Dodaj do ulubionych

Kto stał za snajperami na Majdanie?

05.03.14, 18:28
Na wp.pl ciekawy temat. Jak podaje Russia Today, powołując się na rozmowę C.Ashton i jej rozmowę z ministrem spraw zagranicznych Estonii ponoć za snajperami stoi nie Janukowycz lecz ktoś z nowej koalicji. Tak jego zdaniem miała twierdzić lekarka Olga Bohomolec. Podobno ofiary snajperów są po obu stronach sporu.Min spraw zagr Estonii zwraca tez uwagę,ze nowe władze nie chcą sprawy wyjaśniać. Ciekawe. Logicznie Janukowycz nie miał żadnego interesu w zaognianiu sytucaji. Kto zatem mógł mieć interes w tym aby zradykalizować Majdan?
Obserwuj wątek
    • m.c.hrabia Re: Kto stał za snajperami na Majdanie? 05.03.14, 18:33
      i podstawowe pytanie kto finansował majdan , i proszę nie pieprzyć o patriotyzmie,
      ktoś za to płacił.
      • rzewuski1 Re: Kto stał za snajperami na Majdanie? 05.03.14, 19:35
        .hrabia napisał:

> i podstawowe pytanie kto finansował majdan , i proszę nie pieprzyć o patriotyzm
        > ie,
        > ktoś za to płaci

Płaciła Tymoszenko podobno codziennie przez te 3 miesiące kilkanaście tysiecy dolarów dawała.
    • jaroslaw2104 Re: Kto stał za snajperami na Majdanie? 05.03.14, 18:34
      Ci przed którymi teraz perspektywa wielkiej kasy.

• zuzkazuzka111 Re: Kto stał za snajperami na Majdanie? 05.03.14, 19:08
      > Kto zatem mógł mieć interes w tym aby zradykalizować Majdan?

Baba z warkoczem?
      • jaroslaw2104 Re: Kto stał za snajperami na Majdanie? 05.03.14, 19:19
        I raptem o niej cicho sza.
        • m.c.hrabia Re: Kto stał za snajperami na Majdanie? 05.03.14, 19:22
          jaroslaw2104 napisał(a):

> I raptem o niej cicho sza.
          a z ciekawości, to na jakiej podstawie prawnej wyszła z pierdla ?
          • rzewuski1 Re: Kto stał za snajperami na Majdanie? 05.03.14, 19:36
            a z ciekawości, to na jakiej podstawie prawnej wyszła z pierdla ?

Na woli decyzji parlamentu który wzorem bolszewickim zastąpił sady w tym kraju.
            • pc_maniac Re: Kto stał za snajperami na Majdanie? 06.03.14, 09:14
              rzewuski1 napisał:

> a z ciekawości, to na jakiej podstawie prawnej wyszła z pierdla ?
              >
              > Na woli decyzji parlamentu który wzorem bolszewickim zastąpił sady w tym kraju.

Na podstawie, że cały ten proces Tymoszenko był w 100% inscenizacją Kremla. I tu nawet nie ma 1% wątpliwości:

1. Rosja odcina gaz Ukrainie w zimie. Ukraińcy nie mają na czym nawet zupy ugotować w domach.
              2. Rosja żąda za wznowienie dostaw gazu niebotycznej ceny, dużo, dużo wyższej niż płaci za niego jakikolwiek inny kraj.
              3. Tymoszenko po długich "negocjacjach" zgadza się na cenę zaproponowaną przez Rosję.
              4. Sąd Ukraiński skazuje Tymoszenko, że działała na szkodę państwa i zgodziła się na dyktat Rosji.

A miała wybór?
              Każdy rząd, stojąc przed tak rozpaczliwym dyktatem obcego mocarstwa zareagowałby identycznie, mając na uwadze swoich obywateli.
              Kto na tym zyskał (na podwyżce gazu i procesie Tymoszenko)? Tylko jedna strona - Rosja i jej poplecznik - Janukowycz, bo pozbył się przeciwnika, którego wsadził do więzienia.
        • zuzkazuzka111 Re: Kto stał za snajperami na Majdanie? 05.03.14, 19:29
          jaroslaw2104 napisał(a):

> I raptem o niej cicho sza.

Angela jej wytłumaczyła, że za szybko chciała wrócić na tron.
    • rzewuski1 Re: Kto stał za snajperami na Majdanie? 05.03.14, 19:34
      O tym może się dowiemy za 10 lat.
    • sawa.com Re: Kto stał za snajperami na Majdanie? 05.03.14, 19:36
      Jak to kto. Tacy sami przebierańcy jak na Krymie.
      • dystans4 Re: Kto stał za snajperami na Majdanie? 05.03.14, 21:08
        Różni. Po różnych (wszystkich) stronach.
    • zbysio45 [...] 05.03.14, 21:24
      Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
      • tomm751 Re: Kto stał za snajperami na Majdanie? a moze t 05.03.14, 21:44
        Ja ,stary ruski agent, wyjaśniam Ci Zbysiu45 ,że ukazał się na wp.pl tekst na który zwróciłem
        uwagę. Nic nie dodając, ani mieszając.. Na Twoje, mało mądre pytanie, o miejsca szkoleń w Polsce ukraińskich majdanowców nie odpowiem, bo zaraz rozpleciesz. A sprawa poważna.
        • erte2 Re: Kto stał za snajperami na Majdanie? a moze t 05.03.14, 22:37
          tomm751
          Albo jesteś tak głupi i naiwny, albo...
          Portal "Russia Today" jest równie wiarygodny co "Prawda" w czasach sowieckich (a i dzisiaj znów wraca do starych tradycji) czy Urban w latach '80., zas powtarzanie kacapskich kłamstw i manipulacji jest po prostu kretyńskie (lub.... taka praca, jak pisze "Wprost").
          A bezczelność i arogancja Putina opowiadającego o mundurach i kałachach kupionych w sklepie jest po prostu szczytem chamstwa.
          • tomm751 Re: Kto stał za snajperami na Majdanie? a moze t 06.03.14, 00:18
            Nie zastanawiam się nad wiarygodnością źródła czyli RT. Zastanawia mnie jedynie komu zależało na takiej eskalacji zdarzeń, które / Majdan / trwały już co najmniej 3 miesiące. Nie sądzę aby to był Janukowycz. Pozostają jeszcze przynajmniej dwie strony.
    • veglie Re: Kto stał za snajperami na Majdanie? 05.03.14, 22:23
      Też nad tym się zastanawiam.
      • magdolot Re: Kto stał za snajperami na Majdanie? 06.03.14, 00:21
        Pierwotnie mój post był nad Vegliem, ale zniknął... przy przenosinach na forum "Świat", co mi się niezbyt podoba.
        Ale mam skopiowany:

"Logicznie Janukowycz nie miał żadnego interesu w zaognianiu sytucaji."
        Z tym stwierdzeniem się nie zgodzę. Miał. Miał go też Putin i mógł go mieć choćby i ukraiński oligarcha niedochapany, czy pogwizdany na umyśle dziki nacjonalista. Wielu.
        Ale z rozmowy wynika, że ci sami snajperzy strzelali i do demonstrantów i do policjantów. To oznacza, że raczej jeden z wielu.
        Ciąg pytań:
        Kto miał najwięcej do ugrania na zaognieniu konfliktu? Kto jako jedyny miał siłę, żeby go po zaognieniu opanować? Kto mógł się najmniej obawiać, że złapanie snajpera doprowadzi do niego jak po nitce do kłębka? Kto jako jedyny miał już we czwartek gotowy scenariusz i go tylko zaczynał rozgrywać? Komu jest z pewnością na rękę wyciek owej rozmowy i dlaczego? Kto opublikował wyciek?
        Na ten ciąg pytań jest jedna, powtarzająca się odpowiedź. Dlatego zgadzam się z Sawą.
        -------------------------------------------------------------------------------------------------------------
        Po namyśle dopiszę, że gdyby ukraińskie śledztwo wskazywało na to samo, na co wskazuje ciąg pytań, to prawdopodobnie i tak by sprawy nie upubliczniono i to z wielu powodów.
        • igor_kiev Re: Kto stał za snajperami na Majdanie? 06.03.14, 00:40
          magdolot napisała:

> "Logicznie Janukowycz nie miał żadnego interesu w zaognianiu sytucaji."
          > Z tym stwierdzeniem się nie zgodzę. Miał.

