Dodaj do ulubionych

Wrecz sensacja

05.04.16, 20:56
Takie informacje musza zaskakiwac niezaleznie od pogladw , wyznania i czego tam jeszcze.
Otoz byly bundeskanclerz Kohl zaprasza do siebie prywatnie szefa Wegier Orbana.

www.faz.net/aktuell/politik/europaeische-union/kohl-trifft-merkels-fluechtlingspolitik-gegner-viktor-orban-14161599.html
Nie musze chyba pisac, ze sprawa nieslychanie ciekawa. Atak personalny w Niemczech na starego Kanclerza to jakby przyznanie sie w Niemczech do czegos w rodzaju jawnego antysemityzmu. To oznacza PAT jesli chodzi o krytyke. Abstrahujac od faktu, ze bez Kohla nie byloby Merkel. Cymes , ultramaryna, jak mawiano w dawnej Lodzi.
Obserwuj wątek
    • szwampuch58 Re: Wrecz sensacja 05.04.16, 21:29
      tja Opa,sensacja jak pieron Orban spotyka emeryta...cienko z tym Wegrem
      • dziadek_alex Re: Wrecz sensacja 05.04.16, 22:01
        Szwampi, ja oczywiscie nie wiem co z tego wyniknie, ale najbardziej zaskakujace jest to, ze do tego spotkania dochodzi. To Kohl swego czasu z Francuzami i Amerykanami ustalal warunki na zjednoczenie, wspolna walute i jak bedzie wygladala wspolna Europa. KOhl robi olbrzymi afront Merkel i nie moge sobie wyobrazic, ze robi to z blachego powodu. On jest wielki nie tylko waga.Twoj instynkt polityczny musi sie juz sie odzywac w przeczuciu nadchodzacych wydarzen.
        Zwroc uwage, ze Niemcy wyciszaja cala sprawe jak tylko mozna.
        • szwampuch58 Re: Wrecz sensacja 05.04.16, 22:18
          On jest tylko emerytem ,troche zdziwaczalym po smiercu Hanki a z szacunku do niego sprawa jest traktowana "cichutko"...co w tym dziwnego?
        • mara571 dokladnie o to Kohlowi chodzi, bo on zdaje sobie 05.04.16, 22:23
          sprawe z zagrozen dla Niemiec, jakie polityka Merkel spowoduje w przyszlosci.
          Najzabawniejsze sa oczekiwania aktualnego kierownictwa CDU i SPD:
          "Auffällig wiederum war, dass Tauber damit beinahe das wiederholte, was sein Pendant, die SPD-Generalsekretärin Katarina Barley, zuvor vermerkt hatte. „Helmut Kohl ist ein überzeugter Europäer, der vielleicht positiv auf Orbán einwirken kann.“ Und: „Er muss die Gelegenheit auch nutzen, um mit Orbán Klartext zu reden über die Presse- und Meinungsfreiheit in Ungarn und sein Verhalten in der Flüchtlingskrise.“
          Kohl jest Europejczykiem, ale przede wszystkim Niemcem...
    • polski_francuz Anioly odchodza 05.04.16, 22:19
      od Angie? To chcesz pewnie powiedziec. Pewnie tak. I Kohl, jak stary wyga polityczny daje temu wyraz.

Sensacja to by byla, gdyby Kohl spotkal szefuncia. Kiedys sie chyba uprzedzili do siebie.

PF
      • mara571 Re: Anioly odchodza 05.04.16, 22:24
        a niby kiedy PF?
        • monalisa2016 Re: Anioly odchodza 05.04.16, 23:04
          Kohl steht mit Merkel total auf Kriegsfuß.
          Przed tygodniami czy miesiącami (nie pamiętam dokładnie kiedy) wydał publicznie niezbyt dobrą opinię o Merkel.
    • jorl Re: Wrecz sensacja 06.04.16, 09:06
      A to jest naprawde ciekawe. Kohl i Orban.

Ale moze to:

polski_francuz napisał:

> Sensacja to by byla, gdyby Kohl spotkal szefuncia. Kiedys sie chyba uprzedzili
      > do siebie.

Ja mysle ze to odemnie pochodzi, juz to pisalem na forum. A wiec:

Przed kilku laty jak byl L.Kaczynski prezydentem mial wizyte, oficjalna, a Niemczech. I, takie sa obyczaje, udzielil najpierw wywiadu w powaznym pismie, w Spiegel. ja to akurat przeczytalem. Online. Co bylo ciekawego? A wiec L.kaczynski opowiadal jak to jego brat, Jaroslaw na poczatku lat 90tych pojechal do Kohla aby pogadac z nim jak to die robi partie chrzescijanska, po prostu do doswiadczonego polityka, mozna zrozumiec. Bo CDU takowa niby jest. I w trakcie rozmowy Kohl zapytal J.Kaczynskiego, tak opowiadal L.Kaczynski w tym wywiadzie, co by powiedzialy elity polskie na to jak Polska by dostala stracone po 2 WS ziemie na Wschodzie. To J. Kaczynskiego tak przerazilo bo rozumial jak wyglada naprawde polityka. Zrozumial, Kohl elegancko mu tego ne powiedzial, ze cena za ziemie na Wschodzie bylyby oddanie polskich Ziem poniemieckich. Wtedy wcale to nie byloby niemozliwe, Rosja sie rozpadala, Niemcy tez nad tym pracowaly, styuacja taka moglaby nastapic. Ja to w tym wywiadzie przeczytalem, jak chcialem przeczytac to za kilka godzin, wywiad byl ale to bylo wyciete. spojrzslem do Spiegla drukowanego potem, wywiad byl, tego nie bylo.
      To wlasnie, tak uwazam, jest powodem antyniemieckosci J.Kaczynskiego, a ona istniej przeciez. Bo zrozumial wtedy ze politycy zachodni za kulisami calkiem co innego jak oficjalnie. Nauczyl sie czegos bo byl naiwny.
      Dla mnie to jest oczywiste ze Kohl, elity niemieckie, tak uwazaly, teraz sie troche zmienilo bo Rosja od czasow lat 90 XXw sie ogromnie wzmocnila a nie rozpadla jak bylo prawdopodobne, ale polityka niemiecka w kierunku Ukrainy, czyli wyrwanie jej od Rosji, jest kontynuacja tych koncepcji. Polska kraj na kolkach jak to sie w Niemczech mawia.

Teraz do tego Kohl-Orban. Kohl, sam to u niego slyszalem, powiedzial w latach 90tych XXw ze Europa bedzie niemiecka. Jezyk niemiecki bedzie tu wiodacy. I ta polityka jest prowadzona. Poprzez Unie Europejska naturalnie. Ten cel jest dla Kohla swiety i jako ze Unia ma problemy strasznie to go wk..wia. Slyszalem jak to powiedzial ze Merkel mu Unie rozwali. Jego niemiecka Unie. Najpierw Grecja itd teraz Uciekinierzy. Dlatego mysle ze chce z Orbanem pogadac aby mu unaocznic co sie stanie jak kraje sie nie beda jednoczyc. W niemiecka Unie, jedno panstwo. Nastapi jej rozpad i konsekwencje beda powazne.
      Co ja uwazam osobiscie? Konsekwencje Orbanow i Kaczynskich beda takie ze Niemcy walna ta Unie, co najmniej te kraje bylego Ostblocku, i wejda w sojusz z Rosja. To czego 100 lat USA starala sie zapobiec. Skutecznie jak dotad. Wlasnie dlatego dla zdziwienie Kaczynskiego i USA opieprza Polske teraz.Jego. Bo dla USA faktyczny rozpad Unii i w konsekwencji sojusz Niemiec z Rosja bylby horror.
      Ale tego Kaczynski nie rozumie mysle ze Kohl chce Orbanowie to opowiedziec czy to pomoze? Mysle ze nie ale zobaczymy. A czy Kaczynski stanie sie proniemiecki? Mysle ze tez nie. Dlaczego? Bo sadzi ze Rosja jest tak nedzna ze dla Niemiec zaden sojusznik. Tak to juz jest ze wlasna durnowata propaganda ludziom zamula glowe. Nie rozumie stosunku sil na Swiecie. Ale to w Polsce tak juz ludzie maja. Widac i na tym forum. Np. moje dyskusje o przemysle.
      No ale zobaczymy.

Mam do samolotu troche czasu, niedlugo do domu z tej Tajlandii wiec i sie troche rozpisalem.
      • tojabogdan niemieckie problemy 06.04.16, 12:12
        Kohl, a przed nim już inni kancelerze, dążyli przede wszystkim do silnej EU. To była i jest nadal ich szansa na zatarcie plamy, jaką jest historia najnowsza niemiec, szczególnie lata 1933-1945. Wiadomo, że tej plamy nigdy nie zmyją i będą się wstydzić do końca swoich dni (co powiedział ich prezio Herzog w czasie wizyty w Warszawie), ale EU zastępowała źle kojarzącą się niemieckość. Kohl rozumiał to najlepiej.
        A jeśli chodzi o dominację języka niemieckiego w EU, to jest to nieporozumienie. Czegoś takiego nie ma i Kohl też czegoś takiego nigdy nie mówił.
        Pisali i rysowali to jedynie autorzy "titanica" drwiąc, że już adolf h. był prekursorem zjednoczenia Europy: zlikwidowanie granic, wspólny język, wspólna waluta i jeden fuhrer
        i nie tylko
        • jorl Re: niemieckie problemy 06.04.16, 22:48
          A ja osobiscie u Kohla to uslyszalem. Na wlasne uszy. Ze Europa bedzie mowila po niemiecku.
      • johnny-kalesony Re: Wrecz sensacja 06.04.16, 23:08
        Wiesz, ja zadam yeno jedno bardzo proste pytanie.
        Co Rosja może wnieść do tego hipotetycznego sojuszu z Niemcami, jaki posag?
        • kylax1 8000 głowic nuklearnych? 07.04.16, 00:25

• johnny-kalesony Re: 8000 głowic nuklearnych? 08.04.16, 02:56
            Rzeczywiście, mają te 8 tys. głowic. Tylko - po co one Niemcom, skoro własnych czołgów nawet nie potrzebują?
    • monalisa2016 Re: Wrecz sensacja 06.04.16, 12:29
      Nie zapomnijmy tego ze Kohl i Orban byli i są nadal bardzo dobrymi kumplami.
    • kylax1 A to świntuchy. Co oni będą razem robić? 07.04.16, 00:25

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka