie afiszowanie jest co najmniej niesmaczne. Chyba nie sledzisz problemu. Najpozniej od tzw. sporu o krzyze oswiecimskie wiadomo, ze ponadnarodowosc w Auschwitz nic nie zgubila. To bardzo ekskluzywne miejsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MM Re: Izraelska prasa o awanturze w muzeum Auschwit IP: *.z64-154-67.customer.algx.net 11.08.04, 23:36 A pamietam tez i fakt "pobicia" dziewczyny wygladajacej na Zydowke, ktora anie nie byla Zydowka, ani nie byla pobita. > Chyba nie sledzisz problemu. Najpozniej od tzw. sporu o krzyze oswiecimskie > wiadomo, ze ponadnarodowosc w Auschwitz nic nie zgubila. To bardzo ekskluzywne > miejsce. No coz. Auschwitz nie jest dla nie celem pielgrzymek, aczkolwiek bylem tam pare razy (lata temu). Do tego akurat zagadnienia podchodze czysto zdroworozsadkowo (z mojego punktu widzenia oczywiscie). Protestowanie przeciwko krzyzowi podczas wizyty papieza to dla mnie byla taka sama glupota jak i ustawianie stu innych krzyzy 'na zlosc'. Zupelnie natomiast nie rozumiem (powtarzam, z punktu widzenia zdrowego rozsadku) jakim prawem ktos chce decydowac, czy mieszkancy miasta moga sobie wybudowac supermarket gdzies w poblizu. Albo zarezerwowac prawo 'wylacznosci' na ten symbol (wliczajac przeloty samolotami bojowymi itp.) Zdaje sobie jednak sprawe, ze dla niektorych jest to po prostu biznes i w ten sposob nakrecaja swoja wlasna koniunkture. Tyle ze akurat w tym miejscu? Trzeba nie miec zadnych skrupulow. Bo czym sie wtedy roznia ofiary od oprawcow? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Eva Re: Ofiary, oprawcy, skrupuly IP: *.arcor-ip.net 12.08.04, 00:58 Gość portalu: MM napisał(a): > Zdaje sobie jednak sprawe, ze dla niektorych jest to po prostu biznes i w ten > sposob nakrecaja swoja wlasna koniunkture. Tyle ze akurat w tym miejscu? > Trzeba nie miec zadnych skrupulow. Bo czym sie wtedy roznia ofiary od oprawcow? Ano powoli glownie wlasnie tym Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kuba Re: Izraelska prasa o awanturze w muzeum Auschwit IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.08.04, 19:44 Kiedy skończy się szopka z holokaustem i afiszowanie się z żydowskimi flagami? Czyżby żydzi opracowali patent na wciskanie się wszędzie jak wesz?A pózniej larum, żydów nielubią i wyskakują z antysemityzmem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: warszawiak Czemu taka niechec do zydow ...Jak by Jezus IP: 5.5R* / 208.17.215.* 11.08.04, 19:51 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: warszawiak Czemu taka niechec do zydow ...Jak by Jezus IP: 5.5R* / 208.17.215.* 11.08.04, 19:54 Jak By Jezus zyl w czasie wojny prawdopodobnie tez jak zyd by skonczyl w wjednej z komor gazowych...Jako katolik i wiezaca osoba nielubie jak ktos zle mowi o tym narodzie bo przeciez modlimy sie do zyda... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tex Re: Czemu taka niechec do zydow ...Jak by Jezus IP: *.biosci.ohio-state.edu 11.08.04, 19:57 Jak By Jezus zyl w czasie wojny prawdopodobnie tez jak zyd by skonczyl w > wjednej z komor gazowych...Jako katolik i wiezaca osoba nielubie jak ktos zle > mowi o tym narodzie bo przeciez modlimy sie do zyda... i jego matki - zydowki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: http://pamietamy.t [...] IP: 207.248.159.* 12.08.04, 00:04 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abhaod Nacjonalisci wszystkich krajow IP: *.a.pppool.de 11.08.04, 19:48 laczcie sie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: warszawa WARJACI WSZYSTKICH KRAJOW LONCZCIE SIE IP: 5.5R* / 208.17.215.* 11.08.04, 19:57 aaaa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Danziger Czy służba porządkowa powinna zareagować ? IP: *.visp.energis.pl 11.08.04, 19:49 Czytamy, że "służba porządkowa nie interweniowała". Już służba w tym obozie dość sie nareagowała na złe zachwowanie Żydów ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: filistyn Re: Czy służba porządkowa powinna zareagować ? IP: *.katowice.msk.pl / *.devs.futuro.pl 12.08.04, 09:01 tak jak rząd Polski niedostatecznie zapobiegł holokaustowi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stefan Polish Nazi concentration camp IP: *.motorola.com 11.08.04, 19:49 Michael Howard to przywodca brytyjskiej partii konserwatywnej. A takie sformulowania jak "Polish Nazi concentration camp" sa w jego bio na stronie jakiejs telewizji brytyjskiej. www.itv.com/page.asp?partid=1718 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Niedokladne dane: Howard odszczekal po protestach IP: *.range81-156.btcentralplus.com 11.08.04, 19:58 tutejszej Polonii i...wlasnej partii. Wypsnelo mu sie w radio i w radio sprostowal, ze byl to skrot myslowy. A powiedzial "Polish camps", a nie - jak powinno byc (i jak sie w UK mowi) "Nazi camps in Poland". Nb. zaden link do tego chyba nie istnieje, a wiec podaj ten swoj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysztof K. Re: Niedokladne dane: Howard odszczekal po protes IP: *.fema.pl / *.cyf-kr.edu.pl 11.08.04, 20:33 Nie powinno się używać określenia nazi camps, ale GERMAN nazi camps - bo to były NIEMIECKIE obozy koncentracyjne. Zostały założone przez Niemców w czsie II wojny światowej na terenie OKUPOWANYCH PRZEZ NIEMCÓW ZIEM. Czy były nazistowskie czy hitlerowskie (osobiście wolę tą drugą nazwę bo bardziej oddaje ich sens) jest sprawą jak gdyby drugorzędną. Używanie nazwy obozy nazistowskie jest nadużyciem i doprowadza w wypadku osób złośliwych (?) do jakichś dziwnych pomyłek. Ponadto przypominam, że obóz koncentracyjny Auschwitz - Birkenau został założony w Oświęcimiu, który w czasie II wojny światowej został wcielony do Rzeszy Niemieckiej. Nie znajdował się na terenie tzw. Generalnego Gubernatorstwa jak np. Kraków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Niedokladne dane: Howard odszczekal po protes IP: *.range81-156.btcentralplus.com 11.08.04, 20:40 Czy PO ANGIELSKU tez? Krzysiu, o znaczeniu slow decyduje USUS, uzycie w danym jezyku. W UK "Nazi camps" maja dokladnie takie samo pole semantyczne jak "obozy hitlerowskie" w jezyku polskim. I dalej mozna je ulokowac czy to na terenie Polski (wiekszosc) czy tez Niemiec. Odpowiedz Link Zgłoś
biedronka24 Ktos juz o tym mowil 11.08.04, 21:21 okreslenie obozy nazi w Polsce wcale nie przesadza o tym jakie one mialy pochodzenie. I to jest BARDZO POWAZNY BLAD. Tu pan Krzysio ma racje. Mlodziez brytyjska, europejska wogole mlodziez ma coraz mniejsze pojecie o historii. Wkrotce moze sie okazac ze wsrod ignorantow bedziemy mieli kilku monopolistow na kluczowe wydarzenia historyczne. Zawlaszczanie przez narody i grupy etnicznie obozow i dowodow ludobojstwa jest tak samo nie na miejscu jak jak swobodna interpretacja tego kto w istocie byl zalozycielem obozow. To nie sa drobiazgi. Na takich ´drobnych´ zadraznieniach buduje sie preteksty do wojen. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Mlodziez brytyjska uczy sie z tej witryny szkolnej IP: *.range81-156.btcentralplus.com 11.08.04, 21:37 www.ess.uwe.ac.uk/genocide/gcpol9.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: http://pamietamy.t Re: uwazam ze to byly niemieckie obozy pracy IP: 207.248.159.* 12.08.04, 00:16 niewolniczej wykorzystane przez rzad niemiec do celow ludobojstwo nie zadne obozy zaglady , nazistowskie czy hitlerowskie sa widomym ostrzezeniem przed tworzeniem tego typu instytucji w cywilizowanych krajach takie same obozy istnieja w chinach, byly w jugoslawi w zwiazku radzieckim i w powojennej polsce i innych krajach lacznie z usa pierwsze zostaly zorganizowane w rpa przez angoli pamietamy.tripod.com obecnie w polsce chce sie ten makabryczny proceder rozpoczac od nowa polityka.onet.pl/artykul.asp?DB=162&ITEM=1180292&MP=2 STANISŁAW PODEMSKI Rezultat jest taki, że sąd musi sięgać po inne zastępcze kary jak grzywna czy więzienie. Błędne koło zamyka się. To co miało zastąpić więzienną izolację, kończy się nią właśnie. Na jedną karę egzekwowaną z górą jedna zamieniana jest na grzywnę lub pozbawienie wolności. Bywa też, że sąd ugina się przed uporczywymi wykrętami skazanego i zwalnia go od reszty kary. To już jest kapitulacja wymiaru sprawiedliwości. Skazanego powinien przypilnować kurator sądowy. Ten jednak nie wie, w co ręce włożyć. Na stu i więcej podopiecznych, zamieszkałych w dodatku w znacznych od siebie odległościach, przypada jeden kurator. Parokrotnie już (ostatnio w 2001 r.) rzecznik praw obywatelskich bezskutecznie alarmował premiera, że wskutek błędów popełnianych przy wykonywaniu kary ograniczenia wolności „coraz liczniejsza grupa sędziów i prokuratorów przestaje być w pełni przekonana do skuteczności tych kar, a zwłaszcza ich społecznego oddziaływania”. Tak już pozostało. Według danych międzynarodowych, ukarany bez pozbawienia wolności wraca do przestępstwa w 10–20 proc. przypadków, skazany na bezwzględne pozbawienie wolności staje się recydywistą ponad dwa razy częściej. Koszty budowy jednego miejsca w zakładzie karnym (40 tys. zł) są parokrotnie wyższe niż nakłady na pracę kuratorów czy przygotowanie dotowanego miejsca pracy dla skazanego. Kara pracy na cele publiczne znana jest od wielu dziesięcioleci ustawodawstwom europejskim (np. Francja, Wielka Brytania, Portugalia, Węgry) i zalecana przez specjalną dyrektywę Komitetu Ministrów Rady Europy. Dobrze funkcjonuje ona tam, gdzie proces wykonania powiązany został mocno i sprawnie z gminami i instytucjami użyteczności publicznej. Oblicza się, że w zakładach karnych przebywa kilkanaście tysięcy najpoważniejszych przestępców (zabójców, członków gangów, gwałcicieli, milionowych aferzystów), przeważają zaś ukarani za przestępstwa przeciwko mieniu. Daje to szerokie możliwości rozładowania więzień poprzez kary nieizolacyjne, sprawnie egzekwowane i rozsądnie wymierzane. Ostatnie sprzeciwy więźniów trzech zakładów karnych, skierowane przeciwko nadmiernemu zagęszczeniu cel, dowodzą, że nie można z tym dłużej czekać. Resort sprawiedliwości poinformował rzecznika praw obywatelskich, że zmierza do przekazania egzekucji kary ograniczenia wolności organom samorządu terytorialnego oraz do maksymalnego uproszczenia jej wykonania. Sądy nadzorowałyby jedynie jej egzekwowanie. Indagowani przeze mnie przedstawiciele Ministerstwa Sprawiedliwości nie wychodzą jednak poza ogólnikowe informacje o konieczności przeprowadzenia takich zmian, nie mówi się natomiast o ich kosztach i terminach wprowadzenia nowości. Wieloletnia historia (zapoczątkowana w 1961 r.) kary ograniczenia wolności każe obawiać się, że raz jeszcze jej reforma skończy się na zapewnieniach. pamietamy.tripod.com Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Polish Nazi concentration camp IP: *.range81-156.btcentralplus.com 11.08.04, 20:19 Sorki, istotnie jest - osobiscie wyslalem im "slodkiego maila" i...linka do edukacyjnej strony brytyjskiej konkurencji. Jak mi sie bedzie chcialo wysle tez maila do gabinetu Howarda (toz to wytykanie podkniecia ich szefa!) PS: jest w istocie na tej stronie:"Nazi Polish" - ten szyk slow ma nieco inne znaczenie(wlascicielem czegos polskiego sa Nazi), nie tak nieprzyjemne jak "Polish Nazi"; ale i tak nie powinno sie to zjawic. Odpowiedz Link Zgłoś
krystian71 hi,hi " atak gangu francuskich turystow " 11.08.04, 19:59 Francuz i dwie towarzyszace mu osoby naprzeciwko grupy takiej jak ta na zdjeciu Odpowiedz Link Zgłoś
biedronka24 Re: hi,hi " atak gangu francuskich turystow " 11.08.04, 20:54 zreszta atak polegal jak wynika z opisu dziennikarza na sugerowaniu ze w miejscu gdzie gineli ludzie afiszowanie sie z symbolami narodowymi niekoniecznie jest czyms dobrym. Czyzby bylo to zwyciestwo idei gloszonych przez Hitlera? Czy Oswiecim jest symbolem ludobojstwa czy tez meczenstwa narodu wybranego?! Czy ta opinia nie jest teza rasistowska?! wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,2224028.html?v=3&a=14837990#opinie Francuzi nie pomagali wywozic Zydow. Francuzi w istocie nie bardzo dzielni byli w wojnie bo mieli za soba pierwsza- tez z Niemcami na ktorej ostro sie wykrwawili. Po co dobudowywac do tego nowe teorie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zb Re: Izraelska prasa o awanturze w muzeum Auschwitz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.04, 20:18 Zastanawiam sie jak zareagowalaby owa 35-osobowa wycieczka i prasa izraelska na widok podobnej, z flagami, dajmy na to: francuskimi, holenderskimi czy tez rosyjskimi (nie wspomne o polskich)... W koncu tam gineli nie tylko Zydzi. Chyle czolo przed ogromem cierpienia LUDZKIEGO w KL Auschwitz, powtarzam LUDZKIEGO! Zginal tam brat mojej babki, byl Polakiem, ale nie w glowie mi urzadzac performance z tego powodu (zreszta jak znam matke mojego ojca zostalbym niechybnie zbesztany). Ja pamietam, i to mi wystarczy, a pamiec przekazuje swoim dzieciom, nie za pomoca manifestacji urzadzanych przy pomocy bior podrozy pod szyldem "Przedsiebiorstwo Holocaust". Popieram "Francuza" ale moglby byc bardziej delikatny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysztof K. Re: Izraelska prasa o awanturze w muzeum Auschwit IP: *.fema.pl / *.cyf-kr.edu.pl 11.08.04, 20:22 Oczywiście najbardziej zawiniła ochrona muzeum Auschwitz-Birkenau. Powinni zapewne spałować niesfornego Francuza. Przypominam, że premier Izraela wygłosił przemówienie, w którym gremialnie potępił francuski antysemityzm i wezwał Żydów do wyjazdu z tego kraju. Być może to przemówienie w jakiś sposób przyczyniło się do tego - niewinnego przecież incydentu. Pan L. Weinbaum z Światowego Kongresu Żydów wyolbrzymił incydent i nieomalże całą winę zań zwalił na Polaków. Sytuacja dla ochrony muzeum byla bardzo niezręczna - sprawca incydentu nie był obywatelem polskim. W jakimś też sensie była chyba niespodziewana. Wreszcie jak wynika z relacji "sprawca" nie uzył słów obraźliwych, nie czynił gestów zagrażających bezpieczeństwu. Była to narzucona ostra dyskusja. Wreszcie, dlaczego turystka z Izraela nie zgłosiła oficjalnie skargi do dyrekcji muzeum? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: repre$ Burza w szklance wody. IP: *.enformatic.pl 11.08.04, 20:23 Jeden pan zaczął gorącą dyskusję z grupą ludzi o historii. Posprzeczali się przy tym i o mało nie pobili. I czym tu się bulwersować? Żydzi mają prawo maszerować pod flagą Izraela, tak jak Polacy mają prawo eksponować swoje flagi w Watykanie. Jakiż to jest nacjonalizm? Polak ukradł samochód w Niemczech-Polacy to złodzieje. Jak Polakowi ukradną bryczkę w Niemczech to trzeba pisać, że Polacy są okradani w Niemczech? Polacy lumpią się w Londynie-oj, tragedia; wyrzucić Polaków. To dlaczego nie wyrzucać lumpiących się Anglików, a może karać za zakłócanie spokoju lumpów bez względu na narodowość? Lump to lump. Cymbał to cymbał. Złodziej to złodziej. Ale takie normalne spojrzenie źle się sprzedaje w gazetach, bo kogo obchodzi, że komuś ukradziono samochód? No co innego jeśli "robią to Polacy, Rumuni, Wietnamczycy, Patagończycy, Łużyczanie, Tutsi, Hutu (niepotrzebne skreślić)". Coś ten świat zbyt powoli mądrzeje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: okrutny łobuz moralność peryferiów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.08.04, 20:23 najważniejsze, aby wierzyć oddalonym izraelskim gazetom, działajacym na peryferiach cywilizowanego świata. głos dyrekcji umieszczamy przez zwykłą kompilację na końcu, ponieważ postępowanie przewodniczki oraz zbytek aktywności ochrony nie pasują do koncepcji. jutro AP i AFP zrzucą odpowiedzialność za incydent na Polaków. Tak buduje się pomniki ze spiżu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cezar Re: moralność peryferiów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.04, 20:29 Masz rację! Izrael to właśnie ostatnia placówka cywilizacji w tym rejonie świata! Dalej to już dzicz arabska i psy dupami szczekają! Popieram w 100%!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Ja tez bylem niedawno swiadkiem jak w hotelu w IP: *.range81-156.btcentralplus.com 11.08.04, 20:30 Notting Hill, Londyn, francuski turysta zniewazyl slownie irlandzkiego turyste. I co? I nic. Choc panowie wygladali dostojnie i byli po 50, to irlandzki turysta dal zdrowo w morde francuskiemu turyscie. A wezwana przez obsluge Metropolitan Police kazala obu panom isc do lozek i glowy byle g... im nie zawracac, bo maja powazniejsze sprawy. A GW pomija milczeniem to wiekopomne wydarzenie. Zgroza!!! Odpowiedz Link Zgłoś
biedronka24 chwileczke 11.08.04, 20:56 czy watpliwosci co do tego iz symbol ludobojstwa jest jednoczesnie wylaczenie symbolem meczenstwa narodu irackiego sa zniewaga?! Interesujace. a wie Pan iz dowody na proby zafalszowania istnienia oswiecimia przez Niemcow byly nie gdzie indziej jak w Musee des Invalides- w Paryzu? Wie Pan jak bogata jest tam dokumentacja zdjeciowa Oswiecimia? To przeniesiony Oswiecim tam na miejsce. A moze to kolejny dowod antysemityzmu francuskiego? Polityczka panowie. Marna polityczka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Biedronko, czy jestes pewna, ze ty na temat? IP: *.range81-156.btcentralplus.com 11.08.04, 21:01 Ja tu jedynie o robieniu z igly widel!!! A kogo pyskowki miedzy turystami obchodza? Nie bylismy przy tym... Odpowiedz Link Zgłoś
biedronka24 Ja w Paryzu w muzeum dokumentujacym 11.08.04, 21:12 bardzo dokladnie i obficie Oswiecim i proby jego zafalszowania bylam. To mi zupelnie wystarcza by potepiac bezmyslne uogolnienia jednej sprzeczki na antysemityzm Francuzow i pomaganie w mordowaniu Zydow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Ale czemu to adresujesz do mnie? Przeciez swa IP: *.range81-156.btcentralplus.com 11.08.04, 21:18 anegdota sprowadzilem to cale zajscie do wlasciwego wymiaru! Odpowiedz Link Zgłoś
biedronka24 No dobrze 11.08.04, 21:23 staram sie - zupelnie po ludzku adresowac do kogos kogo troche znam. Choc dzis przyznam mam wrazenie ze nie znam tu nikogo. Odpowiedz Link Zgłoś
biedronka24 Ze zdjecia zas widze 11.08.04, 21:28 ze oboz stal sie terenem manifestacji narodowosciowych. To troche dziwne. Ostatnie moje wspomnienie z flaga Izraela to byly doniesienia z tel. niemieckiej i palenie i deptanie jej na jakims chorym wiecu arabskim w Berlinie wraz z zademonstrowaniem osobowosci pewnego ´przechrzty´. A tu flagi w obozie i ´ataki´. Czy Izrael jest ta ziemia obiecana czy tez jego sens istnienia sprowadza sie do rozpamietywania zbrodni jakich dokonano na narodzie? Czy ci sami studenci nie mogli by gwoli uczciwosci nosic ze soba malenkich flag innych narodowosci, ktore tam zginely? Skad wiadomo ze wszyscy ktorzy tam zgineli CZULI SIE i dzis chcieliby sie czuc obywatelami Izraela? Czy to takie pewne? Jak tak mozna - to tez mlodzi ludzie i wchodza w zycie - czy tak nalezy budowac ich poczucie narodowe? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Fotka mi sie tez srednio podoba. Ale mysle, ze sam IP: *.range81-156.btcentralplus.com 11.08.04, 21:35 bym odebral te flage jako znak wycieczki z Izraela, a nie np. Gornej Wolty. Nie dopatrywalbym sie, ze jest to flaga PRZECIWKO komus czy czemus. Co jest tu malo smaczne, to przenoszenie obyczajowosci kibicow pilkarskich na oboz koncentracyjny - jutro mozemy tam zobaczyc twarze pomalowane czy to w bialo- niebieskie, czy bialo-czerwone paski... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: warszawa [...] IP: 5.5R* / 208.17.215.* 11.08.04, 20:31 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pawel BARDZO CIEKAWE IP: *.wielopole.sdi.tpnet.pl 11.08.04, 20:47 Bardzo ciekawe jest to, jak kwestia Oswiecimia, pamieci okrutntych wydarzen ktore mialy tam miejsce, pozbawia ludzi resztek rozsadku. Na jakiejs wycieczce, jakis zachodnioeuropejczyk pyskowal do jakiejs pani z izraelska flaga. Tak? Temat dla gazetki ktorejs z dzielnic Oswiecima. To nie jest kwestia, ktora cokolwiek mowi o antysemityzmie Francozow, albo niedoli szykanowych Zydow, to jest po prostu bulwarowe, tanie ujadanie. I w to graj: masa fanatycznych antysemitow i tolerancyjnych ideologow moze znowu sie ponapieprzac na jakism forum, jakiejs gazety. I wlasnie to jest okrutne. Odpowiedz Link Zgłoś
biedronka24 Dokladnie tak 11.08.04, 21:00 i sprawy nie wyjasniono w istocie na miejscu ale dotrwala do sprawiedliwych gazet izraelskich. I potem mamy sliczne bulwarowe przeklamania. Zapomina sie o wkladzie Francuzow w naprawde rzetelna dokumentacje Oswiecimia w Musee des Invalides. Nie widzialam podobnej nigdzie w Europie. Ha- widac przestali byc komus przydatni. Albo ludzie zdolni sa juz do rasizmu i rasistowskich tez na podstawie jakichs artykulow jednej gazety. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: patolog Re: BARDZO CIEKAWE IP: *.wbrmfd01.mi.comcast.net 11.08.04, 22:45 Niestety to jest prawdziwe. Wszystkie statystyki i ankiety wskazuja,ze nawet do dzisiaj Francja jest krajem o zdecydowanym nastawieniu antysemickim. Nie da sie rowniez zaprzeczyc, ze w czasie wojny NIE nieliczni, ale wiekszosc, wlaczajac rzad, policje itd. poparla hitlerowskie Niemcy. No i wreszcie najwazniejszy fakt. Oswiecim byl obozem pracy dla wieksszosic wiezniow o innej narodwosci. Nie slyszlam o fakcie, zeby Francucv byl tam zabity tylko dla tego ,ze byl Francuzem. Duzo wiezniow przyzylo ten oboz ( w strasznych warunkach, ale obozemzaglady byl praktycznbie tylko dla Zudow i mozew pewnym stopniu Cyganow Odpowiedz Link Zgłoś
biedronka24 Ale pytanie co jest wazniejsze 11.08.04, 22:52 czy to ze mordowano tam ludzi - o czym powinni pamietac tez Francuzi ale i nie tylko oni, czy to ze wiekszoscia byli tam etniczni Zydzi choc nie wiemy czy wiekszoscia tak zgodnie do narodowosci sie przyznajaca. Moim zdaniem dla swiata i pokolen wazniejsze powinno byc to iz gineli tam ludzie. A jesli przyjezdza ktos kto chce podreslic zwiazek z bliskim ktory tam zginal to prosciej niesc tabliczke z nazwiskiem. Tego przeciez Hitlerowcy wlasnie nie chcieli- oni chcieli gwiazd-nieprawdaz? Po drugie oceniac Francje i jej polityke mozna roznie. Ale to nie Francuzi byli ludobojcami i inicjatorami pomyslu. Jesli ktos chce za jakies pomysly winic Francuzow moze ich winic za rewolucje. Odpowiedz Link Zgłoś
biedronka24 Ach patologu 11.08.04, 22:56 i jak ma sie do tego Austria? a Szwajcaria? Oczywiscie cienia antysemityzmu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: http://pamietamy.t Re: co za glupoty piszesz, francuzi byli zabijani IP: 207.248.159.* 12.08.04, 00:55 tak samo jak zydzi ze moze mieli wieksze szanse przezycia no coz komendant i caly niemiecki rzad dzialal w mysl maksymy dziel i rzadz za pomoca strachu i przemocy pamietamy.tripod.com Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sympatyk Re: Izraelska prasa o awanturze w muzeum Auschwit IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 11.08.04, 21:02 Pani dyrektor dlaczego tak się pani kaja?! Przed kim? Kim oni są dla pani? Czy ci Żydzi są pani pracodawcami? Nie dość że nie winna to jescze musi się tłumaczyć bo Żyd tak chce. I my mamy kochać Żydów?! A kto wie jak było naprawdę? Przecież prasa Żydowka nie przedstawi tego że np to pierwszy Żyd opluł. Jak szuka się pretekstu to zawsze się go znajdzie. To że jest to dla mnie niewiarygodne potwierdza fakt zamieszania się w całości tej "instytucji" która płaci donosicielom. Płaci za to, że ktoś za pieniądze nazmyśla na swojegorodaka tylko nie Żyda. Viva La'France!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hegemon Re: Izraelska prasa o awanturze w muzeum Auschwit IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.04, 21:15 "... Dyrekcja nie dowiedziałaby się o tym, gdyby nie izraelskie gazety..." czyzby dyrekcja oswiecimia czytala izraelskie gazety?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: donosiciel rent reduction IP: *.proxy.aol.com 11.08.04, 21:19 13 minut temu w Izraelu wybuchla bomba. Odpowiedz Link Zgłoś