Nu a tak bardzej szczegolowo, co za interes mial Januk w stalym rozgrzewanu situacii?

Miał go też Putin

To same zapytanie

i mógł go mieć choć
          > by i ukraiński oligarcha niedochapany, czy pogwizdany na umyśle dziki nacjonali
          > sta. Wielu.
          > Ale z rozmowy wynika, że ci sami snajperzy strzelali i do demonstrantów i do po
          > licjantów. To oznacza, że raczej jeden z wielu.
          > Ciąg pytań:
          > Kto miał najwięcej do ugrania na zaognieniu konfliktu? Kto jako jedyny miał sił
          > ę, żeby go po zaognieniu opanować? Kto mógł się najmniej obawiać, że złapanie s
          > najpera doprowadzi do niego jak po nitce do kłębka? Kto jako jedyny miał już we
          > czwartek gotowy scenariusz i go tylko zaczynał rozgrywać? Komu jest z pewności
          > ą na rękę wyciek owej rozmowy i dlaczego? Kto opublikował wyciek?
          > Na ten ciąg pytań jest jedna, powtarzająca się odpowiedź. Dlatego zgadzam się z
          > Sawą.
          > -------------------------------------------------------------------------------
          > ------------------------------
          > Po namyśle dopiszę, że gdyby ukraińskie śledztwo wskazywało na to samo, na co w
          > skazuje ciąg pytań, to prawdopodobnie i tak by sprawy nie upubliczniono i to z
          > wielu powodów.

A moze nie trzeba odszukiwac dziury w calym? Sa cala kupa ludzi ktorym to zalezalo na tym zeby Majdan trwal jak najdluzej, zeby bron Boze nikt nie opustil "posterunku". I nie trzeba odgadywac kto sa te ludzi. Oni praktycno dniowaly i nocowaly na Majdane, glosily promowienia, rozdawaly jakis bulki, obiecywaly zlote gory. I byly to urzedniki na wysokich stanowiskach z UE i US. Putina czy Wiedmiediewa jakos przeoczylem
          • magdolot Re: Kto stał za snajperami na Majdanie? 06.03.14, 02:14
            Widzisz, kiedy Ty czytałeś ten wątek z forum "Kraj", ja przeczytałam ten z forum Świat".

Tak, jedno pytanie wiosny nie czyni, ale ciąg pytań już tak. Nie jedno, a wszystkie razem. I do ciągu dodam pytanie z tamtego wątku "dlaczego to wyciekło akurat teraz? Wygodnie. I jestem dziwnie spokojna, że nawet międzynarodowe śledztwo nie wskaże jednoznacznie i bez wątpliwości czyi to byli snajperzy, zaś brudny osad na Majdanie pozostanie. Bo ja inteligencję domniemanego autora doceniam.

A moje podejrzenia, że 20 lutego tylko jedna osoba miała gotowy plan tego, co będzie dalej , sam niechcący i z dużą dumą potwierdzasz:

"Wszyscy co pouczali Putina gospodarce, nie rozumieja, ze Putin wszystko zaplanowal od poczatku. Na czarnym poniedzialku stracili zachodnie akcjonerzy koncernow rosyjskich i rosyjscy oligarchowie, bo oni nie maja takich rezerw jak Rzad Rosji i nie moga pozwolic sobie czekac do momentu gdy akcje wroca do swojej realnej ceny.
            A Rzad moze i robi.
            Wiec ROsja ma wszelkie korzysci:
            1) Przewrocila porzadek na Krymie.
            2) Wystawila UE, NATO i Pindosia glupkami, tchorzami i balabolami.
            3) POkazala swojemu narodowi i calemu Swiatowi ze ROsja ma swoje stanowisko i zdanie i nie poddaje sie na prowokacje i grozby zachodu.
            4) Marginalizowala V kolumne w Rosji - dzis i tak minimalne poparcie dla "liberastow" osceluje okolo zerowych wartosci.
            5) Tanio kupila akcje kluczowych korporacji weglowodorowych ROsji.
            6) SPrawdzila gotowosc bojowa SZ Rosji. "

I, powiem więcej: wszyscy wiemy, że to wcale nie koniec tej zabawy. Z tym, że Rosja "przewróciła" porządek na Krymie zgadzam się w zupełności! I nie wątpię, że się przyłoży do przewrócenia go w jeszcze innych miejscach. Na dzisiaj Krym wystarcza.

Przeoczyłeś, powiadasz, na Majdanie Putina i Miedwiediewa... A na Krymie może ich widziałeś? Czy tylko panów w karnawałowych maseczkach?

Ty jesteś dumny, że Rosja "ma swoje stanowisko i zdanie i nie poddaje sie na prowokacje i grozby zachodu", a ja uważam że Ukraińcy mają prawo rządzić we własnym kraju. I wydaje mi się, że gdyby Putin sobie odpuścił zabawę Janukowyczem na sznurku, czy choćby tylko tę rozróbę na Krymie, to Ukraińcy by sami zadbali o dobre stosunki z Rosją. Ale on wybrał "nie poddawanie się groźbom zachodu" [?!] i... teraz sam mocno pcha Ukrainę w stronę UE i znienawidzonego Pindosia [cokolwiek to znaczy]. Wybrał Ukrainę na kolanach albo wcale.
            Cóż, trzymam kciuki za Ukrainę, bo Ukraińcy mi w tej sprawie imponują niesamowitym wręcz opanowaniem i tak zwyczajnie po ludzku.
            • boavista4 Re: Czlowiek strzela, Bog kule nosi 06.03.14, 02:43
              Sprawa rozwiazana ! Oczywiscie Snajperzy as potrzebni do zalatwienia takiego np Kennediego, a nie wielki tlum, bo to podnieci tlum. Jak dac sobie rade z tlumem ? Trzeba zrobic deszcz, a w taki mrozny czas, mozna sobie wyobrazic skutek. Sikawki as czesto stosowane przez policje, Janukowicz nie zastosowal sikawek, gazow, czekal. Sadze ze jego wyczekiwanie bylo zaplanowane z organizatorami przewrotu, albo nie mial oleju .
              Estonia juz dala odpowiedz na te pytanie , dyskusja nie ma sensu. Jest dziwne tylko urabianie antyrosyjskich nastrojow w Polsce, w zwiazku z tym przypomne ze wypadek pod smolenskiem byl w tym sensie szczesciem w nieszczesciu.
            • igor_kiev Re: Kto stał za snajperami na Majdanie? 06.03.14, 04:38
              Bardzo przepraszam, ale mnie sie wydaje ze mylisz mnie z kims. Na forum Kraj nie wchodze, bo nie jestem Polakiem. Co do Ukrainy, tak owszem na Krymie sa wojska rosyjskie, i glupio to zaprzeczac. I nie bardzo oni maskuja. Ukraincy maja prawo rzadzic we własnym kraju jak najbardzej, alez nie bedziemy takoz ukrywac ze tak samo wiemy kto naprawde teraz zadzi na Ukrainie. W sprawach wewnetrznych zadzi Prawy Sektor, w zewnetrznych US i UE. Smutna prawda, ale to sprawa Ukraincow. Jezeli chca associacii z EU chocby za cene ekonomicznej zaglady, coz zasluzyli tego za caly czas niezaleznosci. Co innego NATO. Rosja musi zadbac o swoje bezpieczenstwo, to przeciez proste. I bez Krymu z poludnia Rosja bedzie zagrozona i to bardzo. I przeciez Ukraina nie zatrzyma Krym w zadnym przypadku. Jak nie bedzie sojusznica Rosyji, odrazy zjawia sie Tatarskie 'bojownice za wolnosc', Turcia wylacznie z humanosci udzieli im pomocy, i po Krymu. Iluzij co do Zachodu w Rosji raczej juz nikt niema, a najwaznejsze ze nie ma ich Prezydent. Wszystko co obiecywali Rosiji po rozpadie Ukladu Warszawskiego, ale to wszystko, to bylo klamstwo. Da i naprawde, przeciez mozna klamac ile chcesz, robic co chcesz. Kto to poznej bedzie pamiental. Slabych i glupich nikt nie lubie i nikt nie szanuje. Zachod udowodnil jedna recz, ze jezeli Rosia nie bedzi mocarstwom, ona zagine. Bardzo ciesz mnie mysl ze sa jakis zmiany na lepsze. Do mocarstwa co prawda jeszcze daleko, ale kto wie.
              • quickly I pomyslec ze cenzorka kropka kazala nam... 06.03.14, 05:14
                ...wysylac depesze gratulacyjne dla bandytow z Majdanu, ktorzy za pomoca terroryzmu obalil legalny, demokratycznie wybrany rzad.
                • quickly Rozmowa jest autentyczna! 06.03.14, 05:21

MSZ Estonii potwierdza autentyczność rozmowy szefa dyplomacji z Catherine Ashton. wiadomosci.wp.pl/kat,1356,title,MSZ-Estonii-potwierdza-autentycznosc-rozmowy-szefa-dyplomacji-z-Catherine-Ashton,wid,16451645,wiadomosc.html?ticaid=112516
                  ---
                  Rozmawiaja dwie swinie ze soba.
                  - Nasz pan jest taki dobry dla nas. Dba o nas, karmi i poi...
                  - Tak, ale pozniej to on nas zabije i zje.
                  - Co ty wygadujesz!? Jestes idiotka wierzaca w jakies teorie spiskowe!
              • magdolot Re: Kto stał za snajperami na Majdanie? 07.03.14, 02:38
                igor_kiev napisał(a):

> Bardzo przepraszam, ale mnie sie wydaje ze mylisz mnie z kims. Na forum Kraj ni
                > e wchodze, bo nie jestem Polakiem. Co do Ukrainy, tak owszem na Krymie sa wojsk
                > a rosyjskie, i glupio to zaprzeczac. I nie bardzo oni maskuja. Ukraincy maja pr
                > awo rzadzic we własnym kraju jak najbardzej, alez nie bedziemy takoz ukrywac ze
                > tak samo wiemy kto naprawde teraz zadzi na Ukrainie.

Bardzo Cię przepraszam, Igorze, za pomylenie Cię z kimś innym i cytowanie jego słów jako Twoich.
                Nasz optyka się diametralnie różni, bo ja się bardzo cieszę z rozpadu Układu Warszawskiego i do dziś nie przestałam. Nie mam iluzji co do Zachodu, ale wolę tak. Mocarstw po ludzku nie lubię i ich metod też, bo są budowane na trupach zwykłych ludzi...
                I nie mam wątpliwości kto teraz faktycznie rządzi na Ukrainie. Nitki rurociągów. A ludzie się wiją. Nie uciekną przed geopolityką, my Polacy, dobrze wiemy jaka to parszywa rzecz. Miałam nadzieję, że jeśli Ukraińcy będą bardzo mądrzy, to uda im się cholernie trudny balans między Rosją i UE. Miałam nadzieję, że mają na to szansę. Ale czytam, zbieram okruszki i z nich mi wychodzi dopracowany w szczegółach mocarstwowy plan wzięcia ich za mordę [wariant B]. Po prostu brutalnie za mordę.

Piszesz, że słabych i głupich nikt nie lubi i nikt nie szanuje... Ja mocno polubiłam Ukraińców, ja ich bardzo szanuję. Zaimponowali mi i ciągle to robią. Za to nie lubię i nie szanuję Putina i to tym bardziej, że jest bardzo inteligentnym i cholernie silnym facetem. Zdarzało mi się pracować przy projektach historii mówionej, dokumentować ocean okrucieństw popełnionych przez takich ludzi jak on, rany dziedziczone przez następne pokolenia.
                I cieszę się, że żyję w kraju który nie ma szans aspirować do roli mocarstwa.
                • igor_kiev Re: Kto stał za snajperami na Majdanie? 07.03.14, 15:23
                  Twoi posty wygladaja na szczerze i rzeczowe, i prosze odpowiedziec , czy ty naprawde uwarzasz ze caly ten majdan to sprawka Putina od poczatku? Co do mocarstwa, wcale nie mam takich aspiracij, ale jezeli wypadlo mnie byc obywatelem takiego olbrzymiego i bagatego na przerozne surowce panstwa, to szczerze uwazam ze on musi byc mocarstwem, to jedyna droga do pokoju i biezpeczenstwa (wiem ze wiele Polakow, nazwa te slowa obluda i FSB proraganda, ale ja i wiele Rosjan tak naprawde uwaza :) ) i wcale nie chodzi tu o chenci zeby wszystkie nas obawialy. Co do tego zeby lubic slabych tak moze i powino byc (nu przynajmnej ich nie krzywdzic, ale wiesz doskonale ze tak nie jest). A perspektywy Ukrainy beda brdzo marne w EU, tym bardzej ze chodzi wylacznie pro associacije, i raczej do czlonkowstwa nie dojdzie wcale. Chyba po Turciji :)). I jezeli Polska nie bardzo sobie radzi, (dobrze wiem, jak zyja zwykle Polacy, wcale nie lepej od zwyklych Rosjan) to Ukraina w ogole nie ma szans. Uklad z UE ma swoi plusy i minusy dla Polski. Rozne ograniczenia dla gospodarki, ale sa i wyplaty z kasy EU i to nie male. Ja osobiscie mysle ze jezeli by Polska byla tylko w NATO, bez EU to dala by sobie rady duzo lepej, ale to znow wylacznie moja opinija. A dla Ukrainy ugoda associaciji ma tylko minusy, zadnych wyplat, zadnych kompemsacij. Dobrze widac to po Bosniji, osiem lat po podpisanu ugody associaciji z EU. A Rumunia, a Bulgaria. Oni sa przeciez czlonkowie EU, ale nikt nie powie ze maja tam zycie na poziomie. Ale coz kazdy sam wybiera trucizne.
                  • magdolot Re: Kto stał za snajperami na Majdanie? 07.03.14, 22:49
                    To był już trzeci Majdan. I uważam, że ten był o straconą nadzieję na przyszłość. W Rosji za Putina zwykłemu człowiekowi się bardzo poprawiło, na Ukrainie nie. Myślę, że Rosja mogła Ukrainie pomóc naprawdę, ale wybrała drogę twardego uzależniania gospodarczego. I to dlatego Ukraińcy zaczęli traktować myśl o UE jak jedyną nadzieję na przyszłość. I że nie tyle myśleli o konfrontacji z Rosją, co chcieli być traktowani przez Rosję lepiej i uczciwiej. Myślę, że mieli nadzieję że Rosja to zrozumie. Myślę, że Janukowycz wzorujący się na Putinie, był Putinem o wiele gorszym i głupszym [podróba, nie ten format], ale nie musiał się starać bo za plecami miał Dużego Brata i miał dokąd uciec... Zaś Putinowi Ukraińcy dokumentnie wisieli i takoż Janukowycz, bo ma i inne kukiełki jak jedna się zużyje. Może Majdan był także apelem do Dużego Brata o trochę lepszą kukiełkę?

Myślę, że Janukowycz głupio prowokował Majdan, co stopniowo desperowało ludzi i dodawało znaczenia jego twardej i mniej sympatycznej frakcji. A potem już chodziło nie tyle o politykę, co o godność. Myślę, że już od początku Majdanu Januk był dla Putina tylko popsutą zabawką, która już nie działa choć jeszcze jej można użyć. Janukowycz potwornie dużo spieprzył i ciągle pieprzył dalej. Myślę, że dla dobrze zorganizowanego faceta, który wzoruje się na Piotrze I Wielkim, myśl o przejęciu inicjatywy z rąk takiego durnia musiała być oczywista.
                    Myślę, że jeszcze w tym momencie Putin mógłby pograć jak zbawca. To znaczy mógłby, gdyby nie to że rosyjskie media chyba od początku Majdan dosyć paskudnie pokazywały. Ale może i wolta medialna była wciąż możliwa...

Myślę, że Majdan imponująco ochłonął po rzezi, to dla mnie cud że po czymś takim, w momencie kiedy wszystkie milicje itp. służby nagle zniknęły z ulic... nie doszło do scen dantejskich, scen zemsty i przemocy. Myślę, że właśnie wtedy Ukraińcy naprawdę poczuli jak bardzo są silni, kiedy zamiast się mścić z godnością żegnali Zmarłych. Kiedy nie kupili Tymoszenko na wózku inwalidzkim udającej przed nimi skatowaną Matkę Ukrainę. Chapeau bas. Podziwiam.
                    Rozwalają mnie ci lotnicy na Krymie, ci ludzie z Odessy dzwoniący do Putina miło i przyjaźnie. Ci ludzie zasługują na lepszy los, na nadzieję że dzieciom będzie lepiej.

Nie wiem, czy tym ludziom to zapewni UE i prawdę mówiąc, wątpię. I mówiłam od początku: trudny balans między Rosją i UE [pokorne cielę dwie matki miele] - to była dla nich szansa. Nierealna, bo się okazało że siedzą w dosyć paskudnym siłowym scenariuszu i jej nie dostaną. Nie wiem jak źle się to skończy i mam nadzieję, że nie bardzo źle.
                    Cholerna szkoda, bo ci ludzie w tym wszystkim bardzo dojrzeli i mogliby sobie zapewnić niejedno sami, ze stosunkowo niewielką pomocą. Tym razem nie dali by tej pomocy zmarnować jakimś głupim gnojom.

Myślę, że to był wielki błąd Putina. Przepieprzył coś ważnego, coś ulotnego, coś w ludziach w środku. [Myśmy się bali Niemców i już się ich nie boimy, nabieramy do siebie zaufania.] Putin mógł dostać od Ukraińców wdzięczność i zaufanie, a wziął Krym. Tacy jak on tylko na ludziach się mogą poślizgnąć, bo biorąc pod uwagę ten dziwny "czynnik ludzki" grają na to i tym, co w ludziach najgorsze: brzydkie, tchórzliwe i złe [Jak tutejszy desant politrucki, co tępo bazuje na "banderowcu" i "syjonizmie" - tak Polaków widzą? To coś przegapili.]... a ludzie czasami bywają szlachetni i niezłomni. I tu zonk. Duży zonk.
              • humbak Re: Kto stał za snajperami na Majdanie? 07.03.14, 14:40
                Twierdzisz że Ukrainie zrzeszenie z UE tylko zaszkodzi? Wysoce wątpliwe. Wystrczy porównać historię Ukrainy i Polski w ostatnich latach. Pozycje startowe mieliśmy zbliżone. To zwrót na zachód i powiazązanie z UE zmusiło nasze elity polityczne do działania w relatywnie cywilizowany sposób i w połączeniu z nowymi możliwościami handlowymi dało szansę na całkiem niezły rozwój, którego na Ukrainie związanej gospodarczo z Rosją ni widu ni słychu. Przecież nikt poważny nie uzna że różnice w rozwoju Polska- Ukraina wynikają z jakiejś przewagi ludzi zamieszkujących jeden i drugi kraj. Tak samo potencał Rosji jest stłumiony przez skorumpowaną klasę polityczną skupioną na utrzymwaniu pozycji mocarstwowej kraju, oraz własnych interesach. To że państwo dysponujące takim potencjałem gospodarczym i demograficznym traci na znaczeniu i utrzymuje się tylko dzięki eksportowi surowców to ponury rechot historii i musi smucić każego życzliwie nastawionego do Rosjan człowieka.
                • igor_kiev Re: Kto stał za snajperami na Majdanie? 07.03.14, 15:49
                  Nie mysle ze sprawa tu wylacznie w powiazaniu z UE. I w UE istneje i korupcija, i zlodzejstwo, o biurokratii juz nie wspomnie. Sa kraje w ogole nie zwiazane z UE ale rozwijajace tak ze EU tylko pomazyc. I sprawa nie w przepisach unijnych, niema krajow gdzie zakony pozwalaja krasc, brac lapowki i klamac wyborcam. Sprawa nie w zakonach, a w tym jak ich przestrzegaja. Nie mysle ze naprzyklad w Nemcach byl by mozliwy taki burdel jak w Ukrainie i nie wazno czy byly by Niemcy w Unii, czy nie.
                  • humbak Re: Kto stał za snajperami na Majdanie? 07.03.14, 15:56
                    Istnieje, ale w nieco innej postaci i na inną skalę. Jasne że są kraje rozwijające się niezależnie od UE. Wiele stoi wręcz na wyższym poziomie. Zarówno gospodarczo, jak i pod względem korupcji właśnie. Tyle tylko że kraje te zazwyczaj 20 lat wstecz nie były obdarzone najlepszym systemem pod słońcem, niszczącym moralność obywateli i władz, co miało miejsce i Polsce i na Ukrainie i w Rosji. W przypadku tych dwóch są jeszcze dodatkowe czynniki. Ukraińska państwowość istnieje ledwie dwadzieścia kilka lat, a Polska również przez długi czas z państwem raczej walczyła, niż tworzyła, bo należało do zaborców. To nie wpływa pozytywnie na odpowiedzialność ludzi za państwo i społeczność.
                    • igor_kiev Re: Kto stał za snajperami na Majdanie? 07.03.14, 16:19
                      Ty naprawde myslisz ze Polska zaraz jest duzo bardzej rozwinieta za Rosje? Watpie w to. Nie wiem kiedy ty byles w Rosji i czy wcale byles. Ale ja moge porownywac dwa kraje naoczno i dosc regularnie. I byl moment kiedy Polska naprade wyprzedzala Rosje, ale jak nie dziwno to bylo przed wejsciem do UE. Uwazam, ze z polskiego punktu widzenia NATO to rzec niezbedna, choc by dla psychologicznego spokoju, a co do Unii nie bede powtarzal sie. Korupciji u was duzo mnej, jak na mnie, ale i my walczymy z nia. Wiele juz siedzi ot zwyklych uzdnikow do ministrow i oligarchow, choc rozumiem, ze dla was to sa nie zlodzeje i bogaterze walcziace za demokracije i wolnosc. Czasamy mysle ze jak ukradne million bede zlodzejem a ot jezeli miliard to disidentom. Co do ideologii. Ja naprawde uwazam ze socialim to najlepsze co wymyslii ludzi. Bledow bylo od groma, i nie dziwno bo to bylo perwsze takie doswiadczenia w historii, ale szkoda gadac na ten temat bo raczej socializm juz nie powroci.
                      • humbak Re: Kto stał za snajperami na Majdanie? 07.03.14, 16:32
                        Porównywałem rozwój Polski i Ukrainy. O Rosji pisałem głównie w kontekście marnującego się potencjału. Myślę jednak że mamy trochę przewagi. PKB per capita w Polsce jest jednak nieco wyższe od Rosyjskiego, a dystrybucja jednak sporo korzystniejsza. Jak by to wyglądało gdyby w jednym i drugim kraju wykluczyć stolicę... oj chyby była by to zauważalna różnica.

Siedzenie w więzieniach ludzi skazanych za łapownictwo to jeszcze za mało. Spójrz choćby na ranking Transparency International. Robienie szoł to za mało. Ludzie muszą poczuć że mogą załatwić co potrzebują bez płacenia. Firmy muszą móc działać bez przeszkód tego typu.

Na temat idei nie chcę się spierać. To nie jest przedmiotem tego wątku, ani forum. Ograniczę się się do stwierdzenia, że socjalizm nie podoba mi się już w warstwie ideologicznej. Egzekucja zaś w formie komunizmu da się zaś określić jedynie mianą katastrofy.
                        • igor_kiev Re: Kto stał za snajperami na Majdanie? 07.03.14, 16:45
                          Walczymo z korupcia, wazko idzie, bo za Jelcyna, korupcja byla praktyczno idelogija panstwowa, ale mam nadzej ze stopniowo beda coraz lepsze.
                          Co do poziomy zycia, sadze i po stolicach i po prowincii, przeciez nie porownywuje Warszawy do Urjupinska, czy Moskwy z jakims gorniackim miasteczkom w Katowicach. Ale znow wszysto to rzecz subjektywna, czy bylym PGRom. A ty sam nie uwazasz ze jezeli by Polska byla tylko w NATO, a gospodarczo niezalezno to lepej by na tym wyszla?
                          • humbak Re: Kto stał za snajperami na Majdanie? 07.03.14, 16:49
                            Pewności mieć nie mogę, ale szczerze wątpię. Dlatego życzę Ukraińcom, by poszli w tym samym kierunku. I mam nadzieję że Rosja też w nim pójdzie. Chińczycy któregoś dnia mogą zmienić sposób prowadzenia ekspansji, na bardziej agresywny.
                          • humbak Re: Kto stał za snajperami na Majdanie? 07.03.14, 16:51
                            Acha, jeszcze coś. Pisałem o oddzieleniu stolic nie w celu podważania twoich obserwacji, ale w kontekście analizy PKB per capita.
                            • igor_kiev Re: Kto stał za snajperami na Majdanie? 07.03.14, 16:56
                              Dzieki za rzeczowa diskusje bez odzywania od agenow Kremla, a co do Ukrainy to ten nieszczesny kraj zaraz w ogole cieko porownac z czim kolwiek.
                              • humbak Re: Kto stał za snajperami na Majdanie? 07.03.14, 16:58
                                > Dzieki za rzeczowa diskusje bez odzywania od agenow Kremla,

Nie ma sprawy. Wzajemnie.

a co do Ukrainy to
                                > ten nieszczesny kraj zaraz w ogole cieko porownac z czim kolwiek.

Zobaczym. Może będzie lepiej.
    • 2kecaw Re: Kto ...Ten post to typowa rosyjska wrzutka 06.03.14, 22:03
      Ten post to typowa rosyjska wrzutka

tyle w tej kwestii kecaw
      • nie-tak Re: Kto ...Ten post to typowa rosyjska wrzutka 06.03.14, 22:17
        2kecaw napisał:

> Ten post to typowa rosyjska wrzutka
        >
        > tyle w tej kwestii kecaw
        --------------------------
        Czy jest to rosyjska wyrzutka czy wyrzutka z zachodu jak na razie nie wiemy, faktem jest to co slyszelismy, czyli pielegnacja Traktatu z Lizbony. Powiedzmy szczerze tak hipotetycznie ale trzymajac sie przy tej hipotezie scisle europejskiej konstytucji czyli traktatu z Lizbony. Gdy np. w Polsce powstana hipotetycznie jakies niezadowolenia np. wewnetrzne albo z sasiadow np. Niemiec Niemcy czy inne panstwa maja pelne prawo wyslac swoje wojska bez pytania polskich wladz by stlumic niezadowolenia Polakow - przeciez to praktykowali pelnoprawnie jak i w mocy traktatu z Lizbony ci rozmowcy telefonicznej rozmowy czyli Ashton z swoim telefonicznym partnerem.

PS
        Przypomne zescie glosowali nad Traktatem z Lisbony i wyraziliscie slepo wlasne zezwolenie na wprowadzenie jego.
        • nie-tak Re: Kto ...Ten post to typowa rosyjska wrzutka 06.03.14, 22:23
          Dodam, galy nie widzialy za czym w europejskim zapytaniu glosowali? Nam nie pozwolono w dyktatorski sposob na glosowanie w plebiscicie.
        • europitek Re: Kto ...Ten post to typowa rosyjska wrzutka 06.03.14, 22:25
          Widać, że nie masz zielonego pojęcia o mechanizmach politycznych, według których działa Unia. Pewnie nawet nie wiesz, gdzie leży Lizbona.
          • nie-tak Re: Kto ...Ten post to typowa rosyjska wrzutka 06.03.14, 22:30
            Galy nie wiedzialy za czym stawialy krzyzyk, zesmy ostrzegali, cytowalismy wycinki ustaw traktatu z Lizbony, ciemniacy i tak nie zrozumieli co sie za nimi kryje.
            Co ty wiesz czlowieku o Unii i o Traktacie z Lizbony, nawet nie tyle co kot naplakal a tu udajesz Greka az ci sie kiedys oczy otworza czym to pachnie wtedy przyjdziesz po rozum do glowy.
            • nie-tak Re: Kto ...Ten post to typowa rosyjska wrzutka 06.03.14, 23:00
              Dla tych co znaja biegle jezyk niemiecki jak i umieja samodzielnie myslec, szczegolowa analiza na wideo Traktatu z Lizbony.
              www.alpenparlament.tv/mediathek/gesellschaft-wirtschaft-politik/294-das-eu-fiasko-wie-eu-funktionaere-unsere-demokratie-ruinieren
    • jk2007 temat znany 06.03.14, 22:19
      www.vesti.ru/doc.html?id=1352366
    • jk2007 potrzebuja pomocy 06.03.14, 22:26
      varjag-2007.livejournal.com/5832883.html
    • wojciech.2349 Łubianka /bt 06.03.14, 22:28
    • ukos Goebbelsowieckie qrvy montują 06.03.14, 22:44
      Wypowiedzi wyrwane z kontekstu, "nagrania" zmontowane z fragmentów. Minister twierdzi, że relacjonował cały szereg opinii. Z tego wybrano to, co gobbelsowieckiemu ścierwu pasowało.
      • nie-tak Re: Goebbelsowieckie qrvy montują 06.03.14, 22:55
        ukos napisał:

> Wypowiedzi wyrwane z kontekstu, "nagrania" zmontowane z fragmentów. Minister tw
        > ierdzi, że relacjonował cały szereg opinii. Z tego wybrano to, co gobbelsowieck
        > iemu ścierwu pasowało.
        -------------------------
        przeciez potwierdzono autentycznosc rozmowy, ten pan o malo na sufit nie wskoczyl. Twarz unii jak i traktatu z Lizbony powoli sie odslania, wszystko takze i ci wynajcie snajpwrzy w pelnym prawnie i w swietle europejskiej konstytucji jaka jest traktat z Lizbony.
        Poczytajcie sobie traktat z Lizbony nad ktorym bezmyslnie glosowaliscie, pomyslcie nad nim i zobaczycie ze ten przewrot na Ukrainie jak i ci zabici ludzie byli prawnie i zgodne z prawem Traktatu z Lizobony.

Tu widzi sie dokladnie czym jest czlowiek dla europejskich politykow jak i politycznych elit.

• asmall4 ci sami co zawsze ... 06.03.14, 23:07
      Sze­fo­wa pań­stwa wska­za­ła, że "świa­tło, które za­pa­la­my w hoł­dzie obroń­com nie­pod­le­gło­ści, jest sym­bo­lem nie tylko ża­ło­by i smut­ku, ale też sym­bo­lem na­dziei". Gry­bau­ska­ite przy­po­mnia­ła rów­nież, że "wy­wal­czo­na wol­ność po­trze­bu­je sta­łej obro­ny".

Przed 22 laty w Wil­nie od kul i pod gą­sie­ni­ca­mi czoł­gów, sta­cjo­nu­ją­cych tam wojsk ra­dziec­kich, zgi­nę­ło 14 osób, a kil­ka­set zo­sta­ło ran­nych. W nocy z 12 na 13 stycz­nia ty­sią­ce bez­bron­nych ludzi ze­bra­ło się przy Sej­mie, bu­dyn­ku Li­tew­skie­go Radia i Te­le­wi­zji oraz wieży te­le­wi­zyj­nej, by nie do­pu­ścić do ich za­ję­cia przez woj­ska ra­dziec­kie.
      • nie-tak Re: ci sami co zawsze ... 06.03.14, 23:09
        Jakiej niepodlegolsci, czy zniewalanie, wyzysk ludzi jest zrozumiane przez ciebie jako niepodleglosc? Wytlumacz nam to!!!

• boavista4 Re: skad strzelano 07.03.14, 00:06
          jak widac strzelano w strone policji. Zobaczcie link
          ten link pozwoli wam zorientowac sie skad padaly strzaly, www.vesti.ru/doc.html?id=1352366&cid=9
          • magdolot Re: skad strzelano 07.03.14, 03:04
            Zamiast tu wrzucać kilotony linków odpowiedzcie na taki ciąg pytań:

Kto miał najwięcej do ugrania na zaognieniu konfliktu? Kto jako jedyny miał siłę, żeby go po zaognieniu opanować? Kto mógł się najmniej obawiać, że złapanie snajpera doprowadzi do niego jak po nitce do kłębka? Kto jako jedyny miał już we czwartek gotowy scenariusz i go tylko zaczynał rozgrywać? Komu jest z pewnością na rękę wyciek owej rozmowy i dlaczego? Kto opublikował wyciek? Dlaczego akurat teraz?

Na ten ciąg pytań jest jedna, powtarzająca się odpowiedź.

Nowe pytania: Kto od lat zaciskał pętlę z gazu na szyi niepodległej Ukrainy? Kto traktował sąsiada jak handlarz żywym towarem podnosząc mu ceny i dając kolejne pożyczki... na spłacanie długu za gaz? Kto zadusił "Pomarańczową" konfliktem gazowym? Komu miała właśnie wpaść w rozłożone rączki dobrodzieja zbankrutowana za pomocą gazu Ukraina, jak dojrzała gruszka do fartuszka?
            Dobrodziej miał dobrze przygotowany plan B na wypadek gdyby gruszka była niewdzięczna. A była.

Niemcy nam tak nie robią. Pomimo Lizbony. Rosja tak robi Ukrainie. Podobno suwerennej i bez żadnej ohydnej Lizbony.
        • magdolot Re: ci sami co zawsze ... 07.03.14, 03:09
          nie-tak napisała:

> Jakiej niepodlegolsci, czy zniewalanie, wyzysk ludzi jest zrozumiane przez cieb
          > ie jako niepodleglosc? Wytlumacz nam to!!!

Jeżeli zniewalanie ludzi odbywa się za pomocą kucyków Pony miast za pomocą czołgów, to ja to rozumiem jako niepodległość. Kucyki Pony mogę ascetycznie olać nie dając się zniewalać, a z czołgami jest trudniej, bo to wymaga butelek z benzyną i jest dość niebezpieczne.
          • boavista4 Re: zapytaj sie Irakijczykow, afganczykow 07.03.14, 03:34
            indian z Guatemali, Haitanczykow, i wielu innych , jak im sie zyje lepiej po wyzwoleniu. Poslucha rozmowy telefiiczne potwierdzone przez Estonskie MSZ . Nie ma sensu ci tego tlumaczyc, poniewaz nikt cie nie przekona, twoj post sluzy tylko tobie i twoim szefom. Waszem celem jest wojna !
            • boavista4 Re: snajperzy z dachu hotelu ukraina 07.03.14, 13:20
              ktory byl w rekach demostrantow, , strzelali w plecy ludzi. www.monitor-polski.pl/
            • magdolot Re: zapytaj sie Irakijczykow, afganczykow 07.03.14, 14:03
              O Afgańczykach to może za wiele nie mów, bo to dla Rosji argument mocno obosieczny... USA święte nie jest, ale własnych sąsiadów oraz sojuszników traktuje jednak ciut inaczej niż Rosja. Własnych zabawek brutalnie nie psuje. Dlatego wolę być w NATO niż w Układzie Warszawskim, dlatego oddycham z ulgą po każdym spojrzeniu wstecz. Nie dziwi mnie, że postępowanie Putina zlepia Ukrainę w całość bardziej niż 20 niepodległości. Ja to rozumiem, kagiebistów takich pierdół nie uczą. Szkoda. Wyzywanie Ukraińców od banderowców też niebezpieczne jest, bo przypomina ich dawne rachunki z sowietami, miliony ich trupów, które posłużyły za kamień węgielny sowiecko-ukraińskiego braterstwa...

Może "odzyskacie" Krym, może i Donieck czy Charków, może nawet Kijów... ale Ukraińców już nie i twarzy w interesach też nie. Dla starej UE prawdziwa twarzyczka Putina jest szokiem, dla nas przypomnieniem. Rosja mogła się zbliżyć z Europą, ale wybrała Chiny. Powodzenia w Azji.

Waszym celem jest wojna! - krzyczy przedstawicielka istot, które ją właśnie pracowicie rozpętują. Dodaj jeszcze "Łapać złodzieja!" - to też dobry tekst.
              • igor_kiev Re: zapytaj sie Irakijczykow, afganczykow 07.03.14, 15:32
                To znaczy banderowcow w Ukrainie niema?
                • magdolot Re: zapytaj sie Irakijczykow, afganczykow 07.03.14, 23:52
                  Są, Igorze, jak u nas AK. Ale straszenie Polaków owymi banderowcami jest śmieszne, choć na niektórych działa. Poza tym może tym "banderowcom" nieopatrznie przypomnieć... sowietów. Bo to, co na Ukrainie wyprawiali sowieci, cokolwiek zamazało bywsze polskie winy i to są winy pomszczone [Wołyniem]. A sowieci to miliony niepogrzebanych porządnie i nieopłakanych trupów, wciąż nieodbyta żałoba. Bym im ją dała odbyć. Spokojnie. Rozumiem, że oni ją odbyć muszą i dopiero wtedy znajdą w sobie miejsce, żeby móc przyznać, że wieśniacy z Wołynia niesłusznie "zapłacili" za winy polskich panów. To potrwa. Mówię to jako synowa kobiety, która przeżyła rzeź Czerwonogrodu.

Nasi nacjonaliści też jadą w tej sprawie na "banderowcach". Głupio, ale znacznie bezpieczniej. Rosyjska propaganda nie powinna się nieopatrznie "banderowców" czepiać, bo ta retoryka to może być gol we własną bramkę. Bo jak stare i niepomszczone krzywdy się nałożą na nowe i głupio utożsamią, to może walnąć w Rosjan.
                  Mówiłam swoim, kiedy się banderowskie flagi pojawiły na Majdanie, nie bójcie się, nie róbcie ruchu, nie róbcie scen. Ta flaga to już nie rezanie Lachów, ona się zlepia z czymś nowym, z symboliką inną. Tej nowej symboliki myśmy nie spieprzyli i ta flaga już nas nie dotyczy. Putina zaczyna, owszem. Tego też nie uczą w KGB, bo to znowu uczucia.

My także mamy trochę umięśnionych i powykręcanych zachwytem dla Hitlera buraków. I Ukraińcy ich mają, cokolwiek umocnionych przez durnotę Januka. A Rosjanie takich palantów nie mają? Każdy naród ma przygłupów trochę...
                  • igor_kiev Re: zapytaj sie Irakijczykow, afganczykow 08.03.14, 03:08
                    www.youtube.com/watch?v=phGE_aLRFz4#t=30
                    Wyraznie masz racje, glupo sie bac tych "mylych dzieciakow" i wcale nie wiem dla czego wschodnie Ukraince az tak panikuja. I te odwiedziny posiedzenia mejscowych Rad wcale nie jest czyms wyjatkowym, sporo tego jest w sieci. Wiem dokladnie ze zaraz beda krzyki, ze to tak naprawde wybory mera Moskwy, czy prowokacja FSB, ale uwiez ze to poprostu zwykle suczasne zycie zachodnich i centralnych regionow Ukrainy. Dzis zobaczylem wywiad dzienikarza, jaki byl torturowany przez majdanowcow za to ze robil wywiad z Berkutom. I torturowala jego mloda dziewczyna. I to mozno poddac watpliwosci, mozno nie wierzyc we wszystko co wchodzi w sprzecnosc z wlasnym punktom widzenia, a tym bardzej, kiedy zyjesz daleko od tego wszystkiego.
                    • magdolot Re: zapytaj sie Irakijczykow, afganczykow 09.03.14, 00:49
                      Kto sieje wiatr ten zbiera burzę. Kto "legitymizował" Prawy Sektor? Kto nadał mu takie znaczenie? 3 miesiące upartego zastraszania i prowokowania pokojowej najpierw manifestacji. Nie, to nie była głupota Januka, to było absolutnie świadome pogrywanie.

Niechcący przyłożyłam realia zbyt dla mnie oczywiste do dziwnego dla mnie przypadku basiora pracowicie rżnącego "demokratę". Zbyt dawno u nas się takie gierki odbywały, trza pogrzebać w pamięci. Ja nasz Berkut [ZOMO] pamiętam i pamiętam jakeśmy go kochali. To byli w naszych oczach ludzie, którzy świadomie i z własnej woli stanęli po stronie oprawców, za kasę. Dlatego Jaruzelski wysłał na nas wojsko - nasze dzieci z poboru - nie milicję, bo on chciał bezkrwawo. Dlatego w Polsce już nie ma poboru, a nasza policja jeszcze ciągle tych strat wizerunkowych nie odrobiła. U nas w ten sposób strzelano do ludzi ostatni raz w 1970 i nauczono się wtedy, że to się nie opłaca.

A komuś się to opłacało na Majdanie prawie pół wieku później, więc chyba wiedział co robi.

Ktoś stopniowo prowokował zmuszając drugą stronę do samoobrony, do regularnej obrony windując tym znaczenie twardzieli z Prawego Sektora... a potem utoczył ich krwi. Właśnie to działanie nazwę legitymizacją. Przelana krew jest najwyższą.
                      Ktoś od początku przedstawia w mediach Majdan jako bandę agresywnych banderowców... Prorok, czy co?

Ten ktoś musi być strrrasznie wkurzony, że się ciągle solidnie sprowokować nie dali, zero demolki i samosądów. Co za chamy, tylko noszą te pały i nic spektakularnego! I to mimo wkroczenia armii w ich granice, balansowania na progu regularnej wojny. Napięcie rośnie do rzezi, 24 godziny na odsapkę i znowu rośnie piramidalnie... I ciągle nic.

Imponuje mi ten kraj na progu wojny, z milionami potencjalnych "sabotażystów i kolaborantów"... i ciągle bez spektakularnych aktów przemocy. Albo ci "banderowscy bandyci" mają nerwy ze stali, albo są o wiele bardziej demokratami niż ktokolwiek przypuszczał. Dla mnie graniczy z cudem to, że Ukraina jeszcze nie jest w kawałkach, że ciągle nie ma solidnych zamieszek. Bo to bankrutujący kraj ludzi pod dużym napięciem, a nie pluszowych misiów z dobranocki.

Nasze służby ratownicze weszły na Majdan 22 lutego i relacjonowały, że masowo pojawiają się ranni, którzy dotąd siedzieli w domach, bo zwyczajnie się bali Janukowych szpitali. Nie ewentualnej odpowiedzialności karnej, a porwania, pobicia i śmierci. Bo to się zdarzało. Tak u nas nigdy nie było.

Nie jest miły ten film, który pokazujesz, ale on jednak istnieje mimo wszystko, a jakoś nie pokazują nam tego rodzaju filmów z zajmowania ukraińskich baz na Krymie przez niezidentyfikowanych żołnierzy. A obserwatorzy OBWE kolejny raz próbują tam wjechać i też nic. Wg. Putina powinni się raczej przenieść na Majdan i tropić snajperów, a oni uparcie oblegają Krym. De gustibus...

Sam fakt, że podejrzenia Majdanowców odnośnie snajperów w ogóle wypłynęły w jakikolwiek sposób, w moich oczach świadczy o Majdanie dobrze.
                      Czy to nie Putin dowcipnie skomentował fakt publicznego rozkraczenia się Amerykanów, jak nie znaleźli w Iraku owej słynnej broni masowego rażenia, prostymi żołnierskimi słowami "Ja bym znalazł." ?

> I to mozno poddac watpliwosci, mozno nie wierzyc we wszystko co wchodzi w sp
                      > rzecnosc z wlasnym punktom widzenia, a tym bardzej, kiedy zyjesz daleko od tego
                      > wszystkiego.

Tak. Tobie i mnie relacjonuje się te wydarzenia bardzo różnie, wiele relacji gra na naszych emocjach, wiele jest głównie na to obliczonych. Ty jesteś obywatelem mocarstwa, ja pochodzę z kraiku powstańców. Mamy inne doświadczenia i inną historię. Mamy prawo widzieć tę sprawę inaczej i mamy prawo wyciągać różne wnioski.
                      Ważne, że w ogóle gadamy, że nas oboje obchodzi, że aktywnie usiłujemy we własnych mózgach dojść do jakiegoś przybliżenia prawdy.
                      Imponuje mi to, że Rosjanie i Ukraińcy nie chcą do siebie strzelać. To budzi nadzieję. I nie tracę nadziei, że jednak do tego nie dojdzie, choć imperialna nóżka się dzisiaj troszkę ześlizgnęła z Krymu i nadepnęła Ukrainę mocniej.

Na czym Putin zamierza tę grę zakończyć? Czy to jest tylko gra, czy walka o życie? Jeżeli ktoś tak gwałtownie zmienia wypracowywany przez lata wizerunek i własny i Rosji, to chodzi o coś znacznie grubszego niż Krym. Tak myślę, choć wolę o tym nie myśleć.
        • ukos Do nory, kacapskie ścierwo! 08.03.14, 00:08
          nie-tak napisała:

> Jakiej niepodlegolsci, czy zniewalanie, wyzysk ludzi jest zrozumiane przez cieb
          > ie jako niepodleglosc? Wytlumacz nam to!!!

Drwisz sobie z pomordowanych przez twojego pana, bydlaku?
          Tyle będziecie mieli ze swojego pana, że w końcu będziecie wpieprzać trawę, jak w bratniej wam Północnej Korei.
    • gucio60 Re: Kto stał za snajperami na Majdanie? 07.03.14, 14:21
      Nie wiem skąd ten minister miał takie wiadomości, żeby przekazywać je do Brukseli. Wygląda na to, że otrzymał je w konkretnym celu, dezyinformacji. Dał się biedaczyna wciągnąć w brudną robotę naiwnie albo świadomie. A może on pracuje dla Putina. W końcu wychowanek kominizmu i nie wierzę, że nie jest inflitrowany przez KGB. Warto, żeby nim bliżej zajęli się w CIA.
      Wiedział, że używając telefonu może być podsłuchiwany i o takich sprawach rozprawia z tą panią w Brukseli ? W każdym razie sprawa śmierdzi.
    • humbak Re: Kto stał za snajperami na Majdanie? 07.03.14, 14:47
      Szczerze wątpię byśmy się dowiedzieli, jeśli nie byli to ludzie Janukowycza. W grę wchodzi opozycja, Rosja, oligarchowie... trudno stwierdzić. Tak czy siak, nawet jeśli będzie dochodzenie, dowiemy się tego, co na powiedzą najsilniejsi gracze na tamtejszej scenie.
      Osobiście wątpię, by zrobiła to opozycja, ale to opiniia obserwatora z przeszło tysiąca kilometrów.
      • boavista4 Re: minister pionkiem Putina i inne klamstwa 07.03.14, 14:55
        zmyslone przez hasbare, bo jak nie ma álibi to mozna przeciwnika obrzucic scierwami, szpiegami, albo pozbyc sie go jak Kennediego.
        www.facebook.com/XxREvolutionxX/photos/a.426561457383531.95900.405381902834820/728182520554755/?type=1&theater
    • zgred-zisko Re: Kto stał za snajperami na Majdanie? 07.03.14, 15:03
      A ja wiem, kto stał za snajperami. Amunicyjni.
      • magdolot Spiskowcy... 07.03.14, 15:33
        wiadomosci.wp.pl/kat,1515,title,Halo-Wladimir-Idz-do-domu-ten-film-robi-furore-w-sieci-Zwykli-ludzie-dzwonia-do-Putina,wid,16454486,wiadomosc.html?ticaid=112537
    • solaqua.333 Re: Kto stał za snajperami na Majdanie? 07.03.14, 16:48
      Zachodnie i izraelskie plemienne mafie, przyznala to nawet BBC.

www.infowars.com/bbc-now-admits-armed-nazis-led-revolution-in-kiev-ukraine/
    • jabbaryt Ja obstawiam CIA, Watykan i Goldman Sachs 07.03.14, 16:48
      Jak w kołchozach zachorowała krowa to też była wina tychże złoczyńców.
      • magdolot Re: Ja obstawiam CIA, Watykan i Goldman Sachs 07.03.14, 17:37
        jabbaryt napisał:

> Jak w kołchozach zachorowała krowa to też była wina tychże złoczyńców.

Myśmy kołchozów nie mieli, ale za to źli imperialiści z USA zrzucali nam ze samolotów stonkę ziemniaczaną. Niektórzy z nas socjalistyczną propagandę pamiętają. :)

• boavista4 Re: Ta stonka to to samo co 9/11 07.03.14, 17:50
          samoloty w[pakowaly sie w sam srodek, a potem zbierali paszport na ulicy pod spodem, co bylo najlepszym dowodem tozsamosci. Cale szczescie ze rodzina BLadena ma sie dobrze i odpoczywa w swoim wielkim palacu w Stockbridge , Mass. Jakby nie bylo Moron byl przyjacielem i pewnie wahabista tak samo.
    • solaqua.333 bandyci najemnicy zachodnich mafii 07.03.14, 17:04
      rt.com/news/popular-uprising-eastern-ukraine-314/
      • boavista4 Re: ty nic nie rozumiesz 07.03.14, 17:25
        to Januk z Putinem stali na dachu hotelu Ukraina i strzelali do swoich policjantow na majdanie w plecy. A we wschodniej Ukrainie te tlumy co widac na zdjeciu to sa zwolennicy pieknej Julki, POLICJA to gestapowcy Putina. Proste jakm drut, Zapytaj Wojtusia i Borrke, potwierdza !
        • magdolot Re: ty nic nie rozumiesz 07.03.14, 17:43
          Skuteczna propaganda powinna zawierać ciut więcej finezji i troszkę mniej cepa. Ten rodzaj tu uprawiany przez państwa linkowiczów może zadziała na ameby, bo one mają nibymóżdżki. :)
        • solaqua.333 Re: ty nic nie rozumiesz 08.03.14, 00:40
          tak tak, oni wszystko wiedza najlepiej i nawet do przodu, maja tez wlasna radiostacje w Tworkach:)
    • kwasna_pomarancza A kto wygrywa teraz sytuację? 07.03.14, 18:30
      Putin. To najlogiczniejsze wyjaśnienie. Od początku uważam że za całym Majdanem stał nikt inny jak car Putin we własnej osobie. Ukraina zmierzała, szybciej, lub wolniej w kierunku UE, a być może i NATO. Z jednej strony wpływał na Janukowycza, pompując w niego kasę na potęgę - o której wiedział że zostanie rozkradziona, co z kolei dawało argument do ręki dla opcji nr 2 - podburzenia ludu pracującego Ukrainy. Jednocześnie prawdopodobnie od dawna pracował nad lokalnymi władzami w regionach wschodnich i na Krymie. Manewry, wystrzelenie tej rakiety, to są rzeczy które się planuje na miesiące naprzód, zresztą już w zeszłym roku uprzedzali o próbie rakietowej. Tak samo akcja "lokalnej samoobrony", przecież oni tego nie zorganizowali w 2 tygodnie.
      Od strony formalnej sytuacja jest też zbyt dobrze rozegrana, aby mógł to być tylko "rozwój sytuacji", nie planowany wcześniej. Legalność obecnej władzy może być poddawana w wątpliwość, tak samo jak legalność referendum. Wszystko działa tu w dwie strony, i wszystko ma swoje odbicie po stronie przeciwnej. Dla mnie to szachowa rozgrywka od początku, brak sytuacji niepasujących do schematu.
      Mam wrażenie że jak narazie, wszystko idzie zgodnie z planem Putina, jedyne co go może powstrzymać to akcja militarna, ale nikt tego nie zaryzykuje.

Przemknęła się trochę niezauważenie informacja, że Rosja zamierza rozbudować swoją obecność militarną w bazach poza granicami Federacji Rosyjskiej.
      www.defence24.pl/news_rosja-chce-budowac-zagraniczne-bazy-wojskowe
      Dzisiaj z kolei pojawiła się informacja o zgodzie Hiszpanii na zwiększenie obecności militarnej USA na jej terytorium.
      • solaqua.333 Re: A kto wygrywa teraz sytuację? 08.03.14, 00:44
        Za pozno z twoimi prognozami, zachodnie neokonskie mafie juz sie przyznaly, ze to one wynajely terrorystow do organizacji Mardanu, obaleniqa rzadu i zamodwowania kilkudziesieiu ludzi. Ale przeliczyli sie, bo Putin wygrywa.
        • xavras_wyzhryn Re: A kto wygrywa teraz sytuację? 08.03.14, 00:54
          "Przyznały" się podczas nkwd-owskiego przesłuchania, czy już w łagrze?
    • wasilko Wersja deputowanego Gienadija Moskala 07.03.14, 18:48
      Deputowany Werchownej Rady: do protestujących i milicjantów strzelali pracownicy SBU i MSW.
      Do uczestników protestów na Majdanie i milicjantów strzelali snajperzy MSW i SBU, a nie żadni cudzoziemcy - powiedział deputowany „Batkiwszcziny” - Hiennadij Moskal.
      Moskal, który upublicznił wcześniej plan pacyfikacji Majdanu, poinformował, że biuro Partii Regionów spalili przebrani pracownicy SBU.

„Przebrani pracownicy SBU, wyglądający na protestujących, do których dołączyli się i prawdziwi uczestnicy akcji protestacyjnych, podpalili biuro Partii Regionów, w następstwie czego zginęły dwie osoby” - twierdzi Moskal.

„Jednocześnie snajperzy otrzymali wskazówki, by strzelać nie tylko do protestujących ale również do milicjantów. Wszystko dla eskalacji konfliktu, aby usprawiedliwić siłową pacyfikację Majdanu” - powiedział deputowany.

Mosak dodał również, że po tych wydarzeniach od razu pojawiły się wezwania z rad obwodowych wschodu, południa i Krymu, by użyć zdecydowanych środków.

„Dlatego uważam, że te rzeczy były wzajemnie powiązane i dokładnie zaplanowane” - uważa Moskal.

„Było kilka grup snajperów - z SBU („Alfa”) oraz z MSW (oddział specjalny „Sokół”)” - twierdzi Moskal.

Moskal przekonywał również, że rozkaz zakazu strzelania mogli wydać tylko: ówczesny szef MSW - Witalij Zacharczenko (oddziałowi „Sokół”) i były szef SBU - Ołeksandr Jakimienki (oddziałowi „Alfa”).

Informacje o „trzeciej stronie”, która wydawała rozkazy snajperom Moskal nazywa próbą pozyskania autorytetu wśród resortów siłowych, oraz ich wybielenia, przez nowe kierownictwo MSW i SBU.

„W ujawnionych przeze mnie dokumentach (…) zostały nazwane grupy snajperów konkretnych ukraińskich oddziałów specjalnych. Zostały tam wskazane punkty, w których zostali rozlokowani, nazwiska odpowiedzialnych i znaki wywoławcze snajperów” - mówi Moskal.

Dlatego Moskal nie rozumie „w jaki sposób mogli się tu zjawić jacyś cudzoziemcy? Jaka "trzecia siła” przyśniła się Awakowowi z Naływajczenką?”

Jak wiadomo nowy szef MSW - Arsen Awakow oświadczył, że za działaniami snajperów w Kijowie stoi „trzecia siła”.

Pravda.com.ua/Kresy.pl
    • solaqua.333 Re: Kto stał za snajperami na Majdanie? 08.03.14, 17:09
      - neokonska ziomafia, a celem jest rozbicie przyjaznych stosunkow miedzy Obama i Putinem, dzieki ktorym uniknelismy ludobojczej wojny z Iranem i jawnej wojny USA z Syria.

www.veteransnewsnow.com/2014/03/04/403420-what-neocons-want-from-ukraine-crisis/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka