Dodaj do ulubionych

Zdjęcia z czasów GG i pytanie

IP: *.aster.pl 28.09.04, 03:18
1. Zdjęcie publikowane na stronie Centrum Wiesenthala, podpis:

<<Polish policemen taunt a Jew. Atrocities against Jews began immediately after the German occupation of Poland, in September 1939. The Polish "Blue Police", created by the Nazis, carried out brutal anti-Jewish measures.>>

wskazuje, że na zdjęciu widnieją polscy Granatowi Policjanci. Zdjęcia nie da się powiększyć. Oto ono:

motlc.wiesenthal.com/gallery/pg01/pg1/pg01100.html

2. To samo co poprzednio zdjęcie publikowane na stronie Haus der Wannsee-Konferenz Homepage, podpis: Terror. Lodz. [Zdjęcie ze zbiorów Żydowskiego Instytutu Historycznego]. Tym razem nie ma wzmianki o Granatowej Policji. Zdjęcie da się powiększyć - trzeba kliknąć na miniaturkę.

www.ghwk.de/deut/ausstellung/dauer3.htm

www.ghwk.de/images/K03/p28-1.jpg

Na powiększonym zdjęciu widać osobnika w jasnym mundurze, wyraźnie niemieckim, oraz czterech innych w ciemnych uniformach. Osobnik na pierwszym planie ma na głowie furażerkę, nakrycia głowy pozostałych przypominają rodzaj kepi.

Pomijam fakt, że z opisu podanego przez Centrum Wiesenthala wynikałoby, że WSZYSCY osobnicy na zdjęciu to polscy Granatowi Policjanci. Interesuje mnie umundurowanie czwórki w ciemnych uniformach. Czy tak wyglądali Granatowi Policjanci?

3. Na stronie kiermasz.pl widnieje zdjęcie sierżanta Granatowej Policji z r. 1941:

www.kiermasz.pl/auction.php?auction_id=1253178

www.kiermasz.pl/au_pic.php?au_pic_id=1303815

www.kiermasz.pl/au_pic.php?au_pic_id=1303816

Czapka tego policjanta wygląda inaczej niż nakrycia głowy osobników w ciemnych mundurach ze zdjęcia przedstawiającego wg Centrum Wiesenthala polskich policjantów z GG.

Czy ktoś mógłby wyjaśnić tę sprzeczność?

Obserwuj wątek
    • Gość: totyle Re: Zdjęcia z czasów GG i pytanie IP: *.176.6.105.Dial1.Phoenix1.Level3.net 28.09.04, 03:27
      A co tu do wyjasniania?.Wszystko wyjasnione twoimi linkami.
      A wiesentalowi rzydowi squrwysynskiemu chuj w dupe i kawalek szkla do podtarcia.
      • Gość: Cep Re: Zdjęcia z czasów GG i pytanie IP: *.aster.pl 28.09.04, 03:31
        Jak nie masz nic do powiedzenia, trzymaj gębę na kłódkę. Twoje wykrzyki niczego nie wnoszą, a mogą sprawić, że ktoś, kto coś na temat wie, będzie się brzydził wejść na ten wątek.

A mnie zalezy na rzetelnej odpowiedzi.
        • Gość: zbalansowany Re: Zdjęcia z czasów GG i pytanie IP: *.mel.dialup.connect.net.au 28.09.04, 04:09
          To NA PEWNO nie sa mundury polskiej policji.
          Jezeli reszta archiwum jest rownie "udokumentowana", to nie rozumiem dlaczego
          zydzi sie dziwia iz zarzuca im sie fabrykowanie dowodow niemieckich zbrodni.
          • Gość: Perry Re: Zdjęcia z czasów GG i pytanie IP: *.dyn.optonline.net 28.09.04, 04:42
            te zarzuty nie maja zadnej podstawy faktow. Wszystkim wiadomo ze wiekszosc tzw
            zbrodni Zydzi sami wymyslili.
        • Gość: totyle Re: Zdjęcia z czasów GG i pytanie IP: *.176.6.105.Dial1.Phoenix1.Level3.net 28.09.04, 04:29
          Nie sadze abym cie urazil swoja dosadna opinia o fabrykowaniu i wrecz klamaniu
          w rzydowskiej antypolskiej propagandzie.Od rzydow odpowiedzi nie dostaniesz-
          jakzesz bardzo chcialbym tu byc w bledzie.
          • Gość: Perry Re: Zdjęcia z czasów GG i pytanie IP: *.dyn.optonline.net 28.09.04, 04:44
            No wiec jestes w bledzie.
            Ja twierdze ze to zydowskie kapo w Lodzi.
            Nikt sie tak nad Zydami nie znecal jak Zydzi!
            • Gość: totyle Re: Zdjęcia z czasów GG i pytanie IP: *.176.6.105.Dial1.Phoenix1.Level3.net 28.09.04, 04:57
              Ja piszac ze chcialbym abym byl w bledzie-odnosnie komentarza na temat
              zalozonego watku i zdjec.Komentarza jakiegokolwiek.Bedzie tu poprostu rzydowska
              cisza.Nikt ze znanych tu rzydow nie wpisze marnej literki.To jest ich
              taktyka.Klamstwo poszlo w Swiat-sprostowane nigdy nie bedzie bo aby to sie
              stalo musialby pan Stolzman vel Kwasniewski(lub jego ministerialne przydupasy)
              wystosowac protest do tej wazentelowskiej hutzpy.
              Napewno to nie sa omundurowania polskiego policjanta.Oficerki nosili SS-mowcy.
              • Gość: Perry Re: Zdjęcia z czasów GG i pytanie IP: *.dyn.optonline.net 28.09.04, 06:08
                no wiec wycofuj chamie to co napisales.
                Jestem Zydem, czego nigdy na tym forum nie ukrywalem
                Napisalem od razu ze to mundury zydowskiego kapo.

Jestes poprostu podla swinia, nie?
                napewno masz do tego w sobie zydoska juche!
    • Gość: C.C Re: Zdjęcia z czasów GG i pytanie IP: *.ok.ok.cox.net 28.09.04, 04:25
      Mysle, ze to Lotysze. Teraz przez godzine bede zajety, sprawdze pozniej.
      • Gość: Perry Re: Zdjęcia z czasów GG i pytanie IP: *.dyn.optonline.net 28.09.04, 04:41
        a mi sie zdaje ze to Kapo.
        zydowska policja miala podobne mundury w Lodzi
    • Gość: C.C. Re: Zdjęcia z czasów GG i pytanie IP: *.ok.ok.cox.net 28.09.04, 05:26
      wilk.wpk.p.lodz.pl/~whatfor/
      Spojrz tutaj (nb. doskonala ! strona), moze to niemiecki policjant hipo.
    • maurycy Re: Zdjęcia z czasów GG i pytanie 28.09.04, 06:33
      Skopiowałem i powiększyłem 1 zdjęcie. Nie ma na nim żadnego granatowego
      policjana. Jest jeden szkop w czapce z daszkiem, jeden w furażerce wojskowej.
      Gapie mają czapki podobne do kepi, lecz nie jest to kepi. To nie jest zdjecie z
      Polski.
      • Gość: Cep Re: Zdjęcia z czasów GG i pytanie IP: *.aster.pl 28.09.04, 07:31
        maurycy napisał:

> Skopiowałem i powiększyłem 1 zdjęcie. Nie ma na nim żadnego granatowego
        > policjana. Jest jeden szkop w czapce z daszkiem, jeden w furażerce wojskowej.
        > Gapie mają czapki podobne do kepi, lecz nie jest to kepi. To nie jest zdjecie z
        >
        > Polski.

Gapiem może być ten, który skulony głupio się śmieje. Pozostała dwójka ma wyraźnie na głowach czapki w kształcie ściętego walca z daszkiem i nosi mundury, widać dokładnie pasy i bluzy mundurowe, buty z cholewami, podobne do tych, jakie nosi kopiący.
        • Gość: zbalansowany Re: Zdjęcia z czasów GG i pytanie IP: *.mel.dialup.connect.net.au 28.09.04, 07:55
          Ten Wiesenthal, to tez niezly swir. Pamietam jak chyba Krajski mowil ze wie o
          jego wspolpracy z policja niemiecka w czasie wojny. Pamietam tez jego
          twierdzenia ze to zydzi z Kolumbem odkryli Ameryke (czytaj Ameryka jest nasza).
          • Gość: Cep Re: Zdjęcia z czasów GG i pytanie IP: *.aster.pl 28.09.04, 08:18
            Słuchaj, to nie o to chodzi, żeby komukolwiek przyłożyć.

Sprawa zdjęcia pojawiła się w zeszłym roku; pokazano je, jako dokument polskiej chętnej kolaboracji. Że kolaboracja, chętna i na wielu poziomach, istniała - nie mam wątpliwości. Uderzyło mnie jednak, że na zdjęciu nie rozpoznawałem żadnego polskiego munduru. Dałem tym wątpliwościom wyraz. I na tym się skończyło.

Wczoraj przez przypadek natrafiłem na powiększenie (czy może oryginalny format) zdjęcia. Wątpliwości narosły, zwłaszcza, że zdjęcie zostało umieszczone na stronie niemieckiej, a w podpisie nie ma wzmianki o polskiej policji. Na powiększeniu widać wyraźnie, że jeden z uczestników zdarzenia ma z pewnością mundur niemieckiego oficera (może pod-?). Kim są jednak inni? Szukałem w necie wzorów umundurowania Granatowej Policji, ale niczego nie znalazłem. Jak wyglądały mundury szeregowych policjantów? Czy mogły się róznić w różnych częściach GG?

Czy w Łodzi, przyłaczonej przecież do Rzeszy, w ogóle działała Granatowa Policja? Na pewnej stronie internetowej poświęconej wspomnieniom ocalałych z Holokaustu przeczytałem zapewnienie, że na Litwie, gdzieś bodaj na północ od Wilna, świadek krył się przed polskim policjantem, własnie "granatowym". Czy służby mundurowe Granatowej Policji mogły działać poza granicami GG?

Już kiedyś o tym pisałem: mamy z pewnością na sumieniu niemało grzechów, ale to jeszcze nie powód, żeby nam przypisywać cudze.
            • Gość: Cep Re: Zdjęcia z czasów GG i pytanie IP: *.aster.pl 28.09.04, 08:29
              Chciałbym też zwrócić uwagę na drobny szczegół.

Proszę porównać czapkę oficera w jasnym mundurze na 1 i 2 zdjęciu.

motlc.wiesenthal.com/photos/p01/p1/p01100.gif

i

www.ghwk.de/images/K03/p28-1.jpg

Na zdjęciu publikowanym na stronie niemieckiej prawy widoczny skraj czapki jest zaokrąglony (czapka z okrągłym denkiem). Na zdjęciu z Centrum Wiesenthala ten sam skraj jest kanciasty (czapka-rogatywka).

Które ze zdjęć jest oryginalne?
              • Gość: Cep Re: Zdjęcia z czasów GG i pytanie IP: *.aster.pl 28.09.04, 08:35
                Jest jeszcze jeden szczegół. Skraj czapki na zdjęciu ze strony niemieckiej jest wklęśnięty, na stronie Centrum - niemal prosty.

Czy ktoś pracował, żeby upodobnić czapkę osobnika w jasnym mundurze do rogatywki?

Odnoszę wrażenie, że -
                • Gość: zbalansowany Re: Zdjęcia z czasów GG i pytanie IP: 61.68.133.* 28.09.04, 08:47
                  Pierwszy z lewej jest w niemieckim mundurze wojskowym.
                  Czarne mundury, to albo ktoras z formacji ROA, albo mundut czolgisty.
                  W kazdym razie nie widze tam polskich policjantow. Dziwie sie tylko ze w
                  centrum Wiesenthala wpompowano straszne pieniadze, a oni taka fuszerke
                  (umyslnie, czy tez nie) odstawiaja.
                • Gość: . Cep, dam ci wejscie do dobrego uniwersyteckiego IP: *.range81-156.btcentralplus.com 28.09.04, 08:51
                  czasopisma brytyjskiego - ale napisz, daj dowody: mysle jak CC wyzej, ze to
                  mundury nie policyjne, ale WOJSKOWE kogos z satelitow Rzeszy (on stawia na
                  Lotyszow, ja na Wegrow).Co wiecej, nie dalbym sobie glowy uciac, czy to nie
                  jedna z cudzoziemskich formacji SS - kopiacy ma na lewym rekawie
                  jakas "tarcze", czy jak to sie po polsku nazywa - nie chce mi sie w tej chwili
                  sprawdzac, ale pozniej poszukam,.
                  • Gość: Cep Re: Cep, dam ci wejscie do dobrego uniwersyteckie IP: *.aster.pl 28.09.04, 08:59
                    Gabi,

Dzięki - ale ja tego nie zrobię. Nie moja dziedzina. Przez zwykłe okulary dostrzegłem to i owo, ale nie mam żadnego wykształcenia w dziedzinie umundurowania formacji niemieckich podczas II wojny Św., regularnych i pomocniczych czy policyjnych. Było ich multum. Tak naprawdę, to trzeba byłoby przyjrzeć sie oryginalnemu zdjeciu ze zbiorów Żydowskiego Instytutu Historycznego w Warszawie; być może dopiero wtedy zobaczyłoby się różne ważne szczegóły.

A może Ty się tym zajmiesz? Pytam absolutnie poważnie.
                    • Gość: . Slawistyka i literatura; freelance w dziennikarce IP: *.range81-156.btcentralplus.com 28.09.04, 09:04
                      Sprawdze ten mundur, bo mam spore zbiory literatury przedmiotu - potrzebne mi
                      bylo do pewnej powiesci. I zostawie ci cynk. Moze masz szanse znalezc jakiegos
                      polskiego historyka?
                      Sam mysle, ze z W. nie ma co walczyc o falszerstwo - swiat sie przeciwko
                      Polakom najerzy, lepiej wykazac niekompetencje, a potem kwestionawac - jako
                      niekompetentna - strona po strone na ich website.
                      • Gość: Cep Re: Slawistyka i literatura; freelance w dziennik IP: *.aster.pl 28.09.04, 09:10
                        Oni już z pewnych spraw się wycofywali, teraz nie pamiętam szczegółów, Alzheimer jednak goni.
          • Gość: . Ruszyli by mozgownicami: to fotka z Wegier lub IP: *.range81-156.btcentralplus.com 28.09.04, 08:43
            Balkanow.Jesli tak, to pan W. ladnie sie podlozyl...
            • Gość: Cep Re: Ruszyli by mozgownicami: to fotka z Wegier lu IP: *.aster.pl 28.09.04, 08:48
              Gabi,

Jak mam ruszyć mózgownicą? Już i tak dość się naruszałem. Nad czapką tego w jasnym mundurze ktoś się wcale inteligetnie napracował. Drobne szczególiki, ale wiele mówiące. Może trzeba przyjrzeć się obu zdjęciom i zbadać wszystkie szczegóły - jak w tej zabawie z dawnych niedzielnych wydań gazet, pt. "Znajdź 20 różnic w obu obrazkach"?
              • Gość: . O jednym szczegole mowie wyzej - na rekawie tego IP: *.range81-156.btcentralplus.com 28.09.04, 08:53
                w czarnym mundurze: od falsyfikacji Polski trzeba zaczac. A falszerstwo? Mysle,
                ze to juz twoja obsesja... To moze byc blad reprodukcji, gowno tu udowodnidz, a
                wiec czasu szkoda...
            • Gość: zbalansowany Re: Ruszyli by mozgownicami: to fotka z Wegier lu IP: 61.68.133.* 28.09.04, 08:51
              Nie chce nikomu dokopywac, ale ta strona z Wisenthala starczy mi za reszte

motlc.wiesenthal.org/pages/t053/t05323.html
    • Gość: Cep Pierwsze wstępne podsumowanie IP: *.aster.pl 28.09.04, 14:13
      1. Zdjęcie pochodzi z zasobów Żydowskiego Instytutu Historycznego w Warszawie. Wygląda na to, że oznaczono je tam jako ilustrujące sytuację w Łodzi. Takie oznaczenie przejmuje niemiecka witryna www.ghwk.de.

2. Centrum Wiesenthala wykorzystuje fotografię, ale bez podania miejsca, gdzie zostało zrobione. Oglądający może przypuszczać, że idzie o sytuację w Generalgouvernement (GG).

3. Autor niniejszego wątku jest przeświadczony, że w Łodzi, położonej na obszarach przyłączonych do III Rzeszy, nie działała powołana przez niemieckie władze okupacyjne do pełnienia funkcji pomocniczych na terenie GG Polska Policja, tzw. Policja Granatowa. Por.:

<<Jest rzeczą charakterystyczną, że we wszystkich anektowanych bądź podbitych przez III Rzeszę krajach na okupowanym terytorium powoływane do służby miejscową policję. Tak było i w okupowanej Polsce. Po krótkim okresie zarządu wojskowego i rozwiązaniu straży obywatelskich, rozkazem Wyższego Dowódcy SS i Policji z dnia 30 października 1939 roku powołano do służby wszystkich funkcjonariuszy Policji Państwowej znajdujących się na obszarze Generalnego Gubernatorstwa utworzonego cztery dni wcześniej. Źródłem uzupełnień byli policjanci wysiedleni z ziem wcielonych do Rzeszy, lub tam aresztowani i deportowani do Generalnego Gubernatorstwa. Policja ta zwana była Policją Polską lub granatową (ze względu na kolor mundurów). Jako służba pomocnicza policji niemieckiej, pozostawała w pionie niemieckiej policji porządkowej. Była kontynuacją Policji Państwowej w sensie organizacyjnym (te same urzędy i budynki) oraz kadrowym, a także pod względem formalnoprawnym. Obowiązywały ją przedwojenne regulaminy i przepisy służbowe Nie istniało oczywiście żadne wyższe dowództwo na szczeblu dystryktu ani komendy głównej. Formalnie została powołana w dniu 17 grudnia 1939 roku. Niemcy nałożyli na Policję Polską obowiązek pełnej bieżącej ochrony bezpieczeństwa i porządku publicznego. Według zaleceń H. Himmlera niemiecka policja miała wkraczać tylko wówczas, jeśli wymagał tego interes niemiecki.>>

www.wspol.edu.pl/historia/policja/wojna.htm

3. W wersji pierwotnej zdjęcie jest formatu, który pozwala dojrzeć, że przynajmniej jeden z uczestników zdarzenia to oficer niemiecki. Czapka oficera jest łatwo rozpoznawalna, ma okrągłe denko, z przodu widać nawet skrzydła hitlerowskiej "gapy".

4. W wersji pokazywanej na witrynie Centrum Wiesenthala zdjęcie jest małe, nawet jednak przy tym formacie uważny oglądający dostrzeże podobieństwo czapki oficera do charakterystycznej rogatywki (denko kwadratowe, z "rogami"). W wersji Centrum brak również wklęśnięcia boku czapki.

5. Wygląda na to, że zdjęcie ze zasobów ŻIH w Warszawie, wiernie zreprodukowane w witrynie ghwk.de, zostało poddane w Centrum Wiesenthala potrójnemu zabiegowi:

a) pomniejszenie

b) retusz konturów czapki "oficera"

c) usunięcie informacji o lokalizacji zdjęcia (spoza GG).

6. Zabiegi a) i c) umożliwiają identyfikację "oficera" jako Polaka, funkcjonariusza Polskiej Policji, tzw. Granatowej, a pozostałych uczestników sceny kopania i poniżania Żyda jako jego podwładnych. Taką też wymowę ma tekst zamieszczony przy zdjęciu na witrynie Centrum.
      • Gość: Rudeboy To naturalne zniekształcenie IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 28.09.04, 15:28
        Gość portalu: Cep napisał(a):

> zostało poddane w Centrum Wiesenthala potrójnemu zabiegowi
        (...)
        > b) retusz konturów czapki "oficera"

Przecież to zniekształcenie wynikające ze zmniejszenia zdjęcia i zamiany formatu JPG na GIF.
        GIF-y zazwyczaj niezbyt nadają sie do reprodukowania zdjęć, właśnie dlatego że powododują zniekształcenia - ale w przypadku takiej miniaturki nie ma to wielkiego znaczenia.

• Gość: Cep Re: To naturalne zniekształcenie IP: *.aster.pl 28.09.04, 15:37
          Nie zaprzeczam, że masz rację co do zniekształceń przy zmianie formatu z *.jpg na *.gif. Ale zaraz nasuwa się pytanie: dlaczego zniekształcenie dotknęło tylko czapki "oficera" i doprowadziło do jej zamiany akurat w rogatywkę? Zauważ, że przy zdjęciu jest opis - mówiący o udziale Polskiej Policji w Holokauście. Gdyby tego opisu nie było, byłbym skłonny zgodzić się z Tobą. W tej sytuacji jednak za wiele rzeczy do siebie pasuje.
          • Gość: . Bym nie ruszal, bo rogatywka jako polska czapka IP: *.range81-156.btcentralplus.com 28.09.04, 15:42
            jest rozpoznawalna wylacznie dla Polakow, i to nie wszystkich - prawie kazdy
            Anglik, Francuz, Niemiec (ze o USA nie wspomne) nie ma cienia pojecia...
            Mowilem juz cos o tym bez tak drazliwej okazji.
            • Gość: Cep Re: Bym nie ruszal, bo rogatywka jako polska czap IP: *.aster.pl 28.09.04, 15:48
              Gość portalu: . napisał(a):

> jest rozpoznawalna wylacznie dla Polakow, i to nie wszystkich - prawie kazdy
              > Anglik, Francuz, Niemiec (ze o USA nie wspomne) nie ma cienia pojecia...
              > Mowilem juz cos o tym bez tak drazliwej okazji.

No nie wiem, nie wiem. Rogatywka własnie przez swą dziwaczność była używana jako znak rozpoznawczy w stereotypowych wyobrażeniach Polaka. Zdaje się, że jacyś faceci w rogatywkach szli obok Żydów pędzonych z Płaszowa u Spielberga? Nie widziałem filmu, tak mi mówiono. Podobnie w innych filmach i karykaturach. Na pytanie: co to za dziwna czapka? gotowa odpowiedź: a, to rogatywka, takie coś nosili Polacy -
        • Gość: Cep Re: To naturalne zniekształcenie IP: *.aster.pl 28.09.04, 16:22
          A mógłbyś przeprowadzić eksperyment i zmienić obrazek w *.jpg na obrazek w *.gif? Ciekawe, czy zniekształcenia dotknęłyby tych samych elementów zdjęcia?
          • wojcd Re: To naturalne zniekształcenie 28.09.04, 16:33
            A mógłbyś przeprowadzić eksperyment i zmienić obrazek w *.jpg na obrazek w
            *.gif? Ciekawe, czy zniekształcenia dotknęłyby tych samych elementów zdjęcia?
            _______________________________________________________________________
            Jest jeszcze jedna technika, ktora pomogloby weryfikowac takie zdjecia. Otoz
            koloruje sie filmy czarno-biale przez odpowiednie filtry. Kto wie czy nie
            uzyskaloby sie ta technika kolorow mundurow.

Chce zaznaczyc, iz jestem kompletnym laikiem w tych sprawach, ale mam nadzieje,
            ze ta uwaga jest na temat.
          • Gość: Cep Teraz to widzę IP: *.aster.pl 29.09.04, 05:36
            Przy pomniejszaniu obrazka kontury czapki wyprostowują się, to, co przy wiekszym formacie jest zaokrąglone staje się kanciaste. Celowy retusz dla przeistoczenia czapki z okrągłym denkiem w rogatywkę nie jest konieczny, taka przemiana dokonuje się samoistnie przy pomniejszeniu fotografii.

Ktokolwiek odwiedza witrynę widzi jednak TYLKO pomniejszoną fotografię, nie ma możliwości obejrzenia jej w jej oryginalnym formacie. Zobaczyłby wtedy wyraźnie oficera niemieckiego.
      • tees1 klamry paskow 28.09.04, 15:48
        Prostokatna klamra paska tego z lewej wyglada jak niemiecka.
        www.snyderstreasures.com/pages/buckles.htm

Zarys klamry paska tego z prawej, slabo, ale tez jest widoczny. Podobnie jak
        guziki - liczba, rozmieszczenie.

Da zagadka dla fachowca od umundurowania z czasow II WS bylaby to bulka z
        maslem, jak sadze.

Na tym zdjeciu jest najpewniej tez informacja o regionie geograficznym, gdzie
        zostalo zrobione - w/w mundury, ubranie Zyda, te budynki, moze jeszcze cos.
        Potrzeba tylko osoby/osob z bardzo dobra znajomoscia tematu i dostepem do
        zrodel.
        • Gość: Cep Re: klamry paskow IP: *.aster.pl 28.09.04, 15:52
          Jeśli niemiecka witryna www.gwhk.de powtarza opis zdjęcia przejętego z zasobów ŻIHu, to zdjęcie zostało zrobione w Łodzi.
    • Gość: Cep Drugie wstępne podsumowanie IP: *.aster.pl 28.09.04, 14:19
      Dwa motta z książki, którą właśnie czytam:

"History is a sacred kind of writing, because truth is essential to it, and where truth is, there God himself is, so far as truth is concerned."

- Miguel de Cervantes, _Don Quixote_

"History is nothing but the activity of man in pursuit of his ends."

- Karl Marx, _The Holy Family_
      • Gość: . Cep, ty rzetelnosc info masz w d...Rozczarowales. IP: *.range81-156.btcentralplus.com 28.09.04, 14:47
        Pan W. nie ma najlepszej opinii w swiecie i dzialajac z sensem, konsekwentnie i
        do konca mozna by bylo mu raz na zawsze gebe zamknac. Ale Polak ma to w nosie,
        Polakowi swiatczy, ze we wlasnym polskim gronie powyrzeka sobie na
        Zydow...Glupia nacja.
        • Gość: ANka ´Swiatczy´ ?! IP: *.ifn-magdeburg.de 28.09.04, 14:48
          To jednak jestesmy we ´wlasnym polskim gronie´?!
          Hmmm.
          • Gość: . Wnioslas niezwykle cenny material do tematu IP: *.range81-156.btcentralplus.com 28.09.04, 14:53
            Czy nie lepiej milczec, gdy nie ma sie nic do powiedzenia? A bezblednej
            polszczyzny nie wumaga sie od cudzoziemca - trzeba Niemcow z twego instytutu
            spytac, jak bezbledna niemczyzna w mowie i pismie sama wladasz.
            • Gość: ANka Hi, hi, IP: *.ifn-magdeburg.de 28.09.04, 14:57
              to ty robilas/es uwagi do ´naszego´ grona wiec sie zameldowalam.
              Nic wiecej. Tylko tyle zeby dac znac ze przeczytalam. Odgrazac sie nie musisz
              aniolku. To nie po raz pierwszy przeciez i pewno nie ostatni. Niemcow w moim
              instytucie nie bardzo interesuje jakim poziomem niemieckiego wladam.
              Niemniej sa z tego poziomu i tempa przyswajania go bardzo zadowoleni.
              Po drugie od kiedy jestes cudzoziemcem? Przez pare lat byles chyba mezatka (zona
              cudzoziemca- z dzieckiem na klawiaturze) Nie wymagaj od innych by tracili pamiec
              na twoje zadanie..
            • nierzyd rzydokropek robi wreszcie "bledy" he he he 28.09.04, 15:12
              i mysli ze bedzie bardziej wiarygodny jako "cudzoziemiec" he he he...

szkoda ze tak pozno zaczal. po tych kilku miesiacach jego nienagannej
              polszczyzny okraszonej subtelnymi wulgaryzmami i rusycyzmami, ktore mozna
              wyssac tylko z mlekiem chlopskiej matki nadal nie sposob bedzie uwierzyc, ze
              rzydokropek to "cudzoziemiec" do tego "angielski" i znajacy polski dopiero od
              szesciu lat

bue he he he he he he he he
              • Gość: Cep Człowieku, odpier... nicz się od tego wątku IP: *.aster.pl 28.09.04, 15:14
          • Gość: . PS: spytaj w rodzinie, czy to nie bylgarscy IP: *.range81-156.btcentralplus.com 28.09.04, 14:55
            faszysci na tejze fotce...
        • Gość: Cep Re: Cep, ty rzetelnosc info masz w d...Rozczarowa IP: *.aster.pl 28.09.04, 14:56
          Gabi,

Wiesz co -
          • Gość: . Z GW mozesz sie rozczarowac. Ja bym nie zamykal IP: *.range81-156.btcentralplus.com 28.09.04, 15:05
            sprawy do Polski. Szkoda, ze Klaus Bachmann przeniosl sie na Slask, ale mozesz
            mic z nich kontakt via Tygodnik Powszechny - ale jajo: przykopac panu W. polsko-
            niemieckimi lapami! Za "niekompetencje" - troche dyplomacji nie zaszkodzi. Ja
            te czarne mundury juz na jakis fotkach widzialem (mam osobna ksiege o
            omundurowaniu wszelkich brygad hitlerowskich, az po ...dojki u bauera) - tu
            bedzie latwo sprawdzic. Ale cos mi po glowie chodzi, ze to Balkany, jakies
            ustasze albo co... A moze i Lotysze etc- jak u CC
            • Gość: Cep OK. To już coś. IP: *.aster.pl 28.09.04, 15:09
              ale powiedz - zakładam słusznie, że Granatowi nie działali na obszarach przyłączonych do Rzeszy?

I wiesz co -
              • Gość: . Nie wiem, nt.granatowych, ale mysle, ze masz IP: *.range81-156.btcentralplus.com 28.09.04, 15:26
                racje - powinna dzialac policja Rzeszy. Ale to nie sa mundury niemieckiej
                policji (wlasnie sobie przegladam te ksiege z mundurami); nb. okragle czapki w
                niektorych formacjach wehrmachtu wystepuja, byly zreszta i zmiany umundurowan -
                sprawdzenie wymaga czasu, ale bede cie na tym watku informowal, jak tylko cos
                znajde.
                • Gość: . PS:przerobki na rogatywki bym nie ruszal - nie do IP: *.range81-156.btcentralplus.com 28.09.04, 15:38
                  udowodnienia, mozna sie tym zblaznic. Czytaj to - kolega to informatyk UW:
                  forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50&w=16178799&a=16195771
          • Gość: C.C. Jedno jest pewne IP: *.ok.ok.cox.net 28.09.04, 15:40
            n a p e w n o na zdjeciu nie ma zadnego granatowego policjanta.

Na pewno jest Niemiec i przedstawiciele ktoregos z narodow w Schutzmannschaft
            der Sicherhetspolizei ( w Schuma : Bialorusini, Ltwini, Lotysze, Ukraincy,
            Rosjanie) ). Rownie dobrze Lotysze jak i Ukraincy, mimo , ze oficjalne mundury
            ukrainskie mialy jasne , szerokie mankiety , nie zawsze wystepowali wlasnie w
            takich.
            Tu dla zainteresowanych niezwykle ciekawa strona (niestety nie ma umundurowan),
            ale warto ja poznac i rzucic okiem na mape.
            axis101.bizland.com/GermanInsignias1.htm
            tu tez milosnicy militariow Schuma zrobili stronke
            bka-roa.chat.ru/ss_eng.htm
            Aby rozwiac te watpliwosci po prostu napisalem do Centrum Wiesenthala z prosba
            o wyjasnienie ! w koncu kto jak kto, ale oni posiadaja dokladna dokumentacje
            wszelkich wojskowych uniformow z czasow II WS.
            Czekam wiec na odpowiedz.
        • Gość: Perry Re: Cep, ty rzetelnosc info masz w d...Rozczarowa IP: 160.79.164.* 28.09.04, 15:15
          My Zydzi wiemy ze Wiesenthal to stara gruba glupia beczka. Czyzby nikt tu nie
          zauwazyl podobienstwa do Ssharona? A pozatym, we wlasnym gronie nigdy nie
          ukrywamy ze wiekszosc tzw zbrodni hitlerowskich na Zydach to stuprocentowa
          propaganda miedzynarodowego syjonizmu.
          • Gość: Cep Człowieku, odpier... nicz się od tego wątku IP: *.aster.pl 28.09.04, 15:21
            • Gość: Perry Re: Człowieku, odpier... nicz się od tego wątku IP: 160.79.164.* 28.09.04, 15:23
              O co chodzi? Boisz sie prawdy?
              masz jakas swoja ulubiona teorie, a jak dane sa z nia sprzeczne, to tym gorzej
              dla danych?
              Szukasz ziarenka w stogu pszenicy, a stogu nie widzisz!
              • Gość: Cep Re: Człowieku, odpier... nicz się od tego wątku IP: *.aster.pl 28.09.04, 15:31
                Chcę szukać po swojemu. A kiedy znajdę to ziarenko, chcę móc je trzymać mocno w garści.

Aha, ulubionych teorii nie posiadam. Zdaje się -
                • Gość: Perry Re: Człowieku, odpier... nicz się od tego wątku IP: 160.79.164.* 28.09.04, 15:34
                  "Liczę w tym wątku na pomoc uczestników Forum w dochodzeniu do prawdy;"

Chyba mamy na mysli nie te same forum.
                  Ja na tym watku jeszcze nie spotkalem ludzi ktorzy byliby w stanie dojsc do
                  najbardziej oczywistej prawdy, nie mowiac juz nic o historycznej!

• Gość: Cep Re: Człowieku, odpier... nicz się od tego wątku IP: *.aster.pl 28.09.04, 15:39
                    Gość portalu: Perry napisał(a):

> "Liczę w tym wątku na pomoc uczestników Forum w dochodzeniu do prawdy;"
                    >
                    > Chyba mamy na mysli nie te same forum.
                    > Ja na tym watku jeszcze nie spotkalem ludzi ktorzy byliby w stanie dojsc do
                    > najbardziej oczywistej prawdy, nie mowiac juz nic o historycznej!

To poczekajmy razem. Może się w trakcie obaj czegoś nauczymy. A to już byłoby coś, nie uważasz?
                    • Gość: Perry Re: Człowieku, odpier... nicz się od tego wątku IP: 160.79.164.* 28.09.04, 15:50
                      Absolutnie i niezaprzeczalnie!
                      A jak sie przekonasz ze mialem racje, to prosze mi publicznie podziekowac za
                      staranne historyczne badania!
                      • Gość: ANka Sluchajcie nie mam tyle czasu co wy na ten rodzaj IP: *.ifn-magdeburg.de 29.09.04, 08:05
                        badan bo musze ten moj przeznaczac na inne. Poza tym jestem na etacie samotnej
                        matki z dwojka dzieci przez wiekszosc tygodnia.
                        I ja naprawde w przeciwienstwie do gabiusza.
                        Niemniej to nie oznacza wcale ze takie dochodzenia mnie nie interesuja a tym
                        bardziej ich wyniki.
                        Troche szacunku dla tych, ktorzy nie spedzaja dni na czytaniu maili...
          • marcus_crasuss Re: Cep, ty rzetelnosc info masz w d...Rozczarowa 28.09.04, 15:28

> My Zydzi wiemy ze Wiesenthal to stara gruba glupia beczka. Czyzby nikt tu
            nie
            > zauwazyl podobienstwa do Ssharona? A pozatym, we wlasnym gronie nigdy nie
            > ukrywamy ze wiekszosc tzw zbrodni hitlerowskich na Zydach to stuprocentowa
            > propaganda miedzynarodowego syjonizmu.

Nosisz glowe tak wysoko, ze mogles nie zauwazyc iz nikt nie probuje tu
            bagatelizowac cierpienia Zydow wogole lecz propunuje sie zastanowic nad tym
            konkretnym przypadkiem.
            Moze dlatego, ze jestem gojem nie jestem w stanie pojac dleczego przy takim
            ogromie prawdziwych materialow fabrykuje sie dodatkowe.
            Moze udzielisz maluczkim odrobiny swego geniuszu i to wyjasnisz.
            Tylko bez nudziarstwa o syjamistach i innych podobnych bzdetow, jesli laska.
            • Gość: Perry Re: Cep, ty rzetelnosc info masz w d...Rozczarowa IP: 160.79.164.* 28.09.04, 15:36
              Przeciez jasno wyjasnilem. Ze wiekszosc tych tzw materialow historycznych to
              slaba podrobka niewielkiej grupki syjonistow. Jezeli nie wierzysz, to twoja
              sprawa. Jestem pewien Ze Gaal, Sp;lit, Titus i inni forumowicze potwierdza co
              pisze!
              • marcus_crasuss Re: Cep, ty rzetelnosc info masz w d...Rozczarowa 28.09.04, 15:41

> Przeciez jasno wyjasnilem. Ze wiekszosc tych tzw materialow historycznych to
                > slaba podrobka niewielkiej grupki syjonistow. Jezeli nie wierzysz, to twoja
                > sprawa. Jestem pewien Ze Gaal, Sp;lit, Titus i inni forumowicze potwierdza
                co
                > pisze!

Jezeli uwazasz, ze cieniutka ironia moze zastapic sensowna rozmowe to twoja
                sprawa.

Czulosci.
                • Gość: Perry Re: Cep, ty rzetelnosc info masz w d...Rozczarowa IP: 160.79.164.* 28.09.04, 15:52
                  sensowna rozmowe?
                  na jaki wlasciwie temat?
                  Ze Wiesenthal to podrabiacz, czy ze tylko zydoskie kapo znecalo sie podczas
                  wojny nad Zydami?
                  Sensowna rozmowa w szambie?
                  Przeciez najpierw nos trzeba zatkac a potem szukac jak sie stad wydostac a nie
                  rozmawiac, sensownie lub nie!
                  Czlowieku, zcepieniales czy co?
                  • marcus_crasuss Re: Cep, ty rzetelnosc info masz w d...Rozczarowa 28.09.04, 15:55

> Sensowna rozmowa w szambie?
                    > Przeciez najpierw nos trzeba zatkac a potem szukac jak sie stad wydostac a
                    nie
                    > rozmawiac, sensownie lub nie!
                    > Czlowieku, zcepieniales czy co?

Jakos nie mozesz sie z tym szambem rozstac.
                    Jestes masochista czy masz inne powody ?
                    • Gość: Perry Re: Cep, ty rzetelnosc info masz w d...Rozczarowa IP: 160.79.164.* 28.09.04, 16:04
                      masochista.
                      To tak jak palacz nie w stanie rozstac sie z papierosami...
                      • marcus_crasuss Re: Cep, ty rzetelnosc info masz w d...Rozczarowa 28.09.04, 16:25

> masochista.
                        > To tak jak palacz nie w stanie rozstac sie z papierosami...

Palacze, mimo ze wiedza o szkodliwosci palenia znajduja w paleniu przyjemnosc.
                        Jezeli na tej samej zasadzie dziala u Ciebie obcowanie z szambem to mamy nieco
                        odmienne pojecie o tym co jest przyjemne.

Bywaj
                        • Gość: Perry Re: Cep, ty rzetelnosc info masz w d...Rozczarowa IP: 160.79.164.* 28.09.04, 17:45
                          nie bedac palaczem nie wiedzialem ze oni znajduja przyjemnosc w paleniu.
                          Myslalem ze to poprostu nalog
                          • Gość: ANka Nalog na czyms bazuje IP: *.ifn-magdeburg.de 29.09.04, 08:08
                            i nie trzeba byc specjalnie inteligentnym by domyslac sie ze tak jest.
                            Niemniej rozni ludzie z roznych rzeczy czerpia przyjemnosc. Gdyby moja miala
                            wynikac z palenia to gleboko bym sie nad soba zastanowila.
                            Marcus znajduje przyjemnosc z kolei w uzywaniu niewyszukanego slownictwa w
                            stosunku do swoich przeciwnikow w dyskusji. Pod tym wzgledem jestescie podobni :)
                  • Gość: Cep Słuchaj Perry IP: *.aster.pl 28.09.04, 16:11
                    Mogę tyle powiedzić od siebie. Oglądałem całkiem niedawno film Marzyńskiego, wiesz który. Otóż jedna z wypowiadających się kobiet oświadczyła ni stąd ni zowąd, że antysemityzm w przedwojennej Polsce był tak rozbuchany, że ulubioną niedzielną rozrywką Polaków było - po wyjściu z kościoła - złapanie jakiejś Żydówki, przywiązanie jej za włosy do końskiego ogona i włóczenie po miasteczku -
                    • Gość: Perry Re: Słuchaj Perry IP: 160.79.164.* 28.09.04, 17:51
                      "Centrum Wiesenthala ewidentnie nie jest wolne od błędów.
                      > To niezręczna sytuacja, zwłaszcza że idzie o instytucję
                      > edukacyjną o światowym zasięgu.
                      > Tam nie może być błędów.

Zartujesz!
                      Nie wiedzialem ze istnieja bezbledne instytucje edukacyjne.
                      To napewno z winy syjonistycznej propagandy pod ktora tyle lat mi myli glowe!
                      ALe teraz wiem lepiej. Zrzucilem jazmo syjamistow! Jestem nareszcie wolnym
                      czlowiekiem.

Ziemia dla ziemniakow!
                      • Gość: Cep Re: Słuchaj Perry IP: *.aster.pl 28.09.04, 17:58

>
                        > Ziemia dla ziemniakow!

I o to chodzi. Widzę, że wreszcie się zgadzamy. Ja wiedziałem, wiedziałem, że znajdziemy w końcu platformę porozumienia.
                        • Gość: Perry Re: Słuchaj Perry IP: 160.79.164.* 28.09.04, 18:00
                          Alez oczywiscie!
                          W koncu odrzucilem zaslony na oczach.
                          Teraz widze rzeczywistosc.
                      • Gość: ANka Nie ma idealow wiec idzmy wszyscy mordowac?! IP: *.ifn-magdeburg.de 29.09.04, 08:11
                        ciekawe panie Perry.
                        Mimo wszystko ja nie zamierzam porzucic moich wymagan w stosunku do instytucji
                        chwalacych sie mianem edukacyjnych.
                        Pan masz wolny wybor.
            • marcuss_crassus Przepraszam za literowke :))))) 28.09.04, 15:41
              Powinno oczywiscie byc

marcus_crasuss napisał:

> Moze dlatego, ze jestem gnojem
            • Gość: Cep Re: Cep, ty rzetelnosc info masz w d...Rozczarowa IP: *.aster.pl 28.09.04, 15:49
              Crassus - po raz pierwszy -
              • marcus_crasuss Re: Cep, ty rzetelnosc info masz w d...Rozczarowa 28.09.04, 15:50

> Crassus - po raz pierwszy -
                • Gość: Cep Re: Cep, ty rzetelnosc info masz w d...Rozczarowa IP: *.aster.pl 28.09.04, 15:53
                  A ---, o ----
                  • Gość: dana33 Re: Cep, ty rzetelnosc info masz w d...Rozczarowa IP: *.broadband.actcom.net.il 28.09.04, 18:09
                    drogi cepku. po przeczytaniu tych wszystkich wpisow, szczegolnie twoich, tak
                    bardzo dokladnych, rzetelnych, szukajacych prawdy, w celu nie skrzywdzenia
                    oczywiscie nikogo, ale zedby moc podc tych winnych temu bezczelnemu falszerstwu
                    pod sad conajmniej publiczny, oraz po wspomnieniu innych takich podobnych w
                    szukaniu tej jednej jedynej prawdy twoich watkow,musze z przykroscia
                    stwierdzic, ze cierpisz na daleko posunieta obsesje. na alzheimera w zadnym
                    wypadku. obawiam sie, ze ta obsesja w stadium juz nie uleczalnym.
                    • Gość: Cep Król i zdjęcie IP: *.aster.pl 28.09.04, 18:26
                      Od Ciebie, jako osoby związanej z Łodzią i mającej wiedzę o okupacyjnej Łodzi oczekiwałbym innego komentarza.

Uważasz, że szukanie prawdy to obsesja? Ja nie. To kwestia zwykłej przyzwoitości. I poczucia własnej wartości -
                      • peryzbojnik Re: Król i zdjęcie 28.09.04, 18:31

> Uważasz, że szukanie prawdy to obsesja? Ja nie.
                        > To kwestia zwykłej przyzwoitości. I poczucia własnej
                        > wartości -
                        • Gość: Cep Re: Król i zdjęcie IP: *.aster.pl 28.09.04, 18:56
                          Nudzisz mnie.
                      • Gość: dana33 Re: Król i zdjęcie IP: *.broadband.actcom.net.il 28.09.04, 18:34
                        hmm. ja ci powiem, dlaczego to obsesja. bo wszystko co cie interesuje, co
                        chcewsz zglebic, dowiedziec sie prawdy, glebokiego zyczenia widziec swiat w
                        prawdziwych obrazach, to zawsze ten temat zydzi-polacy, kto komu swinstwa
                        robilo i ile, i jak mozna udowodnic, ze to zydzi, to w deche.
                        wiec jesli ty taki zadajacy prawdy, to moze podyskutuj ze mna na temat tego
                        zdjecia i daj swoj komentarz do tej historii:

www.honestreporting.com/articles/45884734/reports/The_Photo_that_Started_
                        it_All.asp
                        • Gość: rachelka Re: Król i zdjęcie IP: *.twcny.rr.com 28.09.04, 18:46
                          oh ci straszni polacy nie ma to jak nieskaziteli zydzi,ani jednej winy za nic
                          nie ponosza.ciekawe dlaczego nasza bohaterska dana z nowymi paczkami ciagle
                          pisza na polskim forum,oh bylabym zapomniala ona musi walczyc o prawde.ooops
                          • Gość: dana33 Re: Król i zdjęcie IP: *.broadband.actcom.net.il 28.09.04, 18:51
                            rachelciu szmatelciu. cusik nie rozumiesz mnie, nawet jak mnie taaaaaak dobrze
                            znasz.
                            ja sie o prawde na tym forum juz dawno nie bije. wystarczy, ze ja ja znam. ja
                            to sie wogole nie bije. ja wtykam palec w oko niektorym, to wszystko.
                            • Gość: ANka Alez Dano wszyscy tu juz wiemy ze ty znasz te IP: *.ifn-magdeburg.de 29.09.04, 08:15
                              jedna jedyna wylaczna prawde, ktorej my tu nie znamy...
                              Nawet na temat pisowni w jez. francuskim....
                        • Gość: Cep Re: Król i zdjęcie IP: *.aster.pl 28.09.04, 18:55
                          Ten link jest martwy, ale domyślam się, czego dotyczy. Przedstawia zakrwawionego młodego człowieka, z podpisem, że to dowód brutalności izraelskiej soldateski. Tymczasem to nie żaden Palestyńczyk tylko młody Żyd. To to zdjęcie i sprawa?

Jeśli tak, to dochodzenie prawdy i w tym wypadku jest słuszne. Zrobiono to już, a ja nie mam nic do dodania. Poza banalną uwagą, że zyjemy w czasach, w których trzeba oglądać wszystko po kilka razy, zanim się ostatecznie uwierzy. A techniki posługiwania się fałszem dla udokumentowania prawdy (lub tego, co uważa się za prawdę) są powszechnie dostępne. Widziałem niemieckie, widziałem sowieckie, widziałem amerykańskie, widziałem palestyńskie ... teraz widzę podobny zabieg w wykonaniu ludzi z Centrum Wiesenthala.

Fakt, że Centrum ma poprzedników bynajmniej mnie nie pociesza.
                          • Gość: dana33 Re: Król i zdjęcie IP: *.broadband.actcom.net.il 28.09.04, 19:01
                            ten link nie jest martwy, tylko te dlugie linki nie wychodza i trzeba dopisac
                            te pare literek, co nie wyszly na czerwono.
                            ze sie domyslasz i wiesz dokladnie o co chodzi, to o to mi wlasnie chodzilo,
                            pokazac ci, ze do durniow to ty sie akurat nie zaliczasz. i te twoje ciagle nie
                            wiem i nie rozumiem, to pic na wodzie. napewno sa rzeczy ktorych nie wiesz i
                            nie rozumiesz, ale jak rzucasz temat na forum, i trakcie dyskusji wiesz i znasz
                            taka ilosc szczegolow, to moj drogi cepku, znasz rowniez odpowiedz. to co cie
                            interesuje naprawde, to reakcja forumowiczow. c'est tout. juz ci kiedys
                            powiedzialam, wir sind wenige und kennen uns gut :)
                            • Gość: Cep Re: Król i zdjęcie IP: *.aster.pl 28.09.04, 19:12
                              Fajna teoria. Pochlebiasz mi.

Niestety, rzeczy mają sie inaczej. Zapamiętałem to zdjęcie o niby Granatowej Policji z jakiejs zeszłorocznej wymiany między nami. Dziś w nocy, przeglądając zupełnie inne materiały graficzne, natrafiłem na drugą wersję. Różniły się. Reszta - po przyjrzeniu się detalom, w ciągu kilku godzin przed pójściem do i po przyjściu z pracy. A sprawa mnie wkurza, podobnie jak Ciebie ta opisana w tym nieotwierającym się linku (wpisałem sobie cały, i nic). O tym młodym człowieku czytałem już chyba dobrych parę miesięcy temu, a potem chyba ktoś tutaj podał link, całkiem niedawno, takie mam wrażenie. A może złapałem link w Haaretzu albo Maarivie. Ale czytałem o tej sprawie.

A z aluzyjkami skończ. Są tanie.
                              • Gość: dana33 Re: Król i zdjęcie IP: *.broadband.actcom.net.il 28.09.04, 19:17
                                cus sie zle spojrzales moj drogi, tym razem nie bylo zadnych aluzyjek. i
                                aluzyjki w ogole nie sa tanie. sa zupelnie cos innego.
                                • Gość: Cep Re: Król i zdjęcie IP: *.aster.pl 28.09.04, 19:21
                                  A te o tym, że my są <wenige> to co?
                                  • Gość: dana33 Re: Król i zdjęcie IP: *.broadband.actcom.net.il 28.09.04, 20:10
                                    alez to nie byla aluzja, moj drogi, to bylo stwierdzenie. chcesz porownac twoj
                                    poziom do np gucia? albo mirmilka? albo rozlupanca? albo wqrwielskiego?
                                    dlatego napisalam, myslac o tobie i o sobie wir. zadna aluzja, przyslowie
                                    niemieckie, wiem ze znasz niemiecki, to wszystko. nie szukaj potwora pod kazdym
                                    kamieniem.. :)
                                  • Gość: Tomson ne telus Re: Król i zdjęcie IP: *.onhill.gda.pl 29.09.04, 02:08
                                    Cep, czy ty masz jakąkolwiek nadzieję na mozliwośc porozumienia "z nimi"
                                    (uzywając terminologii Dany)? Jeśli nie - przyjmij proszę wyrazy niekłamanego
                                    podziwu. Jesli tak - również (chociaż już mniejsze).
    • wqrwiony2 Próbowałem szukać zdjęć możliwych formacji 28.09.04, 15:59
      żołnierzy widocznych po prawej stronie. Nie w pełni mi się udało - po części z
      braku czasu, a po części również z uwagi na brak linków - popytam bałkanistów,
      może ktoś ich rozpozna - oczywiście jeśli angielski banderowiec ma rację
      zakładając, że to mogą być jakieś formacje z Bałkanów.
      Wykluczam muzułmańską dywizję SS Skanderbeg z Albanii oraz
      muzułmańsko-chorwacko-czort-wie-jaką Handschaar - te dwie formacje nosiły
      mundury Waffen SS. Mam dostęp do informacji na temat oddziałów pomocniczych
      bośniackich muzułmanów i tamte uniformy także się różniły od widniejących na
      zdjęciu (zakładam, że w tym przypadku nie doszło do retuszowania - nie
      dostrzegam różnic pomiędzy zdjęciami).
      Problem tkwi jednak w tym, co zaznaczyłeś na wstępie - próbie bezczelnego
      fałszowania materiałów archiwalnych w celu skompromitowania polskiej tzw.
      "granatowej policji".
      Napisz, jeśli nic nie wyjdzie z usiłowań prasowych. Podejrzewam, że uda mi się
      zainteresować całą sprawą jedno lub dwa czasopisma, choć do gazet codziennych
      dojść nie mam i szczerze wątpię, aby ktoś to puścił w jakimkolwiek dzienniku - z
      wyjątkiem może tabloidów lub Naszego Dziennika, nie sądzę jednak, aby
      interesowała cię współpraca z nimi.
      Gratuluję dociekliwości i obiecuję, że - w miarę możliwości czasowych -
      pogrzebię w materiałach dotyczących II wojny światowej. Ostatnio mało się
      zajmuję tym okresem, wszyscy bowiem rzucili się na współczesny świat muzułmański
      i podaż musi odpowiedzieć na popyt...
      Pozdrawiam
      wqrwiony2
      P.S.
      Gdyby ktoś to wyciął, zarchiwizowałem wątek.
      • Gość: . Raz sie zgadzamy, wlasowcu: islamskie SS nosilo IP: *.range81-156.btcentralplus.com 28.09.04, 16:28
        FEZY...
        • Gość: Perry Re: Raz sie zgadzamy, wlasowcu: islamskie SS nosi IP: 160.79.164.* 28.09.04, 18:01
          islamskie SS to wymysl syjonistycznej propagandy!
          • Gość: . Glupiec i z wqrwionego bnadema zrobi syjoniste IP: *.range81-156.btcentralplus.com 29.09.04, 14:32
            Spierd...aj z tego watku!
    • wojcd jeszcze jedna "perelka" 28.09.04, 22:56
      motlc.wiesenthal.com/gallery/pg38/pg0/pg38011.html
      • Gość: Cep Re: jeszcze jedna "perelka" IP: *.aster.pl 29.09.04, 04:21
        No tak.

Fakt, że Armii Krajowej już tym czasie nie było, nie ma specjalnego znaczenia.
        • wojcd Re: jeszcze jedna "perelka" 29.09.04, 11:25
          > No tak.
          >
          > Fakt, że Armii Krajowej już tym czasie nie było, nie ma specjalnego
          znaczenia.
          • Gość: Cep Re: jeszcze jedna "perelka" IP: *.aster.pl 29.09.04, 11:43
            Ta witryna Centrum Wiesenthala to jedno z najważniejszych źródeł "Edukacji o Holokauście" na całym świecie. Uczą się z niej uczniowie i studenci. Wiedza w pigułce, z ogromną ilością odsyłaczy ułatwiających wędrówkę po poszczególnych wątkach tej specyficznej wystawy.

Kiedyś spróbowałem wejść w skórę nie-polskiego ucznia i spróbować dowiedzieć się czegoś o Polsce podczas II Wojny Św. "Pojechać" odsyłaczami. Przerwałem szybko to ćwiczenie, za często spotykałem się z drastycznymi uogólnieniami, przekłamaniami faktów, i - co gorsza - z przemilczeniami. Ta witryna jest "holokaustocentryczna", polskie podziemie jest w niej interesujące głównie dlatego, że było programowo antysemickie, Powstanie Warszawskie zasługuje na pamięć jedynie dlatego, że podczas niego wyzwolono z obozu na Gęsiej ok. 200 Żydów. W tej perspektywie 3 miliony polskich, nie-żydowskich ofiar wojny to jedynie niegodny wzmianki margines.

Pewnie, że to wszystko rzutuje na jakość, na wartość informacyjną tej ogromnej witryny. Ale wydaje się, że jej twórcom chodziło głównie o utrwalenie obrazu Wielkiego Cierpienia, i to osiągneli i osiągają. O szczególiki będą się spierać w innym czasie i w innym miejscu.
            • zejman1 Napuszony balwan. 29.09.04, 11:59
              Cep naspisal:

"Ta witryna Centrum Wiesenthala to jedno z najważniejszych źródeł "Edukacji o Ho
              lokauście" na całym świecie. Uczą się z niej uczniowie i studenci. Wiedza w pig
              ułce, z ogromną ilością odsyłaczy ułatwiających wędrówkę po poszczególnych wątk
              ach tej specyficznej wystawy."

Balwan.

"Kiedyś spróbowałem wejść w skórę nie-polskiego ucznia i spróbować dowiedzieć si
              ę czegoś o Polsce podczas II Wojny Św. "Pojechać" odsyłaczami. Przerwałem szybk
              o to ćwiczenie, za często spotykałem się z drastycznymi uogólnieniami, przekłam
              aniami faktów, i - co gorsza - z przemilczeniami. Ta witryna jest "holokaustoce
              ntryczna", polskie podziemie jest w niej interesujące głównie dlatego, że było
              programowo antysemickie, Powstanie Warszawskie zasługuje na pamięć jedynie dlat
              ego, że podczas niego wyzwolono z obozu na Gęsiej ok. 200 Żydów. W tej perspekt
              ywie 3 miliony polskich, nie-żydowskich ofiar wojny to jedynie niegodny wzmiank
              i margines."

Cep balwani sie dalej.

"Pewnie, że to wszystko rzutuje na jakość, na wartość informacyjną tej ogromnej
              witryny. Ale wydaje się, że jej twórcom chodziło głównie o utrwalenie obrazu Wi
              elkiego Cierpienia, i to osiągneli i osiągają. O szczególiki będą się spierać w
              innym czasie i w innym miejscu."

Napuszony Balwan - najwyzsze stadium balwanstwa.

• Gość: abcd Kto jest balwanem? IP: 195.117.108.* 29.09.04, 12:35
                Nie znam Twoich osiagniec, wiec wybacz, ze w ciemno nie moge cie uznac za
                autorytet.
                Dlaczego Cep jest balwanem?
                Czy dlatego, ze nie lubi tego co Ty i ma inne poglady?
                Jezeli sie myli lub klamie to sprobuj to udowodnic.
                Jezeli zamiast tego tylko bedziesz sie poslugiwal takimi epitetami, to moge
                pomyslec, ze z Was obu, jeden jest rzeczywiscie balwanem.
                Z powazaniem.
                Ps. A jezeli z tym zdjeciem i podpisem jest tak jak pisze Cep, to moze lepiej
                niech Centrum Wiesenthala sprawe sprostuje i zwyczajnie przeprosi?
                • Gość: Cep Re: Kto jest balwanem? IP: *.aster.pl 29.09.04, 12:42
                  Centrum nie musi przepraszać, zbytek łaski. Niech tylko zwyczajnie zmieni zdjęcie na autentyczne.

Bo w takiej witrynie posługiwać się fałszywkami po prostu nie wypada.
              • bigobserver Re: Napuszony balwan. 29.09.04, 12:58
                Ty wiesz najlepiej
                moj drogi panie
                Zes tu najwiekszy
                Alpha-Balwanie
              • nelll111 Re: Napuszony balwan. 07.12.14, 10:34
                a co myslisz ze swiete polskie AK nie ma za soba kilka tysiecy pomordowanych Zydow ??? jesli tak myslisz to sie BARDZO MYLISZ !!!!!!!!!!!!
    • Gość: |v|rowa Najlepsze jest to: IP: *.caregroup.org 29.09.04, 01:22
      POLAND:
      Jewish Presence: from early 11th century
      Jewish Pop. 1939: 3,351,000
      Fate of the Jews: ghettoized and deported to death camps. About 2,982,000 were
      murdered. 900 years of Jewish life came to an end. Anti-Semitism in Poland
      continues today.

http://motlc.wiesenthal.org/pages/t023/t02379.html
      --------------------------------------

Czy w calym tym tekscie jest chociazby wzmianka KTO tych Jews "ghettoized and
      deported to death camps". No jest czy nie ma? Bo ja widze wyrazna - jest nia
      nastepne zdanie.

I teraz powiedzcie - jak taki Amerykanin, ktory skoczyl high-school i nie ma
      pojecia, na jakim kontynencie ta Polska w ogole lezy, a Polakow to widzi tylko
      jak mu azbest z dachu zrywaja, zrozumie ten tekst?

Dla porownania Belgia, ktora organizowala transporty Zydow do obozow zaglady za
      WLASNE pieniadze
      http://www.forum-znak.org.pl/index.php?t=wydarzenia&id=314
      ma taki tekst:

BELGIUM:
      Location: country in western Europe. Jewish presence from the 13th century
      Jewish Population in 1940: 90,000-110,000. The majority fled the country.
      Anti-Jewish laws were instituted. 25,631 were deported. Of these, only 1,244
      returned, Resistance was organized. 1000s of people were hidden [!!!! - a w
      Polce to ich wszystkich, co do jednego "ghettoized and deported to death camps"
      i to "continues today"].
      http://motlc.wiesenthal.org/pages/t023/t02366.html

Ciekawe tylko dlaczego w Belgii, w ktorej "1000s of people were hidden" nie
      odnotowano przez cala wojne ANI JEDNEGO przypadku aresztowania za ukrywanie Zyda...

... w Polce, gdzie "antisemitism continues today", mamy takie kwiatki:

zamordowanie: 200 osób z kolonii polskiej w Bereczu i Podiwanówce pow. Kowel, 25
      w Kłobuczynie, 43 w Borze Kunowskim, 13 w Stoczku Węgrowskim, 25 w Cisach, 22 w
      Biłgoraju , ponad 1000 osób ze Lwowa skazanych za pomaganie Żydom na zagładę w
      obozie koncentracyjnym w Bełżcu.

19 XI 1940 r. w Warszawie, w chwili przerzucania przez mur getta worka z
      chlebem, zamordowany został Polak o nie ustalonym nazwisku (wypadek odnotowany
      przez Ringelbluma).

4 XII 1941 r. w Nowym Targu, woj. krakowskie, Niemcy rozstrzelali b. oficera i
      dyrektora banku w Łodzi, Mieczysława Jarowskiego, który nie chciał rozstać się
      ze swoją żoną Żydówką. Wraz z nim rozstrzelano jego żonę i syna.

W 1941 r. za udział w akcji pomagania Żydom zginęli w Oświęcimiu administrator
      diecezji lubelskiej ksiądz Zygmunt Surdacki (ur. 1905 r.) i ojciec Anicet
      (Wojciech Kopliński, ur. w 1875 r.), kapucyn z konwentu warszawskiego przy ul.
      Miodowej w Warszawie.

3 VII 1942 r. w hallu Sądów w Warszawie zostali aresztowani . utrzymywanie
      kontaktów z gettem warszawskim i przynależność do organizacji „Polscy
      Socjaliści", Tadeusz Koral „Krzysztof" Ferdynand Grzesik. Prowadzili oni w
      getcie szkolenie z dziedziny dywersji i sabotażu. Grzesik został powieszony na
      Lesznie wśród 50 z Pawiaka 15 X 1942 r., a Koral przebywał w 7 obozach.

21 VII 1942 r. zginął w getcie warszawskim, rozstrzelany wspólnie z gronem
      lekarzy żydowskich, wybitny chirurg, prof. Uniwersytetu Poznańskiego, dr
      Franciszek Raszeja, podczas udzielania pomocy lekarskiej choremu Żydowi.

W sierpniu 1942 r. przy dostarczaniu żywności do getta warszawskiego
      zastrzelonych zostało kilku Polaków (wypadek odnotowany przez Ringelbluma).

W listopadzie 1942 r. za pomoc Żydom została wymordowana cała polska wieś Obórki
      , położona w pow. Łuck ,b. woj. wołyńskie. Zginęło 22 rodziny. Z całej wsi
      uratowały się tylko 2 osoby. Wieś spalono , a następnie zaorano.

Jesienią 1942 r. w czasie wysiedlania Żydów z Chmielnika, Woj. kieleckie, został
      aresztowany, a następnie rozstrzelany Antoni Szczygielski ze wsi Szyszczyce pod
      zarzutem zbliżenia się do getta, co było zakazane. Pod takim samym zarzutem
      został zatrzymany w Chmielniku, a następnie zastrzelony Witold Jędrusik, lat ok.
      25. Doprowadził go na posterunek policji niemieckiej Żyd Szaje Fastak, będący na
      usługach gestapo i tropiący Żydów oraz pomagających im Polaków. Za kolaborację
      został zlikwidowany przez partyzantkę.

4 XII 1942 r. w pow. przeworskim, woj. rzeszowskie, rozstrzelani zostali za
      pomoc i przechowywanie przez wieś kilkunastu miejscowych Żydów Wincenty i Emilia
      Lewandowscy, Jakub i Zofia Kuszek, Zofia Kubicka z Pantalowic, Aleksander Dusza
      z Hadli Szklarskich.

6 XII 1942 r. w Ciepielowie Starym, pow. Lipsko, woj. kieleckie, zmotoryzowany
      oddział SS pod dowództwem podoficera Biernera spalił żywcem 21 rolników
      podejrzanych o przechowywanie Żydów. Zginęli: małżeństwo Kosiorów: Władysław,
      lat 42, jego żona Karolina, lat 40, oraz sześcioro ich dzieci: Aleksander, lat
      18, Tadeusz, lat 16, Władysława, lat 14, Mieczysław, lat 12, Irena, lat 10,
      Adam, lat 6 (wraz z Kosiorami zamordowano dwóch ukrywanych przez nich Żydów);
      małżeństwo Kowalskich: Adam, lat 47, jego żona Bronisława, lat 40, oraz pięcioro
      dzieci: Janina, lat 16, Zofia, lat 12, Stefan, lat 6, Henryk, lat 4, Tadeusz, l
      rok; małżeństwo Obuchiewiczów: Piotr, lat 58, jego żona Helena, lat 35, oraz
      czworo dzieci: Władysław, lat 6, Zofia, lat 3, Janina, lat 2, niemowlę, 7 mieś.
      Rodziny Kowalskich i Obuchiewiczów spalano żywcem w jednoizbowym domu Piotra
      Obuchiewicza. Rodzinę Kosiorów i dwóch nieznanych Żydów spalono w stodole
      Władysława Kosiora. Z płonącej stodoły próbował zbiec 16-letni Tadeusz Kosior,
      esesmani pochwycili go jednak i żywego wrzucili do płonącej stodoły.

6 XII 1942 r. w Rekówce, w pobliżu Ciepielowa, pow. Lipsko, woj. kieleckie, ten
      sam oddział SS pod dowództwem podoficera Biernera spalił żywcem 10 miejscowych
      rolników oskarżonych o przechowywanie Żydów. Zginęli: Piotr Skoczyłaś, lat 58,
      jego córka Leokadia, lat 8, jego zięć Stanisław Kosior, lat 40, jego żona
      Marianna, lat 27, oraz dzieci Kosiorów: Jan, lat 8, Mieczysław, lat 5, Marian,
      lat 4, Teresa, lat 3, ponadto teściowa Marianna Kościńska, lat 68 (matka
      Kosiora), oraz Henryka Kordula (córka sąsiada, która znalazła się przypadkowo),
      lat 13. Ofiary zamordowano na klepisku w stodole, a stodołę spalono.

10 XII 1942 r. w Woli Przybysławskiej, pow. Puławy, woj. lubelskie, hitlerowcy
      rozstrzelali za przechowywanie Żydów: Władysława Abramka, lat 20, Anielę Aftykę,
      lat 52, Józefa Aftykę, lat 54, Zofię Aftykę, lat 17, Mariannę Aftykę, lat 14,
      Czesława Gawrona, lat 20, Leonarda Gawrona, lat 21, Stanisława Kamińskiego, lat
      21. Zwłoki ofiar wrzucono do dołu wykopanego na miejscu egzekucji.

14 XII 1942 r. wymordowana została rodzina Osojców ze wsi Okół, pow. Lipsko,
      woj. kieleckie. Zostali wówczas rozstrzelani, a następnie spaleni Franciszek
      Osojca, jego żona Aniela oraz dwuletnie dziecko. Powód zabójstwa: Osojca
      udzielał pomocy ukrywającej się Żydówce.

W lutym 1943 r, został zamordowany za ukrywanie dwóch Żydów Stanisław Balicki ze
      wsi Siemianówka, pow. Lwów.

5 III 1943 r. w Wierzchowisku, pow. Olkusz, woj. krakowskie, za udzielenie
      schronienia Żydowi ponieśli śmierć Franciszek i Jan Paneczko.

13 III 1943 r., w odwet za przechowywanie Żydów, zamordowano ok. 30 osób ze wsi
      Przewrotne, pow. Rzeszów. Zginęli wówczas: Michał Gaweł (ur. w 1903 r.),
      Wojciech Brudź (ur. w 1902 r.), Andrzej Drąg (ur. w 1901 r.), Wojciech Pomykała
      (ur. w 1917 r.), Łukasz Pomykała (ur. w 1876 r.). Antoni Brudź (ur. w 1919 r.),
      Walenty Brudź (ur. w 1942 r..), Franciszek Wanoska (ur. w 1925 r.), Franciszek
      Wilk (ur. w 1902 r.), Józef Wilk (ur. w 1913 r.), Jan Wilk (ur. w 1916 r.), Jan
      Walc (ur. w 1898 r.), Adam Organiściak (ur. w 1880 r.), Józef Organiściak (ur. w
      1912 r.), Aniela Organiściak (lat 34), Andrzej Organiściak (ur. w 1912 r.),
      Antoni Rusin (ur. w 1902 r.). Nazwisk pozostałych nie udało się ustalić.
      Wszystkie rozstrzelane osoby zostały pochowane we wspólnej mogile na cmentarzu w
      Przewrotnem.

15 III 1943 r. w Siedliskach, pow. Miechów, woj. krakowskie, niemiecka
      żandarmeria wymordowała za ukrywanie Żydów całą rodzinę rolnika Baranka:
      Wince
      • Gość: |v|rowa Erratum IP: *.caregroup.org 29.09.04, 01:24
        jest: "jest nia nastepne zdanie"
        powinno byc: "jest nia ostatnie zdanie"
        • Gość: michal Re: Erratum IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 29.09.04, 01:45
          Skad sie biora takie przeinaczenia? Dlaczego ci ludzie tak nienawidza Polski?
          Moze to pochodna osobistych przezyc.
        • Gość: Perry Re: Erratum IP: *.dyn.optonline.net 29.09.04, 04:35
          Przekonales mnie!
          W Polsce nie bylo antysemityzmu i niema go teraz!
          Polacy stracili wiecej obywateli podczas wojny niz Zydzi.
          Polscy szmalcownicy wydawali Niemcom tylko Polakow.

Ale ja juz zreszta tu pisalem ze wiekszosc zbrodni na Zydach byla popelniona
          przez Zydow. I to nie tylko podczas drugiej wojny swiatowej (Kapo) ale od
          czasow Mojzesza. Na jego rozkaz wybito TYSIACE Zydow!
          • Gość: zbalansowany Re: Erratum IP: *.mel.dialup.connect.net.au 29.09.04, 05:35

Perry
            Podnosisiles ten pseudo sarkastyczny wywod parokrotnie, wiec odpowiem ci tak:

Przekonales mnie!
            > W Polsce nie bylo antysemityzmu i niema go teraz!

Byl (jak wszedzie na swiecie) i jest (jak wszedzie na swiecie)
            > Polacy stracili wiecej obywateli podczas wojny niz Zydzi.

Liczba ofiar polskich zydow i Polakow jest zblizona. Rosjan zginelo duzo wiecej
            z tym ze oni nie roszcza sobie pretensji do "wyjatkowosci" ich ofiar.

> Polscy szmalcownicy wydawali Niemcom tylko Polakow.
            >
            Nie, polscy szmalcownicy wydawali Niemcom i zydow i ich katolickich pomocnikow -
            czyli Polakow. W samej Warszawie bylo okolo 1000 platnych wspolpracownikow
            gestapo zydowskiego pochodzenia; wydawali oni zarowno zydow jak i katolikow.

> Ale ja juz zreszta tu pisalem ze wiekszosc zbrodni na Zydach byla popelniona
            > przez Zydow.

Stwierdzenie nieco kuriozalne, niemniej wielu zydow (i nie tylko)tez tak na to
            patrzy - vide H Arendt "Eichmann w Jerusalem". A o roli zydowskiej policji w
            gettach lepij nie wspominac - w ilosci zamordowanych zydow ustepuja tylko
            Niemcom.

fakt jest

I to nie tylko podczas drugiej wojny swiatowej (Kapo) ale od
            > czasow Mojzesza. Na jego rozkaz wybito TYSIACE Zydow!
            • perry.perry Re: Erratum 29.09.04, 05:42
              Gość portalu: zbalansowany napisał(a):

>
              > Perry
              > Podnosisiles ten pseudo sarkastyczny wywod parokrotnie, wiec odpowiem ci tak:
              Zapewniam Cie ze nie mialem na mysli zadnego sarkazmu. Pisze szczerze i od
              serca.

>
              > Przekonales mnie!
              > > W Polsce nie bylo antysemityzmu i niema go teraz!
              >
              > Byl (jak wszedzie na swiecie) i jest (jak wszedzie na swiecie)
              Troche przesadzilem ALe tylko troche. Bardzo niedawno odwiedzilem Warszawe.
              Bylem wszedzie witany z szeroko otwartymi ramionami. A ja z pejsami, dluga
              broda i w jarmulce. Ludzie byli bardzo przyjaznie nastawieni. A tyle sie
              zlego przedtem naczytalem o Polsce. Jestem przekonany ze to wszystko bzdury
              wymyslone przez lajdakow typu dany33 i tomka44.

> > Polacy stracili wiecej obywateli podczas wojny niz Zydzi.
              >
              > Liczba ofiar polskich zydow i Polakow jest zblizona. Rosjan zginelo duzo
              wiecej
              Wiec potwierdzasz to co juz napisalem. Bo co? Bez potwierdzenia nikt mi nie
              uwierzy?

itd itp...

• Gość: ANka Perry to niech Pan wezmie pod uwage IP: *.ifn-magdeburg.de 29.09.04, 08:26
                ze bicie po rekach rozga dawno wyszlo z mody w szkolkach niedzielnych, podobnie
                jak ironia pod tablica, w stylu ´po kim masz taki ptasi mozdzek´i ´nie wyspales
                sie w domu´....
              • Gość: zbalansowany Re: Erratum IP: *.mel.dialup.connect.net.au 29.09.04, 08:31
                Zapewniam Cie ze nie mialem na mysli zadnego sarkazmu. Pisze szczerze i od
                > serca

No comment

Troche przesadzilem ALe tylko troche. Bardzo niedawno odwiedzilem Warszawe.
                > Bylem wszedzie witany z szeroko otwartymi ramionami. A ja z pejsami, dluga
                > broda i w jarmulce. Ludzie byli bardzo przyjaznie nastawieni. A tyle sie
                > zlego przedtem naczytalem o Polsce. Jestem przekonany ze to wszystko bzdury
                > wymyslone przez lajdakow typu dany33 i tomka44.
                >
                Perry

Zydzi w tradycyjnych strojach WSZEDZIE poza swoimi dzielnicami i miastami w
                ktorych jest ich bardzo wielu (NY) wzbudzaja zaciekawienie. Takie samo jakie
                wzbudzilby eskimos paradujacy w swoim tradycyjnym stroju.

Ani Dana, ani Tomek to nie lajdacy. Dana to osoba calkowicie otumaniona przez
                szowinistyczna likudowska propagande. Zobacz filmy z przywodca K Pn, czy filmy
                z wiecow ze Stalinem, czy Mao tse Tungiem, a zobaczysz tlumy oszalalych
                rozchisteryzowanych bab - to jest to. Z nia sie rozmawia jak z dziadem z
                obrazu. Tomek jest tez bliski Likudowi, a tym sie od Dany rozni ze (tak mi sie
                wydaje) wie ze nie wszystko jest tam w Izraelu jak byc powinno, ale ze z
                Palestynczykami "inaczej sie nie da".
          • Gość: ANka Ci ludzie tak nienawidza Polski bo nienawidzili IP: *.ifn-magdeburg.de 29.09.04, 08:23
            biedy a z tego co mi tlumaczono najwiecej biednych Zydow bylo wlasnie w Polsce i
            w Rosji. Za to zle w Polsce przez dlugi czas im nie bylo ale o tym malo kto
            pamieta. Tacy sa naogol ludzie choc nie wszyscy...
            To oczywiscie tylko moja malenka teoria, ale moze cos w tym jest..
            • Gość: Monika Re: Ci ludzie tak nienawidza Polski bo nienawidzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.04, 09:54
              wątpię, to tak nie działa, człowiek który wyzwolił się z biedy sam, albo
              zrobili to jego rodzice nie dziedziczy jakiś nienawistnych pretensji za to, że
              dziadkowi lub pradziadkowi kiepsko się wiodło, nie znam takiego przykładu z
              życia, to jakieś fantazje, nie to nie jest argument
        • Gość: JB Oczywiście lista ta jest o wiele dłuższa IP: *.inetia.pl 29.09.04, 12:39
          Smierc nie byla jedynie kara za ukrywanie, lecz nawet za podanie kromki chleba.
          Do tego dochodza przypadki szantażu (a może i wspolpracy) ukrywajacych sie
          żydow przez Niemcow. W wynuku tego zgineli Polacy a ich w Jad W. nie ma...

VJB
          • Gość: |v|rowa Re: Oczywiście lista ta jest o wiele dłuższa IP: *.tc3.rnktel.net 29.09.04, 12:46
            Jak widzisz post ucial mi sie na roku 1943 - uznalem, ze nie ma sensu wklejac
            dalszego ciagu tej listy. Jesli ktos nie zrozumie sensu mojej wypowiedzi w tej
            formie, to nastepne kilkadziesiat opisow smierci Polakow za pomoc Zydom w czasie
            okupacji nic juz nie zmieni.
            • Gość: |v|rowa Dla zainteresowanych... IP: *.tc3.rnktel.net 29.09.04, 13:05
              ... pelna lista i nie tylko, polecam linki:

www.kki.com.pl/piojar/polemiki/holocaust/odp_1.html
              www.kki.com.pl/piojar/polemiki/holocaust/odp_2.html
              www.kki.com.pl/piojar/polemiki/holocaust/odp_3.html
              Jest tam wiele ciekawych informacji z tego okresu.
      • Gość: Tomson ne telus Re: Najlepsze jest to: IP: *.onhill.gda.pl 29.09.04, 01:54
        Prawdę mówiąc, żenuje i denerwuje już mnie ciągłe przypominanie, ilu ratowało,
        ilu uratowano, jak to się ma do sytuacji w innych krajach, kto założył te
        cholerne obozy, itp, itd. Jestem raczej za tym, żeby plunąc im pod nogi i pójść
        w swoją stronę.
        • Gość: zbalansowany Re: Najlepsze jest to: IP: *.mel.dialup.connect.net.au 29.09.04, 05:38
          Mnie denerwuje sam fakt ze trzeba to hutzpiarstwu przypominac, jakby sami nie
          mogli o tym pamietac.
    • Gość: bez czapki Re: Zdjęcia z czasów GG i pytanie IP: *.dsl.snfc21.pacbell.net 29.09.04, 06:31
      ALLGEMEINE-SS UNIFORM
      www.totls.com/tradersSSuniforms.html
      www.libreopinion.com/members/alava/escaner/escaner_uniformes.html
    • Gość: jarek-Zyd ne telus Ciekawe jest to tez ,ze jedyne zdjecie IP: *.fastres.net 29.09.04, 09:37
      ktore mozna ogladnac, sprobujmy pg01101.html- nie ma
      sprobujmy moze pg01099.html- tez nie ma, moze mieli tylko jedne zdjecie.
    • Gość: jarek-Zyd ne telus I nie tylko zadne inne nie mozna z tej strony IP: *.fastres.net 29.09.04, 09:40
      podanej ogladnac, chygba maja tylko iìjedne albo tez cos tu islamska propaganda
      pachnie.
      • Gość: ethanol Re: I nie tylko zadne inne nie mozna z tej strony IP: *.dsl.irvnca.pacbell.net 29.09.04, 11:29
        oj , juz tu sie muchy zleciely i rozwalaja ciekawy
        watek

ale, do rzeczy
        Panowie w czarnych mundurach sa wegrami
        swiadczy o tym tzw. peudo-kepi
        pozostalosc po umundurowaniu austro-wegierskim

• jarek-festweb Re: Zdjęcia z czasów GG i pytanie 29.09.04, 13:13
      Straznik w Lodzi

www.dhm.de/lemo/objekte/pict/ba106746/index.html
      • Gość: abcd Komendant policji z Otwocka - brak zdjecia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.09.04, 17:12
        W sierpniu 1942 r.,na komisariacie w Otwocku, pani Aleksandra spotkała
        wystraszoną pięcioletnią żydowską dziewczynkę, która straciła matkę i brata w
        czasie likwidacji otwockiego getta. Pani Szpakowska za zgodą komendanta
        Marchlewicza, który był jej sąsiadem, zdecydowała się zabrać ją do siebie.
        Dziewczynka nazywała się Marysia Osowiecka. Aleksandra Szpakowska wystarała się
        dla niej o metrykę chrztu na nazwisko Halina Brzoza. Dziewczynka najpierw
        krótko przebywała w domu państwa Szpakowskich, a później pani Aleksandra
        znalazła dla niej schronienie w domu zakonnym sióstr elżbietanek w Otwocku. Tam
        często ją odwiedzała.

Za każdym razem, gdy dziewczynce zaczynało zagrażać niebezpieczeństwo, jej
        opiekunka starała się znaleźć dla niej nowe miejsce schronienia. Dzięki jej
        odwadze i poświęceniu dziecko przeżyło okres okupacji. Po wojnie Marysia razem
        z kuzynką, Hanną Kamińską – jedynym żyjącym członkiem rodziny – wyjechała do
        Francji.

Uratowanie żydowskiej dziewczynki było możliwe dzięki współpracy pani
        Szpakowskiej z proboszczem otwockiej parafii, ks. kanonikiem Ludwikiem Wolskim,
        komendantem policji polskiej, oficerem podziemnej Armii Krajowej Bronisławem
        Marchlewiczem oraz Zgromadzeniem Sióstr św. Elżbiety
        www.forum-znak.org.pl/index.php?t=ludzie&id=49
    • mirmilek chetnie ci wytlumacze te sprzecznosc: 29.09.04, 14:37
      JESTES ANTYSEMITA :)
      • Gość: jarek-Zyd ne telòu Jak juz tutaj jestes,to moze wytlumaczysz inne IP: *.fastres.net 29.09.04, 20:55
        misterium , OWP zaczela swoja dzialalnos w roku 1958 i w roku 1964 pojawila sie
        na swiatowej scenie, przeciwko komu wtedy walczyla, przeciwko ONZ?
    • wqrwiony2 Tomku44, Z_daleka - a co wy na to? Dany nie 29.09.04, 20:43
      pytam, bo to sprzedajna krętaczka, ale uważam, że jeśli już ktoś ma coś na ten
      temat powiedzieć, to właśnie wy powinniście - dla utwierdzenia innych w
      przekonaniu, że poczucie przyzwoitości nie zawiera się jeno w słowach.
      Liczę na szybką odpowiedź.
      Pozdrawiam
      Wqrwiony2
      • Gość: jarek-Zyd ne telus Ale to ze na tej stronie mozna znalesc tylko jedne IP: *.fastres.net 29.09.04, 20:57
        zdjecie tro jakos nikt mi tego nie potrafil wytlumaczyc. Moze Simon innych zdjec
        z czasow okupacji nie ma.
    • Gość: Cep Witryna Centrum Wiesenthala IP: *.aster.pl 30.09.04, 08:17
      jest obecnie przebudowywana. Nie ma dostępu do wielu materiałów. Zapewne pojawiło się wiele nowych i możliwe jest wzbogacenie poszczególnych ekspozycji. Niewykluczone także, że niezborności i dowodów niekompetencji (to wyrażenie autorstwa Gabi, dzięki) było więcej, i że po krytycznych uwagach zdecydowano się wreszcie na wprowadzenie niezbędnych korekt.

Por. wpis CC, który właśnie otrzymał odpowiedź od Centrum:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=13&w=16195398&a=16250447

• Gość: jarek-Zyd ne telus I dziwnym trafem tylko to zdjecie mozna zobaczyc? IP: *.fastres.net 30.09.04, 22:54
        Co tutaj niedobrze cuchnie.
        • Gość: Cep Re: I dziwnym trafem tylko to zdjecie mozna zobac IP: *.aster.pl 30.09.04, 23:01
          Gość portalu: jarek-Zyd ne telus napisał(a):

> Co tutaj niedobrze cuchnie.

Tak, bo właśnie islamiści wrzucili tam do środka jakąś sztynk-bombę.
        • Gość: . Przeciez to zdjecie ma bledny podpis: ani polski IP: *.range81-156.btcentralplus.com 01.10.04, 00:14
          policjant, ani - zapewne - i Lodz. Czy w imie godnosci Zydostwa bedziesz bronil
          i dyletantow?
          • biedronka24 Jarek sie zapienil juz kompletnie 01.10.04, 09:31
            za Turcje. Moze i za to ze nie marze o unicestwieniu panstwa tureckiego
            chociazem po czesci i Bulgarka..
    • Gość: Cep Zdjęcie jest cenne, powtórzono je pod IP: *.aster.pl 30.09.04, 09:15
      motlc.wiesenthal.org/pages/t061/t06169.html

Odwiedzający witrynę dotrze do niego przez kolejne strony:

The World Response:

motlc.wiesenthal.org/pages/t061/t06169.html

Organizations:

motlc.wiesenthal.org/pages/t085/t08543.html

Fascist Movements:

motlc.wiesenthal.org/pages/t085/t08544.html

Poland:

motlc.wiesenthal.org/pages/t061/t06170.html

W tym miejscu fotografii towarzyszy następujący tekst:

Poland - Polnische Polizei

<<POLNISCHE POLIZEI: Polish police subordinate to the German occupation authorities. They were widely used in dealing with criminal activities, but also used in combating smuggling and in measures against the Jews. In doing these tasks they showed their complete devotion to the Nazi authorities.>>

Odwiedzający witrynę jest zachęcany do kliknięcia na box, po którym powinniśmy otrzymać szerszy tekst [Touch a box below to learn more]

Po kliknięciu wchodzimy na stronę poświęconą -
      • Gość: ANka Tak to niestety jest z ta edukacja publiczna IP: *.ifn-magdeburg.de 30.09.04, 09:25
        amerykanska. W dodatku za ciezkie pieniadze zapewne.
        Wlasciwie wzorem innych powinno sie z tego zrobic porzadna afere. Taka na jaka
        stac w podobnych przypadkach amerykanow.
        ´Mylenie sie´ w okreslonym kierunku to bardzo nieciekawa sprawa. Zwlaszcza w
        instytucjach edukacyjnych. Coby bylo gdybysmy my naukowcy zaczeli sie tak ladnie
        mylic aby wyniki byly gladkie w badaniach nad lekami? Hmm?
        • Gość: ANka A publikacje sa przeciez wazne IP: *.ifn-magdeburg.de 30.09.04, 09:26
          zwlaszcza ich ilosc i podpisy na nich- czyz nie tak?
        • Gość: . Sprawdzilas moze mundury faszystow bulgarskich? IP: *.range81-156.btcentralplus.com 01.10.04, 00:10
          • Gość: Cep Re: Sprawdzilas moze mundury faszystow bulgarskic IP: *.aster.pl 01.10.04, 00:15
            Ale to jednak niebywałe, jako naiwniak czegoś takiego się nie spodziewałem po renomowanej instytucji edukacyjnej.

Ilustrować tekst o Polskiej Policji zdjęciem przedstawiającym Niemców i tekstem opisującym Litwinów ---

Gdzie ja się znalazłem -
          • biedronka24 a byli tacy? 01.10.04, 09:25
            rodzina nie interesowala sie faszyzmem skarbie.
            Moze dlatego niewiele z nie pozostalo. Faszysci jak komunisci dlugowieczni byli.
            A na powaznie - nie mialam czasu..
            Nie moge jeszcze moich dzieci posadzic na klawiaturze zwlaszcza w pracy i
            zwlaszcza dlatego ze nie tylko pykajac w guziki pracuje....
      • Gość: Cep Re: Zdjęcie jest cenne, powtórzono je pod -up IP: *.aster.pl 30.09.04, 17:47
        • Gość: . Nie podbijaj - szukam mundurow wegierskich; z opis IP: *.range81-156.btcentralplus.com 01.10.04, 00:17
          moglyby pasowac - byly wzorowane na niemieckicj, najbardziej ponoc na
          Balkanach. A smialbym sie do rozpuku, gdyby to nie byla Lodz, ale wegierski
          oboz "koncentracyjno-przeladunkowy" dla wegierskich Zydow po drodze do
          Oswiecimia czy Majdanka.
          • Gość: Cep Re: szukam mundurow wegierskich; z IP: *.aster.pl 01.10.04, 00:21
            Ja bym się nie smiał. Ale miałbym poczucie -
            • Gość: . To nie bylby smiech z nieszczescia blizniego: to IP: *.range81-156.btcentralplus.com 01.10.04, 00:31
              bylby smiech z "uczonych" udawadniajacych na sile z gory zalozona teze, z
              niekompetencji rekrutacji takich "uczonych" po znajomosci etc.etc. Wszedzie,
              nie tylko w instytutach zydowskich roznego typu.
            • Gość: Cep I jeszcze jeden cytat re: zdjęcie IP: *.aster.pl 01.10.04, 20:57
              History, the old saying goes, is not a web woven with innocent hands.

- Abigail Adams
          • biedronka24 Cos ci powiem gabi 01.10.04, 09:29
            to nie sa rysy bulgarskie. A czy Niemcow na tych terenach to nie wiem. Nie znam
            sie na militariach. Zaden z tych ludzi w najmniejszym stopniu nie przypomina
            nawet Bulgara. Musieli by specjalnie dobierac statystow do zdjec...
            Zreszta nie slyszalam o tym by tlumy ortodoksyjnych Zydow mieszkaly kiedykolwiek
            w Bulgarii. Bulgaria to kraj Popow a nie Pejsow. A Pop nie zawsze wsrod ludzi
            mial tak pozytywna opinie jak polski ksiadz na wsi...
    • Gość: Augustyn Re: Zdjęcia z czasów GG i pytanie - ponownie IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 01.02.05, 09:28
      • pypcinski Dzięki, Ed_ 02.03.05, 02:42
        za zwrócenie uwagi na informację w WP o stanowisku Muzeum w Auschwitz i europosłów w sprawie zdjęcia z witryny Wiesenthala. Może teraz zainteresuje się sprawą ktoś z GW? Trochę późno, ale jeszcze nie zupełnie.

wiadomosci.wp.pl/wiadomosc.html?kat=1342&wid=6764095&redId=4098916074224ff1488e5b&redTs=1109720852
    • kosel_maruwi Re: Zdjęcia z czasów GG i pytanie 02.03.05, 09:33
      Protestowac nie udaje sie zawsze z tym samym zapalem.

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50&w=20238074&a=20238074&t=1109752300690
      • pypcinski Re: Zdjęcia z czasów GG i pytanie 16.03.05, 06:19
        Pytanie nadal aktualne.

Ciekawe, czy to samo zdjęcie figuruje też w nowootwartym muzeum w Jerozolimie.
        • pypcinski Interwencja PiSu 07.04.05, 05:56
          Dzisiejsza Rzeczpospolita:

PiS interweniuje w Muzeum Tolerancji

Muzeum Tolerancji przy Centrum Szymona Wiesenthala w Wiedniu, po interwencji europosła Marcina Libickiego z PiS, zmieni materiały na stronie internetowej. Według Libickiego materiały mogą prowadzić do złych interpretacji historii Polski i Polaków w czasie II Wojny Światowej. Na stronach muzeum, pod hasłem "Polska" można znaleźć informacje o polskich Żydach, którzy podczas wojny zostali osadzeni w gettach oraz wysłani do obozów śmierci. W notatce nie ma informacji o tym kto wymordował polskich Żydów - jest za to stwierdzenie, że antysemityzm w dalszym ciągu występuje w Polsce.

www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_050407/kraj/kraj_a_4.html

Mam nadzieję, że interwencja dotyczy również zdjęcia.

C.
    • tees1 dobre wiadomosci 07.04.05, 10:13
      www2.reporter.edu.pl/europa_wg_auschwitz/z_kraju_i_ze_swiata/kontrowersyjny_podpis

"Państwowe Muzeum Auschwitz-Birkenau i polscy europarlamentarzyści protestują
      przeciw podpisom pod zdjęciami na stronie internetowej Muzeum Tolerancji,
      współpracującego z Centrum Szymona Wiesenthala. ..."
    • gotrek Krótki nawrót do tematu... 07.04.05, 11:04
      No tak, przypomina mi się klasyczne radzieckie zdjęcie z 12 tomowej "Historii
      Wielkiej Wojny Ojczyźnianej" z ilustacją rozwalonego czołgu i podpisem "1941.
      Pomimo zaskoczenia, Armia Czerwona zadawała przeciwnikowi ciężkie straty.
      Celnie strzelali nasi artylerzyści".

Wszystko pięknie, tyle że zdjęcie przedstawia radziecki czołg lekki T-26.
      Faktycznie - celnie.

Wracając do tematu - na zdjęciu ewidentnie mamy, zaczynając od lewej:

1) niemieckiego oficera (widoczne szczegóły umundurowania - czapka z "gapą",
      odcień munduru 'feldgrau'),

2) żołnierza formacji pomocniczej/podoficera (furażerka, ciemny mundur, trudna
      do zidentyfikowania opaska na rękawie - oznaczenie jednostki/formacji?) -
      mundur na pewno nie jest zgodny z wykorzystywanym przez "granatowych",

3) 2 członków formacji policyjnej w nakryciach głowy typu kepi -
      wykorzystywanych przez policje na terenie dawnej monarchii austro-węgierskiej i
      w państwach bałtyckich, ale nie w granatowej policji.

Powiększona wersja zdjęcia z pewnością nie jest więc powiązana właściwie z
      opisem na stronie Centrum.

Faktycznie, ciekawe czy interwencja obejmie również to zdjęcie.
    • eres2 Re: Zdjęcia z czasów GG i pytanie 08.04.05, 01:24
      Żaden z umundurowanych na czarno osobników widniejących na owym zdjęciu nie
      jest polskim policjantem tzw. granatowym. Każdy, kto pamięta czasy
      przedwojenne, czy okupacyjne (polska policja w GG będąca na usługach okupanta
      zachowała mundury przedwojenne, w tym i charakterystyczne czapki), wie, że nie
      są to mundury polskich policjantów. Młodzi forumowicze powinni pamiętać wygląd
      policyjnych mundurów z filmów fabularnych.
      Zdjęcie pochodzi - być może - z polskiego ŻIH, ale z cała pewnością żaden z
      podpisów pod zjęciem, jakie widnieją w artykułach obcych mediów.
    • pypcinski Re: Zdjęcia z czasów GG i pytanie 20.04.05, 12:58
      Dzięki pressforum:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50&w=22955584

pojawił się link do niezwykle interesującej strony polskiego Ministerstwa Spraw Zagranicznych, na której sprawozdanie z działań przedsięwziętych przeciwko wyrażeniom typu "polskie obozy śmierci":

www.msz.gov.pl/start.php?page=1342000000

Na stronie

www.msz.gov.pl/auths/1234/files/raport_dsi_1.html?PHPSESSID=32b54efcdddf39612ada64b31fb7619e

czytamy m.in:

<Tygodnik "Paris Match", 27.01.2005, 2 zdjęcia policjantów określonych jako "Granatowa Policja", którzy dręczą Żydów. Protest ambasady protest do dyrektora tygodnika. Zdjęcia ilustrują wywiad z Romą Ligocką pt. "Polska była jedynym krajem, gdzie za ukrywanie Żydów groziła kara śmierci", z którego niezbicie wynika, że Polska nie może być uważana za współodpowiedzialną za Holokaust. Sprostowanie tygodnika w nr z 17-23.03.2005 (wraz z informacją, że zdjęcie przedstawiało faszystowskich milicjantów słowackich).>

Mimo tego sygnału i protestu eurodeputowanych, skierowanego bezpośrednio do Centrum Wiesenthala, inkryminowane zdjęcie nadal jest nadal prezentowane w witrynie Centrum, jako dokumentujące działalność polskiej policji ("granatowej") podczas okupacji.

To samo zdjęcie, jako dokumentujące sytuację w łódzkim getcie (gdzie z oczywistych powodów polska policja nie działała - Łódź została włączona do Rzeszy) pojawia się w materiałach prezentowanych przez inną witrynę, z tym samym podpisem ("Polish policemen taunt a Jew"):

www.shtetlinks.jewishgen.org/lodz/holocaust.htm

Linki do zdjęcia publikowanego przez Centrum wiesenthala pojawiają się w innych witrynach, związanych z programem edukacji o Holokauście, np:

behavior.bettergpa.com/behavior-resources/children-learning-photos.html

Jak się okazuje, zdjęcie okazało się tak cenne, że stało się nieśmiertelne. Jakby negatyw innego nieśmiertelnego obrazu: duńskiego króla wyjeżdżającego konno na zwyczajową przejażdżkę z naszytą żółtą gwiazdą Dawida.

Pressforum, jeszcze raz dzięki.

• pypcinski Re: Zdjęcia z czasów GG i pytanie - up 22.04.05, 00:25
        • pypcinski Re: Zdjęcia z czasów GG i pytanie - up 02.05.05, 15:31
          Zdjęcie nadal tu figuruje. Kto nie wierzy, niech sprawdzi.

Wiesenthal wie lepiej. A tu jeszcze zdjęcie obrazujące artykuł pt. Rowecki:

motlc.wiesenthal.com/photos/p18/p9/p18925.gif

Co i kogo ono przedstawia? Czort znajet. Ale przydało się.

• pypcinski Zdjęcie dwuwartościowe 07.05.05, 18:00
            Odnalazłem to zdjęcie w Jewish Virtual Library.

Jew Being Kicked in Poland
            (1939)

Podpis: German soldiers kicking a Jew, Wloclawek, German occupied Poland

www.jewishvirtuallibrary.org/jsource/Holocaust/SoldierKick.html

U Wiesenthala kopie nadal polski policjant.

• tad9 Cienie? 07.05.05, 18:51
              Skoro już doszukujemy się na zdjęciu retuszy, zwracam uwagę na coś w rodzaju
              ciemnej plamy znadującej się za ciałem leżącego. Co to jest? Jeśli jest to cień
              ciała - dlaczego stojący nad leżącym 2 osobnicy cieni nie rzucają? Coś w
              rodzaju cieni, rzucają za to chłopiec (?) i mężczyzna stojący pod ścianą , ale
              jeśli popatrzymy na kierunek w jakim ich cienie są rzutowane, okazuje się, że
              światło zdaje się padać z nieco innego kierunku, niż ma to miejsce w przypadku
              leżącego. Nawiasem mówiąc, postać leżącego - widać to na zdjęciu powiększonym,
              do którego ktoś tutaj podawał link - robi i poza tym wrażenie nieco
              dziwnie "wszczepionej" w resztę zdjęcia. Zwracam uwagi na nogi i na coś w
              rodzaju białej plamy, "nachodzącej" na cień.
      • cepimierz Re: Zdjęcia z czasów GG i pytanie 09.06.05, 09:20
        Opisane niezgodnie z prawdą zdjęcie - nadal figuruje na stronie witryny Centrum Wiesenthala. Mimo że zostało już z wielu stron oprotestowane.

Prawda materialna jak widać w małej cenie. Ważny jest efekt edukacyjny.

Kto chce, niech sprawdzi:

motlc.wiesenthal.com/pages/t061/t06170.html
        • biedronka24 dzieki Cepku 09.06.05, 10:12
          jak Ty sie dokopujesz do tych watkow? Powiesz mi?
          • jankowski1960 Re: dzieki Cepku 09.06.05, 10:15
            granatowa policja, szmalcownicy i antysemityzm to niestety prawda, ale
            najwiecej poskich Sprawiedliwych wsrod Narodow Swiata to takze prawda!
            • biedronka24 jednym slowem najwiecej sedziow 09.06.05, 10:19
              uprawnionych do oceniana swiata na stronce Wisenthala?
              Samozwanczych sedziow- ma sie rozumiec.
              • biedronka24 no cepku- prosze- pozwolisz by za Ciebie 09.06.05, 10:41
                danutek obronca rozowej meskiej podwiazki - odpowiadal?
                Ja go nie czytam juz- to chyba wiesz.
                • dana33 Re: no cepku- prosze- pozwolisz by za Ciebie 09.06.05, 10:53
                  chyba jednak czytasz, jak ustosunkowujesz sie.... nu, produkuj sie dalej. tym
                  razem to cep, do ktorego sie podwalasz? a napisal ci, ze po twoich podpaskach
                  to sie do ciebie nie bedzie odzywal...
            • dana33 Re: dzieki Cepku 09.06.05, 10:24
              dokladnie, i mozesz byc pewien, ze tych wyjatkowych ludzi nie zapomina sie.
              jest okolo 20 000 sprawiedliwych z calej europy, z tego polacy tworza 1/3...
              najwieksza grupa z kraju, ktory najwiecej wycierpial po hitlerem.

www1.yadvashem.org/righteous/index_righteous.html
        • dana33 Re: Zdjęcia z czasów GG i pytanie 09.06.05, 10:18
          nu, cep, co z odpowiedzia na watku
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50&w=24751302
        • cepimierz Re: Zdjęcia z czasów GG i pytanie 21.06.05, 06:29
          Zdjęcie nadal figuruje w witrynie Centrum Wiesenthala. Trzeba przyznać, ze jest gustowne.

motlc.wiesenthal.com/pages/t061/t06170.html
          • schlagbaum Re: Zdjęcia z czasów GG i pytanie 21.06.05, 09:18
            cepimierz napisał:

> Zdjęcie nadal figuruje w witrynie Centrum Wiesenthala. Trzeba przyznać, ze
            jest
            > gustowne.
            >
            > motlc.wiesenthal.com/pages/t061/t06170.html

Musze przyznac, ze jestes uparty.
            Zdjecie powisi jeszcze dlugo, bo nie chodzi przeciez o prawde w tym
            jednostkowym przypadku, lecz o ogola tendencje a jak z tej wynika- Polacy to
            antysemici, ktorzy chetnie dokopuja zydom.
            Nic sie w tej tendencji postrzegania Polakow nie zmienilo do dzisiaj.
            Poczytaj tylko Dane i co.
            • cepimierz Re: Zdjęcia z czasów GG i pytanie 21.06.05, 09:28
              Będę to powtarzał -
              • schlagbaum Re: Zdjęcia z czasów GG i pytanie 21.06.05, 09:40
                cepimierz napisał:

> Będę to powtarzał -
                • cepimierz Re: Zdjęcia z czasów GG i pytanie 21.06.05, 09:48
                  Ale można też zostawić puste pole z informacją, że poszukuje się zdjęcia. Nie mam wątpliwości, że nie trzeba by było długo czekać.

Już tu napisałem. Mamy swoje grzechy na sumieniu -
                  • cepimierz Re: Zdjęcia z czasów GG i pytanie 21.06.05, 10:02
                    cepimierz napisał:

> Niemców, Litwinów, Białorusinów, Ukraińców, Węgrów, Słowaków.

Zapomniałem o Łotyszach. Też lubili się zabawić.
                  • schlagbaum Re: Zdjęcia z czasów GG i pytanie 21.06.05, 10:13
                    cepimierz napisał:

> Ale można też zostawić puste pole z informacją, że poszukuje się zdjęcia. Nie
                    m
                    > am wątpliwości, że nie trzeba by było długo czekać.

Podpis pod zdjeciem bez zdjecia nie przemawia tak silnie do wyobrazni tych,
                    ktorych swiadomosc ma byc ksztaltowana, jak jakies dowolne zdjecie o porzadanym
                    wydzwieku. Szczegoly malo komu wpadaja w oko. Obraz i podpis wywoluja emocje i
                    utrwalaja sie w podswiadomosci a o to glownie chodzi.
                    Mysle, ze juz sie intensywnie szuka nowego zdjecia.
                    Informacja o falszywce bez watpienia dotarla do odpowiedzialnych ale w koncu
                    wazniejszy jest obraz calosci, ktory chce sie kreowac niz jakies tam szczegoly,
                    ktore nie pokrywaja sie z prawda. To sprawa priorytetow
                    • schlagbaum Re: Zdjęcia z czasów GG i pytanie 21.06.05, 10:21
                      schlagbaum napisał:

> To sprawa priorytetow

Czasami "wielkie prawdy" latwiej udowodnic malymi klamstewkami.
                    • cepimierz Re: Zdjęcia z czasów GG i pytanie 21.06.05, 10:27
                      schlagbaum napisał:

> Informacja o falszywce bez watpienia dotarla do odpowiedzialnych ale w koncu
                      > wazniejszy jest obraz calosci, ktory chce sie kreowac niz jakies tam szczegoly,
                      >
                      > ktore nie pokrywaja sie z prawda. To sprawa priorytetow

Absolutnie się zgadzam.

Przywołam raz jeszcze zdjęcie "obrazujące" hasło gen. Rowecki-Grot:

motlc.wiesenthal.com/gallery/pg18/pg9/pg18925.html

Faktografia? Żadna. Ale za to kompozycja. W której czerń, i niewątpliwy akt przemocy. Niezwykle sugestywna zbitka. I to ona będzie (ma) się później kojarzyć
                      z postacią gen. Roweckiego. Zdjęć generała nie brak, ale zdecydowano się właśnie na to. Zamiast faktu - symbol.

• grba Zdjęcia co zobaczyłem 21.06.05, 08:59
      To zdjęcie nie ma nic wspólnego z GG

Mężczyzna kopiący ofiarę jest słowackim hlinkowcem (Hlinkova Garda)
      www.sr1939-45.szm.sk/garda/uniformahg1.htm
      Na lewo mamy funkcjonariusza niemieckiej Policji Porządkowej Ordnungspolizei -
      Orpo.
      Plecami do ściany domu ustawił się osobnik w mundurze RAD (Reichs Arbeit Dienst)
      www.germaniainternational.com/images/radlaborcorpsstandard06.jpg
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka