Dodaj do ulubionych

Czy sie stoi czy sie lezy

25.12.15, 11:09
Boze Narodzenie jest pieknym dniem w ktorym chcialoby sie troche pomarzyc o rownosci i o tym, ze sie pieniedze dostaje bez pracy. Tak pewnie kombinowali redatorzy mego ulubionego czasopisma z Hamburga

Jako to bez pracy zapytacie sie? Ano, kazdy dorosly dostaje pewna sume pieniedzy. Ta suma moze byc wg. Szwajcarow 2500 SFr a wg. Finow 800,- € i dostanie kazdy bezwarunkowo. Tzn. bez pracy ale i bez jakis dodatkow socjalnych (za dzieci n.p.). Rencisci i dzieci troche mniej.

Spiegel przeprowadzil rachunki pokazujace, ze model szwajcarski wymagalby okolo 40 % niemieckiego PNB (w orginale Wirtschaftleistung to dla Savuszkinowcow by siem nie czepiali) a model finski ponizej 20%. Z drugiej strony wydatki socjalne Niemiec leza obecnie gdzies miedzy tymi z obu modeli. Czyli ma to pewien sens.

Dlaczego? Ano, by rozdzielac socjalne pomoce potrzebna jest armia urzednikow, ktora bedzie mozna solidnie zredukowac, gdy zapanuje komunistyczna rownosc.

Czy gospodarka stanie jak sie dostanie forse za nic? Ano nie stanie, bo ludzie sie w pracy spelniaja i tylko mniejszosc pozostanie w domu krecac mlynka palcami. Potwierdzaja to statystyki zwyciezcow Totolotka, ktorzy nie przestaja pracowac mimo, ze mogliby.

Ciekaw jestem czy siem wam podoba ta idea komunistycznej rownosci?

PF
Obserwuj wątek
    • dicksmith "gospodarka stanie jak sie dostanie forse za nic" 25.12.15, 11:37
      Wręcz przeciwnie. W 2008 roku, gdy walił się Lehman Brothers, a wraz z nim gospodarki światowe, premier Australii Kevin Rudd rozdawał pieniądze za darmo. Każdy obywatel zarabiający poniżej $100k rocznie otrzymał na swoje konto bankowe przelew w postaci 1000$. Niektóre samotne matki z dziećmi dostały nawet około 4000$. Gospodarka australijska jako jedyna zanotowała wzrost ekonomiczny zamiast spadku.
      • polski_francuz Re: "gospodarka stanie jak sie dostanie forse za 25.12.15, 11:44
        Znaczy siem jestes za tym. Tylko, czemu mnie te australijskie cholerie nie chca siem dolozyc do przyszlej renty za przepracowany czas w Down Under? Moze napisz cos do The Age allo The Australian?

PF
        • kaszebe12 Znowu piles , pefcia ? 25.12.15, 12:01
          - Jak nie otwarte klamstwa i bzdury , to inepsje poziomu siedmiolatka...- Co ma Boze Narodzenie wspolnego z socjalem ? - Sugerujesz , ze "rownosc komunistyczna" polega na niepracowaniu i zycia z datkow ? --A ty chociaz wiesz cos o "komunistycznej ideii rownosci" , cos wiesz o komunizmie , poza tym , czym tobie prano puszke mozgowa w TPPR ?
          • bywszy2 Re: pociotku wermachtowa+ 25.12.15, 13:07
            znowu wulgaryzmy?
          • nie-tak Re: Znowu piles , pefcia ? 25.12.15, 13:32
            kaszebe12 napisał:

> - Jak nie otwarte klamstwa i bzdury , to inepsje poziomu siedmiolatka...- Co ma
            > Boze Narodzenie wspolnego z socjalem ? - Sugerujesz , ze "rownosc komunistyczn
            > a" polega na niepracowaniu i zycia z datkow ? --A ty chociaz wiesz cos o "komun
            > istycznej ideii rownosci" , cos wiesz o komunizmie , poza tym , czym tobie pran
            > o puszke mozgowa w TPPR ?

Kaszebe15 może nie pił ale Blue Moon w Boże Narodzenie (rzadkość powtarza się co 38 lat) poprzewracał w głowie.

............................................................
            lese / czytaj: Zwei Mustereuropäer, die Europa nicht braucht
            www.nachdenkseiten.de/?p=28670
            www.zlv.lu/spip/spip.php?article15666
        • deutor Re: "gospodarka stanie jak sie dostanie forse za 26.12.15, 00:00
          polski_francuz napisał:

> Tylko, czemu mnie te australijskie cholerie nie chca
          > siem dolozyc do przyszlej renty za przepracowany czas w Down Under?
          > PF

kiedys juz Tobie to wyjasnialem
          W Australii system emerytalny dotyczy wylacznie ludzi posiadajacych malo lub nic**,lata pracy nie maja zadnego znaczenia.(wyjatkiem sa parlamentarzysci)
          Konczac obecnie 65 lat (wkrotce 67) emeryture dostaje kazdy obywatel Australii ,nawet ten ktory nie przepracowal jednego dnia w swoim zyciu(sa tacy) i zaliczaja sie do w/w grupy**

To "malo" nie jest wcale tam malo...dom/mieszkanie nie jest wliczane do oceny stanu posiadania(nawet jak kosztuje pare milionow $ ??),gotowki "singiel" moze posiadac cos ponad 200 tys,malzenstwo ok 350 tys.

Wszyscy inni tzn.zarabiajacy dobrze czy b.dobrze, zapewniaja sobie emerytury sami,zbierajac przez lata pracy pieniadze na roznych funduszach emerytalnych.
          Pracodawca musi odprowadzic 9% ekstra od twoich zarobkow na wskazany przez ciebie fundusz,sam mozesz (powinienes) rowniez dokladac z wlasnej kieszeni.
          To bedzie twoja przyszla emerytura,ktorej wysokosc zalezec bedzie od tego jak te pieniadze zainwestujesz (real estate,akcje itp.)

to tak w skrocie
          reumujac...niestety p-f nie masz na co liczyc jesli chodzi o AU,jedynie bogata POlska wyplaci Tobie emeryture nawet za dwa lata pracy jesli mieszkasz na stale poza jej granicami.(rowniez o tym pisalem)
          • polski_francuz Re: "gospodarka stanie jak sie dostanie forse za 26.12.15, 11:45
            Alez ja wplacalem przez caly okres czasu cos tam na fundusz emerytalny. Tyle, ze musialbym mieszkac w Down Under by cos z tego dostac. Polska mi sie niestety nie przylozy do przyszlej renty. Na szczescie Niemcy uznali kilka lat czasu nauki w Polsce i tak dociagneli mnie do 5 lat, czyli minimalnego okresu pracy wystarczajacego do emerytury.

I jak tu nie byc germanofilem?

PF
            • dicksmith Re: "gospodarka stanie jak sie dostanie forse za 26.12.15, 19:55
              Osiągnąłeś chyba 60-tkę więc jeśli wpłacałeś na fundusz emerytalny, to możesz już wyciągnąć wszystko spowrotem. Wypełniasz kwestionariusz tego funduszu na który wpłacałeś składki, dołączasz kopię dokumentu tożsamości (podpisaną przez JoP), podajesz numer konta bankowego I po kilku dniach masz przelew na to konto całej sumy. Najlepiej zadzwoń do nich, to ci wszystko wyjaśnią.
              • polski_francuz Re: "gospodarka stanie jak sie dostanie forse za 26.12.15, 20:10
                To bylo tzw TESS (Tertiary Education Superannuation Scheme). Nie wiem czy to fundusz emerytalny i czy jeszcze istnieja. Ale rzeczywiscie moge ich poszukac albo poprosic przyjaciela z AU by to zrobil dla mnie.

PF
                • dicksmith Re: "gospodarka stanie jak sie dostanie forse za 26.12.15, 23:51
                  to może być teraz ten www.unisuper.com.au/
    • pijatyka To ani (pełna) równość, ani komunistyczna 25.12.15, 12:10

Eksperyment wydaje się ciekawy; ale rzecz na pewno nie do mechanicznej implementacji w każdym społeczeństwie w tej samej formie (wymaga dokładnych wyliczeń, badań socjologicznych etc.). Jednak warto pokombinować ;)
      • polski_francuz Re: To ani (pełna) równość, ani komunistyczna 25.12.15, 12:26
        No coz Poljakom mojej generacji od razu sie nasuwa "czy siem stoi czy siem lezy, 2 000 siem nalezy". Ale faktycznie inna jest droga od biednego kraju do kumunizmu (droga Polski mojej mlodosci) a inna droga bogatego kraju do komunizmu.

I ta druga droga wydaje sie byc bardziej sensowna w rzeczy samej.

PF
    • de_oakville Re: Czy sie stoi czy sie lezy 25.12.15, 14:18
      polski_francuz napisał:

> Ciekaw jestem czy siem wam podoba ta idea komunistycznej rownosci?

"Komunistyczna", znaczy dla mnie mniej wiecej tyle co "radziecka" (bez wymienienia tu np. Korei Polnocnej). W komunistycznym ustroju radzieckim, atrakcyjne byly tylko hasla. Rzeczywistosc byla ponura i smutna niczym deszczowa jesien w Koluszkach. W spoleczenstwach, w ktorych nagminnie kwitnie cwaniactwo i kumoterstwo, w zadnym ustroju nie bedzie rownosci.
      Co innego socjalizm, a wlasciwie narodowy socjalizm we wczesnych hitlerowskich Niemczech. Ten, zanim wywolal okrutna wojne i spowodowal nienawisc do siebie calego swiata, mial ogromne sukcesy we wlasnym kraju. Tanie wczasy i podroze dla robotnikow - do Wloch, Portugali i fjordow Norwegii. Organizacja "Kraft durch Freude" ("sila przez radosc") zrzeszajaca zarowno robotnikow jak i pracodawcow. Statki wycieczkowe z jednym tylko typem kajuty ("bezklasowe" - do takich nalezal rowniez "Wilhelm Gustloff"), ktory przed wojna sluzyl jako luksusowy statek turystyczny dla niemieckiego "proletariatu".
      Gdyby Adolf nie oszalal i nie wywolal strasznej wojny, ciekawe czy tamten ustroj by rowniez dlugo przetrwal? No, ale to bylo spoleczenstwo, gdzie cwaniactwo nie jest uwazane za cnote i oznake madrosci. Wrecz przeciwnie.
      Ustroj radziecki byl tylko blada kopia tamtego, bardzo niedoskonala. Mial pewne sukcesy i ambicje. Miedzy innymi stworzenie z Moskwy "wzorowego miasta socjalistycznego" bez slumsow - wzorca dla reszty swiata. Z doskonale dzialajaca komunikacja miejska itd.
      Czy im sie to udalo? Moze nie calkowicie, ale w duzym stopniu tak. Podobnie jak carowi udalo sie kiedys zrobic z Petersburga "drugi Paryz". Jednak reszta kraju pozostawala w stanie ogromnego zacofania i zapasci.
      W czasach studenckich kupowalem nieraz radziecki "Sputnik", glownie po niemiecku, zeby miec z tego rowniez jakas wymierna korzysc (poza zapoznaniem sie z duchem ich propagandy). Pamietam tytul jednego z artykulow "Für 5 Kopeken durch die ganze Stadt", o bardzo tanich biletach w moskiewskim metrze, w porownaniu z innymi miastami na swiecie. Zawsze zyczylem im wielkich sukcesow, pod warunkiem, ze nie beda swojego ustroju eksportowac na sile za granice, w tym do Polski.
      • nie-tak Re: Czy sie stoi czy sie lezy 25.12.15, 14:27
        de_oakville co ma twoja bajka wspólnego z tematem: Grundeinkommen?

............................................................
        lese / czytaj: Zwei Mustereuropäer, die Europa nicht braucht
        www.nachdenkseiten.de/?p=28670
        www.zlv.lu/spip/spip.php?article15666
        • 5magna Re: Czy sie stoi czy sie lezy 25.12.15, 15:27
          De oak gledzi ale francy to placa za ukladanie kafli....
          • nie-tak Re: Czy sie stoi czy sie lezy 25.12.15, 15:54
            Dla francy Der Spiegel to wieża Babel.
            Der Spiegel miał swoje lata świetności niestety te już dawno minęły, stał się tym co się w obecnym czasie dużym łukiem omija.
      • br0f zle rzeczy zapamietalesz , oaky 26.12.15, 00:25
        bolszewizm byl exportowany do rosji. czesc towarzyszy z trockim (dostal paszport amerykanski na telefon gdy internowano go w halifaxie) przerzucono z USA innych towarzyszy z leninem na czele przerzucono ze szwajcari. pozniej ich finansowano roznymi kanalami takimi jak czerwony krzyz. a tobie z tego zostalo tylko zachmurzone niebo i soviecki sputnik po niemiecku.
        • dicksmith Re: zle rzeczy zapamietalesz , oaky 26.12.15, 02:01
          tak samo dziś eksportują do Polski Nowoczesną Demokrację.
        • de_oakville "Ewangelia wedlug sw. Brofa" 26.12.15, 03:21
          br0f napisał(a):

> bolszewizm byl exportowany do rosji. czesc towarzyszy z trockim (dostal paszpor
          > t amerykanski na telefon gdy internowano go w halifaxie) przerzucono z USA inn
          > ych towarzyszy z leninem na czele przerzucono ze szwajcari. pozniej ich finanso
          > wano roznymi kanalami takimi jak czerwony krzyz. a tobie z tego zostalo tylko z
          > achmurzone niebo i soviecki sputnik po niemiecku.

Nie kupuje tej twojej "ewangelii", bo kazdy czlowiek moglby napisac w ten sposob swoja wlasna. Ja rowniez moglbym. Wiem jednak, ze nie jestem zadnym "prorokiem", tylko "prochem mizernym". O ile mi jednak wiadomo, Lenin przyjechal do Rosji ze Szwajcarii w zaplombowanym wagonie do St. Petersburga. Jechal przez Niemcy (miedzy innymi Stralsund, wyspe Rugie, Sassnitz, skad promem kolejowym do Szwecji), Szwecje, Finlandie, Rosje. Jego "patronami" byli wiec Niemcy, a nie zadni tam Amerykanie. W tym sam Cesarz Wilhelm II-gi. Poslali go, aby "zamacil" w Rosji, ktora byla wrogiem Niemiec w I WS. I zrobil to dobrze i sumiennie, na skutek czego Rosja wycofala sie z wojny. Pokonano Niemcy glownie dzieki blogoslawionym Amerykanom i ich ogromnym zasobom materialnym.
          Moim zdaniem, obwinianie za wszystko co zle Zydow, jest zalosne. Ten Trocki zostal pozniej zamordowany przez Stalina (zreszta w Meksyku), wiec o co chodzi? A moze Zydow bylo tam tak duzo, bo to prawie jedyna inteligencja, ktora tam pozostala? Rosyjska uciekla albo zostala wymordowana. Moze Zydzi pchali sie na gore, bo wiedzieli, ze bedac na dole ucierpia jeszcze bardziej niz rosyjsko-krwisty lud? Przeciez obwinianie Zydow za wszystko co zle (szczegolnie przez "ciemne ludy" mniej rozgarnietych nacji) nie narodzilo sie wczoraj. Zydzi byli wszedzie "obcy", a ich dodatkowa "wada" bylo to, ze nie byli glupi. A tego niejeden chlop nie darowal ("chlop zywemu nie przepusci"). Komunizm rosyjski to bylo polaczenie ciagot rosyjskiego ludu (bez ktorych nie moglby zaistniec), z rosysko-gruzinsko-polsko-ormiansko-zydowkim aparatem wladzy. Wysoki przedstawiciel wladzy radzieckiej - Anastaz Mikojan, byl Ormianinem, Sergo Ordzonikidze byl Gruzinem, Feliks Dzierzynski byl Polakiem. Zydzi byli tam rowniez i co z tego?
          • dicksmith Re: "Ewangelia wedlug sw. Brofa" 26.12.15, 03:42
            wyjechałeś z żydami, a Br0f nic na ten temat nie napisał
          • br0f to dobry przyklad 26.12.15, 04:11
            na to jak mozna rzeczywistosc wyginac. ja nawet slowa zyd nie uzylem. a ty mi tu implikujesz antysemityzm. i jak zawsze uciekasz w detale nie majace znaczenia nic by sie nie zmienilo gdyby lenin dotarl do petersburga przez kamczatke. z trockiego nawet zrobiles ofiare. widzisz oaky konsekwentnie unikasz oczywistych faktow. ktos oaky za to wszystko placil i organizowal. sw Trocki nawet prosil amerykanow o trenowanie armii czerwonej. zachowaly sie do dzis telegramy. ale coz nikogo to nie obchodzi. powiem ci dlaczego bo sa niewygodne bo mogo postawic oficjalna rzeczywistosc na glowie'
      • polski_francuz Interesujace uwagi 26.12.15, 11:51
        zdradzajace Twoje zainteresowania i wrazliwosc na otoczenie podczas lat Twojej mlodosci. Ja, przyznam sie bez bicia, myslalem glownie o karierze naukowej. I przez pryzmat tej kariery o otoczeniu.

I tak to polskie otoczenie wpierw (polowa lat 70-tych) dalo szanse na niezle pieniadze i kontrakty (tzw. projekty panstwowe, ktorych bylo chyna 9 a jednym z nich, jak pamietam, byla gazyfikacja wegla) co pozwolilo mi na zakup niezlego sprzetu. A koncowka lat 70-tych, tuz przed obrona doktoratu, pozwolila mi na rozwiniecie zmyslu improwizacji bo forsy zabraklo i kaloryfery zaczely stygnac.

PF
    • xystos Re: Czy sie stoi czy sie lezy 25.12.15, 16:44

wlasna kwatera sie nalezy

ZEN
    • br0f a co franky myslisz o tytanach interfinansowki? 26.12.15, 00:19
      www.zerohedge.com/news/2015-04-30/billionaire-hypocrisy-soros-may-owe-7-billion-taxes
      ci ani chleba nie wypiekaja ani srubek nie robia. oni robia kase z niczego zubazajac chamow (czlekow stanu podlego o dochodzie ponizej $300000/rocznie)
    • caesar_pl Re: Czy sie stoi czy sie lezy 27.12.15, 00:00
      30 lat temu dochod realny w Niemczech byl ok.10% nizszy niz w Szwajcarii,dzis,w Unii,Niemcy to biedaki,50% nizszy dochod realny niz w Szwajcarii.Dziekuje wam Europejczycy Zabojady,makaroniaze,Kozipasy z Grecji...Zabojad od prowadzenia Euro zanotowal 15% wzrost dochodu mimo ze zmniejszyl tydzien pracy do 35 godzin i wiek emerytalny do 63 lat.Niemcy dopiero w 2013 wyrownali sie z realnym zarobkiem z 2000 roku..Ale Niemce to ciuliki,nie kapuja,nie demonstruja...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka