Dodaj do ulubionych

Wizyta Dudy w Chinach

28.11.15, 09:42
Kilka ciekawostek które rzuciły mi się w oczy.
1. Bierze ze sobą sporo biznesmenów do rozmów z chińskimi partnerami. Czymś takim swego czasu bulwersował się Geremek, gorszył się tym że Niemcy tak robią.
2. Chińczycy o ile dobrze doczytałem w ostatniej chwili podnoszą rangę wizyty Dudy, nadają jej pełną oprawę, czego chyba wcześniej nie planowali. Podejrzewam ze wynika to z pkt 1, ktoś chce poważnie rozmawiać z nimi (nawet jeśli to małe państwo) to oddają tym samym.
3. Na czerskiej chyba szlag trafia co niektórych i na wszelki wypadek siedzą cicho, pewnie modlą się o to by maliniakowi gdzieś podwinęła się noga.
Obserwuj wątek
    • czizus Re: Wizyta Dudy w Chinach 28.11.15, 11:05
      Ważna, potrzebna, udana. Wielkie brawa.
      • karbat Re: Wizyta Dudy w Chinach 28.11.15, 11:32
        Wizyta Dudy w Chinach....propsze bez bicia piany .
        liczby,- na jaka kwote , na ile miliardow dolarow podpisal on umowy gospodarcze z Chinami .

Wizyta Duda w Chinach to harcerstwo .
        Chinczyk ma kupic zaklady w Polsce , to i tak jr kupi, bez Dudy .
        Chinczyk ma wyslac swoj towar do Polski to i tak wysle .
        niewykluczony tez masowy export z Chin truskawek i jablek ;)

ciekawe jak teraz Duda jego pieski beda pluc na Rosje ...,
        wkladac kij w szprychy polityki rosyjskiej , ... tym samym
        musial by posrednio pluc na Chinczyka , podzielajacego polityke Rosji ...
        w calej rozciaglosci .
        • krzysiozboj Re: Wizyta Dudy w Chinach 28.11.15, 11:50
          I takiego podejście nie rozumiem (albo na swój sposób rozumiem), facet zbiera spore grono przedsiębiorców na wzór choćby tego co Niemcy robią od lat, jedzie do sporego kraju i próbuje coś robić. Bez robienia na złość Rosji, UE czy USA, chce coś ugrać w partnerskich umowach biznesowych między polskimi i chińskimi firmami. No i kogoś szlag trafia widzę bo zaczyna wyjeżdżać od harcerstwa.

A mnie się to właśnie cholernie podoba, wielcy niech sobie robią co chcą o ile do mnie czy do moich przyjaciół się nie dobierają, ja mam zadbać by u mnie w garnku było pełno. I tu Cię zadziwię, w Syrii z sympatią patrzę na to co robi Rosja bo za sk...na robi tam akurat USA. Ale generalnie oba mocarstwa uważam za bandziorów i mam je gdzieś, wolałbym trzymać jak najdalej od siebie.
          • uu1 Re: Wizyta Dudy w Chinach 28.11.15, 13:21
            > Ale generalnie oba mocarstwa uważam za bandziorów i mam je gdzieś, wolałbym trzymać jak najdalej od siebie.
            Pozwól, że się przyłączę.
            ---------------------
      • szwampuch58 Re: Wizyta Dudy w Chinach 28.11.15, 11:32
        To teraz mowa o chinskim "badziewiu" zostanie zakazana wsrod bystrzakow?
        • karbat Re: Wizyta Dudy w Chinach 28.11.15, 12:15
          krzysiozboj napisał:

> I takiego podejście nie rozumiem (albo na swój sposób rozumiem), facet zbiera s
          > pore grono przedsiębiorców na wzór choćby tego co Niemcy robią od lat, jedzie d
          > o sporego kraju i próbuje coś robić.

Merkel z przedstawicielami firm, przemyslowcami byla w Chinach dwa razy .
          raz podpisala umowy gospodarcze na ca 6 mld Euro
          za drugim razem podpisala umowy gopodarcze z Chinami bodajze na
          ca 14miliardow Euro .

wiec mowmy o faktach , konkretach . bez bicia piany ..
          na ile podpisal ten Duda umowy gospodarcze z Chinami .
          po co bral ze soba polskich przemyslowcow
          zrobili sobie fajna wycieczke do ... Chin ... . skoro podatnik za to placi ...

co Duda mowil o dyktaturze w Chinach ,
          prawach czlowieka w Chinach ... . jakies fakty .

jego specjalnosc z Michnikami to ... mowienie wylacznie
          o dyskraminacji , prawach czlowieka w Rosji. hehehe.

doopki beda zawsze doopami . tzn gembuja jedno , robia co innego .
          • szwampuch58 Re: Wizyta Dudy w Chinach 28.11.15, 12:26
            "Rozmowy dwustrone na najwyzszym szczeblu odbyto w szczerej i przyjacielskiej atmosferze"
            Jakos brzmi ta mowa-trawa znajomo,hehehe,ale to dobrze sklerozy widocznie nie mam
          • krzysiozboj Re: Wizyta Dudy w Chinach 28.11.15, 12:28
            Albo masz jakieś kompleksy, albo chcesz je wciskać innym.
            • karbat Re: Wizyta Dudy w Chinach 28.11.15, 12:49
              szwampuch58 napisał:

> "Rozmowy dwustrone na najwyzszym szczeblu odbyto w szczerej i przyjacielskiej
              > atmosferze"
              > Jakos brzmi ta mowa-trawa znajomo,hehehe,ale to dobrze sklerozy widocznie nie
              > mam

;) .

o tym mowie . co ja na to poradze ,
              ze krzysiozboj tego nie rozumie ... .

no efekty tej wizyty iscie zayebiste . bicie piany . Duda dziala .
              harcerstwo . podalnik zaplaci . w czym, problem .

tej wizyty Duda w Chinach , NIKT nie odnotowal ,
              nie wzial jej na powaznie , poza umyslowymi moherami .
              • krzysiozboj Re: Wizyta Dudy w Chinach 28.11.15, 13:00
                Mi sporo do myślenia daje podniesienie jej rangi przez samych Chińczyków, widać jakieś powody dostrzegli.

A z osobnikami którym świat się spolaryzował i ograniczył do dwóch barw (mniejsza o to czy będzie to po płaszczyźnie USA vs Rosja, moher vs jakiś oświecony etc) dyskusja średnio ma sens, oni już wszystko maja poukładane i jak katarynki będą waliły jedyne prawdy. Każdy myślący inaczej będzie idiotą z jakimś epitetem (popapraniec, pisior, moher, czekista, webbrygadzista, bystrzak, etc), mi starczy takiej wymiany zdań z Tobą tutaj.

ps
                Za długo prowadzę własną firmę by wiedzieć że podpisywanie kontraktów, szczególnie tych większych, to zazwyczaj długie przygotowania wcześniej. W idiotyczne pyskówki "na ile mld Duda podpisał umowy" nie mam zamiaru się bawić. A kontrakty zaczyna się często od niezobowiązujących rozmów nie polityków a właśnie ludzi prowadzących firmy, od szukania pomysłów na win-win.
                • karbat Re: Wizyta Dudy w Chinach 28.11.15, 13:16
                  krzysiozboj napisał:

> Mi sporo do myślenia daje podniesienie jej rangi przez samych Chińczyków, widać
                  > jakieś powody dostrzegli.

widzisz krzysio , jeza strzeze sie pod wlos .
                  chinczyk doskonale wie , ze dla Polski , Polakow istotne znaczenie
                  maja pozory , gesty .
                  przykrywajace maloznaczaca, marginalna dla Chin , sprawe merytoryczna .

> A z osobnikami którym świat się spolaryzował i ograniczył do dwóch barw (mniejs
                  > za o to czy będzie to po płaszczyźnie USA vs Rosja, moher vs jakiś oświecony et
                  > c) dyskusja średnio ma sens, oni już wszystko maja poukładane i jak katarynki b
                  > ędą waliły jedyne prawdy. Każdy myślący inaczej będzie idiotą z jakimś epitetem
                  > (popapraniec, pisior, moher, czekista, webbrygadzista, bystrzak, etc), mi star
                  > czy takiej wymiany zdań z Tobą tutaj.

krzysio nie pien sie prosze .

podaj w koncu ... ZA ile , na ile Polska podpisala tych umow gospodarczych z Chinami .
                  nie podajesz ... to poco Duda tam pojechal ,. ogladnac sobie chinski mur ...
                  bez sensu .

po drugie , co takiego Polska ma do zaoferowania , czego chinczycy sami nie maja ...
                  dawaj ta oferte polskiego przemyslu dla Chin . poza drobiazgami pie...mi ,
                  przyslowiowymi japkami i swiniami . natychmiast .

nie wykluczam , ze po tej wizycie Dudy w chinach
                  export Chin ... Do Polski istotnie ... wzrosnie . ;) . , a nie odwtotnie .

> Za długo prowadzę własną firmę by wiedzieć że podpisywanie kontraktów, szczegól
                  > nie tych większych, to zazwyczaj długie przygotowania wcześniej.

mylisz pojecia . - tam pojechal polski Prezydent ! ...
                  jesli jedzie prezydent kraju do Chin , to po to by z czyms wrocic .
                  a nie tylko po to by, robic dobre wrazenie .

np . Merkel pojechala do Chin umowy podpisywac ,
                  wszystko na miliardy Euro, to bylo przygotowane wczesniej .

inaczej , podatnik by sie pytal . po hooj tam pojechala
                  chinski mur moze sobie ogladnac na urlopie .

• mara571 Re: Wizyta Dudy w Chinach 28.11.15, 13:24
      to byly sumie trzy wizyty.
      1. polsko-chinskie forum gospodarcze
      2. szczyt 16+1 czyli projekt Jeden Pas i Jeden Szlak, inna nazwa Nowy Jedwabny Szlak (Chiny sa gotowe do zainwestowania miliardow dolarow w jego budowe, my skutecznie unicestwilismy nasze firmy budowlane przy okazji budowy autostrad)
      3. oficjalna wizyta i rozmowa z prezydentem Chin Xi Jinpingiem.

O czym dokladnie rozmawiano dowiemy sie zapewne pozniej. Podpisano porozumienie bankowe BGK z najwiekszym bankiem swiata ICBC.
      Wyjasnienia czego to porozumienie dotyczy mozna znalezc w materialach Polskiego Radia, ktore w przeciwienstwie do publicznej telewizji powaznie potraktowalo swoja misje.

www.polskieradio.pl/42/273/Artykul/1549416,Prezes-BGK-Chinczycy-deklaruja-dlugi-okres-finansowania-inwestycji-infrastrukturalnych
      A. Duda udzielil tez dlugiego wywiadu CCTV.

I na koniec odpowiedz przesmiewcom u gory:
      Zarowno dziennikarze jak i przedsiebiorcy podrozuja z premierami i prezydentami na koszt swoich firm. Polskie wladze nie dysponuja w chwili obecnej samolotem, ktorym mozna doleciec do Chin. Taki samolot sie wynajmuje, wiec te koszty trzeba zminimalizowac.

PS Smutna prawda jest, ze w chwili obecnej mozemy Chnczykom jedyne zaproponowac polska zywnosc. Export Chin do Polski wynosi obecnie 20 mld $, polski do Chin 2 mld.
      • krzysiozboj Re: Wizyta Dudy w Chinach 28.11.15, 13:45
        Nawet i ta żywność jest dyskusyjna bo i tą z Chin niekiedy ściągamy, choćby głupi czosnek. Ale niech to będzie co chce byle było nasze, byleśmy w tym mieli coś więcej niż grunt pod montowniami.

Mi trochę doskwiera złe nasze podejście jako narodu do biznesu. Raz z komuny wynieśliśmy, że co obce to lepsze (Słowacy mają podobnie, być może inni też ale tych akurat znam), dwa Balcerowiczom i jemu podobnym dajemy sobie wciskać kit jakoby kapitał nie miał narodowości. A trzy jak Polak wyjedzie za granicę i myśli o handlu to kierunek zazwyczaj jeden, tam kupić a w Polsce sprzedać, Chińczyk kombinuje odwrotnie w obcym kraju, kombinuje co od siebie ściągać w obcy kraj.
        • karbat Re: Wizyta Dudy w Chinach 28.11.15, 14:03
          krzysiozboj napisał:

> Mi trochę doskwiera złe nasze podejście jako narodu do biznesu.

? . mylisz sie krzysiu i to potwornie .

kazdy rozsadny w Polsce wie , ze polski export to ew . kierunek
          Bialorus , Rosja i kraje trzeciego swiata .

w innych krajach polski przemysl , export ,
          nie ma doslownie NIC znaczacego do zaoferowania .

tzw . polski export , to w ponad 60 -ciu procentach, export firm zachodnich w Polsce
          obcego kapitalu ulokowanego w Polsce . - produkujacych na terenie Polski

i o tym exporcie Polska Nawet w najmniejszym stopniu nie Decyduje !
          i nie bedzie decydowac ! . nie ma na niego najmniejszego wplywu .

to sa realia . bez bicia piany , bez zadymania sie . mowmy o Faktach .

resztki ... tzw polski export, polskie firmy powinny sprzedawac nawet w Afryce , co leci
          i jak leci , by sobie mogly za to kupic jakas linie , instalacje przemyslowa na zachodzie .

w Azji , w wiekszosci krajow na swiecie, Polska raczej nie jest niczego co jest w stanie sprzedac , - poza drobiazgami i zywnoscia . i to sie nie zmieni . tak , ze prosze ... mowmy
          o faktach. bez megalomani , bez falszywego zadymania sie .

• pijatyka Duda kontynuuje to, co zaczął... 28.11.15, 14:23

...Komorowski - ten też jeździł do Chin, i też zabierał biznesmenów. I bardzo dobrze.

A samolot należało akurat na ten lot - nawet drogo - wyczarterować; Azja to nie Skandynawia, tam takie egalitarne gesty nie są dobrze odbierane.
    • blueelvic2 Podniesienie rangi tej wizyty, ... 28.11.15, 15:17
      to jeszcze nie wszystko i o niczym nie przesadza. Dobrze, ze probuje.

Wiecej miejsca w prasie chinskiej zajelo podpisanie umowy z Wegrami i Serbia o budowie lini kolejowej pomiedzy stolicami tych panstw.
      • krzysiozboj Re: Podniesienie rangi tej wizyty, ... 28.11.15, 15:40
        blueelvic2 napisał(a):
        ... Dobrze, ze probuje.
        ...

Dokładnie to miałem na myśli, chwała mu za to ze coś zaczyna kombinować, co z tego wyjdzie zobaczymy za jakiś czas.

Podoba mi sie jeszcze jedna deklaracja, nie od samego Dudy ale z jego otoczenia, ta o zaprzestaniu z wyskakiwaniem z szabelką przed szereg. To ułatwiłoby nie tylko rozmowy z Chinami (mocno wrażliwymi w kwestii Tybetu czy praw człowieka) ale też i współpracę gospodarczą z Rosją. Paradoksalnie mogłoby też poprawić stosunki z zachodem (i południem) który postrzega nas jak pieniacza, niekiedy wręcz niebezpiecznego.
        • blueelvic2 Za pozwoleniem jedna drobna uwaga ... 28.11.15, 18:55
          Kazdy "biznes", a szczegolnie chinski", kocha stabolnosc i przejrzystosc systemu finansowego panstwa, z ktorym zamierza sie zwiazac. Interes interesem, ale ...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka