Dodaj do ulubionych

Polska racja stanu i historia wedlug niemieckiej n

06.07.14, 22:26
nietaczki:
"@lech.junosza
Polscy hisorycy ktorzy sa teraz u wladzy (donosily media) nie nauczyli sie niczego ani nie wyciagneli wnioskow dla siebie jak i przyszlosci Polski z jej przeszlosci, a co gorsze oni popelniaja te same bledy ktory popelniano dla korzysci jankesow przed I i II wona swiatowa i co tu myslec o polskim wyzszym szkolenictwie jak i polskich historykach oceniajac ich z perspektywy rzadzacych Polska historykow? A co gorsze prezydent Polski z hrabiowskim tytulem pochodzacy z Kresow powinien najdokladniej znac historie swoich przodkow, po prostu adel (tytuly szlacheckie) zobowiazuje, a tu co uslyszelismy i widzielismy w sprawie Ukrainy czy Rosji przed konfliktem i podczas jego?
Zenade, degradujaca nie tylko tytul szlachecki ale tez tytul urzedu Prezydenta Polski. Co tu wiecej na ten temat powiedziec by nie obrazic nikogo? ZENADA najwyzszego stopnia. "

Uczcie sie drodzy rodacy i wyciagajcie wnioski z historii wlasnego kraju.
Obserwuj wątek
    • mara571 link do tych zlotych mysli 06.07.14, 22:29
      forum.gazeta.pl/forum/w,50,151853752,151856526,Re_Cytat_.html
      • eva15 Wygłupiasz się mara 06.07.14, 22:39
        Wygłupiasz się mara robiąc z tego osobny wątek i w dodatku przyklejąc Nie-tak łatkę Niemki. W twoich oczach Niemka to najwyraźniej wróg, skoro to tak podkreślasz.

Najwyraźniej nie tylko lubisz donosić do admina i straszyć adwokatami, ale jeszcze masz ciągotki a la Rassenamt, tylko na odwyrtkę iż wynalazcy tegoż.

Nie-tak wyrastała poza Polską, jest chyba młoda, bo mocno emocjonalna i zamiast chwalić ją za to, że w ogóle jeszcze tak intensywnie interesuje się Polską i pomagać jej tam, gdzie należy, starasz się jej dokuczyć, jak tylko możesz. Po co właściwie, CO ci to daje?
        • eva15 Re: Wygłupiasz się mara 06.07.14, 22:41
          Sorry:
          tylko na odwyrtkę w porównaniu z wynalazcami tegoż
        • nie-tak Re: Wygłupiasz się mara 06.07.14, 22:47
          Eva15 Mara571 mieszka w Niemczech, ona jest taka "polska" patriotka ktora zamiast bogacic Polske bogaci Niemcy, co chcesz od niej wiecej wymagac? Ona sama nie rozumie swojego stanu do jakiego sie sama dopuscila a chce wskazywac palcem wskazujacym na innych.
          Chorym osobom trzeba wspolczuc ich mentalnego ograniczenia.
          • eva15 Re: Wygłupiasz się mara 06.07.14, 23:28
            Mara siedzi w Niemczech, bo jej się to prywatnie, egoistycznie bardziej opłaca niż praca w Polsce i dla Polski. To tyle o jej patriotyźmie, o którym ona głośno krzyczy. Krzyczy i liczy swoją przyszłą emeryturę:-)).
            Jako emerytka spadnie pewnie Polsce na kark, jakby tam już było za mało emerytów i za dużo ludzi młodych:-). Jej dzieci i wnuki pewnie zostaną dla kasy w Niemczech i też będą głośno krzyczeć o polskim patriotyźmie, który im mara zaszczepi.
            Ech, to takie trochę tureckie schematy niemieckiej imigracji...
            • nie-tak Re: Wygłupiasz się mara 06.07.14, 23:35
              Dziekuje ci Eva15 dobrze to opislas o patrotyzmie Mary571 jak i jej integracji w nowym swiecie.
              Po prostu nie umie sie nigdzie znalezc, nie porafila znalezc sie w Polsce, przeniosla sie do Niemiec najprawdopodobniej z wielka "filmowa" nadzieja i tu jest sek, nie nauczyla sie jeszcze niczego.

• pijatyka Uwaga, ludzie! Jedna ruska rura.... 24.07.14, 01:35
              ...daje darmowe wykłady z patriotyzmu!
        • mara571 naprawde? 06.07.14, 22:51
          po pierwsze ta panienka z okolic Stuttgartu nie uwaza sie za Polke, tylko Niemke, ktora ma prawo wszystkich pouczac, bo ona wszystko wie lepiej.
          Ja jestem sklonna wiele tolerowac, ale sa pewne granice. Zwlaszcza jesli ktos z uporem i buta dalej robi swoje.
          Ona sie Polska nie interesuje: jej potrzebny jest znajomosc jezyka polskiego w celach zawodowych. A przez pisanie na forum probuje sie dowartosciowac.
          Ja znam i przyjaznie sie z wieloma Niemcami, ale tak glupiej osoby nie ma w tym gronie.

PS Nazwanie mnie TW nie moze pozostac bez nastepstw. Sa pewne granice.
          • lech.junosza Re: naprawde? 06.07.14, 22:56
            mara571 napisała:

> po pierwsze ta panienka z okolic Stuttgartu nie uwaza sie za Polke, tylko Niemk
            > e, ktora ma prawo wszystkich pouczac, bo ona wszystko wie lepiej.
            > Ja jestem sklonna wiele tolerowac, ale sa pewne granice. Zwlaszcza jesli ktos z
            > uporem i buta dalej robi swoje.
            > Ona sie Polska nie interesuje: jej potrzebny jest znajomosc jezyka polskiego w
            > celach zawodowych. A przez pisanie na forum probuje sie dowartosciowac.
            > Ja znam i przyjaznie sie z wieloma Niemcami, ale tak glupiej osoby nie ma w tym
            > gronie.
            >
            > PS Nazwanie mnie TW nie moze pozostac bez nastepstw. Sa pewne granice.
            Super !!! Tylko nie zapomnij !!! I może jeszcze parę gróźb karalnych pod moim adresem ?
            • nie-tak Re: naprawde? 06.07.14, 23:01
              Oo, jaki jasnowidz z tej Mary571 nawet umiejsowila mnie czyzby szklanna kula jej to powiedzaiala, dobre co nie?

Marze571 wystarczy podstawic noge, wskakuje zaraz z swoimi uczuciami jak i energia pod niebiosy.
              • lech.junosza Re: naprawde? 06.07.14, 23:16
                nie-tak napisała:

> Oo, jaki jasnowidz z tej Mary571 nawet umiejsowila mnie czyzby szklanna kula je
                > j to powiedzaiala, dobre co nie?
                >
                > Marze571 wystarczy podstawic noge, wskakuje zaraz z swoimi uczuciami jak i ener
                > gia pod niebiosy.
                Młoda, wyrobi się. Albo i nie.
                • nie-tak Re: naprawde? 06.07.14, 23:19
                  Ona to znaczy Mara571 nie jest mloda, zdradzila to na publicznym forum. Po prostu pobytem w Niemczech nie wyleczyla jeszcze duzo przywar, ktore w zasadzie by zyc w zgodzie z ludzkoscia jak i z zrozumieniem kraju powinna.

_______________________________________________________________
                  16 oznak zbliżającej sie reformy walutowej
                  www.wallstreet-online.de/nachricht/6708556-16-anzeichen-bevorstehende-waehrungsreform
                  www.youtube.com/watch?v=5_c2-Yg5spU#t=297
          • eva15 Mara, czegoś ci brak... 06.07.14, 23:17
            Jesteś niemądra, bo stawiasz na awantury, donosy i zastraszanie.

Nawet i Niemka z polskimi korzeniami ma prawo do własnego zdania, a bez korzeni też:-). Ona ma dalej prawo do wlasnych poglądów i nie możesz jej zmusić do przyjęcia twoich. Możesz ją tylko argumentami przekonywać, czego nie robisz.

Na tym forum nie raz obrażano mnie od najgorszych, ba tworzono całe tasiemcowe wątki na mój temat w wykonaniu chamskich bystrzaków. Niczego tam nie brakowało - podejrzeń o zdradę, wywiad, potrójną tożsamość i Bóg wiem co jeszcze. Parę razy się do tego chóru i ty przyłączyłaś.
            Nad wszystkim królowały bardzo chamskie wyzwiska i obelgi. Jeden idiota siedzący w Niemczech na socjalu (skiper, teraz ma już innego nicka ) straszył mnie, że zna moją tożsamość i pójdzie na policję Wykrył, że nazywam się Addamski, buha ha.

Najwyraźniej nie mam znajomych adwokatów , bo ja to olewam.

A tak na serio - rozumiem reguły gry na forum, akceptuję nietolerancję mojej osoby i nawet jeśli adwersarzy uważam za głupców ( a zwłaszcza wtedy!) ani myślę ich straszyć iście komunistycznymi restrykcjami dotyczącymi wolności słowa.

In dir steckt mehr "komucha", als es dir lieb ist.

• eva15 Re: Mara, czegoś ci brak... 06.07.14, 23:19
              nieraz
            • nie-tak Re: Mara, czegoś ci brak... 06.07.14, 23:25
              Eva15 dla chorych i porywczych osob z tego powodu nie umoiejacych trzymac uczuc pod kontrola ma sie tylko niskie wspolczucie.
            • mara571 celowo wybralam najwieksze bzdury, jakie 06.07.14, 23:44
              ostatnio napisala i celowo podkreslilam. Jako dowod kompletnego nieuctwa. W sprawie faktow historycznych, matematycznych pewnikow, twierdzen, praw fizyki nie mozna miec wlasnego zdania. Trzeba je znac a nie lansowac wlasne zdanie. I przy tym zachowywac sie arogancko.
              • eva15 Re: celowo wybralam najwieksze bzdury, jakie 07.07.14, 00:18
                Nie, nie, ty i innych straszysz donosami do admina i adwokatami. Tak już masz. Niektórym łatwiej wyjść z komuny, niż wypędzić komunę z siebie...
              • lech.junosza Re: celowo wybralam najwieksze bzdury, jakie 07.07.14, 14:45
                mara571 napisała:

> ostatnio napisala i celowo podkreslilam. Jako dowod kompletnego nieuctwa. W spr
                > awie faktow historycznych, matematycznych pewnikow, twierdzen, praw fizyki nie
                > mozna miec wlasnego zdania. Trzeba je znac a nie lansowac wlasne zdanie. I przy
                > tym zachowywac sie arogancko.
                mara ! Nie zapomnij o mnie! Wiesz, ci Twoi znajomi prawnicy co mają mnie zniszczyć , kapusteczko!
      • pijatyka Re: Polska racja stanu 06.07.14, 23:19
        Myślałem, że ten temat mamy już załatwiony... ;)

forum.gazeta.pl/forum/w,50,150905023,150905458,a_mnie_sie_podoba_ze_paru_idiotow.html
        forum.gazeta.pl/forum/w,50,150905023,150905594,Sie_porobilo_polskojezyczna_rezydentka_apeluje_.html
        • mara571 Re: Polska racja stanu 06.07.14, 23:28
          jak widzisz nie jest zalatwiony.
          Ciagle sa wsrod nas tacy, ktorzy nie chca uwierzyc, ze polskie interesy najlepiej reprezentowalby rzad w Moskwie lub Berlinie.
          • pijatyka Re: sa wsrod nas tacy, ktorzy nie chca uwierzyc 06.07.14, 23:55
            Dobra kobieto; zadaniowane boty nie są same z siebie nawet zdolne do tego by w cokolwiek uwierzyć czy nie uwierzyć - technologia robi wprawdzie ogromne postępy, ale nie jest jeszcze na tym etapie ;)

Całemu temu towarzystwu na początek należałoby zaaplikować test Turinga; a dopiero potem ewentualnie zastanawiać się, co dalej... ;->
    • bywszy1 Re:pytanie+ 06.07.14, 22:35

kto polskim hrabiom nadawal tytuly?
      I za co?
      • eva15 Wyjątkowo odpowiem 06.07.14, 22:44
        Dawali za to, że chrabiowie pisali bul przez u. To była kwestia kultury i wykształcenia tych elyt.
        Kto dawał - lepiej nie pytać...
      • mara571 Re:pytanie+ 06.07.14, 22:56
        ja nie wiem, stad ten hrabiowski tytul. Rod jest znany od XIV w.
      • walter622 Re:pytanie+ 06.07.14, 23:28
        bywszy1 napisał:

> kto polskim hrabiom nadawał tytuły?

Uwzględniwszy kontekst, trza przyznać, że dość przewrotne pytanie.
        W omawianym przypadku historia tego "tytułu" jest wielce przezabawna.
        Odsyłam do M.J. Minakowskiego.
        minakowski.pl/jak-komorowscy-wyludzili-tytul-hrabiowski-i-herb-korczak/
        • nie-tak Re:pytanie+ 06.07.14, 23:52
          @walter622
          ciekawa, ciekawa historia tego rodu, zaczelam ja czytac, nie skonczylam, zalinkowalam ja by jutro poczytac w spokoju i w rozwadze. W pierwszym momncie zaraz powstawilo mi sie pytanie, dlaczego Komorowscy nie byli zaproszeni na slub obecnej malzonki krola Belgi dokladnie Mathilde von Belgien? Czyzby ten rod wiedzial wiecej o pochodzeniu dzisiejszego prezydenta Polski? W tym wypadku stawia sie nastepne pytanie dlaczego polskojezyczne media podkreslaly wage tej osoby jako prezydenta Polski? W jakim celu? Skoro jest to prawda, zaczynam powoli rozumiec nieznajomosc historii jego rodu w stosunku do wypuszczanych przed siebie wypowiedzi kontrowersyjnych w wypadku Ukrainy i Rosji. Czuym chcial sie ten czlowiek w tym wypadku uszlachetnic, skoro bylby z tytulem powinien zanc historie jego rodu i dlaczego znalezli sie na Kresach. A tu ani "a" ani "be"!!!
          • walter622 Re:pytanie+ 07.07.14, 00:08
            Nie znam przesłanek dworu Królestwa Belgii , choć faktycznie matka Mathilde von Belgien, o ile się nie mylę była z domu h. Komorowskich.
            Generalnie były dwie rodziny Komorowskich - jedna w K.P. i druga w W.K.L. , różnych herbów.
            Linia hrabiowska ( w K.P.) wygasła i korzystając z zaistniałej sytuacji ród , mieszkający w
            W.K.L. wyprosił u Austriaków potwierdzenie praw do tego tytułu.

Znam lepsze przypadki - inny z wielce nobliwych rodów "hrabiowskich" zawdzięczał swój tytuł banalnej pomyłce kancelaryjnej.
          • nie-tak Re:pytanie+ 07.07.14, 00:09
            Dodam jeszcze, ale poparcie dla ukrainskich banderowcow i to bylo punktem ktorego nie potrafie zrozumiec u obecnego prezydenta Polski. Cpo za kontrowersja rodu, znajomosci historii jego jak i poparciem dla banderowcow. Moze w koncu Polacy wymusza na nim odpowiedz na ta kontrowersje?
            DOBRANOC.
            • walter622 Re:pytanie+ 07.07.14, 00:14
              nie-tak napisała:
              > Co za kontrowersja rodu, znajomosci historii jego

Nie byłbym tak stanowczy w kwestiach tych "tytułów", które w sumie ....
              Jeden taki forumowy orzełek, też z uporem maniaka dowodzi, że jest herbu Korwin
              ( herb chyba znalazł na śmietniku) , choć z niego jest debil nieprzeciętny.
    • lech.junosza Re: Polska racja stanu i historia wedlug niemieck 06.07.14, 22:35
      Polska racja stanu wydaje się kategorią zupełnie nieznaną dla naszych władców.
      PS
      Wprawiony w radosne podniecenie wizją serii procesów jakie zastęp wielu znakomitych prawników (bardzo bliskich znajomych mary571) przedsięweźmie (qrde - co to za słowo) przeciwko mnie - nie mogę się doczekać poniedziałku. Z radości chyba nie zasnę.
    • nie-tak Re: Polska racja stanu i historia wedlug niemieck 06.07.14, 22:42
      @Mara571
      Polska racja stanu
      -------------------------
      • mara571 powiedz mi dlaczego tyle piszesz 06.07.14, 23:04
        i to glupich postow, jesli nie znasz podstawowych pojec?
        • nie-tak Re: powiedz mi dlaczego tyle piszesz 06.07.14, 23:10
          Mara571 nie umiesz zdefiniowac racji stanu, przeciez nie ja uzylam tego pojecia tylko ty wiec jeszcze raz pytam sie ciebie co to jest ta polska racja stanu? Nie potrafisz wyjsnic tego co sama napisalas jak to jest z toba? Twoim wytlumaczeniem jak i definicja na wlasne slowa jest obrazanie innych!! Co za kulture dyskusji reprezentujesz na forum?
      • lech.junosza Re: Polska racja stanu i historia wedlug niemieck 06.07.14, 23:07
        nie-tak napisała:

> @Mara571
        > Polska racja stanu
        > -------------------------
        • nie-tak Re: Polska racja stanu i historia wedlug niemieck 06.07.14, 23:16
          lech.junosza napisał:
          > Ona chyba nie da rady.
          ---------------------------------
          Ale uzyla sloganu ktorego zaden w Polsce nie potrafi wyjasnic mimo ze go powielaja jak na kopiarce, po prostu napisala sama to czego sama nie rozumie ale mimo tego swiadomie powtarza, zarzucajac innym nieznajomosc jezyka. To jest nasza formuowa Mara571.
        • walter622 Re: Polska racja stanu i historia wedlug niemieck 06.07.14, 23:49
          lech.junosza napisał:

> Ona chyba nie da rady.

Fakt, dla niej to pytanie stanowczo za trudne -:)
          • nie-tak Re: Polska racja stanu i historia wedlug niemieck 06.07.14, 23:53
            Walter, skoro nie da rady to po co uzywa niezrozumiale dla niej slogany? Bo to na nie moda? :-)))
            • walter622 Re: Polska racja stanu i historia wedlug niemieck 07.07.14, 00:20
              nie-tak napisała:
              >Bo to na nie moda? :-)))

Owszem, podobnie jak ustalanie kto się załapał na miano 'prawdziwego Polaka", a kto
              tego zaszczytnego tytułu powinien być pozbawiony. Najśmieszniejsze, że o tym decydują
              zwykle przybłędy nie znające swego rodu.
      • lech.junosza Re: Polska racja stanu i historia wedlug niemieck 06.07.14, 23:25
        nie-tak napisała:

> @Mara571
        > Polska racja stanu
        > -------------------------
        • eva15 Re: Polska racja stanu i historia wedlug niemieck 07.07.14, 00:29
          lech.junosza napisał:

> Nie wrzucaj marze (ależ to brzmi!) tak trudnych pytań, bo jej się główka do res
          > zty zlasuje. Poza tym natychhmiast powiadomi BND, ABW, Straż Ochrony Kolei, CBA
          > i ministra Bartłomieja S.

No i zajomych adwokatów i dopiero będzie się działo:-)))
    • wiarusik Re: Polska racja stanu i historia wedlug niemieck 06.07.14, 22:45
      płacz sowieckiej web brygady. płaczcie, płaczcie, kochamy wasze łzy.
      • lech.junosza Re: Polska racja stanu i historia wedlug niemieck 06.07.14, 22:48
        wiarusik napisała:

> płacz sowieckiej web brygady. płaczcie, płaczcie, kochamy wasze łzy.
        Znowu ktoś Cię skrzywdził? Powiedz, pomścimy Cię, mój Ty słodki majtałasku.
      • tornson Re: Polska racja stanu i historia wedlug niemieck 25.07.14, 11:43
        wiarusik napisała:

> płacz sowieckiej web brygady. płaczcie, płaczcie, kochamy wasze łzy.
        Kochasz ludzkie łzy, jak każdy faszysta...
    • bywszy1 Re: o ile wiem,cala szlachta w Rzeczypospolitej+ 06.07.14, 23:26

rowna.
      Tytulow szlacheckich nie posiadano.

Tytuly nadawali zaborcy.
      Zgadza sie?
      pl.wikipedia.org/wiki/Lista_polskich_rod%C3%B3w_hrabiowskich
      A za jakie zaslugi?
      • nie-tak Re: o ile wiem,cala szlachta w Rzeczypospolitej+ 06.07.14, 23:29
        bywszy1 napisał:
        > Tytuly nadawali zaborcy.
        > Zgadza sie?
        ---------------------
        No, no coraz to lepiej z znajomoscia polskiej historii, co jeszcze napiszecie?
        • bywszy1 Re: prosze pania+ 06.07.14, 23:32

a jednak za co tytuly hrabiowskie od zaborcow dostawali?
          A – Austria
          Ang. – Anglia
          B – Belgia
          Baw. – Bawaria
          F – Francja
          G – Galicja
          I – Włochy
          K.P – Królestwo Polskie[2].
          P – Prusy
          R – Rosja
          Rz.O. – Rzeczpospolita Obojga Narodów
          S – Saksonia
          S.A. – Stolica Apostolska
          S.I.R. – Święte Cesarstwo Rzymskie (Narodu Niemieckiego)
          pl.wikipedia.org/wiki/Lista_polskich_rod%C3%B3w_hrabiowskich
          • walter622 Re: prosze pania+ 06.07.14, 23:41
            bywszy1 napisał:

> a jednak za co tytuly hrabiowskie od zaborcow dostawali?

W omawianym przypadku było to potwierdzenie praw ("naciąganych za uszy", ale jak widać się udało) do tytułu hrabiego Liptowa i Orawy.
        • mara571 bywszy nie musi znac historii Polski 06.07.14, 23:34

• lech.junosza "mara571" Etwas für Dich. Gute Nacht ... . 06.07.14, 23:35
            "Der Mensch leidet an einer fatalen Spätzündung: Er begreift alles erst in der nächsten Generation"
            • lech.junosza Re: "mara571" Etwas für Dich. Gute Nacht ... . 07.07.14, 13:34
              lech.junosza napisał:

> "Der Mensch leidet an einer fatalen Spätzündung: Er begreift alles erst in d
              > er nächsten Generation"

Kultury trochę kocmołuchu! Dziękuję się mówi.
          • bywszy1 Re: bywszy nie musi znac historii Polski+ 06.07.14, 23:40
            mara571 napisała:
            <<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
            ale jestem ciekaw i dlatego sie pytam:
            za jakie zaslugi?

I za jakie zaslugi St.A.Poniatowski zostal wybrany krolem?
            • mara571 Re: bywszy nie musi znac historii Polski+ 06.07.14, 23:48
              ponoc byl wspanialym kochankiem kobiety, ktora pozniej zostala caryca Rosji.
              • bywszy1 Re: o ile pamietam historie,to+ 07.07.14, 00:02

nie byl kochankiem,a kurtyzanem.
                Nie zostala pozniej carowa,a cesarzem.
                Przed tym przeszedl ogledziny jednej dworki.
                Potem przeszedl proby praktyczne z dwoma nastepnymi.
                A potem dostal pokoj po sasiedztwu z cesarzowa.
                Czym sie Polsce zasluzyl?
    • arkaf nie dotykac goofna 07.07.14, 00:22

• lech.junosza Re: nie dotykac goofna 07.07.14, 07:15
        arkaf napisał:

>
        Gnoju, mara jaka jest każdy widzi ale to prawdopodobnie kobietą więc z szacunkiem gnido do niej.
    • zeitgeist2010 Polska racja stanu a obecna konfrontacja 25.07.14, 11:37
      Zyjemy w kluczowym momencie wspolczesnej historii. Powstaje i poglebia sie konfrontacja sylu zycia i prowadzenia polityki miedzy liberalną demokracją lacinsko-anglosaskiego pokroju a mafijno-patriarchalnym autorytaryzmem sowieckiego stylu.

Linie tego podzialu są szczególnie wyrazne na blogach niemieckich, gdzie jest pokazna aktywnosc rosyjskich troli i sowieckich „Spätaussiedlerow”
      • lech.junosza Re: Polska racja stanu a obecna konfrontacja 25.07.14, 11:44
        Banderowskie brygady sieciowe na posterunku. Tryzub im ... upę!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka