stan-faktyczny 17.03.15, 16:40 czyli 63 200 rubli. Dziękuję za uwagę. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
j-k brutto - dodajmy. 17.03.15, 16:47 Czyli netto jakies 2/3 z tego. a w Rosji podatki sa nizsze to tez tak tylko gwoli scislosci. J.K. ekonomista. Odpowiedz Link Zgłoś
stan-faktyczny Sytuacja płac netto przedstawia się następująco: 17.03.15, 17:07 Średnia płaca w Rosji za rok 2014 wyniosła 12 500 rubli brutto - 1874 rubli (15% podatku) = 10 626 rubli (netto) Średnia płaca w Polsce wyniosła 3981 PLN brutto - 1141 PLN(podatki) = 2840 PLN czyli 44 872 rubli(netto) Odpowiedz Link Zgłoś
j-k ciekawe porownanie. 17.03.15, 17:12 to jeszcze porownaj liczbe kupowanych NOWYCH ( nowych, a nie uzywanych !) samochodow w Rosji i w Polsce oraz liczbe wybudowanych NOWYCH mieszkan - w przeliczeniu na glowe/per capita. w obu tych przypadkach wskazniki w Rassiji sa wyzsze, niz w Polsze. - skad oni, k... biora na to pieniadze ? Odpowiedz Link Zgłoś
stan-faktyczny Re: ciekawe porownanie. 17.03.15, 17:22 Napiszę zgodnie z aktualnymi danymi prawdę, donoszącą się do cen podstawowych artykułów żywnościowych i pierwszej potrzeby w Polsce i Rosji. Reasumując w Polsce takie artykuły są relatywnie tańsze o 1/3 niż te same artykuły w Rosji. Można to sprawdzić w porównywarce cen krajów świata, która jest aktualizowana na bieżąco. Odpowiedz Link Zgłoś
j-k owszem, 17.03.15, 17:31 owszem ale skupiasz sietylko na zywnosci, ktora jest w Polsze tansza - gdyz mamy lagodniejszy klimat. ale jakosc zycia - to wszelkie uslugi. mieszkanie, ogrzewanie benzyna, sluzba zdrowia, szkolnictwo etc... - to sobie jeszcze dolicz. PS. W Portugalii przezyjesz za grosze, bo zywnosc jest smiesznie tania a z racji klimatu mozesz tam caly rok sypiac w Namiocie. - ale to nie znaczy - ze jest tam lepiej - niz w Polsze. J.K. ekonomista Odpowiedz Link Zgłoś
stan-faktyczny Re: owszem, 17.03.15, 17:46 W Polsce podstawowa służba zdrowia dla ubezpieczonych czyli 95% społeczeństwa jest bezpłatna. Szkolnictwo również wyższe dla tych którzy faktycznie się uczą, a nie na niby też jest bezpłatne. Dla nieuków i tumanów są szkoły prywatne płatne też i uczelnie. Benzyna i gaz to wiadomo ale już czynsz za mieszkanie w Warszawie i Moskwie są porównywalne. Na wsiach chłop czynszu nie płaci, a ogrzewa mieszkanie nie gazem a węglem i drewnem. Samochody w Polsce są zdecydowanie tańsze niż w Rosji, ale transport miejski już nie. PS. Tak sobie myślę, a może przenieść się na próbę do Moskwy? Z moją kasą byłbym carem. Odpowiedz Link Zgłoś
przechrztaimason W Moskwie może być różnie 17.03.15, 19:08 ale taki Wołgograd czy Perm :) Odpowiedz Link Zgłoś
deutor Re: owszem, 18.03.15, 11:48 stan-faktyczny napisał: >Na wsiach chłop czynszu nie płaci, a ogrzewa > mieszkanie nie gazem a węglem i drewnem. placi podatek gruntowy i od nieruchomosci,za swiatlo placi jak kazdy,wegla za darmo nie rozdaja,drewnem b.rzadko pala,czasy kradziezy w lasach w latach 90 ub .wieku, poczatkach XXI wieku juz minely. obecnie gminy nawet drzew pilnuja na prywatnych terenach i sypia kary za wyciecie Odpowiedz Link Zgłoś
punkt-krytyczny Re: owszem, 18.03.15, 11:55 Bardzo słusznie, że za kradzieże są karani. Ten podatek gruntowy od metrażu na na jakim stoi dom nie jest wysoki. Za energię elektryczną płacą wszyscy bez wyjątków, za węgiel też płacą a i chłop swoich produktów nie rozdaje za darmo i cenę żyłuje jak tylko może. PS. Zapomniałeś napisać, że chłop daje na tacę i psiocząc na UE łapę wyciąga po dopłaty. Odpowiedz Link Zgłoś
hottto To porównaie w temacie Kacapów zabolało 18.03.15, 12:27 i to mocno. Cóż, prawda w oczy kole. Odpowiedz Link Zgłoś
amunicyjny1 Re: Sytuacja płac netto przedstawia się następują 18.03.15, 21:48 -Średnia płaca w Rosji za rok 2014 wyniosła -12 500 rubli brutto - 1874 rubli (15% podatku) = 10 626 rubli (netto) Średnia płaca w Rosji za rok 2014 wyniosła 31.071 rubli Odpowiedz Link Zgłoś
szwampuch58 Re: w sprawie tego"bicia piany" 17.03.15, 17:14 dla porzadku faktycznego wedlug danych Międzynarodowego Funduszu Walutowego w jednym z najczęściej stosowanych na świecie wskaźników zamożności obywateli danego państwa fakty sa takie: Polska z 23273 PKB per capita w dolarach znajduje sie za Rosja ktorej wyliczono 24298 dolarow. O czolowych wynikach innych nacji nie warto wspominac bo mozna sie zalamac. Dziekuje za uwage" ubijaczu piany" i przyjemnej lektury jednak zycze: pl.wikipedia.org/wiki/PKB_per_capita Odpowiedz Link Zgłoś
j-k i metoda PPP jest mylna... 17.03.15, 17:27 kiedys swiecie w nia wierzylem.... ale ona jest tez mylaca... w cyfrach GNP per capita - czyli na glowe jest wyzszy w USA , niz w Niemczech. w praktyce jest odwrotnie. przecietny Amerykanin zyje gorzej od przecietnego Niemca. w USA jest po prostu pelna KAPITALIZACJA gospodarki i np. choroba kosztuje majatek. w Niemczech wiele dziedzin jest sterowanych/nadzorowanych przez Panstwo (sluzba zdrowia, szkolnictwo) i te uslugi sa tu duzo tansze - niz w USA. a to wymyka sie nawet relatywnym (like metoda PPP) porownaniom. J.K. ekonomista. Odpowiedz Link Zgłoś
szwampuch58 Re: ale na ubijaczy piany starczy 17.03.15, 18:09 wredna maniera ubijania piany wywoluje u mnie odruchy wymiotne,nic nie poradze Odpowiedz Link Zgłoś
el.commendante Re: i metoda PPP jest mylna... 18.03.15, 01:00 j-k napisał: > kiedys swiecie w nia wierzylem.... > ale ona jest tez mylaca... > > w cyfrach GNP per capita - czyli na glowe jest wyzszy w USA , niz w Niemczech. > w praktyce jest odwrotnie. > przecietny Amerykanin zyje gorzej od przecietnego Niemca. > > w USA jest po prostu pelna KAPITALIZACJA gospodarki i np. choroba kosztuje maja > tek. > w Niemczech wiele dziedzin jest sterowanych/nadzorowanych przez Panstwo > (sluzba zdrowia, szkolnictwo) > i te uslugi sa tu duzo tansze - niz w USA. > a to wymyka sie nawet relatywnym (like metoda PPP) porownaniom. > > J.K. > ekonomista. > HEHE!! Widzę Jasiu że nauka jaką udzielałem nie raz na forum nie poszła w las. Gratulacje dla pojętnego ucznia. :) Tyle że to tym bardziej działa na korzyść na Rosji, bo rosyjska gospodarka jest znacznie mniej skapitalizowana niż polska. :) Odpowiedz Link Zgłoś
hottto Re: i metoda PPP jest mylna... 18.03.15, 13:11 Chcesz powiedzieć, że centralne sterowanie jest lepsze od rynku? Widać tego efekty. Przez centralne sterowanie padły wszystkie kraje socjalistyczne wraz z ZSRR (CCCR), a Rosja nie może się wygrzebać z biedy. Odpowiedz Link Zgłoś
el.commendante Re: i metoda PPP jest mylna... 19.03.15, 10:36 hottto napisał: > Chcesz powiedzieć, że centralne sterowanie jest lepsze od rynku? Masz jakieś wątpliwości? > Widać tego efekty. Widać po totalnym upadku Europy Wschodniej po 1989 roku. > Przez centralne sterowanie padły wszystkie kraje socjalistyczne wraz z ZSRR (CC > CR), a Rosja nie może się wygrzebać z biedy. Buuuuuuuuuahahahahahahahaha!!! :D Te kraje popadły w ruinę po przyjęciu kapitalizmu! Odpowiedz Link Zgłoś
stan-faktyczny Nie filozofuj, bo to ci nic na nic nie da. 17.03.15, 17:28 Ludzie doskonale wiedzą ile zarabiają i ile kasy trafia do ich portfeli. Żadna propaganda tutaj nic nie wskóra. Aby było radośniej na sercu, to podaję link do porównywarki cen podstawowych artykułów ( też żywnościowych) krajów świat. W tym przypadku porównanie cen Rosji i Polski. ->Porównywarka cen ( Rosja - Polska) Odpowiedz Link Zgłoś
szwampuch58 Re: Nie filozofuj, bo to ci nic na nic nie da. 17.03.15, 18:13 wisi mi tumoku,jak wyglada w "ogrodku u sasiada" interesuje mnie tylko wlasny a w nim jeszcze "kupa" do poprawienia no i "kamienie" do usuniecia,takie jak ty ubijaczu piany Odpowiedz Link Zgłoś
lepus42 Re: Nie filozofuj, bo to ci nic na nic nie da. 17.03.15, 18:25 I dodam jeszcze, że jak sam wspomniałeś: >Ludzie doskonale wiedzą ile zarabiają i ile kasy trafia do ich portfeli. Żadna propaganda tutaj nic nie wskóra. < Zajmij się więc zarobkami w Polsce i przestań się martwić zarobkami w Rosji. Odpowiedz Link Zgłoś
stan-faktyczny Wykazuję rosyjskie dziadostwo-to jest Forum Świat 17.03.15, 18:57 Wykazuję rosyjskie dziadostwo, bo to Forum Świat, a ty nic na to poradzić nie możesz. Rakiety, czołgi, iskandery, broń jądrowa i anektowany Krym ci też nie pomogą. Bieda na biedzie jedzie i biedą pogania. Rozpowszechnimy te dane na wszystkich forach internetowych w Rosji i też biedaku na to nic nie poradzisz. Odpowiedz Link Zgłoś
j-k fantazjujesz... 17.03.15, 19:02 Nie jestem zadnym milosnikiem Putina ale: gdybym mial do wyboru to wolalbym zyc w Rassiji niz w Bielarusi na Ukrainie czy w Kazachstanie. - cos pomoglem ? Odpowiedz Link Zgłoś
szwampuch58 Re: masz czelnosc ubijaczu piany? 17.03.15, 19:32 zarzucac mi "podeptania" Forum Świat twoim "wybrykiem" ....tu.... o Polsce ? Hmmm, dziwne ale jak czytam profesjonalnych "ubijaczy" piana na czym bija piane juz niczemu sie nie dziwie; "Polka została prostytutką i wyjechała do Niemiec. Teraz jej szokująca autobiografia robi za Odrą furorę" Styropian Rulez Odpowiedz Link Zgłoś
lubat Re: masz czelnosc ubijaczu piany? 17.03.15, 21:35 szwampuch58 napisał: > "Polka została prostytutką i wyjechała do Niemiec. Teraz jej szokująca autobiog > rafia robi za Odrą furorę" Polki wchodzą do literatury. Jedna zostaje prostytutką, broń boże, nie dlatego, że się lubi bzykać a przy tym jeszcze zarabiać. Ona z góry przewidziała, że może jeszcze zarobić literackiego Nobla;) Jakiś czas temu inna, już nie prostytutka, a sprzątaczka, wydała wybitne dzieło "Pod niemieckimi łóżkami. Zapiski polskiej sprzątaczki". (Autor: Justyna Polanska) Tylko faceci to jakieś niemoty. Żaden hydraulik nie opisał cuchnących syfonów od niemieckich czy angielskich zlewów:) Odpowiedz Link Zgłoś
szwampuch58 Re: "patriotyczne "bicie piany 17.03.15, 21:43 przybralo groteskowe formy ,niestety,w polskich mediach,kazde "goooono " dobre do tego Odpowiedz Link Zgłoś
jorl Re: masz czelnosc ubijaczu piany? 17.03.15, 21:47 Tak, przeczytalerm po polsku to co ona opowiadala. Opowiadala ze w latach 90tych w Polsce brala od klienta za 45minut 400zl. Bzdura. Ja od gdzies 2000 roku, jak ze 2 lata w kazdy weekend korzystalem z uslug wlasnie takich tzw agencji towarzyskich. Jak napisala to fakt byly to prywatne mieszkania. Ja placilem wtedy max 100zl za godzine. Takie byly ceny w 2000-2002. I to w Zielonej Gorze Gorzowie Wlkp czy Szczecinie. Bo i tam jezdzilem. On twierdzi ze teraz jest duzo taniej. Mowi tak bo teraz wiadomo, mozna sprawdzic. Ja twierdze ze w latach 90tych w Polsce byly ceny ponizej 100/h. Sporo mniej. Prostytutki juz tak klamia aby wygladalo ze sie dawala rznac ale chociaz duzo brala. Trafila na specjaliste. Mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
j-k dziewcze wyjechalo za kasa :))) 18.03.15, 13:32 potwierdzam Twoje uwagi - co do cen. z burdeli nie korzystalem, gdyz mnie to odrzuca, ale kolegow korzystajacych mam. Odpowiedz Link Zgłoś
punkt-krytyczny Re: masz czelnosc ubijaczu piany? 18.03.15, 11:59 U Was w Rosji gospodarka opiera się na surowcach i prostytucji. Stąd pewnie się wzięło bokiem do tematu a frontem do prostytucji. Mydlenie rzeczywistości. W każdym kraju prostytucja jest składnikiem PKB, ale nie w każdym kraju pełni rolę wiodącą. Odpowiedz Link Zgłoś
hottto HIV w Rosji szaleje! Ponad milion zakażonych! 18.03.15, 15:25 ->Chcesz szybo zachorować na AIDS jedź po HIV do Rosji Odpowiedz Link Zgłoś
el.commendante Re: Nie filozofuj, bo to ci nic na nic nie da. 18.03.15, 01:05 stan-faktyczny napisał: > Ludzie doskonale wiedzą ile zarabiają i ile kasy trafia do ich portfeli. > Żadna propaganda tutaj nic nie wskóra. > Aby było radośniej na sercu, to podaję link do porównywarki cen podstaw > owych artykułów ( też żywnościowych) krajów świat. > W tym przypadku porównanie cen Rosji i Polski. > > ->Porównywarka cen ( Rosja - Polska) Buuuuuuahahahahaha!! Każdy może sobie na tej stronce te ceny poedytować wedle własnego uznania! :D Poza tym gdzie to co pociąga przygniatającą większość polskich zarobków (czynsze, woda, prąd, gaz, ogrzewanie)? Odpowiedz Link Zgłoś
hottto Przejrzałem te ceny i muszę stwierdzić, 18.03.15, 12:54 że ceny w Rosji są zaniżone i od stanu faktycznego odbiegają o jakieś 10-15%. Z tego wniosek, że w Rosji żyje się jeszcze gorzej niż podają. Odpowiedz Link Zgłoś
el.commendante A kogo obchodzą twoje indywidualne stwierdzenia!:D 19.03.15, 10:35 Odpowiedz Link Zgłoś
xrrrrr Jego info jest do sprawdzenia, a twoje wywody nie. 19.03.15, 17:36 Wolę to co można sprawdzić, niż to co opiera się na gdybaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
ukos Wielką część PKB Rosji tworzy gospodarka służb 18.03.15, 12:16 szwampuch58 napisał: > Polska z 23273 PKB per capita w dolarach znajduje sie za Rosja ktorej wyliczon > o 24298 dolarow. Armia i aparat utrzymania władzy oligarchicznej to w porównaniu z polskimi służbami istne monstrum. Nawet oficjalne statystyki mówią o kilkukrotnej dysproporcji w nakładach, a gołym okiem widać, że różne wydatki są kamuflowane w postaci niby-cywilnych przedsięwzięć. Mimo, że ta część gospodarki daje sporo miejsc pracy i pewien zysk z eksportu, to jednak przede wszystkim POCHŁANIA ogromne pieniądze. Dlatego przeciętny Rosjanin (zwłaszcza w głubince) mimo wyższego PKB per capita zarabia dużo mniej od Polaka, a w związku z kierunkiem, w jakim zmierza jego państwo, będzie zarabiał jeszcze mniej. Siedzenie na bagnetach kosztuje monstrualną kasę. Ale jak chcą marnować, to niech marnują. Odpowiedz Link Zgłoś
ukos Re: Wielką część PKB Rosji tworzy gospodarka służ 18.03.15, 12:18 ukos napisał: > Armia i aparat utrzymania władzy oligarchicznej to w porównaniu z polskimi służ > bami istne monstrum. Ostatnio Moskwa oszczędza na liczbie zwykłych czynowników. O redukcji armii albo FSB nikt nawet słówkiem nie piśnie. Odpowiedz Link Zgłoś
mariner4 To wrcaj do Rosji, jak 18.03.15, 12:30 tam lepiej. To po co żresz nasz chleb? M. Odpowiedz Link Zgłoś
jorl Re: Średnia płaca w Polsce wg GUS wynosi 4000 PLN 17.03.15, 21:24 stan-faktyczny napisał: > Średnia płaca w Rosji za rok 2014 wyniosła > 12 500 rubli brutto - 1874 rubli (15% podatku) = 10 626 rubli (netto) > Średnia płaca w Polsce wyniosła > 3981 PLN brutto - 1141 PLN(podatki) = 2840 PLN czyli 44 872 rubli(netto) Hm drogi s-f. Ja nie mieszkam w Polsce ale mam tam kochanki. Ktore odwiedzam. Aktualna jest po studiach ekonomicznych, skonczyla pare lat temu. Uznalem ze po ta kochanke tez mam aby mi jako tubylec wyjasnila jak sie liczy te srednie place wg GUSu. Ktore podales. A wiec siedziala akurat w wannie wiec nie miala chwilowo dostepu do netu, zabronilem jej laptopa na kolana w wanne wziasc, jeszcze troche zywa jest mi potrzebna. Zadalem jej nastepne pytania co do srednich GUSowskich 1. w tych Twoich 4tys to sa moze tez sumaryczne koszty pracodawcy? Np. jego czesc skladek ZUSu? Moze inne tez? 2. Od tego trzeba odliczyc i podatek i ZUS i jakis fundusz pracowniczy. OK z funduszu ma dostac pracownik spowrotem ale zawsze nie taka wyplata na lape prawda? 3. GUS liczy ta srednia wszystkich zatrudnionych w Polsce? Czy nap. tylko tych w firmach powyzej 10 osob? Bo ponizej to chyba firmy sa zwolnione ze sprawozdan dla GUSu a wiec skad GUS ma wiedziec? W mniejszych firmach ludzie zarabiaja duzo mniej, to moi potwierdzila ze smiechem bo oczywista oczywistosc. 4. Sa ludzie pracujacy na umowach w to wliczani? I wtedy jak nie placa skladek na ZUS to co? Maja w sredniej wieksze zarobki? Jak sam widzisz drogi s-f aby wiedziec naprawde ile ludzie w Polsce zarabiaja na GUSie sie opierac za bardzo nie mozna. Wolalbym dane ze Skarbowego. Skarbowy wie lepiej ile ludzie netto naprawde maja. I jak gdzies czytalem Skarbowe netto, tez srednia jest ogromnie mniejsza jak te GUSowskie. Jeszcze lepiej bylaby mediana ze Skarbowego. Moze masz takowa? Nie? Szkoda. To moze Ty wyjasnisz te moje pytania? Ale solidnie prosze. Odpowiedz Link Zgłoś
jorl Re: Średnia płaca w Polsce wg GUS wynosi 4000 PLN 17.03.15, 21:31 Dodam ze do niej zatelefonowalem, komorka w wannie, nawet jak wpadnie, ja nie zabije.5V Odpowiedz Link Zgłoś
melord Średnia płaca w Polsce wynosi 4000 PLN-niezle? 17.03.15, 23:31 Full-time adult average weekly total earnings $ AU -1 542.40 (brutto) x ok.3 PLN dodam od siebie,ze ceny hoteli,pensjonatow,w restauracjach,nawet czesciowo zywnosci ,gaz,elektrycznosc ...nawet nowych samochodow ,podobne jak w Australii Tansza jest zdecydowanie jedynie wodka i piwo...3 Zl puszka piwa-$3 w AU ,z wodka podobnie. Duuuzo drozsze w AU natomiast jest kupno mieszkan,domow ,czy tez czynsz Odpowiedz Link Zgłoś
el.commendante Re: Średnia płaca w Polsce wg GUS wynosi 4000 PLN 18.03.15, 00:55 stan-faktyczny napisał: > czyli 63 200 rubli. > Dziękuję za uwagę. To jest 2800 na rękę. Na dzień dobry 2000 czynsz/rata za mieszkanie, ponad 1000 opłaty stałe (woda, gaz, prąd) i dziękuję bardzo. Jak niema drugiego źródła dochodu to mało która rodzina w Polsce się utrzyma z jednej pensji. A nawet tą średnią krajową zarabia naprawdę niewielu Polaków. Odpowiedz Link Zgłoś
punkt-krytyczny Re: Średnia płaca w Polsce wg GUS wynosi 4000 PLN 18.03.15, 11:46 >stan-faktyczny napisał :17.03.15, 17:07 >Średnia płaca w Rosji za rok 2014 wyniosła >12 500 rubli brutto - 1874 rubli (15% podatku) = 10 626 rubli (netto) >Średnia płaca w Polsce wyniosła >3981 PLN brutto - 1141 PLN(podatki) = 2840 PLN czyli 44 872 rubli(netto) Odpowiedz Link Zgłoś
5magna Re: Średnia płaca w Polsce wg GUS wynosi 4000 PLN 18.03.15, 15:32 groups.google.com/forum/#!topic/pl.soc.polityka/n9O_wNnAotc Odpowiedz Link Zgłoś
xrrrrr To jest fakt, ale Polska goni Zachód 19.03.15, 17:39 i coraz bardziej w tyle pozostawia Rosję. To też jest fakt. Odpowiedz Link Zgłoś
el.commendante Re: To jest fakt, ale Polska goni Zachód 20.03.15, 10:05 xrrrrr napisał: > i coraz bardziej w tyle pozostawia Rosję. > To też jest fakt. W czym niby Polska goni Zachód? Rosją pozostawia daleko w tyle bijąc ją na głowę w liczbie wykluczonych społecznie nędzarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
danillko Pal licho ruble i GUS, ale... 18.03.15, 15:37 el.commendante napisał: ponad 1000 > opłaty stałe (woda, gaz, prąd) (???) Masz w domu wytwórnię wody gazowanej, że tyle płacisz za media? Odpowiedz Link Zgłoś
hottto Re: Pal licho ruble i GUS, ale... 18.03.15, 16:36 On zrobił sobie w domu wytwórnię papierów wartościowych i dużo wody zużywa na rozrabianie farb. PS. dwie osoby w mieszkaniu: zużycie wody - 180 zł światło 1 m-c - 100 zł gaz - 1 m-c - 20 zł Razem 300 zł i to z nadmiarem. Ja płacę za te media około 280 zł miesięcznie. Odpowiedz Link Zgłoś
danillko Re: Pal licho ruble i GUS, ale... 18.03.15, 16:49 Czyli standardowo, dolicz czynsz i ogrzewanie (w sezonie grzewczym), to uzbiera się trochę powyżej 1 tys./mies. Tak plus-minus... Odpowiedz Link Zgłoś
hottto Re: Pal licho ruble i GUS, ale... 18.03.15, 21:06 Za ogrzewanie płacę cały rok ( rozłożone na miesiące) 93 zł 61 gr i czynsz 52 m^2 (W-wa) - 175 zł. Reasumując ( moje miesięczne wydatki) : 1. woda - 175 zł 2. światło - 90 zł 3. gaz - 20 zł 4. ogrzewanie - 94 zł 5. czynsz 175 zł 6. internet, TV-kablówka , telefon - 142 zł 7. samochód ( z OC, przeglądem wymianą opon i warsztatem) - 520 zł (średnia z 5 lat) ------------- Razem 1216 zł. Żarcie ( wszystko na co mam ochotę), środki czystości, ubranie i inne - 1600 zł miesięcznie i w moim przypadku pozostaje w portfelu "troszkę" - nie narzekam. Na niczym nie oszczędzam, żyję jak chcę i jest mi ok. Nie przewiduję zmian na gorsze. Wręcz przeciwnie liczę na więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
hottto Re: Pal licho ruble i GUS, ale... 18.03.15, 21:08 Jeszcze komórki nie doliczyłem. Mam na kartę i przeciętnie wydzwaniam za max 50 zł miesięcznie. Odpowiedz Link Zgłoś
xrrrrr Ale nie doliczyłeś napiwków dla kelnerów 19.03.15, 17:37 i listonosza oraz pozostawionej kasy w parkomatach. Odpowiedz Link Zgłoś
lotkos Re: Ale nie doliczyłeś napiwków dla kelnerów 20.03.15, 12:26 W Polsce średnie zarobki to 1000 USD, a w Rosji 250 USD. W 1980 roku w Polsce średnia pensja stanowiła zaledwie 65% pensji przeciętnego Rosjanina. Nawet idiota widzi zmianę proporcji i różnicę. Odpowiedz Link Zgłoś
jankowski1960 Re: Średnia płaca w Polsce wg GUS wynosi 4000 PLN 20.03.15, 10:20 5-6 razy, tyle w PRL -u wynosila roznica miedzy srednia a najwyzsza wyplata. Dzisiaj to 200 razy... lajdactwo, a nie ekonomia ... Odpowiedz Link Zgłoś
lotkos Człowieku! W PRL pracowity człowiek musiał 20.03.15, 12:21 utrzymywać siebie oraz stado leni, pasożytów i obiboków. Teraz jest zupełnie inaczej, pracujesz na siebie i dla siebie. Od ciebie zależy jak pokierujesz własnym losem. Odpowiedz Link Zgłoś
jorl Re: Średnia płaca w Polsce wg GUS wynosi 4000 PLN 20.03.15, 19:52 hottto napisał: > Za ogrzewanie płacę cały rok ( rozłożone na miesiące) 93 zł 61 gr > i czynsz 52 m^2 (W-wa) - 175 zł. > > Reasumując ( moje miesięczne wydatki) : > 1. woda - 175 zł > 2. światło - 90 zł > 3. gaz - 20 zł > 4. ogrzewanie - 94 zł > 5. czynsz 175 zł > 6. internet, TV-kablówka , telefon - 142 zł > 7. samochód ( z OC, przeglądem wymianą opon i warsztatem) - 520 zł (średnia z 5 > lat) > ------------- > Razem 1216 zł. Ta jetka jednodniowka hottto co tak ladnie napisal o niby swoich wydatkach oczywiscie jest typowym Polakiem. Nadajacym z Polaki. Czyli klamca. Napisal ze czynsz za jego 52m^2 mieszkanie jest 175zl. Zakladam ze na miesiac. Czynsz to jest oplata dla wlasciciela mieszkania ktory mi pozwala za to w nim mieszkac. Ta suma jak czynsz jest co najmniej 10 razy za mala. > Żarcie ( wszystko na co mam ochotę), środki czystości, ubranie i inne - 1600 zł > miesięcznie i w moim przypadku pozostaje w portfelu "troszkę" - nie narzekam. A moze o swoich wydatkach napisalbys raty kredytow ktore musisisz placic? Np. za mieszkanie? Ile tego jest? 1200? 1500? Jak placisz za mieszkania te 175PLN to znaczy ze do tego splacasz kredyt. O samochodzi tez piszesz. A czemu nie podales rat kredytu za niego? A raty na pralke? A TV? A komorke? > Na niczym nie oszczędzam, żyję jak chcę i jest mi ok. Nie przewiduję zmian na g > orsze. Wręcz przeciwnie liczę na więcej. Wlasnie tak to tam u was w Polsce jest. Opowiadacie jacy to bogaci jestesci, co macie, ale o kredytych to ani slowa. A przecie zadluzenie sie w Polsce i kraju i ludzi to wasz narodowy sport. Jedynym ograniczeniem jest bank ktory moze jego nie dac. Ale i tu jestescie mistrzami jak banki oszukiwac. Jak tam z wami, tymi bogaczami w Polsce rozmawiam, to potem, jak zwachacie ze mam naprawde pieniadze slysze czy nie pozyczylbym. A Polak jak mowi ze chce pozyczyc tak naprawde mysli dostac. Bo oddac nie bedzie chcial. Gonie takich psami. W 1 poscie watku tez jeden z planktonu, taka jetka jednodniowka, najpierw pisze co GUS podal, udaje ze netto, potem tylko odejmuje podatek a powinien i wszelkie skladki ZUS i chorobowe. Do tego GUS ma dane od firm od 10 pracownikow. Wiec miliony wypadaja z tej statystyki. Ale planktonowi to nie przeszkadza, propaganda najwazniejsze. Wy juz w tez Polsce macie niezla sieczke na poddaszu. Odpowiedz Link Zgłoś
przechrztaimason Re: Średnia płaca w Polsce wg GUS wynosi 4000 PLN 23.03.15, 09:53 Synek, a kto wczoraj demonstrował pod Kremlem w koszulkach z napisem RAB? Marsjanie? Odpowiedz Link Zgłoś