Dodaj do ulubionych

Война -- слово женского рода...

27.12.22, 14:29
Przypadkiem natrafiłem na koncert ,,Proszę Państwa Będzie Wojna'' z roku 2015. Już wtedy artysci się spodziewali?...

Oprócz klasyków, takich jak ,,Buty'' Okudżawy czy ,,Gdzie są kwiaty z tamtych lat'' Seegera, znalazły się tam rzeczy całkiem nowe, np. to:

Война
Obserwuj wątek
    • j-k спецоперация тоже тоже... 27.12.22, 14:42
      stefan4 napisał:
      > Przypadkiem natrafiłem na koncert ,,Proszę Państwa Będzie Wojna'' z roku 2015.
      > Już wtedy artysci się spodziewali?...

dziwne ? - a w Donbasie/Donbassie - to co sie zaczelo w 2014 ? - спецоперация ?
      • jorl11 Re: спецоперация тоже тоже... 27.12.22, 16:42
        j-k napisał:

> dziwne ? - a w Donbasie/Donbassie - to co sie zaczelo w 2014 ? - спецоперация ?

Zaczela sie ukrainska Antyterror operacja.Tak ja wladze ukrainskie nazywaly.Tez nie nazywala wojna
        • j-k propaganda Rosji i Ukrainy - mnie nie interesuje. 27.12.22, 18:07
          jorl11 napisał:

> Zaczela sie ukrainska Antyterror operacja.
          Tak ja wladze ukrainskie nazywaly.
          Tez nie nazywala wojna

propaganda Rosji i Ukrainy - mnie nie interesuje.

- pisze tylko o stanie faktycznym.

• tbernard Re: спецоперация тоже тоже... 01.01.23, 17:53
        j-k napisał:

> dziwne ? - a w Donbasie/Donbassie - to co sie zaczelo w 2014 ? - спецоперация ?

Nie "zaczęło się" samo, tylko zaczęli kacapy poprzez wprowadzenie swoich oddziałów poprzebieranych w zielonych ludzików i wyposażonych w sprzęt co to niby w każdym sklepie można sobie kupić, którym dla przykładu strącili pasażerski samolot Malaysia Airlines
    • senioryta13 Re: Война -- слово женского рода... 27.12.22, 14:52
      Sluchac tego nie mozna.
      • wykrywacz_klamcow Re: Война -- слово женского рода... 27.12.22, 15:02
        senioryta13 napisał:

> Sluchac tego nie mozna.
        >

wiem, ty wolisz sluchac ruskiego hymnu i inych nazistowskich przespiewek
        • senioryta13 Re: Война -- слово женского рода... 27.12.22, 15:15
          Dlaczego zawsze zmyslasz i szerzysz propagande ?
          Czy jestes wyznawca PISu?
          Nie slucham niczego co ma podloze ruskojezyczne.
          • wykrywacz_klamcow Re: Война -- слово женского рода... 27.12.22, 16:34
            senioryta13 napisał:

> Nie slucham niczego co ma podloze ruskojezyczne.
            >
            >

Oj słuchasz, codziennie karmisz się sowiecką propagandą i ją powielasz. Kto kwestionował ruskie zbrodnie na Ukrainie jak nie ty?
            • senioryta13 Re: ?? 27.12.22, 17:20
              A ja ci zadalam proste pytanie, czy wierzysz swojemu rzadowi.
              • wykrywacz_klamcow znów sowiecka taktyka swietłany 28.12.22, 09:15
                senioryta13 napisał:

> A ja ci zadalam proste pytanie, czy wierzysz swojemu rzadowi.
                >
                >

swietłana ja zadałem pytania pierwszy, od kilku miesięcy zadaje ci to pytanie, a ty jak zwykle tchórzliwie, tak po sowiecku, uciekasz od niewygodnych pytań.
                • senioryta13 Re: dyzurny 28.12.22, 12:55
                  wykrywacz_klamcow napisał:

> senioryta13 napisał:
                  >
                  > > A ja ci zadalam proste pytanie, czy wierzysz swojemu rzadowi.
                  > >
                  > >
                  >
                  > ja zadałem pytania pierwszy, od kilku miesięcy zadaje ci to pytanie,
                  > a ty jak zwykle tchórzliwie, tak po sowiecku, uciekasz od niewygodnych pytań.

....gdybys nie wycinal postow, moglbys odswierzyc pamiec, a tak, miej tylko do siebie pretensje.
        • stefan4 Re: Война -- слово женского рода... 27.12.22, 17:33
          wykrywacz_klamcow:
          > wiem, ty wolisz sluchac ruskiego hymnu i inych nazistowskich przespiewek

Daj spokój, każdy ma prawo do własnego gustu...

- Stefan
    • j-k w niektorych jezykach - jest inaczej 27.12.22, 14:56
      i slowa "wojna", oraz "smierc" - sa rodzaju meskiego...

(der Krieg, der Tod)

- czy to czyni te zjawiska innymi ?
    • jorl11 Re: Война -- слово женского рода... 27.12.22, 16:40
      stefan4 napisał:

> Nie słyszałem dotąd o Alonie Szostak, pewnie jestem niedokształcony kulturalnie

Tez nie slyszalem o tej Szostak.
      Ale ta piosenke to ukradla Pugaczowej. Film tam u Pugaczowej jest z pospolitego ruszenia na Donbasie 2014/15

www.youtube.com/watch?v=WuvMfaSObM0
      Wystarczyl jej troche wiecej jak miesiac aby ja ukrasc sadzac po datach wstawienie tych piosenek na YT

• jorl11 Re: Война -- слово женского рода... 27.12.22, 17:19
        jorl11 napisał:

> Ale ta piosenke to ukradla Pugaczowej. Film tam u Pugaczowej jest z pospolitego

A tu juz Ukraincy ukradli ta piosenke z tym ze Pugaczowa spiewa ale video juz ukrainskie:

www.youtube.com/watch?v=4CGDfuMsoEk
        Widzialem tez inne kradzieza tej piosenki Pugaczowej
        • felusiak1 Re: Война -- слово женского рода... 27.12.22, 18:43
          A Pugaczowa ukradła piosenkę jej autorowi którego CD dostała do posłuchania.
          Кстати, композицию «Война» написал кузнец из Пскова Евгений Вагин, а диск с его авторскими песнями Алле Борисовне передал Максим Галкин.
      • stefan4 Re: Война -- слово женского рода... 27.12.22, 17:55
        jorl11:
        > Tez nie slyszalem o tej Szostak.
        > Ale ta piosenke to ukradla Pugaczowej. Film tam u Pugaczowej jest z pospolitego
        > ruszenia na Donbasie 2014/15
        >
        > www.youtube.com/watch?v=WuvMfaSObM0

Dzięki za link do wykonania Pugaczowej. Podoba mi się bardziej niż wykonanie Szostak.

Ale z tą ,,kradzieżą'' to pojechałeś. To trochę tak, jakbyś twierdził, że polscy komuniści ukradli ,,Międzynarodówkę'' Francuzom. Kiedy pieśń staje się popularna, jej wykonania przez innych są raczej wyrazem hołdu niż kradzieżą.

A co do Donbasu 2014/2015, to zacząłeś szyfrować, zamiast pisać jasno. Po pierwsze nikt nigdy tamtej rosyjskiej agresji nie nazywał ,,pospolitym ruszeniem''. A po drugie ta piosenka powstała nie w 2014/15, tylko w 2006. Tu masz link:
            Эта песня вышла в альбоме Евгения Вагина "Высота",
            релиз которого состоялся в 2006 году.

- Stefan
        • jorl11 Re: Война -- слово женского рода... 27.12.22, 18:54
          stefan4 napisał:
          > A po drugie ta piosenka powstała nie w 2014/15, tylko w 2006. Tu masz link:[
          > url=https://vdmironov.livejournal.com/75461.html]
          >     Эта песня вышла в альбоме Евгения Вагина "Высота",
          >     релиз которого состоялся в 2006 году.
          [/url]

OK, nie wiedzialem ze powstala w 2006r. Ja ja zauwazylem w 2015 w wykonaniu Pugaczowej, tym ktory link najpierw zamiescilem.

> Ale z tą ,,kradzieżą'' to pojechałeś. To trochę tak, jakbyś twierdził, że pols
          > cy komuniści ukradli ,,Międzynarodówkę'' Francuzom. Kiedy pieśń staje się popu
          > larna, jej wykonania przez innych są raczej wyrazem hołdu niż kradzieżą.

Jak z tego 2006r wynika ja Pugaczowa/jej maz kupil dla niej a wiec jest jej wlasnoscia.
          Mozna sobie pospiewywac ale juz nie oficjalnie bez oplat wlasciscielowi.
          I gadanie ze taka dobra to Ci ukradne i sie ciesz to o kant d... sobie rozbij. Tu nie ma zartow. Polskie podejscie?
          • felusiak1 Re: Война -- слово женского рода... 27.12.22, 19:09
            jorel, jorel. Napisałbyś coś o swoich dziewczynkach zamiast piździć farmazony o kradziezach.

Czy to też kradzież?

• jorl11 Re: Война -- слово женского рода... 27.12.22, 19:32
              felusiak1 napisał:

> Czy to też kradzież?

Nie wiem czy ta piosenke Rodowicz kupila/dostala od tego co napisal i skmponowal.
              Ale popatrzylem dalej z Pugaczowa i Wojna:

pln-pskov.ru/society/195828.html
              Tu jakos pisza, dalem przetlumaczyc programowi bo z moim rosyjskim nie tak dobrze i mowia ze ten co napisal i chyba skomponowal dal plyte mezowi Pugaczowej. I jak ona ja spiewala to sie cieczyl.
              Jakie tam w Rosji obyczaje w tych sprawach sa? Nie wiem ale maja kapitalizm wiec musza sie zrownywac z Zachodnimi. Nic darmo w kapitalizmie.

> jorel, jorel. Napisałbyś coś o swoich dziewczynkach zamiast piździć farmazony o
              > kradziezach.

Napisac? Niedlugo Sylwester, bal z hotelem i qrwa/kochana zamowiona.

Jeszcze? W innym watku ktos wyliczyl ze mam 80 lat. A wiec mam mniej, zle policzyl, do 80 roku zycia mam w planie 500 razy bzyknac moja qrwe/kochanke. Oczywiscie tez po to aby prostata byla zdrowa. Moja.
              To na tyle
        • jorl11 Re: Война -- слово женского рода... 27.12.22, 19:04
          stefan4 napisał:

> A co do Donbasu 2014/2015, to zacząłeś szyfrować, zamiast pisać jasno. Po pier
          > wsze nikt nigdy tamtej rosyjskiej agresji nie nazywał ,,pospolitym ruszeniem''.

Pizdzisz.
          Na tym video do tej piosenki Pugaczowej ktory zalaczylem, jeszcze raz aby nie bylo watpliwosci:

www.youtube.com/watch?v=WuvMfaSObM0
          sa filmiki zmontowane z zmobilizowanego wojska mieszkancow z Donbasu walczacego z armia ukrainska w zima 2014/15. Jak widac mozaika mundurow, wieku tych ludzi, wlasnie pospolite ruszenia odpowiada jak najbardziej rzeczywistosci.
          I tylko to powiedzialem.

Ale naturalnie dodam ze byly tam tez w tym 104/15 doskonale wyszkolone oddzialy wojska rosyjskiego ktorzy glownie rozwalali ukrainska armie. Te kotly ktore byly. Tych nie ma na video Pugaczowej.
          Z tym ze to pospolite ruszenie z filmikow tez mialo swoja militarne znaczenie i to niemale

Acha a do 23.02.2022 wojna wojska ukrainskiego przeciw tym separatystycznym republikow nazywana byla oficjalnie "Antyterrorystyczna operacja". Nie wojna.

A teraz Rosjanie nazywaja swoja wojne dosc podobnie czyli operacja specjalna.

Cos niejasne czy jeszcze chcesz pizdzic drogi s4?
          • stefan4 Re: Война -- слово женского рода... 27.12.22, 19:11
            jorl11:
            > Pizdzisz.

Dziękuję ponownie za wskazanie linku do Pugaczowej. A teraz nie mogę dalej przekomarzać się, bo muszę coś przygotować na przyjęcie gości z Ukrainy.

- Stefan
            • senioryta13 Re: goscie 27.12.22, 19:15
              stefan4 napisał:
              > A teraz nie mogę dalej prz
              > ekomarzać się, bo muszę coś przygotować na przyjęcie gości z Ukrainy.

Przyjaciele? Pozwolisz, ze zapytam.
              Rozmawiacie na migi?, bo po rusku to juz zaden Polak nie mowi, wiadomo z jakich wzgledow.
              • mateusz572 Re: goscie 27.12.22, 19:23
                senioryta13 napisał:

> Przyjaciele? Pozwolisz, ze zapytam.
                > Rozmawiacie na migi?, bo po rusku to juz zaden Polak nie mowi, wiadomo z jakich
                > wzgledow.

Widać, że w jakiejś innej rzeczywistości żyjesz. Polacy doskonale się dogadują z Ukraińcami. No problem. Bariera językowa znikoma.
                • senioryta13 Re: goscie 27.12.22, 19:36

To jednak po rosyjsku, bo po ukrainsku nie kuma przeciez.
                  • stefan4 Re: goscie 27.12.22, 20:49
                    senioryta13:
                    > To jednak po rosyjsku, bo po ukrainsku nie kuma przeciez.

Kto nie kuma? Dobrze jest w zdaniu umieszczać podmiot, wtedy łatwiej skumać w dowolnym języku. Dobrze jest również szanować ortografię języka, w którym się pisze.

senioryta13:
                    > po rusku to juz zaden Polak nie mowi

Kto Ci tak nabajdurzył?

Rozmawia się tak, żeby się porozumieć, a nie żeby z narodową dumą pozostać każdy na własnym tronie w osobnej toalecie. Po rusku, po ukraińsku, w esperanto... Po łacinie i w Algolu już raczej nie, bo to zamierzchłe języki.

A poza tym jak ja mówię powoli i wyraźnie po polsku, a Słowak, Czech lub Ukrainiec mówią powoli i wyraźnie po swojemu, to się rozumiemy. Może Cię to dziwić, ale my, Polacy, Słowacy, Czesi i Ukraińcy, tak mamy...

- Stefan
                    • senioryta13 Re: goscie 27.12.22, 21:48
                      stefan4 napisał:
                      >> senioryta13:
                      > > po rusku to juz zaden Polak nie mowi
                      >
                      > Kto Ci tak nabajdurzył?

To sie przeciez samo przez sie rozumie, wrog to wrog.

> A poza tym jak ja mówię powoli i wyraźnie po polsku, a Słowak, Czech lub Ukrain
                      > iec mówią powoli i wyraźnie po swojemu, to się rozumiemy.

Kamien spadl mi z serca, nie cierpie ruskiego, chociaz trolle forumowe zarzucaja mi to czy tamto , tylko dlatego, ze im sie tak podoba.
                      Cale swoje serce oddali ukraincom i nie przeszkadza im niszczyc przy tym swoich.
                  • wykrywacz_klamcow swietłana ty masz jakieś dziwne informacje 28.12.22, 09:23
                    senioryta13 napisał:

> To jednak po rosyjsku, bo po ukrainsku nie kuma przeciez.

żyjesz w kacapskim świecie propagandy i nie wiesz co się dzieje w realnym świecie :P
                    ja od 10 miesięcy wspieram uchodźców z Ukrainy i nie mam problemu się z nimi dogadać zarówno po rosyjsku jak i po ukraińsku. I wielu Polaków tak ma. Wczoraj pomagałem obywatelce rosji, która mieszkała w Mariupolu, twoi koledzy z nazistowskiej rosji zniszczyli jej dom i całe życie. Przez te 10 miesięcy brałem udział przy pomocy co najmniej 5 tysiącom uchodźców z Ukrainy, a ty swietłana co zrobiłaś, poza oczywiście rozsiewaniem ruskiej, nazistowskiej propagandy?
                    Ty nie masz pojęcia o rzeczywistym życiu, bo ty czerpiesz informacje tylko z ruskiej propagandy, ubranej w angielskie słowa, żeby trampkarze zrozumieli.
                    • senioryta13 Re: jezyk wroga 28.12.22, 11:10

Zawiodles mnie, poslugujesz sie jezykiem wroga.
                      Obywatelka rosji, majaca dom na Ukrainie, dziwne, ze jeszcze nie ukrainka, wytlumacz.

Ja rozmawiam z ukraincami po polsku, swietnie sobie radza, co drugie slowo to k..., ani mysla jechac na front. Wczasuja sie a to na wyspach, albo marza o Dubaju . Zapewnic cie tylko moge, ze mowia bardzo interesujaco, nie to co ty, w kolko jedno i to samo. Widocznie slabo wam idzie ta rozmowa.
                      • wykrywacz_klamcow da, da swietłana 28.12.22, 11:27
                        senioryta13 napisał:
                        > Zawiodles mnie, poslugujesz sie jezykiem wroga.
                        > Obywatelka rosji, majaca dom na Ukrainie, dziwne, ze jeszcze nie ukrainka, wytl
                        > umacz.

wiem, że dla ciasnego umysłu sowieckiego to trudne do oagrnięcia :P

senioryta13 napisał:
                        > Ja rozmawiam z ukraincami po polsku, swietnie sobie radza, co drugie slowo to
                        > k..., ani mysla jechac na front. Wczasuja sie a to na wyspach, albo marza o Dub
                        > aju . Zapewnic cie tylko moge, ze mowia bardzo interesujaco, nie to co ty, w
                        > kolko jedno i to samo. Widocznie slabo wam idzie ta rozmowa.

jak możesz rozmawiać po polsku, skoro ty polskiego nie znasz :P
                        i niby jak możesz rozmawiać z uchodźcami z Ukrainy siedząc jak się chwaliłaś na Florydzie? :P
                        ty nie rozmawiasz z Ukraińcami, ty gadasz z takimi sowieckimi trollami jak ty, więc mówią tobie dokładnie to co chcesz słyszeć
                        tak więc to tobie sowku słabo idzie rozmowa, bo nie znasz języka tych ludzi
                        karmisz się ruską propagandą i niczym więcej
                        • senioryta13 Re: mysl jak czytasz 28.12.22, 11:56
                          wykrywacz_klamcow napisał:
                          > jak możesz rozmawiać po polsku, skoro ty polskiego nie znasz :P
                          > i niby jak możesz rozmawiać z uchodźcami z Ukrainy

...i nie przekrecaj.
                          W jakim jezyku czytasz to co napisalam?
                          Nie pisalam o uchodzcach, tylko o wczasujacych sie ukraincach.

A jak z ta twoja ruska, dasz rade wytlumaczyc?
                          • wykrywacz_klamcow czyli tak jak pisalem ;) 28.12.22, 12:05
                            senioryta13 napisał:
                            > ...i nie przekrecaj.
                            > W jakim jezyku czytasz to co napisalam?
                            > Nie pisalam o uchodzcach, tylko o wczasujacych sie ukraincach.
                            >
                            > A jak z ta twoja ruska, dasz rade wytlumaczyc?

zero pojęcia co się dzieje, bo karmisz się sowieckimi bajkami i bzdurami opowiadanymi przez kilka osob na Florydzie :P
                            nie wstyd ci rozpowszechniać propagandę nazistów z kremla?
                            • senioryta13 Re: podaj zatem zrodla 28.12.22, 12:30
                              ....skad czerpiesz wiedze.
                              • wykrywacz_klamcow swietłana ogarnij się wreszcie 28.12.22, 12:54
                                senioryta13 napisał:

> ....skad czerpiesz wiedze.

już ci pisałem swietłana, czy ty nie potrafisz się skupić? od naocznych świadków, w liczbie już ponad 5 tysięcy, działam na rzecz ludzi w wolontariacie, mam wgląd do dokumentów i bezpośrednich relacji, widzę jak dorośli i małe dzieci kulą się ze strachu na dźwięk przelatującego samolotu
                                wiem, że to przerasta twój umysł, ale ja nie siedzę tak jak ty razem z wąsatym januszem na florydzie i nie czytam bzdur z kremlowskiej propagandy w wersji dla trampkarzy :P
                                • senioryta13 Re: pokoj 28.12.22, 14:45
                                  Pisalam o pokoju, ale niewygodny dla ciebie post usunales. Dosyc juz trupow, zniszczen i uchodzcow. Syzyfowa twoja praca, bo ci mowiacy o pokoju sa uciszani nawet przez ciebie.
                                  • tbernard Re: pokoj 01.01.23, 18:24
                                    senioryta13 napisał:

> Pisalam o pokoju, ale niewygodny dla ciebie post usunales. Dosyc juz trupow, zniszczen i uchodzcow.

No i co Putin na to? Bo mniemam, że do niego pisałaś.
                                    • senioryta13 Re: pokoj 01.01.23, 21:47
                                      tbernard napisał:

> senioryta13 napisał:
                                      >
                                      > > Pisalam o pokoju, ale niewygodny dla ciebie post usunales. Dosyc juz tru
                                      > pow, zniszczen i uchodzcow.
                                      >
                                      > No i co Putin na to? Bo mniemam, że do niego pisałaś.

Zle mniemasz.
                                      Putin chce rozmawiac, ale chetnych brak.
                                      • wykrywacz_klamcow Typowa ruska propaganda 01.01.23, 22:10
                                        senioryta13 napisał:
                                        > Zle mniemasz.
                                        > Putin chce rozmawiac, ale chetnych brak.
                                        >

Tak ci powiedział ten twój putin, że chce rozmawiać? Ja raczej słyszę, że chce dalej mordować tak zapowiedział w swoim orędziu.
                                        Po co napadliście na Ukrainę? Po co każdego dnia dokonujecie ludobójstwa?
                                        Teraz chcesz rozmawiać? Nie wstyd ci takie kłamstwa szerzyć na polskim portalu swietłana?
                                        Jak nisko trzeba upaść, żeby popierać nazistów z rosji…
                                      • tbernard Re: pokoj 02.01.23, 07:57
                                        senioryta13 napisał:

> Zle mniemasz.
                                        > Putin chce rozmawiac, ale chetnych brak.

No to podpowiedz mu, żeby udał się do Hagi. Jest tam Międzynarodowy Trybunał Sprawiedliwości i chętnie z nim porozmawiają.
                                        • senioryta13 Re: pokoj 02.01.23, 13:40
                                          tbernard napisał:

> senioryta13 napisał:
                                          >
                                          > > Zle mniemasz.
                                          > > Putin chce rozmawiac, ale chetnych brak.
                                          >
                                          > No to podpowiedz mu, żeby udał się do Hagi. Jest tam Międzynarodowy Trybunał Sp
                                          > rawiedliwości i chętnie z nim porozmawiają.

Wystarczy jak ty mu juz przekazala.

Oczywiscie post felusiaka1 zostal usuniety.
                                          Dyzurnego krytykowac nie mozna.
    • senioryta13 Re: Война -- слово женского рода... 27.12.22, 19:19
      Poczytalam, co to za jedna ta Pugaczowa.
      Zdaje sie, ze nie opuscila ojczyzny, jak ta napadla na Gruzje. Jej maz to rowniez komik, grozi mu 15 lat za obraze wladzy.
      • jorl11 Re: Война -- слово женского рода... 27.12.22, 19:51
        senioryta13 napisał:

> Poczytalam, co to za jedna ta Pugaczowa.
        > Zdaje sie, ze nie opuscila ojczyzny, jak ta napadla na Gruzje. Jej maz to rowni
        > ez komik, grozi mu 15 lat za obraze wladzy.

Wyjechali teraz do Izraela. Pugaczowa z tym swoim mezem komikiem. Okazalo sie ze moga i maja paszporty izraelskie. W ZSRR bylo duzo Zydow.

Sporo powyjezdzalo z Rosji zwlaszcza tych co maja paszporty izraelskie. Czytalem na stronach rosyjskich o nich a wiec maja, jak Niemcy z pochodzenia w Niemczech, opieka panstwa Izrael ale do czasu. No i musza sie modlic po zydowsku, jak nie zaden Zyd.

A te 15 lat wiezienia (do 15 ,moze byc duzo mniej) dla komika to nie za obraze wladzy a za klamstwa na temat wojny. Ale ci co wyjechali musza skladac glosna samokrytyke ze sa Rosjanami i obowiazkowo obsobaczac Putina i wojsko rosyjskie. Jak tego nie zrobia won do Rosji spowrotem.
    • szczypawka.jadowita Re: Война -- слово женского рода... 31.12.22, 19:27
      Wtedy?
      Rosjanie i Ukraińcy mówili o tym otwarcie prawie 10 lat wcześniej:

"Przewodniczący Kongresu Ukraińskich Nacjonalistów w Obwodzie Zaporoskim Wasilij Tymczina złożył następujące oświadczenie (dosłownie): „Przyszedł nasz czas, i Dniepr stanie się czerwony od krwi Żydów i Moskali”. Przy tym on zażądał wykarczowania przed pomnikiem ofiar Głodu wszystkie brzozy i choinki, bo to „moskalskie drzewa”. Szokuje to, że nikt z obecnych tam przedstawicieli Służby Bezpieczeństwa Ukrainy, MSW, Prokuratury Generalnej nie powstrzymał rasisty. Wszyscy stali milcząc, z opuszczonymi głowami.

Od czasu rewolucji pomarańczowej mówi się o potrzebie wznowienia przez Ukrainę produkcji broni jądrowej i środków jej przenoszenia. Oczywiście, przeciw Rosji –nikt się z tym nie kryje. W samej Rosji porównuje się wartości bojowe czołgów rosyjskich i ukraińskich – bynajmniej nie w celu oceny konkurencyjności na rynkach krajów trzecich, lecz w walce.

В итоге западные танки последнего поколения (М1А2, Леклерк, Леопард-2) и украинские модернизированные (Т-84), которые, возможно, будут противостоять российским в ближнем зарубежье, изначально превосходят по броневой защите и совершенству системы управления огнем российский Т-90.
      W rezultacie czołgi zachodnie ostatniej generacji (М1А2, Леклерк, Леопард-2) i ukraińskie modernizowane Т-84, które, być może, wystąpią przeciwko rosyjskim na obszarze bliskiej zagranicy, pod względem odporności pancerza i doskonałości systemu kierowania ogniem od początku będą przewyższać rosyjski T-90."
      MiGnews.com
      • felusiak1 Re: Война -- слово женского рода... 31.12.22, 19:38
        Czy możesz wytłumaczyć z jakiego powodu Służby Bezpieczeństwa Ukrainy, MSW, Prokuratury Generalnej mialyby powstrzymać Wasilija Tymczine?
        • szczypawka.jadowita Re: Война -- слово женского рода... 01.01.23, 19:43
          Za szerzenie i wzywanie do nienawiści. Opłaciłoby się to wszystkim, także Ukraińcom.
      • stefan4 Re: Война -- слово женского рода... 01.01.23, 15:58
        szczypawka.jadowita:
        > "Przewodniczący Kongresu Ukraińskich Nacjonalistów w Obwodzie Zaporoskim
        > Wasilij Tymczina złożył następujące oświadczenie (dosłownie): „Przyszedł nasz czas,
        > i Dniepr stanie się czerwony od krwi Żydów i Moskali”

Czy istnieją przypadki, że jakiś kraj wydobywa się spod obcej okupacji i nie rozwijają się w nim żadne ruchy nacjonalistyczne i odwetowe? Mnie na razie żaden taki przypadek nie przychodzi do głowy, ale ja słabo znam historię...

- Stefan
        • szczypawka.jadowita Re: Война -- слово женского рода... 01.01.23, 19:20
          W Polsce międzywojennej nie było tego, wielu Rosjan znalazło u nas schronienie.
          Ale i ja nie znam historii, tyle co usłyszę.
          • szczypawka.jadowita Re: Война -- слово женского рода... 01.01.23, 19:26
            Dodajmy Indie i rolę angielskiego po odejściu Brytyjczyków.
            Amerykanie też ich nie prześladowali. Wręcz przeciwnie, w XIX w. byli przedmiotem podziwu w US, czytałem relacje.
            • stefan4 Re: Война -- слово женского рода... 01.01.23, 23:54
              stefan4:
              > Czy istnieją przypadki, że jakiś kraj wydobywa się spod obcej okupacji i nie rozwijają się
              > w nim żadne ruchy nacjonalistyczne i odwetowe?

szczypawka.jadowita:
              > Dodajmy Indie i rolę angielskiego po odejściu Brytyjczyków.

Niepodległe Indie i Pakistan istnieją od 1947. Ich pierwsza wojna o Kaszmir to lata 1947-1948 — czyli zaraz po wyzwoleniu. Druga wojna o Kaszmir — 1965. Kolejne wojny — 1971, 1986. Jak widać nacjonalizm był tam tak silny, że nie tylko doprowadził do jątrzących przemówień (jak w przypadku Tymcziny) ale również do kilku wojen.

Nathuram Vinayak Godse, który w styczniu 1948 zamordował Gandhiego, był wyznawcą ideologii ,,hindutvy '' — indyjskiego nacjonalizmu.

- Stefan
          • stefan4 Re: Война -- слово женского рода... 01.01.23, 23:09
            stefan4:
            > Czy istnieją przypadki, że jakiś kraj wydobywa się spod obcej okupacji i nie rozwijają się
            > w nim żadne ruchy nacjonalistyczne i odwetowe?

szczypawka.jadowita:
            > W Polsce międzywojennej nie było tego

Nie było? To pisał/mówił Dmowski (wg Wikicytatów):

• Znaczna część ziem dawnej Rzeczypospolitej, leżących poza granicami naszego obszaru etnograficznego, pozostała częścią polskiego obszaru narodowego [...]. Naród, który politycznie i cywilizacyjnie nie zwyrodniał, który moralnie nie zmarniał, takich ziem wyrzec się nie może.
                • Najodpowiedniejszym polem dla naszej ekspansji narodowej są Litwa i Ruś (…) Jest to wielkie terytorium, w porównaniu z Królestwem i Galicją słabo zaludnione
                • Gdyby Polska nie miałaby tylu Żydów, nigdy by nie było rozbiorów.
                • To jest jasne, że chcąc zapewnić przyszłość Polski, trzeba usilnie i konsekwentnie dążyć do tego, żeby Żydów w naszym kraju było coraz mniej
                • Gdybyśmy byli podobni do dzisiejszych Włoch, gdybyśmy mieli taką organizację jak faszyzm, gdybyśmy wreszcie mieli Mussoliniego, największego niewątpliwie człowieka w dzisiejszej Europie, niczego więcej nie byłoby nam potrzeba.

Tak mówił przywódca najważniejszej partii opozycyjnej i dyplomata. Mniejsi działacze, na których się opierał, byli mniej delikatni w doborze sformułowań (teraz wg innej strony Wikicytatów):

• Obecnie Niemcy przystąpili do ostatecznej likwidacji żydostwa u siebie (…) Kiedy wreszcie my przystąpimy do męskiego i poważnego rozwiązania tej sprawy?
                • Wzdrygniesz się. Tylu na jednego. Tak krew tak niepokojąco jakoś wygląda... żydów wprawdzie nie lubisz... ale tak bić? Właśnie tak, tak i inaczej, zawsze i wszędzie.

- Stefan
      • tbernard Re: Война -- слово женского рода... 01.01.23, 18:32
        szczypawka.jadowita napisała:

> Wtedy?
        > Rosjanie i Ukraińcy mówili o tym otwarcie prawie 10 lat wcześniej:
        >
        > "Przewodniczący Kongresu Ukraińskich Nacjonalistów w Obwodzie Zaporoskim Wasili
        > j Tymczina złożył następujące oświadczenie (dosłownie): „Przyszedł nasz czas, i
        > Dniepr stanie się czerwony od krwi Żydów i Moskali”.

Czyżby to sugestia, że kacapy napadli Ukrainę, aby Zełenskiego obronić przed tymi krwawymi nacjonalistami?
        Dziwaczni ci ukraińsscy naziści, co to na prezydenta wybrali nie dość, że osobę żydowskiego pochodzenia, to jeszcze rosyjskojęzycznego. Ponoć tak uciskani byli ci rosyjskojęzyczni.
        Cała ta kacapska propaganda to stek bredni.
        • szczypawka.jadowita Re: Война -- слово женского рода... 01.01.23, 19:45
          NIE. Nie ma takiej sugestii, jest tylko twoja insynuacja. Inaczej mówiąc, kłamiesz.
          • szczypawka.jadowita Re: Война -- слово женского рода... 01.01.23, 19:46
            skręcanie tematu i twoja insynuacja.
          • tbernard Re: Война -- слово женского рода... 01.01.23, 20:08
            W kłamstwach wy kacapy nie macie sobie równych.
    • stefan4 Re: Typowa ruska propaganda 02.01.23, 10:57
      krytykantka0.07:
      > W jakim celu wykreowano wizje wielkiej nacjonalistycznej Ukrainy?

Wykreowano? Kto mianowicie? Formy bezosobowe są zarezerwowane dla denialistów klimatycznych, płaskoziemców i teorio-spiskowców. Nie zabieraj im chleba.

Z bitewnego zamętu ukraińskiego nadchodzą różne głosy. Między innymi nacjonalistyczne, kosmopolityczne, prozachodnie, slawistyczne, prorosyjskie itp. Ale przede wszystkim antyrosyjskie — i przynajmniej od 24 lutego 2022 trudno się temu dziwić.

Sygnały nadchodzące z Rosji są również zróżnicowane: jedne patriotyczne, a inne nacjonalistyczne. Wielka Rosja, Święta Rosja, potężna Rosja, duchowa misja Rosji, itp..

krytykantka0.07:
      > Dlaczego Izrael w letargu

Nie mam pojęcia. A dlaczego Malta również śpi? I Tuwalu? Czemu wspominasz akurat Izrael? — przecież na świecie są państwa jeszcze mniejsze i mniej istotne.

- Stefan

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka