Dodaj do ulubionych

Technika a polityka

22.06.14, 10:59
Pania Merkel podsluchiwala agancja amerykanska NSA. Na szczescie (dla niej) nic nie wycieklo z jej pogladow do czasopism popularnych. Gorzej jest w Polsce w ktorej ministrow podsluchuje sie na potege a podsluchane rozmowy laduja w redakcjach czasopism.

Pominawszy to co tasmy mowia o pogladach ministrow kompromituje sie rzad. Po pierwsze tym, ze uzywaja chamskiego jezyka a po drugie tym, ze sie daja podsluchiwac.

Jesli rozmowy polskich ministrow moze laduja w tygodnikach, to sadze, ze juz dawno czytali je wrogowie niepodleglej Polski.

Obawiam sie, ze ten rzad sie przezyl i trzeba wziac ludzi bardziej nieufnych, bardziej chytrych i skoncentrowanych na polskich interesach nie tylko w slowach ale i w skutecznych aktach.

Obecnie publikowanie rozmow ministrow kompromituje Polske.

PF
Obserwuj wątek
    • mara571 Nie Polskę, ale jej pseudoelity 22.06.14, 11:16
      Zobaczymy, co powie DT po powrocie z wesela córki.
      Monisia O. przeczytała dzisiaj kolejny fragment z taśm.
      Poczytaj sobie na głównej.
      • polski_francuz Subtelne rozroznianie 22.06.14, 11:22
        miedzy Polska a jej elitami. Niewielu tak rozroznia a juz na pewno nikt za granica.

Tusk dal sie wyrolowac, przez kogo nie wiadomo. Jego pozycja jest nie-do-utrzymania.

Teraz juz moze tylko z honorem lec. Nic poza tym.

PF
      • indeed4 Re: Nie Polskę, ale jej pseudoelity 22.06.14, 11:23
        Oglądam w tej chwili "Kawę na ławę" (TVN24) linia obrony jest taka: nagrania są nielegalne, reporterzy Wprost to przestępcy (faktycznie Latkowski ma kryminalną przeszłość) - trwa intensywne wekslowanie tematu z meritum całej sprawy na tor poboczny
        • borrka Bledny adres i nie to forum. 22.06.14, 11:28
          Gracie pod czekistow.
          • mara571 Re: Bledny adres i nie to forum. 22.06.14, 11:34
            Forum faktycznie nie to.
            A co do czekistow: niech nam przedstawia scenariusz po takich publikacjach w Rosji.
            • borrka Cenna strona tego forum... 22.06.14, 11:42
              Bylo zawsze unikanie sporow, dotyczacych spraw wewnetrznych.
              To inna bajka i choc bez watpienia roznimy sie swiatopogladowo i politycznie, stosunek do kacapskiego imperializmu nie moze zalezec od tej orientacji politycznej.

Tak po krotce.
              • indeed4 Re: Cenna strona tego forum... 22.06.14, 11:50
                Polska scena polityczna nie żyje wyłącznie problematyką rosyjską (najdelikatniej rzecz ujmując) - nawet gdyby się okazało, że strzał nastąpił z zewnątrz pobłażania dla PO nie będzie. Za dużo sobie nagrabili, kolejna z kolei afera to tylko kropla, która przelała czarę.
                • borrka Od tego jest forum "Kraj". 22.06.14, 11:52

• indeed4 Niekoniecznie. 22.06.14, 12:00
                    W poście jest porównanie z innymi krajami - autor usadowił aferę w kontekście międzynarodowym i słusznie, pisze o tym prasa na całym świecie.
                    • borrka Podzial tematyczny sluzy racjonalnej dyskusji. 22.06.14, 12:16
                      W erze globalizmu mozna znalesc wspolny mianownik nawet dla forum Swiat i forum Kochanki (nieprawdaz, Doktorze?).
                      Przeksztalcanie tego boardu w plac starc PO versus PiS jest niedopuszczalne i szkodliwe.
                      • indeed4 Prasa światowa o polskiej aferze: 22.06.14, 12:30
                        www.google.pl/#q=afera+prasa+%C5%9Bwiat

Bez przesady. Można rozmawiać o potrzebie rządowego "nadzoru" (chwała Bogu nie mamy w kraju czegoś takiego) nad ortografią jęz. polskiego, można i o aferze ;-)

> starc PO versus PiS

Obawiam się, że Polacy nie żyją konfliktem PO i PiS, to podział sztucznie wykreowany przez media.
          • polski_francuz Wizja spraw emigranta 22.06.14, 12:23
            to jest to forum. Czekisci nie maja nic do powiedzenia gdyz ich spoleczenstwo nie jest obywatelskie.

Wracajac do sprawy. Pytania sie nasuwaja kto po Tusku? Mysle, ze Jarek nie zechce bo glupi nie jest. Moze ktos rozsadny z PiSu? Kto nie wiem.

Przypominial mi sie podczas joggingu Nixon i to ze wylecial po podsluchach. Tusk nie podsluchiwal, co prawda, Jarka. Ale jesli wyleci po aferze podsluchowej to nie bedzie w zlym towarzystwie.

Powiedzmy tak, ze wladza i jej utrzymanie ma cos wspolnego z paranoja: trzeba podejrzewac wszystkich i wszystko. I chyba nie da rady jej utrzymac jadac co czwartek do domu, do zony.

Tyle na goraco.

PF
            • borrka Roznimy sie krancowo w ocenie roli forum Swiat. 22.06.14, 12:28
              Ja NAPEWNO nie dam sie wciagnac w dyskusje Jarek versus Donek pod laskawym okiem czerezwyczajki.
              Po moim trupie :)))
              • indeed4 Serio uważasz, że na forum Kraj ich nie ma? 22.06.14, 12:34
                borrka napisał:

> pod laskawym okiem czerezwyczajki.
                • polski_francuz Poza tym 22.06.14, 12:39
                  dobrze wiedza co sie dzieje. Jak wolisz wszyscy widza wszystko i nie ma sie co swoich pogladow wstydzic.

Panstwo musi miec autorytet a nie altorytet nie moze ktos sobie z panstwa drwic. A to sie wlasnie dzieje.

I Tusk nie potrafil zachowac autorytetu panstwa. I jesli to prawda, ze pojechal na slub corki zamiast z piana w ustach scinac glowy poddanych i z szalenstwem w oku szukac winnych to znaczy ze sie przezyl.

I tyle.

PF
                  • indeed4 Re: Poza tym 22.06.14, 13:26
                    "I Tusk nie potrafil zachowac autorytetu panstwa. I jesli to prawda, ze pojechal na slub corki zamiast z piana w ustach scinac glowy poddanych i z szalenstwem w oku szukac winnych to znaczy ze sie przezyl"

Bo Tusk to bardziej administrator, a nie mąż stanu, to zresztą nie pierwsza taka jego reakcja. Może się palić, walić - Donek na weekend obowiązkowo jedzie do domu pograć z żoną w scrabble'a, pobiegać nad morzem (często go widzę, mieszkam niedaleko) i żadna kryzysowa sytuacja go nie ruszy. Jeśli chodzi o styl i pojmowanie roli swojego urzędu zasadniczo różni się od PiS.
                    • indeed4 Ale trzeba mu oddać 22.06.14, 13:36
                      że konferencję po wypłynięciu taśm zwołał w czwartek (Boże Ciało!) na ósmą rano.
                      • polski_francuz Popatrzmy po niemiecku i francusku 22.06.14, 15:26
                        Minister spraw wewnetrznych by wylecial. Inaczej byc nie moze...

PF
                        • indeed4 Wszystko przed nami 22.06.14, 15:58
                          "Tusk zapowiedział na konferencji prasowej, że na początku przyszłego tygodnia oceni działania ministra spraw wewnętrznych Bartłomieja Sienkiewicza w sprawie wyjaśniania tzw. afery taśmowej i podejmie stosowne decyzje".
                • borrka Oczywiscie, ze sa. 22.06.14, 12:44
                  Ale inne sa cele dyskusji na forum Swiat - w moim przekonaniu priorytetem jest i winno pozostac ukazanie trendow geopolityki, nawet w takiej wersji "dla ubogich".
                  Nie kanapowa polityka, jesli juz to w sensie ogolnym, mialkosci dzisiejszej polityki w kazdym niemal kraju.
                  Malo wam "a u was murzynow bija" ze strony czekistow ?
                  • indeed4 Nie dajmy się zwariować 22.06.14, 13:53
                    daleko nie zajedziemy, jeśli każdego ranka będziemy się budzić z myślą "nie rozmawiajmy o polskich problemach, żeby nie dawać satysfakcji czekistom" - stosunki polsko-rosyjskie są jednymi z wielu, zachowajmy właściwe proporcje ;-)
    • arkaf Re: Technika a polityka 22.06.14, 11:33
      Jà sie cieszę, w sumie i zgodzę sie, tylko jest małe pytanko - kto?
      Jarosław?, Antek?, nie dziękuje, wiec kto
      Ofiara stulatków niemieckich? Tez podziękuje
      Korwin ze swoim bełkotem dosłownym i przenośnym? Nie chce
      kTO ?
      • indeed4 Re: Technika a polityka 22.06.14, 11:41
        Czyli co - klepiemy każdy przekręt rządzących, byleby do władzy nie doszedł Kaczyński, Korwin, Macierewicz, Palikot (niepotrzebne skreślić)?

PS. Jest nowe info, żródłem informacji o nagraniach jest biznesmen.
        • indeed4 Re: Technika a polityka 22.06.14, 12:01
          wyborcza.pl/1,75478,16194590,Wydawca__Wprost___zrodlem_informacji_o_nagraniach.html
      • mara571 to jest walka buldogow na dywanie 22.06.14, 12:13
        dla mnie to nadzieja i szansa, ze na tym Polska i Polacy skorzystaja.
        • szwampuch58 Re: to jest walka buldogow na dywanie 22.06.14, 12:54
          myslisz ze Obama siEm obrazi i nie sprzeda szrotu bojowym styropianowcom,eeeee biznes to biznes dla Obamy
          • mara571 Re: to jest walka buldogow na dywanie 22.06.14, 13:07
            a ty myslisz, ze Obama sie dowie co Sikorski powiedzial? Watpie.
            Ale w Chobielinie moze byc dzisiaj niezla awantura.
            • mara571 i jeszcze jedno ze Spiegla 22.06.14, 13:10
              Patrioty beda wycofane z Turcji.
              www.spiegel.de/politik/ausland/nato-will-patriot-raketen-aus-der-tuerkei-abziehen-a-976665.html
              • pijatyka Re: Patrioty beda wycofane z Turcji 28.06.14, 18:53
                No, jeszcze nie wiadomo...

www.defence24.pl/news_bitwa-o-patrioty-w-turcji-ankara-stawia-warunki
    • wojciech.2349 everyday language 22.06.14, 13:18
      To jest "everyday language" polityków.
      Dla polskiej opinii publicznej jest szokujący.

Zobaczymy jakie będą tego efekty.
      • melord Re: everyday language 22.06.14, 14:36
        wojciech.2349 napisał(a):

> To jest "everyday language" polityków.
        > Dla polskiej opinii publicznej jest szokujący.

"everyday language" to mozemy uprawiac na forum...niczego i tak nie zmieni,najwyzej porozni..
        Gdy minister MSW twierdzi,ze Panstwo Polskie to fikcja (pomijam fakt,ze dal sie podsluchac co jest szczegolnie szokujace)
        minister MSZ,ze "sojusz polsko-amerykański jest nic niewart. Jest szkodliwy, bo daje poczucie bezpieczeństwa" swiadczy to wylacznie o hipokryzji tych chamowatych i zakompleksionych pseudopolitykow jak rowniez rozkladzie pasntwa.
        Najwiekszy jednak problem jest w tym,ze nie ma kim zastapic tego barachla

Zaczyna to przypominac czasy przedrozbiorowe kiedy kazdy z magnatow(oligarchow) w podobnych "kolezenskich" rozmowach, kombinowal z przyszlymi zaborcami jak spasc na cztery lapy
        • jorl Re: everyday language 22.06.14, 15:02
          melord napisał:

> Gdy minister MSW twierdzi,ze Panstwo Polskie to fikcja (pomijam fakt,ze dal sie
          > podsluchac co jest szczegolnie szokujace)

Zaraz sie zaczelo dlaczego nagrano itd. Nie co nagrano.

> minister MSZ,ze "sojusz polsko-amerykański jest nic niewart. Jest szkodliwy,
          > bo daje poczucie bezpieczeństwa"
          swiadczy to wylacznie o hipokryzji tych c
          > hamowatych i zakompleksionych pseudopolitykow jak rowniez rozkladzie pasntwa.
          > Najwiekszy jednak problem jest w tym,ze nie ma kim zastapic tego barachl
          > a

A mi sie przypominaj Wegry i Orban. Najgorzej dla borrkow PFow itd jak Jarek dojdzie do takich samych wnioskow jak Orban. Ze trzeba z Ruskimi!

Bo ja jestem przekonany ze Jarek nie jest przekupny nie obzera sie po restauracjach nie kombinuje dla siebie. Jeden problem. Moze byc za ciemny.

Pozdrowienia
          • melord Re: everyday language 22.06.14, 15:28
            jorl napisał:
            > Zaraz sie zaczelo dlaczego nagrano itd. Nie co nagrano.

poruszylem sprawe nagran (jak to sie stalo) jedynie w kontekscie,ze dot. to ministra MSW wiec odpowiedzialnego na Policje,ABW i wszelkie sluzby specjalne...powolane w koncu do tego by do takch podsluchow nie dochodzilo
            to rowniez swiadczy o poziomie wyszkolenia jak rowniez odwalaniu "panszczyzny" przez te sluzby
            oczywistym jest,ze istotne jest co powiedziano,nie kto to zrobil

polskiego Orbana niestety nie widze wsrod polskich "elit"
    • jorl borrka, PF p.a. z.g i inna drobnica. I Sikorski 22.06.14, 14:26
      Napisalem w srode ze te tasmy wysadza Polske. I mamy nastepny kwiatek.

borrka napisał:

> Ja NAPEWNO nie dam sie wciagnac w dyskusje Jarek versus Donek pod laskaw
      > ym okiem czerezwyczajki.

borrka borrka myslisz ze Twoje rozpaczliwe proby sprowadzania tych nagran do Dponld-Jarek sie Tobie uda? Nie ze mna takie numery..
      I tez proby ze temat na forum Kraj a nie Swiat? Jak najbardziej na forum Swiat sie nadaje. Bo jest jak najbardziej geopilityczny.

W koncu masz borrka tam swojego ministra spraw zagranicznych. I na Ukrainie byl, wrzeszczy na Rosje o potedze NATO. A co mowi jak mu sie wydaje ze go borrka nie slyszysz?

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,16194159,_Wprost__ujawnia_kolejne_nagrania__Sikorski_do_Rostowskiego.html#MT
      Teraz cytaty stamtad.
      Najpierw moze Twoje ulubione ze Ruskie to raby a Polacy to dumni i madrzy.
      Co o tym Sikorski jak mysli ze go nie slyszysz?

Problem w Polsce jest, że mamy płytką dumę i niską ocenę. Taka murzyńskość

No wlasnie. Ty jestes przykladem majacego plytka dume. Bo myslisz ze jestes duuuzo madrzejszy od Ruskich, a nawet tak naprawde i od Niemcow. A przeciez to jest durne, wlasnie plytkie. I wynikajace z niskiej wlasnej oceny. Bo tak naprawde i jest, sam wiesz zes malo wart wlasnie tacy szukaja aby znalezsc innych o ktorych mozna powiedzic conajmniej ze sa gorsi. Na sile takich tworza.
      Zreszta to samo dotyczy i PFa, standarowym tu jest tez przyjaciel.ameryki. Niezapomniec o jezykoznawcy zeit.geiscie.
      Do p.a czy z.g doskonale pasuje tez okreslenie Sikorskiego ze ma murzynska nature. W sensie czolganie pelzaniem bo mozna dostac jakies perkaliki od Pana.

Jest charakterystyczne powolywanie sie przez takich z niska wlasna ocena, takim murzynskim charakterze, na Wielkich Rodakow. Dla poprawiena swojej oceny w oczych innych.
      Ja nigdy, a jestem na emigracji, takich argumentow nie uzylem. Ze Curie Sklodowska itd byli dobrzy i ta metoda wporowadzac tylnymi schodami ze i chyba tez az taki zly nie jestem. W tym celuje PF ale borrka tez. Inni z ta murzynska cecha na tym forum tez.
      Ja wyrabuje swoj los wlasnymi rekama w pracy, w pracy mnie nie lubia ale szanuja bo musza. Za moja wiedze jak i jej uzywanie. Do nikogo sie nie podlaczym, cos takiego jest byloby dla mnie upadlajace. Ale ci z niskim poczuciem wlasnej wartosci maja to we krwi.

To jedno. Teraz ta prawidziwa geopolityka. Znowu cytat
      Bullshit, skonfliktujemy się z Niemcami, Francuzami - tak o polsko-amerykańskich relacjach mówi szef MSZ..

Co z tego wynika? To co zawsze dla mnie bylo i jest oczywiste. Ze interesy Europy, napewno Niemiec, sa sprzeczne sporo z interesami USA. I ze Polska staje po stronie USA ale Sikorski uwaza to za szkodliwe! Dokladnie jak ja. To nagranie, tak rozumiem, jest sprzed Ukrainy. Tam wlasnie sie i to tez pokazalo. Np. z nagrania tej Amerykanki z ich MSZ, Nuland czy jakos tam. Gdzie powiedziala pir..c EU dzialac dalej. Polska po stronie USA, wbrew temu jak Sikorski mowil, wiec i skonfliktowanie z Niemcami gotowe. I jest, jak widac zawsze ale tu dalej to samo.
      Oczywiscie taki borrka patrzacy na Merkel z wyzszoscia, oczywiscie z poczucia malej swojej wartosci, patrz wyzej, jest tu po stronie USA. Zapewne czuje, ze Polska po stronie Niemiec bedzie musiala z Rosja sie godzic. Bo Niemcy, jest to oczywiste, w tym kierunku ida. Nie jak USA na pelna konfrontacje z Rosja. O tym mowie caly czas przeciez.
      PF tak naprawde tez to wie ale jego nienawisc do Rosji wyssana z mlekiem matki tez do tego Bulshitu, wg Sikorskiego, pcha.

Oczywiscie te moje uwagi dotycza nie tylko borki PFa, przyjaciela.ameryki czy zeit.geista. Cale stado nowej drobnicy na tym forum podobnie mysli jak ci Polacy z ktorych Sikorski sie smieje. Tych o murzynskim charakterze.

Wlasnie wrocilem z Krakowa, zwiedzilem tez KZ Oswiecim. Tez Wieliczke itd. KZ byl naprawde ciekawy, nielogicznosci mnostwo tam widzialem i slyszalem. No ale to nie na forum.

Pozdrowienia
      • borrka Idz do psychiatry Jorl. 22.06.14, 14:51
        Mowie serio, bez zlosliwosci.
        • jorl Re: Idz do psychiatry Jorl. 22.06.14, 14:55
          borrka napisał:

> Mowie serio, bez zlosliwosci.

Ha..ha..ha..
          Zabolalo, prawda? Lbem w sciane wjechales jak i Tobie podobni. Najpierw Sikorski a ja do tego Sikorskiego wam wszystkim pod nos. Kawalek po kawalku. Gwozdz za gwozdziem, tam gdzie boli.
          Ale to Twoj Minister Spraw Zagranicznych w koncu!
          Pozdrowienia
      • indeed4 O - hoho... 22.06.14, 15:01
        > Bo tak naprawde i jest, sam wiesz zes malo wart

No, poczekam trochę i zobaczę jakie kwiatki o "durnym, ciemnym polskim narodzie" (czyli o sobie...?) jaśnie oświecony pan emigrant zasadzi dalej.
        • jorl Re: O - hoho... 22.06.14, 15:07
          indeed4 napisał:

>
          > No, poczekam trochę i zobaczę jakie kwiatki o "durnym, ciemnym polskim narodzie
          > " (czyli o sobie...?) jaśnie oświecony pan emigrant zasadzi dalej.

A od kiedy ja sie poczuwam byciem Twoim wspolplemiencem? Co najmnieju dalej?
          Juz pisalem na tym forum ze sie od Polski odlaczylem, znacznie co najmniej. Za dlugo na emigracji jestem po prostu.
          Latarnikiem napewno nie jestem.

A poza tym ja przytaczam Twojego Ministra Sparwa Zagranicznych co mowi jak mysli ze go nie slyszysz. A wiec nie ma potrzeby klamac.
          Z nim dyskutuj.
          Ale wolisz oczy zamykac. Wiec ja wam je otwieram. Wiem, nieprzyjemne..

Pozdrowienia

• indeed4 Re: O - hoho... 22.06.14, 15:26
            > Juz pisalem na tym forum ze sie od Polski odlaczylem

Paszporcik oddany, obywatelstwo obcego kraju przyjęte? To pogratulować, rzeczywiście już nie jesteś Polakiem i nie masz z nami nic wspólnego - sądząc z tego co piszesz, niewielka strata :->

> Ale wolisz oczy zamykac. Wiec ja wam je otwieram.

Aaa.. ! No racja - zacofany, ciemny Polaczek nie rozumie, że jeśli Sikorski krytykuje USA, to znaczy, że Polska razem z Niemcami od jutra rzuca się w ramiona Rosji...

:-)))
            • jorl Re: O - hoho... 22.06.14, 15:41
              indeed4 napisał:

> Paszporcik oddany, obywatelstwo obcego kraju przyjęte? To pogratulować, rzeczyw
              > iście już nie jesteś Polakiem i nie masz z nami nic wspólnego - sądząc z tego c
              > o piszesz, niewielka strata :->

Dokladnie zadna strata. Prosze mnie nie wciagac do tego polskiego kociolka.

> Aaa.. ! No racja - zacofany, ciemny Polaczek nie rozumie, że jeśli Sikorski kry
              > tykuje USA, to znaczy, że Polska razem z Niemcami od jutra rzuca się w ramiona
              > Rosji...

Sikorski nie krytykuje USA, skad to wytrzasneles??
              On w tej rozmowie realnie ocenia sytuacje geopolityczna.
              Krytykowac by znaczylo ze chcialby aby USA sie jakos inaczej zachowywala do Polski. Ale on zdaje sobie po prostu sprawe ue USA zachowuje sie tak bo dla USA wg jej oceny jest lepiej. I Sikorski wie ze to sie nie zmieni. Do niego dotarlo, do Ciebie widac nie.
              Co do Rosji, jest oczywiste ze Niemcy nie maja takiego negatywanego stosunku do Rosji jak Polska. I jesli uwaza ze robienie laski USA przez Polske jest dla Polski szkodliwe alternatywa jest dolaczyc sie do Niemiec. A wtedy naturalnie zmieniec trzeba bedzie stosunek do Rosji.
              To takie trudne do pojecia?

Pozdrowienia
              • indeed4 Re: O - hoho... 22.06.14, 15:54
                > Dokladnie zadna strata.

Obustronna satysfakcja - eksport różnej maści lewackich, promoskiewskich oryginałów może wyjść Polsce tylko na dobre :->

> Co do Rosji, jest oczywiste ze Niemcy nie maja takiego negatywanego stosunku do
                > Rosji jak Polska.

Ano właśnie, właśnie - czy jaśnie oświecony pan Niemiec, Amerykanin, Włoch (bo nie Polak przecież) podpisał już list niemieckich intelektualistów popierających Rosję i Putina?

wiadomosci.onet.pl/swiat/list-niemcow-do-putina-wspieraja-rosje/7tm9d
      • polski_francuz Eh, jorl, jorl 22.06.14, 15:41
        takie uogolnienia jak "plytka duma i niska ocena" niewiele znacza.

Pobiezna lektura wypowiedzi i Belki i Sikorskiego budzi u mnie niechec do formy ale szacunek do tresci. Spieraja sie o sprawy podstawowe dla Panstwa jak wszyscy ministrowie na swiecie. I tak byc powinno.

Nie powinno byc tak, ze publika zaczyna pozanawac ich dyskusje czyli stawanie sie polityki rzadu.

To sa bledy w funkcjonowaniu panstwa i sa do usuniecia. Odpowiada za nie MSW i jego glowa powinna sie potoczyc.

PF
        • jorl Re: Eh, jorl, jorl 22.06.14, 15:44
          Ja wiem PF, wolalbys abys sie nie dowiedzial co Sikorski naprawde mysli. Wolisz zyc zludzeniami.
          Ja odwrotnie.

Duzo sie roznimy.
          Tez tym ze ja nigdy nie podpieralem sie osiagnieciami innych Polakow. Ty tak. Skads to wynika prawda?

A teraz fitnesstudio.

Pozdrowienia
          • polski_francuz Re: Eh, jorl, jorl 22.06.14, 15:48
            Zdanie osobiste ministra jest do przeczytania w pamietnikach po jego odejsciu od rzadu. Zdania Churchilla o Sikorskim do dzisiaj nie znamy i to z powodow, ktorych mozemy sie domyslec.

Maszyna ma 25 lat i trzeba ja troche poprawic. I chyba tez zmienic maszyniste.

PF
            • jorl Re: Eh, jorl, jorl 22.06.14, 19:17
              polski_francuz napisał:

> Zdanie osobiste ministra jest do przeczytania w pamietnikach po jego odejsciu o
              > d rzadu.

Co Ty PF cudujesz. W pamietnikach przeciez bedzie zawsze jakas ciaglosc tego co oficjalnie mowil. W tych tasmach jest dokladnie odwrotnosc. Tego co np. Sikorski mowi.
              I wlasnie tylko takie podsluchy daja wglad do prawdy. Wszystko inne bedzie niepelne albo i przekrecone.

Jeszcze cos. W moim pierwszym poscie tego watku oparlem sie na gazecie.pl
              Teraz poszukalem na stronie wprost. Blizej zrodla mozna powiedziec chyba.

www.wprost.pl/ar/453226/Rozmowa-Sikorski-Rostowski-Mozna-zac-PiS-komisja-specjalna-ws-Macierewicza/
              I cytat z tego:
              Bullshit kompletny. Skonfliktujemy się z Niemcami, z Rosją, i będziemy uważali, że wszystko jest super, bo zrobiliśmy laskę Amerykanom.

w wersji z gazeta Rosji w tym zdaniu nie bylo a w zamian Francja. Troche mnie to dziwilo co z ta Francja ale wyglada na to ze Sikorski Niemcy i Rosji na tej samej stronie widzial. Czyli dokladnie jak ja.
              No i jak Polska mialaby nie ciagnac laski USA i z Niemcami wiec automatycznie musialaby z Rosja. A nie jak USA przeciw.
              Jasne i zrozumiale. Ale nie dla ciemniakow, rozumiem.

Pozdrowienia

• indeed4 Coś do poczytania dla jaśnie oświeconego Niemca 22.06.14, 19:30
                Angola, Kanadola, czy w kogo ostatnio zamienił się ten kameleon - groteskowa transnarodowa emigrancina :->

www.tvn24.pl/wiadomosci-z-kraju,3/miller-jesli-sikorskiemu-nie-podoba-sie-sojusz-z-usa-niech-zlozy-dymisje,442099.html
                • indeed4 Pytam: czy jest choć słowo o współpracy z Rosją? 22.06.14, 19:36
                  włożyć okulary, wczytać się - a potem usiąść i nad tym pomyśleć.
                • jorl Re: Coś do poczytania dla jaśnie oświeconego Niem 22.06.14, 21:31
                  indeed4 napisał:

> Angola, Kanadola, czy w kogo ostatnio zamienił się ten kameleon - groteskowa tr
                  > ansnarodowa emigrancina :->

To Sikorski?

> rel="nofollow">www.tvn24.pl/wiadomosci-z-kraju,3/miller-jesli-sikorskiemu-nie-podoba-sie-sojusz-z-usa-niech-zlozy-dymisje,442099.html

Drogi i4, wywalcie sobie tego Sikorskiego na zbity pysk, nawet powiescie go. Mnie to ani ziembi ani grzeje. I nie o to chodzi tutaj. Chodzi o sytuacje geoplityczna w jakiej jest Polska.

A Miller? Te wszystkie byle komuchy nigdy nie mialy kregoslupa moralnego. USA ich we wszystkich bylych demoludach najbardziej kochala. Bo skakali jak im zagrac, bali sie wlasnego cienia. Aby ich jakies IPNy nie zweryfikowaly.

Juz taki Orban jest inny. Byl zajadlym antykomunista i byl antyrosyjskim i ale teraz wyszlo mu ze mu z Putinem po drodze. Taki Miller jakby mu wyszlo z rozwazanian geopolitycznych ze lepiej z Rosja nigdy sie na to by nie odwazyl. Bo by zaraz mu mara od komuchow nawyzywala. A Orban moze bo tylko duren by go jak Millera potraktowal.

Jeszcze jedno drogi i4:

indeed4 napisał:

> > Dokladnie zadna strata.
                  >
                  > Obustronna satysfakcja - eksport różnej maści lewackich, promoskiewskich orygin
                  > ałów może wyjść Polsce tylko na dobre :->

To ja ten lewak? Rozsmieszasz mnie. Ja pracuje w kapitalizmie, kapitalizm uwazam za doskonaly system gospodarczy, po mojej prawej stronie na tym forum jest tylko sciana.
                  Nie wiem co Ty wypisujesz na temat gospodarki ale w ciemno powiem zes antybanksterowiec, anty korpo czy jakos tam. Jak masowo tutejsi piszacy.
                  Ja wielokrotnie wysylalem tutejszych antybanksterowcow na drzewa, bo wlasnie stosunek do gospodarki okresla czy ktos jest lewicowy czy prawicowy.

No i nie wiem dlaczego promoskiewski wg Ciebie drogi i4 musi byc lewakiem? Przeciez Rosja buduje kapitalizm nie komunizma dalej. Jakos na Twoje poddasze jeszcze to nie dotarlo? No i jak tu nie uwazac ze hm.. masz niskie kwalifikacje geopolityczne? Ale jakos tak jest w tym zascianku Europy. Malo sie wie, jest to nagminne.

Pozdrowienia
                  • indeed4 Proszę to przeczytać 23.06.14, 10:37
                    i zastanowić, kto w tym wątku jest ciemniakiem:

"Putin dąży do budowy Unii Eurazjatyckiej i chce, by Ukraina była jej elementem. Jeśli nie zdoła wciągnąć jej całej, to chce to zrobić przynajmniej w części. Należy zadbać o to, by natowskie gwarancje bezpieczeństwa były realne i wiarygodne, ponieważ, jeśli raz się takimi nie okażą, zagrożona zostanie wiarygodność całego Sojuszu"

wyborcza.pl/1,75478,16196360,Sikorski_dla_BBC__Amerykanie_nas_nie_wyrecza.html

Jeśli mało, to jeszcze to:

"Sikorski w przecieku Wikileaks: Niemcy to koń trojański Rosji w NATO"

www.polskatimes.pl/artykul/451569,sikorski-w-przecieku-wikileaks-niemcy-to-kon-trojanski-rosji-w-nato,id,t.html

i to:

"Sikorski: Polska chce baz NATO na swym terytorium

Minister przypomniał, że Rosja anektując Krym złamała umowę z NATO z 1997 roku. Wtedy Sojusz planował rozszerzenie się o Polskę i kraje bałtyckie i zgodził się, że na terenie nowych członków nie rozmieści znaczących sił bojowych. Teraz ta umowa nie obowiązuje"

www.rmf24.pl/fakty/polska/news-sikorski-polska-chce-baz-nato-na-swym-terytorium,nId,1401819

Reszty nie skomentuję - dzięki za długi post, ale dyskusja o polityce z kimś kto pisze, że podział na lewicę/prawicę tak jak 20 lat temu określany jest przez stosunek do gospodarki to czysta strata czasu. Koledzy skomentowali wystarczająco niżej - na drugi raz proponuję myśleć przed napisaniem i nie kompromitować.

Miłego dnia.
            • indeed4 Re: Eh, jorl, jorl 22.06.14, 19:43
              Niestety - "oświecony" rusofil nadal nie rozumie, że krytyczne słowa wobec USA nie oznaczają zbliżenia z Rosją, a jedynie zmianę akcentów w naszej polityce zagranicznej (bliższa współpraca z UE) :->

polski_francuz napisał:
              • polski_francuz Jorl doznal 22.06.14, 20:55
                od zony jak wielu na emigracji. I reaguje jak reaguje. Ale to porzadny czlowiek i umial wychowac corke.

Co do pogladow to je ma takie jak i mnie zmuszano w Niemczech latach 80-tych. Temu zmuszaniu ulegl jorl i ulegla eva. I juz im tak zostalo.

Mnie jakos jeszcze nikt nie zmusil ale to nie jest "latwy" wybor.

Pozdro

PF
                • borrka Dosc typowy produkt emigracji lat 80. 22.06.14, 22:32
                  Zblizajacy sie do emerytury i konfrontowany z "zyciorysami" znajomych, kolegow i rowiesnikow.
                  Taka konfrontacja rzadko oszolamia, bo kazdy ma swojego Billa Gates'a.
                  Jeszcze gorzej, gdy takie "Gates'y" pojawiaja sie wsrod rownolatkow w Polsce, co nagminnie ma miejsce od poczatku tysiaclecia.
                  Znam paru takich Jorlow, ba ... w rodzinie mam.

W sumie trudna sytuacja i nie kazdy potrafi sie odnalesc.
                  Powtarzam do przemyslenia:
                  Kazdy ma swojego Billa Gates'a:)
                  • polski_francuz Emigracja lat 80-tych 23.06.14, 07:57
                    wynikala z pozytywnej oceny faktu emigrowania. Taki byl wybor "ludzi sukcesu". Co do porownania " "Billy Gatesem" to jorlowi sie udalo materialnie i zawodowo. Nie sadze by zazdroscil komus czegos. Jak dla mnie odreagowuje na mlodych kobietach tego co mu zadala slubna.

Co do polityki. Niemcy sa krajem, w ktorym ludzie mysla zadziwiajaco podobnie. I zyjac z nimi i wsrod niech jakos sie poglady uniformizuja. I to nawet nie jest "owczy ped". Jest to swego rodzaju konsensus, zaufanie do elit (ktore sa bardzo dobre i smooczyszczajace). I powoli poglady dewiuja. Jesli o Rosje chodzi to Niemcy maja do Rosji stosunek "przegranego do wygranego" a wiec swego rodzaju respekt. A z drugiej strony, pragmatyczni do bolu zebow, potrzebuja ich gazu czy ropy i wiedza o tym. Moze tez troche mysla o "trzymaniu Polakow w ryzach" przy pomocy sasiadow wschodni Polski. Ale to nie jest dominujace myslenie, bo od poczatku lat 1990 rodzilo sie pragmatyczne poparcie dla Polski. I to zawdzieczamy Ossis, ktory przeszli podobna do nas droge.

Eva i Jorl zostali z ich pogladami w latach 80-tych. To byla ich mlodosc i ich lata rozwoju i kariery. I im juz tak zostalo.

PF
                    • borrka W kazdym poscie podkresla swa wartosc. 23.06.14, 09:25
                      To jest oczywiscie zabawne, ale ostatni przeholowal zasypujac mnie stekiem irracjonalnych zarzutow, na ktore z gory wiadomo ... nie odpowiem.

Widzisz, zbyt dobrze znam te jorlowe sukcesy najemnego pracownika.
                      Sek w tym, ze rowiesnicy w Polsce w miedzyczasie sa wlascicielami fabryk.
                      Ze nie wszyscy, a coz to ma za znaczenie?
                      • borrka A odgrywanie sie na niewiastach? 23.06.14, 09:27
                        Kierunek poradnia psychiatryczna.
                        TK placi:)
                      • polski_francuz Zrozumiec 23.06.14, 09:42
                        Widzisz, bylem przez 3,5 roku w latach 80-tych Abteilungsleiter w Berlinie. I jorl jest dla mnie tym kim moglbym zostac gdybym zaakceptowal co nie zaakceptowalem lub, jak wolisz, gdybym mial inny charakter.

Jorl, pisze o tym caly czas, nie jest lubiany w firmie. I sie za ten brak lubienia odgrywa. Na Polakach z Polski, na niewiastach, na kolegach forumowych.

Nie trzeba byc wielkim psychologiem (3,5 roku w niemieckim pzremysle w zupelnosci wystarcza) by go zrozumiec.

I zobaczyc w nim co nie pokazuje. A ze ja mam za zawod "zrozumiec" to i staram sie go wlasnie zrozumiec.

Pozdro

PF
    • herr7 Kelnerska Spółdzielnia Podsłuchowa... 23.06.14, 08:43
      Tak sobie myślę, że nasi dygnitarze wybierali restauracje dla prowadzenia poufnych rozmów, gdyż obawiali się podsłuchów w swoich własnych gabinetach. A przy okazji i atmosfera przy wódeczce jest bardziej sprzyjająca. Nie przewidzieli jedynie tego, że jakiś sprawny biznesmen założy "Sowa Records" i będzie ich podsłuchiwał wszędzie, gdzie tylko się udadzą. Swoją drogą, ów człowiek powinien otrzymać nagrodę jako "Biznesmen Roku" za swoją inwencję.

Sam język jest typowy dla obecnych czasów i używają go nie tylko tzw. prości ludzie, ale też ludzie kultury, celebryci i oczywiście politycy. Czasy się zmieniły i tradycyjna inteligencja dbająca o język po prostu wymarła. Mój ojciec, jako największego przekleństwa używał "cholera jasna". Obecnie słowa na "k" czy "ch" stosowane są jako przerywniki, środki ekspresji i przestały być rozumiane jako wulgarne. Takie czasy.
      • mara571 Re: Kelnerska Spółdzielnia Podsłuchowa... 23.06.14, 20:12
        herr7 napisał:

> Tak sobie myślę, że nasi dygnitarze wybierali restauracje dla prowadzenia poufn
        > ych rozmów, gdyż obawiali się podsłuchów w swoich własnych gabinetach. A przy o
        > kazji i atmosfera przy wódeczce jest bardziej sprzyjająca. Nie przewidzieli jed
        > ynie tego, że jakiś sprawny biznesmen założy "Sowa Records" i będzie ich podsłu
        > chiwał wszędzie, gdzie tylko się udadzą. Swoją drogą, ów człowiek powinien otrz
        > ymać nagrodę jako "Biznesmen Roku" za swoją inwencję.

Obawiam sie, ze pojdzie siedziec.
        Mnie szokuje glupota i bezmyslnosc ludzi sprawujacych wysokie funkcje w panstwie i gospodarce. I fakt, ze parwie kazdy z tych panow na ochrone 24/24 i goryl nie kontroluje pomieszczenia tuz przed wejsciem na sale swojego podopiecznego. Powiedziano mi, ze to jest mozliwe, trzeba tylko miec przy sobie co trzeba.
        >
        > Sam język jest typowy dla obecnych czasów i używają go nie tylko tzw. prości lu
        > dzie, ale też ludzie kultury, celebryci i oczywiście politycy. Czasy się zmieni
        > ły i tradycyjna inteligencja dbająca o język po prostu wymarła. Mój ojciec, jak
        > o największego przekleństwa używał "cholera jasna". Obecnie słowa na "k" czy "c
        > h" stosowane są jako przerywniki, środki ekspresji i przestały być rozumiane j
        > ako wulgarne. Takie czasy.
        Moj dziadek mawial "cholewcia", rzadko powiedzial cholera. Wtedy przepraszal.
        W pociagu czytalam to w pelnej wersji:
        horubala.dorzeczy.pl/id,3574/Rojenia-hedonistow.html
        To sa utwory literackie kandydujace do nagrody Nike w tym roku.
        Oprocz pani Pustkowiak jest jeszcze dzielo "osci" Karpowicza. O gejach i rodzinie poliamorycznej. Wszystko z uzyciem licznych wulgaryzmow.
        • pijatyka Re: kazdy z tych panow na ochrone 24/24 06.07.14, 20:25
          ...której stara się urwać - no i klops ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka