bmc3i 20.04.21, 23:26 www.washingtonpost.com/nation/2021/04/20/derek-chauvin-trial-verdict/ Uznany winnym czynów z wszystkich trzech zarzutów. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
engine8 Re: Derek Chauvin uznany winnym zabojstwa Floyda 20.04.21, 23:47 Szybko to zrobili. Dobrze wybrani czy tez raczej bojacy sie o wlasne zycie lawnicy? Bo jakbym ja tam byl to mialbym reasonable doubt. Sedzia zasugerowal odwolanie po komentarzu Sw. Maxine. Odpowiedz Link Zgłoś
senioryta13 Re: Derek Chauvin uznany winnym zabojstwa Floyda 21.04.21, 03:12 engine8 napisał(a): > Sedzia zasugerowal odwolanie po komentarzu Sw. Maxine. Czy to bedzie jedyna szansa na zmiane wyroku/zlagodzenie ? Bez tlumow za drzwiami I pod oknami , moze bedzie im sie spokojniej I rozsadnie myslalo. Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: Derek Chauvin uznany winnym zabojstwa Floyda 21.04.21, 03:36 senioryta13 napisał: > engine8 napisał(a): > > Sedzia zasugerowal odwolanie po komentarzu Sw. Maxine. > > Czy to bedzie jedyna szansa na zmiane wyroku/zlagodzenie ? > Bez tlumow za drzwiami I pod oknami , moze bedzie im sie spokojniej I rozsadnie > myslalo. Złagodzenie? Złagodzenie od czego? Sentencing dopiero za 8 tygodni. Odpowiedz Link Zgłoś
senioryta13 Re: Derek Chauvin uznany winnym zabojstwa Floyda 21.04.21, 05:07 bmc3i napisał: > senioryta13 napisał: > > > engine8 napisał(a): > > > Sedzia zasugerowal odwolanie po komentarzu Sw. Maxine. > > > > Czy to bedzie jedyna szansa na zmiane wyroku/zlagodzenie ? > > Bez tlumow za drzwiami I pod oknami , moze bedzie im sie spokojniej I roz > sadnie > > myslalo. > > > Złagodzenie? Złagodzenie od czego? Sentencing dopiero za 8 tygodni. A odwolanie od czego? Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: Derek Chauvin uznany winnym zabojstwa Floyda 21.04.21, 07:35 senioryta13 napisał: > bmc3i napisał: > > > Czy to bedzie jedyna szansa na zmiane wyroku/zlagodzenie ? > > > Bez tlumow za drzwiami I pod oknami , moze bedzie im sie spokojniej > I roz > > sadnie > > > myslalo. > > > > > > Złagodzenie? Złagodzenie od czego? Sentencing dopiero za 8 tygodni. > > A odwolanie od czego? Odwołać się można od jedynie od decyzji. A co można złagodzić co jeszcze nie istnieje? Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 Re: Derek Chauvin uznany winnym zabojstwa Floyda 22.04.21, 01:13 No popaczty się. Dotarło. Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 Re: Derek Chauvin uznany winnym zabojstwa Floyda 21.04.21, 05:43 Odwolanie nigdy nie dotyczy wyroku. Musza być uchybienia w procesie a nie ze wyrok sie nie podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
senioryta13 Re: Derek Chauvin uznany winnym zabojstwa Floyda 21.04.21, 14:22 felusiak1 napisał: > Odwolanie nigdy nie dotyczy wyroku. > Musza być uchybienia w procesie a nie ze wyrok sie nie podoba. ale co moze sie zmienic od takiego odwolania , w tym przypadku, jesli prawnik dostal taka mozliwosc ? Odpowiedz Link Zgłoś
rikol Re: Derek Chauvin uznany winnym zabojstwa Floyda 21.04.21, 16:02 ława przysięgłych decyduje o winie, a sędzia decyduje o karze. Więc odwołanie będzie od tego ,że został uznany za winnego. Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 Re: Derek Chauvin uznany winnym zabojstwa Floyda 21.04.21, 00:03 Niewinny czlowiek pójdzie siedzieć. Happy now? A w okolicach mojego podworka jeden były detektyw policji zastrzelił żonę, przybrana corkę i jej "narzeczonego". A potem poszedl piechotą do domu i zostal zlapany na poboczu szosy w połowie drogi. Odpowiedz Link Zgłoś
senioryta13 Re: niewinny czlowiek skazany. 21.04.21, 00:18 O.J.Simpson, morderca, zostal uznany niewinnym zamordowania 2-och osob. Derek, niewinny , zostal oskarzony o morderstwo. Nie ma co, czarni potrafia walczyc o swoich. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 "Dwunastu gniewnych ludzi" ("12 Angry Men") 21.04.21, 00:28 Gdy czytam o takich wyrokach ławy przysięgłych jak ten dzisiejszy, to muszę myśleć o genialnym filmie - dramacie sądowym z czasów prawdziwej wielkości amerykańskiego kina. film.org.pl/a/analiza/12-gniewnych-ludzi-1957-najlepszy-dramat-sadowy-w-dziejach-100731/ www.filmweb.pl/film/Dwunastu+gniewnych+ludzi-1957-30701 Wiele się od tamtych czasów zmieniło. Na niekorzyść. Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 Re: "Dwunastu gniewnych ludzi" ("12 Angry Men") 21.04.21, 00:43 eva napisala: Wiele się od tamtych czasów zmieniło. Na niekorzyść. Dyskutowalbym. Murzyn na demokratycznym poludniu w tamtych czasach oskarzony przez bialego nie mial szans. No ale teraz mamy takie czasy, ze farfocel jest bohaterem. A byliśmy śwaiadkami werdyktu ze strachu. Chauvin wniesie apelację. Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo001 Re: "Dwunastu gniewnych ludzi" ("12 A 21.04.21, 09:41 Wystarczy nikomu nie stawać na gardle i nie masz się czego bać... Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 Re: "Dwunastu gniewnych ludzi" ("12 A 21.04.21, 10:07 Trudno jest stanąć na gardle leżącemu na brzuchu. Wystarczy też nie placić falszywymi pieniedzmi i nie ćpać. Wystarczy też grzecznie usiąść w policyjnym samochodzie zamiast robić przedstawienie. Generalnie jednak nie ćpać. Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo001 Re: "Dwunastu gniewnych ludzi" ("12 A 21.04.21, 10:24 Pieniądze w tym przypadku nie byłe fałszywe. Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 Re: "Dwunastu gniewnych ludzi" ("12 A 21.04.21, 18:20 Po co zmyslasz? Dwie dwudziestodolarówki byly falszywe i są w ewidencji sadu. Dwie jednodolarowki byly prawdziwe. Odpowiedz Link Zgłoś
rikol Re: "Dwunastu gniewnych ludzi" ("12 A 21.04.21, 16:03 Pan Floyd ćpał co 20 minut. Tak powiedziała w sądzie pielęgniarka, z którą miał kontakt. Nie brał też leków na nadciśnienie. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: "Dwunastu gniewnych ludzi" ("12 A 21.04.21, 10:44 Chodziło mi o to, że znalazł się w tym filmie jeden sprawiedliwy, który miał wątpliwości. Tym razem nikt wątpliwości nie miał. . Odpowiedz Link Zgłoś
yurek_1111 Re: "Dwunastu gniewnych ludzi" ("12 A 21.04.21, 17:11 eva15 napisała: > Chodziło mi o to, że znalazł się w tym filmie jeden sprawiedliwy, który miał wą > tpliwości. Tym razem nikt wątpliwości nie miał. . Watpliwosci w sprawie Chauvina byly , lawa przysieglych deliberowala pare godzin... Chauvin jest winny wszystkich zarzutów które mu postawiono , i jednego zarzutu za który nie byl sadzony ,czyli glupoty , bo jezeli powodem smierci Floyda ,jak utrzymuje kolega felusiak1, bylo przedawkowanie, to Chauvin powinien po kilkudziesieciu sekundach zdjac kolano z szyi Floyda, ktory byl skuty i przytrzymywany dodatkowo przez dwoch innych policjantow , i spokojnie oczekiwac smierci Floyda z przedawkowania narkotykow , a trzymanie kolana na szyi przez kilka minut , rodzi podejrzenie , ze Chauvin chcial byc pewien tego ze Floyd z zaistnialej sytuacji z zyciem nie ujdzie... Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: "Dwunastu gniewnych ludzi" ("12 A 21.04.21, 23:51 , bo jezeli powodem smierci Floyda ,jak utrzymuje kolega felusiak1, bylo przedawkowanie, to Chauvin powinien po kilkudziesieciu sekundach zdjac kolano z szyi Floyda, ktory byl skuty i przytrzymywany dodatkowo przez dwoch innych policjantow , i spokojnie oczekiwac smierci Floyda z przedawkowania narkotykow , A skąd ten policjant miał tak dokładnie wiedzieć, ile narkotyków łyknął Floyd i że będzie to dawka śmiertelna? Obaj to przedyskutowali czy jak? Odpowiedz Link Zgłoś
elka-sulzerowa2 Re: "Dwunastu gniewnych ludzi" ("12 A 22.04.21, 00:33 eva15 napisała: > > > A skąd ten policjant miał tak dokładnie wiedzieć, ile narkotyków łyknął Floyd i > że będzie to dawka śmiertelna? Obaj to przedyskutowali czy jak? Floyd zmarl w wyniku przedawkowania kolana ba gardle. Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 Re: "Dwunastu gniewnych ludzi" ("12 A 22.04.21, 01:06 Czy nie wydaje ci się niemożliwe trzymanie kolana na gardle kogoś kto leży na brzuchu? Odpowiedz Link Zgłoś
yurek_1111 Re: "Dwunastu gniewnych ludzi" ("12 A 22.04.21, 03:43 ewa15 : A skąd ten policjant miał tak dokładnie wiedzieć, ile narkotyków łyknął Floyd i że będzie to dawka śmiertelna? Obaj to przedyskutowali czy jak?. No wlasnie nie wiedział, dlatego zeby byc pewnym ,kleczal na szyi Floyda dokladnie 9 minut i 29 sekund... Czy dyskutowali? Ciezko to nazwać dyskusja, Floyd informowal ze przez kolano na szyi, nie moze oddychac, Chauvin z premedytacja nadal kleczal na szyi nieszczesnika... m.youtube.com/watch?v=fsDcZeB5KUE&bpctr=1619057484 Odpowiedz Link Zgłoś
senioryta13 Re: jurek, jurek 22.04.21, 05:25 yurek_1111 napisał: > Chauvin z premedytacja nadal kleczal na szyi nieszczesnika... Tak, Derek to urodziny morderca, codziennie rano wstawal i myslal kogo by tu zabic. Derek tylko pojechal na wezwanie , bo nikt nie chcial miec do czynienia z oszustem, za zwrocenie tylko uwagi takiemu, niejeden pozegnal sie z zyciem. Poza tym, George byl 2x wiekszy od Derka I byl nieposluszny, w tym przypadku tylko kolano zdalo egzamin, tak zreszta zostal przeszkolony, by the book. Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 Re: "Dwunastu gniewnych ludzi" ("12 A 22.04.21, 18:10 Floyd informowal, ze nie może oddychać zanim zostal skuty kajdankami, potem informował, ze nie może oddychać i cierpi na klaustrofobię i nie wsiądzie do samochodu. Sprawdź kiedy wezwano karetkę. Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 Re: "Dwunastu gniewnych ludzi" ("12 A 22.04.21, 01:09 To po co dzwonil po karetkę zaraz po tym jak Floyd rzucil sie na ziemię? Odpowiedz Link Zgłoś
malkontent6 Re: Derek Chauvin uznany winnym zabojstwa Floyda 21.04.21, 00:37 Congresswoman Maxine Waters powiedziała wczoraj wyraźnie - "Sąd sądem ale sprawiedliwość musi być po naszej stronie." Co ten wyrok zmieni w Ameryce? Będzie mniej przestępczości wśród czarnoskórych? Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 Re: Derek Chauvin uznany winnym zabojstwa Floyda 21.04.21, 00:48 Wyglada na to, ze nadchodzi koniec Ameryki. Biden pcha Putina w objecia Chin i watłym glosem ostrzega Chiny. A Chiny tak sie przestraszyły, ze odczytaly riot act prosto w twarz Blinkena. Myślalem, że zareaguje a on odczytal wcześniej przygotowany tekst zupelnie nie pasujacy do tego co powiedzial chińczyk. Odpowiedz Link Zgłoś
malkontent6 Re: Derek Chauvin uznany winnym zabojstwa Floyda 21.04.21, 00:53 felusiak1 napisał: > Wyglada na to, ze nadchodzi koniec Ameryki. Tego się obawiam. Martwię się o przyszłość córki, zięcia i dwojga wnucząt. Odpowiedz Link Zgłoś
a.jej.rkoniak Re: Derek Chauvin uznany winnym zabojstwa Floyda 21.04.21, 02:11 Ambasador Japonii zaproponował przyjęcie jego kraju do grupy Five Eyes. Japonia ma doskonałe zrozumienie problemu chińskiego oraz stację nasłuchu elektronicznego najwyższej klasy. UK i BRD aktywnie uczestniczą w patrolach w Azji Płd-Wsch. Odpowiedz Link Zgłoś
yurek_1111 Re: Derek Chauvin uznany winnym zabojstwa Floyda 21.04.21, 17:24 felusiak1: Wyglada na to, ze nadchodzi koniec Ameryki. Tu się zgadzamy , imperium w fazie schylkowej czyli w stanie upadku... Odpowiedz Link Zgłoś
senioryta13 Re: Derek Chauvin uznany winnym zabojstwa Floyda 21.04.21, 00:51 malkontent6 napisał: > Congresswoman Maxine Waters powiedziała wczoraj wyraźnie - "Sąd sądem ale spraw > iedliwość musi być po naszej stronie." Czarna demokratka, przyleciala tam samolotem i zarzyczyla sobie obstawe z policji. Byla przeciez miedzy swoimi, kogo , czego sie obawiala ? Czy to nie przypadkiem D-Mafia glosi haslo, rozwiazac policje ? Hipokryci. Odpowiedz Link Zgłoś
malkontent6 Re: Derek Chauvin uznany winnym zabojstwa Floyda 21.04.21, 00:54 senioryta13 napisał: > Czy to nie przypadkiem D-Mafia glosi haslo, rozwiazac policje ? Tak. > Hipokryci. Oczywiście. Odpowiedz Link Zgłoś
1.melord Re: Derek Chauvin uznany winnym zabojstwa Floyda 21.04.21, 02:09 Ten proces przypominal forme linczu z dzikiego zachodu Sad i lawa przysiedlych pod silna presja musiala uznac smierc czarnego cpuna jako morderstwo,gdyz pod sadem czekal wielotysieczny tlum czarnych, gotowych palic i rabowac w imie rasistowskiej hipokryzji BLM (bialych to juz nie dotyczy-white lives don't matter) Odpowiedz Link Zgłoś
rikol Re: Derek Chauvin uznany winnym zabojstwa Floyda 21.04.21, 16:04 Oni mają prywatną ochronę, więc im policja niepotrzebna. Odpowiedz Link Zgłoś
kylax4 Re: Derek Chauvin uznany winnym zabojstwa Floyda 21.04.21, 18:47 Zmieni tyle, że policja nie będzie trzymać kolana na szyi zatrzymanego dłużej, niż jest potrzebne, czyli do skucia. Odpowiedz Link Zgłoś
elka-sulzerowa2 Re: Derek Chauvin uznany winnym zabojstwa Floyda 22.04.21, 00:35 malkontent6 napisał: > > Co ten wyrok zmieni w Ameryce? Będzie mniej przestępczości wśród czarnoskórych? No popatrz pan, a co z morderczymi glinami, ktore czuja sie ponad prawem? Odpowiedz Link Zgłoś
malkontent6 Re: Derek Chauvin uznany winnym zabojstwa Floyda 22.04.21, 02:19 elka-sulzerowa2 napisała: > No popatrz pan, a co z morderczymi glinami, ktore czuja sie ponad prawem? Elżuniu, Freddie Grey zmarł w samochodzie policyjnym w kwietniu 2015 roku. Później były protesty i demonstracje. Policjanci stali się mniej aktywni w czarnej części Baltimore. Popatrz jakie były tego skutki. Kliknij na 2015 i zobacz jak bardzo wzrosła liczba morderstw w maju. homicides.news.baltimoresun.com/ Odpowiedz Link Zgłoś
a.jej.rkoniak Re: Derek Chauvin uznany winnym zabojstwa Floyda 21.04.21, 02:07 Tamten proces był inny, powolny. Czarni nie protestowali, gdy ich ziomal z Somali zestrzelił bezbronna bialą kobiete w szlafroku. Zobaczymy, jaka będzie kara? ht tps://www.mprnews.org/crime-law-and-justice/justine-damond-ruszczyk-mohamed-noor ht tps://www.mprnews.org/story/2019/05/03/police-trial-shooting-justine-damond-ruszczyk-australia-family-settle Odpowiedz Link Zgłoś
gosc88 Dlaczego jurorzy nie byli 'sequestered' ?? 21.04.21, 02:58 Kto podejmuje o tym decyzje ? Sedzia czy ktos inny ? Odpowiedz Link Zgłoś
engine8 Re: Dlaczego jurorzy nie byli 'sequestered' ?? 21.04.21, 03:04 BLM pewnie Odpowiedz Link Zgłoś
senioryta13 Re: Dlaczego jurorzy nie byli 'sequestered' ?? 21.04.21, 05:15 gosc88 napisał: > Kto podejmuje o tym decyzje ? > > Sedzia czy ktos inny ? Byla mowa, ze sedzia tego nie zrobil. Odpowiedz Link Zgłoś
gosc88 Re: Dlaczego jurorzy nie byli 'sequestered' ?? 21.04.21, 05:34 senioryta13 napisał: > Byla mowa, ze sedzia tego nie zrobil. Jaka/czyja mowa ?? Czy ty wiesz kto decyduje o sekwestorowaniu lub nie jurorow ? Odpowiedz Link Zgłoś
senioryta13 Re: Dlaczego jurorzy nie byli 'sequestered' ?? 21.04.21, 05:40 gosc88 napisał: > senioryta13 napisał: > > > Byla mowa, ze sedzia tego nie zrobil. > > Jaka/czyja mowa ?? > > Czy ty wiesz kto decyduje o sekwestorowaniu lub nie jurorow ? Dziennikarze, widocznie sprawdzili, ja juz nie musialam ;) Odpowiedz Link Zgłoś
senioryta13 Re: Dlaczego jurorzy nie byli 'sequestered' ?? 21.04.21, 05:43 gosc88 napisał: > senioryta13 napisał: > > > Byla mowa, ze sedzia tego nie zrobil. > > Jaka/czyja mowa ?? > > Czy ty wiesz kto decyduje o sekwestorowaniu lub nie jurorow ? Jeszcze nie sprawdziles ? Odpowiedz Link Zgłoś
gosc88 Re: Dlaczego jurorzy nie byli 'sequestered' ?? 21.04.21, 05:57 senioryta13 napisał: > Jeszcze nie sprawdziles ? Jeszcze nie i nie wiem gdzie to sprawdzic i nawet nie mam zamiaru sprwdzac. No wiec Senioryto zapytuje Ciebie po raz ostani: czy ty sama i osobiscie wiesz kto decyduje o tym sekwesterowaniu jurorow ? Odpowiedz Link Zgłoś
senioryta13 Re: Dlaczego jurorzy nie byli 'sequestered' ?? 21.04.21, 06:08 gosc88 napisał: > senioryta13 napisał: > > > Jeszcze nie sprawdziles ? > > Jeszcze nie i nie wiem gdzie to sprawdzic i nawet nie mam zamiaru sprwdzac. > > No wiec Senioryto zapytuje Ciebie po raz ostani: czy ty sama i osobiscie wiesz > kto decyduje o tym sekwesterowaniu jurorow ? Sedzia Odpowiedz Link Zgłoś
senioryta13 Re: Dlaczego jurorzy nie byli 'sequestered' ?? 22.04.21, 02:36 gosc88 : Poniewaz to bylo zbyt kosztowne. Odpowiedz Link Zgłoś
senioryta13 Re: czy zadowolony jestes ? 21.04.21, 05:14 bmc: > Uznany winnym czynów z wszystkich trzech zarzutów. Czy jestes zadowolony ? A jesli tak to z czego : Z tego ze miasta nie plonely, czy ze sprawiedliwosc zostala nam zaserwowana ? Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo001 Re: Derek Chauvin uznany winnym zabojstwa Floyda 21.04.21, 06:47 Nic tak nie cieszy jak wycie faszystów. Idą po was! Odpowiedz Link Zgłoś
gerlalt Re: Derek Chauvin uznany winnym zabojstwa Floyda 21.04.21, 07:11 Bezprawie i bandytyzm oto nowa Ameryka. No raj po prostu dla różnych komuszków jak bumcyk, wykrywacz czy to coś powyżej. Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: Derek Chauvin uznany winnym zabojstwa Floyda 21.04.21, 07:41 gerlalt napisał(a): > Bezprawie i bandytyzm oto nowa Ameryka. No raj po prostu dla różnych komuszków > jak bumcyk, wykrywacz czy to coś powyżej. Kiedyś zdaje się Kisielewski napisał, że dopóki nie odkrył Internetu, nie wiedział ze na świecie jest tylu idiotów. Sikorski zas nazwał internet kloaką. Odpowiedz Link Zgłoś
d5801378 Re: Derek Chauvin uznany winnym zabojstwa Floyda 21.04.21, 18:28 Po pożytecznych idotow przyjdą chwile później Odpowiedz Link Zgłoś
borrka Unikam wypowiadania się na amerykńskie tematy 21.04.21, 08:52 Nie znam wystarczająco Ameryki (nawiasem mówiąc, nieznajomość sytuacji w Bolandzie nie przeszkadza zamorskim forumowiczom w wygłaszaniu bardzo kategorycznych sądów). Ale na miły Bóg, nawet jeśli uważamy Murzynów za źródło zamętu w land of free, policjant nie jest od tego by z zimną (?) krwią mordować obywateli. Robi wrażenie psychola i stąd znak zapytania. Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 Re: Unikam wypowiadania się na amerykńskie tematy 21.04.21, 10:13 Z zimną krwią mordował? Chyba żyjemy w innej rzeczywistości. PS. Myślę, że nie wyglaszam kategoryznych sądow. Od dluższego czasu proszę o przyklady łamania konstytucji i nie mogę się doczekać. Odpowiedz Link Zgłoś
borrka Przecież ... 21.04.21, 10:39 Cały świat widział film o duszeniu Murzyna. Może to złodziejaszek i lump, ale nie stanowi to podstawy do zabicia go. Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 Re: Przecież ... 21.04.21, 18:38 To jest polityczna agitpropaganda znana wszystkim. Z tym mozesz iść na wiec protestu ale przedstawienie tego w dyskusji zakrawa na kpine. Prosiłem o konkretny przyklad a nie litanię bolaczek. Odpowiedz Link Zgłoś
borrka Nie, bo nie łamią. 22.04.21, 08:58 Nie jestem nawet prawnikiem (o specjaliście od konstytucji nie wspominając). Opieram się na zdaniu specjalistów, a to jest oczywiste i jednoznaczne. Nie wiem , czy Ty posiadasz odpowiednie kwalifikacje, natomiast jako osoba nie ponosząca konsekwencji tych działań, masz moim zdaniem słabe uprawnienia do kategorycznych sądów. No, chyba że specjalizujesz się w europejskim (nie anglosaskim) prawie. Ja mogę kierować się wyłącznie zdaniem ekspertów najwyższej klasy, a to nie budzi wątpliwości. Odpowiedz Link Zgłoś
borrka Nie, bo nie łamią = nie mamy pańskiego płaszcza 22.04.21, 09:15 Tak samo uzasadniony osąd. Dyletant (ja) może kierować się do pewnego stopnia intuicją. No więc, zdaniu czołowych konstytucjonalistów, reżim przeciwstawia opinie jakich "ekspertów" z Kaczych Łap, awansowanych w trybie pilnym. Nie przekonują mnie zupełnie. Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 Re: Nie, bo nie łamią = nie mamy pańskiego płaszc 22.04.21, 09:40 Tych ekspertow się namnożyło i co ciekawsze dostosowuja ekspertyzy do doraźnych potrzeb. Weźmy na przykład punkt 4: "Naruszenie konstytucyjnego porzadku prawnegi i zzasady demokratycznego państwa prawa" Tym to można sobie doopę podetrzeć. Konkretnie w jaki sposób i jakimi dzialaniami doszło do naruszenia. Kiedy, jak. Konkretnie proszę.Gaj mi jeden konkretny przykła. Ja mogę ci podać przykłady konkretne ale chcę abyś ty sie postarał zamiast ulegać propagandzie tak zwanych rkspertow. Odpowiedz Link Zgłoś
borrka Mam nowoczesny samochód 22.04.21, 09:52 Nie próbuję go sam "serwisować" (nie "reperować", bo się nie psuje). To samo w dziedzinie prawa konstytucyjnego - to wąska specjalizacja i nie zamierzam wyręczać specjalistów. W takiej sytuacji jest 99% obywateli. Ja jestem w trochę lepszej, bo znałem osobiście wodza i może dzięki temu mam lepszą intuicję, bo to w ostatecznym rachunku decyduje u dyletanta. Odpowiedz Link Zgłoś
yurek_1111 Re: Mam nowoczesny samochód 22.04.21, 17:48 borrka:Mam nowoczesny samochod.Nie próbuję go sam "serwisować" (nie "reperować", bo się nie psuje). To samo w dziedzinie prawa konstytucyjnego - to wąska specjalizacja i nie zamierzam wyręczać specjalistów. Mechanika i prawo konstytucyjne, porownanie godne geniusza, okraszone "sosem" osobistej niecheci... Przy takiej kombinacji brak miejsca na uczciwe i rozsadne rozpatrzenie tematu ... Podpowiem ci gdzie szukać lamania Konstytucji przez rzadzacych, artykul 216 Konstytucji RP ktory mowi ze mozna zadluzac kraj do poziomu 3/5 rocznego Produktu Krajowego Brutto , poziom ten zostal juz dawno przekroczony , a dalsze zadluzanie się jest kontynuowane co lamie zasady praworzadnosci oparte na Konstytucji ,najnowsza pozyczka ktora ma byc pożyczka na Fundusz Odbudowy, nie ma rowniez zadnego prawnego umocowania w polskiej Konstytucji , nie tylko zreszta polskiej , bo taki sam dylemat z pożyczka na Fundusz odbudowy maja Niemcy, którzy sprawe zaciagniecia pożyczki skierowali do niemieckiego Trybunalu Konstytucyjnego z zapytaniem czy nie lamie przepisow nimieckiej Konstytucji... Rzadzace Polska pelikany lykaja wszystko bez zastanowienia, zgodnie z poleceniami a największy szkodnik to Morawiecki, który powinien byc jak najszybciej odsuniety od rządów... Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 Re: Mam nowoczesny samochód 22.04.21, 18:33 Nie został przekroczony i chyba nie zostanie. Konstytucja mówi też w tym samym artykule 216: "Sposób obliczania wartości rocznego produktu krajowego brutto oraz państwowego długu publicznego określa ustawa." No i sam widzisz....... Odpowiedz Link Zgłoś
yurek_1111 Re: Mam nowoczesny samochód 22.04.21, 19:23 felusiak1 napisał: > Nie został przekroczony i chyba nie zostanie. Konstytucja mówi też w tym samym > artykule 216: "Sposób obliczania wartości rocznego produktu krajowego brutto or > az państwowego długu publicznego określa ustawa." No i sam widzisz....... > To jest inny problem, zamiast jasnych ,klarownych i niezmienialnych zasad liczenia PKB i dlugu publicznego , tworzy się naciagane przepisy tworzace iluzje dla publiki ,ze wszystko jest OK... Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 Re: Mam nowoczesny samochód 22.04.21, 18:30 Dawno temu znajomy naszej rodziny kupil samochod. Moja mama powiedziala, ze bardzo ladny. Zapytałem jaki samochod. Odpowiedziala "Bardzo ładny, czerwony". Odpowiedz Link Zgłoś
borrka Twój głos w sprawach polskiej konstytucji 23.04.21, 08:29 Jest z grubsza analogiczny do moich wypowiedzi (hipotetycznych) na temat roli ruch Czarnych Panter w amerykańskim szkolnictwie stopnia podstawowego. Odpowiedz Link Zgłoś
szwampuch58 Re: Derek Chauvin uznany winnym zabojstwa Floyda 21.04.21, 10:23 Czy tam jest jeszcze kara smieci????? Bo ze ten bialy rasista jest winny jest jasne jak nasza gwiazda Odpowiedz Link Zgłoś
senioryta13 Re: Chicago 21.04.21, 13:26 Czy w Chicago zostali wylapani juz wszyscy mordercy ? tak duzo czarnych ginie z czarnych rak, az serce sie kraje sluchajac co weekend statystyk. Nie slyszalam aby BLM protestowalo tam , a gina nawet niewinne dzieci. Cisza. W NYC , przewodniczacy ichniejsxego BLM, zapowiedzial wczoraj, ze sila wymusza sprawiedliwosc, beda palic, rabowac, bo tylko wtedy ich glos ma sile. Oj biedni ci czarni, kreca tylko bat na swoich braci I dzieci , ktorzy beda ginac z rak przrstepcow, nikt juz wkrotce nie ruszy z pomoca. Lewactwo tylko gada , ze ulepszy, niestety jest coraz gorzej, trudno to zrozumiec. Odpowiedz Link Zgłoś
rikol Re: Chicago 21.04.21, 16:06 W interesie lewactwa jest, żeby bylo gorzej. Kto na nich będzie głosować, jeśli będzie lepiej/ Odpowiedz Link Zgłoś
topiramax Re: Derek Chauvin uznany winnym zabojstwa Floyda 21.04.21, 15:04 Policjant śmiertelnie postrzelił 16-letnią Afroamerykankę. Protesty w Columbus. "Była tylko dzieckiem"...a nóż pewnie był rekwizytem teatralnym. Nie wiem jak było z Chaivin'em ale wywieranie presji na wymiar sprawiedliwości aby wobec ciemnoskórych (ale też zamożnych, znanych, białych, nieletnich) stosować taryfę ulgową uważam za przegięcie. Odpowiedz Link Zgłoś
szto_tawariszczi Re: Derek Chauvin uznany winnym zabojstwa Floyda 21.04.21, 15:44 A to była czarna czy biała Afroamerykanka ??? Jak nie wiesz o co idzie to uściślę - czy jej przodkowie to byli biali z Maroka czy RPA, czy czarni z Nigerii ??? Odpowiedz Link Zgłoś
senioryta13 Re: Derek Chauvin uznany winnym zabojstwa Floyda 21.04.21, 17:20 szto_tawariszczi napisał: > A to była czarna czy biała Afroamerykanka ??? > Jak nie wiesz o co idzie to uściślę - czy jej przodkowie to byli biali z Maroka > czy RPA, czy czarni z Nigerii Na razie cisza, ze zdjecia widac, ze rasa mieszana, trudno zgadnac, cierpliwosci, moze byc I czarna, albo pol czarna, nie wiem jak mieszanych ujmuja statystyki, na oko. Odpowiedz Link Zgłoś
topiramax Re: Derek Chauvin uznany winnym zabojstwa Floyda 21.04.21, 18:47 Poważnie? Pewnie chodzi o fryzurę czyli afro:( Odpowiedz Link Zgłoś
yurek_1111 Re: Derek Chauvin uznany winnym zabojstwa Floyda 21.04.21, 22:52 "Policjant śmiertelnie postrzelił 16-letnią Afroamerykankę" Szybko urosla, najpierw podawali ze miala "tylko" 14 lat... Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 Re: Derek Chauvin uznany winnym zabojstwa Floyda 21.04.21, 23:38 A podali, ze była o chwilę od zadźgania nożem swojej koleżanki? Odpowiedz Link Zgłoś
kylax4 Re: Derek Chauvin uznany winnym zabojstwa Floyda 22.04.21, 16:17 A podali, że to dorosłe kobiety napadły na tę 16 latkę i to ona dzwoniła na policję, a nóż miała, bo tylko dzięki niemu mogła trzymać napastniczki na dystans? Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 Re: Derek Chauvin uznany winnym zabojstwa Floyda 22.04.21, 18:59 Zmyslasz. Ja czytam szybciej niż ty i dokładniej i wiem jak znaleźć rzeczy. To nie byly dorosle kobiety lecz "older kids". I to 16 latka gania je z nożem. Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: Derek Chauvin uznany winnym zabojstwa Floyda 23.04.21, 06:21 topiramax napisała: > Policjant śmiertelnie postrzelił 16-letnią Afroamerykankę. Protesty w Columbus. > "Była tylko dzieckiem"...a nóż pewnie był rekwizytem teatralnym. Nie wiem jak > było z Chaivin'em ale wywieranie presji na wymiar sprawiedliwości aby wobec cie > mnoskórych (ale też zamożnych, znanych, białych, nieletnich) stosować taryfę u > lgową uważam za przegięcie. Ma’Khia Bryant. W tym przypadku policjant zdecydowanie zachował się prawidłowo. Gówniara zaatakowała nożem swoją rówieśniczkę. Wcześniej jej tatus - co tez widać na video - myślał że głowa dziewczyny to piłka nożna. See Don Lemon's reaction to new deadly shooting video Odpowiedz Link Zgłoś
senioryta13 Re: jest nadzieja 21.04.21, 16:05 Alan Dershowitz, znany prawnik (harvard) powiedział we wtorek, że skazanie byłego policjanta Dereka Chauvina za zabójstwo George'a Floyda, powinno zostać uchylone w postępowaniu odwoławczym z powodu publicznego zastraszania ławy przysięgłych i odmowy sędziego, sekwestrować jury. Powiedział rowniez, że po wyczerpujących odwołaniach na szczeblu stanowym sprawa trafi do Sądu Najwyższego USA, który w oparciu o własną reakcję sędziego na uwagi Maxine Waters, która podczas sobotniego protestu w pobliskim Brooklyn Center w stanie Minnesota zachęcała do niepokojów, jeśliby w sprawie nie było wyroku skazującego za morderstwo, miał „najlepszą możliwość” unieważnienia wyroku. I tak nawet wyroki wydaje sie pod publiczke, czarni wszystko polkna. Odpowiedz Link Zgłoś
senioryta13 Re: BLM 21.04.21, 16:17 BLM (Black Lives Matter) wyraziła we wtorek niezadowolenie prezydentem J. Bidenem za wysłanie większej ilości sprzętu wojskowego do lokalnej policji niż były prezydent D. Trump. Czyzby tylko obiecywal, a robil zupelnie odwrotnie, skad my to znamy ? BLM glosi, ze "The Voting Worked, The Protesting Worked’ . Zobaczymy, gdzie nas takie ciagle zastraszanie zaprowadzi, czy bedzie czas na odwrocenie sytuacji ? Odpowiedz Link Zgłoś
szwampuch58 Re: Derek Chauvin uznany winnym zabojstwa Floyda 25.04.21, 09:57 Ma pecha,okazuje sie: wyborcza.pl/magazyn/7,124059,27010670,chauvin-zabojca-george-a-floyda-mial-pecha-kazdego-roku.html#S.-K.C-B.2-L.1.maly Odpowiedz Link Zgłoś
senioryta13 Re: winni europejczycy 25.04.21, 10:22 szwampuch58 napisał: > Ma pecha,okazuje sie: ze wszystkiemu sa winni europejczycy Odpowiedz Link Zgłoś