Dodaj do ulubionych

Greenpoint się zmienia.

21.06.15, 20:52
Zmiany w polskich dzielnicach amerykańskich miast widać było już wiele lat temu. Zaczęły się po wyborach w 1989 a przyśpieszyły po wejściu Polski do Unii. Emigracja do USA (legalna i na kartę rowerową) przestała się opłacać. Nic więc dziwnego, że z powodu braku dopływu świeżej krwi sklepy nastawione wyłącznie na polską klientelę zaczęły mieć problemy.

Na Greenpoincie polskich sklepów jest coraz mniej a na Florydzie wyrastają jak grzyby po deszczu, bo jak zauważył autor artykułu sporo Polaków przenosi się na emeryturę do tego stanu. Za każdym razem gdy jestem w okolicach Miami lub Tampy dowiaduję się o nowym Polish Deli Moja rodzina w Polsce też nie może się doczekać kiedy my z żoną tam zamieszkamy.

wyborcza.biz/biznes/1,100896,18180177,Polonijne_biznesy_znikaja_z_Brooklynu__na_Greenpoincie.html?biznes=local#BoxBizImg
Obserwuj wątek
    • szwampuch58 Re: Greenpoint się zmienia. 21.06.15, 21:07
      No to powodzenia na Florydzie,szwagra na kajak nie zabieraj tylko:
      www.youtube.com/watch?v=1b0uomM9z0g
      • karbat Re: Greenpoint się zmienia. 21.06.15, 21:13
        ja piernicze na tym zdjeciu to ten slawny Greenpoint
        tam , w takiej okolicy mieszkali Polacy ... w tym syfie ... brrr
        przeciez niejedno wieksze miasto lepiej wyglada .

straszna musiala byc determinacja Polakow, by tam mieszkac ...
        • mara571 masz niemiecki paszport 21.06.15, 21:24
          i jeszcze nie skorzystales z mozliwosci odwiedzenia USA?
        • nie-tak Re: Greenpoint się zmienia. 21.06.15, 21:35
          karbat napisał:

> ja piernicze na tym zdjeciu to ten slawny Greenpoint
          > tam , w takiej okolicy mieszkali Polacy ... w tym syfie ... brrr
          > przeciez niejedno wieksze miasto lepiej wyglada .
          >
          > straszna musiala byc determinacja Polakow, by tam mieszkac ...

jak nie byles jeszcze w Stanach zalacz sobie google street view podaj obojetnie jaka ulce i zobaczysz jak w stanach miasta wagladaja.
    • mara571 niestety nadal emigrujemy/musimy emigrowac 21.06.15, 21:12
      polskie sklepy maja sie calkiem dobrze na wyspach i w Niemczech.
      W soboty widuje tam sporo rodakow i to mlodych.
      Ale na przesiedlenie sie na stare lata na Majorke (jak to robi wielu Niemcow) nie maja szans.
      • karbat Re: niestety nadal emigrujemy/musimy emigrowac 21.06.15, 21:25
        poprawka ;
        ja piernicze na tym zdjeciu to ten slawny Greenpoint
        tam , w takiej okolicy mieszkali Polacy ... w tym syfie ... brrr
        przeciez niejedno wieksze POLSKIE miasto lepiej wyglada .

straszna musiala byc determinacja Polakow, by tam mieszkac ..
        • malkontent6 Re: niestety nadal emigrujemy/musimy emigrowac 22.06.15, 01:01
          karbat napisał:

> straszna musiala byc determinacja Polakow, by tam mieszkac ..

Wbrew rozpowszechnionym opiniom Greenpoint i inne polskie dzielnice nigdy nie były miejscami, w których mieszkała większość Polaków. Mam tu oczywiście na myśli tych, którzy tu są legalnie. Stosunkowo niewielki procent zapuszczał korzenie w tego typu okolicach. Oczywiście sporo Polaków przewinęło się przez Greenpoint ale z reguły traktowali to miejsce jako tymczasowe. Zostawali na dłużej ci, którzy z jakiegoś powodu nie byli w stanie zamieszkać gdzie indziej.
      • pijatyka Re: na Majorke nie maja szans 21.06.15, 21:27

Po co Majorka? Tańsze teraz będą wyspy greckie ;)
        • mara571 byc moze 21.06.15, 22:32
          pijatyka napisała:

>
          > Po co Majorka? Tańsze teraz będą wyspy greckie ;)
          >
          zdecyduje infrastruktura i polaczenia lotnicze.
          Byc moze sytuacja na Bliskim Wschodzie.
          • boavista4 Re: byc moze 21.06.15, 23:06
            mam znajoma lekarke polska , ktora tam ma swoj gabinet, a mieszka w Scarsdale, czyli najbogatszej Westchester. Polacy mieli na Greenpoi9ncie swoje schludne domki, sklepy I kosciol. Dzielnica byla schludna, rodzinna , spokojna I blisko Manhattanu. Polscy lekarzy maja tam swoje przychodnie, a takze sa tez male polskie przedsiebiorstwa. Bliskosc MaNHATTANU I dobry wygklad dzielnicy spowodowal to ze stala siie atrkcyjna dla artystow, a pozniej bogatszych kawalerow, Pojawilo sie wieceej restauracji, barrow, ddyskotek, biznesow tattoo, narkotykow, polswiatka. Ceny wzrosly , a rowniez podalki na nieruchomosci wzrosly do tego stopnia ze jest to za drogie dla przecietnie zarabiajacego Polaka I dlatego Polacy wynosza sie masowo z Greepointu gdziekolwiek, do Ridgewood.. na Floryde, albodo Polski. Green Point staje sie miejscem mlodych, wytatyuowanych hippisow, wystarczajaco bogatych, powstaja wielkie wielopietrowe kondominia, jednym slowem New York stanie sie niedlugo miastem 15 milionow, a moze icej., nie bedzie rodzin, dzieci , szkol. A resztan kraju bedzie na bezrobociu.
            • boavista4 Re: nataki Greenpoint Polakow nie stac 21.06.15, 23:09
              www.pierhouseny.com/residences?cmpid=SGo295
          • pijatyka Zawsze pozostaje... 28.06.15, 15:59

...wyspa Wolin ;)
            • boavista4 Re: co si dzieje na Greenpoincie, Williamsburgu 28.06.15, 17:33
              I Bushwicku.
              popatrzcie sie na to kondominium na granicy Greenpointu I Williamsburga. Napewno jest to najleopszy widok na Manhattan, ale kogo na to stac ?
              vimeo.com/119914716

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka