Dodaj do ulubionych

Felix Dzierzynski najwybitniejszym Polakiem ?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.04, 21:05
W moim prywatnym plebiscycie na 10 najwiekszych Polakow w historii Zelazny
Feliks idzie leb w leb z towarzyszami Prezydentami Boleslawem Bierutem i
Wojciechem Jaruzelskim, ktorzy tez mieli wielkie zaslugi dla naszego kraju.

O minimalnym zwyciestwie Zelaznego Feliksa (na ktorym sie wzoruje) decyduje
jego internacjonalizm (dzialalnosc w ZSRR i pogarda dla wszelkiego
nacjonalizmu) oraz osobisty sentyment mojego dzadziusia ktory dzialal
bezpieczenstwie (szczegolnie na terenie Zachodniej Ukrainy w latach 39-41).

w sklad mojej zlotej pitaki wchodza :

1. Felix Dzierzynski - uzasadnienie powyzej
2. Boleslaw Bierut - odbudowal Polske, zwlaczyl kontrrewolucje
3. Wojciech Jaruzelski - wylacznie za lata 1970 i 1981, potem niestety obnizyl
poziom i oddal socjalistyczna Polske obcej agenturze solidarnosci
4. Wanda Wasilewska - za prace na rzecz Polski i urode i urok osobisty
5. Edward Gierek - za to ze ludziom sie zylo dostatnio, niestety element
anysocjalistyczny wykorzystal jego dobroc

zaraz za wymienionymi - Mieczyslaw Moczar - za zdecydowanie i niezlomnosc w
walce z wrogami Polski i socjalizmu (to taki nasz Felix).

A co wy sadzicie ? Jaka jest wasza piatka najwybitniejszych Polakow ?

Obserwuj wątek
    • Gość: rachelka Re: Felix Dzierzynski najwybitniejszym Polakiem ? IP: *.twcny.rr.com 18.09.04, 21:09
      ty nie masz co robic w sobote,musisz te brednie glupku wymyslac 24/7.idz umys
      swoj kibel albo zjedz kolacje,tylko przestan juz nudzic na tym forum.lepiej bys
      zrobil podajac rysunki mleczki,mozna by sie wspolnie usmiac a nie umierac z nudy:(
      • Gość: Tomson . Re: Felix Dzierzynski najwybitniejszym Polakiem ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.04, 21:13
        Nie denerwuj sie, prosze.

Moze byc 5 najwybitniejszych Polakow pochodzenia zydowskiego (albo arabskiego) -
        zaleznie od tego ktora frakcje popierasz.
    • krystian71 Re: Felix Dzierzynski najwybitniejszym Polakiem ? 18.09.04, 21:14
      dobra robota Tomsonie z kropka,nic dodac,nic ujac,moze bym do tej listy najwiekszych Polakow patriotow dorzucil jaszcze Marchlewskiego,bo az na Podlasie podazyl prawie jak markietanka by proletariackich interesow strzec
      i Wolinska i Swiatle,ale to juz tylko za czysto polskie nazwiska
      • Gość: rachelka Re: Felix Dzierzynski najwybitniejszym Polakiem ? IP: *.twcny.rr.com 18.09.04, 21:19
        krystian71 napisała:

> dobra robota Tomsonie z kropka,nic dodac,nic ujac,moze bym do tej listy najwiek
        > szych Polakow patriotow dorzucil jaszcze Marchlewskiego,bo az na Podlasie podaz
        > yl prawie jak markietanka by proletariackich interesow strzec
        > i Wolinska i Swiatle,ale to juz tylko za czysto polskie nazwiska

problem jest taki,ze to znowu glupia podszywka teraz tomsona.czy kiedys
        niektorzy dorosna,aby wlozyc swoje spodnie a nie pozyczac cudzych.
      • Gość: Tomson . Re: Felix Dzierzynski najwybitniejszym Polakiem ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.04, 21:20
        To szczera, proletariacka prawda - ja tez mam tych towarzyszy w glebokim powazaniu.

Ale, po prostu nie chcialem zeby towarzysze z bezpieczenstwa zdominowali ranking.
        Ktos moglby mi zarzucac ze faworyzuje tradycje rodzinna i forsuje to co
        najblizsze mojemu sercu.

Tak wiec staralem sie zbudowac naprawde obiektywna liste najwybitniejszych
        Polakow lub tych ktorzy sie czuli Polakami - bo nie mozemy stosowac prymitywnych
        rasistowskich kryteriow (jak to robia nasi wrogowie ideologiczni z obozu
        imperialistycznej reakcji).
        • Gość: rachelka Re: Felix Dzierzynski najwybitniejszym Polakiem ? IP: *.twcny.rr.com 18.09.04, 21:23
          ta prawda jest taka szczera jak twoj podrobiony nick,juz ci pisalam idz cos zrob
          a jesli juz to wloz swoje spodnie,chyba cie na to stac.
          • Gość: Tomson . Re: Felix Dzierzynski najwybitniejszym Polakiem ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.04, 21:31
            Tylko krytykujesz zamiast wlaczyc sie w nurt pozytywnej budowy.
            Straszne malkontenctwo i defetyzm przebija z twoich wypowiedzi.

No, ale moze twoj humor poprawi ze w mojej drugiej dziesiatce listy
            najwybitniejszych Polakow jest nazwisko, ktore na pewno poruszy twoje serce.
            Michnik.
            Kpt. Stefan Michnik - niezlomny czekista, moj dziadzius duzo mi o nim opowiadal
            i zawsze stawial za wzor patrioty i internacjonalisty.

Jak widzisz - otwartosc i tolerancja dla mniejszosci narodowych byla zawsze
            podstawa ruchu komunistycznego a szczegolnie w Polsce. Zadnego rasizmu i
            szowinizmu tu sie nie uswiadczy.

A teraz moze ty podrzucisz swoje typy ?

• krystian71 Re: Felix Dzierzynski najwybitniejszym Polakiem ? 18.09.04, 21:32
            to jakis pozytywny neoplus Rachelko,Tomson ad absurdum,przynajmniej ja tak go rozumiem, i jeszcze z kropka
        • krystian71 Re: Felix Dzierzynski najwybitniejszym Polakiem ? 18.09.04, 21:30
          bezpieczenstwo,jak sama nazwa wskazuje,to wartosc ze wszystkich najwyzsza,dlatego za Dzierzynskim optuje a Gierka z Jaruzelem na boczny tor odstawiam zanim historia ich przydatnosci nie zweryfikuje
          Brus-Wolinska i Swiatlo,Rozanski ,Romkowski i Fejgin
          To moi faworyci.Patrioci o czysto polskim, jak ich nazwiska, rodowodzie
          • Gość: Tomson . Re: Felix Dzierzynski najwybitniejszym Polakiem ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.04, 21:37
            Ja tez klaruje rachelce ze prawdziwy internacjonalizm i tolerancja w naszym
            ruchu panuje. Brawo za przypomnienie tych wybitnych towarzyszy.

Ale Generala i Edwarda Gierka bym nie skreslal.

General Jaruzelski przynajmniej dwa razy uratowal swiatowy pokoj przed agresja
            rewanzystowskich niemiec.
            Raz w 68 roku kiedy niemcy Sudeccy robili przewrot w Czechoslowacji a General
            poprowadzil nasze sily na odsiecz. Za bitwe z niemieckim korpusem pancernym pod
            Hradec Kralove powinnien otrzymac Virtuti Militari co najmniej.
            A drugi raz w 70 kiedy agenci bundezwery wysadzili desant w Gdansku i Gdyni -
            tylko interwencja Generala uchronila te ziemie przez krzyzackim jarzmem.

A Edward Gierek - ja moge powiedziec ze my wszycy z niego.
            No, ale rzeczywiscie - nie wspieral bezpieczenstwa jak nalezy i spiski
            kontrrewolucji rozlaly sie na caly kraj.
            Mimo wszystko ja go zatrzymuje w mojej pierwszej piatce.
            • krystian71 Re: Felix Dzierzynski najwybitniejszym Polakiem ? 18.09.04, 21:47
              Tomson,kregoslupa i pryncypialnosci ci brak,ty wiesz co by z twoimi faworytami Gierkiem i Jaruzelem zelazny Feliks zrobil,pod stienku i raztrielac za brak internacjonalistycznej czujnosci.A moze ty nie Tomson prawdziwy,tym Gierkiem siem zdradziles.On sie nawet z glupim Ropciem nie uporal,juz nie mowie z KORem ,co sie pod sutanna watykanska chowal
              • Gość: rachelka Re: Felix Dzierzynski najwybitniejszym Polakiem ? IP: *.twcny.rr.com 18.09.04, 21:50
                no wlasnie krystian on taki tomson jak ja rachelka,jedyna roznica,ze ja nie
                zmieniam nicka a on ma rozdwojenie jazni i co piec minut nadaje jako kto inny.
                oryginal zawsze wart wiecej od podroby. milego weekendu wszystkim zycze,gdzyz
                czas przyszedl grzeszne cialo meczyc.
                • Gość: Tomson . Re: Felix Dzierzynski najwybitniejszym Polakiem ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.04, 21:57
                  No, Krystian - ja wiem ze Felix by ich wszystkich jako kontre rozstrzelal - no
                  moze prawie wszystkich

A tu niestety dialektyka sie wdarla - bo i sytuacja miedzynarodowa sie zmienila.

Co do Gierka - to masz racje, ale ja go za gospodarke cenie glownie - Polska
                  byla 10 potega na swiecie.
                  A co do Generala - no to go towarzysze radzieccy zawiedli (ciezko mi to mowic
                  ale to niestety prawda - chyba jakis szpieg CIA tam sie ulokowal).
                  Przeciez on tyle razy prosil zeby przyslali Armie Czerwona na pomoc, ze nie
                  dajemy juz sobie rady z kontrrewolucja - a oni nic, mowili ze Afganistan i tak
                  dalej a dywizji nawet jednej nie przyslali.
                  No to zwaz w jakich trudnych warunkach General musial pracowac - sama Polska
                  przeciwko calemu obozowi imperialistow. Dlatego ja go nie moge skreslic -
                  wytrzymal cale 8 lat przeciwko takiemu naporowi - tak jak w Leningradzie
                  glodowalismy a nie poddawalismy sie. No ale, na koniec juz nie szlo wytrzymac.
                  • krystian71 Re: Felix Dzierzynski najwybitniejszym Polakiem ? 18.09.04, 22:07
                    no dobra ,zal mnie sie zrobilo i sie odpier... od generala
    • Gość: Alfred Jestes jednym z najlepszych zartownisiow na forum IP: *.detroit-19rh15rt.mi.dial-access.att.net 18.09.04, 21:36
      szczegolnie jak z niezachwiana powaga bronisz tych, ktorych idea dawno juz
      przegrala. Jesli jednak masz takie hobby nie przeszkadzaj sobie. Zadziwia
      jedynie, jak jest duzo chetnych na dyskusje z Toba.
      • Gość: Tomson . Re: Jestes jednym z najlepszych zartownisiow na f IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.04, 21:39
        > szczegolnie jak z niezachwiana powaga bronisz tych, ktorych idea dawno juz
        > przegrala.

To wlasnie powiedzial Kierenski do Lenina w przedzien szturmu na palac Zimowy.
        A co bylo dalej wszyscy wiemy.
        • Gość: rachelka Re: Jestes jednym z najlepszych zartownisiow na f IP: *.twcny.rr.com 18.09.04, 21:41
          tomson nazwij sie krwawy felek,to chociaz jakis blysk humoru i inteligencji
          zaswita, a tak to ciagle ten poziom slupska.
          • Gość: Tomson . Re: Jestes jednym z najlepszych zartownisiow na f IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.04, 21:49
            A czemu ja mam zmieniac nazwisko ?
            W naszej rodzinie nikt nie zmienial bo nie ma powodu - tylko dziadzius kiedy
            dzialal w konspiracji w panskiej Polsce przed 39 r - mial partyjny pseudonim
            zeby go dwojkarze nie mogli namierzyc.

Nie wiem czemu masz taka obsesje co do nazwisk - co prawda bylo wielu towarzyszy
            ktorzy zmienili nazwiska zeby brzmialy bardziej polsko.

Moze o to ci chodzi - polski Felek zamiast angielskiego Tomsona ?

Ale my wlasnie nosimy to miano na czesc amerykanskiego towarzysza ktory
            organizowal partyjna robote na trudnym terenie USA i zostal potem skazany na
            smierc w sfingowanym procesie.

A Tomson bez kropki to moj brat, tak jak Slupsk to odwiecznie piastowskie miasto
            - to dlaczego mam sie tego wstydzic ?
            Ja nie ukrywam skad pochodze i dokad ide.

• Gość: xyz Re: Jestes jednym z najlepszych zartownisiow na f IP: *.Moscow.dial.rol.ru 18.09.04, 21:57
            Rachelko,chyba potrafilabys zrewanzowac sie wspomnieniem naprzyklad Jagody czy Radeka, no, narescie Trockiego, skoro zazdroszczysz Dzerzynskiemu wielbicieli?!
        • Gość: Alfred Tomson - moj czlowiek do Saturday Night Live. Czy IP: *.detroit-19rh15rt.mi.dial-access.att.net 18.09.04, 21:54
          znasz angielski dobrze. Tak sie dziwnie sklada, ze moglbym Ci pomoc. Co do
          drugiego syna Uljanowow, to slyszalem kiedys dobry zart od znajomego z
          Polski. " Nauka radziecka moze wszystko. Odkryto wlasnie na cmentarzu w
          Uljanowsku trumne z koscmi Lenina jak zmarl kiedy mial cztery lata ". Tomson,
          jak to zrozumiesz to kariera w USA. ( Tylko dla Ciebie - Uljanowsk to Symbirsk
          obecnie).
          • Gość: xyz Re: Tomson - moj czlowiek do Saturday Night Live. IP: *.Moscow.dial.rol.ru 18.09.04, 22:00
            Wyprzedzasz wydarzenia. Uljanowsk dzisiaj to wciaz Uljanowsk.
            • Gość: Alfred Mieszkasz w Moskwie a nie wiesz. Jest Symbirsk IP: *.detroit-19rh16rt-20rh15rt.mi.dial-access.att.net 18.09.04, 22:25
              Uljanowsk nazywal sie w latach 1924-1991.
              • Gość: xyz Jak mi nie wierzysz, sprawdz IP: *.Moscow.dial.rol.ru 18.09.04, 22:28
                • Gość: Alfred sprawdzilem jest Symbirsk. Moze uzywaja IP: *.detroit-19rh15rt.mi.dial-access.att.net 19.09.04, 01:19
                  przejsciowo dwoch nazw jak Astana i Aqmol przez pewien czas. Na mapie Federacji
                  Rosyjskiek wydanej przez National Geographic jest Symbirsk. igorowi wysle e-
                  mail. jest w pracy w poniedzialek. On jest specjalista od Rosji i Francji w
                  INP.
          • Gość: Tomson . Re: Tomson - moj czlowiek do Saturday Night Live. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.04, 22:03
            A czy ty czlowieku zastanowiles sie co mi proponujesz ?

No to jest lapowka po prostu - chcesz mnie kupic za garsc srebrnikow dolarowych.
            A co by powiedzial na to moj dziadek, albo moj Tata ktory przemytnikow
            dolarowych wylapywal na Wybrzezu.

Ja tutaj mam robote do wykonania a nie zabawiac imperialistow jak jakas malpa
            czy co.

A ty bys lepiej zajal sie uswiadamianiem amerykanskiego proletariatu w walce o
            jego sluszne prawa a nie opowiadal jakies niesmieszne dowcipy o wodzu Rewolucji.
    • wqrwiony2 To nie Tomson - rozmawiajcie z uczciwym komuchem, 18.09.04, 22:04
      a nie - parszywym podróbą - Tomson jest głupcem, ale nie ścierwem - chcecie z
      nim polemizować, piszcie na adres słupski. Nie promujcie sqrwysyna, który pod
      niego się podkłada...
      • Gość: Tomson . Re: To nie Tomson - rozmawiajcie z uczciwym komuc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.04, 22:12
        A ty co kolego ?

Myslisz ze bedziesz decydowal kto jest uczciwym komunista a kto nieuczciwym ?

Kto dal ci do tego prawo ? Moze twoj agent prowadzacy z CIA - bo stamtad
        bierzesz swoj zold, nieprawdaz ?

Przyjedz do nas, do Slupska a ciezka robotnicza reka pokaze ci kto jest uczciwym
        komunista.

Z proletariackim pozdrowieniem
        Tomson .
        • wqrwiony2 Ja, sprzedawczyku, zarabiam 4000 PLN miesięcznie 18.09.04, 23:47
          ze swoich kwalifikacji - co będzie potem, twoja "prabliema", ale możesz mi
          skoczyć, bo na A-4 przez dwa dni miałem rekord szybkości.
      • Gość: xyz Re: To nie Tomson - rozmawiajcie z uczciwym komuc IP: *.Moscow.dial.rol.ru 18.09.04, 22:18
        Co ci, Sqrwiony, za roznica? Mi sie podobaja obydwa.
        • wqrwiony2 Mam was w dupie, rusaje... 18.09.04, 23:43
          • Gość: xyz Re: Mam was w dupie, rusaje... IP: *.Moscow.dial.rol.ru 18.09.04, 23:50
            PIlnie potrzebujesz proktologa.
            • Gość: Gerard wqrwiony musi miec d...e jak dziura w wychodku. IP: *.detroit-19rh16rt-20rh15rt.mi.dial-access.att.net 19.09.04, 05:21
              Wszystkim juz mowil, ze ma ich w d..e. Faktycznie musi sie leczyc na kiche.
    • a.adas Tomsonie Z Kropką 18.09.04, 22:09
      Zapomnialiscie o pewnym polskim (choc się, rzeczywiście, mocno wstydzącym sie
      swego pochodzenia) bojowniku o lepsze jutro, działajacym zresztą w koszmarnych
      czasach zwyciestwa reakcji na szczególnie ciężkim terenie operacyjnym. Chodzi
      oczywiscie o Tomsona Bez Kropki, skrywającego się w ciemnym borze przy
      białoruskiej granicy, często takze widzianego w pobliżu kubańskiej ambasady w
      Phenianie.
      Ja wiem, ze prawdziwy bojownik nie ma rodziny, ale naprawdę, towarzyszu, za
      duzo skromności. W dobrych czasach (po rychłym dniu zwyciestwa) odlejemy pomnik
      Bezgłowego Tomsona Bez Kropki z Myszką w Ręku, a jego mianem ochrzcimy ulice i
      kościoły.
      • Gość: Tomson . Re: Tomsonie Z Kropką IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.04, 22:16
        Rozumiem, ze zarty sobie ze mnie robisz.

Ja jeszcze nic dla sprawy rewolucji nie zrobilem a na pewno nawet nie jedna
        tysiaczna tego co ci wymienieni wczesniej towarzysze.
        To gdzie mi do nich.

Tu nie czas myslec o ulicach (chociaz moj dziadzius powinien miec jedna za to
        jak kontre wydusil w 30-41 latach na Zachodniej Ukrainie) - tu trzeba dzialac.

W Polsce jest 20 mln ludzi nie pracuje a 10 mln jest chronicznie glodnych i
        niedozywionych , jest 5 mln bezdomnych.
        I o tym trzeba myslec, tam partyjna robote robic - i przygotowywac nowa
        rewolucje. I ja to robie.
        • a.adas Ależ towatrzyszu, pisze: 18.09.04, 22:23
          Tomsona Bez Kropki
          • Gość: Tomson . Re: Ależ towatrzyszu, pisze: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.04, 22:28
            Najmocniej przepraszam kolego.

Tak to jest kiedy caly dzien trzeba sie odganiac od sfory psow gonczych z
            imperialistrycznego dworu i odszczekiwac sie im z clych sil.

Tak, zgadzam sie z wami - moj brat Tomson bez kropki ze Slupska - mysle ze
            powoli zaczyna zaslugiwac na uznanie na szerszej plaszczyznie niz tylko wirtualna.

Ale, wciaz mu brakuje takiej mocnej akcji - jaka mial na przyklad Janek Krasicki
            : sprzatniecie prowokatora i agenta gestapo Molojca.
            Gdyby Tomson bez kropki dokonal takiego smialego Czynu - ja bylbym pierwszy zeby
            go uhonorowac ulica.
            Na przyklad w Warszawie mozna by przemianowac ulice tego podburzacza Popieluszki.
      • Gość: Alfred adas. Przyznaj, ze be Tomsona byloby smutnie jak IP: *.detroit-19rh16rt-20rh15rt.mi.dial-access.att.net 18.09.04, 22:29
        w Kutnie. Ach Rosiewicz. Mam jego plyty (jeszcze plyty). Szczegolnie jedna z
        Zydem na okladce - ubaw. Niektorzy oskarzali go o antysemityzm, a on poprostu
        wygrzebal swoista nostalgie za przeszloscia, ktora bezpowrotnie zniknela.
        • Gość: PP Re: adas. Przyznaj, ze be Tomsona byloby smutnie IP: 207.7.197.* 18.09.04, 22:43
          Do w/w piatki mam jednego wiecej

6/ papa jasiek watykanski.Slusarz.Dorobil wytrych, ktorym otworzyl drzwi,
          przez ktore wykradziono wszystko, co mialo w Polsce jakas wartosc.
          • Gość: Tomson . Re: adas. Przyznaj, ze be Tomsona byloby smutnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.04, 23:09
            > 6/ papa jasiek watykanski
            Tego nie znam.

Ale jezeli to prawda co piszesz dalej - to nie ma zadnych powodow zeby byl na
            liscie najwybitniejszych Polakow razem z najlepszymi towarzyszami z ruchu
            komunistycznego.

Musisz sie bardziej postarac zeby zmienic moj uklad wartosci.
            Po prostu do tych wielkich Polakow nikt sie nie rowna.
            • Gość: xyz Dzierzynski mial kumpli IP: *.Moscow.dial.rol.ru 18.09.04, 23:25
              Wolodarskiego, Mezynskiego, Podwojskiego,Bacz-Brujewicza. Wiec cala piatka jest juz zaangazowana! Na Polakow z prowincji miejsca zabraklo.
              • Gość: Tomson . Re: Dzierzynski mial kumpli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.04, 23:35
                No to sa juz wewnetrzne sprawy Zwiazku Radzieckiego.

Oczywiscie ze Felix nie mogl obsadzic wszystkich stanowisk Polakami, choc bylo
                wielu zdolnych Czekistow wsrod nich (jak moj dziadek na ten przyklad) - bo to by
                bylo faworyzowanie nacjonalizmu i swojej nacji.

A od tego Felix byl jak najdalej.
                • Gość: Janusz Tylko prawda buduje godne stosunki między narodami IP: *.cogeco.net 19.09.04, 13:12
                  Ciekawa wypowiedz dotarla do mego Forum, autorem tego woisu jest p.Bohdan
                  Poręba:
                  "Piszę te słowa w roku 60 rocznicy ludobójstwa polskiej ludności na Ukrainie.
                  Czasu hańby władz w Polsce i walki o zachowanie godności przez działalność
                  Kresowego Ruchu Patriotycznego w nie odstępowaniu od prawdy historii. Czas ten
                  spędziłem w Polsce biorąc udział w walce, o tę prawdę ,ale też połowę tego
                  tragicznego jubileuszu spędziłem na Ukrainie. Moje wyjazdy na Ukrainę zaczęły
                  się w 1998 od zaproszenia mnie do uczestnictwa w Tygodniu Kultury polskiej,
                  odbywającym się co roku w Równem Jego organizatorem jest niezmordowana
                  Przewodnicząca Związku Polaków Rówieńszczyzny, Pani Janina Dołgich. O talentach
                  organizacyjnych i dyplomatycznych tej wnuczki zesłańca, świadczy fakt, iż za
                  pierwszym moim pobytem, to polskie święto odbywało się w Domu Kultury, następne
                  w teatrze miejskim, a ostatnio było otwierane na głównym placu miasta w
                  obecności władz. Polski Tydzień, w czasie jego trwania, jest centralną imprezą,
                  która silnie zaznacza się w życiu, obecnie ponad trzystutysięcznego miasta.
                  Przyjeżdżają tu zespoły artystyczne z całej Ukrainy a także z Polski. W dwóch
                  kinach miasta odbywają się kilka razy dziennie przeglądy filmów polskich, wraz
                  z dyskusjami. Za pierwszym razem przywiozłem „Hubala”, „Polonię Restituta”
                  i „Siwą Legendę”. Póżniej: „Katastrofę w Gibraltarze”, „Nad Niemnem
                  i „Chłopów”. Tematyka tych filmów kierowała oczywiście dyskusje na tory
                  historyczno-patriotyczne. To sprawiało wyprostowanie się pleców tutejszych
                  Polaków. Nigdy nie zapomnę, lekarza - pediatry, który przychodził na wszystkie
                  przeglądy. Kiedy napotkał mój zdziwiony wzrok, wyciągnął pożółkły papier i
                  pokazał świadectwo szkolne jego matki, która była Polką i wiele mu opowiadała o
                  tej nieznanej mu krainie, więc on przychodzi na moje filmy, uczyć się rozumieć
                  nieżyjącą matkę. Zdławił mnie za gardło. W takich chwilach człowiek czuje, ze
                  nie zmarnował życia. Publiczność ukraińska okazała się chłonna na treści
                  historyczne i polski patriotyzm dziejów. Bardziej niż część naszej młodzieży,
                  nie umiejącej oprzeć się wynaradawianiu, przez rugowanie narodowej klasyki z
                  lektur i likwidację lekcji historii, co już ma miejsce w technikach. Sprawia to
                  młodość „samostijnej Ukrainy” i zapotrzebowanie na treści patriotyczne. Myślę,
                  że ten naród, gorzej żyjący od nas, ma więcej szans na zachowanie tożsamości,
                  przez silny związek z tradycją i odporność na pokusy zachodu. Ale wiedza
                  historyczna jest tu niemal śladowa. Byli od początku w sowieckim sojuzie. A
                  przecież Goebbels powiedział, ze eksterminację narodu należy zaczynać od
                  odebrania poczucia świadomości historycznej ciągłości. Ta uwaga jest ważna dla
                  głównego tematu tego artykułu: współczesnej percepcji tematyki związanej z OUN-
                  UPA, w ukraińskim społeczeństwie. Od razu powiem, że wiedza o tym jest zerowa.
                  Czuwa nad tym propaganda Ukraińskiego Ruchu Nacjonalistycznego, wspierana przez
                  ośrodki w USA i Kanadzie. Podaje ona obraz OUN –UPA jako walczących z
                  komunizmem. Zamilcza zbrodniczą ideologię, współpracę z Hitlerem, mordy na
                  Polakach a jeśli o nich wspomina to na zasadzie wspólnie przelewanej krwi w
                  równej walce. Od razu powiem, że Ruch jest marginesem politycznym, z którym
                  jednak, dla celów wyborczych, liczą się silne ugrupowania.

Jestem wilnianinem.W mojej pamięci zostało wiele wspomnień o dzikim szowiniżmie
                  litewskim, na usługach raz Niemców, raz bolszewików. Jako pięcioletnie dziecko,
                  zostałem tak uderzony przez przechodzącego policjanta ,że dwa tygodnie trwała w
                  szpitalu walka o mój słuch. A w mieszkaniu, z którego nas ,jako oficerską
                  rodzinę wysiedlono, zamieszkał szaulis-uczestnik rozstrzeliwań Polaków i Żydów
                  w Ponarach. Pamiętam odór jaki bił od niego i smród bimbru. Był stale pijany i
                  zabił się spadając z roweru na bruk mojego Bernardyńskiego Zaułka. Jeszcze nie
                  dawno nie wiele wiedziałem o OUN-UPA. Pamiętałem, ze Polska przez niemal trzy
                  lata toczyła z nią walki, gdy cały świat cieszył się pokojem. Znałem świetny
                  film Petelskiego „Ogniomistrz Kaleń”, zakazany dzisiaj przez „nieistniejącą”
                  cenzurę. To w Równem usłyszałem przy cichych rozmowach rodaków, o wyrżnięciu i
                  spaleniu przez UPA 645 Polaków z górniczej osady w Janowej Dolinie. I o
                  niedopuszczeniu kilka lat temu przez pogrobowców UPA ,do poświęcenia w
                  obecności biskupa i kombatantów z Polski. granitowego krzyża, postawionego na
                  cześć tych ofiar. W różnych środowiskach prowokowałem w mieście rozmowy na ten
                  temat. Nie spotkałem się z solidaryzowaniem się z upowcami. Traktowano ich
                  raczej jako nawiedzony margines.
                  A tymczasem w Polsce nasilała się haniebna akcja ustępstw rządzących Polską,
                  wobec trzech sępów, które już uznały Polskę za padlinę: szowinizmu i
                  rewizjonizmu żydowskiego, ukraińskiego i niemieckiego. Zawiązaliśmy dorażnie
                  działający Ruch Obrony Godności Narodu, który wraz z Kresowym Ruchem
                  Patriotycznym i Stowarzyszeniem Patriotycznym Wola-Bemowo zorganizował pikiety
                  i rozdawał ulotki, pod kościołem w którym biskupi przepraszali za Jedwabne.
                  Przypomnieliśmy, że heca w Jedwabnem wywołana brukowcem Tomasza Grossa, opartym
                  o jeden ubecki donos, miała miejsce 10 lipca , a więc podczas apogeum wołyńkiej
                  zbrodni. Nikt oficjalnie nawet nie zająknął się na temat kilkuset polskich wsi,
                  które tej nocy zostały wyrżnięte i spalone. Zorganizowaliśmy również mszę św.
                  u wielkiego patrioty, kapelana ks.proboszcza Tadeusza Uszyńskiego na Chłodnej,
                  za „Polaków pomordowanych przez złych sąsiadów”. Odczytałem wtedy
                  tekst „Przeprosin Poległych”, za nasze zaniechania w ratowaniu Polski. Byłem
                  już członkiem Kresowego Ruchu Patriotycznego i jego władz a także komitetu
                  obchodów 60 rocznicy upowskiego ludobójstwa, z którego ktoś mnie jednak
                  wyrzucił, podobnie jak dwukrotnie nie dopuszczono mnie do udziału w
                  uroczystościach. Nawet nie pozwolono mi odczytać modlitwy, której byłem
                  współautorem. Ten ktoś nie może mi wybaczyć, iż podjąłem walkę z KOR-em już
                  wtedy, kiedy obowiązywało powszechne bałwochwalstwo, wobec tych trockistów, już
                  planujących likwidację państwa polskiego. Trudno, stąd to sprawozdanie z mojej
                  samotnej działalności w obronie polskiej historii i kultury. W Równem zrodziła
                  się koncepcja mojej reżyserii w tutejszym teatrze. Z obejrzanych dotąd
                  spektakli wiedziałem o wysokim poziomie jego aktorów. Zresztą jak wszędzie na
                  wschodzie, co jest zasługą realistycznej szkoły aktorstwa Konstantego
                  Stanisławskiego, wykształconej na poetyckim realiżmie Czechowa. Zaproponowałem
                  sztukę Jarosława Iwaszkiewicza „Lato w Nohant”. Wybrałem ją z premedytacją,
                  więdząc, że w tej sztuce o miłości Szopena do George Sand bije serce Polski,
                  jak w każdej nucie wielkiego Fryderyka. Chciałem, by tutejszym Polakom
                  wyprostowały się plecy. Pracowałem z ogromną radością. W Polsce powtarza się
                  okres mojego bezrobocia z lat 1963-69. Wtedy za film o żołnierzach gen.Maczka,
                  który wraz z 75 innymi bohaterami II wojny, miał od 46 roku odebrane polskie
                  obywatelstwo - teraz za przewidzenie obecnego losu Polski. Gdy przyjechałem do
                  Równego, rzucił mi się w oczy, niedawno postawiony z brązu i marmuru, pomnik
                  Klima Sawura Kliczkiwśiego, który wydał rozkaz rzezi Polaków. Obfotografowałem
                  go z wszystkich stron. Moje zdjęcie zostało zamieszczone w 9 nr. niniejszego
                  Biuletynu i zdobi okładkę dzieła Wiktora Poliszczuka „Ludobójstwo nagrodzone”.
                  Autor stał się moim przyjacielem od czasu wspólnego rozbicia przez nas, prezesa
                  Jana Niewińskiego, red Zbigniewa Lipinskiego i kilku innych osób, sabatu pana
                  Żupańskiego, który miał zwieńczyć pięcioletnie konferencje „naukowców”polskich
                  i ukraińskich, dążących do postawienia formacji Polskich Sił Zbrojnych i
                  alianta antyhitlerowskiej koa
            • Gość: PP Re: adas. Przyznaj, ze be Tomsona byloby smutnie IP: 207.7.192.* 19.09.04, 00:59
              Papa jasiek-wielki mistrz lozy masonskiej Watykanu. Inicjator polskiego ruchu
              1980, ktory zotal przechwycony przez nuncjusza papy jaska - leszka wielkiego,
              glupawego.To doprowadzilo Polske do stanu,w jakim znajduje sie obecnie.
    • ukos Krwawy Felek - młot na czerwonych 18.09.04, 23:23
      Żadnemu Polakowi nie udało się zlikwidować tylu komunistów co Krwawemu Felkowi.
      Jednakowoż koszty tej operacji były zbyt wielkie. Nie można nawet mieć pewności
      czy liczba zgładzonych przez niego Polaków nie przewyższa aby liczby
      skasowanych czerwonych. Bardziej chyba jednak opłacało się działać innymi,
      skuteczniejszymi metodami, które pozwoliły załatwić całe sowieckie imperium
      niewolnicze, a nie tylko jego niektórych (choćby i tysiące) funkcjonariuszy.
      Tak więc Lech Wałęsa zdecydowanie przewyższa Krwawego Felka.
      • Gość: Tomson . Re: Krwawy Felek - młot na czerwonych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.04, 23:32
        Co do likwidacji - to Felix i owszem likwidowal ale zdrajcow sprawy komunizmu.
        Nie kazdy kto sie mieni byc komunista nim jest naprawde.

Ale Felix Edmundowicz takich bezblednie umial wyluskac i zgladzic.
        Za to mu chwala i powazanie ze strony internacjonalistycznego ruchu
        komunistycznego.

A Lech Walesa - no nie rozsmieszaj mnie.
        Nie przecze ze moze chcial i cos dobrze zrobic dla robotnikow, ale zamiast
        podburzac i macic i oslabiac przeciez mogl dzialac w branzowych zwiazkach
        zawodowych i umacniac socjalizm. Wiecej dobrego by tam zrobil niz w tej calej
        solidarnosci.
        I robotnicy by nie zlorzeczyli na niego.

Naprawde, to pionek jest w porownaniu z prawdziwymi figurami - a zauwaz jak byl
        prezydentem jak daleko mu bylo do dostojenstwa i powagi Boleslawa Bieruta.

Przemysl to sobie jeszcze.
        • ukos Dostojny niewolnik?! 19.09.04, 01:19
          Gość portalu: Tomson . napisał(a):

> prezydentem jak daleko mu bylo do dostojenstwa i powagi Boleslawa Bieruta.

Bierut dostojny to mógłby być dla ruskiego raba (dla młodszych: po rosyjsku -
          niewolnika), który jedyne zadowolenie, jakie może znaleźć w życiu, czerpie z
          faktu, że jego kremlowski właściciel może komuś obcemu przyp...lić prawie tak
          samo mocno jak swojemu rabowi. Gdy ze.rało się sowieckie imperium niewolnicze,
          to pozostawiło ruskiego raba z przypadkowo uzyskaną a znienawidzoną i, jak
          marzy ruski rab, całą nadzieję pokładając w swoim carze, krótkotrwałą
          wolnością. Póki ruski rab, np. Tomson, musi jeszcze kombinować jakby się pozbyć
          swojej wolności, to nie dostrzega, że Bierut to też tylko taki sam rab, a skoro
          tego nie dostrzega, to może mu się on nawet wydawać dostojny. Otrzeźwiej,
          Tomson, twój prawdziwy właściciel jest tylko na Kremlu.
          • Gość: PP Re: Dostojny niewolnik?! IP: 207.7.194.* 19.09.04, 02:04
            Tow. Bolek mial cos wspolnego z dzisiejszym ulfovitzem.Oslizly,
            oleisty...ulizane wloski...moze nawet lizal grzebien,jak ulfovitz...
            • Gość: Gerard. PP. czy sadzisz, ze mozna o niczym rozmawiac? IP: *.detroit-19rh16rt-20rh15rt.mi.dial-access.att.net 19.09.04, 02:36
              • Gość: PP Re: PP. czy sadzisz, ze mozna o niczym rozmawiac? IP: 207.7.200.* 19.09.04, 04:43
                geraldo, nawet nie probuj. Rozmowa o niczym, albo romowa z kims w totalnum
                milczeniu, to wyzsza szkola jazdy.

Co wiecej, czy ja cie zapraszalem do odpowiedzi?

Haslo dnia-Support troops!!!, conie?
      • Gość: xyz Re: Krwawy Felek - młot na czerwonych IP: *.Moscow.dial.rol.ru 18.09.04, 23:48
        Zdecyduij sie, nareszcie, w ktora strone masz ten twoj UKOS.Kogo chcesz zabic najwecej? Bo ten Dzierzynski to byl raczej od zabijania Rosjan, kolej na komunistow przyszla pozniej.So przypuszczenia, ze to on wlasnie byl jednam z pierwszych.
    • fredzio54 Re: Felix Dzierzynski najwybitniejszym Polakiem ? 19.09.04, 06:54
      Byli dobre katolci polskie patrioci i nie zinosci jak Ben Gurion Szamir Begin

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka