Dodaj do ulubionych

Koniec wolnego przepływu informacji w Rosji!

30.10.14, 10:35
Kreml położył łapę na wszystkie media w tym i internet. Blokada informacyjna na wszystkie informacje podważające w jakikolwiek sposób politykę Kremla oraz ukazujące faktyczną rosyjską rzeczywistość. Czystki w redakcjach, blokady zagranicznych serwerów i ogólny zamordyzm, jak za stalinowskich czasów. Chory Putin boi się powtórki Kijowskiego Majdanu w Moskwie i ma rację.
Tego nie uniknie.
Obserwuj wątek
    • ramzesa_brat Re: Koniec wolnego przepływu informacji w Rosji! 30.10.14, 10:39
      O czym znowu piszesz platny zombie trollu?
      Opisujes swoje podworko my normalni ludzie wiemy jak tam u was jest, a wyjcie sobie dalej im wiecej wyjecie im wiecej walicie lgarstwa tym paradoksalnbei lepiej, powoli przekraczacie rubikon
      • weteranus Re: Koniec wolnego przepływu informacji w Rosji! 30.10.14, 11:05
        Wielonickowy kacapski palancie won z tego forum na kremlowskie fora.
        Wynocha!
    • vladexpat Re: Koniec wolnego przepływu informacji w Rosji! 30.10.14, 10:56
      weteranus napisał:

> Kreml położył łapę na wszystkie media w tym i internet...
      Media w Rosji, z małymi wyjątkami, faktycznie są zdominowane przez jedynie słuszną opcję, ale internet jest całkiem słabo kontrolowany. Acz przymiarki są już robione pod hasłem "jak zabezpieczyć runet w przypadku gdyby to jakieś wraże siły (CIA, FBI czy cóś innego) postanowiły odłączyć Rosję od globalnej sieci. Zatem o blokadzie informacyjnej jak na razie mówić nie można.
      • weteranus Re: Koniec wolnego przepływu informacji w Rosji! 30.10.14, 11:08
        Z internetem już się to się zmieniło. Z dnia na dzień odcinanych jest coraz więcej serwerów.
        • vladexpat Re: Koniec wolnego przepływu informacji w Rosji! 30.10.14, 11:18
          weteranus napisał:

> Z internetem już się to się zmieniło. Z dnia na dzień odcinanych jest coraz wię
          > cej serwerów.
          Nie wiem na ile ta informacja jest prawdziwa, ale pomijając to internet to nie radio, w którym wystarczy uruchomić na określonej częstotliwości zagłuszaczkę. Tu informacja rozprzestrzenia się dużo szerszymi kanałami, więc wybiórcze blokowanie serwerów (jak to bywa u nas z torrent trackerami) ma minimalną skuteczność. Co najwyżej wkurza użytkowników.
    • gosc_ze_smolenska Re: Koniec wolnego przepływu informacji w Rosji! 30.10.14, 11:15
      Po powrocie lodzi podwodnej ze Szwecji i po zakonczeniu rozmow z p. Tuskiem w sprawie rozbioru Ukrainy p.Putin z nudow zabral sie do reformowania mediow.
      p.s. juz temperature wam mierzono?
      p.p.s. macie Internet w kazdym pokoju czy tylko na swietlicy?
      • vladexpat Re: Koniec wolnego przepływu informacji w Rosji! 30.10.14, 11:33
        gosc_ze_smolenska napisał:

> Po powrocie lodzi podwodnej ze Szwecji i po zakonczeniu rozmow z p. Tuskiem w s
        > prawie rozbioru Ukrainy p.Putin z nudow zabral sie do reformowania mediow.
        > p.s. juz temperature wam mierzono?
        > p.p.s. macie Internet w kazdym pokoju czy tylko na swietlicy?

Od dawna podejrzewam, że weteranus, delikatnie mówiąc, reprezentuje dokładnie przeciwne poglądy w stosunku do swoich wpisów na forum. A pisze tak w świadomie i celowo, więc zdecydowanie nie robi tego z zakładu zamkniętego. No chyba, że użyjemy rosyjskiego terminu "zakrytoje predprijatie" co oznacza zupełnie co innego niż bezpośrednie tłumaczenie na polski.
        • weteranus Re: Koniec wolnego przepływu informacji w Rosji! 30.10.14, 13:59
          To, że zaczął się na szeroką skalę zamordyzm informacyjny w Rosji nie jest poglądem a faktem.
        • gosc_ze_smolenska Re: Koniec wolnego przepływu informacji w Rosji! 30.10.14, 14:27
          Vlad, oskarzenie kogokolwiek w Polsce o agenturalna dzialalnosc na rzecz Rosji nie jest czyms nowym i oryginalnym, stalo sie nawet takim swoistym sportem narodowym. PIS obwinia p.Tuska i p.Sikorskiego, PO obwinia Kaczynskiego i Macierewicza, wszycy obwiniaja Korwin-Mikkego etc. Robi sie to czesto i chetnie, niezaleznie od swojego miejsca pobytu w tym w zakladzie zamknietym lub zakrytom predprijatii.
          • vladexpat Re: Koniec wolnego przepływu informacji w Rosji! 30.10.14, 14:31
            gosc_ze_smolenska napisał:

> Vlad, oskarzenie kogokolwiek w Polsce o agenturalna dzialalnosc na rzecz Rosji
            > nie jest czyms nowym i oryginalnym,...

Nie trzeba być rosyjskim agentem, by występować z poparciem Putina. Nie trzeba być na garnuszku CIA żeby chwalić Obamę. Nawet trollować można w czynie społecznym.
            • gobo2 a ty , po co, to , robisz..? 30.10.14, 14:37
              vladexpat napisał: (...)

> Nawet trollować można w czynie społecznym..
      • mariner4 Rys historyczny 30.10.14, 11:43
        Dawno temu Marconi wynalazł radio. (Rosjanie twierdza, że Popow. Możliwe. Podobno starszina Popow wynalazł radio u jednej Niemki na strychu w 1945r.)
        Wtedy też w Rosji obawiano się przepływu informacji przez radio. I co wymyślono? Kołchoźniki! Przewodowy głośnik w każdym domu i możliwość słuchania tylko tego, co władza chciała, aby słuchano.
        Teraz technologia jest inna ale mentalność Rosjan jest praktycznie bez zmian. Chcą im założyć internetowe "kołchoźniki". Wątpię czy to się uda. Założę się ze wzrośnie produkcja programów ukrywających internautów, potrafiących ominąć cenzurę i podobne.
        No i te ceny ropy........
        M.
      • boavista4 Re: Koniec wolnego przepływu informacji w Rosji! 31.10.14, 04:41
        zapomniales o tych toaletach w Soczi, o tym jak bil zone, caluje chlopczykow w pepek, ma gimnastyczke dla przyjemnosci, jkest alfa men, wyrzuci Medwiediewa na pysk, itd.
    • mariner4 Rządy straciły juz bezpowrotnie kontrolę nad 30.10.14, 11:36
      przepływem informacji. Mogą jedynie to utrudnić.
      Zadziwia to jak Rosjanie kochają jak im knebel się zakłada.
      To naród niewolników od początku istnienia Rosji. Muszą mieć pana. Bez pana czują się zagubieni i niepewnie.
      Mnie ciekawi jeszcze jedna sprawa, Co oni chcą osiągnąć dokonując prowokacyjnych lotów tymi samolotami pamiętającymi niemal 2 wojnę światową?
      To chorzy z niespełnionych ambicji idioci!
      M.
      • vladexpat Re: Rządy straciły juz bezpowrotnie kontrolę nad 30.10.14, 11:42
        mariner4 napisał:

> Mnie ciekawi jeszcze jedna sprawa, Co oni chcą osiągnąć dokonując prowokacyjnyc
        > h lotów tymi samolotami pamiętającymi niemal 2 wojnę światową?

Sprawdzają systemy radarowe NATO - czyli potencjalnego przeciwnika. Normalne logiczne działanie.
        • mariner4 Ale po co? 30.10.14, 11:44
          M.
          • vladexpat Si vis pacem para bellum 30.10.14, 11:53
            Pokój w Europie po IIWŚ zawdzięczamy wzajemnemu szachowaniu się mocarstw atomówkami. Jak tylko ten straszak znikł (a w każdym razie tak się wydawało) zaczęła się wojna w Jugosławii.
            Dobrze dozowane napięcie militarne jest najlepszym gwarantem pokoju.
      • detrius Re: Rządy straciły juz bezpowrotnie kontrolę nad 30.10.14, 11:47
        Cytat: nie ciekawi jeszcze jedna sprawa, Co oni chcą osiągnąć dokonując prowokacyjnych lotów tymi samolotami pamiętającymi niemal 2 wojnę światową?
        Pewnie dla Ciebie jest duza niespodzanka ze Amerykanie po zakonczeniu wojny zimowej nigdy nie przestawali wykonywac podobne loty wzdluz granicy Rosji. Ale oczywiscie byly to rodzynkowe bombowce z malymi dziecmi na pokladzie. A loty odbywaly sie podczas lekcji geografii.
    • darekvtb Re: Koniec wolnego przepływu informacji w Rosji! 30.10.14, 12:00
      " Kreml położył łapę na wszystkie media w tym i internet. Blokada informacyjna na wszystkie informacje podważające w jakikolwiek sposób politykę Kremla oraz ukazujące faktyczną rosyjską rzeczywistość. Czystki w redakcjach, blokady zagranicznych serwerów i ogólny zamordyzm..."

Zwykle trolom-prowokatorom nie odpowiadam (nie karmic trolla!), ale ten tak mnie rozsmieszyl ze za to podbije jego watek, ale I on dzieki mojemu wpisowi zarobi swoje pare groszy :-)

Mieszkam w Moskwie od wielu lat (Swiblowo, Wladek - moga potwierdzic), ale zadnego szczegolnego zamordyzmu nie zauwazylem. Radio "Echo Macy" dziala jak co dzien, demontracje opozycji odbywaja sie regularnie I maja zgode wladz. A internet jest bardziej swobodny niz gdziekolwiek w UE - torrenty dzialaja, serwisy obcych agencji sa dostepne, nawet GW-na nikt tu nie blokuje! (a w Chinach portal GW-na jest blokowany :-).

Pozdro wszystkim rusofobom ze stolicy "krwawej GB-ni" :-)))

P.S.
      Do autora - pisz pan jeszcze, to poprawia mi humor :-)
      • weteranus Re: Koniec wolnego przepływu informacji w Rosji! 30.10.14, 14:12
        Z tego co piszesz wynika dobitnie, że nie masz pojęcia na czym polega wolność informacji. Zapomniałeś albo nie wiesz, że w ciągu 10 lat w Rosji zniknęło bez śladu lub zostało zamordowanych prawie 300 dziennikarzy i tak się składa, że akurat właśnie oni mieli odwagę podważać politykę Kremla, wytykać pazerność nienasyconych rosyjskich buców i ukazywać zwyczajną biedą i zacofanie w Rosji.
        • darekvtb Re: Koniec wolnego przepływu informacji w Rosji! 30.10.14, 15:15
          " w ciągu 10 lat w Rosji zniknęło bez śladu lub zostało zamordowanych prawie 300 dziennikarzy i tak się składa, że akurat właśnie oni mieli odwagę podważać politykę Kremla, wytykać pazerność nienasyconych rosyjskich buców i ukazywać zwyczajną biedą i zacofanie w Rosji. "

W Rosji setki (moze tysiace) osob codziennie w mediach (glownie internecie) podwaza polityke Kremla. TV - Дoждь, radio - Эхo Мocквы, gazet nie czytam, to nie wiem.. a w internecine opozycyjnych portal - mrowie! Nie mowiac juz o grupach w soc-sieciach. Osobiscie chodzilem na opozycyjne manifestacje zeby naocznie sprawdzic jak one sie odbywaja. Ani mnie, ani nikogo ze znajomych co ze mna byli nigdy nikt nie zaczepil z tego powodu.
          A najbardziej skandaliczne zabojstwa dziennikarzy byly wyjasnione, sprawcy osadzeni, chociaz sponsorzy tych mordow zwykle pozostawiali nieznani.

Ech, znowu karmie trolla.. :-))
          • walter622 Witaj Darek ! 30.10.14, 20:37
            darekvtb napisał:
            > W Rosji setki (moze tysiace) osob codziennie w mediach (glownie internecie) podwaza
            > polityke Kremla. TV - Дoждь, radio - Эхo Мocквы, gazet nie czytam, to nie wiem

Ten nowy nabytek forumowy - weteran - jednoznacznie dowiódł, że pomimo iż tyle lat mieszkasz w Moskwie nic nie wiesz -:)))
            "Echo Macy" nadaje tylko dla obcokrajowców, podobnie jak TV "Dożdż" - tubylcy
            tego nie słyszą i nie widzą. W internet-cafe są kompy dla przyjezdnych i oddzielnie
            dla tubylców.
            "Komersanta" i "Nową Gazetę" możesz kupić w kiosku uprzednio okazując paszport.
            Miejscowi za posiadanie tych gazet są masowo wysyłani do łagrów.
            Trup dziennikarski ściele się gęsto - taką np. Łatyninę zamordowano już z 30, no może
            z 50 razy.

To forum to niekończący się pocieszny kabaret z pacjentami z Tworek w rolach głównych, namiętnie bredzących o Putinie i Rosji. W sumie jest zabawnie - na ten wieczór przygotowałem chipsy i zgrzewkę (a kocur wyleguje się w fotelu z nadzieją,
            że również ze śmiechu będzie zrywał boki).

> Ech, znowu karmie trolla.. :-))

Chcesz kabaret to czasem musisz się poświęcić -:)))
            • weteranus Nie wysilaj się ... 30.10.14, 20:46
              Nie wysilaj się, bo niewiele wiesz o wolności słowa i wolnych mediach.
              Kremlowscy złodzieje karmią Ciebie plewami informacyjnymi od urodzenia i nie masz pojęcia jak wygląda rzeczywistość i wolny Świat.
              • walter622 Kabaret 30.10.14, 21:08
                weteranus napisał:

> Nie wysilaj się,

Wysilaj się i pisz więcej - mam przedni ubaw.
                Już zostałeś rozszyfrowany - jesteś putinowskim wunderwaffen, mającym za zadanie
                ukazać Polaków jako walniętych paranoików, w myśl powiedzenia "Polak - to diagnoza".
                Napisz jeszcze jak "kremlowscy złodzieje" rozwalili w Katowicach pół kamienicy, walcząc
                z wolnością słowa.

• vladexpat Re: Koniec wolnego przepływu informacji w Rosji! 30.10.14, 14:27
        darekvtb napisał:

> " Kreml położył łapę na wszystkie media w tym i internet. Blokada inform
        > acyjna na wszystkie informacje podważające w jakikolwiek sposób politykę Kremla
        > oraz ukazujące faktyczną rosyjską rzeczywistość. Czystki w redakcjach, blok
        > ady zagranicznych serwerów
        i ogólny zamordyzm..."
        >
        > Zwykle trolom-prowokatorom nie odpowiadam (nie karmic trolla!), ale ten tak mni
        > e rozsmieszyl ze za to podbije jego watek, ale I on dzieki mojemu wpisowi zarob
        > i swoje pare groszy :-)
        >
        > Mieszkam w Moskwie od wielu lat (Swiblowo, Wladek - moga potwierdzic),
        Potwierdzam :)

> Do autora - pisz pan jeszcze, to poprawia mi humor :-)
        >
    • j-k Blad logiczny 30.10.14, 14:20
      weteranus napisał:
      Putin boi się powtórki Kijowskiego Majdanu w Moskwie i ma rację.
      > Tego nie uniknie.

Blad logiczny.
      Skoro boi sie i ma racje (jak sam piszesz) i przeciwdziala - to znaczy, ze liczy, ze uniknie ?
      Inaczej to Twoje zdanie - to taki indianski zakrzyk dla poprawy samopoczucia :)
      • weteranus Tylko Tobie się tak wydaje, błędu nie ma! 30.10.14, 15:05
        Każdy zagrożony, podejrzewając zbliżającą się wielkimi krokami do niego katastrofę, usiłuje przeciwdziałać, ale często przeciwdziałanie jest albo nieskuteczne, albo jeszcze bardziej przybliża katastrofę. Putin nie jest w stanie pozbawić Rosjan wszystkich zmysłów. Nie zawiąże im oczu, nie zatka uszu i nie zaknebluje ust. Nie ma na to szans.
    • gobo2 mental illness forumowy, podobny jest do tv...! 30.10.14, 14:21
      theconversation.com/homeland-carrie-mathison-and-mental-illness-on-television-33458
      weteranus napisał:

> Kreml położył łapę na wszystkie media w tym i internet. (...) Chory Putin bo
      > i się powtórki Kijowskiego Majdanu w Moskwie i ma rację.
      > Tego nie uniknie.
    • br0f Re: Koniec wolnego przepływu informacji w Rosji! 30.10.14, 15:11
      www.youtube.com/watch?v=5scpDev1qps
      • weteranus I co z tego, że dałeś link ... 30.10.14, 17:05
        jak ja teraz jestem służbowo w Petersburgu, gdzie na youtube jest szlaban, nie wejdziesz - błąd serwera.
        • elka-sulzer Re: I co z tego, że dałeś link ... 30.10.14, 20:58
          weteranus napisał:

> jak ja teraz jestem służbowo w Petersburgu, gdzie na youtube jest szlaban, nie
          > wejdziesz - błąd serwera.

Wetter-anus, nie payatzuj pocieszny byszczaku.
          U mnie w robocie, w wolnym demokratycznym kraju, you-tube tez filtruja, jak i portale handlowe.
          Ani jednego nie otworzysz, hehehe
          O portalach otwarcie mowiacych o zbrodniach naszych sil okupacyjnych na BW z listosci juz nie wspomne, hehehe

Bedac w Polsce, w hotelu, wielu portali nie moglam otworzyc
          W Niemczech, Francji czy Angli tych problemow nie bylo.
          Czyzby Polska miala jakas troskliwa opieke nad uzytkownikami internetu?
          A moze to tylko szerokosc dostepnego pasma nie pozwala na otwieranie niewlasciwych portali?

• weteranus Re: I co z tego, że dałeś link ... 31.10.14, 00:43
            Bardzo dziwne, jak odwiedzam duże rosyjskie miasta, to problem z netem jest już zauważalny.
            Jeszcze rok temu aż tak źle nie było. Rosjanie śmieją się, że władza zakupiła licencję na blokowanie internetu od Pekinu.
            • darekvtb Re: I co z tego, że dałeś link ... 31.10.14, 06:48
              "Bardzo dziwne, jak odwiedzam duże rosyjskie miasta, to problem z netem jest już zauważalny."

Ech, pokarmie jeszcze trolla zeby Walter mial dobry ubaw..

Ja mieszkam w Moskwie, jakies 25 minut pieszo od Kremla. Internet mam coraz lepszy (bylo 4,5 Mb, a teraz 16Mb za te same pieniadze - bezlimit). We wrzesniu podlaczyli do naszego domu swiatlowod i obiecali 35Mb tez za taka sama kase (jakies 10$ w miesiac). Torrentem sciagam film w ciagu 10-20 minut (zalezy od ilosci pirow). Na komorce mam limit 3,5 GB na miesiac ale udaje sie wykorzystac jakas polowe (bo co mozna w takich ilosciach???). YouTube NIGDY bedac w Rosji nie widzialem aby blokowano. Alink Bfa otwiera sie wszedzie (na komorce i w domu - czyli u 2-ch roznych prowajderow). W pracy mam zablokowane sporo adresow, bo tam to trzeba pracowac.. :-)))

P.S.
              Uprzedzajac pytania: Tak, oczywiscie Pu osobiscie dla mnie jako oficera prowadzacego z Lubianki udostepnil YouTube i inne sluzby internetowa, za co jemu wielkie Bog zaplac!

Juz wypilem na sniadanie pol wiadra samogonu i z niedzwiedziem (moim web-brygadzista) idziemy do pracy. Na ulicach walaja sie trupy dziennikarzy ktorych rozstrzelano noca za naruszenie godziny policyjnej. Mam nadzieje ze gazetowy pan Wacek gdzies sie uchowal, bo kto doniesie do Polakow prawde o "krwawej KGB-nie" ?

Pozdro wszystkim Trollom i rusofobom :-)))
              • detrius Re: I co z tego, że dałeś link ... 31.10.14, 10:03
                Przepraszam za maly off-top ale naprawde bylem zdziwiony podczas mojego ostatniego pobytu (2 tygodnie temu) w Niemczech (Düsseldorf, Eifel, Frankfurt, Mainz) ze internet na komorce (D1) dzialal bardzo slabo. Przez Skype w ogole nie dalo sie rozmawiac. Jedyne miejsce gdzie internet dzialal bardzo dobrze byl Main-Taunus-Zentrum (to takie centrum handlowe jakies 10 km przed Frankfurtem). Jest to pewnie spowodowane przez to ze za duzo ludzi uzywa internetu mobilnego. Ale byla to nieprzyjemna niespodzianka. Po powrocie do Moskwy internet na komorce znow lecial.
                • darekvtb Re: I co z tego, że dałeś link ... 31.10.14, 11:43
                  Skoro jestes w Moskwie, to dlaczego jeszcze nie pilismy razem samogonu z niedzwiedziego wiadra???
              • walter622 Ubaw przedni 31.10.14, 10:48

darekvtb napisał:
                > miał dobry ubaw..

Dzięki, faktycznie ubaw mam przedni.
                Na Skype rozmawiałem ze znajomym z Pitera. Przy okazji zadałem pytanie o YT.
                Trochę się zdziwił, gdy zrozumiał pytanie (i przyczyny jego zadania) padając ze
                śmiechu odpowiedział : "czego chcesz, przecież to Polak !!!".
                Kompletnie nie rozumiem tego niesamowitego wysiłku ciągłego przyklejania
                Polakom łatki skończonych debili i paranoików.

www.youtube.com/watch?v=mil2mf3qnhk
            • walter622 Re: I co z tego, że dałeś link ... 31.10.14, 11:12
              weteranus napisał:
              > Bardzo dziwne, jak odwiedzam duże rosyjskie miasta, to problem z netem jest już
              > zauważalny.

No tak. Jedyna rada - gdy włączasz kompa sprawdź czy w pobliżu nie chowa się śledzący ciebie Putin =:)))

> odwiedzam duże rosyjskie miasta

Był na tym forum jeden orzeł, który twierdził, że stale jeździ do Rosji . Niestety, nawet nie był w stanie podać ile kosztuje rosyjska wiza ("jednorazówka").
              Tak się składa, że w ubiegłym miesiącu byłem w Rosji, zaliczając kilka miast (w tym: Irkuck, Abakan i Nowosybirsk). Z łącznością - bez jakiś rewelacji, ale bez problemów. Jedyny problem był tylko w Soczi - tam faktycznie z łącznością jest kiepskawo.
              • darekvtb Re: I co z tego, że dałeś link ... 31.10.14, 11:41
                Sprawdzilem szybkosc internetu na mojej komorce:
                wejscie - 5.33 Mb/s
                wyjscie - 2Mb/s
                Operator Beeline
                Moskwa, Basmannyj rejon.
                13:40 czasu moskiewskiego
                • darekvtb Re: I co z tego, że dałeś link ... 31.10.14, 11:43
                  Galaxy S2
    • wiarusik putin wysyła dziennikarzy do walki(i to dosłownie) 31.10.14, 15:08
      fakty.interia.pl/raport-zamieszki-na-ukrainie/aktualnosci/news-skandal-z-rosyjskim-aktorem-ostrzeliwal-pozycje-ukraincow,nId,1545321

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka