Dodaj do ulubionych

do doktorow i profesorow FS

22.04.15, 12:35
w Polsce kolejna afera korupcyjna tym razem na wyzszych uczelniach
wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,138764,17786815,Sad_nad_afera_grantowa__Oskarzony_profesor_Politechniki.html?lokale=warszawa#BoxNewsImg
wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,14844808,Wielkie_sledztwo_w_sprawie_profesorskiej__spoldzielni_.html#TRrelSST
pytanie...czy podobnie dzieje sie na uczelniach w EU i na swiecie?
granty rzadowe to czesto podstwa egzystencji wielu uczelni na swiecie ,szczegolnie prywatnych.
Obserwuj wątek
    • polski_francuz Re: do doktorow i profesorow FS 22.04.15, 15:46
      Wstyd mi za goscia. Moj wydzial i wiek pewnie podobny, chociaz go nie znam osobiscie. Odpowiem wieczorem.

PF
      • dziadek_alex Re: do doktorow i profesorow FS 22.04.15, 23:45
        Sprawa jest dla mnie beznadziejnie zalosna, znam Adama osobiscie z czasow Instytutu Cybernetyki Technicznej. Ostatni raz rozmawialem z nim chyba w polowie lat 90-tych jak odwiedzilem dawnych kolegow na Politechnice Wroclawskiej. Co do osoby wypowiadac sie nie bede, wlasnie ze wzgledu na znajomosc, ktora przeszkadza mi w obiektywnosci.

W kraju w ktorym ministrem spraw zagranicznych zostaje ... (szkoda gadac)
        a ministrem "cyfryzacji" kompletny dyletant informatyczny, co skutkuje ...( szkoda gadac)
        To zaplatany w afere finansowa i oszustwa czlonek akademii nauk PAN wydaje sie byc tylko malym "czlonkiem".

• polski_francuz Re: do doktorow i profesorow FS 23.04.15, 07:49
          No to znasz Elektronike. Ja skonczylem Technologie z ktorej dzisiaj stal sie nowy (majacy zbyt malo studentow) wydzial. Tak mi bylo wstyd bylo jak pokazano nasz dziekanat w prasie. Jak mogl tak krasc.

Jeden z kolegow ze studiow z cybernetyki poszedl pracowac do Siemensa. Jak poszedl, to sie postaral, ze jakies maszyny poszly do Wroclawia na jego wydzial. I ja odwiedzilem PWr w polowie lat 90-tych, i jeszcze pogadalem z dzisiejszym rektorem z telekomunkacji.

Stare dzieje, ale lubie jak przeszlosc swieci a tu przeszlosc sciemnie.

PF
    • antek.z.targowej Re: do doktorow i profesorow FS 22.04.15, 17:09
      Cóż można napisać, wstyd i tyle.

n/t
      W innych krajach na uczelniach różne haniebne rzeczy się zdarzają. Od przeszkadzania konkurentom w prowadzeniu badań, poprzez podkradanie wyników, a skończywszy na przywłaszczaniu sobie prac. Przekręty finansowe niestety też się zdarzają.
      Jedne mroczne uczynki są skrzętnie skrywane, aby nie plamić dobrego imienia uczelni, inne czasem wychodzą na jaw, tak jak wszędzie.
      • 5magna Re: do doktorow i profesorow FS 22.04.15, 17:24
        Scinac glowy, nawet te madre......
        • ubiquitousghost88 Zacząć od Nobelektryka... 22.04.15, 17:30
          ...którego dotychczas ścinano tylko na polskim i matematyce...
    • j-k pojdzie siedziec za wyjatkowa pazernosc 22.04.15, 18:16
      i branie pieniedzy z grantow zupelnie za nic.

bo przypadki przekretow w formie SOFT to znam - ktore jakos sie nie wydaly...

robi sie POLOWE opisanych w sprawozdaniu badan, a druga polowe wynikow bierze sie z sufitu, lub ze usrednienia tych pierwszych i sprawa praktycznie jest nie do wykrycia.
    • mara571 Re: do doktorow i profesorow FS 22.04.15, 20:53
      granty rzadowe sa postawa egzystencji w badaniach podstawowych, ale w innych juz niekoniecznie. Szczegolne w USA sa setki bardzo zasobnych fundacji prywatnych, ktore sponsoruja rozne dziedziny. Rowniez badaczy historii, ktorzy maja napisac ja na nowo.
      To wyjasnienie dla Melorda.
      Granty rzadowe sa w USA, Niemczech czy w Unii bardzo dobrze kontrolowane przez koniecznosc zlozenia sprawozdania praktycznie do roku. Sprawozdanie jest oczywiscie recenzowane i dodatkowo oceniane w czasie panelu z udzialem specjalistow, ktorzy nie brali udzialu w tym projekcie.

Jak jest w Polsce teraz nie mam pojecia.
      Mam jednak wrazenie, ze nikt naprawde nie kontroluje ani wynikow ani sposobu wydawania pieniedzy.
      Praprzyczyna tego stanu rzeczy jest PRL. W PRL pracownicy naukowi z profesorami zarabiali kiepsko i jedyna forma dorobienia byly prace zlecone. Wiele instytutow i zakladow byla jedna wielka fabryka prac zleconych, a nie badan naukowych.
      Ta patologia trwa trwa nadal. Dzieki polskiemu liberalizmowi polowa narodu zyje z prac dorywczych, na smieciowkach, dorabia do etatu i to w godzinach pracy i to nikomu nie przeszkadza. Wrecz przeciwnie: ta elastycznosc czasy i warunkow pracy jest podobno naszym atutem.
      Z tego powodu specjalista najwyzszej swiatowej klasy, czlonek rzeczywisty PAN moze robic co chce. Takich jak on juz nikt nie kontroluje. Osobiscie mam wrazenie, oni wszyscy wiedza, ze to sie skonczy wielkim krachem i sa coraz bardziej zachlanni.

Jak wyglada to poza POlska?
      W kilinice ziecia testowano mozliwosc rozszerzenia wskazan dla dopuszczonego leku. Nikt z tego tytulu nie dostal ani grosza. Wszystkie pieniadze poszly na konto calego szpitala klinicznego.
      Na uniwersytetach z pieniedzy uzyskanych z rzadowych czy fundacyjnych grantow szef tez nie dostaje ani grosza. Nie ma tez prac zleconych dla stalego personelu. Zatrudnia sie na etacie lub polowce etatu doktorantow, postdocow czy laborantow na czas okreslony, kupuje aparature odczynniki i trzeba oddac uniwersytetowi spora czesc na "koszty ogolne". W USA jest podobnie i na dodatek trzeba placic za czas pracy tzw wielkich przyrzadow, jesli pomiary na nich sa konieczne.
      I oczywiscie co roku trzeba zlozyc sprawozdanie z postepu badan, pokazac publikacje w czasopismach o mozliwie najwyzszym Impact Factor.
      Nie bedzie wynikow, nie bedzie nastepnych grantow.
      • j-k czy ja wiem... ? 22.04.15, 21:19
        mara571 napisała:
        > Granty rzadowe sa w USA, Niemczech czy w Unii bardzo dobrze kontrolowane przez
        > koniecznosc zlozenia sprawozdania praktycznie do roku.

czy ja wiem...?
        prowadzilem kiedys projekt finansowany ze srodkow publicznych.
        suma dotacji : 1 mln marek, czyli ca. 500 tys Euro.

niestety, projekt po prostu nie "rzygnal"
        - bo idea byla wprawdzie ciekawa , ale niestety rzeczywistosc nie potwierdzila tej idei.
        (otrzymany mikrokrystaliczny weglik wolframu za hollere nie chcial miec wlasciwosci
        zblizonych do diamentu :)
        w obszernym sprawozdaniu przedstawilem wyniki z koncowym rzetelnym uzasadnieniem,
        dlaczego projekt nie wyszedl i przeslalem do odpowiedniego ministerstwa w Landzie NRW.
        nie wiem, czy urzedasy przeslaly moje sprawozdanie do fachowej oceny specjalistom, ale zadnego odzewu ze strony ministerstwa wiecej nie bylo (poza potwierdzzniem , ze je otrzymali).

- po prostu grzecznie przelkneli te zabe.
    • polski_francuz Re: do doktorow i profesorow FS 22.04.15, 21:25
      Po kolei i z moich wlasnych doswiadczen.

"czy podobnie dzieje sie na uczelniach w EU i na swiecie?"

Niewielu kradnie jak Janiak. Pomagam ciagle kolegom z PWr w dostawaniu roznych grantow polskich. Ale sa uczciwi. Janiak jest/byl zwyczajnym oszustem z tytulem profesora.

Mafie sa przy zlobie w decyzyjnym. I granty bardzo trudno dostac. W Polsce dostaja badacze wiecej pieniedzy dla siebie jak maja granty. We Francji nie dostaja. Grant idzie na badania, na finansowanie doktorantow itp. Chyba to jest glownym napedem oszustow jak Janiak, ze masz forse dla siebie.

"granty rzadowe to czesto podstwa egzystencji wielu uczelni na swiecie ,szczegolnie prywatnych."

Profesorow zatrudniasz na zycie. I rzad moze wplywac na nich tylko grantami. Pamietam rok temu jak bylem na konferencji w Stanach to zaczely sie badania n/t CMAS czyli zwiazkow chemicznych topiacych bariery termiczne z tlenku cyrkonu przy wybuchach wulkanicznych. Temat aktualny po wybuch w 2010 wulkanu w Islandii. I jakos probuje sie temu przeciwdzialac.

Powiem raczej, ze Janiak jest nieuczciwa pozostaloscia komuny. Podobnie jak lekarze bioracy lapowki. Trzeba ich tepic, oglaszac ich winy i siac strach przed oszukiwaniem.

PF
    • dicksmith nie rozumiem 22.04.15, 21:30
      przez wiele lat wyludzil tylko 1.8 mln zl = 500 tys $. Tyle rabanu o taka sumke. Moze by tak Radwanska albo Lewandowski zaczeli finansowac polska nauke?
      • polski_francuz Re: nie rozumiem 22.04.15, 21:40
        Wyludzil nieuczciwie. Profesor powinien byc uczciwy. A nie byl.

PF
        • dicksmith naukowcy to frajerzy 22.04.15, 21:46
          nic dziwnego ze musza sie dowartosciowywac na forum
          • polski_francuz Re: naukowcy to frajerzy 22.04.15, 22:05
            Moze frajerzy ale uczciwi. Nie udaja mezczyzn jak sa kobitami, na ten przyklad.

PF
            • dicksmith Re: naukowcy to frajerzy 22.04.15, 23:26
              Takie zycie, w dzisiejszym kapitalizmie zeby nie zginac to czasem i z diablem trzeba wejsc w konszachty - liczy sie rezultat, a nie metoda. Jesli Janiak kradl (jak Janosik albo Robin Hood) aby osiagnac pozyteczne dla spoleczenstwa rezultaty, to nie widze w jego metodzie nic zlego.
              • melord Re: naukowcy to frajerzy 23.04.15, 00:03
                dicksmith napisał:

> Takie zycie, w dzisiejszym kapitalizmie zeby nie zginac to czasem i z diablem t
                > rzeba wejsc w konszachty - liczy sie rezultat, a nie metoda. Jesli Janiak kradl
                > (jak Janosik albo Robin Hood) aby osiagnac pozyteczne dla spoleczenstwa rezult
                > aty, to nie widze w jego metodzie nic zlego.

czyli...krasc to nie wstyd,wstydem jest dac sie zlapac
    • bywszy1 Re:teraz juz jest+ 23.04.15, 09:10
      latwo zostac kims w sferach naukowych.
      Za niewielka oplate(tlumaczenie na polski za pomoca GOOGLA):
      Dyplomy i certyfikaty na zamówienie - rozwiązanie swojego problemu!

Często dla realizacji pożądanych celów (uzyskać prestiżowy zawód, promocja, rozwój kariery)
      wykwalifikowanych pracowników z wieloletnim doświadczeniem potrzebne tylko dyplom lub zaświadczenie o standardowym wzorem.

Oferujemy Ci rozwiązać problem tak szybko, jak to możliwe - kupić dyplom od nas.

Od 12 lat zajmujemy się zgromadził ogromną bazę wszystkich uniwersytetach, uczelniach i szkołach Rosji,
      co pozwala nam realizować wszelkie zlecenia dokładnie i na czas.

Wszystkie dokumenty, które są sprzedawane przez naszą firmę są identyczne dyplomy państwowe:

Dyplomy są wypełnione tylko w oryginalnych formach GOZNAK zastosować oryginalne pieczątki, czcionki i podpisy.
      Pracować bez zapłaty. , Bezpłatne Kurier przyniesie dokument w Moskwie czy Petersburgu.

W regionach, wysyłać poczty za pobraniem.

Rezerwuj dyplom lub zaświadczenie od nas, a będziesz zadowolony!

Więcej informacji: e-mail: diplomvam11@mail.ru
      • j-k nie jest. 23.04.15, 09:36
        publikacji i wynikow badan nie OPLACA sie podrobic.

za drogie i za trudne.
        • polski_francuz Re: nie jest. 23.04.15, 11:12
          I mozna wpasc jak niedoszly kanclerz Gutenberg...

PF
    • melord Re: do doktorow i profesorow FS 24.04.15, 01:56
      w Australii....
      www.smh.com.au/federal-politics/political-news/creation-of-tony-abbottbacked-lomborg-consensus-centre-has-tarnished-our-reputations-say-academics-20150423-1mry7n.html
      "It appears that $4m has been awarded without undergoing independent peer-review. Peer review is essential as it minimises conflict and bias and is at the very heart of Australian and, indeed international, world class standards for the ethical conduct of research,"
      • mara571 Tony Abbott podoba mi sie coraz bardziej 24.04.15, 19:45
        Ta banda od globalnego oci...nia opanowala juz wszystkie uczelnie w pierwszym swiecie, wszystkie czasopisma naukowe i dostaje gigantyczne pieniadze na szukanie dowodow zjawiska, ktorego nie ma. Jest zmiana klimatu, jaka co tysiac lat w historii Ziemi juz nie raz miala miejsce.
        Jak ten dr Lomborg mogl cos opublikowac w czasopismach z recenzentami, skoro juz od dawna odrzuca sie prace o tezach przeciwko globalnemu oci..niu, aby sie nie narazic sponsorom wydawnictwa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka