Dodaj do ulubionych

Rosja niezaciaga kredytow? A jednak tak

28.03.14, 20:14
Wbrew temu co pisuja tu na forum niektorzy, Rosja sprzedaje obligacje.
Ostatnio pjawily sie pewne trudnosci, o ktorych informuje Rzepa.
7 przetargow bylo nieudanych i dzisiaj 100 miliardów rubli (2,8 mld $) zaoferowano bezposrednio bankom i funduszom emerytalnym.
Polowa ma zostac wykupiona za rok (oprocentowanie 7,73), druga za dwa lata ( 8,25%).

www.ekonomia.rp.pl/artykul/706205,1097551-Rosja--fundusze-emerytalne-i-banki-na-ratunek-budzetowi.html
Obserwuj wątek
    • eva15 Rosja niezaciaga kredytow? Oczywiście, że zaciąga 28.03.14, 20:53
      Znów się niepotrzebnie podnieciłaś.
      Państwo, które nie emituje żadnych obligacji, skazuje swój rynek finansowy na skarłowacenie

Naturalnie, że Rosja emituje obligacje, to nic nowego. podobnie jak niczym nowym nie jest to, że robi to w absolutnie kontrolowalnym wymiarze, czyli w takim, który nie obciąża budżetu w poważny sposób. Podczas gdy ogrom obsługi długu jest kamieniem młyńskim u szyi takiego np. niemieckiego budżetu siegając 50 mld euro rocznie - przy bardzo niskim oprocentowaniu , a co będzie, gdy oprocentowanie wzrośnie?- rosyjska obsluga długu państwowego jest minimalna, bo i dług jest mininalny, rzędu 10 % PKB, a nie prawie 90% jak w Niemczech.
    • nie-tak Re: Rosja niezaciaga kredytow? A jednak tak 28.03.14, 21:09
      mara571
      Rosja ma jeszcze czym dzielic a co z Unia? Unijni politycy zapytali dzis chinskiego szafa czy moga liczyc na chinska pomoc finansowa dla Europy, wiesz co odpowiedzial Chinczyk? Krotko wezlowato " Chiny tez musza oszczedzac". Jak sadzisz jak mozna te dyplomatyczna odpowiedz przelozyc na jezyk potoczny i dobitny? Jak myslisz?
      Piszesz o Rosji a nie wiesz w jakim stanie jest unia i unijne panstwa. Totalna KATASTROFA do ktorej malo kto ma juz zaufanie, vide odpowiedz Chinczyka!!!
      • mara571 A skad pochodza te informacje 29.03.14, 14:44
        O "chinskiej pomocy finansowej" dla Europy?
        I na czym takowa mialaby polegac?
    • felusiak1 efka znowu bzdurzy 29.03.14, 00:31
      rosja emituje obligacje bo ma deficyt budżetu, który musi załatać. Obligacje są krótkoterminowe i bardzo wysoko oprocentowane i nie znajdują chetnych. Co to oznacza, evuniu?
      • eva15 Re: efka znowu bzdurzy 29.03.14, 00:42
        Duraku poczciwy: jak duży Rosja ma deficyt i ile emituje w stosunku do tego deficytu?
        • felusiak1 Re: efka znowu bzdurzy 29.03.14, 00:47
          a co to ma do rzeczy. faktem jest, ze rosja obligacje emituje i ma budzetowy deficyt.
          i ten deficy bedzie rósł w bardzo szybkim tempie.
          • igor_uk fiekusik,troche kumasz po rusku. 29.03.14, 00:52
            Бюджет РФ в янвaре-феврaле иcпoлнен c прoфицитoм в 30,5 млрд рyб., или 0,3% ВВП
            • eva15 Re: fiekusik,troche kumasz po rusku. 29.03.14, 01:00
              No przyjnajmniej jest się z czego pośmiać dzięki felusiowi :-)))
              • igor_uk Re: fiekusik,troche kumasz po rusku. 29.03.14, 01:22
                felus ostatnio bawi sie w bialego klauna. Postac nie tyle smieszna,co zalosna.
          • br0f Re: efka znowu bzdurzy 29.03.14, 15:56
            co to komu szkodzi felusiak. zyjemy w kainie finasowej fantasmagorii w ktorej sufit dlugowy ciagle sie podnosi maszyneria pracuje jak perpetum mobile i milo posluchac jak tyka

www.usdebtclock.org/
            www.nationaldebtclocks.org/
      • igor_uk idiota z tego fekusia. 29.03.14, 00:49
        Rosja ma proficyt budzetu.
        • felusiak1 Re: idiota z tego fekusia. 29.03.14, 06:07
          po polsku mówimy nadwyżka a nie proficyt to raz a dwa to dotyczy okresu dwóch miesiecy a nie całego roku. Co to oznacza? Oznacza, że wydatki rzadu były mniejsze niż wpływy do budzetu.
          le w styczniu,kwietniu, czerwcu i we wrześniu zanotowano nadwyżli łacznie na sume 307 mld.
          zatem nie wklejaj mi tutaj bzdur.
          www.fms.treas.gov/mts/index.html
          Rosja swoj Imperium budowala na innych zasadach,ona nie podbijala kolejne Narody miloitarnie,a tylko ich wchlaniala pokojowo . Autor: igor-uk
          • felusiak1 errata 29.03.14, 06:09
            wcięło mi część tekstu. miało być: Wszyscy wiemy, ze USA ma ogromny deficyt budżetowy. W 2013 wyniósł on 680 mld dolarów ale w styczniu,kwietniu, czerwcu i we wrześniu zanotowano nadwyżli łacznie na sume 307 mld.
          • igor_uk fiekusik,co tobie jest? 29.03.14, 15:03
            Przeciez gadamy o nadwyzce budzetu Rosji,a nie USA .Co ty mnie tu wklejasz?

To co wkleilem,dotyczy tego roku,w ktorym zauwazalna jest nadwyzka.Moze okazac sie i tak,ze pod koniec roku bedzie duzy deficyt budzetu,ale mowimy o tym,co jest i bylo,a nie o tym ,co moze stac w przyszlosci.tak co to nie ja,a tylko ty wyjezdzasz z bzdurami.

p.s. dzieki za tlumaczenia slowa proficyt na polski.Tak naprawde bylem zdziwiony,ze jest slowo feficyt,ale nie ma proficyt.
            • felusiak1 Re: fiekusik,co tobie jest? 29.03.14, 16:36
              wklejam ci ten sam kit co ty wklejasz mnie.
              ty mówisz o nadwyżce budżetu w styczniu i lutum a ja mówię o nadwyżce w styczniu, kwietniu, czerwcu i wrześniu. oba budżety w skali roku są deficytowe.
              parlamenty uchwalają budżety roczne a nie miesieczne.
              a pozatem wszyscy zdrowi.
    • mlody776 Re: Rosja niezaciaga kredytow? A jednak tak 29.03.14, 15:22
      Mara, to dobrze zauważyłaś, ale nie jestem pewien czy ty i cala reszta włącznie z Ewa, Igorem I Felusiem zrozumieliście co to znaczy, ze FR sprzedaje obligacje państwowe. Jak już pisałem, bank centralny FR jest prywatnym (Mara ty jeszcze nie wiesz, ze NBP jest prywatnym), ale bardzo kontrolowanym przez Duma, co bankstera się nie podoba. Woleli by Jelcyna itd. Igor oczywiście udawania (jak ty Mara z NBP), ze jest absolutnie państwowy, a ja twierdze, ze jak by był państwowym i państwo mogło by wypuszczać swojego rubla, to nie musiało by sprzedawać swoich obligacji, które są obecnie tylko potrzebne jako gwarant zaciąganych kredytów państwa w tym banu centralnym FR. Ludzie to jest super proste.

PS. Dlatego w Stanach podejrzewając, ze Putin wcale nie jest wrogiem zachodu ale się go na takiego maluje i ze jest on właśnie kontrolowany przez banksterow. Działa w zmowie z zachodem, a wy się kłócicie o Ukrainę/inne jak by wam matkę zabrali lub coś gorszego. Nie dajcie się wciągać w prowokacje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka