Dodaj do ulubionych

Prway Sektor w Abchazji ?

27.05.14, 19:51
Demonstrnci zaatakowali palac prezydencki w stolicy tej separatystycznej republiki - Suchumi.

Czekam na wpis romrussa i kurdupelka igora, ze to prowokacja Prawego Sektora
bo jak inaczej przeciez wytlumaczyc bunt obywateli panstwa do Rosji sila przyklejonego
Obserwuj wątek
    • arkaf Re: Prway Sektor w Abchazji ? 27.05.14, 19:52
      www.tvn24.pl/wiadomosci-ze-swiata,2/szturm-na-siedzibe-prezydenta-abchazji-korupcja-i-autorytaryzm,433012.html
    • romrus Z jakiego powodu zamieszki,.. 27.05.14, 20:32
      arkaf napisał:
      > Demonstrnci zaatakowali palac prezydencki w stolicy tej separatystycznej republiki - Suchumi.
      >
      > Czekam na wpis romrussa i kurdupelka igora, ze to prowokacja Prawego Sektora bo jak inaczej przeciez wytlumaczyc bunt obywateli panstwa do Rosji sila przyklejonego

...imbecyle?
      Opowiedz, czego tam ludzie chca.

Prosilesz podac przyklad, kiedy cie przylapalem na analfabetyzmie.
      Prosze umprzejmie, kloszardzie:
      forum.gazeta.pl/forum/w,50,150224190,150295150,Naucz_sie_pisac_w_jezyku_ojczystym_buraku_.html
      No i tak jeszcze, zeby bylo jasne ze to nie literowka:
      forum.gazeta.pl/forum/w,902,43891441,43907751,Jak_to_z_kad_z_czworakow.html

Sloma z butow wystaje, inetelektualisto z pod mosta.
      • arkaf Re: Z jakiego powodu zamieszki,.. 27.05.14, 20:39
        ze ci sie chcialo szperac, prawdziwe zaciecie propagandzisty :))))))
        ciesze sie niezmiernie i dumny jestem z ciebie, ze w koncu, pomimo sromotnej kleski krajanow twych, mogles szczytowac
        zeby szczyt byl jeszcze wiekszy powiem ci ze w mlodosci skonczylem polonistyke z wynikiem calkiem niezlym

a wracajac do tematu
        kto wywolal to niezadowolenie?, inaczej; czy niezadowolenie abchozow wg ciebie jest sluszne, zaklladajac ze polityka wewnetrzna w tego typu stworze panstwowym zalezy tylko i wylacznie od humoru Big Brothera
        • romrus Analfabeto z pod mostu, 27.05.14, 20:48
          arkaf napisał:
          > ze ci sie chcialo szperac, prawdziwe zaciecie propagandzisty :))))))
          > ciesze sie niezmiernie i dumny jestem z ciebie, ze w koncu, pomimo sromotnej kl
          > eski krajanow twych, mogles szczytowac
          > zeby szczyt byl jeszcze wiekszy powiem ci ze w mlodosci skonczylem polonistyke
          > z wynikiem calkiem niezlym
          > a wracajac do tematu
          > kto wywolal to niezadowolenie?, inaczej; czy niezadowolenie abchozow wg ciebie
          > jest sluszne, zaklladajac ze polityka wewnetrzna w tego typu stworze panstwowym
          > zalezy tylko i wylacznie od humoru Big Brothera

...ponawiam pytanie - z jakiego powodu byli zamieszki w Suchumie?

Swoje p@dolenie daruj sobie, "polonisto" piszacy "z kad", "z tad" i "rzadac".
          Polonistyke w chlewie skonczyles. Ale nie do konca.
          • arkaf oswiec mnie, o ty, jedyny prawde znajacy 27.05.14, 20:50
            pisz jak ja w jezyku ojczystym po 30 latach emigracji, to wtedy pogadamy
            na tym koncze temat zaklamczuszku
            • eva15 Re: oswiec mnie, o ty, jedyny prawde znajacy 27.05.14, 21:08
              Co za głupoty wypisujesz. Ja też dawno już temu wyjechałam i w dodatku b. młodo. Jakoś mi się to na języku nie odbiło, bo skończyłam w PL b. porządne liceum no i miałam odpowiedni dom rodzinny. Ty ani szkół najwyraźniej nie skończyłeś, ani w domu niczego cię nie nauczono, no oprócz chamstwa. Swoim zachowaniem na forum pokazujesz wizytówkę swego pochodzenia i wykształcenia.
              • arkaf Re: oswiec mnie, o ty, jedyny prawde znajacy 27.05.14, 21:44
                chamstwem jest, nawet kiedy kobieta to czyni, wtracanie sie kiedy inni rozmawiaja, nawet jesli przebieg ow pogawedki nie jest zbyt uprzejmy
                pstry, uciekaj pod kolderke
                • eva15 Re: oswiec mnie, o ty, jedyny prawde znajacy 27.05.14, 21:54
                  Sorry, ale twój język cały czas cię zdradza. Jesteś "polonistą" po zawodówce, albo co najwyżej po marnym, prowincjonalnym technikum.
                  • arkaf Re: oswiec mnie, o ty, jedyny prawde znajacy 27.05.14, 22:05
                    czy juz?
                    czy tez wolisz sobie jeszcze pogrzebac
                    przede wszystkim nie krepuj sie, mam duzo i wyrozumialosci i cierpliwosci
                    • eva15 Re: oswiec mnie, o ty, jedyny prawde znajacy 27.05.14, 22:07
                      Coś ci się pomerdało, ja niczego nie wyszukiwałam. Widzę na bieżąco, co i jak piszesz, czyli jaką wizytówkę swojej osoby rozdajesz.
                      • arkaf Re: oswiec mnie, o ty, jedyny prawde znajacy 27.05.14, 22:19
                        to ze na bierzaco widzisz to wiem, gorzej ze na bierzaco nie nadazasz ze zrozumieniem, czesto sie gubisz i przez to przeinaczasz, ale przeciez nie moge miec zalu, lata robia swoje niestety

PS zarzucasz mi jakies straszne rzeczy, a tak naprawde caly czas ty mnie obrazasz, kiedy ja od kiedy cie spotykam na FS, nigdy nie obrazilem, wiec w czym problem dziewcze ?
                        • eva15 Dyskusja z prawdziwym "polonistą" 27.05.14, 22:46
                          arkaf napisał:

> to ze na bierzaco widzisz to wiem, gorzej ze na bierzaco nie nadazasz ze zrozumieniem, czesto sie gubisz i przez to przeinaczasz, ale przeciez nie moge miec zalu, lata robia swoje niestety

Ja cię nie obrażam "polonisto", stwierdzam tylko fakty,a ty sam podsuwasz mi kolejne:

radzę na bieżąco zaglądać do słownika. Mniej pisać, więcej się uczyć.
                          • arkaf Re: Dyskusja z prawdziwym "polonistą" 27.05.14, 22:56
                            hmm, wyzwalas mnie od takich roznych, no ale pewnie zapomnialas
                            ja bledy robie i bede robic, tak juz mam; jak wysmiewasz to juz to nie najlepiej o tobie swiadczy
                            • eva15 Re: Dyskusja z prawdziwym "polonistą" 27.05.14, 22:59
                              Wyśmiewam twoje pomysły bycia "polonistą". Trudno się nie śmiać.
                            • romrus Re: Dyskusja z prawdziwym "polonistą" 28.05.14, 01:55
                              arkaf napisał:
                              > ja bledy robie i bede robic, tak juz mam;

Obok mostu, pod ktorym spisz, jest wielu bukinistow, jesli zaoszczedzisz troche na chlaniu, bedziesz mogl sie kupic slownik jezyka polskiego.
                              • arkaf Daruj sobie 28.05.14, 08:05
                                Kim jestes ze smiesz mi uwage zwracac ?
                                Nie zapominaj sie, jestes tutaj w gosciach, wiec na domownikow nie pluj, mimo ze takie zachowanie typowym jest d'la rosjanina twojego kroju
                                Do tego skoro dysleksji nie rozumiesz i ja bezwzglednie wysmiewasz to tylko potwierdza zakutosc twego durno brunatnego rozumu
                                W nadziei ze dobrze sie bawiles dogadzajac sobie tutaj, zycze ci bardzo chooojowego dnia n'a Ukrainie? Tobie i komus jeszcze (zgadnij romrussie komu)
                                • eva15 Re: Daruj sobie 28.05.14, 11:09
                                  Jestes tak samo gosciem na forum jak i Romrus. To nie jest twoje prywatne forum i nie tobie decydowac, kto ma tu przebywac a kto nie.
                                  • arkaf polska sfera, ewuniu, polska...... 28.05.14, 19:12
                                    dajac doopy nie zadaj zeby inni tez dawali (to jest taka parabola, czyli przenosnia)
          • ukos Spod, uczony Kacapie 27.05.14, 21:01
            romrus napisał:

> Analfabeto z pod mostu

To ryzykowne wymądrzać się w obcym języku.
            • romrus Re: Spod, uczony Kacapie 27.05.14, 21:13
              ukos napisał:
              > To ryzykowne wymądrzać się w obcym języku.

Ja w obcym sie wymadrzam, a wiele tutejszych intelektualistow we wlasnym nie potrafia.
              • eva15 Re: Spod, uczony Kacapie 27.05.14, 21:43
                :-)))))))))))))
          • pijatyka Re: Polonistyke w chlewie skonczyles 28.05.14, 10:27
            Tam, gdzie sromrus uczył się kultury osobistej.
      • eva15 Romrusie, 27.05.14, 22:09
        O co chodzi w tych zamieszkach? Czy rzeczywiście o to, by bardziej zbliżyć się z Rosją?
        Nie nadążam za śledzeniem wszystkich wydarzeń, za dużo się dzieje:-).
        • romrus Re: Romrusie, 27.05.14, 22:25
          eva15 napisała:
          > O co chodzi w tych zamieszkach? Czy rzeczywiście o to, by bardziej zbliżyć się z Rosją?
          > Nie nadążam za śledzeniem wszystkich wydarzeń, za dużo się dzieje:-).

Tak, chodzi o wieksza integracje z Rosja + opozycja oskarza rzad, ze nic nie robi dla rozwoju i robi z republiki pasozyta, zyjacego wylacznie z dotacji.
          • eva15 Re: Romrusie, 27.05.14, 22:41
            Spasibo
    • arkaf Re: Prawy Sektor w Abchazji ? 27.05.14, 21:47
      pomijajac juz wzgledy gramatyki i lingwistycznej genialnosci ewy, chcialbym sie dowiedziec, o co tam poszlo, bo ponoc nie wiem nic
      romrussie oswiec mnie prosze
      chyba ze boisz sie ze prawda twa znowuz manipulacja sie okaze
      • vladexpat Re: Prawy Sektor w Abchazji ? 27.05.14, 22:10
        arkaf napisał:

> pomijajac juz wzgledy gramatyki i lingwistycznej genialnosci ewy, chcialbym sie
        > dowiedziec, o co tam poszlo, bo ponoc nie wiem nic
        > romrussie oswiec mnie prosze
        > chyba ze boisz sie ze prawda twa znowuz manipulacja sie okaze
        >
        To dziwne panstwo wisi na rosyjskich dotacjach. I widocznie te dotacje sa niesprawiedliwie dzielone. Znaczy jeden klan ma do nich dostęp a inny nie. Jak opozycja wygra to się zamienią miejscami i gędzie git.
        I jeszcze chcą się z Rosją bardziej integrować, ale z tego co widać, Rosja chwilowo swoje potrzeby integracyjne zaspokoiła na Krymie, więc raczej będzie z tego kiszka.
        W każdym razie zapowiada się ciekawie. Może nawet ktoś rzuci hasło powrotu do Gruzji ;-)
        • arkaf dzieki vlad :) 27.05.14, 22:22
          niezly kociolek sie nad pieknym morzem czarnym robi
        • romrus Re: Prawy Sektor w Abchazji ? 27.05.14, 22:22
          vladexpat napisał:
          > Może nawet ktoś rzuci hasło powrotu do Gruzji ;-)

Totalnie sie porabalo?
          Na czele protestow stoi Raul Chadzymba, przezes zwiazku weteranow wojny abchazo-gruzinskiej. Osobiscie walczyl od 1992 roku.

• vladexpat Re: Prawy Sektor w Abchazji ? 27.05.14, 22:28
            romrus napisał:

> vladexpat napisał:
            > > Może nawet ktoś rzuci hasło powrotu do Gruzji ;-)
            >
            > Totalnie sie porabalo?
            > Na czele protestow stoi Raul Chadzymba, przezes zwiazku weteranow wojny abchazo
            > -gruzinskiej. Osobiscie walczyl od 1992 roku.
            >
            Poglądy się z czasem zmieniają. Niegdyś wierny syn komunistycznej partii Aleksander Kwaśniewski wprowadzał Polskę do NATO
            • romrus Re: Prawy Sektor w Abchazji ? 27.05.14, 22:41
              vladexpat napisał:
              > Poglądy się z czasem zmieniają. Niegdyś wierny syn komunistycznej partii Aleksander Kwaśniewski wprowadzał Polskę do NATO

Nie znasz Kaukazu.
              W odrozneniu od Europejczykow to przewaznie ludzie honoru.
              Zemsta krewna nie zostala zniesiona.

Po za tym, kto w zdrowym umysle bedzie dolaczal do gruzinskiej holoty?
              Nich uwazaja zeby im Dzawachetia nie uciekla.
              • vladexpat Re: Prawy Sektor w Abchazji ? 27.05.14, 22:53
                romrus napisał:

> vladexpat napisał:
                > > Poglądy się z czasem zmieniają. Niegdyś wierny syn komunistycznej partii
                > Aleksander Kwaśniewski wprowadzał Polskę do NATO
                >
                >
                > Nie znasz Kaukazu.
                > W odrozneniu od Europejczykow to przewaznie ludzie honoru.
                > Zemsta krewna nie zostala zniesiona.
                >
                > Po za tym, kto w zdrowym umysle bedzie dolaczal do gruzinskiej holoty?
                > Nich uwazaja zeby im Dzawachetia nie uciekla.

W odróżnieniu od Abchazji, w Gruzji ostatnio podobno zmienia się na lepsze, więc kto wie? Jak Rosja odtrąci awanse, może trzeba się będzie z Gruzją przeprosić?
                • eva15 Re: Prawy Sektor w Abchazji ? 27.05.14, 23:23
                  Taak, tak, Rosja po to zadarła w 2008 r. z Zachodem, by teraz odtrącić Abchazję i jeszcze może Osecję na dokładkę:-) . No i najlepiej wpuścić tam NATO.-))
                  • marko125 Re: Prawy Sektor w Abchazji ? 27.05.14, 23:27
                    ATO nie trzeba wpuszczać na Gruzję. Za to Rosja robi wszystko by było na Ukrainie. Brawo tak dalej panie Putin :)
                    • marko125 Re: Prawy Sektor w Abchazji ? 27.05.14, 23:27
                      miało być NATO
                  • pijatyka Re: Abchazję i jeszcze może Osecję? 28.05.14, 01:30
                    Oczywiście.

Właściwie to nie ma powodu by kwestie Abchazji, Pd. Osetii, Naddniestrza i Krymu traktować oddzielnie; kacapy, pakować się - i won!
                • romrus Re: Prawy Sektor w Abchazji ? 27.05.14, 23:39
                  vladexpat napisał:
                  > W odróżnieniu od Abchazji, w Gruzji ostatnio podobno zmienia się na lepsze

A to niby czemu? Diamenty odnaleziono?

Пo зaявлению Арчвaдзе, дaже еcли бы cредняя зaрплaтa в Грyзии реaльнo cocтaвлялa 730 лaри, этo oзнaчaет, чтo пoлyчaтель этoй зaрплaты пoкa еще нaхoдитcя зa грaнью беднocти. Из 729 лaри зaнятый в виде пoдoхoднoгo нaлoгa вoзврaщaет гocyдaрcтвy 145 лaри, вдoбaвoк к этoмy ежемеcячнo минимyм 80 лaри нaлoг зa гaз (зимoй), 30 лaри зa cвет, 10 лaри зa oчиcткy, 13 лaри зa вoдy.
                  www.georgianpress.ru/economicss/16143-v-gruzii-uvelichilas-srednyaya-zarplata.html
                  ? Tbilisi Week

> Jak Rosja odtrąci awanse, może trzeba się będzie z Gruzją przeprosić?

Smiesznie wam ta propaganda w glowie miesza.
            • pijatyka Re: Kwaśniewski wprowadzał Polskę do NATO 27.05.14, 23:49
              A Kadyrow spuszczał łomot kacapom ;->
              • vladexpat Re: Kwaśniewski wprowadzał Polskę do NATO 28.05.14, 09:57
                pijatyka napisała:

> A Kadyrow spuszczał łomot kacapom ;->

Historia kołem się toczy ;-)
                • marko125 Re: Kwaśniewski wprowadzał Polskę do NATO 28.05.14, 10:16
                  Wtedy to akurat Kacapy spuszczały łomot Czeczenom, ale skąd pajacyk pijatyczka może o tym wiedzieć
                  • pijatyka Re: Wtedy to akurat Kacapy spuszczały łomot Czecze 28.05.14, 10:24
                    Chodzi o stronę, nie o osiągi, debilu.
                    • marko125 Re: Wtedy to akurat Kacapy spuszczały łomot Czecz 28.05.14, 10:28
                      Hehe no to jak wycofałeś się rakiem pajacu :) Tak tak spusczały łomot. A gdzie "oczka" troliku
    • vladexpat Re: Prway Sektor w Abchazji ? 27.05.14, 22:01
      arkaf napisał:

> Demonstrnci zaatakowali palac prezydencki w stolicy tej separatystycznej republ
      > iki - Suchumi.
      >
      > Czekam na wpis romrussa i kurdupelka igora, ze to prowokacja Prawego Sektora
      > bo jak inaczej przeciez wytlumaczyc bunt obywateli panstwa do Rosji sila przykl
      > ejonego
      >
      Żeby było śmieszniej opozycja, a przynajmniej jej część, żąda silniejszej integracji z Rosją. ALe do tanga trzeba dwojga, a Rosja wcale tej integracji nie pragnie. I tak ma już nadwyrężone cycki od karmienia północnego Kaukazu a teraz i Krymu.
      A miało być tak pięknie.
    • przyjacielameryki Re: Prway Sektor w Abchazji ? 28.05.14, 10:11
      Zawsze tam, gdzie pojawia się Rosja, czy tzw. wpływy rosyjskie pojawiają się: korupcja, masowe łamanie prawa, rządy mafiosów, bida z nędzą, konflikty społeczne i narodowościowe.
      Oczywiście, że Gruzja wychodzi z zapaści gospodarczej i cywilizacyjnej co potwierdzają ci którzy ostatnio masowo odwiedzają ten kraj turystycznie(bardzo dużo wycieczek z Polski do Gruzji).
      I właśnie ten fakt może zachęcić kacapię do destabilizowania Gruzji czyli do tego samego co robi na Ukrainie czy próbuje w Mołdawii.
      Dla tego bandyckiego kraju największe zagrożenie to dynamiczny, cywilizacyjny i demokratyczny rozwój sąsiadów!!
      • vladexpat Re: Prway Sektor w Abchazji ? 28.05.14, 11:59
        przyjacielameryki napisał:

> Zawsze tam, gdzie pojawia się Rosja, czy tzw. wpływy rosyjskie pojawiają się: k
        > orupcja, masowe łamanie prawa, rządy mafiosów, bida z nędzą, konflikty społeczn
        > e i narodowościowe.

Nie zawsze. Rządzonej przez sowieckiego agenta Finlandii udało się tego w swoim czasie uniknąć.
      • gobo2 zawsze tam, gdzie pojawia sie USA...! 28.05.14, 14:31
        zmieniam tylko jedno slowo, na bardziej, moim zdaniem, prawdziwe...!

Zawsze tam, gdzie pojawia się USA, czy tzw. wpływy USA,pojawiają się: korupcja, masowe łamanie prawa, rządy mafiosów, bida z nędzą, konflikty społeczne i narodowościowe.
        Oczywiście, że Gruzja wychodzi z zapaści gospodarczej i cywilizacyjnej co potwierdzają ci którzy ostatnio masowo odwiedzają ten kraj turystycznie(bardzo dużo wycieczek z Polski do Gruzji).
        I właśnie ten fakt może zachęcić USA do destabilizowania Gruzji czyli do tego samego co robi na Ukrainie czy próbuje w Mołdawii.

przyjacielameryki napisał:

> Zawsze tam, gdzie pojawia się Rosja, czy tzw. wpływy rosyjskie pojawiają się: k
        > orupcja, masowe łamanie prawa, rządy mafiosów, bida z nędzą, konflikty społeczn
        > e i narodowościowe.
        > Oczywiście, że Gruzja wychodzi z zapaści gospodarczej i cywilizacyjnej co potwi
        > erdzają ci którzy ostatnio masowo odwiedzają ten kraj turystycznie(bardzo dużo
        > wycieczek z Polski do Gruzji).
        > I właśnie ten fakt może zachęcić kacapię do destabilizowania Gruzji czyli do te
        > go samego co robi na Ukrainie czy próbuje w Mołdawii. (...)
        • przyjacielameryki Re: zawsze tam, gdzie pojawia sie USA...! 30.05.14, 22:51
          gobo2 napisał(a):

> zmieniam tylko jedno slowo, na bardziej, moim zdaniem, prawdziwe...!
          >
          > Zawsze tam, gdzie pojawia się USA, czy tzw. wpływy USA,pojawiają się: korupcja
          > , masowe łamanie prawa, rządy mafiosów, bida z nędzą, konflikty społeczne i nar
          > odowościowe.
          > Oczywiście, że Gruzja wychodzi z zapaści gospodarczej i cywilizacyjnej co potwi
          > erdzają ci którzy ostatnio masowo odwiedzają ten kraj turystycznie(bardzo dużo
          > wycieczek z Polski do Gruzji).
          > I właśnie ten fakt może zachęcić USA do destabilizowania Gruzji czyli do tego
          > samego co robi na Ukrainie czy próbuje w Mołdawii.

No to popatrz idioto na Niemcy czy na Włochy. Tam też od 1945 r. są Amerykanie i co? "korupcja
          , masowe łamanie prawa, rządy mafiosów, bida z nędzą, konflikty społeczne i nar
          > odowościowe."?

Boże, gdzie rodzą się tacy idioci?
    • vladexpat Do akcji włącza się rosyjska duma państwowa 28.05.14, 12:04
      Szef dumskiego komitetu do spraw WNP i euroazjatyckiej integracji Słucki oświadczył, że sytuacja w Abchazji wymaga natychmiastowej reakcji.
      Zwykle w takich momentach jako próbny balon wystawiany był Żyrinowski. Ale tym Rosjanie są pewnie kompletnie zdezorientowani, więc na pierwszy ogień idzie ktoś spokojniejszy.
      • romrus Nie podniecaj sie 28.05.14, 12:18
        vladexpat napisał:
        > Rosjanie są pewnie kompletnie zdezorientowani, więc na pierwszy ogień idzie ktoś spokojniejszy.

W Poludniowej Osecji juz bylo to samo i wszystko sie uspokoilo.
        Idzie proces ksztaltowania elit.
        U Abchazow nie jest jak u Czeczencow, ze Mufci oglosil fetwe i wszyscy musa podporzadkowac sie.
        Naiwazniejsze zeby do strzelaniny nie doszlo w trakcji wyjasnenia kto bardziej kocha Rosje.
        • vladexpat Re: Nie podniecaj sie 28.05.14, 12:24
          romrus napisał:

> Naiwazniejsze zeby do strzelaniny nie doszlo w trakcji wyjasnenia kto bardziej
          > kocha Rosje.

Tym razem całkowicie się z tobą zgadzam.
    • vladexpat Najważniejsze zadanie prezydenta 28.05.14, 14:05
      Prezydent Abchazji oświadczył dziś, że zostało wypełnione najważniejsze zadanie, czyli zapobieżenie rozlewu krwi.
      Nic nie wiadomo o sposobie, w jaki to zadanie zostało wykonane.
    • gobo2 prosze, dla zmiejszenia szoku, tylko do 1999...! 28.05.14, 14:57
      1912-1933: Amerykańska interwencja wojskowa w Nikaragui.
      1915: Pod pretekstem "uczenia demokracji" Amerykanie lądują na Haiti - gdzie zostają przez następne 19 lat.
      I Wojna Światowa: Stany Zjednoczone włączają się w konflikt 6 kwietnia 1917 roku wypowiadając wojnę Niemcom. W walkach ginie 114 tysięcy amerykańskich żołnierzy.
      II Wojna Światowa: Stany Zjednoczone wypowiadają wojnę Japonii 8 grudnia 1941 roku, po japońskim ataku na Pearl Harbour. Niemcom i Włochom wypowiadają wojnę trzy dni później, 11 grudnia. W walkach ginie 300 tysięcy amerykańskich żołnierzy.
      1950-1953 Wojna koreańska: Stany Zjednoczone wysyłają swych żołnierzy do Korei pod auspicjami ONZ, po inwazji Korei Północnej na Koreę Południową. Ginie 33 tysiące Amerykanów.
      1956 Egipt, Kanał Sueski - podczas kryzysu w Kanale Sueskim, 6. amerykańska flota ewakuuje około 2,5 tysiąca obywateli USA mieszkających w regionie. USA zmuszają francusko-izraelsko-brytyjską koalicję do wycofania się z kanału.
      1958 Liban: - trzy tysiące dwustu amerykańskich komandosów ląduje w Libanie by chronić mieszkających ram Amerykanów i pomagać rządowi w Bejrucie
      1961 Zatoka Świń, Kuba: Nieudana próba obalenia prezydenta Fidela Castro przez wspieranych przez amerykanów kubańskich uchodźców.
      1961-1975 Wietnam: W wojnie, która miała nie dopuścić do przejęcia przez komunistów władzy ginie 55 tysięcy Amerykanów.
      1965 Dominikana: 30 tysięcy żołnierzy piechoty morskiej i komandosów ląduje w Santo Domingo by "chronić" kraj przed komunistami.
      1980 Iran: Komandosi przystępują do szturmu by uwolnić 52 amerykańskich zakładników przetrzymywanych w ambasadzie USA w Teheranie. Operacja kończy się fiaskiem, gdy nad pustynią dochodzi do zderzenia amerykańskiego helikoptera i samolotu-cysterny.
      1983 Liban: 239 amerykańskich żołnierzy piechoty morskiej ginie w eksplozji samobójczym ataku na koszary w Bejrucie. W odpowiedzi Amerykanie ostrzeliwują pozycje syryjskie w Libanie.
      1983 Grenada: Około tysiąca dziewięciuset amerykańskich żołnierzy ląduje w Grenadzie, po zabójstwie premiera tego kraju przez lewicową juntę.
      1986 Libia: USA przeprowadzają naloty na Trypolis i Benghazi, po serii ataków terrorystystycznych na amerykańskie cele.
      1989 Panama: Amerykańska interwencja zmierzająca do obalenia tamtejszego przywódcy Manuela Noriegi.
      1991 Wojna w Zatoce Perskiej: Przewodzona przez Amerykę międzynarodowa koalicja rozpoczyna operację Pustynna Burza, by uwolnić Kuwejt spod irackiej okupacji, prowadzonej od sierpnia 1990 roku. W operacji bierze udział ponad 55 tysięcy amerykańskich żołnierzy. Od tego czasu USA kilkakrotnie przeprowadzały naloty na Irak (ostatnie w lutym tego roku), stacjonują swe wojska w regionie, i patrolują strefy zakazane dla lotów na północy i południu Iraku.
      1992 Somalia: Amerykańscy żołnierze biorą udział w ONZ -owskiej humanitarnej operacji dostarczenia żywności dla głodujących Somalijczyków. Wycofują się w 1994 roku po ataku ze strony bojówek jednej z somalijskich frakcji.
      1994 Haiti: Amerykańskie wojska lądują na Haiti w ramach ONZ-owskiej operacji przywrócenia do władzy Jean Bertrand'a Aristida.
      1995 Bośnia: Amerykańskie samoloty bombardują serbskie pozycje w Bośni, starając się wymusić zgodę na porozumienie pokojowe z Muzułmanami i Chorwatami.
      1998 Afganistan i Sudan: Ataki na bazy terrorystyczne w obu tych państwach, w odpowiedzi na zamachy bombowe na amerykańskie ambasady w Kenii i Tanzanii.
      1999 Kosowo: Amerykańskie samoloty bombardują jugosłowiańską prowincję w ramach operacji NATO.

Czytaj więcej na www.rmf24.pl/fakty/polska/news-analiza-interwencje-usa-w-konfliktach-swiatowych,nId,91063?utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=chrome

analogowy_digitalizer napisał:

> ale masz jakieś dowody poza szczekaczką putina? ;)
    • gobo2 takiego kraju nie ma, bo ruscy nikogo 28.05.14, 15:23
      gospodarczo nie najezdzaja...:)
      poza tym, co ma piernik do wiatraka...?

Zawsze tam, gdzie pojawia się USA, czy tzw. wpływy USA,pojawiają się: korupcja, masowe łamanie prawa, rządy mafiosów, bida z nędzą, konflikty społeczne i narodowościowe.

>Jaki kraj najechany przez ruskich gospodarczo lepiej działa niż kraje zachodnie :P
    • vladexpat Re: prosze, dla zmiejszenia szoku, tylko do 1999. 28.05.14, 15:24

> no i co w związku z tym?
      > zobacz co zostawiaja po sobie ruscy. Jaki kraj najechany przez ruskich gospodar
      > czo lepiej działa niż kraje zachodnie :P

Niemcy, Francja, Austria, Finlandia - te kraje chyba całkiem dobre sobie radzą.
    • vladexpat Re: Prway Sektor w Abchazji ? 30.05.14, 13:19
      Zaczyna się mały klincz pomiędzy prezydentem i opozycją.
      Czy zamieni się w zamieszki? Chyba nie, ale zaczyna się tam sezon wakacyjny i chaos może odstręczyć wczasowiczów. A to nic dobrego nie wróży.
      • vladexpat Re: Prway Sektor w Abchazji ? 30.05.14, 21:49
        A prezydent jak na razie szuka schronienia w rosyjskiej bazie wojskowej. Schronienia przed prorosyjską opozycją szuka. ;-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka