Dodaj do ulubionych

Zlote gody :-)

02.07.14, 22:46
50 lat minelo od tego dnia,kiedy wladcy Stanow ozenili Narod Amerykanski z wolnoscia.To stalo sie dnia 2 ,miesiaca lipca ,1964 roku,bo wlasnie w tym dniu w USA byl przyjety "Civil Rights Act " ,ktory na poczatku byl dosc rachityczny,ale z czasem stanowil sie co raz bardziej silna zbroja w rekach tych,kto walczyl o swoje prawa w Stanach.
W sumie wypadaloby pozdrowic wszystkich Amerykanow z ta okragla rocznica,ale zrobie to pozniej,najpierw chce wyjasnic: Ile prawa do wolnosci w Stanach pozostalo sie ?
Czy sa chetni mnie to wyjasnic?

p.s. oczywiscie nie pamietalbym o tej rocznice,jakby moj przyjaciel nie przypomnial mnie o niej:-)

soundcloud.com/whitehouse/being-biden-vol-16-50-years-later
Obserwuj wątek
    • eva15 Re: Zlote gody :-) 02.07.14, 23:28
      Fajny temat, ciekawe co azbesty na to powiedzą...
      Zdaje się, że Amis mają od kilku lat zupełnie inny ACT, bo terroryzm im zagraża:-)))
      • igor_uk Na razie milcza. 02.07.14, 23:36
        Moze w ogole tu nie zajrza,ale pozniej znow felus otworzy watek,w ktorym bedzie narzekac,ze forum zasieraja tematami o Rosji i Ukrainie.
        • drugiwojwa Re: Na razie milcza. 04.07.14, 10:31
          Sa różne wolności :
          Np.
          Co wolno wojewodzie to nie tobie sm_rodzie.
          albo :
          Wolność jest tylko na szczytach gór ( tych finansowych).

zatem wolnośc to towar deficytowy i nie dla każdego..
          • drugiwojwa Re: Na razie milcza. 04.07.14, 10:33
            Zatem Rosja nie odbiega wolnością od Hameryki.
            Tylko dla bogatych..
      • malkontent6 Re: Zlote gody :-) 03.07.14, 03:38
        eva15 napisała:

> Fajny temat, ciekawe co azbesty na to powiedzą...

Ewciu, my niegramotni. Przetłumacz nam co to znaczy "Civil Rights Act"?
    • elka-sulzer Re: Zlote gody :-) 03.07.14, 00:09
      W kraju gdzie "king" (defacto mafia u wladzy) jest prawem ... trudno mowic o prawach i wolnosciach obywateli.
      Patriot Act daje mafii rozgrzeszenie za wszelki bandyckie zbrodnie jakie mafia poczynila i jakie moga tylko jej jeszcze przyjsc do glowy celem obrony swoich interesow. Jednym slowem amerykanski obywatel bez wzgledu na plec i przynaleznosc rasowa ma sie bac!
      Ma sie bac Ruskich, Islamistow ale tylko tych ktorzy mafii w danym momencie nie pasuja, nielegalnych emigranotw, lewakow (cokolwiek by to znaczylo), terrorystow (cokolwiek by toznaczylo).
      Obywatel ma sie bac i blagac mafie by mu jeszcze wiecej praw i wolnosci okroila!
      • ekwiwokacja elka... 03.07.14, 00:21
        bardzo trafnie i lapidarnie to ujelas!!! :)))))
        • elka-sulzer Re: elka... 03.07.14, 00:42
          Mafia wlasnie postraszyla obywateli ustami swoich medialnych prestytutek ze mamy sie bac wiecej ... jacys syryjscy "terrorysci" rzekomo usiluja przemycic niewykrywalne ladunki wybuchowe
          w ... samolotach do Ameryki!

Kto by pomyslal?! Tak jak by tu w Ameryce, na miejscu nie bylo wystarczajacej ilosci, hehehe.

Obywatele, nadstawiac odbyty i kracza na macanki i nie protestowac gdy was podsluchuja!
      • malkontent6 Re: Zlote gody :-) 03.07.14, 03:40
        elka-sulzer napisała:

> Obywatel ma sie bac i blagac mafie by mu jeszcze wiecej praw i wolnosci okroila!

Elżuniu, mnie prawa odbiera żona. Chyba jest członkiną tej mafii.
        • elka-sulzer Re: Zlote gody :-) 03.07.14, 03:52
          malkontent6 napisał:

> Elżuniu, mnie prawa odbiera żona. Chyba jest członkiną tej mafii.

Zaczne sie martwic jak zacznie odbierac prawa ogolowi spoleczenstwa ...
        • igor_uk Nie ,malkontent. 03.07.14, 21:11
          Twoja zona nie jest czlonkini globomafii .Prezykro mnie to powiedziec,ale to swiadczy tylko o tym,ze jestes "pantoflarzem".Ale ,jak kochasz swoja zone,to chyba Tobie to w zyciu nie przeszkadza :-)
    • engine8 Re: Zlote gody :-) 03.07.14, 02:57
      " Civil Rights Act is a landmark piece of civil rights legislation in the United States[5] that outlawed discrimination based on race, color, religion, sex, or national origin.[6] It ended unequal application of voter registration requirements and racial segregation in schools, at the workplace and by facilities that served the general public (known as "public accommodations")."

No wiec o jaki praw ci chodzi?
      No nie tylko zrownal prawa ale teraz te wszytkie "innosci" uwazaja ze powinni miec wieksze prawa poniewaz kiedys byli dyskryminowani..

A jesli chodzi o ogolne stwierzenie czy ppoczucie wolnosci to na pewno jest ono wieksze w Stancha niz W Polsce czy Europie.
      Roznica jest taka ze w Europie oficjalnie ogranicza sei ludzion wolnosc od lat i wszyscy sa do tego przyzwyczajeni.
      W Stanch mowi sie ze masz wiele - wrecz nieograniczona spektrum wolnosci ale jak sie przyjrzysz to wcale tak slodko to nie wyglada..
      W sumie wole te amerykanskie wolnosci niz polskie czy Europejskie.
      Np. Policji nie wolno robic lapanek na drodze ot tak sobie "kontrola drogowa", wolno im mierzyc predkosc ale mnie wolno miec detektor.

• 5magna Re: Zlote gody :-) 03.07.14, 03:07
        Moga cie wsadzic do pierdla I mozesz siedziec nieograniczona ilosc dni czy miesiecy bez sprawy sadowej. Jak za Stalina....
        • engine8 Re: Zlote gody :-) 04.07.14, 01:12
          Prymitywna ruska propaganda.
          Moga jak maja powody..i to nie tylko tutaj ale wszedzie.
          I co cie tak strasznie drazni czy bulwersuje jak zle jest w Stanach? MAsz ochote poprawic czy tez uwazasz ze Stany powinny byc krajem idelanym - Eldorado, a nie sa?

• boavista4 Re: aler policjant ma tasera i moe cie nim zabic 03.07.14, 03:19
        i sad nic mu nie zrobi. Oczywiscie jeseli ofiara policji jet z narododu tubylczego , a nie wybranego. I tak jest ze wszystkimi prawami, a sprwiedliwosc anglosaska, to juz tema sam w sobie. Jezus Maria .
        • romad2447 Re: Igor 03.07.14, 03:28
          nadal bija murzynow.... kiedy wreszcie odwiedzisz ta Ameryke ?
          • igor_uk Romado. 03.07.14, 21:16
            Czy mam traktowac Twoj post,jako zaproszenie? :-)
        • malkontent6 Re: aler policjant ma tasera i moe cie nim zabic 04.07.14, 16:37
          To prawda, mnie policjant zabił taserem 2 razy, ale zmartwychwstałem.
      • igor_uk Engine,w UK jest tak samo. 03.07.14, 21:16
        Rowniez o zadnej lapance nie ma mowy.Predkosc mierza na kazdym kroku,ale nikt mnie nie zabrania miec wykrywacz radarow.Oczywiscie urzadzenie,zaklocajace prace radaru , nie wolno miec w samochodzi,ale tak samo jest i w USA.
        Sadze,ze wolnosc amerykanska i brytyjska nie wiele sie roznia.
    • malkontent6 Re: Zlote gody :-) 03.07.14, 04:08
      Igor, wydaje mi się, że to było wtedy potrzebne. A teraz? Ja ma z tego powodu więcej strat niż korzyści. Nie chodzi mi o konkretnie o ten "Act", ale o całą związaną z tym filozofię.
      • igor_uk A wiesz,malkontent. 03.07.14, 21:21
        Mi sie wydaje,ze Ty,jako jedyny,zrozumial o co mnie chodzilo,kiedy ja zakladalem ten watek.Bo mi sie wydaje,ze od samego acta wiele nie pozostalo sie,w sensie prawdziwej wolnosci (w ramach walki z terroryzmem sporo zapisow z actu stali martwe),ale wykorzystujac go,legalizuja sie zboczenia i rozne odchylenia od normalnosci .
    • kacza_aberracja Re: Zlote gody :-) 03.07.14, 17:44
      Gdzie jestes Igor? :-)))
      • igor_uk Juz jestem. 03.07.14, 21:22
        Niestety,Putin tak marnie placi ,ze musze dodatkowo pracowac:-)
    • mara571 Igor, czy ty wiesz, czego dotyczyl 03.07.14, 21:14
      Civil Rights Act?
      • igor_uk Tak mara,wiem 03.07.14, 21:35
        Moj przyjaciel mnie przyslal sporo odnosnikow,dzieki ktorym doskonale wiem o co chodzilo w "Civil Rights Act of 1964".Bo wlasnie on dal mojemu przyjacielu mozliwosc stac Prezydentem USA,chociaz i poprzednie rowniez temu mieli sluzyc,ale,jak zycie pokazalo,nigdy "actow" za wiele nie bywa:-)
        Mara,wiem doskonale o tym,ze Ty jeszcze do wczoraj nie miala pojecia o tym wszystkim i na predko sprawdzila w wiki,o co chodzi. Do tego w pospiechu nie zauwazylas tych moich slow:
        "ktory na poczatku byl dosc rachityczny,ale z czasem stanowil sie co raz bardziej silna zbroja w rekach tych,kto walczyl o swoje prawa w Stanach. " ,jak rowniez nie wzystko zrozumial z tego,co pisze sie w wiki.
        • mara571 Re: Tak mara,wiem 03.07.14, 21:58
          widzisz Igor, ja sie tym zetknelam osobscie przed ponad 20 laty.
          Przed ponad 30 laty czlonek rodziny, ktory wrocil ze stypendium w USA opowiadal do jakich absurdow doprowadzil CRA. Z zwiazku z obowiazujacym kluczem rasowym nie mozna bylo obsadzic 2 waznych dla instytutu miejsc pracy. Musieli byc kolorowi.
          Ale CRA sie przyda w przyszlosci bialym.
          Ale historycznie uwarunkowane pobudki tego aktu prawnego rozumiem.
          • igor_uk Re: Tak mara,wiem 03.07.14, 22:15
            osobiscie to chyba nie.Tobie,po prostu,ktos o tym opowiedzial .bardzo mozliwe,ze moglo byc calkiem inaczej,przeciez ludzi zawsze szukaja wytlumaczen dla swoich porazek.

p.s. Ten act obejmowal o wiele wiecej zagadnien,niz tylko kolor skory.
            • mara571 Igor jedz wreszcie do tych Stanow 03.07.14, 22:19
              i przekonaj sie jak tam jest.
              Bo na razie leczysz swoje antyamerykanskie fobie i kompleksy na forum.
              • igor_uk mara,tylko nic nie wspominaj .. 03.07.14, 22:38
                o fobiach i kompleksach.Mieszkam w najbardziej anglosalskim kraju,jaki jest mozliwy.Mam tu wlasny dom,a nie wynajmuje kat ,wraz z innymi,jak ty to robisz w Niemcach .O Stanach wiem na pewno wiecej,niz ty.
                • engine8 Re: mara,tylko nic nie wspominaj .. 04.07.14, 00:47
                  I nie mozna oczekiwac ze po miesiacu urlopu i paru historyjek od znajomych jest sie znawca kraju.
                  Stany sa ogromen i zupelnie inne na wschodzie zachodzie polnocy czy poludniu. Generalizowanie zwykle pokazuje bardzo skrzywiony obraz rzeczywistosci.
                  Zreszta jkos wszyscy zapomnieli ze Stany nie zostaly "zalozone" jako system socjalistyczny ale od poczatku bylo i jest wiadomym ze tu czlowieka wrzucaja na gleboka wode i jak nie umie plywac to utonie... Europa w wiekszosci propaguje socjalizm gdzie ludziom sie wszytko "nalezy" - tu sie nikomu nic nei nalezy i na wszytko trzeba sobie zarobic.
                  Nie podoba sie - duzo innych miejsc na swiecie.
                  Z wlasnych ponad 30 letnich obserwacji wiem ze jak ktos tu chce to to zrobi. Bardzi niewiel jest przypadkow gdzie naqrawde nie mozna ale to zwykle wyjatki..
                  Mnie jakos do wiezienia nikt nie wsadzal, nikt mnie teaserm nie traktowal...
                  • malkontent6 Re: mara,tylko nic nie wspominaj .. 04.07.14, 16:29
                    engine8 napisał(a):

> Z wlasnych ponad 30 letnich obserwacji wiem ze jak ktos tu chce to to zrobi.

Tym stwierdzeniem naraziłeś forumowym komsomolcom.

> Mnie jakos do wiezienia nikt nie wsadzal, nikt mnie teaserm nie traktowal...

Po raz drugi naraziłeś się komsomolcom. :)
            • mara571 holenderska poprawnosc polityczna 03.07.14, 22:29
              taka odmiana CRA.
              wpolityce.pl/swiat/203515-poprawnosc-polityczna-na-szczytach-absurdu-holenderski-czarny-piotrus-uznany-za-przejaw-rasizmu
          • engine8 Re: Tak mara,wiem 04.07.14, 00:39
            A little knowledge is a dangerous thing

Oczywiscie ze zdarzaj sie absurdy ale w kazdym kraju czy srodowisku mozna je znalezc.
            Nie ma dobrej recepty na to aby rownosc rasowa zapanowala na pstrykniecie palcem wiec probuje sie roznych rzeczy aby przekroj pracownikow odzwierciedlal srodowisko. Niestety nie zawsze mozna zalozyc ze ma sie dokladnie te same talenty w kazdej klasie spolecznje czy rasie.
            wymagania sie zmieniaja i raz sa luzniejsze raz sztywniejsze i sa zalecenia zwlaszcza w firmach gdzie notorycznie i wyraznie widac dyskryminacje... Podobnie z kobietami. Gdyby nie nacisk - czsami sztuczny to nigdy by sie nie zmienilo...
            • malkontent6 Re: Tak mara,wiem 04.07.14, 16:34
              engine8 napisał(a):

> wymagania sie zmieniaja i raz sa luzniejsze raz sztywniejsze i sa zalecenia
              > zwlaszcza w firmach gdzie notorycznie i wyraznie widac dyskryminacje...

Niedawno Jesse Jackson zarzucił dyskryminację Facebookowi, Googlowi i innym firmom tego typu, bo zauważył, że pracuje tam za mało czarnych. Zauważył też, że te miejsca są zdominowane pzrez białych i Azjatów. No właśnie, Azjatów nikt jakoś nie dyskryminue. Dlaczego?
              • mara571 na sztandarach lewactwa wypisana jest rownosc 04.07.14, 17:46
                i doprowadza sie ja do absurdu.
                Mozna pisac ustawy i dyrektywy, ktore nakazuja zatrudnianie, mianowanie i awanse dla pracownikow wedlug roznych kluczy, szczegolnie wedlug plci i rasy.
                To niewiele pomoze, bo roznimy sie wszyscy pod kazdym wzgledem.
                A co do kobiet na kierowniczych stanowiskach: byloby ich wiecej, gdyby nie inne kobiety. KObietom brakuje solidarnosci, a zdolniejsza kolezanke traktuje jak rywalke i zwalcza w dosc prymitywny sposob. Plec meska tez ze soba wlaczy, ale inteligentniej.
                • engine8 Re: na sztandarach lewactwa wypisana jest rownosc 04.07.14, 19:43
                  i poniewaz swiat biznesu i zasady w biznesie sa stworzone przez i wg mezczyzn - kobiety zamiast miec wlasne zasady i metody probuja rownac sie i zachowywac sie jak mezczyzni i nie zawsze to im wychodzi..Dodatkowo kobiety ciagle nie poswiecaja sie tylko pracy - ciagle dbaja o rodzine i oczekuja rozadnego balansu pomierz praca zyciem rodzinnym..nie potrafia zaltwiac interesow w knajpie czy na polu golfowym....
                  • mara571 Re: na sztandarach lewactwa wypisana jest rownosc 04.07.14, 21:26
                    mam troche inne doswiadczenia.
                    Zawisc i glupie intrygi zamiast meskiego tworzenia sojuszy.
                    Przez dzieci i rodzine awanse moga sie opoznic, ale doswiadczenie w organizacji zycia rodzinnego jest nieslychanie cenne w zyciu zawodowym.
              • engine8 Re: Tak mara,wiem 04.07.14, 19:38
                Poniewaz azjaci nie dra geby siedzac na krawezniku ale zakasuja rekawy i pokazuje ze daja sobie rade doskonale nie krzykcac i nie dopominajc sie co im sie nalezy
                • malkontent6 Re: Tak mara,wiem 04.07.14, 23:04
                  Masz rację, Azjaci to zupełnie inna kultura. Inne podejście do życie.
                    • engine8 Re: Azjaamerykanie ,a Afrroamerykanie :-) 05.07.14, 04:07
                      Ci pierwsi musieli sobie sami za podroz zaplacic...
                      • elka-sulzer Re: Azjaamerykanie ,a Afrroamerykanie :-) 05.07.14, 05:17
                        engine8 napisał(a):

> Ci pierwsi musieli sobie sami za podroz zaplacic...

Musieli? .... A jak nie zaplacili za podroz to co?
                        Po przymusem ich rzydy wiezli do Ameryki jak tych drugich?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka