Dodaj do ulubionych

Ressortissant polonais

16.04.15, 07:40
Jakis pedofil pelnil mord na dziewczynce w Calais. Podejrzanym jest kryminalista, ktory wlasnie wyszedl z wiezienia.

Radio RTL i prasa, ktorzy przy roznych aktach kryminalnych nie podaja na ogol ani rasy ani narodowosci podejrzanego tym razem od razu podaly, ze chodzi o Polaka.

Wspolczujac rodzinie dziewczynki, czuje ze akt zboczenca dotknie rykoszetem wielu polskich emigrantow we Francji.

PF

Obserwuj wątek
    • drugiwojwa Re: Ressortissant polonais 16.04.15, 07:59
      Oczywiście do pierla z takim albo na szafot.
      Niemniej jest taka wstydliwa choroba zwana francuzką. To chyba od czasów Napoleona ?
    • kaszebe12 -Zastanawiajace... 16.04.15, 08:25
      ... jak dziennikarze klada nacisk na polskosc tego czubka...co zdanie ,"obywatel polski , Polak , samochod zarejestrowany w Polsce ". - Dostali rozkaz "reklamy" ?
    • borrka Ulica Kota Rybolowcy 16.04.15, 09:36
      Ksiazka o emigrantach we Francji - pamietam z dziecinstwa.
      Obawiali sie konsekwencji, bo w Rumunii franki falszowali!

Zycie emigranta jest parszywe: do osiagniecia pewnego stopnia zobojetnienia? integracji? trzeba miec twardą D i grubą skore.
      Nie tyczy sie ta "madrosc" tylko Francji i tylko Polakow.
      • polski_francuz Re: Ulica Kota Rybolowcy 16.04.15, 09:41
        Kolega Wloch mi mowil (a Wlosi to podobni do nas emigranci) ze trzeba co najmniej trzech generacji by sie zintegrowac w zagranicznym kraju.

Powstanie wspolnoty europejskiej to moze troche skroci. Ale tylko troche...

PF
        • mlodavy Polański to też podobno Polak Francję polubili 16.04.15, 14:24
          ... zboczeńcy z Polski, Zbigniew H. kiedy się opalił jak była zima i siedział w kiciu, ktoś kto siedzi w kiciu jest najczęściej chorobliwie blady, opalony to jakiś eufemizm, czy złe tłumaczenie, czy może kobiecie się wydawało... poza tym wolałbym całe nazwisko.

Kiedy matka spojrzała w jej stronę, zobaczyła łysego, opalonego mężczyznę w ciemnych okularach, który chwycił jej córkę i siłą wsadził ją do samochodu. Widziałam, jak matka krzyczy 'Zabrano mi Chloe! Zabrano mi Chloe!' - relacjonuje kobieta.
          • mlodavy Re: Polański to też podobno Polak Francję polubil 16.04.15, 14:51
            co do opalenizny to bujał się już marca 2014... czyli mógł się gdzieś opalić, ale znów była zima, ja po zimie jestem raczej blady.
            Szlag człowieka trafia, kary dla przestępców seksualnych wobec dzieci są zdecydowanie za małe, właściwie kara śmierci, lub jakaś dożywotnia izolacja.
            • mlodavy Re: Polański to też podobno Polak Francję polubil 16.04.15, 15:52
              > co do opalenizny to bujał się już marca 2014... czyli mógł się gdzieś opalić, a
              > le znów była zima, ja po zimie jestem raczej blady.

leci non stop w telewizji i itp. wydawało mi się, że wcześniej mówili o zwolnieniu z więzienia w marcu 2014, chyba jednak miał solarium w więzieniu...

"Szef francuskiego MSW Bernard Cazeneuve poinformował w Paryżu, że zatrzymany Polak "został wydalony z Francji do Polski w ubiegłym miesiącu po odbyciu kary więzienia".
              • mlodavy Zbigniew Huminski zdjęcie 16.04.15, 18:17
                No i jak tu nie karać za wygląd, tu widać, że wyrok za samą twarz, tzw wygląd to minimum dożywocie
                • dicksmith na pewno Polak? 16.04.15, 18:39
                  bardzo rzadkie nazwisko
                  www.moikrewni.pl/mapa/kompletny/humi%25C5%2584ski.html
                  • mlodavy Re: na pewno Polak? 16.04.15, 19:43
                    takie rzadkie nazwiska urobione od miejscowości jak Humiński (Humin) czy Humański (Humań) mogą wskazywać, że miał jakieś obcobrzmiące lub ośmieszające nazwisko, ale pewnie się niedługo dowiemy coś o jego rodzinie... na pewno nie jest podobny do przeciętnego Polaka faces

podobno mówi bardzo dobrze po francusku, prawie naturalizowany Francuz
                  • szwampuch58 Re: na pewno Polak? 16.04.15, 19:54
                    nie szczyp siEm kaczka rzeknij Rosjanin,ulzy ci....hehehehe
                    • mlodavy Re: na pewno Polak? 16.04.15, 20:05
                      mówisz i masz nazwisko z pochodzenia Wiktar Huminski co najmniej białoruskie.
                      • szwampuch58 Re: na pewno Polak? 16.04.15, 20:09
                        zanim mi tu wcisniesz stary kit o tym "to nie my to oni"....do czego zmierzasz ,uporaj sie z tym gagatkiem:
                        trojmiasto.gazeta.pl/trojmiasto/1,35636,17766015,Smiertelnie_pobito_piecioletnie_dziecko__Ojciec_zatrzymany.html#Czolka3Img
                        • mlodavy Re: na pewno Polak? 16.04.15, 23:34
                          szwampuch58 napisał:

> zanim mi tu wcisniesz stary kit o tym "to nie my to oni"....do czego zmierzas
                          > z ,uporaj sie z tym gagatkiem:

Nie rozumiem jak można być uzależnionym od narkotyków, wódki, czy papierosów choć rozumiem jakieś tam uzależnienie od internetu, gier czy kobiet, choć od tego mógłbym się obejść, wyjąwszy kobiety.

Jak informuje RMF FM ojciec dziewczynki dwa lata temu rozstał się z jej matką. Wciąż miał jednak prawo do zajmowania się dzieckiem, choć matka walczyła o to, by go jego pozbawić. Mężczyzna - według informacji reportera RMF FM - niedawno opuścił szpital psychiatryczny. Leczył się tam z uzależnienia od narkotyków.
                      • frompiter Nie krec 16.04.15, 21:14
                        mlodavy napisał(a):
                        > mówisz i masz nazwisko z pochodzenia Wiktar Huminski co najmniej białoruskie.

Ten nie Huminski tylko Guminski.
                        Віктaр Алякcaндрaвіч Гyмінcкі
                        • mlodavy eh poliglota 16.04.15, 21:29
                          > Ten nie Huminski tylko Guminski.
                          > Віктaр Алякcaнk
                          > 6;рaвіч Гyмінc
                          > 082;і

Białorusi piszą g, ale nie wymawiają zamiast G wymawiają H czyli wszystko się zgadza białoruski Transkrypcja podobnie zresztą nie mówią G Ukraińcy i Czesi, nie rzeka Bug tylko Boh, góry - hory itp. Nazwisko zapisane jest w polskim alfabecie ale z białoruską wymową H bez G.
                          • frompiter Czyzby? 16.04.15, 23:00
                            mlodavy napisał(a):
                            > Białorusi piszą g, ale nie wymawiają zamiast G wymawiają H

Czyzby?
                            To wskaz mi to "H" zamiast "G" w wywiadzie Lukaszenki:
                            www.youtube.com/watch?v=c3_pzRBm_NQ

>czyli wszystko się zgadza
                            >Nazwisko zapisane jest w polskim alfabecie ale z białoruską wymową H bez G.

U ciebie sie zgadza, ale w rzeczywistosci nie.
                            To ze Polacy nazywaja miasto Mediolan wcale nie swiadczy, ze jego prawidlowa nazwa nie jest Milan.

>podobnie zresztą nie mówią G Ukraińcy i Czesi, nie rzeka Bug tylko Boh, góry - hory itp.

Ukraincy tak, Bialorusini na ogol nie, tylko mala czesc w przygranicznych z Ukraina rejonach.

H zamiast G mowi cala poludniowa Rosja i to sie zaczyna juz w 200 km. od Moskwy.
                            Tym nie mniej, taka wymowa nie zmenia ani korzenia, ani sensu slowa.
                            Jesli tam ktos mowi "hod" zamiast "god", to nie znaczy ze "rok" staje sie "chódem".
                            • mlodavy Re: Czyzby? 16.04.15, 23:39
                              > mlodavy napisał(a):
                              > > Białorusi piszą g, ale nie wymawiają zamiast G wymawiają H
                              >
                              > Czyzby?
                              > To wskaz mi to "H" zamiast "G" w wywiadzie Lukaszenki:
                              > www.youtube.com/watch?v=c3_pzRBm_NQ

Zagrożony język białoruski: Łukaszenka wybrał rosyjski

Język białoruski jest zepchnięty na Białorusi na margines - to rosyjski daje perspektywy kariery. Rosyjski to wyłączny język mediów i administracji państwowej, wyższych uczelni. Aleksander Łukaszenka mówi tylko po rosyjsku, choć od lat nie potrafi się pozbyć się białoruskiego akcentu.

Na temat tych wyników rozmawialiśmy z językoznawcą białoruskim, Wincukiem Wiaczorką. Ocenia on, że liczba osób mówiących po białorusku i mieszanym językiem jest w rzeczywistości nieco większa niż wynika z badania Biełstatu – to może być 30-40 procent populacji. Problem w tym, ze większość za język prestiżowy uznaje język rosyjski i do niego się przyznaje. – Przez dwieście lat wpajano społeczeństwu odwrotną piramidę prestiżu, jak mówią socjolingwiści. - To znaczy, że białoruski jest gdzieś na dole, a do kariery potrzebny jest język rosyjski –mówi językoznawca.
                              • frompiter No i? 16.04.15, 23:57
                                mlodavy napisał(a):
                                >Aleksander Łukaszenka mówi tylko po rosyjsku, choć od lat nie potrafi się pozbyć się białoruskiego akcentu.

choć od lat nie potrafi się pozbyć się białoruskiego akcentu.

Ukraincy, rozmawiajac po rosyjsku mowia H zamiast G i wlasnie przez to daje sie ich rozpoznac, bo to jest ten akcent.

Nie wciskaj mi kitow, ktory znasz z mediow, wiki i ksiazek.
                                Moja zona jest o 75% Ukrainka i jej rodzina pochodzi wlasnie z Bialorusi, tez kiedys mowila H zamiast G, pozbyla sie akcentu rok po przyjazdu do St.Petersburga na studia.

Bialorusini maja inny akcent.
                                A zamiast O nawet tam, gdzie Rosjanie juz mowia O, "Ч" zamiast "Щ", "Я" zamiast "Е", "AU" zamiast "OW" na koncu w nazwiskach, etc.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka