Dodaj do ulubionych

slowo roku 2016: populisci

11.12.16, 22:02
to oczywiscie moj prywatny typ, ktorego autorzy ankiety Wort des Jahres nie nagrodzili.
Wygralo slowo postfaktisch. Uzywane czesto gesto po wyborze D. Trumpa,kiedy sieokazalo, ze Amerykanie nijak nie chcieli sluchac niemieckich mediow mainstreamowych i przyjac dowiadomosci,ze glosowanie na Trumpa to "obciach".

Natomiast moje slowo roku powtarzaja dzeinnikarze i czasami politycy, ktorzy analizuja wyniki wyborcze, sondaze poparcia dla partii. Nie przyjdzie im do glowy uzyc slowa konserwatysci, chociaz dzisiaj jedna pani redaktor byla blisko.
Stwierdzila z zalem: "mysmy" mysleli, ze spoleczenstwo jest dalej, przeciez ta Willkommenskultur byla wspaniala. I nic nie wskazywalo, ze..
I tak leci w kazdym talk show, w gazetach i gdyby nie ten internet toludziska nadal byloby gotowe na kazdy spoleczny eksperyment. Przeciez konserwatystow, zwolennikow normalnej rodziny (mama, tata, dzieci urodzone bez in vitro) mialo juz nie byc.
A wszystkiemu jest winien ten nieszczesny Sylwester w Kolonii.
Co gorsza po sukscesach "populistow" w W. Brytanii i w USA jest na horyzoncie Holandia, Francja i na koncu Niemcy.
Obserwuj wątek
    • felusiak1 A ja mam inny typ 11.12.16, 22:22
      Moim zdaniem to nie populizm lecz nacjonalizm, ale nie w formie sprzd stulecia.
      Myślę, że społeczeństwa a przynajmniej skromna wiekszość odrzuca szeroko pojety globalizm.
      Tzw. blue collar czyli po polsku wykonujacy pracę fizyczną (od kierowców po gorników) czują się odstawieni na boczny tor, spisani na straty przez rzadzace elity. Nie tylko, ze elity nie widzą ich problemów to narzucają swój światopogląd, który można nazwać uszczęsliwianiem na siłę.
      Dużą rolę oegrał moralny relatywizm. W Europie proces został przyspieszony przez napływ muzułmanów a w USA dokonali tego latynosi. Muzułmanie się nie asymilują a latynosom zabiera to 2 pokolenia. Muzułmanie w odróżnieniu od latynosów są mentalnie i kulturowo obcy.
      • mara571 jestesmy obserwatorami mediow w dwoch 11.12.16, 22:45
        roznych krajach: amerykanskie media mainstreamowe wsiekaja sie na America first. W niemieckojezycznych (Austria i Szwajcaria) kroluje "populismus". Slowo wspolczesnie negatywane, mimo pozytwnewgo rdzenia czyli glos ludu.
        Populizm wiazany jest jednoznacznie z demagogia, oglupianiem ludzi przez poglebianie antagonizmow. W niemieckim przypadku chodzi o azylantow.
        Obrazone elity, nieprzyzwyczajone do sprzeciwu spolecznego i oderwane od rzeczywistosci,szczegolnie gospodarczej szukaja winnych. Oraz taktyki i strategii na przyszlosc.
    • polski_francuz Badzmy pozytywni 11.12.16, 22:26
      We Francji szanse ma burzuj w czerwonych, kardynalskich skarpetkach: Fillon. Inspiruje to Niemcow by dac szanse komus podobnemu. A wiec Angela bylaby out. A nasz polski szefuncio mialby ogien pod grubym du..skiem.

Jeszcze tylko niezbyt kapuje czemu Seehofer podlizuje sie Nahlesowej.

Moze cos wiecej wiesz?

Pozdro

PF
      • mara571 dlaczego piszesz o czerwonych skarpetkach? 11.12.16, 22:50
        i to kardynalskich. Przeciez sam na niego glosowales.
        Angeli nie mozna nikim zastapic: sama sie o to postarala. Byc moze ustapi w trakcie kadencji, ale na razie nie wiadomo, kto moze ja zastapic.
        • polski_francuz Re: dlaczego piszesz o czerwonych skarpetkach? 12.12.16, 08:04
          Niemcy przyuwazyli. Ja kiedys stracilem zaproszenie na obiad przez skarpetki. Bylem u dyrektora instytutu w poludniowych Niemczech w skarpetkach, ktore sie nieco opadaly. Co on przyuwazyl i sie wymigal z obiadu z polskim wiesniakiem. Dlatego pisze.

A co a osia Seehofer-Nahles?

PF

• pijatyka Jesteś pewien, że poszło o skarpetki? 12.12.16, 14:19

A może wlokłeś też za sobą - jak Stirlitz - spadochron? ;)
            • polski_francuz Re: Jesteś pewien, że poszło o skarpetki? 12.12.16, 14:35
              Wiesniak interpretuje po wiesniacku. Spadochron zostawilem chyba w krzakach przed instytutem:)

PF
    • malkontent6 Re: slowo roku 2016: populisci 11.12.16, 23:19
      Głosowałem na Trumpa. Jestem populistą.
      • felusiak1 Re: slowo roku 2016: populisci 11.12.16, 23:46
        Therefore at least half of you is deplorable.
        • darekvtb Re: slowo roku 2016: populisci 12.12.16, 10:45
          Malky I Felus - agenci Pu, glosowali na Trampa????

Witamy w naszym klubie :-))))
    • kfugktru23 Re: slowo roku 2016: populisci 12.12.16, 08:18
      Ja to nazywam stupidyzmem. Bo jak inaczej wytłumaczyć to zachowanie jak nie ograniczeniem umysłowym? www.newsweek.pl/swiat/polityka/wtargnal-do-restauracji-i-zaczal-strzelac-powod-uwierzyl-w-afere-pedofilska-z-udzialem-clinton,artykuly,401632,1.html podobnie było z brexitem - gdy Farage w TV przyznał że po prostu kłamał czekałem kiedy prezenterka da mu w zęby.
    • 1.melord Re: slowo roku 2016: populisci 12.12.16, 12:36
      mara571 napisala:

>to oczywiscie moj prywatny typ

skoncentruje sie na populizmie bo dalsza czesc watku to troche groch z kapusta.

Populistow na przestrzeni wiekow zapewne bylo wielu ale wiadomosci czy propaganda nie rozpowszechnialy sie tak szybko jak powiedzmy w drugiej polowie XXw.
      Mozna wiec przyjac ,ze pierwszym populista znanym na calym swiecie (dzieki prasie i TV) by J.F.Kennedy.
      Miliony Amerykanek(i nie tylko) sikaly w majtki , patrzyly w niego jak obrac kiedy bullshit im sprzedawal.
      Wykorzystywal swoj jakis tam osobisty urok podsycany przez prase i TV rewelacjami o konszachtach z Marilyn Monroe i innymi.
      Cala meska Ameryka i pol swiata samcow z zazdroscia patrzyla na M.M. kiedy ta spiewala JFK "happy birthday"...Jacqueline w tym czasie szlag trafial(nie pierwszy i ostatni raz)
      Nawet Niemcom kit wciskal ,ze jest..ich bin ein Berliner
      Pewnie dalej bajerowal by Ameryke i swiat gdyby go nie odstrzelili.
      Faktem rowniez jest,ze "zlote " czasy Ameryki zaczynaly sie konczyc,gruszki na wierzbie zaczynaly zdobywac popularnosc.

Od tego wlasciwie momentu ,zaczela sie dominacja populistow w polityce swiatowej.
      Glaskac bogatych,obiecywac biednym ,srednia klase olewac.....i aby do nastepnych wyborow,od koryta nie dac sie oderwac.
      • mara571 inaczej interpretuje zwyciestwo Kennedy'ego 13.12.16, 21:57
        to byl poczatek ery telewizji jak medium wplywajacego w decydujacy sposob na wyborcow.
        Ten okres mamy juz za soba: media spolecznosciowe i internet zdegradowal telewizje i elity wpadly w panike: nie zauwazyly w pore, ze kontrola nad przakazem telewizyjnym nie wystarczy.
        Od poniedzialku publiczna tivi w Niemczech ostrzega przed uleganiu "falszywej propagandzie" rozpowszechnianej via fejsbuk i twitter. I o manipulacjach Rosji przy ich pomocy.
        W Polsce pojawily pierwsze oznaki cenzurowania stron na fejsie przy okazji Marszu Niepodleglosci.
        Ciekawe co wymysla, aby zapobiec "rozprzestrzenianiu sie zarazy".
        • kylax1 Nazistów należy cenzurować. 14.12.16, 15:38
          III Rzesza:

ayay.co.uk/backgrounds/historical/nazi_third_reich/hitler-and-nazi-party-marching-through-the-streets.jpg
          Polscy narodowcy:

bi.gazeta.pl/im/6d/4b/e4/z14961517V,Warszawa--11-listopada--Marsz-Niepodleglosci--Naro.jpg
          Ja tam nie widzę różnicy, poza tym, że Niemcy lepiej zorganizowani.
    • mara571 dla niemieckojezycznych 13.12.16, 22:20
      ksiezna Thurn und Taxis, konserwatywna katoliczka o przyszlosci.
      "Angst und Verunsicherung sind politisch gewollt".
      Oprocz tego kilka uwag o przyszlosci i ciaglym zadowoleniu spoleczenstwa dzieki lekom psychtropowymi zblizaniu sie do huxlejowskiejwizji nowego wspanialego swiata.

www.welt.de/vermischtes/article160247693/Angst-und-Verunsicherung-sind-politisch-gewollt.html
      • karbat Re: dla niemieckojezycznych 13.12.16, 22:36
        mara571 napisała:

> I tak leci w kazdym talk show,

no leci i co ..... , kto to oglada ... poza takimi jak ty

>w gazetach i gdyby nie ten internet to ludziska nadal byloby gotowe na kazdy spoleczny >eksperyment.

aha . sa sily nieczyste , ktore eksperymentuja na ludziskach . no , moze na tobie .
        kolejna teoria . kolejne sprzysiezenie . spisek .

> A wszystkiemu jest winien ten nieszczesny Sylwester w Kolonii.

? .
        w ubieglym roku pod Domem bylo 150 -ciu policjantow , w tym roku bedzie ich 1500
        i ... kogo to obchodzi ??? . policja nabije nadgodzin , podatnik zaplaci w czym problem ? ! .

> Co gorsza po sukscesach "populistow" w W. Brytanii i w USA jest na horyzoncie H
        > olandia, Francja i na koncu Niemcy.

sukcesy populistow w Niemczech ... ? , do cholery , gdzie ty zyjesz ...
        • mara571 Alzheimer? 14.12.16, 08:37
          13 marca 2015: wyniki wyborow do Landtagow.
          Prognozy:
          www.focus.de/politik/deutschland/stuermt-die-afd-die-parlamente-super-wahltag-am-13-maerz-umfragen-schocken-parteien-vor-landtagswahlen_id_5212663.html
          wyniki:
          www.rosalux.de/fileadmin/rls_uploads/pdfs/sonst_publikationen/2016-03-14_BW_RP_ST_WNB.pdf
    • wojciech.2349 Re: slowo roku 2016: populisci 14.12.16, 20:17
      Szukałem polskiego odpowiednika dla terminu "postfaktisch" i nie znalazłem.
      Tłumaczę sobie to jako niby-prawda, quasi-prawda, .... .
      Toż to abc z propagandy liberalnej.

Dla leftistów to chleb powszedni.
      Może pomogą nam w tłumaczeniu tego terminu?
      • polski_francuz W oblokach odczuc 14.12.16, 20:37
        Trump klamal ile chcial, ale liczylo mu sie to na plus tylko. Dlaczego? Pewnie dlatego, ze fakty powinny byc interpretowane przez uczciwych i bezinteresownych.

A sa intepretowane przez interesowna prase.

PF
        • wojciech.2349 Re: W oblokach odczuc 14.12.16, 22:54
          PF-ie,
          po gombrowiczowsku - w "przyprawianiu gęby" liberałowie, albo jak woli Felusiak, leftyści wszelkiej maści są mistrzami. Trump może się uczyć od Brukseli, GW i temu podobnych gadzin sztuki oszustwa.

Nie widzisz tego?
          • polski_francuz Re: W oblokach odczuc 14.12.16, 22:57
            Nie wymagaj ode mnie zbyt duzo Wojciechu. Nie jestem w stanie widziec wiecej niz widze. A co widze i czuje, to Ci mowie.

Pozdro

PF
            • wojciech.2349 Re: W oblokach odczuc 14.12.16, 23:08
              polski_francuz napisał:
              > Nie wymagaj ode mnie zbyt duzo Wojciechu. Nie jestem w stanie widziec wiecej ni
              > z widze. A co widze i czuje, to Ci mowie.
              ----------------------
              Trzeba wysłuchać drugiej strony. A jak jej można wysłuchać gdy w Polsce rok temu praktycznie rzecz biorąc liberałowie opanowali w całości medialny mainstream?
              Przecież akcja rodzi reakcję i przecież po obu stronach jest jakaś racjonalność.

PS. Polecam w Google hasło "Ronina."
              • polski_francuz Re: W oblokach odczuc 14.12.16, 23:18
                "Trzeba wysłuchać drugiej strony"

Od tego mam forum. Jako inzynier, staram sie zrozumiec ludzi. I mysle, ze zrozumielem szefuncia. I mi nie lezy.

Ide spac.

Dobranoc

PF

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka