Dodaj do ulubionych

Bat'ka w opałach

25.07.20, 13:01
Каждой бабе по мужику, каждому мужику по бутылке водки (пообещала кандидат)

To hasło wyborcze kontrkandydatki Łukaszenki :)

A ja mam taki feeling, że nad Swisłoczą idzie nowe i życze im sukcesów, bo to taka odmiana Polaków.
I bez wątpienia zasługują na więcej, niż to, co ostatnio serwuje ober-kołchoźnik.
Obserwuj wątek
    • j-k a kto. mu zagrozi ? 25.07.20, 13:15
      przeciez nie garstka opozycyjnych pro-europejskich "miastowych" - mieszczaca sie w jednym autobusie.
      • pijatyka Re: garstka opozycyjnych w 1 autobusie 09.10.20, 22:11

;-D

• lubat Re: Bat'ka w opałach 25.07.20, 13:40
      borrka napisał:

> A ja mam taki feeling, że nad Swisłoczą idzie nowe i życze im sukcesów, bo to t
      > aka odmiana Polaków.
      > I bez wątpienia zasługują na więcej, niż to, co ostatnio serwuje ober-kołchoźnik.

Ta "odmiana Polaków" ma dwie możliwości:
      1. Wybranie opcji zachodniej z efektem ukraińskim,
      2. Zacieśnienie więzi z Rosją i utrzymanie relatywnej niezależności.
      • borrka Jako ambasador Igorka na forum Świat ... 25.07.20, 14:28
        Nie możesz pisac bzdur, Lubacik.
        No, po prostu nie wypada :)

Sytuacja na Białorusi jest dużo gorsza, niż w Matuszce i wystarczy choćby pewne wyrównanie do standardów rosyjskich, by było lepiej.

Białoruś jest pełna ruskiego wojska i należy do Związku Celnego Matuszki i Okolic.
        rewolucyjne zmiany są mało realne, ale zastąpienie Bat'ki kimś normalnym ... owszem.
        • buldog2 Re: Jako ambasador Igorka na forum Świat ... 25.07.20, 14:38
          Z tym ruskim wojskiem to przesada. Ile go tam jest?
          A strategiczne instalacje (centrum łączności z okrętami podwodnymi) usuwane z Białorusi. Zresztą, izolacja postępuje pod różnymi względami, już nawet ciągniki do rakiet nie będą białoruskie.
          • amunicyjny1 Re: Jako ambasador Igorka na forum Świat ... 25.07.20, 14:49
            , już nawet ciągniki do rakiet nie będą białoruskie.
            Nie prędko, są naprawdę dobrze w te klocki

Caterpillar, od 30 lat próbuje wykosić Biełaza i nie daje rady
            • buldog2 Re: Jako ambasador Igorka na forum Świat ... 25.07.20, 14:53
              Mam nadzieję, nie wykosi (o tym nie wiedziałem).
              Ale piszę o zastosowaniach wojskowych.
          • borrka A ja myślę, że nikt dokładnie nie wie. 25.07.20, 15:24
            W sensie stacjonowania wojsk jest to niezwykle "przepuszczalna" granica i armia czerwona jeździ, jak po swoim.
            Stałe obiekty nawet pomijam, ale małe skandale zdarzają sie ciągle, np. pod pretekstem udziału w paradach pobiedy mają miejsce przemieszczenia wojsk rosyjskich
            To, z grubsza, tak jak w przedrozbiorowej Polsce..

Drugim problemem jest nasycenie armii białoruskiej moskiewskimi sleepersami.
            • amunicyjny1 Re: A ja myślę, że nikt dokładnie nie wie. 25.07.20, 15:44
              borrka napisał:

Nagle nie wiesz?
              Przed chwilą

> ''Białoruś jest pełna ruskiego wojska''

Słodkie...
            • buldog2 Re: A ja myślę, że nikt dokładnie nie wie. 25.07.20, 22:47
              Tak, granica jest przepuszczalna, ale to pozory całości sytuacji.
              Po próbie puczu z końca 2016 w 2017 wyeliminowano sympatyków Rosji z ośrodków decyzyjnych Białorusi, to miało rozmiar represji. Mój nie tak dawno jeszcze ulubiony portal Regnum pisał, że białoruska artyleria rakietowa (na licencji chińskiej) przeszła testy i jest wymierzona w Rosję. Białorusini obiecują zwiększenie zasięgu rakiet do, jak pamiętam, 800 km.
              • amunicyjny1 Re: A ja myślę, że nikt dokładnie nie wie. 25.07.20, 22:58
                Mój nie tak dawno jeszcze ulubiony portal Regnum pisał, że białoruska artyleria rakietowa (na licencji chińskiej) przeszła testy i jest wymierzona w Rosję.

Cały dywizjon 'polonezów''[ bo tyle mają] wymierzyli w Rosję.... Zmień portal...
                To nie jest żadna licencja, tym bardziej chińska
                • buldog2 Re: A ja myślę, że nikt dokładnie nie wie. 26.07.20, 10:48
                  Czytałem, że na chińskiej licencji. Sprawdzę.
                  A sami Rosjanie zwracali uwagę na to, jak daleko te rakiety mogą lecieć wgłąb Rosji. Skoro tak, nie do końca jest to broń antypolska i antyzachodnia.
                  I wszystko to składa się w całość z opiniami Regnum oraz innych opiniotwórczych rosyjskich portali. Mogę przedstawić artykuły sprzed co najmniej 5 lat, które to mówią.
                  • buldog2 Re: A ja myślę, że nikt dokładnie nie wie. 26.07.20, 11:15
                    Proszę:
                    1. 12 февраля 2019
                    Большой восточный брат
                    Китай помогает Белоруссии строить ракеты в обмен на ресурсы. У Лукашенко новый союзник

[img]https://icdn.lenta.ru/images/2019/02/09/12/20190209121901315/detail_8c1930d5fc2d0943f84dc893d84b2715.jpg[/img]

lenta.ru/articles/2019/02/12/luka_i_krasnyi_dracon/

2. Минск и Киев строят ракеты
                    Версия для печати
                    Обсудить на форуме
                    Белоруссия ищет партнера для отражения внешней агрессии
                    Диана Михайлова

Об авторе: Диана Ивановна Михайлова – военный журналист.

Тэги: минск, киев, втс, ракета нептун, полонез, александр лукашенков, аи22225ф, мотор сич, hongdu l15, рсзо, точкау, кб южное, кб луч

минск, киев, втс, ракета нептун, полонез, александр лукашенков, аи-222–25ф, мотор сич, hongdu l-15, рсзо, точка-у, кб южное, кб луч Александр Лукашенко: «Нам нужна своя ракета».

[img]https://nvo.ng.ru/upload/iblock/92b/20-9-1350.jpg[/img]

Фото с сайта www.president.gov.by
                    Трения между Минском и Москвой актуализировались и в военной сфере. После проведения Парада Победы в Минске лидер Беларуси Александр Лукашенко озаботился формированием современного ракетного щита республики.

По его мнению, для усиления оборонного потенциала государства необходимо создание современной ракеты. Однако Россия, подчеркнул Лукашенко, не торопится сотрудничать с Беларусью по этому вопросу.

Белорусские специалисты совместно с китайскими работают по проекту «Полонез», однако требование Лукашенко создать свою ракету говорит о том, что в проекте все идет не так, как хотелось бы.
                    nvo.ng.ru/gpolit/2020-06-18/9_1096_belorussia.html
                  • amunicyjny1 Re: A ja myślę, że nikt dokładnie nie wie. 26.07.20, 11:39
                    buldog2 napisał:

> Czytałem, że na chińskiej licencji. Sprawdzę.

Nie są chińską licencją, krpka

> A sami Rosjanie zwracali uwagę na to, jak daleko te rakiety mogą lecieć wgłąb R
                    > osji. Skoro tak, nie do końca jest to broń antypolska i antyzachodnia.

Nie dorabiaj poglądów politycznych kawałkowi metalu. Nasze jasmy są antyradzieckie, BWP1 zmieniły poglądy, i stały się antyradzieckie [pomogło pokropienie]?

I co to znaczy wycelowane? Stoją na parkingu odpowiedni obrócone,mają wprowadzone koordynaty miasta xxx w Rosji?
                    >
                    • buldog2 Re: A ja myślę, że nikt dokładnie nie wie. 26.07.20, 15:49
                      Wcześniej o licencji pisali Białorusini. Widać chcieli kupić, ale nie udało się, co potwierdza artykuł w Niezawisimoj i dostosowanie konstrukcji Poloneza do różnych typów rakiet. Własnych technologii rakietowych Białoruś nie ma.

Poglądów politycznych niczemu nie dorabiam, powtarzam, co piszą Rosjanie:

Не первый год в Белоруссии проводится политика «белорусизации», которую до 2016 года называли «мягкой» или «ползучей». В том году было сфабриковано уголовное «дело пророссийских публицистов» — трёх белорусских авторов российских СМИ, критиковавших политику властей и местных русофобствующих националистов. После 14 месяцев тюремного заключения, в феврале 2018 года, им вынесли приговор: по пять лет лишения свободы с отсрочкой приговора на три года. Фактически отсрочка означает запрет на выезд с территории республики, надзор спецслужб и возможность уехать сразу в лагеря по очередному сфабрикованному обвинению. То есть «белорусизация» из «мягкой» стала «жэстачайшай», если использовать терминологию Александра Лукашенко.

Неотъемлемой частью «белорусизации» является дерусификация, а в её рамках — беспощадная борьба с русским языком и идеей общерусского единства. В научной и учебной литературе, публичных выступлениях чиновников всячески подчёркивается обособленность белорусов, им приписываются выдуманные качества и девиантное поведение, например во время Отечественной войны 1812 года, которая в современных белорусских учебниках не называется Отечественной.
                      Подробнее: eadaily.com/ru/news/2019/03/26/rusofobiya-stanovitsya-v-belorussii-normoy
                      • buldog2 Re: A ja myślę, że nikt dokładnie nie wie. 26.07.20, 16:09
                        Natomiast tu:
                        news.rambler.ru/world/44531204-lukashenko-zayavil-o-popytke-sverzheniya-vlasti/?utm_source=head&utm_campaign=self_promo&utm_medium=news&utm_content=news&utm_term=clid_m

Łukaszenka mówi o próbie przewrotu, tym razem prowadzonej przez Rosję (25-30 sekunda wideo)
                      • buldog2 Re: A ja myślę, że nikt dokładnie nie wie. 26.07.20, 17:21
                        Polecam artykuł, właściwie oddaje stan relacji RU-RB.
                        Jest akcent polski, umieszczenie propagandy białoruskiej "в лучших традициях пропаганды Пилсудского и Геббельса".
        • amunicyjny1 Re: Jako ambasador Igorka na forum Świat ... 25.07.20, 14:39
          borrka napisał:

>
          > Białoruś jest pełna ruskiego wojska
          >
          >
          O tak... jest ich dokładnie 382 [raport OBWE na dzień 15 czerwca 2020] Dalej pełne pory po "Запад-2017"???
      • buldog2 Re: Bat'ka w opałach 25.07.20, 14:50
        Wg Łuki wygląda to tak:
        • amunicyjny1 Re: Bat'ka w opałach 25.07.20, 14:58
          buldog2 napisał:

> Wg Łuki wygląda to tak:

A dokładniej, to według Kresy 24....
          >
          • buldog2 Re: Bat'ka w opałach 25.07.20, 22:40
            Nie czytam, nie wiem.
    • szwampuch58 Re: Bat'ka w opałach 25.07.20, 13:45
      a ta Andzelika Borys to on jeszcze przesladuje,nie wiadomo?
    • amunicyjny1 Re: Bat'ka w opałach 25.07.20, 13:49
      borrka napisał:

> I bez wątpienia zasługują na więcej, niż to, co ostatnio serwuje ober-kołchoźni
      > k.
      >
      >
      >
      Ober kołchoźnika, ukry pocałowały by w tyłek, po doświadczeniach ze zbawcami narodu wykreowanymi przez dwie rewolucje. Których zresztą popierała Europa z Polską na czele. Okazali się zwykłymi złodziejami
      Także rusku strać nadzieje
    • jk2007 Re: Bat'ka w opałach 11.10.20, 19:00
      białoruska ruletka
      storm100.livejournal.com/8440594.html
      • walter622 Re: Bat'ka w opałach 11.10.20, 20:46
        jk2007 napisał:

> białoruska ruletka

Podsumowanie wczorajszego spotkania w więzieniu,

www.youtube.com/watch?v=D5pWpobuU6g
        • jk2007 Łukaszenka się złamał 12.10.20, 14:44
          Chiny naciskają
          www.rosbalt.ru/world/2020/10/12/1867599.html
    • lubat Re: No to Bat'ka już kaputt;) 13.10.20, 17:03
      Niedoszła pani prezydętka (sic!) ogłosiła Łukaszce ultimatum: do 25 października ma się wynieść z pałacu prezydenckiego i spełnić jeszcze dwa inne żądania. (w sumie trzy życzenia - jak do złotej rybki)
      Jeśli ich nie spełni, to pani prezydętka zapowiedziała ogólnonarodowy strajk, blokadę wszystkich dróg i bojkot państwowych sklepów.
      Nic już nie uratuje Baćki;)

inosmi.ru/politic/20201013/248310409.html
      • czizus Re: No to Bat'ka już kaputt;) 13.10.20, 18:03
        lubat napisał:

> Niedoszła pani prezydętka (sic!) ogłosiła Łukaszce ultimatum: do 25 październik
        > a ma się wynieść z pałacu prezydenckiego i spełnić jeszcze dwa inne żądania. (w
        > sumie trzy życzenia - jak do złotej rybki)
        > Jeśli ich nie spełni, to pani prezydętka zapowiedziała ogólnonarodowy strajk, b
        > lokadę wszystkich dróg i bojkot państwowych sklepów.
        > Nic już nie uratuje Baćki;)
        >
        > inosmi.ru/politic/20201013/248310409.html

No i bardzo słusznie zapowiedziała. Co z tego wyniknie to inna sprawa. Ale nie może być przyzwolenia na rządy oszusta, który bezczelnie sfałszował wyniki wyborów. A dlaczego sfałszował? A dlaczego ludzie mają się pogodzić z tymi oszustwami skoro głosowali inaczej i chcieli inną osobę na prezydenta?

Czy to takie skomplikowane dla kacapii?
      • walter622 Re: No to Bat'ka już kaputt;) 13.10.20, 20:29
        lubat napisał:
        > Nic już nie uratuje Baćki;)

Nie sądzę by kołchoźnik spełnił te życzenia kucharki.
        Inna sprawa, że czas gra na jego niekorzyść – sytuacja ekonomiczna jest bardzo trudna,
        na dodatek wprowadzone sankcje i w tle k- wirus.
        • lubat Re: No to Bat'ka już kaputt;) 13.10.20, 22:28
          Owszem, może się uratować. Pod warunkiem uznania przynależności Krymu, Abchazji i Osetii do Rosji. A jeszcze lepiej, gdyby zaczął realizować umowę związkową z Rosją.
          • yurek_1111 Re: No to Bat'ka już kaputt;) 13.10.20, 23:02
            lubat napisał:

> Owszem, może się uratować. Pod warunkiem uznania przynależności Krymu, Abchazji
            > i Osetii do Rosji. A jeszcze lepiej, gdyby zaczął realizować umowę związkową z
            > Rosją.

Oj,oj,oj...cos mi sie zdaje lubaciku ze ty zle zyczysz dla Luki, w czym bysmy sie zgadzali...
            Gdyby postapil tak jak mu radzisz to mialby przeciwko sobie wszystkich na Bialorusi...
          • eva15 Bat'ka sam sobie podłożył nogę... 14.10.20, 00:30
            lubat napisał:

> Owszem, może się uratować. Pod warunkiem uznania przynależności Krymu, Abchazji
            > i Osetii do Rosji. A jeszcze lepiej, gdyby zaczął realizować umowę związkową z
            > Rosją.

No w międzyczasie nie wiadomo, jak naród by takie przyspieszenie braterstwa odebrał. Najpierw Łukaszena grał na relatywną niezależności od Rosji, teraz gra na tym opozycja. Młodzi ciągną chyba jednak ku Zachodowi. Nie chcą co prawda zerwania więzi z Rosją, ale chyba nie chcą ich zbytniego zacieśnienia. Wcześniejsze pomysły "niezależności" Łukaszenki i jego lawirowanie mszczą się teraz na nim samym...
            Niestety przy okazji na Rosji, stąd jej ostrożność w odniesieniu do wydarzeń na Białorusi. Gdyby Rosja miała pewność, że ściślejsza federalizacja będzie przyjęte tak pozytywnie, jak parę lat temu zjednoczenie z Rosją na Krymie, to miałaby wolną rękę.
            • boavista4 Re: z ostaniej chwili.... Batka Uciekl!!! 14.10.20, 04:19
              Batka uciekl! uciekl! uciekl do Polski!
              Przygarnal go towarzysz Bolek, widziano ich razem na lodowisku.
              A w Minsku wladze objela piekna szwedzka Greta. Wkrotce wieceju wiadomosci!

• pijatyka Re: zjednoczenie z Rosją na Krymie 16.10.20, 19:00

To się nazywa anschluss, ruska ściero.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka