Dodaj do ulubionych

"Czyste rece" pana Jean-Claude Juncker'a

06.11.14, 20:23

Jak to mowi sie w Polsce?
On ma "czyste rece" (w odwrotnym znaczeniu), za te "czyste rece" zostaje szefem unii.

deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2014/11/06/unter-juncker-luxemburg-ist-steuer-oase-fuer-internationale-konzerne/
www.sueddeutsche.de/wirtschaft/luxemburg-leaks-aerger-im-steuer-maerchenland-1.2206040
Co stanie sie jemu? Ano nic, tu widzi sie dokladnie co i kto siedzi w Brukseli.

Psychologen sagen uns, dass Menschen (und Länder?) auf andere projizieren was sie bei sich selbst nicht sehen werden wollen. Andere tragen unseren „Schatten“, wenn wir ablehnen ihn anzuerkennen. Wir verleihen anderen all die Charakterzüge die wir zurückschrecken, bei uns selbst zuzugeben.
Obserwuj wątek
    • engine8 Re: "Czyste rece" pana Jean-Claude Juncker'a 06.11.14, 20:36
      Widac ze jezykami urzedowymi na polskim forum sa Rosyjski i Niemiecki?

To przeciez jawna dyskryminacja dla tych co nie znaja tych jezykow... Kazdy taki post pownien leciec natychmiast do kosza. Jak chca niech tlumacza poniewaz kultury wymagac nie mozna od najezdzcow? A kultura wymaga aby poslugiwac sie jezykiem zrozumialym dla wszytkich
      No i w koncu to POLSKIE forum

Moderator zajety czy tez "who cares?" - Najwazniejsze aby byly posty poniewaz posty generuja statystyki a statystyki generuja pieniadze...
      • eva15 Re: "Czyste rece" pana Jean-Claude Juncker'a 06.11.14, 20:50
        Nauczy ty się pisać po polsku boiedaku, zęby bolą czytać tę niegramotność.
        • engine8 Re: "Czyste rece" pana Jean-Claude Juncker'a 06.11.14, 21:04
          Sie nie nauczy - bo i po co?
      • polski_francuz Luksemburg 06.11.14, 20:59
        szukal jak Szwajcaria sposobu na zycie. Juncker dzialal dla dobra swego kraju.

Europa ma swoje silne strony. Liczmy na to, ze Jean Claude bedzie potrafil umiec je wykorzystac i ze podziala dla dobra Europy.

PF
        • humbak Re: Luksemburg 06.11.14, 21:04
          Nie przesadzaj. Zarówno Luksemburg, jak i Szwajcaria mają wystrczająco własnych źródeł dochodu. Nie potrzebują tego typu zabiegów do życia.
          Mnie bardziej interesuje, jak to jest, że w sytuacji gdy grupa krajów drze kasiorę ze swojego biznesu na "redystrybucję" w większym stopniu, a część w mniejszym, za oszutów uważa się tych drugich.
    • eva15 Tego by żaden satyryk nie wymyślił! 06.11.14, 20:48
      Njapierw Juncker-minister finansów Luxemburga zrobił z tego państwka jeden wielki bank dla nielegalnych obrotów, teraz Juncker -szef KE będzie badał, czy Juncker-minister miał czyste ręce w sprawie:.-))))).

Tego by żaden kabaret nie wymyślił, to może wymyślić tylko jewrokołchoz!
      • polski_francuz Putin byl szpiegiem 06.11.14, 21:00
        czy na czele Rosji dziala jako szpieg?

PF
    • lubat Re: "Czyste rece" pana Jean-Claude Juncker'a 06.11.14, 21:04
      Dla mnie te "rewelacje" o machlojkach Junckera są nie do końca jasne. Czyżby nikt o tym wcześniej nie wiedział? Nawet na tym forum ta sprawa pojawiała się od czasu do czasu, a przecież tu nie ma ludzi mających dostęp do takiej wiedzy, jak np. niemiecka BND, czy służby specjalne i podatkowe innych państw.
      Poza tym, o ile dobrze zrozumiałem, tam nie było przekroczenia prawa, tylko postępowanie "nieetyczne", tak jakby cały system finansowy był etyczny.

Mam takie niejasne przeczucie, że ktoś próbuje Junckera upupić. Pewnie ze względu na wiek nie da się wobec niego zastosować wariantu Strauss-Kahn'a, ale są inne sposoby.
      Może się mylę, ale dziwnie mi wygląda to wyciąganie dawnych grzechów Junckera, w którym uczestniczyły czynnie najwięksi europejscy gracze finansowi, m.in. Deutsche Bank. Czyżby bez wiedzy władz zainteresowanych krajów europejskich?
      • nie-tak Re: "Czyste rece" pana Jean-Claude Juncker'a 06.11.14, 21:20
        Lubat napisał:
        > Poza tym, o ile dobrze zrozumiałem, tam nie było przekroczenia prawa, tylko pos
        > tępowanie "nieetyczne", tak jakby cały system finansowy był etyczny.

------------------
        Jak to nie bylo przekroczenia, ukrywania pieniedzy przed fiskusem, jak to nazwiesz?

Lubat napisał:
        > Mam takie niejasne przeczucie, że ktoś próbuje Junckera upupić. Pewnie ze wzglę
        > du na wiek nie da się wobec niego zastosować wariantu Strauss-Kahn'a, ale są in
        > ne sposoby.

Mam tez takie ciche wrazenie, ale Juncker ma nie jedna smierdzaca afere ktora zamieciono pod dywan.

Wspominasz Straus-Kahna? Ciekawa plaga "samobijstw" bankierow, o proroctwie ich czytalam w jakich mediach jeszcze przed kryzysem.
        deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2014/11/05/investmentgesellschaft-von-strauss-kahn-meldet-insolvenz-an/

Psychologen sagen uns, dass Menschen (und Länder?) auf andere projizieren was sie bei sich selbst nicht sehen werden wollen. Andere tragen unseren „Schatten“, wenn wir ablehnen ihn anzuerkennen. Wir verleihen anderen all die Charakterzüge die wir zurückschrecken, bei uns selbst zuzugeben.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka