Dodaj do ulubionych

Temat "techniczny"

08.06.15, 20:39
Cz ktoś może wyjaśnić, na czym polega tajemnica "plusowania" i "minusowania" postów pod tekstami w gazeta.pl i wyborcza.pl.?
Od czasu do czasu stawiam komuś plus lub minus i niezwykle rzadko zwiększa się lub zmniejsza liczba plusów czy minusów o 1. Przykład sprzed chwili: na gazeta.pl tekst o Obamie na G7, post nadany "przed chwilą", nie ma żadnych ocen. Ponieważ post mi się podoba, stawiam mu +, a tu wyskakuje: oceniano 23, -17, za ok. 3 min: oceniano - 0, za następnych kilka min. odpowiednio: 36, -22.
Obserwuj wątek
    • adamusb Re: Temat "techniczny" 08.06.15, 20:52
      Nie ma w tym żadnej tajemnicy.
      Poza tobą w tym samym czasie czytają to setki osób, co najmniej połowa z nich ma ochotę zminusować, lub zaplusować dany post.
      Wszystko dzieje się w czasie rzeczywistym.
      • lubat Re: Temat "techniczny" 08.06.15, 21:01
        adamusb napisał:

> Nie ma w tym żadnej tajemnicy.
        > Poza tobą w tym samym czasie czytają to setki osób, co najmniej połowa z nich m
        > a ochotę zminusować, lub zaplusować dany post.
        > Wszystko dzieje się w czasie rzeczywistym.

Też tak myślałem, ale dlaczego to dotyczy akurat postu, który ja oceniam, natomiast ocena sąsiednich ani drgnie. Niemożliwe, aby telepatycznie wszyscy się koncentrowali na ten sam post.
    • pimpus18 Re: Temat "techniczny" 08.06.15, 20:53
      Sugerujesz coś?

To jest jak w śnie wariata.

Piano nie wykupiłeś.

Cyganka kiedyś mi obiaśniła, że bez pieniędzy wróżba się nie liczy.
    • ubiquitousghost88 Michnik te numery z kapelusza wyciąga... 08.06.15, 21:09
      Take it easy!
    • malkontent6 Re: Temat "techniczny" 08.06.15, 21:38
      Po pierwsze w tej samej chwili plusować/minusować może kilka osób jeśli ja klikne sekunde po tobie to mój głos będzie ostatni.

Oprócz tego artykuł nie jest na jednym serverze tylko gdzieś w chmurze. Nie wiem jak to robi GW ale być może jest w chmurce kilka kopii tego artykułu, które są replikowane (jak to powiedzieć po polsku?) ale z opóźnieniem.
      • pimpus18 Re: Temat "techniczny" 08.06.15, 22:00
        Byłoby prościej i bez problemów, gdyby ci kretyni explicite podawali ilość plusów i minusów i można jeszcze by było sumę całkowitą.

A tak podają tylko sumę całkowitą i różnicę, co prowadzi do tych niezrozumiałych często liczb.
    • mara571 mozesz zaktualizowac strone przed oddaniem 08.06.15, 22:11
      glosu.
      Co w niczym nie zmienia faktu, ze w wielu wypadkach nawet gleboka noca nie mozna dac np. fakibie, szwedzkiej chince minusa.
      Albo inny trick: gazetowa webbrygada sie spoznila, przez 20 min jest wszystko normalnie i nagle wyskakuje na pierwszej pozycji fakiba z oddana liczba glosow ponad 100, z czego 80 ocen jest pozytywnych.
    • free-sound Przecież to proste jak belka w oku. 08.06.15, 22:40
      Podawana jest suma głosów dodatnich i ujemnych.
      Masz +103 i -107 suma wynosi ile? -4 czyli przy palcu do dołu pojawia się -4
      (12 885) + (-12884) = +1 czyli przy palcu do góry +1
      Jeden problem, nie masz informacji ile osób oddało głosy.
      • pimpus18 Re: Przecież to proste jak belka w oku. 08.06.15, 23:00
        Ale tam podają, ile osób oddało głosy.

Rozumiesz to?
        • free-sound Masz rację, faktycznie jest ile osób oceniło, 08.06.15, 23:08
          ale to nic nie zmienia.
          oceniło łącznie 41 osób
          a suma dodatnich i ujemych wynosi +3
          (22) + (-19) = 3

• pimpus18 Re: Masz rację, faktycznie jest ile osób oceniło, 08.06.15, 23:19
            Niewiadome w tym wszystkim są liczby głosów ujemnych i dodatnich - które mogą tylko rosnąć i nie są one explicite podane i trzeba je sobie ewentualnie samemu policzyć!

Podczas gdy ich różnica może maleć jak i rosnąć.

To właśnie prowadzi do nieporozumieć
      • mara571 to wcale nie jest takie proste 08.06.15, 23:04
        pod artykulem o edukacji malych dzieci wpisal sie lukasz_patrykus, jeden z czlonkow gazetowej webbrygady.
        Sprobuj dac mu minusa, tak dla zabawy.

Link do artykulu:
        wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,18080172,Brytyjski_ekspert__Wczesniejsza_edukacja_niz_w_wieku.html?order=najfajniejsze&v=1&pId=34668315&send-a=1#opinion34668315
        • free-sound Re: to wcale nie jest takie proste 08.06.15, 23:15
          Wiem o co Ci chodzi, ale to też zależy od częstotliwości odświeżania się strony oraz cookes zapisanych na kampie. Raz efekt natychmiastowy a czasem nie i jest wrażenie, że ocena nie trafiła do adresata. Wina niedopracowanego skryptu forum. Trzeba by było trochę w nim podłubać, ale na GW kto to zrobi?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka