polski_francuz
22.03.20, 09:37
Chinczycy pomagaja Wlochom i Grecji. Amerykancy chca podkupic niemieckie przedsiebiorstwo. Polacy wskazuja na to ze Niemcy to oszusci a Niemcy na to, ze Polacy to zlodzieje. Rosjanie pomagaja finansowo francuskim nacjonalistom. Co z tego wszystkiego wynika i skad sie to bierze?
Ano powstawanie silnej Europy jest na reke silnym panstwom europejskim jak Niemcy czy Francja. Bo wierza ze ich glos bedzie bardziej slyszalny w swiecie. Jest nie na reke Rosji, Chinom i Stanom Zjednoczonym bo kto chce miec silnego konkurenta?
Czy jest na reke Polsce? To jest najwazniejsze pytanie. Ja osobiscie uwazam, ze tak. Dlaczego? Ano bo moge byc i Polakiem (skad moj rod, moja rodzina i duza czesc mego wyksztalcenia)i Francuzem (gdzie zyje, mam rodzine i gdzie pracuje). Mysle, ze wielu ludzi jest w podobnej, do mojej, sytuacji.
Czy pisowska polityka "Najsampierw Polska" jest rozsadna? Mysle, ze pozytywna jej strona jest wzrost pewnosci siebie Polakow. Zaczynaja byc dumni ze swogo kraju i ze swego pochodzenia. Negatywna jej strona jest niezrozumienie tego co sie poza granicami Polski dzieje i zapatrzenie w swoj wlasny nowogrodzki pepek.
Uproscmy zatem rownanie polityczne bo ma zbyt wiele zmiennych i trudno je rozwiazac. W interesie Polski jest silna Europa. Europa stanie sie silna jesli sie zjednoczy. To zjednoczenie przeszkadza obecnym silnym: Rosji, Stanom i Chinom.
PF