Dodaj do ulubionych

Zasady czy pragmatyzm?

13.12.16, 19:39
Nowowybrany prezio Stanow powolal Rexa Tillersona na ministra SZ. Tillerson jest z Texasu, byl szefunciem Exxonu i utrzymuje dobre kontakty z Sechinem wspolpracownikiem Putina d/s gazu i ropy i szefa Rosneftu.

Stany zaczynaja (poprzez te nominacje) prowadzic polityke, ktora nie ma nic wspolnego z polska racja stanu i coraz mniej z europejska racja stanu.

Szkoda

PF
Obserwuj wątek
    • j-k za wczesnie na oceny PF, 13.12.16, 19:57
      ja sie z nimi wstrzymam do pierwszych krokow urzedujacego juz Prezydenta.

Ale Trump powiedzial juz przeciez wyraznie , ze ma dosc obrony Europy za amerykanskie pieniadze...
      To wyrazny sygnal, ze szykuja sie powazne przetasowania.

a jakie ? zobaczymy.
      • polski_francuz Re: za wczesnie na oceny PF, 13.12.16, 20:02
        W dzisiejszych czasach o powszechnej komunikacji wystarczy zapowiedz pierdniecia. Nie ma co czekac na zapach pierdu. W tym sensie, zmiany sie juz zaczely.

PF
        • j-k Re: za wczesnie na oceny PF, 13.12.16, 20:13
          ale absolutnie nie da sie teraz przewidziec kierunku tych zmian...

ze strony Republikanow sam wplywowy przeciez Senator McCain wyrazil sie z niemakiem
          o nowym szefie amerykanskiego Departamentu Stanu...
          • lont12 Re: za wczesnie na oceny PF, 13.12.16, 20:18
            Amerykańska klasa średnia bardzo zubożała przez ostatnich 20 lat, w porównaniu choćby do australijskiej. Zmiana jest koniecznością.
            • pijatyka "Zmiana jest koniecznością" - stwierdził... 13.12.16, 21:50

...zdecydowanie stryjek w kwestii siekierki i kijka.
          • engine8 Re: za wczesnie na oceny PF, 13.12.16, 23:04
            McCain powinien isc na zasluzona emeryture ... nie nadaza za zmianami no przeciez on sie tez zalicza to starej gwardii i jak mowi o swoich sukcesach to zawsze wraca do Wojny Wietnamskiej
        • lont12 Re: za wczesnie na oceny PF, 13.12.16, 20:22
          Boisz się że ruskie czołgi wkroczą do Paryża i zaprowadzą tam putinizm?
          • polski_francuz Re: za wczesnie na oceny PF, 13.12.16, 20:54
            Tchorze nadaja z Australii i pogrzewaja atmosfere bo malo ryzykuja, he?

PF
            • lont12 Re: za wczesnie na oceny PF, 13.12.16, 21:11
              Nie ma się czego bać. Putin to rozsądny człowiek, a Rosjanie już nie gwałcą kobiet i nie kradną zegarków. Inni ich zastąpili.
              • polski_francuz Re: za wczesnie na oceny PF, 13.12.16, 21:17
                "Nie ma się czego bać"

W Australii, he?

PF
                • lont12 Re: za wczesnie na oceny PF, 13.12.16, 21:22
                  Nie boisz się muzułmanów i innych dzikusów, którzy zalewają Francję, a boisz się cywilizowanych Rosjan, bo propaganda zrobiła ci sieczkę z mózgu.
                  • polski_francuz Re: za wczesnie na oceny PF, 13.12.16, 21:38
                    Zyjesz w Australii. Ja zyje w Europie. To nas rozni.

PF
                    • pijatyka "Cywilizowanych Rosjan" ;-> 15.12.16, 13:56

• lubat Re: Zasady czy pragmatyzm? 13.12.16, 20:40
      polski_francuz napisał:

> Stany zaczynaja (poprzez te nominacje) prowadzic polityke, ktora nie ma nic wsp
      > olnego z polska racja stanu i coraz mniej z europejska racja stanu.

Pefcia, Stany zawsze prowadziły, prowadzą i prowadzić będą politykę, która jest zgodna tylko z ich racją stanu. Jeśli takie pionki (z ich punktu widzenia) jak Polska prowadzą wobec nich uległą politykę "murzyńskości", mają szansę być poklepane po plecach, a nawet przy okazji któryś namiestnik powie coś o naszej wyjątkowości. Ale każdy przytomny człowiek powinien wiedzieć, że my jesteśmy tylko nieznaczącą wypadkową polityki wielkich mocarstw. Jeśli one się dogadają, to Stany bez mrugnięcia okiem poświęcą nas na ołtarzu swoich interesów. Im bardziej sobie to uświadomimy, tym mniejsze będzie rozczarowanie.
      • polski_francuz Sluszaj Pietia 13.12.16, 20:51
        Ja osobiscie bym chcial by twoj lysy blondyn odwazyl sie do Polski. I ja i wielu innych wrociliby do Polski by moc Ruskim skuc mordy.

Mam dlug wobec mego Ojca, ktory walczyl w akcji Burza w Wilnie i mial za soba i lesorobke u was i wiezienie za AK. A dlugi przywyklem splacac.

Bez wzgledy na prezia Stanow.

Panial Pietia?

PF
        • polski_francuz Re: Sluszaj Pietia 13.12.16, 20:56
          Poczytaj sobie Pietia o dywizjonie 303 i o tym jak Polacy chcieli skuc mordy szkopom. I skuli.

I nadaj te wiesc sluzbom. Moze dostaniesz jakas premie.

PF
          • lont12 Re: Sluszaj Pietia 13.12.16, 21:17
            Żyjesz legendami Francuzie. On walczyli tam za frajer, a później jeszcze Anglia przysłała Polsce rachunek do zapłacenia za korzystanie z angielskich samolotów, zakwaterowanie, wyżerkę i umundurowanie polskich lotników
            • polski_francuz Re: Sluszaj Pietia 13.12.16, 21:40
              Co mnie Angole obchodza? Mowie o Poljakach Osik. Troche tepawy jestes.

PF
              • lont12 Re: Sluszaj Pietia 13.12.16, 22:42
                Wciąż mnie osikujesz. Mógłbyś wyjaśnić o co ci biega?
                • polski_francuz Re: Sluszaj Pietia 14.12.16, 08:32
                  Aussie = Osik.

PF
        • engine8 Re: Sluszaj Pietia 13.12.16, 23:16
          A czy można Pana PF prosić o odrobinę szacunku dla Naszego Prezydenta?
          Wybrany demokratycznie. Obiecuje się poświecić i pracować za darmo aby Ameryka była znów super miejscem do życia i nalezy mu dać szanse.
          Daliśmy szanse przednikowi pomimo ze również nie był prezydentem wszystkich - spartolił co mógł na każdym kroku ale psów na nim nie wieszaliśmy ani przedtem ani po. I nie ważne czy glosowaliśmy na niego czy nie - rodacy go wybrali i należy mu pomoc oraz go uszanować dopóki tego szacunku nie straci. My za to obiecujemy szanować Waszego prezydenta - ktokolwiek zostanie na to stanowisko wybrany.
          Na i w końcu on będzie Prezydentem USA a nie EU i chyba ma obowiązek przede wszystkim robić to co najlepsze dla USA. ?
          • polski_francuz Odrobina szacunku 14.12.16, 08:31
            "No i w końcu on będzie Prezydentem USA a nie EU i chyba ma obowiązek przede wszystkim robić to co najlepsze dla USA. ?"

Stany sa tak duze i tak wplywowe, ze ich decyzje wplywaja ca caly swiat. W tym na nasz kraj Ojczysty.

Mozna powiedziec, co slysze tu i tam, ze Stany moga chciec poprawic stosunki z Rosja. Stad nominacja Rexa. A co bedzie, ze Rosja zazada, zeby im oddac pod "opieke" bylych satelitow, jak Polske m.in.?

Sadze, ze Trump bedzie dalej pragmatyczny. Jak Chamberlain w Monachium. Tyle, ze Polska straci wolnosc.

Dlatego wole hallakowac juz od przedmiesc Monachium.

Pozdro

PF
            • lont12 Re: Odrobina szacunku 14.12.16, 08:49
              A co bedzie, ze Rosja zazada, zeby im oddac pod "opieke" bylych satelitow, jak Polske m.in.?
              Spokojna głowa. Rosja może co najwyżej uzgodnić z USA rozbiór Ukrainy pomiędzy siebie i Polskę, pod patronatem USA. Putin i Rosjanie bardzo by chcieli pogodzić się z Polakami. To się wręcz czuje.
              • j-k Zdanie, ktore w czesci popieram 14.12.16, 10:10
                lont12 napisał:
                > Spokojna głowa. Rosja może co najwyżej uzgodnić z USA rozbiór Ukrainy pomiędzy
                > siebie i Polskę, pod patronatem USA. Putin i Rosjanie bardzo by chcieli pogodzi
                > ć się z Polakami. To się wręcz czuje.

Zdanie, ktore w czesci popieram
                Rosja nie jest w stanie lyknac nawet CALEGO ukrainskiego Donbassu i musi sie zadowolic jego polowa...
                Obawy PF - ze Rosja chce podporzadkowac sobie Polske - to gruba przesada.
            • engine8 Re: Odrobina szacunku 14.12.16, 20:24
              "A co bedzie, ze Rosja zazada, zeby im oddac pod "opieke" bylych satelitow, jak Polske m.in.?"

No mozna sobie pofantazjowac?
              Jak zazada aby mu dac plywy we wschodniej europie to Trump od razu nie odda chyba tylko cos w zamian wynegocjuje?
              Np Dostaniecie Port w Syrii, Krym, Ukraine i .....kto tam wie co jeszcze .. a do reszt bliskiego Wschodu i South China Sea sie nie wtracajcie." ?

No nie da sie ukryc ze Trump to biznesman i calkiem realne ze moga z Putinem zrobic nastepna Jalte .

A Polska juz wolnosc stracila oddajc sie Uni ( a posrednio Niemcom) w objecia i to z wlasnej i nieprzymuszonej woli wiec zmienilaby jedynie pozycje bycia biednym w bogatym towarzystwie na bycie bogatym w biednym.

No i teraz patrzac na to z punktu widzenia ekonomi.. to moge prownac ze swoim postepowaniem. Zmienilem prace wiele razy i w wiekszosci wygladalo to tak ze jak sie zatrudnialem to dostawalem akcje i pracowalem dotad az akcje wyszly na gore i byly "vested" czyli moje...wtedy juz mialem niewiele do zyskania a wszytko do stracenia i co robilem?
              A zwallnialem sie i przechodzilem do biednej dziadowskiej firmy ale z szansa na przyszlosc - i tam bylem juz "fachura" wiec dostawalem znow duzo akcji malo wartych ale one rosly jak firma rosla... i znow doszla to szczytu ....i znow zmienilem prace...

Tak ze z punktu widzenia biznesu Polska w Ruskiej koalicji moze mialaby wieksze szanse niz w EU?

• polski_francuz Re: Odrobina szacunku 14.12.16, 20:29
                No coz. Jestem w takiej sytuacji, z lubie Niemcow. I jak sie Polska z nimi kuma w to mi graj. Co do reszty...sounds reasonable. Tyle, ze troche zapominasz o historii, o kompleksach (kazdy Polak ma swoje), i o tym ze nie wszyscy sa inzynierami, ktorzy zaliczyli "Teorie Pola".

Pozdro

PF
                • engine8 Re: Odrobina szacunku 14.12.16, 20:47
                  Ja niestety ma serce w dwoch miescach i nie jest latwo to pogodzic. Rodzina nie stracila nikogo bliskiego z rak Niemcow ale za to Bolszewicy to nadrobili wiec nie mam ich za co kochac.
                  Ale Stany sa moja nowa ojczyzna ktora mnie calkiem dobrze potraktowala i planuje to pozostac do konca (ale pamietam "never says never").
                  HA,,,, Czyzbys weszyl co zaliczylem z co nie? Zaliczylem Teorie Pola i musze porzyznac sie do jednego.. never Say never.
                  Jak ja zaliczylem to sobie obiecalem ze sie tego w zycie nie dotkne.. bo komu to potrzebne? Ale natura plata figle i stalo sie to podstawa mojej kariery.. i w sumie sam tego chcialem
                  • polski_francuz Re: Odrobina szacunku 14.12.16, 20:59
                    Ja podobnie. Mam zgryz z Rosjanami. I nic do Niemcow. I do zadnego panstwa nie ma takiego stosunku jak dla Polski, ktora mam na oltarzu. Moze moja zone tak szanuje bo mi pomogla jak bylem bezrobotny.

Ja na Teorii Pola bylem tylko raz na cwiczeniach dodatkowyc, dla tych co oblali kolokwium. Ale potem juz nigdy nie spadlem tak nisko:)

Pracujesz w przesylaniu fal e.m.? Ciekawe.

PF
                    • engine8 Re: Odrobina szacunku 14.12.16, 22:45

Od ponad roku nie pracuje - ciesze sue słońcem i plażami Kalifornii (dziś +21C i ciepło - lunch na zewnątrz?) , tym co mi przyjdzie na myśl każdego dnia a także tym ze tydzień teraz ma 6 Sobot i Niedziele a najważniejsze ze teraz już nic nie musze ani mi się nigdzie nie spieszy. :)
                      A za kilka lat jak dobrze pójdzie to może nawet dostane zasłużone i przecież zapłacone Social Security jak się politycy do tego nie dobiorą.
                      I czasami mysle ze za duzo Tych fal dookoła i tak w sumie to chyba Swiat zmieniłem ale go nie poprawiłem - ludzie wcale nie wyglądają na bardziej szczęśliwych dlatego ze są "always on line" i zamiast pracować 8 godzin pracują 12...Przyjaciół maja niestety w większości wirtualnych bo na prawdziwych czasu nie ma.

Eh, czas na ...? rower? spacer? sjesta? Hm...... sjesta :)

• polski_francuz Good on ya 14.12.16, 22:54
                        Jak mowia Aussies. Ja mam jeszcze kilka lat i nie pali mi sie do emerytury. Nastepna ksiazka wyjdzie w przyszlym roku, ale wzielem Francuza za wspolautora i zaluje. Ale mam pomysl na nastepna, te juz napisze sam.

Pozdro

PF
                        • engine8 Re: Good on ya 15.12.16, 01:25
                          Ja rowniez myslalem ze bede pracowal do 70-ki ale jak zobaczylem ze jeden kolega padl w pracy na serce, drugi padl jak przeszedl na pozna emryture to mnie wystraszylo..
                          I sam sie zdiwilem ze tak nagle zmienilem poglady i zdecydowanie wolalbym strzelic w kalendarz po dlugiej emeryturze niz w pracy..
                          A w Hi-tech niestety nie ma opcji aby pracowac na wolnych obrotach czy polowie etatu - to jest jak pedzacy 500km/h pociag - albo jestes w nim albo nie... A 12+ godzin dziennie praca juz mnie zaczela meczyc..
                          W koncu sie zastanowilem czy ja zyje zeby pracowac czy pracuje aby zyc? Wyszlo na to drugie.
                          Poszdlem wiec do szefa i poprosilem ze jak bedzie musial kogos zwalniac to i mnie i jemu bardzo to ulatwi jak to padnie na mnie.. No i udalo sie ...(chodzilo o solidna odprawe poniewaz jak firmy zwalniaja to maja wyrzuty i daja co sie da).
                          No jak na razie to pracuje super. Mam czas na udzial w radzie osiedla aby wszytko bylo pod kontrola, mam czas na "zabawy" w klubie samochodowym, na jazdy rowerami (juz mam 2) w domu wszytko zrobione - nawet fachowcow nie potrzebuje bo narzedzi przybywa, serwisy aut zrobione...
                          Ksiazki na jaki temat? Dla ludzi czy ptrzebne PHD aby zrozumiec....
                          • polski_francuz Re: Good on ya 15.12.16, 08:32
                            Masz racje, ze praca pracy nie rowna. Moja zona juz od pewnego czasu na emeryturze, byla pod koniec pracy blisko "burn-outu". Ja mam glownie zajecia, ktore zabieraja energie i nerwy. I czesc badawcza, ktora lubie i ktora mnie trzyma w pracy.

Co do ksiazek, to faktycznie dla specjalistow. Ta ostatnia to rozwiniecie wykladu, ktory mialem. I ta nastepna tez.

Jedna z nich zostala przetlmaczona na jezyk chinski, tak ze ludzie czytaja i sie interesuja.

PF
    • karbat Re: Zasady czy pragmatyzm? 13.12.16, 22:44
      ????

w USA , Zawsze, zajmowaly wysokie , znaczace stanowiska
      postacie zwiazane z koncernami paliwowymi , energetycznymi .

zasady ... , pragmatyzm .... ,

Usa robia dokladnie to samo co Rosja , czy tez odwrotnie
      USA exony , czy inne , sa tak same wazne dla Usa, jak Gazprom dla Rosji

i w tym temacie Nikt nie da sobie nasrac na glowe .
      druga zasada kruk krukowi oka nie wydziobie . dla tych w Polsce , - podkreslic wezykiem

gospodarka i energia balwanie .
      wplywy na swiecie z grubsza sa juz okreslone .

Polsce zostaly pomniki i dobra zmiana .

• mara571 Re: Zasady czy pragmatyzm? 13.12.16, 22:48
      Rex Tillerson zarobil juz w Exxonie wystarczajaco duzo pieniedzy i moze przejsc do sluzby panstwowej: kiedys tak w USA bywalo.
      Teraz bedzie reprezentowal interesy USA, ktore sa inne anizeli Exxonu.
      Moze trzeba mu dac troche czasu.
      Geoplityczna gra USA jako panstwa jest inna niz wielkiego koncernu.
      A tak na marginesie: w Europie jest odwrotnie. Do polityki ida golodupce i dzieki zdobytym informacjom o planach rzadow lub KE dostaja krolewsko oplacane posady w koncernach i bankach.
      • karbat Re: Zasady czy pragmatyzm? 13.12.16, 23:07
        mara571 napisała:

> Rex Tillerson zarobil juz w Exxonie wystarczajaco duzo pieniedzy i moze przejsc
        > do sluzby panstwowej: kiedys tak w USA bywalo.

praktycznie Zawsze , ostatnimi czasy .

> Teraz bedzie reprezentowal interesy USA, ktore sa inne anizeli Exxonu.
        > Moze trzeba mu dac troche czasu.

pitolisz , spekulujesz , wrozysz z fusow i NIC wiecej .
        gdzy. nic konkretnego nie mozesz powiedziec .

kadencja tej postaci . Nowo mianowanego min. spr. zagr USA bedzie ,
        zostanie, oceniona po dwudziestu latach , po uplywie jego kandnecji .
        gdy zostana odtajnione wszystkie dokumenty .

> Geoplityczna gra USA jako panstwa jest inna niz wielkiego koncernu.

no ... . wielkie koncerny mowia jak usa , panstwu , ma grac .
        a reszta to piprzenie kotka za pomoca mlotka .

> A tak na marginesie: w Europie jest odwrotnie. Do polityki ida golodupce i dzie
        > ki zdobytym informacjom o planach rzadow lub KE dostaja krolewsko oplacane posa
        > dy w koncernach i bankach.

masz cos przeciw golodoopcom ... ?

tak . to jest twoj problem . jako obywatela , obywatelki Unii .
        a nie problem koncernow , bankow .- jesli rozumiesz co chce powiedziedziec .
      • engine8 Re: Zasady czy pragmatyzm? 13.12.16, 23:24
        Dokładnie tak jest. Trump słusznie wybiera do swojego zespołu ludzi którzy nie potrzebują lobbystów do tego aby się wzbogacić, dostać pieniądze na następne wybory czy zrobić karierę. Oni nie maje wiele do zyskania na tych stanowiskach - jedynie mogą stracić ale jednak chcą cos zmienić. No im więcej spoza "systemu" tym lepiej. Potrzebujemy ludzi którzy chcą pokoju a nie wojen na Swiecie.
        • polski_francuz Wybuchy emocji 14.12.16, 08:37
          Bedziemy mieli juz wkrotce demonstracje tego, czy przedsiebiorca budowlany i animator TV nadaje sie na prezydenta. Poki co, jak mu sie cos nie podoba to twituje. I kwituje akcje tych czy innych przedsiebiorstw. Moze, rzeczywiscie, te przedsiebiorstwa potrzebuja takiej oceny.

Ale czy Trump zastanawia sie na konsekwencjami swoich wybuchow emocji?

PF
          • lont12 Re: Wybuchy emocji 14.12.16, 08:55
            Nowe idzie, Francuzie, i ty tego nie zatrzymasz. Ostatnim inżynierem, który pełnił rolę prezydenta dużego kraju, był Leonid Breżniew. Edward Gierek był przedostatnim. No i był jeszcze Yaser Arafat ;)
            • polski_francuz Re: Wybuchy emocji 14.12.16, 09:55
              W Chinach rzadza inzynierowie. Dlatego sie Chiny pna w gore.

Allez musze do roboty.

See ya.

PF
              • polski_francuz Ostrozny inzynier 14.12.16, 19:30
                Rex Tillerson, zdaniem autora tego artykulu, jest ostroznym inzynierem, ktory ceni prace manualna i ktory ma cierpliwosc oczekiwania dla rezultaty swoich akcji.

Zatem, jest strona negatywna w tej nominacji (wspomniana powyzej) ale jest tez strona pozytywna: inzynier:)

PF
                • engine8 Re: Ostrozny inzynier 14.12.16, 20:34
                  Tzn co jest negatywne bo sie nie doczytalem?
                  Cierpliwosc?

Musze przyznac ze dawno nie czytalem tak pozytywnych opini o Sekretarzu Stanu...
                  Nie sadze ze lokalne media to powiela.
                  Absolutnie same superlatywy...
                  A to ze amerykanskie shell paliwa sie wzmocnia to tez pozytywne - da Stanom niezaleznosc energetyczna i nie beda musieli prowadzic wojen na bliskim wschodzie..
                  • polski_francuz Re: Ostrozny inzynier 14.12.16, 20:39
                    Jest prorosyjski. Dostal order od lysawego blondyna i ich lubi. Ja tez dostalem Dr. h.c. od Niemcow i ich lubie:)

PF
                    • engine8 Re: Ostrozny inzynier 14.12.16, 20:51
                      Co w tym negatywnego? Business is business ...
                      Ja widze ze dobre ale fair uklady z Rosja to pozytywny kierunek
                      A ruski jezyk nieraz mi sie przydal.
                    • j-k Gratuluje Ci lubienia Giermancow :) 14.12.16, 21:10
                      polski_francuz napisał:
                      Ja tez dostalem Dr. h.c. od Niemcow i ich lubie:)

Gratuluje Ci lubienia Giermancow :)
                      ja wprawdzie tesz dostalem tytul "Dr." od Giermancow - ale ich nie lubie.

nie moge lubic Giermancow - jako syn Powstanca Warszawskiego 1944.

• polski_francuz Re: Gratuluje Ci lubienia Giermancow :) 14.12.16, 21:22
                        Kazdy z nas ma swoja historie.

Pozdro

PF
                        • j-k Narod Polski ma Jedna Historie, PF... 14.12.16, 21:42
                          sklada sie ona wprawdzie z wielu elementow...
                          u Was na Wschodzie (Wilno) Niemcy byli nie tylko okupantem, ale wyzwolicielem od Sovietow.

przynaleznosc do Narodu Polskiego - to szanowanie jego roznorodnosci
                          niestety , znana nam Evelein, wybrala Reich - jako swoja duchowa Ojczyzne.
                          Co rozumiem.

- tylko po co bylo pisac latami na polskim Forum ?
                          • polski_francuz Re: Narod Polski ma Jedna Historie, PF... 14.12.16, 22:50
                            Nie wiem. Nie rozumiem. Pewnie jakis zawod sentymentalny...

PF
          • kylax1 Skoro działacz społeczny, aktor, czy żona 14.12.16, 14:45
            byłego prezydenta mogli zostać prezydentem, czy kandydować (Obama, Reagan, Hillary Clinton), to czemu nie mógłby nim zostać magnat nieruchomości (Trump)?
            • pijatyka Re: Skoro działacz społeczny, aktor, czy żona 29.01.17, 19:15

Przykład kajlaksowej demagogii; wszyscy ww. poza swoimi pierwotnymi zawodami/rolami przeszli wcześniej także szkołę działalności publicznej (senator, gubernator, sekretarz stanu itd) - Trump nigdy nie był nawet sołtysem.
          • engine8 Re: Wybuchy emocji 14.12.16, 19:56
            Wg mnie on jest mądrzejszy niż nam się wydaje bo w końcu jeszcze prezydentem nie jest i może "testować" system ...No i cal to opinie robia mu media ktore go nie moga zniesc poniewaz pokazuje im jacy sa... i niestety ma ich owinietych wkolo palca a oni wija sie jak zmije i maca.
            Dalismy szanse Obamie i co dla nas dobrego zrobil? - niewiele, a Clintonowa obiecywala mniej wiecej to samo ale wiadomo ze i tego by nie byla w stanie dac...
            A to ze ani Trump ani potencjalny Sekretarz Stanu sa z poza system to wlasnie w tym jest piekno.
            Co robia politycy, jak robia i co sie mozna spodziewac po zawodowych politykach to my juz wiemy doskonale - nic dla ludu wszytko dla nich i tych. Ludzi jakos strasznie boja sie niewiadomej.
            Politycy nam wmawiaj ze traktowanie polityki jak biznesu do niczego dobrego nie powadzi?
            No tego nie wiemy - wiemy do czego doprowadzili politycy i jestem gotow na cos innego - co s bardziej fair
            Zreszta skoro sam mowisz ze dwie rzeczy Trump potrafi - znac sie na ekonomi i biznesie oraz dobrze "grac" w TV jako aktor...Czyz to jest dokladnie to co potrzebne prezydentowi? Ktory z poprzednikow mial takie zdolnosci?
            A jesli chodzi o emocje to sie albo zmieni albo nie i wszyscy przyzwyczaja sie szybko do tego aby respoektowac to co robi a nie co mowi ... i tak go potraktuja inni. Po prostu inny sposob komunikacji do ktorego wszyscy przywykli i cokolwie jest inne tzn zle?
            • kylax1 Skoro świat przeżył głupszego Busha, to tym 15.12.16, 16:07
              bardziej przeżyje Trumpa.
    • nowgorod Re: Zasady czy pragmatyzm?I to i sio+ 14.12.16, 12:27
      1.
      Re: za wczesnie na oceny PF,
      lont12 13.12.16, 20:22
      Boisz się że ruskie czołgi wkroczą do Paryża i zaprowadzą tam putinizm?
      2.
      Sluszaj Pietia
      polski_francuz 13.12.16, 20:51
      Ja osobiscie bym chcial by twoj lysy blondyn odwazyl sie do Polski. I ja i wielu innych wrociliby do Polski by moc Ruskim skuc mordy.
      Mam dlug wobec mego Ojca, ktory walczyl w akcji Burza w Wilnie i mial za soba i lesorobke u was i wiezienie za AK. A dlugi przywyklem splacac.
      3.
      polski_francuz 13.12.16, 20:56
      Poczytaj sobie Pietia o dywizjonie 303 i o tym jak Polacy chcieli skuc mordy szkopom. I skuli.

<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
      co do 1.to juz o to nie musicie panowie sie obawiac.
      Marszalek juz to zalatwil:
      wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/10,150682,20485467,marszalek-kuchcinski-powstanie-uchronilo-niemcy-a-moze-i-francje.html#BoxNewsLink[/b]2.
      Czy to ten lysawy musi pana zmusic do Ojczyzny?
      Moze pan wrocic i teraz bez zmuszania.
      Kto panu przeszkadza?
      A kucie mord Rosjanom to wielka przyjemnosc i bezpieczna!
      3.
      Opowiadania i wspomnienia bywaja rozne:
      ciekawostkihistoryczne.pl/2011/04/08/1934polscy-lotnicy-w-anglii-pijane-prymitywy-gwalciciele-i-zwierzeta/
    • kylax1 Od dbania o interesy Europy jest sama Europa. 14.12.16, 14:43
      USA jest od dbania o amerykańskie interesy.
      • engine8 Re: Od dbania o interesy Europy jest sama Europa. 14.12.16, 20:53
        Tak by sie chcialo ale nie gadaj o tym glosno bo to Ci na zdrowie nie wyjdzie a Kongres i tak tego nie przeglosuje :) Ale im blizej do tego co piszesz tym lepiej.
      • j-k oczywiscie, ze tak. 14.12.16, 21:48
        kylax1 napisał:
        > USA jest od dbania o amerykańskie interesy.

oczywiscie, ze tak.
        ale Amerykanom serdecznie dziekujemy
        za dbanie o nasze (europejskie) bezpieczenstwo 70 lat... (1945-2015)

pisze powaznie. - to nie jest Ironia.
        ale przyszedl czas. - gdy kazdy o swoje bezpieczenstwo musi zaczac troszczyc sie sam.
    • jk2007 Re: Zasady czy pragmatyzm? 15.12.16, 17:47
      USA wciąż utrzymują wizy dla Polaków. Visa Waiver Program nadal nie dla Polski.
    • wojciech.2349 Re: Zasady czy pragmatyzm? 15.12.16, 18:23
      PF-ie,
      w wątku piszesz o inżynierach. Kilka lat temu w Polsce 4 najważniejsze stanowiska były obsadzone przez historyków: prezydent (Komorowski), premier (Tusk), marszałek Sejmu (Schetyna) i marszałek senatu (Borusewicz).

Chcesz się wybić - studiuj historię.
    • felusiak1 Re: Zasady czy pragmatyzm? 29.01.17, 19:43
      Stany zaczynaja (poprzez te nominacje) prowadzic polityke, ktora nie ma nic wspolnego z polska racja stanu i coraz mniej z europejska racja stanu.

Co jeszcze urozi twoja płodny umysł?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka