Dodaj do ulubionych

Czy ktos wybiera sie na pochod pierwszomajowy?

01.05.14, 00:41
Jak tak,to dla tych gorace pozdrowienia z okazji 1 maja.
Czy naprawde ci ludzi byli sila zaganiane na pochody pierwszomajowe?
Obserwuj wątek
    • arkaf o bulba; no i wyszlo szydlo z worka 01.05.14, 00:47

• oldmeryt Re: Czy ktos wybiera sie na pochod pierwszomajowy 01.05.14, 00:52
      Mogę napisać krótko!
      Nieprawdą jest, że w PRL uczestniczy pierwszomajowych pochodów byli spędzani na siłę.
      Nieprawdą jest, że w PRL za nieuczestniczenie w pierwszomajowym pochodzie ludzie byli szykanowani.
      Pierwszy Maja - święto ludzi pracy! To nie jest święto złodziei, mafiozów, obiboków oraz tych co mają w bankach pełne konta i dwie lewe ręce do roboty. To oni opluwają ludzi pracy i ich święto.
      • arkaf Re: Czy ktos wybiera sie na pochod pierwszomajowy 01.05.14, 01:03
        a ja bylem zapedzany sila, kilku kolegow za nie przyjscie na pochod pierwszomajowy w klasie maturalnej, matury nie zdalo
        • oldmeryt Re: Czy ktos wybiera sie na pochod pierwszomajowy 01.05.14, 01:14
          Nie żartuj! Poważnie? W moim LO nawet listy obecności nie sprawdzano. Na studiach 1 maja spałem do 10.00, a pracując bywało rożnie. Jak była ładna pogoda na pochód chodziłem, jak lało siedziałem przed telewizorem.
          • arkaf Re: Czy ktos wybiera sie na pochod pierwszomajowy 01.05.14, 01:28
            na studiach juz byla zlewka, to prawda; ale w liceum nas gonili
            radosnie bywalo przy rozdawaniu szturmowek, czerwone z regoly ladowaly w szkolnym kiblu, a przed trybuna naszo LO jakos tak tylko w barwach narodowych szlo; potem zawsze przez kilka dni pojawiali sie smutni panowie w ciemnych plaszczach :)
        • melord Re: Czy ktos wybiera sie na pochod pierwszomajowy 01.05.14, 09:53
          arkaf napisał:

> a ja bylem zapedzany sila, kilku kolegow za nie przyjscie na pochod pierwszomaj
          > owy w klasie maturalnej, matury nie zdalo

przesadzasz i to mocno
          rowniez mature zadawalem,prawdopodobnie wczesniej niz ty,nikt nie byl szykanowany za nie uczestniczenie w pochodzie...najwyzej pogrozono palcem i koniec
          • arkaf Re: Czy ktos wybiera sie na pochod pierwszomajowy 01.05.14, 10:24
            nie bede sie licytowac, moze zalezalo od miejsca pobytu, a czasowo to gleboki stan wojenny byl
            • gringo68 ludzie szli chętnie 01.05.14, 12:06
              władza sprzedawała wtedy z ciężarówek i straganów dobra normalnie niedostępne

igor tak kupił sebie nowe buty
        • volupte Re: Czy ktos wybiera sie na pochod pierwszomajowy 01.05.14, 19:53
          Zgadza sie . W mojesz szkole tez straszyli w klasie maturalnej. W nizszych klasach mozna było jakos sie wymigać. Wystarczyło sie pokazać. Niby oficjalnie za to sankcji nie było , ale ,,rozumu " potem nauczyli.:-)
      • gloubiboulgomm Re: Czy ktos wybiera sie na pochod pierwszomajowy 01.05.14, 18:29
        "Dla arkafa:brawo.

Dla "tamtego". Odpowiedz.Nikt w 1965 mi sie nie pytalal to co mam robic. Zeby nie miec klopotow, szlismy tego maja maszerowac. W Debicy.
    • nie-tak Re: Czy ktos wybiera sie na pochod pierwszomajowy 01.05.14, 00:54
      W prawdzie byla zaplanowana Francja jak co roku ale nie wyszlo. Skoro nie bedzie padalo urzadzam pochod pierwszomajowy z znajomymi w ogrodzie przy grylu i mam nadzieje ze przy ciekawej dyskusji.

• arkaf Re: Czy ktos wybiera sie na pochod pierwszomajowy 01.05.14, 01:05
        nie-tak napisała:

urzadzam pochod pierwszomajowy z znajomymi w ogrodzie przy grylu i mam
        > nadzieje ze przy ciekawej dyskusji.

a nie lepiej przy dobrym piwie, wzglednie winie; w zaleznosci od gustu
        • nie-tak Re: Czy ktos wybiera sie na pochod pierwszomajowy 01.05.14, 01:13
          Jak myslisz arkaf nie bedzie tego na stole?
          W Niemczech bez dobrego Samtrot, albo Trollinger mit Lemberger, albo Lauffener jak i dobrego piwa nie ma gryla, przynajmniej tak jest w mojej okolicy.

• arkaf :) 01.05.14, 01:14
            wiem o co chodzi :)
    • eva15 Są różne pochody... 01.05.14, 00:58
      1igor_uk napisał(a):

> Jak tak,to dla tych gorace pozdrowienia z okazji 1 maja.
      > Czy naprawde ci ludzi byli sila zaganiane na pochody pierwszomajowe?

Oni tak samo nie byli zaganiani na pochody 1. majowe, jak dziś nikt nikogo siłą nie zagania na specjalne obniżki "soldy" w marketach.
      I w jednym i w drugim przypadku walą tłumy. W tym drugim te tłumy są nawet gotowe tratować się nawzajem, bić, byleby tylko dostać obiecany produkt.
      Komuna obiecywała wymarzony produkt wszystkim, więc bójki nie były konieczne:-))).
      Produktem komuny była idea, którą da się dowolnie pomnażać, produktem kapitalizmu jesz rzecz, której ilość zależy od ceny. Ale mechanizm jest ten sam.
      • oldmeryt Re: Są różne pochody... 01.05.14, 01:09
        Wtedy na pierwszym miejscu była świadomość -"...wiecie rozumiecie..., ... partia to naród, naród to partia..., socjalistyczna świadomość zdobyczą sojuszu robotniczo-chłopskiego ..., itd... "
        Teraz byt się liczy. Sagan napełniony, żołądek trawi, nie ma czasu na przemyślenia, a świadomość z ambony kształtuje sutannowy katabas.
        • malkontent6 Re: Są różne pochody... 01.05.14, 18:42
          oldmeryt napisał:

> świadomość z ambony kształtuje sutannowy katabas.

Tylko tym, którzy dadzą mu się ukształtować.
      • malkontent6 Re: Są różne pochody... 01.05.14, 18:41
        Ewciu, tracisz formę. To co napisałaś nie jest nawet śmieszne.
    • igor_uk Ja lubilem pochody pierwszomajowe. 01.05.14, 01:21
      Bylo wesolo i czasami bardzo milo,zwlaszcza,jak pogoda byla ladna.
      • nie-tak Re: Ja lubilem pochody pierwszomajowe. 01.05.14, 01:28
        Nie znam pochodow pierwszomajowych, znam demo zwiazkow zawodowych gdzie paru krzykaczy stojacych na podescie wykrzykiwalo cos do garstki zebranych ludzi.

• igor_uk Sam "pochod" trwal 5 minut. 01.05.14, 01:33
          Bo wlasnie tyle czasu my potrzebowali,zeby przejsc obok trybuny.
          Najfajniejsze bylo pozniej.
      • arkaf Re: Ja lubilem pochody pierwszomajowe. 01.05.14, 01:30
        zwlaszcza ze wtedy sie nie myslalo, nieprawdaz igorze ? i pewnie tak do dzisiaj ci zostalo
        • igor_uk arkaf,nie rob z siebie idiote. 01.05.14, 01:34
          Czy naprawde my uwierzymy w to,ze ty od urodzenia walczyles z komuna?
          Przeciez zdradzasz swoim zachowaniem to,ze byles aktywnym dzialaczem ZSMP ,a pozniej PZPR.
          • romad2447 Re: na szczescie 01.05.14, 08:49
            w USA swieto pracy jest we wrzesniu a o 1 maju nawet nie wspominam, z PRLu pamietam tylko jeden pochod gdy wreczono mi plakat z napisem "rece precz od Kuby " ktory zrozumialem dopiero po paru latach.
          • arkaf W idiotyzmie, igorze wiedziesz prym 01.05.14, 09:00
            Holdujac pochodom pierwszomajowym.
            I choć raz jeden postaraj sie nie ubliżać, potrafisz ?
            • igor_uk Lubie nazywac rzeczy wlasciwie. 01.05.14, 09:17
              Nic na to nie poradze,arkaf.
              Co do pierwszomajowych pochodow,ktore ja niby holduje.
              Szanuje ludzi pracy,bo to oni wszystko tworza i maja prawo do swojego swieta,dzieki ktoremu moga zamanifestowac swoi zadania.
              • arkaf szczyt idiotyzmow ciag dalszy 01.05.14, 09:44
                igor_uk napisał:

> Nic na to nie poradze,arkaf.
                > Co do pierwszomajowych pochodow,ktore ja niby holduje.
                > Szanuje ludzi pracy,bo to oni wszystko tworza i maja prawo do swojego swieta,d
                > zieki ktoremu moga zamanifestowac swoi zadania.

Wlasnie pokazales jaki masz do nich szacunek piszac te bzdety, ze mogli manifestowac wtedy swoje zdanie
                dla przypomnienia
                www.edulandia.pl/edukacja/1,124764,7350887,Demonstracje_1_3_maja_1982.html
                • igor_uk arkaf,litosci. 01.05.14, 09:51
                  Miej przede wszystkim dla siebie litosc.
                  • arkaf dla takich jak ty litosci niet 01.05.14, 10:22
                    w obecnych czasach oczywiscie robotnik marzy zeby lezc w jakims pochodzie pod czerwonym sztandarem. Puknij sie, swiat to nie Rosja, moze tam pogrobowcy jedynie slusznej idei pojda, zreszta oni tylko defiladowac potrafili, owieczki prowadzone na rzez.
                    Na zachodzie grill, kielbaski, piwo, wino, dobra kompanija - majowka
                    ale tu czerwoni juz nie istnieja z tym twoim "robotniczym prawem do swietowania, bo oni tworza" :) - glowna sila narodu - Igor jak to fajnie ze czasami pokazujesz kim ty tak naprawde jestes
                    • igor_uk Ja pisalem o litosci... 01.05.14, 10:27
                      ktora musisz miec dla siebie.
                      Nawet nie zdajesz sobie sprawe z tego,jak denna glupota wykazujesz sie.
                      • arkaf popluj sobie jeszcze, niech ci ulzy 01.05.14, 10:35
                        cala "inteligencja" twa sprowadza sie do plucia na tych co prawdziwa twa twarz odkrywaja...
                        pokazujesz uporczywie jak "wielkim" czlowiekiem jestes - мaленький челoвек
                        pl.wikipedia.org/wiki/Ma%C5%82y_cz%C5%82owiek
                        z pierwszomajowym pozdrowieniem
                        arkaf
                        • igor_uk Przeciez to ty plujesz. 01.05.14, 10:40
                          Przeczytaj swoj pierwszy post w tym watku.
                          Wykazales sie w nim zwykla glupota.
                          • arkaf Re: Przeciez to ty plujesz. 01.05.14, 10:46
                            masz na mysli tekst, czy tytul ?
    • kzet69 Re: Czy ktos wybiera sie na pochod pierwszomajowy 01.05.14, 10:17
      W celu? Z pochodów 1-majowych wyleczyłem się jeszcze za czasów licealnych, gdy obecność była obowiązkowa, niezależnie od pogody, a sztuczność tego święta nawet ówczesnych nastolatków doprowadzała do łez ze śmiechu, obecnie ludzie pracy to w święto pracy zazwyczaj siedzą... w pracy..., a ci co mają wolne to je świętują w gronie bliskich i przyjaciół, przy grillu, pokazówki pochodów pozostawmy zawodowym propagandzistom.
      • igor_uk To wiele tlumaczy,kzet. 01.05.14, 10:29
        Nigdy nie potrafiles bawic sie.
        • kzet69 Re: To wiele tlumaczy,kzet. 01.05.14, 10:30
          Potrafię się bawić, ale pod warunkiem że to ja wybieram muzykę, a nie tańczę pod cudzą batutą...
          • igor_uk Re: To wiele tlumaczy,kzet. 01.05.14, 10:34
            Nie potrafisz,jestes zbyt napompowany ideologia.
            • igor_uk Na Placu Czerwonym w Moskwie. 01.05.14, 11:38
              Ponad 100 000 czlonkow zwiazkow zawodowych przemaszerowalo.

www.youtube.com/watch?v=AXTdFB5jTBs#t=1748
              • igor_uk Taka ciekawostka historyczna. 01.05.14, 11:51

W Rosyjskim Imperium po raz pierwszy 1 Maja swietowalo sie w 1890 roku w ....Warszawie.Wtedy polskie robotnice po raz pierwszy upomnieli sie o swoi prawa.
                Minelo 124 lata,a nadal musza o nich upominac sie :-(
                • arkaf o nich, czy u nich ? 01.05.14, 12:32

• mara571 pochod 1-majowy w Warszawie 01.05.14, 16:41
      media.wpolityce.pl/cache/71/37/7137124573154481ce256aae76111907.jpg
      I tym razem towarzysze przyjechali limuzynami na miejsce, ale to juz nie byly Czajki i Wolgi, tylko zachodnie modele.
      No i trybuny na Pl. Defilad nie bylo.
      • melord Re: pochod 1-majowy w Warszawie 01.05.14, 22:20
        wiecowali w roznych punktach W-wy
        ostatni chyba pochod odbyl sie ok 16-tej Nowym Swiatem kiedy zablokowali rondo "palmy" ktore probowalem pokonac jadac na Ochote

"ZOMO" tradycyjnie obstawilo ul.Smolna i parking przy stacji Powisle jak rowniez ul.Karowa.
        Paly mieli tak samo dlugie,geby podobnie zawziete,lepiej jednk wyposazeni niz kiedys...dodatkowo w zbiorniki z gazem lzawiacym

ps.rejestracja wozow policyjnych zaczynala sie na ZH i cos tam...skad to towarzystwo dowiezli?
    • solaqua.333 Niech zyja ludzie pracy, ktorzy wszystko stworzyli 01.05.14, 18:42
      i wybudowali, którzy karmia, ucza, lecza, bronia. Niech się święci ich dzień!
      Na pohybel kascie globalnych pasozytow, którzy jedynie wywoluja wojny oraz wszystkich okradają i wyzyskuja.
      • wasilko Czyli święty Józef-Kołodziej 01.05.14, 18:56
        Podobno był pierwszym, który zorganizował związek zawodowy...
        • solaqua.333 Re: Czyli święty Józef-Kołodziej 01.05.14, 19:00
          Ku pamiecu wszystkich ludzi pracy, ktorzy zyli na tm padole przed nami.
          • arkaf co to jest czlowiek pracy ? 01.05.14, 19:12

• solaqua.333 Re: co to jest czlowiek pracy ? 01.05.14, 19:16
              jak nazwa wskazuje to człowiek, który zyje z owocow własnej pracy, a nie poasozytuje na innych (jak bankterzy, oligarchowie, wiekszosc politykow)
              • arkaf inaczej, co to jest praca ? 01.05.14, 19:21

• wasilko Re: inaczej, co to jest praca ? 01.05.14, 19:26
                  Praca – skalarna wielkość fizyczna, miara ilości energii przekazywanej między układami fizycznymi w procesach mechanicznych, elektrycznych, termodynamicznych i innych

Wzór

W_L = \int_{L} \mathrm{d} W =\int_{L} \vec{F} \cdot \mathrm{d}\vec{s}
                  gdzie:

W – praca,
                  L – całkowita droga, jaką pokonuje ciało[2] ,
                  \vec{F} – siła,
                  \mathrm{d}\vec{s} – wektor przesunięcia,
                  α – kąt między wektorem siły i przesunięcia.

Jednostka pracy:
                  Jednostką miary pracy w układzie jednostek miar SI jest dżul (J) określany jako niuton·metr:

1 \mbox{J} = 1 \mbox{N} \cdot 1 \mbox{m}
                  • boavista4 Re: ja swietuje ! 01.05.14, 19:32
                    bo jest to dzien swietego Jozefa Robotnika ! Kazde swieta ma takie znaczenioe jakie mu sie nadaje. Dzien Bastyli moze byc upamietnieniem Rownosci, niepodlegosci itd, ale moze byc swietowaniem rzezi arystokratow , kleru , rozlewu krwi itd.
                  • igor_uk Brawo,Wasylko. 01.05.14, 19:41
                    Doskonala odpowiedz przyglupu.
                    • arkaf nieladnie igor tak wasilka obrazac 01.05.14, 20:35
                      no ale coz mozna sie spodziewac po takim karle moralnym jak ty
                      • igor_uk arkaf,nie rob z siebie idiote. 01.05.14, 20:40
                        jestes kolejny,ktory ma zajoba na moim punkcie.A wszystko tylko dla tego,ze wykazalem to,ze zajmujesz sie plagiatom.Alez lyso tobie padalec zrobilo sie.Jestes smieciem forumowym,zamiast tego,zeby przeprrosic i uznac,ze tekst nie byl twoj,ty zachowujesz sie,jako zwykla menda forumowa.
                        • arkaf powtarzasz sie maly czlowieczku 01.05.14, 21:19
                          i masz racje, stalem sie fanem wykazywania twojej karlowatosci moralnej
                          • igor_uk Ha,ha. 01.05.14, 21:33
                            Stalles sie tylko moim uzytecznym idiotom,podbijajacym moi watki.
                            • arkaf Re: Ha,ha. 01.05.14, 21:53
                              im bardziej ci zylka strzela, tym gorzej po polsku piszesz
                              • igor_uk Dzieki,arkaf. 01.05.14, 22:01
                                Kolejny wpis twoj durnowaty i znow moj watek na gorze.Co jeszcze moge od ciebie chciec,pajacyk?
                                • arkaf Re: Dzieki,arkaf. 01.05.14, 22:17
                                  Durnowatosc, grubianstwo jak i chamstwo tkwi we wszystkim co tu piszesz
                                  bonne continuation, petit homme
                • solaqua.333 Re: inaczej, co to jest praca ? 01.05.14, 19:31
                  praca to antyteza pasożytnictwa, wyzysku i zlodziejstwa. wykombinuj sobie.
                  • arkaf Re: inaczej, co to jest praca ? 01.05.14, 19:37
                    pytam sie, bo zeby uczynic te trzy rzeczy tez trzeba sie napracowac
                    zobacz na ten przyklad web brygady

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka