Dodaj do ulubionych

Zmarł Eldar Riazanow

29.11.15, 23:43
Wybitny reżyser,legenda radzieckiego i rosyjskiego kina.W Polsce był znany z takich filmów,jak "Szczęśliwego Nowego Roku",z Barbarą Brylską w głównej roli; "Niebiosa obiecane" i inne.
Niech spoczywa w spokoju.
Obserwuj wątek
    • eva15 Re: Zmarł Eldar Riazanow 29.11.15, 23:56
      banderom.nie napisał(a):

> Wybitny reżyser,legenda radzieckiego i rosyjskiego kina.W Polsce był znany z ta
      > kich filmów,jak "Szczęśliwego Nowego Roku",z Barbarą Brylską w głównej roli; "N
      > iebiosa obiecane" i inne.
      > Niech spoczywa w spokoju.

"Szczęśliwego Nowego Roku" z Barbarą Brylską w głównej roli oglądałam dwa razy w wersji oryginalnej i mogłabym pewnie z ochotą obejrzeć po raz trzeci. Przeuroczy, zabawny i jednocześnie mądry film - z jednej strony lekki, typowo rozrywkowy, a z drugiej strony głębszy w swym przekazie. Prawdziwa perełka kinematografii.

Drugiego filmu ("Niebiosa obiecane") nie znam, mogę tylko zakładać, że też był dobry.

Niech mu ziemia lekką będzie.
      • eva15 Mam pytanie, Igorze 30.11.15, 00:09
        Czy to rzeczywiście tak w czasach ZSRR było, że klucze do mieszkania pasowały do mieszkań w blokach w różnych miastach i można się było pomylić?
        • banderom.nie Re: Mam pytanie, Igorze 30.11.15, 00:48
          eva15 napisała:

> Czy to rzeczywiście tak w czasach ZSRR było, że klucze do mieszkania pasowały d
          > o mieszkań w blokach w różnych miastach i można się było pomylić?

Teoretycznie to moglu się zdarzyć,ponieważ zamki w drzwiach byli typowe,a kombinacje w kluczach mieli ograniczenia,to, powiedzmy, co stutysięczny zamek miał swojego brata bliźniaka.
          Kiedy my mieszkali w Jakucji,to u nas zamiast zamka w drzwiach był haczyk,na który drzwi zamykali się.Złodziejów nie było,ale czasami wiał mocniejszy wiatr,na ta okoliczność haczyk i był potrzebny.
          • johnny-kalesony Re: Mam pytanie, Igorze 30.11.15, 01:00
            Zapewne haczyk przy drzwiach spełniał również istotne funkcje grzewcze, o ile właściwie odczytuję intencje tego opisu.

Pozdrawiam
            Keep Rockin'
            • banderom.nie Re: Mam pytanie, Igorze 30.11.15, 01:07
              johnny-kalesony napisał:

> Zapewne haczyk przy drzwiach spełniał również istotne funkcje grzewcze, o ile w
              > łaściwie odczytuję intencje tego opisu.

Mógłbyś powstrzymać się ze swoimi mądrościami? Miej szacunek do zmarłego,przecież nikt nie zmuszał ciebie zaglądać do tego wątku.
    • szwampuch58 Re: Zmarł Eldar Riazanow 29.11.15, 23:59
      Osobiscie byl mi nie znany
      www.filmweb.pl/person/Eldar+Riazanow-84165
    • jk2007 zmarł Eldar Riazanow (Szusterman) 01.12.15, 07:30
      Эльдaр Рязaнoв рoдилcя 18 нoября 1927 гoдa в гoрoде Сaмaре (где жили рoдители мaтери) в cемье рaбoтникoв coветcкoгo тoргпредcтвa в Тегерaне Алекcaндрa Семёнoвичa Рязaнoвa и Сoфьи Михaйлoвны Шycтермaн (1902—1969)
    • jk2007 Eldar Riazanow o Rosji 01.12.15, 15:07
      www.youtube.com/watch?v=VSN2O2Begy4

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka