Dodaj do ulubionych

jak nas "przyjaciele" rosyjscy okradli?

29.04.15, 10:17
dzieje gigantycznego oszustwa i okradzenia Polski z powojennych odszkodowań przedstawia Polityka nr 17 z 22.04.mordowali,wywozili,gwałcili,grabili i kradli-prawdziwi przyjaciele.
Obserwuj wątek
    • maks-3 Re: jak nas "przyjaciele" rosyjscy okradli? 29.04.15, 11:28
      Możemy ciągle o te odszkodowania występować. Jak sadzisz, dlaczego tego nie robimy?A od nas nikt odszkodowań nie żąda? Sprawa nie jest tak prosta jak się Tobie wydaje.Okres wojny to czas w którym sąsiada wschodniego nie uznawaliśmy jako ,,prawdziwego przyjaciela,, Nawet często przeciwnie, jako wroga nr 2. Więc co się dziwisz? A gwałty, rabunki to na takim obszarze podczas 2 wojny rzecz normalna na każdym froncie.
      • kaszebe12 - Nas okradli ? 29.04.15, 11:37
        -Masz w twoim watku nieco racji , Szlomek...przedtem okradaliscie wy.
      • 99venus Re: jak nas "przyjaciele" rosyjscy okradli? 29.04.15, 12:50
        "Możemy ciągle o te odszkodowania występować."-to napisz jeszcze do kogo i na jakiej podstawie prawnej.
      • j-k troche sie nakradli, ale i dawali. 29.04.15, 16:14
        dali pepesze, SB, kolektywizacje, Palac Kultury i to wszystko w ramach promocji
        - jak to sie dzisiaj ladnie muvi :)
    • kaszebe12 Nie denerwuj sie , Szlomek... 29.04.15, 11:54
      - Przeciez juz wrociliscie na wasze wlosci.
      • bywszy1 Re: Nie denerwuj sie , jasku+ 29.04.15, 12:43

znowu od jakiej Moski w kuper dostales?
    • bywszy1 Re: ot tacy glupi sku...syny!+ 29.04.15, 12:20

Caly Slask Gorny i Dolny wraz ze Szczecinem podarowali.
      Granice na Odrze i Nysie pilnowali.
      Co za pridurki!
      • 99venus Re: ot tacy glupi sku...syny!+ 29.04.15, 12:51
        kto podarował?
        kto i czego pilnował?
        • bywszy1 Re: panie?+ 29.04.15, 12:57

Kto i co?
          Pana w dziecinstwie ojciec musial czesto po glowce pieszczotliwie ...
          Dlatego pan jest niedorozwiniety,czy tylko pan takiego udaje?
          • maks-3 strasznie nas wykorzystywano 29.04.15, 13:16
            Tak nas te ruskie wykorzystywały, a mimo to nie daliśmy się. W końcu plan 3 letni nawet przez zdeklarowanych krytyków, uznawany jest jako ewidentny sukces gospodarczy, jeśli o odbudowę
            kraju idzie. To skąd środki na taki wysiłek ekonomiczny ?Przecież wszystko było w ruinie a to co zostało mniej zniszczone / nie wiadomo dokładnie, co /ruscy wywozili.
            • bywszy1 Re:a co Polacy+ 29.04.15, 13:23

wywozili:
              telewizory,ponczchoszki ze szwem lub bez.,rowery,samochody.
              I nawet Warszawe fabryke!
              O Palacu w centrum Warszawy nawet nie wspomne.
              A co najwazniejsze to TPPR bylo!
              Nie z kazdym Rosjanie chcieli sie przyjaznic.
              • 99venus Re:a co Polacy+ 29.04.15, 14:52
                "Nie z kazdym Rosjanie chcieli sie przyjaznic" - chyba,że z pozytecznymi idiotami.pod tym względem nic się nie zmieniło.
                zamiast pisać rusofilskie pierdoły może lepiej zapoznać się z faktami?
            • przechrztaimason Re: strasznie nas wykorzystywano 29.04.15, 13:25
              Oczywiście w dużej mierze za sukces pierwszych trzech lat odbudowy w dużej części odpowiadał kapitał prywatny, ten sam, którego później z taka ochotą się pozbyto. A plan sześcioletni? I pozostałe? Jedna klęska. W 1960 PKB per capita Hiszpanii i Polski były niemal identyczne. W 1989 hiszpański PKB wynosił 250% polskiego. Dziś 150%. Sukces.
              • maks-3 kapitał prywatny powiadasz? 29.04.15, 15:43
                A skąd ten kapitał pochodził? Zakupiono z niego stal, cement, maszyny budowlane, uruchomiono fabryki, porty, odbudowano system energetyczny,mosty, naprawiono drogi przynajmniej te ważniejsze,uruchomiono system szkolnictwa itp itd. I to wszystko w ciągu 3 lat.Prywatny kapitał uruchomił przemysł przetwórczy i wydobywczy Śląska? i.Sprawdź sobie w roczniku statystycznym ile miejsc pracy wówczas powstało.Kapitał rodzimy to sfinansował? Dobrze wyszliśmy na tej wojnie.
                • przechrztaimason Re: kapitał prywatny powiadasz? 29.04.15, 16:01
                  W dużej części tak. Polecam wizytę w jakiejś bibliotece i trochę lektur. I nigdy nie zastanowiło cię to, dlaczego żaden kolejny plan gospodarczy nie wypalił. I nie przesadzaj ze skalą odbudowy w ramach planu 3 letniego. Naucz też się czytać ówczesne statystyki. A czy wiesz choć ILE domów w Warszawie odbudowali ich właściciele zanim dostali kopa rzyć od władzy ludowej? A przemysł Śląska wpadł w ręce Koniewa prawie nietknięty, nie trzeba było wiele uruchamiać. Nawet w PRL o tym uczyli. Poczytaj trochę o tamtym okresie, tylko nie propagandowe broszurki. Możesz zacząć od Roszkowskiego i Eislera
                  • maks-3 Re: kapitał prywatny powiadasz? 29.04.15, 16:36
                    Trudna jest polemika z osoba marnie edukowana. W bibliotekach spędzam sporo czasu od wielu już lat. Niestety Ciebie tam nie widuję.Rozmawiamy o planie 3 letnim a nie o pózniejszych. Skala odbudowy kraju była w tym czasie imponująca. Nigdy pózniej do lat obecnych takiego przedsięwzięcia w tak krótkim czasie nie udało się zrealizować.

Roszkowski i Eisler to apologeci współczesnego, niechętnego a przez to mało obiektywnego widzenia naszej rzeczywistości powojennej. Proponuję poczytać świadka tamtych lat, szefa CUP prof Bobrowskiego.Albo coś obiektywnego czyli rocznik statystyczny. To są rozważania o ekonomii, o rozwoju gospodarczym a nie bajdurzenia marnych historyków, autorów podręcznika dla szkół średnich. Szanujmy własną inteligencję

Nie wiem ile domów odbudowali ich dawni warszawscy właściciele. Myślę, że nie więcej jak
                    kilka procent i to własnych domów zbliżonych do powierzchni jednorodzinnych. Ale Warszawa to nie tylko domy lecz cała infrastruktura dużego miasta, którą się żaden prywatny właściciel bieda domku nie interesował. Więc przywoływanie zasług tych ludzi w odbudowie miasta jest albo przesadą albo dowodem ignorancji.

Przemysł śląska wymagał odbudowy.Jedne zakłady były wywiezione przez niemców, inne zdewastowane czyli pozbawione maszyn i urządzeń. Odzyskiwały po całych Niemczech te urządzenia specjalne polskie komisje rządowe.Poza tym mowa jest o odbudowie a nie budowie przemysły na Sląsku. Co ma Koniew do tej odbudowy? Lektura Roszkowskiego niestety zamula
                    • przechrztaimason Re: kapitał prywatny powiadasz? 29.04.15, 19:06
                      Nie wiem w jakiej bibliotece bywasz, ale chyba to była biblioteka powiatowa PZPR. Mój drogi, według stanu na 1948 rok właściciele odbudowali około 37% budynków w centrum Warszawy. Pewnie nie wiesz, ale teren na którym wybudowano PKiN był już niemal w całości odbudowany. No a potem te budynki zburzono. Tak jak te, które zdołano odbudować na terenie późniejszej MDM. I bawi wiara w ówczesne statystyki. A Nazwać Roszkowskiego czy Eislera marnym historykiem może tylko ignorant. Są szanowani nawet przez oponentów. A profesor Bobrowski jako świadek tamtych lat nie jest specjalnie wiarygodny,. Firmował wiele jawnie bzdurnych decyzji. Pomijam już fakt, że trudno aby odbudowa z państwowych źródeł miała duży zasięg, skoro budżet bezpieki był pięciokrotnie wyższy niż budżet na odbudowę, i to według preliminarzy budżetowych złożonych w Sejmie. Jaka była prawdziwa skala? Pewnie się już nie dowiemy. I naprawdę skończ z powielaniem mitów o cudach ludowej odbudowy. Kilka przykładów tylko z jednej ulicy. Przedwojenne Państwowe Zakłady Tele-i Radiotechniczne przy Grochowskiej 341. Po wojnie odbudowane w niewielkim stopniu. Fabryka Wstążek Gumowych i Taśm Grochowska 274/2 nigdy nie odbudowano. Ruiny straszyły jeszcze w latach 70'. Fabryka Pomp Grochowska 312/314. Nigdy nie odbudowano. Fabryka Szpotańskiego przy Gocławskiej. Odbudowana wysiłkiem właściciela skonfiskowana przez państwo w 1947 mimo protestów załogi. Państwowe Zakłady Inżynieryjne Terespolska 32/36 . Nigdy nie odbudowano Fabryka Elektrotechniczna braci Borkowskich Grochowska 306/308. Spotkało ja to samo co oddaloną o 400 metrów fabrykę Szpotańskiego. Garbarnia Sz. Lachowicki i Sp. Grochowska 198/204. Nie odbudowano. Odlewnia Jarkowskiego. Zakole. Nie odbudowane. A wymieniłem tylko duże zakłady przemysłowe leżące w odległości kilkuset metrów od siebie. Fakty.
                      • maks-3 Re: kapitał prywatny powiadasz? 29.04.15, 20:56
                        Bzdury zupełne. Wg nawet w necie dostępnych źródeł prywatni właściciele odbudowali ok 300 budynków. Miało to miejsce w latach 1945 -1946. Później nie otrzymywali zgód na odbudowę. Zatem wartość 37% pewnie z publikacji ulubionych historyków pochodzi.Zgód właściciele nie otrzymywali ponieważ uchwalono wywłaszczenie jako warunek konieczny odbudowy zniszczonego miasta. Takie wywłaszczenia to nic nadzwyczajnego nawet w krajach zachodnich. Inna sprawa, jak później wywiązywano się wypłat za wywłaszczenia, ale nie o tym mowa.

Decyzje o tym co wyburzać podejmowano w BOS, którego dokumentacja szczegółowa jest dostępna.Burzono to co nie dało się , także ze względów ekonomicznych, urbanistycznych i innych odbudować. Napisano w ostatnich latach kilka interesujących opracowań w tej sprawie
                        Wniosek z nich jest jeden: odbudowa była największym do dziś , niespotykanym przedsięwzięciem urbanistycznym czego dowodem jest wpisanie Starego Miasta na listę UNESCO

W sprawie Cz. Bobrowskiego. Powtarzasz bzdury jego oponentów z PZPR.Był dla nich niewiarygodny i musiał kraj opuścić

Zadałem pytanie na które nie znalazłeś odpowiedzi o żródła finansowania odbudowy kraju
                        Podpowiem: w 1946 rozpisano pożyczkę odbudowy kraju i wypuszczono obligacje na 4,5 mld zł. To dało ok 12 % wpływów ówczesnego budżetu. Także zwiększono obciążenia fiskalne

Nie wiem jak u was na Grochowie czyli wsi niedługo przed wojną przyłączonej do Warszawy przebiegała odbudowa. Co tam było do odbudowania? Parterowe bieda domy? Do dziś ta część miastu splendoru nie przynosi.Czy fabryka wstążek , garbarnia to duże zakłady przemysłowe, sprawa do dyskusji ale poza poruszanym tu tematem głównym w którym się zapętliłeś i na Grochów wycofałeś

W sprawie prac Roszkowskiego czy Eislera dyskutowałem wielokrotnie na forum historycznym
                        Pozostaje przy swoim zdaniu, do którego mam prawo. Skoro mi tego prawa odmawiasz znaczy wiele.
                        • przechrztaimason Re: kapitał prywatny powiadasz? 30.04.15, 10:43
                          Masz prawo do poglądów, ale nie masz prawa nazywać poglądów wiedzą. Jak wyglądał Grochów przed wojną można piorunem sprawdzić, materiałów jest mnóstwo. Akurat w latach 20' i 30' trwała tam bardzo intensywna urbanizacja, co też bardzo łatwo sprawdzić. Skoro nie chcesz albo nie umiesz, to masz gigantyczny problem. Jeśli się chce mówić cokolwiek na temat odbudowy, to trzeba sprawdzić jak to FAKTYCZNIE przebiegało. Ale skoro żyjesz w błogim przekonaniu, że co w sprawozdaniu napisano to prawda to masz kolejny problem. Ktoś aspirujący do miana choćby pasjonata historii powinien wiedzieć co to weryfikacja źródeł. Tobie to pojęcie jest obce. Zafiksowałeś się na jednej stronie i dezawuujesz wszystko, co nie pasuje do obrazka. A fakt, że po wojnie nie odbudowano pomimo propagandowego dęcia na terenie niewielkiej dzielnicy kilku dużych zakładów przemysłowych, a odbudowane przez właścicieli zakłady skonfiskowano zbywasz pogardą. A że nie zauważyłeś na tej liście Państwowych Zakładów Inżynierii to już świadczy o twojej wiedzy jak najgorzej. Nie umiesz kojarzyć faktów i wyciągać wniosków. Kiedyś też piałem z zachwytu na zasięgiem odbudowy. Ale potem przyszedł czas weryfikacji. Pierwsze, co mi nie zagrało w cudnym obrazku to wypalone oficyny kamienic przy Koszykowej. Można je było wyburzono je dopiero w połowie lat 90'. Jak i na wpół rozwalona kamienicę na placu Trzech Krzyży, która straszyła przez cały PRL, a nie była zabytkiem. Tak zaczęła się moje weryfikowanie papierków z rzeczywistością. Im dłużej to trwało, tym gorzej dla Polski Ludowej to wyglądało. A jak wyglądała sprawa odbudowy i co faktycznie BOS mógł to możesz poczytać w Archiwum Państwowym m. st. Warszawy. Akta są zdigitalizowane. Zobacz co planowano, co odbudowano i jak. Chyba nawet ty słyszałeś o akcji ratowania kamienic na Muranowie grożących zawaleniem? Nie były przedwojenne. I nie wycofałem się na Grochów, tylko dałem ci drobny przykład jak faktycznie wyglądała odbudowa. Kilka faktów. Pogmeraj jak to wyglądało na Woli, Mokotowie. Materiałów mnóstwo. Powodzenia.
                          • maks-3 Re: kapitał prywatny powiadasz? 30.04.15, 12:39
                            - wiedza a poglądy, masz problem z rozróżnianiem tych pojęć. Podpowiem, że wiedza to tez poglądy tylko weryfikowane. Wybaczam, bo to obszary epistemiologii, Tobie raczej obce

- moja wiedza o odbudowie Warszawy pochodzi wyłącznie z literatury na ten temat. Szczególnie niedawnej. Jeśli w Twojej ocenie wiedza to niedostateczna, moge jedynie współczuć

- nie bardzo rozumiem po co przywołujesz tu Grochów? Co ta dzielnica ma wspólnego
                            z odbudową Warszawy z drugiej strony rzeki? Rozumiem, że czujesz się lepiej na własnej dzielnicy. Masz prawo

- skoro już ten nieszczęsny Grochów przywołałeś to wiedz, że rozwiął się dopiero w okresie powojennym. Do 1939 była to dzielnica drewnianych domków, pozbawiona wodociągów i kanalizacji. A tzw przemysł to w większości zakładziki gumek do majtek, świec, mydła, garbarnie, pralnie itp. Zaznaczam: w większości

- intensywna urbanizacja / co to znaczy? / Grochowa to okres powojenny. Jeśli, a powątpiewam, rozumiesz zakres pojęcia ,,urbanizacja,,.Bo jest urbanizacja demograficzna, przestrzenna, kulturowa itp. Gdzie zmiany powojenne do przedwojennych?

- w sprawie kamienicy przy Placu 3 Krzyży, przyznaję nie wiem. Uzupełnię ta wiedzę także o oficynę na Tł omackiem. Jeszcze dziś to zrobię

- tyle kwestii merytorycznych. Z pozostałą częścią wypowiedzi nie polemizuję jako, że argumenty ad personam pod moim adresem zwalniają mnie od udzielania odpowiedzi. To nie magiel, przynajmniej tak traktuję to forum.Nie mogę jedynie zrozumieć celowości argumentów ad personam. Czyżbyś myślał, że skutkują? Przecież opisują nadawcę, jego frustrację, brak argumentów merytorycznych, jego emocje. Po co to? Pozdrawiam i nie zapomnij, że dziś ostatni dzień wysyłania PIT-u. Przypominam z grzeczności choć wiem że zrobi to zaCiebie ZUS
          • 99venus Re: panie?+ 29.04.15, 14:55
            kto nam podarował ziemie zachodnie?
            kto pilnował naszej granicy i po co?
            niedorozwinięci są ci co nie znają faktów lub udają,że ich nie ma ale zabierają głos.
            ale jak wiadomo w Polsce głupota jest bezkarna.
            • przechrztaimason Re: panie?+ 29.04.15, 15:10
              Gdyby była karana, kto by więzień pilnował :D
            • bywszy1 Re: panie?wenusie,Rany Boskie!+ 29.04.15, 15:23

jak wiadmo,glupota nie ma granic.
              Pan tej granicy jeszcze nie osiagnal.
              Zapytaj pan sasiadke,kto komu podarowal Ziemie Uzyskane?
              I zapytaj pan,kto pilnowal panskiej granicy.
              Pytam sie raz jeszcze,czy granice prymitywu,ktorego pan jest uosobieniem,istnieja w przyrodzie?
              • 99venus Re: panie?wenusie,Rany Boskie!+ 29.04.15, 16:10
                ja jej nie osiągnąłem ale ty już dawno ją przekroczyłeś.
                nikt nam tych ziem nie podarował-konferencja poczdamska nam je przyznała uzasadniając to między innymiuytatą ziem na wschodzie i koniecznością osiedlenia przesiedleńców.
                one nam się należały na mocy międzynarodowej umowy.
                polskich granic pilnował WOP.
                granic prymitywu sądząc po twoich wpisach nie ma.podobnie jak nie ma granic nieuctwa.
                podobnie jak granic nie ma rusofilska propaganda.
                • gloubiboulgomm Re: panie?wenusie,Rany Boskie!+ 29.04.15, 16:26
                  Wpisz swoją odpowiedź
                  • gloubiboulgomm Re: panie?wenusie,Rany Boskie!+ 29.04.15, 16:30
                    Lepiej, kiedy sie wpisze odpowiedz przed wyslaniem.
                    Dla venus. Brawo! Nie trzeba dodawac i odejmowac.
                • bywszy1 Re:wenusku+ 29.04.15, 16:50

a kto w Poczdamie dowodzil?
                  I kto Polsce przyznal Ziemie Uzyskane wzamian tych biedniejszych na Wschodzie?
                  I kto faktycznie WOPem dowodzil?
                  Pozatym WOP-to tylkoszczegol.
                  Akto granic naprawde pilnowal?
                  Myslalem,ze pan durnia zgrywal.
                  Pomylilem sie.
                  Pan rzeczywiscie nim jest.
                  • 99venus Re:wenusku+ 29.04.15, 17:02
                    nie wiem kto i czym w Poczdamie dowodził.ziemie zachodnie przyznała nam konferencja poczdamska.
                    nie wiem kto dowodził WOP i nawet mnie to nie interesuje.fakty dowodzą,e granica była pilnowana przed ucikienierami z raju,którzy w przeciwieństwie do ciebie nie docenili przyjaźni braterskiej ZSRR i jego krajowych sprzymierzeńców.ale doceniem twoje uwielbienie dla autorów dobra jakie nam nieustannie od 1945 roku do 1989 przekazywali.
                    twoje opinie,zważywszy na ich kontekst mnie nie interesują.
                    • bywszy1 Re:wenusku,kochany+ 29.04.15, 17:18
                      Nie wie pan kto WOPem pomiatal?
                      A GRANICA PANSTWA pilnowana byla min. przes Adenauerem i jemu podobnych.
                      Dopiero Kohl ja oficjalnie uznal.
                      Zreszta sam pan napisal,ze pan nic nie wie i nic pana nie interesuje.
                      Tylko niech pan pamieta,kto w Pocztdamie Ziemie Uzyskane Polsce podarowal.
                      I niech sie pan nie puszy - w swietle kolaboracji z tymi,na ktorych pan dzisiaj probuje sie wyrzygac.
                      Zreszta rzyganie na swoich dobrodziejow to jest sklonnosc charakteru takich patriotow jak pan.
                      • x2014 Re:wenusku,kochany+ 29.04.15, 17:47
                        ..Tylko niech pan pamieta,kto w Pocztdamie Ziemie Uzyskane Polsce podarowa..

a kto nam zabral wschodnie ziemie?
                      • przechrztaimason Re:wenusku,kochany+ 29.04.15, 18:38

Kohl był kanclerzem w 1970?. o.O A ja głupi myślałem, że Brandt. Z taką znajomością historii powrót do podstawówki zalecany.
                • amunicyjny1 Re: panie?wenusie,Rany Boskie!+ 29.04.15, 21:12
                  -nikt nam tych ziem nie podarował-konferencja poczdamska nam je przyznała uzasadniając to między -innymiuytatą ziem na wschodzie i koniecznością osiedlenia przesiedleńców.

Hym, konferencja poczdamska powiadasz . A kojarzysz takiego pana, co mówiło przekarmieniu polskiej gęsi ?
                  • amunicyjny1 Re: panie?wenusie,Rany Boskie!+ 29.04.15, 21:20
                    Sprawdziłem tak z ciekawości na chybił trafił

Początek wojny spowodował prawie całkowite wstrzymanie produkcji i trudności finansowe zmuszające do zwolnienia części pracowników. Wprawdzie na początku 1940 roku wznowiono produkcję jednak tylko w ograniczonym zakresie. W drugim roku wojny okupant narzucił konieczność uruchomienia produkcji detali sprzętu wojskowego na posiadanych przez fabrykę precyzyjnych tokarkach automatycznych. Dało to pracownikom firmy ważne w owym czasie zaświadczenia chroniące przed prześladowaniami.
                    W połowie 1944 roku, w obliczu szybko przesuwającego się na zachód frontu wschodniego, zarząd unieruchomił fabrykę i za trzymiesięcznym odszkodowaniem zwolnił wszystkich pracowników pozostawiając jedynie sześćdziesięcio osobową grupę do ochrony fabryki. Po Powstaniu Warszawskim Niemcy zdemontowali i wywieźli z zakładu dużą część maszyn, a teren fabryki został zaminowany. Część z grupy pracowników przebywających w zakładzie trafiła do obozu koncentracyjnego w Mauthausen gdzie w większości zginęła, a druga część wywieziona do Wiednia, do pracy w zakładach Elin-Werke.
                    W skutek szybkich działań wyzwoleńczych Niemcy nie zdążyli zniszczyć zabudowań jednak w całości pozbawili fabrykę maszyn.
                    Po wyzwoleniu Warszawy w budynku zarządu przy ul. Grochowskiej nowe władze zlokalizowały Wydział Przemysłu. Fabrykę objęto zarządem państwowym, a w obliczu braku dostaw energii elektrycznej, początkowo uruchomiono najprostszą produkcję palników do lamp naftowych.
                    Do fabryki kolejno powrócili członkowie zarządu: czasowo odcięty linią frontu Ferdynand Borkowski, a także Stanisław Borkowski, Stanisław Matuszewski i wreszcie Jerzy Borkowski, który przetrwał obóz w Mauthausen. Nowe władze powołały Ferdynanda Borkowskiego na stanowisko dyrektora fabryki z ramienia zarządu państwowego.

Wkrótce w obliczu państwowego zarządu w fabryce, w odbudowanym lokalu sklepowym przy Al. Jerozolimskich w Warszawie, dawniejsi akcjonariusze założyli nową firmę handlową ? Składy Elektrotechniczne ? Bracia Borkowscy Sp. z o.o. Ferdynand Borkowski złożył rezygnację z funkcji dyrektora fabryki i podjął czynne działania w nowo utworzonej firmie, która uzyskała koncesję Centrali Handlowej Przemysłu Elektrotechnicznego (CHPE) na prowadzenie składu artykułów elektrotechnicznych. Firma pełniła tą funkcję do czasu utworzenia przez CHPE własnego aparatu handlowego.

Firma Składy Elektrotechniczne ? Bracia Borkowscy Sp. z o.o. została rozwiązana w 1950 roku.
                  • 99venus Re: panie?wenusie,Rany Boskie!+ 29.04.15, 21:22
                    kojarzę.podpisał traktat?
            • zgred-zisko Re: panie?+ 29.04.15, 16:07
              Jak to kto. Wiadomo przecież że Chińczycy do spółki z Papuasami!
              • 99venus Re: panie?+ 29.04.15, 16:10
                nie wiem czy bywszy w to uwierzy.
                • zgred-zisko Re: panie?+ 29.04.15, 16:17
                  Wiara jest sprawą indywidualną.
                  • 99venus Re: panie?+ 29.04.15, 17:04
                    i nie każdemu jest dana.
                • bywszy1 Re: czemu ja mam w cos wierzyc?+ 29.04.15, 16:52

kiedy ja to wiem:
                  Ziemie Uzyskane w wianie dziewiczym otrzymano.
            • el.commendante Re: panie?+ 30.04.15, 12:15
              99venus napisał:

> kto nam podarował ziemie zachodnie?
              > kto pilnował naszej granicy i po co?
              > niedorozwinięci są ci co nie znają faktów lub udają,że ich nie ma ale zabierają
              > głos.
              > ale jak wiadomo w Polsce głupota jest bezkarna.
              Czego jesteś idealnym przykładem.
    • el.commendante Powinieneś się leczyć, chory na nienawiść 29.04.15, 17:29
      rusofobie. Polska już się ociera o faszyzm z tą rusofobią.
      • 99venus Re: Powinieneś się leczyć, chory na nienawiść 29.04.15, 18:05
        to jest watek o ekonomii,finansach i gospodarce.odkąd to pietnowanie złodziejstwa jest rusofobią?
        • przechrztaimason Re: Powinieneś się leczyć, chory na nienawiść 29.04.15, 18:36
          Od zawsze :)
          • 99venus Re: Powinieneś się leczyć, chory na nienawiść 29.04.15, 18:49
            na całe szczęście tylko u niektórych.
        • el.commendante Re: Powinieneś się leczyć, chory na nienawiść 30.04.15, 12:14
          99venus napisał:

> to jest watek o ekonomii,finansach i gospodarce.odkąd to pietnowanie złodziejst
          > wa jest rusofobią?
          Twoje łgarstwa są prymitywną rusofobią.
          • 99venus Re: Powinieneś się leczyć, chory na nienawiść 30.04.15, 15:33
            jakie łgarstwa towarzyszy komendancie?udowodnij.
    • remez2 Re: jak nas "przyjaciele" rosyjscy okradli? 29.04.15, 21:23
      99venus napisał:

> dzieje gigantycznego oszustwa i okradzenia Polski z powojennych odszkodowań prz
      > edstawia Polityka nr 17 z 22.04.mordowali,wywozili,gwałcili,grabili i kradli-pr
      > awdziwi przyjaciele.
      Czyżby istniało drugie, tajne wydanie "Polityki"? W numerze, który podałeś nie znalazłem śladu, że mordowali,wywozili,gwałcili,grabili i kradli-prawdziwi przyjaciele. Jeżeli chciałeś to napisać, Twoja sprawa ale nie fałszuj źródła.
      • 99venus Re: jak nas "przyjaciele" rosyjscy okradli? 30.04.15, 10:53
        otóż należy czytać uważnie.artykuł Polityki dotyczy okradania przez w.Radziecki Polski i zdanie dotyczące tej sprawy konczy sie kropką-"dzieje gigantycznego oszustwa i okradzenia Polski z powojennych odszkodowań przedstawia Polityka nr 17 z 22.04."
        natomiast nastepne zdanie-po kropce jest już moim komentarzem.jeżeli mało czytelnym to przykro mi.zarzut fałszowania żródeł odrzucam.
    • frompiter "Kto kogo rabowal" 30.04.15, 13:55
      Polecam wyniki statystyczny:

forum.gazeta.pl/forum/w,50,122070107,,Kto_kogo_rabowal_.html?s=0
      • 99venus Re: "Kto kogo rabowal" 30.04.15, 15:36
        własnie ta statystyka pokazuje ciężar powojennych rabunków i wyzysku ekonomicznego Polski przez Zw.Radziecki.
        o 30 milionach rubli w złocie,które jesteście winni od traktatu ryskiego nie wspomne.
        kradliście,kradniecie i będziecie kradli bo do roboty się nie nadajecie a do rabowania tak.
        • bywszy1 Re: dlaczego uzywa pan slow gornolotnych+ 01.05.15, 07:56
          na ile wycenia wartosc Ziem Uzyskanych?
          Oraz koszta i znaczenie pilnowania niesuwerennosci oraz pokoju Polski?
          Przeciez grozenie np.Adenauerowi tez cos kosztowalo?
          No a teraz po okresie wylegania oraz meczacych porodach mamy do czynienia z Wolna i Suwerenna Polska,okradana co najwyzej przez samych swoich.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka