Dodaj do ulubionych

Coś złego dzieje się z Chinami

08.01.16, 10:24
Rezerwy międzynarodowe Chin w 2015 roku spadły o rekordowe 512,6 mld dolarów,poinformował bank Ludowy Chin.Tylko w grudniu rezerwy spadły o 108 mld dolarów.
Chińska giełda już kolejny dzień otwiera się 7% spadkiem,co zmusza do zawieszenia targów.
Skutkiem tego,co dzieje się w Chinach stal gwałtowny spadek cen ropy i wzrost ceny złota,które podrożało o 37 $ za niecałe trzy dni.Wzrost ceny złota był przewidziany przez analityków,ponieważ wszystko wskazuje na to,ze świat czeka poważny kryzys ekonomiczny i złoto znów staje się najbardziej pewnym oszczędnościowych narzędziem dla wszystkich krajów.Właśnie dlatego w tym czasie,gdy cały świat kupuje kolorowe papierki,Putin inwestuje w fizyczne złoto.Ca 1/3 złota,które było sprzedano za ubiegły rok na całym świecie,ma dziś rosyjskie "obywatelstwo".

Obserwuj wątek
    • banderom_nie Ze Stanami też nie najlepiej 08.01.16, 10:48
      Na światowym rynku nasila się histeria po tym, jak indeks Dow Jones na początku roku osiągnął rekordowy minimum od 1897 roku.
      money.cnn.com/2016/01/07/investing/stocks-markets-dow-china/index.html?iid=hp-toplead-dom

• yurek11111 z igorczikiem/bandera też nie najlepiej ....:-))) 08.01.16, 15:54

Zeby mi tu nigdy wiecej igorczik/bandera glosu nie zabieral na temat znojomosci mojego jezyka angielskiego,bo jak angielskie zdanie :
        "The wave of selling has knocked the Dow down 911 points, or more than 5% so far this year. That's the worst four-day percentage loss to start a year on record, according to FactSet stats that go back to 1897. "
        tlumaczy jako:
        "Na światowym rynku nasila się histeria po tym, jak indeks Dow Jones na początku roku osiągnął rekordowy minimum od 1897 roku."
        gdy mowa jest o" Fala sprzedazy znokautowala DOW ,ktory stracil 911 punktow,czyli wiecej niz 5 % w tym roku.To jest rekordowo najwiekszy czterodniowy procentowy spadek,wedlug statystyk FactSet, cofajac sie/analizujac (statystyki) od 1897 roku"

to znaczy ze o angielskim igorczik/bandera pojecia nie ma....:-))))

PS.Nigdzie histerii nie widac...
        Jedyne co ci sie zgodnie z prawda udalo zauwazyc ,to w Chinach rzeczywiscie zle sie dzieje a ingerencja Ludowego Banku Chin w obnizenie wartosci juana ,ponoc waluty ktora ma zdetronizowac $ US, to potwierdza...

wyborcza.biz/biznes/1,100896,19441743,chinskie-gieldy-strasza-swiat-dramat-drobnych-graczy.html?biznes=local#BoxBizLink
        • igor_168 Yureczek potwierdzasz, ze jestes uzyteczny 08.01.16, 19:32
          I do tego głupi.Wrzuć na googla tłumacza cały tekst i spróbuj go zrozumieć,wtedy przestaniesz szczekać,jak wściekły kundelek.
          A na razie wróć do budy,gdzie na ciebie czeka miska z psim żarciem i kość do gryzienia.

p.s. jak by miałeś trochę rozumu,to z tym idiotycznym postem nie wyskoczyłbyś.
          • kolpik124 Re: Yureczek potwierdzasz, ze jestes uzyteczny 08.01.16, 20:21
            tłumaczenie yurka było poprawne

ty zareagowałeś prymitywnymi wyzwiskami, które swoją drogą są już dość monotonne

zauważyłem że robisz to każdorazowo, kiedy ktoś ci wykazuje błąd albo kłamstwo
            • banderom_nie Re: Yureczek potwierdzasz, ze jestes uzyteczny 08.01.16, 20:58
              kolpik124 napisała:

> tłumaczenie yurka było poprawne

Ja wiem,ze yureczek potrafi obsługiwać googla tłumacza.

> ty zareagowałeś prymitywnymi wyzwiskami, które swoją drogą są już dość monotonne

Bo traktuje yureczka,jako zwykłego kundelka,który od lat skacze kolo moich piet.

> zauważyłem że robisz to każdorazowo, kiedy ktoś ci wykazuje błąd albo kłamstwo

Ja nigdy nie kłamie,zawsze wklejam linki do artykułów,które są źródłem podanej przez mnie informacji.Wystarczę otworzyć link.Nikt nie musi trzymać się mojego streszczenia.
              I na koniec.
              Jak na razie,kolpik,wykazałeś się tylko zwierzęca rusofobia i brakiem wiedzy,a to nie daje tobie prawo recenzować wpisy innych.Oprocz tego stwarzasz sztuczny tlum na forum,pisząc z wielu kont.

• kolpik124 Re: Yureczek potwierdzasz, ze jestes uzyteczny 08.01.16, 21:29
                a wokół czyich pięt ty skaczesz, bo zauważyłem, że wielu forumowiczów potrafi cię zagonić do kąt argumentacją i faktami?

i dlaczego nic nie piszesz, że celowo albo z braku znajomości języka, przekręciłeś znaczenie cytatu, który prawidłowo przetłumaczył yurek?

to jest otwarte forum, więc nie ty nie będziesz robić tu za ciecia, a co do liczby kont, ciebie chyba nikt tu nie pobije
                • banderom_nie Re: Yureczek potwierdzasz, ze jestes uzyteczny 08.01.16, 21:47
                  kolpik124 napisała:

> a wokół czyich pięt ty skaczesz, bo zauważyłem, że wielu forumowiczów potrafi c
                  > ię zagonić do kąt argumentacją i faktami?

Żaden mnie jeszcze nie potrafił zagonić w kąt. Nie potrafisz zrobi9c tego i ty,wielonickowy troll.

> i dlaczego nic nie piszesz, że celowo albo z braku znajomości języka, przekręci
                  > łeś znaczenie cytatu, który prawidłowo przetłumaczył yurek?

Nie było żadnego przekrętu.Ja streściłem cały artykuł,a yureczek wkleił na googla tłumacza tylko fragment.

> to jest otwarte forum, więc nie ty nie będziesz robić tu za ciecia, a co do lic
                  > zby kont, ciebie chyba nikt tu nie pobije

Za ciecia robisz ty,wielonickowy pajacyk.

I na koniec.
                  poczytałem twoja twórczość na żeńskich forach,gdzie pisujesz,jako kobieta i mam dla ciebie rade - zgłoś się do psychiatry.
                  forum.gazeta.pl/forum/w,16,137108737,137113866,Re_Dorosniesz_Dziewcze_to_zobaczysz.html
                  "Dorosłam. Mam jeden nick i jestem kobietą, w odróżnieniu od starszego pana z duża ilością wolnego czasu i odrębnym loginem do każdego forum :D "

Wiele wskazuje na to,ze facett to rowniez ty,nasz forumowy dohtorek jasiek.
                  • kolpik124 Re: Yureczek potwierdzasz, ze jestes uzyteczny 08.01.16, 21:56
                    na razie faktem jest, że to ty posługujesz się wieloma nickami

w kąt zagoniono cię wiele razy, ty reagowałeś płaskim wpisami ad personam

tłumaczenie yurka jest prawidłowe

"payacyk" jest trywialne, wysil się na coś oryginalniejszego

argument żeńskich forów jest nieistotny, ponieważ nie ukrywam swojej płci, tym samym nie wiem dlaczego stosujesz wyzwisko "payacyk"

interesuje mnie twoja fascynacja seksualna Putinem
                    • nie-tak Re: Yureczek potwierdzasz, ze jestes uzyteczny 08.01.16, 22:00
                      kolpik124 napisała:

> na razie faktem jest, że to ty posługujesz się wieloma nickami
                      >
                      > w kąt zagoniono cię wiele razy, ty reagowałeś płaskim wpisami ad personam
                      >
                      > tłumaczenie yurka jest prawidłowe
                      >
                      > "payacyk" jest trywialne, wysil się na coś oryginalniejszego
                      >
                      > argument żeńskich forów jest nieistotny, ponieważ nie ukrywam swojej płci, tym
                      > samym nie wiem dlaczego stosujesz wyzwisko "payacyk"
                      >
                      > interesuje mnie twoja fascynacja seksualna Putinem
                      ---------------------
                      wyrazy współczucia dla "szerokiego umysłu"
                      nic nie jest bez przyczyny, spójrz na demokracje na forum, te forum odzwierciedla sylwestra 2015 roku nie w formie ofiar tylko i wyłącznie atakującej dziczy.
                      ............................................................
                      lese / czytaj: Zwei Mustereuropäer, die Europa nicht braucht
                      www.nachdenkseiten.de/?p=28670
                      www.zlv.lu/spip/spip.php?article15666
                    • banderom_nie Re: Yureczek potwierdzasz, ze jestes uzyteczny 08.01.16, 22:08
                      kolpik124 napisała:

> argument żeńskich forów jest nieistotny, ponieważ nie ukrywam swojej płci, tym
                      > samym nie wiem dlaczego stosujesz wyzwisko "payacyk"

O to i chodzi,pajacyk,ze ukrywasz swoja pleć.Udajesz kobietę,a jesteś facetem,co zdradzasz każdym swoim postem.

• nie-tak Re: Yureczek potwierdzasz, ze jestes uzyteczny 08.01.16, 21:38
                banderom_nie z mną postąpił inaczej aż się nadział i zaczął skomleć jak kundel przy budzie:

forum.gazeta.pl/forum/w,50,160022067,160044347,Re_Bedzie_sprostowanie_na_wniosek_autora_.html
                Watek wyleciał w kosmos jest przeniesiony.
                forum.gazeta.pl/forum/w,154812,160057945,160057945,Przy_cenie_10_Saudowie_wytrzymaja_gora_rok.html
                forum.gazeta.pl/forum/w,50,160045470,160059022,Re_Pomylki_czy_celowo_sterowana_propaganda_.html?wv.x=2
                • banderom_nie Re: Yureczek potwierdzasz, ze jestes uzyteczny 08.01.16, 21:51
                  nie-tak napisała:

> banderom_nie z mną postąpił inaczej aż się nadział i zaczął skomleć jak kundel
                  > przy budzie:

To nasz dohtorek jasiek znów w sobie kobietę odkrył.
                • kolpik124 Re: Yureczek potwierdzasz, ze jestes uzyteczny 08.01.16, 21:58
                  dalej nie odpowiedziałaś na pytanie nt. wzrostu gospodarczego Rosji

nadziałaś się aż miło i uciekłaś zagoniona w kąt :)
        • yurek11111 Re: z igorczikiem/bandera też nie najlepiej ....: 09.01.16, 07:09
          To mowisz igorczik/bandera ze "indeks Dow Jones na początku roku osiągnął rekordowy minimum od 1897 roku."....:-)))
          A masz chociaz troche oleju w glowie ,czy czy rekordowe minimum od 1897 roku....:-)))
          • igor_168 Yureczek potwierdzasz, ze jestes uzyteczny 09.01.16, 09:31
            Ja nie stawiłem sobie za zadanie tłumaczyć artykuł,a tylko zwrócić uwagę na to,co dzieje się w Stanach.Ty,mój użyteczny idiota,nie masz pojęcia nic o tym,czym jest skrót myślowy,ponieważ nie myślisz.
            • yurek11111 Re: Yureczek potwierdzasz, ze jestes uzyteczny 09.01.16, 17:16
              igorczik/bandera ,staczasz sie w swoich kretactwach do poziomu menela,a wystarczy przyznac sie ze nawet googla uzywac nie potrafisz,bo gdybys potrafil, to nigdy by ci taki zalosny dziwolag informacyjny nie wyszedl nijak odpowiadajacy temu co sie dzieje w Stanach:
              "Na światowym rynku nasila się histeria po tym, jak indeks Dow Jones na początku roku osiągnął rekordowy minimum od 1897 roku. "

PS.W dbalosci o merytoryczny poziom forum,przepros i temat zamkniety,rozumiemy ze kazdemu zdarza sie pisac bzdury,tobie to sie nawet zdarza bardzo czesto....:-))))

igor_168 napisał(a):

> Ja nie stawiłem sobie za zadanie tłumaczyć artykuł,a tylko zwrócić uwagę na to,
              > co dzieje się w Stanach.
    • kylax1 Chiny pozbywają się rezerw, bo inwestują w trwałe 08.01.16, 12:20
      aktywa na całym świecie.

Poza tym obniżenie wzrostu gospodarczego zatrzymało wzrost rezerw m.in. wskutek zmniejszenia sterylizacji napływu kapitału z zagranicy.

Poza tym Rosja chciałaby mieć takie "problemy", jak Chiny: wzrost spadł z +10% na +7%.
      • boavista4 Re: Chiny pozbywają się rezerw, bo inwestują w tr 08.01.16, 13:19
        Chiny przejely caly zlom po 9/11, teraz lrzygotowuja sie na take uchodzcow , jako pierwsi przybedzie Barack z Buszem I clintoNica, potem beda banksterzy I CNN. Chine waszystkie zasoby ulokowaly u Trumpa , . ze tez bystrzaki tevo nie pojmuna. Nu

• banderom_nie Re: Chiny pozbywają się rezerw, bo inwestują w tr 08.01.16, 15:57
          boavista4 napisał(a):

> Chiny przejely caly zlom po 9/11, teraz lrzygotowuja sie na take uchodzcow , ja
          > ko pierwsi przybedzie Barack z Buszem I clintoNica, potem beda banksterzy I CN
          > N. Chine waszystkie zasoby ulokowaly u Trumpa , . ze tez bystrzaki tevo nie po
          > jmuna. Nu

I co Chińczycy z tym barachłom zrobią? Do fizycznej pracy oni nie nadają się,rozumem nie wyróżniają się.Chyba tylko do ZOO?

• boavista4 Re: Chiny pozbywają się rezerw, bo inwestują w tr 08.01.16, 22:26
            Zoo to dobre rozwiazanie. Same malpy .
    • brat_kryzysa Re: Coś złego dzieje się z Chinami 08.01.16, 12:35
      Przyczyn moze byc kilka, wyprzedaj rezerwy bo niebawem moga one znaczenie utracic na wartosci.Nakladaja sie na to wewnetrzne problemy, chinska banka spekulacyjna o tyle nie pekla co zwyczajnie uchodzi z niej powietrze
      ps
      Down JOnes rowniez pod gruba kreska
      • kylax1 To dobrze dla stabilności makroekonomicznej Chin. 08.01.16, 14:01
        Dobrze, że bańka uchodzi powoli, a nie pęka nagle, co miałoby miejsce w przypadku, gdyby urosła jeszcze bardziej.
        • brat_kryzysa Ano dobrze dobrze 08.01.16, 14:20
          Chiny maja relatywnie najzdrowsza i najbardziej rozmwinieta gospodarke szczeglnie jesli bierze sie wskazniki tzw real economy
          • banderom_nie Re: Ano dobrze dobrze 08.01.16, 16:11
            brat_kryzysa napisał:

> Chiny maja relatywnie najzdrowsza i najbardziej rozmwinieta gospodarke szczegln
            > ie jesli bierze sie wskazniki tzw real economy

Gospodarka Chin ma wrodzona wadę,ona trzyma się na eksporcie taniej produkcji.Wraz ze wzrostem plac i poziomu życia Chińczyków,chińskie produkty staja się coraz mniej konkurencyjne.Władzy ratują gospodarke,obniżając kurs juana,ale to tylko doraźna pomoc.
            Dopiero wtedy chińska gospodarka będzie całkowicie zdrowa,gdy swój rozwój będzie opierać o własny rynek.Tym nie mniej realny przemysł jest dużym atutem Chińczyków.
            • brat_kryzysa Re: Ano dobrze dobrze 08.01.16, 19:16
              "Dopiero wtedy chińska gospodarka będzie całkowicie zdrowa,gdy swój rozwój będzie opierać o własny rynek"
              Rowniez to pisze od dawna, chiny przechodza na model konsumpcyjny gospodarki, ma to swoje plusy i minusy, jednym z plusow to wieksza niezaleznosc systemu finansowego zwlaszcza od us obligacji, minus to juz nie tak tanio bedzie budowanie infrastruktury
      • banderom_nie Re: Coś złego dzieje się z Chinami 08.01.16, 16:01
        brat_kryzysa napisał:

> Przyczyn moze byc kilka, wyprzedaj rezerwy bo niebawem moga one znaczenie utrac
        > ic na wartosci.

Tak mogłoby być,jak by inwestowali w coś innego,ale oni potrzebują tej kasy na bieżące potrzeby.

>Nakladaja sie na to wewnetrzne problemy, chinska banka spekulacyjna o tyle nie pekla co >zwyczajnie uchodzi z niej powietrze

I w tym właśnie problem.Akcje chińskich przedsiębiorstw byli mocno przecenione.

• j-k Bo Chinskie dzieciaki te rezerwy przepily 08.01.16, 14:36
      banderom_nie napisał(a):
      > Rezerwy międzynarodowe Chin w 2015 roku spadły o rekordowe 512,6 mld dolarów,po
      > informował bank Ludowy Chin.Tylko w grudniu rezerwy spadły o 108 mld dolarów.

Bo Chinskie dzieciaki te rezerwy przepily.
      W zeszlym roku powadzono w szkolach podawanie dzieciom szklanki mleka i te 300 mln szkolnikow kupe pieniedzy przepija.

Doszlo do tego ze UE znoslo kontyngenty mleczne (ograniczajace produkcje mleka).
      Unijne krowy sie ciesza.
    • banderom_nie Chiny ograniczyły sprzedaż dolarów 08.01.16, 19:04
      Władze Chin dali bankom ustne rozporządzenie o ograniczeniu sprzedaży USD firmom i osobom fizycznym,
      O tym informuje FT
      www.ft.com/cms/s/0/9e25a772-b5df-11e5-aad2-3e9865bc6644.html#axzz3wg2J0c3K
      • brat_kryzysa Re: Chiny ograniczyły sprzedaż dolarów 08.01.16, 19:10
        Wlasnie mialem wrzucic to info i co wg ciebie z tego wynika?wg mnie chinskie firmy uciekaja w dolara z negatywnym skutkiem dla juana
        • 5magna Re: Chiny ograniczyły sprzedaż dolarów 08.01.16, 19:20
          Chiny jeszcze nie ujawnily ile posiadaja zlota. Okaze sie ze cale zloto w Chinach a w Ft.Knox pozlacane sztabki wolframu......
          • 5magna Odwala kite ?? 08.01.16, 19:26
            pro.oxfordclub.com/SKY3959PESDBNETTTSOXFJVIUPS4/EORES147/?email=hubertsz%40myway.com&a=9&o=6048&s=8335&u=1762086&l=477924&r=MC2&vid=j4OhlO&g=0&h=true
          • banderom_nie Re: Chiny ograniczyły sprzedaż dolarów 08.01.16, 21:14
            5magna napisał(a):

> Chiny jeszcze nie ujawnily ile posiadaja zlota.

Musza to ujawnić do 1 października.
            • brat_kryzysa Re: Chiny ograniczyły sprzedaż dolarów 08.01.16, 23:37
              Takie dostali warunki od MFW, ale mam wrazenie ze Chinczycy tak jak na wojnie z ta swoja ekonomia, maja potencjal by walczyc ale poddaja sie jak pizdy gdy znajda sie w sytuacji stresowej
              • nie-tak Re: Chiny ograniczyły sprzedaż dolarów 08.01.16, 23:57
                Hehe, poczekajmy po co maja walczyć, świat się tak czy tak odwraca przeciw dolarowi.
                Nie będę się powtarzać wiec linkuje:
                forum.gazeta.pl/forum/w,154812,160057945,160058318,Re_Przy_cenie_10_Saudowie_wytrzymaja_gora_rok.html
        • banderom_nie Re: Chiny ograniczyły sprzedaż dolarów 08.01.16, 21:05
          brat_kryzysa napisał:

> Wlasnie mialem wrzucic to info

Bylem szybszy :-)

> i co wg ciebie z tego wynika?

Widać w ten sposób władze Chin starają się walczyć z rosnącą ucieczką kapitału.

• brat_kryzysa Re: Chiny ograniczyły sprzedaż dolarów 08.01.16, 23:39
            I to jest paradoks, uciekaja pod skrzydla najwieszego bankruta, boja sie uwierzyc w swoje sily, zdolnosci
            • eva15 Re: Chiny ograniczyły sprzedaż dolarów 09.01.16, 00:00
              No właśnie.. Fakt, że z Chin ucieka do US-dolara kapitał, wskazuje na to, że Chiny nie zdołały jak dotąd stworzyć alternatywnego systemu i uległy łabędzim śpiewom anglosaskiego kapitalizmu, czyli międzynarodówce kapitału.
              • banderom_nie Re: Chiny ograniczyły sprzedaż dolarów 09.01.16, 10:21
                eva15 napisała:

> No właśnie.. Fakt, że z Chin ucieka do US-dolara kapitał, wskazuje na to, że Ch
                > iny nie zdołały jak dotąd stworzyć alternatywnego systemu i uległy łabędzim śpi
                > ewom anglosaskiego kapitalizmu, czyli międzynarodówce kapitału.

Zachowanie Chińczyków jest dość naturalne.Każdy chce uratować to,co ma.Tu nie chodzi o alternatywny system,a tylko o to,ze Chińczycy nie maja immunitetu na nagle wahań własnej waluty.To przyjdzie z czasem,gdy wiele straci,wymieniając juanie na dolara po bardzo wysokiemu kursu,a za parę miesięcy będą z przerażeniem obserwować,jak ich oszczędności w dolarach topnieją.To wiele krajów już przerabiało.Chińczycy dopiero temu uczą się.
            • banderom_nie Re: Chiny ograniczyły sprzedaż dolarów 09.01.16, 10:40
              brat_kryzysa napisał:

> I to jest paradoks, uciekaja pod skrzydla najwieszego bankruta, boja sie uwierz
              > yc w swoje sily, zdolnosci

Niżej, w odpowiedzi do Ewy, napisałem,ze to tylko normalny odruch.Chińczycy,chociaż od wielu lat istnieją w zachodnim systemie gospodarczym,byli przez władzy skutecznie chronieni przed wahaniami nastrojów.Chińczycy nie znali czym jest ryzyko utraty oszczędności,kapitału.Z czasem naucza się i tego,jak w takich sytuacjach prawidłowo reagować.Na razie reagują ucieczką.
    • wasyl_szuja Twoje 3 kopiejki. 08.01.16, 22:04
      U nas mówi się "wsadzić swoje 3 grosze" ;)

Dlatego na kopiejkach chciałbym się skupić i zapytuję, czy wy w Rosji dalej ich używacie?
      Bo większy nominał-rubel-warty mało, więc czy kopiejka ma sens? Wasze społeczeństwo i tak przechodzi na dolar amerykański ;)
      • banderom_nie Tak,wasylko,uzywamy 08.01.16, 22:23
        Placimy nimi uzytecznym idiotom,takim,jak ty.
    • gobo2 nastepuje zmiana warty... wall street, juz tylko 09.01.16, 09:53
      reaguje.... wall street juz nic nie moze...!

banderom_nie napisał(a):

> Chińska giełda już kolejny dzień otwiera się 7% spadkiem,co zmusza do zawieszen
      > ia targów.
      > Skutkiem tego,co dzieje się w Chinach stal gwałtowny spadek cen ropy i wzrost
      > ceny złota,które podrożało o 37 $ za niecałe trzy dni.(...)
      • banderom_nie Re: nastepuje zmiana warty... wall street, juz ty 09.01.16, 10:16
        gobo2 napisał(a):

> reaguje.... wall street juz nic nie moze...!

Może jeszcze bardzo dużo,ale już nie wszystko.
        • gobo2 jak tusk w warszawie....:)! 09.01.16, 10:30
          banderom_nie napisał(a):

> Może jeszcze bardzo dużo,ale już nie wszystko.
          • banderom_nie Re: jak tusk w warszawie....:)! 09.01.16, 10:34
            Tusk nigdy nie miał nic do gadania.
            • gobo2 za czym kolejka ta stoi 09.01.16, 11:21
              kolejek juz nie ma, ale reszta jest....!

www.youtube.com/watch?v=4VLXZLd7vio
              banderom_nie napisał(a):

> Tusk nigdy nie miał nic do gadania.
    • banderom_nie Re: Tak,wasylko,uzywamy 09.01.16, 10:33
      5magna napisał(a):

> Zobaczymy ile zlota Chiny zakumulowaly.........
      >
      > rel="nofollow">www.gold-eagle.com/article/perfect-storm-0

Jak by okazało się,ze złoto stanowi 5% ich rezerw walutowych,to wyszłoby,ze Chińczycy maja ca 5 000 ton złota.Dyrektor World Gold Council Roland Van uważa,ze Chińczycy maja w zlocie zaledwie 1.6% swoich rezerw.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka