de_oakville 15.12.23, 23:44 Wraca normalność. Aż milo posłuchać. youtu.be/WOoYMVPs7N8?t=26 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
engine8t Re: Koniec amatorsko - "parowkówej" komisji lotni 15.12.23, 23:50 Przynajmniej tak Putin pewnie mowi. Odpowiedz Link Zgłoś
ireneo Re: Koniec amatorsko - "parowkówej" komis 16.12.23, 08:43 engine8t napisał: > Przynajmniej tak Putin pewnie mowi. ++++++++++ A to ci laurka dla tego prawosławnego paciorka kremlowskiego. Jest tak mądry jak 95% Polaków. Tych normalnych, nie prawdziwych. Szkoda, że jakiś nowogrodzki idiota powierzył mu tak delikatne zadanie tuszowania tragicznych w skutkach zaniechań swojego brata. Ta niskoilorazowa miernota zrobiła z tej tragedii farse, kosztem dziesiątek milionów urządzając sobie lata byczenia się na koszt Polaków. ------------ Coś pierdykło w tupolewie ale co? Tego nikt nie wie. Bomby robią dziś tak sprytnie że nie słychać jak pierdyknie. Podkładają je param. W pierwszej wybucha dynamit, w drugiej cała tona ciszy, tak, że pierwszej się nie słyszy. Odkrył ruskich tajemnice, kumpel Antka w Ameryce. A olśnienia doznał w chwili, gdy go z pubu wynosili. Niechby tam było dziesięć bomb i helu kilkaset kilo, to gdyby - spieprzaj dziadu stąd! - usłyszał od niego pilot, to w Mińsku na zapasowym wylazłby cały i zdrowy. A przecież, im niestrudzenie - terrain ahead!- powtarzał TAWS, widząc miast lotniska ziemię, a na niej zdrowych sosen las. Tak było bracie bliźniaku, a, że nie jestem bez winy, to przeproś za mnie rodaków, i ze mną zmarłych, rodziny. (ireneo, Listy do Formnian, 16;12). Odpowiedz Link Zgłoś
boomerang Re: Koniec amatorsko - "parowkówej" komisji lotni 16.12.23, 08:49 Putin dopiął swego. Odpowiedz Link Zgłoś
mateusz572 Re: Koniec amatorsko - "parowkówej" komis 16.12.23, 09:39 boomerang napisał: > Putin dopiął swego. Teraz to straszny dziadunio ma zagwozdkę. Do tej pory z zadowoleniem dziadunio obserwował wyrzucanie w błoto kasy podatnika w kraju nad Wisłą, a tu teraz zonk. Kraj nad Wisłą normalnieje. Odpowiedz Link Zgłoś
ireneo Re: Koniec amatorsko - "parowkówej" komis 16.12.23, 09:54 boomerang napisał: > Putin dopiął swego. ++++++++ Zapewne. Mnie tylko zastanawia jak przekonał tow. Lecha K. aby nakazał lądowanie w sztucznej mgle, w oparach helu i czyhających nań zbrodniczych brzóz tuż obok dziadowskiego lotniska pastwiska, zamiast lecieć choćby do Mińska, by osiąść w okowach rześkiego, czystego powietrza? Odpowiedz Link Zgłoś
de_oakville Re: Koniec amatorsko - "parowkówej" komis 16.12.23, 12:19 boomerang napisał: > Putin dopiął swego. Nie bardzo. To co mowil Macierewicz bylo bardzo korzystne dla Putina. Ewidentne nieprawdziwe oskarzenia pod swoim adresem Putin mogl wykorzystac mowiac wszem i wobec, ze wszystkie inne oskarzenia pod jego adresem sa rowniez nieprawdziwe. A zatem Macierewicz to w byl najleprzym razie "pozyteczny idiota" Putina. Z tym, ze na idiote to on nie wyglada, choc czesto stara sie takiego udawac. A wiec jesli nie idiota, to kto? I to pewnie teraz beda badac. Odpowiedz Link Zgłoś
boomerang Re: Koniec amatorsko - "parowkówej" komis 16.12.23, 15:56 > Ewidentne nieprawdziwe oskarzenia pod swoim adresem Putin mogl wykorzystac mowiac wszem i wobec, ze wszystkie inne oskarzenia pod jego adresem sa rowniez nieprawdziwe. Bardzo osobliwa teoria, znacznie mniej wiarygodna niż najdziwniejsze teorie konspiracyjne. Wstydź się, Dęboszczak. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Koniec amatorsko - "parowkówej" komis 16.12.23, 18:35 No i na poczatek mogl po prostu oddac te kawalki Tupolewa mowiac - " robta se z nimi co chceta, lecieliscie na wlasna reke to se badajcie i szukajcie powodow tez na wlasna reke" I dlaczego tego nie zrobil? Odpowiedz Link Zgłoś
ireneo Re: Koniec amatorsko - "parowkówej" komis 16.12.23, 18:54 engine8t napisał: > No i na poczatek mogl po prostu oddac te kawalki Tupolewa mowiac - " robta se z > nimi co chceta, lecieliscie na wlasna reke to se badajcie i szukajcie powodow > tez na wlasna reke" > I dlaczego tego nie zrobil? +++++++++. Jakich dowodów? Gdyby jaki gablotą woakowal dię fo twonej zagrody to oddqlbyś tak sobie złom nim pirat po piwie i małpkach przyznałby się do winy? Oni podali rozwiązanie - prokuratura polska zakończy śledztwo, zglosi zarzuty a my po zapoznaniu być może oddamy tę kupę zlomu. W innym wypadku w dzień po zwrotu wraku tow. Antoś i matołectwo natarliby go trotylem jak szynke w marynacie i wydzierali się na Świat - zdradzieckie kanalie zamordowali mi brata przy pomocy Putina, trotylem smierdzi od Mickiewicza do Nowogrodzkiej. Odpowiedz Link Zgłoś
ireneo Re: Koniec amatorsko - "parowkówej" komis 16.12.23, 18:59 : > engine8t napisał: > > > No i na poczatek mogl po prostu oddac te kawalki Tupolewa mowiac - " robt > a se z > > nimi co chceta, lecieliscie na wlasna reke to se badajcie i szukajcie po > wodow > > tez na wlasna reke" > > I dlaczego tego nie zrobil? > +++++++++. Jakich dowodów? Gdyby jaki gablotą wpakował się do twojej zagrody to oddałbyś tak sobie złom nim pirat po piwie i małpkach przyznałby się do winy? Oni podali rozwiązanie - prokuratura polska zakończy śledztwo, zgłosi zarzuty a my po zapoznaniu być może oddamy tę kupę złomu. W innym wypadku w dzień po zwrocie wraku tow. Antoś i matołectwo natarli by go trotylem jak szynkę w marynacie i wydzierali się na Świat - zdradzieckie kanalie zamordowali mi brata! przy pomocy Putina, trotylem śmierdzi od Mickiewicza do Nowogrodzkiej. Odpowiedz Link Zgłoś
boomerang Re: Koniec amatorsko - "parowkówej" komis 16.12.23, 21:09 > Antoś i matołectwo natarli by go trotylem jak szynkę w marynacie i wydzierali się na Świat - zdradzieckie kanalie zamordowali mi brata! I tak źle i tak nie dobrze. Co robić? Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Koniec amatorsko - "parowkówej" komis 16.12.23, 23:40 "Oni podali rozwiazanie".. i tu jest problem Jak ICH (w sensie lini lotniczych) samolot sie rozbil to kto prowadzil sledztowo? Odpowiedz Link Zgłoś
ireneo Re: Koniec amatorsko - "parowkówej" komis 17.12.23, 00:00 engine8t napisał: > "Oni podali rozwiazanie".. i tu jest problem > Jak ICH (w sensie lini lotniczych) samolot sie rozbil to kto prowadzil sledzto > wo? +++++++++ nie bardzo kumasz. Może tak.kuż masz, albo skutkiem iż zabierasz się za nieznane ci rewiry. Strona federacyjna jest ciekawa ostatecznych wyników dochodzenia polskiej prokuratury. Biegsz po tematach a te akurat są jak towary w Media Markt... Radzę je omijać. Może w zamian jakie dewocjonalia pooglądać. Też szybko czas zleci. I tak ci dopomósz buk😀 Odpowiedz Link Zgłoś
mateusz572 Re: Koniec amatorsko - "parowkówej" komisji lotni 16.12.23, 09:33 Niemniej 70 milionów czyli 1 (słownie jeden ) Sasin w błoto. Tak można grabić ciemnego luda w RP. Ciemny lud na te brewerie zapracował. Odpowiedz Link Zgłoś
borrrka Osłabiające bzdury 16.12.23, 10:50 Tak się składa, iż z wykształcenia jestem specjalistą z grubsza w tej dziedzinie - zakresu działań antkowej komisji. Nigdy w branży nie pracowałem, bo wiązało się to (gdy byłem młodym zdolnym) z wstąpieniem do resortu, a ja całkiem przyziemnie chciałem jeździć na saksy. No ale jakaś wiedza, nawet gdy skromna, pozostała i ponadprzeciętnie potrafię te brednie ocenić. Więc proszę, nie kompromitujcie sie szukając choćby śladu sensu merytorycznego w tych wypocinach. Sensu jest null, zero, zilch, ni ch.ja. Odpowiedz Link Zgłoś
prze.nick Re: Osłabiające bzdury 16.12.23, 11:16 Seryjna śmierć "samobójców" a zwłaszcza generała Petelickiego i kłamstwa Ewy Kopacz na których została przyłapana też nie mają znaczenia? Kit to szklarzowi panie Borka Odpowiedz Link Zgłoś
szwampuch58 Re: Osłabiające bzdury 16.12.23, 13:19 Zakowski z Sikorskim gdzie, czubek? Odpowiedz Link Zgłoś
ireneo Re: Osłabiające bzdury 16.12.23, 13:41 szwampuch58 napisał: > Zakowski z Sikorskim gdzie, czubek? ++++++. cbyba o ten wątek mu chodzi który pojawił się w rozmowie z Gowinen:. "Podczas pierwszego spotkania Kaczyński miał sam z siebie i bez pytania zasugerować, że wie, iż w Smoleńsku nie było żadnego zamachu! Podczas negocjacji padało więcej ciekawych kwestii". I to, już z tego roku:. "Jarosław Kaczyński w sferze publicznej twierdzi, że w Smoleńsku miał miejsce zamach. A w sferze sądowej nie tylko twierdzi, że miał miejsce wypadek , ale wręcz jako dowód przedstawia zdjęty ze stron rządowych raport Millera - komentuje europoseł KO Radosław Sikorski Odpowiedz Link Zgłoś
prze.nick Re: Osłabiające bzdury 16.12.23, 13:49 Do mnie pisałeś potomku gestapowców? Naucz się po polsku bo cię kompletnie nie rozumiem. Odpowiedz Link Zgłoś
vermieter Re: Osłabiające bzdury 16.12.23, 14:28 borrrka napisał: > Tak się składa, iż z wykształcenia jestem specjalistą z grubsza w tej dziedzini > e - zakresu działań antkowej komisji. > Nigdy w branży nie pracowałem, bo wiązało się to (gdy byłem młodym zdolnym) z w > stąpieniem do resortu, a ja całkiem przyziemnie chciałem jeździć na saksy. > No ale jakaś wiedza, nawet gdy skromna, pozostała i ponadprzeciętnie potrafię t > e brednie ocenić. > Więc proszę, nie kompromitujcie sie szukając choćby śladu sensu merytorycznego > w tych wypocinach. > Sensu jest null, zero, zilch, ni ch.ja. nie kłam burek, z wykształcenia to ty jesteś zero Odpowiedz Link Zgłoś
j-k po-niemiecka belkotko, 16.12.23, 16:06 vermieter napisał(a): > > nie kłam burek, z wykształcenia to ty jesteś zero vermieter, ty po-niemiecka belkotko, za ciagle obrazanie ludzi - kwalifikujesz sie do stalego zabanowania. Odpowiedz Link Zgłoś
boomerang Re: Osłabiające bzdury 16.12.23, 16:00 a ja całkiem przyziemnie chciałem jeździć na saksy. Macierewicz na saksy nie jeździł. Jeździł za to Michnik. Odpowiedz Link Zgłoś
boomerang Re: Osłabiające bzdury 17.12.23, 06:10 > Sensu jest null, zero, zilch, ni ch.ja. Zapomniałeś o niente Odpowiedz Link Zgłoś
boomerang Re: Osłabiające bzdury 17.12.23, 06:15 Zapomniałeś też o nichts D. H. Lawrence napisał kiedyś takie słowa o Australii, a spędził tu aż 3 miesiące, w 1922 roku: You never knew anything so nothing, Nichts, Nullus, niente, as the life here. Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 Re: Koniec amatorsko - "parowkówej" komisji lotni 16.12.23, 21:10 No to teraz pieniadze podatnika zostana wydane na "dokladne zbadanie" dzialania podkomisji Macierewicza. Głupota ekstazy. Ta podkomisja nie powinna byla zaistnieć ale zaistniala. Madrym rozwiązaniem byłoby nie ruszać tego a jedynie zabrać pieniadze. Podkomisja umarlaby naturalną smiercią, z głodu. Ta podkomisja była motywowana politycznie tak jak jej likwidacja jest motywowana politycznie. Dziwne, ze nikt nie wini Tuska Donalda Franciszka za to, że nie forsował umiedzynarodowienia sledztwa. To ugruntowaloby wiarygodność. Nie ma najmniejszej watpliwości, ze zawinili piloci. Wyjatkowy przypadek braku odpowiedzialnosci. Rosjanie wybielili swoich kontrolerow, którzy też są winni a co miedzynarodowe śledztwo uniemożliwiłoby. Odpowiedz Link Zgłoś
borrrka Zawinił ktoś, kto podjął decyzję o lądowaniu 17.12.23, 00:34 I to jedno jest pewne. Twierdzenie "iż piloci" bezpodstawne, beż poznania rzeczywistego decydenta. .Kontynuacja dochodzeń pozwoli być może dotrzeć do nagrań rozmów satelitarnych i się dowiemy. Tego i owego. Odpowiedz Link Zgłoś
ireneo Re: Zawinił ktoś, kto podjął decyzję o lądowaniu 17.12.23, 00:45 borrrka napisał: > I to jedno jest pewne. > Twierdzenie "iż piloci" bezpodstawne, beż poznania rzeczywistego decydenta. > .Kontynuacja dochodzeń pozwoli być może dotrzeć do nagrań rozmów satelitarnych > i się dowiemy. > Tego i owego. +++++ to wazystko już wiemy. Odpowiedz Link Zgłoś
vermieter Re: Koniec amatorsko - "parowkówej" komis 17.12.23, 01:04 felusiak1 napisał: > No to teraz pieniadze podatnika zostana wydane na "dokladne zbadanie" dzialania > podkomisji Macierewicza. > pieniądze zostaną też wydane na tych dwóch ułaskawionych przed uprawomocnieniem się wyroku, ale nie żal tych pieniędzy Odpowiedz Link Zgłoś
boomerang Re: Koniec amatorsko - "parowkówej" komis 17.12.23, 06:22 > Nie ma najmniejszej watpliwości, ze zawinili piloci. a czy tam wtedy ogóle byli jacyś piloci? Odpowiedz Link Zgłoś
ireneo Re: Koniec amatorsko - "parowkówej" komis 17.12.23, 09:46 boomerang napisał: > > Nie ma najmniejszej watpliwości, ze zawinili piloci. > > a czy tam wtedy ogóle byli jacyś piloci? ++++++++ teoretycznie to nie i to za wiedzą teho generała, bo kapitan dowodzący lotem nie miał uprawnień do pilotowania w tamtych warunkach. Skłamał kontrolerom, że ma. Niedwno podobna sytuacja była na lotnisku Chopina(?) gdzie pogoniono kilku pilotów bez stosownych do warunków uprawnień. Czy posiadacz karty rowerowej, jadący autem, jest kierowcą w rozumieniu kodeksowym? Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 Re: Koniec amatorsko - "parowkówej" komis 17.12.23, 17:37 Naprawdę? Jakich konkretnie uprawnień nie mial? Odpowiedz Link Zgłoś
ireneo Re: Koniec amatorsko - "parowkówej" komis 17.12.23, 18:51 felusiak1 napisał: > Naprawdę? Jakich konkretnie uprawnień nie mial? ++++++++ jak widać po skutkach niezbędnych na te warunki. Ponieważ przeszkolenia były rejestrowane, więc można odszukać informacji nt., tak jak mnie się to udalo. W komentarzu ująłem i wskazałem, nawet szczegółowo w czym rzecz. Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 Re: Koniec amatorsko - "parowkówej" komis 18.12.23, 18:08 Cyli nie wiesz jakich uprawnień pilot nie mial. Odpowiedz Link Zgłoś
ireneo Re: Koniec amatorsko - "parowkówej" komis 17.12.23, 09:54 felusiak1 napisał: > No to teraz pieniadze podatnika zostana wydane na "dokladne zbadanie" dzialania > podkomisji Macierewicza. ++++++ Oczywista ekstatyczna głupota, jak wydawanie tysięcy na szukanie przez policjantów złodzieja telefonu wiceministra, wartego kilkuset złotych. Sam wiceminister też nie więcej. I po co, żeby kilka miesięcy go karmić i kwaterować na koszt wszystkich. No, głupota. Odpowiedz Link Zgłoś
de_oakville Doświadczony pilot demaskuje Kaczyńskich 18.12.23, 13:12 Zdemaskować zamach Kaczyńskich. Pilot major Ark. Szczęsny mówi jak zdemaskować winnych katastrofy Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 Re: Doświadczony pilot demaskuje Kaczyńskich 18.12.23, 18:14 Lubisz pławić się w bzdurach. "Załoga nie miala uprawnień aby ladować w takich warunkach". Jakich konkretnie uprawnień? Odpowiedz Link Zgłoś
de_oakville Brak "piątej klepki"? 19.12.23, 00:22 Tacy ludzie jak Macierewicz czy Jacek Kurski zawsze liczyli na takie osoby w Polsce, ktorym brak jest "piątej klepki". "Ciemny lud to kupi" to slynne zdanie wypowiedziane przez tego ostatniego w telewizji. Jednak zycie kazdego potrafi mimo wszystko zaskoczyc. Zaskakuja ludzie, ktorzy kiedys na tym forum zdawali sie miec "wszystkie klepki" w porzadku. Widac z czasem cos im "odbiło". Teraz uwazam, ze to ty felusiak od dluzszego czasu pleciesz tutaj niezmiennie horrendalne bzdury. Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 Re: Brak "piątej klepki"? 19.12.23, 04:53 Spójrz w lustro. Nie można powiedzieć "Załoga nie miala uprawnień aby ladować w takich warunkach". Tak mżna odzć o kimś kto prowadzi samochód nie majac paa jazdy. W lotnictwie to tak nie wyglada. Piloci posiadali wszystkie wymagane certyfikaty c nie oznacza, ze moga lecieć jak chca. Tansponder pokazuje ich pozycję, pułap i predkość. Ale radar w Smoleńsku tego nie widział bo to nie taki radar. To czy samolot wyladuje i gdzie wyladuje zależy od kontrolera w wieży a nie od pilota. Lotnisko w Smoleńsku nie wyposazone w instalacje pozwalajace na ladowania na podstawie instrumentów. Na tym lotnisku obowiazuje VFR (Visual Flight Rules) a to mówią wyraźnie, ze widoczność musi wynosić minimum 1605 metrów (jedna mila). Tak rzynajmniej jest w USA. Być może w Sowietach jest to 1 kilometr. To lotnisko nie powinno zezwolić na ladowanie i tu dotykamy rosyjskiej "duszy". Przeciez to samolot z prezydentem i musimy uwaząc, zeby nie narazić się naczalstwu w Moskwie. No to niech xuj próbuje. Przeleci raz, drugi i poleci w -izdu do Mińska. Klopot z głowy. Przeczytaj transkrypt z kokpitu. Tam wyraźnie słychać, ze kokpit nie byl sterylny. Że Protasiuk dał doopy kiedy właczył TOGA tak jakby zapomniał, że TOGA działa jedynie na lotniskach wyposazonych w ILS. Odpowiedz Link Zgłoś
mateusz572 Re: Koniec amatorsko - "parowkówej" komisji lotni 18.12.23, 15:36 Komisja parówkowa okopuje się i tworzy stanowiska strzeleckie. Dowódca tego interesu parówkowego wzorem Ordona tworzy redutę. Czy będzie to jego bój ostatni? Odpowiedz Link Zgłoś
hadrian_pl Re: Koniec amatorsko - "parowkówej" komisji lotni 18.12.23, 18:20 Film Katastrofa w Przestworzach pokazała Światu jak ta katastrofa wyglądała.Maciorra i Kwakwa kłamstwa na ten temat wykorzystywali do wewnętrznej rozgrywki z Tuskiem.To chyba większość Polaków wie,no ale 500+,emerytura +,bon turystyczny + i inne plusy zamknęły Polaków buzie. Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 Nie mieli uprawnień aby ladować w takich warunkach 18.12.23, 21:14 "Nie mieli uprawnień aby ladować w takich warunkach" to bzdura powtarzana z uporem. Lotnisko w Smoleńsku nie posiada ILS wobec czego obowiazują zasady VFR czyli pilot musi widzieć. Regulacje VFR w USA precysują, ze na wysokości 1200 stóp nad ziemią pilot musi widzeć 1600 metrow. Nie ma pilota na calym bozym swiecie, który mialby "uprawnienia" do ladowania bez widoczności i instrumentow. Zaloga byla we mgle na wysokości 363 metrów i nie widziala nic i to byl moment aby odlecieć na zapasowe lotnisko. Pomijam fakt, ze lecieli za szybko i za wysoko aby wyladować w dobrych warunkach. Odpowiedz Link Zgłoś
szwampuch58 Re: Nie mieli uprawnień aby ladować w takich waru 18.12.23, 21:59 Kwik kwik Felus? Odpowiedz Link Zgłoś
boomerang Re: Nie mieli uprawnień aby ladować w takich waru 18.12.23, 22:03 Gdzie oni lecieli to my nie wiemy. Ciała ich zwożono potem skądś do lasku smoleńskiego dla polskiej delegacji. Podobno podchodzili do lądowania 4x. Pomijam tu rolę ściętej brzozy. Sam minister Sikorski przyznał w wywiadzie z Żakowskim że to był zamach. Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 Re: Nie mieli uprawnień aby ladować w takich waru 18.12.23, 22:07 Daj spokój Odpowiedz Link Zgłoś
ireneo Re: Nie mieli uprawnień aby ladować w takich waru 19.12.23, 10:53 boomerang napisał: > Gdzie oni lecieli to my nie wiemy. Ciała ich zwożono potem skądś do lasku smole > ńskiego dla polskiej delegacji. Podobno podchodzili do lądowania 4x. Pomijam tu > rolę ściętej brzozy. Sam minister Sikorski przyznał w wywiadzie z Żakowskim że > to był zamach. +++++++. a co to Sokorski. Jak on usłyszał kurdupla który sad uświadomił że to wypadek, to nawet ja już w zamachy nie wierzę: "To Kaczyński w sądzie w sprawie przeciwko Sikorskiemu o wypadku:. “Jarosław Kaczyński uważa, że w Smoleńsku miał miejsce wypadek - tyle że twierdzi, że jego brat się do niego nie przyczynił, ale wręcz uważa, że raport Millera jest rzetelnym dokumentem, który prawidłowa ocenia, że jakoby nie było żadnych nacisków na pilotów - powiedział europoseł “ To jest w aktach sądowych jeśli jeszcze same się nie uszkodziły. Odpowiedz Link Zgłoś
boomerang Re: Nie mieli uprawnień aby ladować w takich waru 19.12.23, 21:12 czy znaleziono już kokpit? Odpowiedz Link Zgłoś
ireneo Re: Nie mieli uprawnień aby ladować w takich waru 20.12.23, 01:08 boomerang napisał: > czy znaleziono już kokpit? ++++(+ jest w Częstochowie, zakonnica go podprowadziła, ruskim sprzed nosa, w fałdach sutanny. Kiedy kurdupel powiedział to w sądzie, że jego śp. brat bliźniak zginął jak normalny człowiek, a nie poległ, to w oknach kokpitu rozbłysło światło choć żarówki wcześniej ukradli jacyś bezdomni pielgrzymi z Torunia. Odpowiedz Link Zgłoś
ireneo Re: felus jak zwykle po swojemu 19.12.23, 09:12 > felusiak1 napisał: > > > Spójrz w lustro. > > Nie można powiedzieć "Załoga nie miala uprawnień aby ladować w takich war > unkach > > ". Tak mżna odzć o kimś kto prowadzi samochód nie majac paa jazdy. > > W lotnictwie to tak nie wyglada. Piloci posiadali wszystkie wymagane cert > yfikat > > y c nie oznacza, ze moga lecieć jak chca. > > Poczytaj fachowców a nie zmyślaj: ++++++++ prócz tow. Antosia są i inne autorytety, ale jeśli nie figurują w niezależnej to nie ich. Mie mam do tskich ilorazów cierpliwości, ale może ty dasz radę tak na chłopski rozum wyjaśnić jakie te certyfikaty ważne. Protasiuk nawet z lewym nie mógł podchodzić do lądowania jeśli nie widział celu z odległości 800m. W rzeczywistości bylo więcej ale tego już nie podam bo będą kombinować by zejść na tamte metry. Wg zapisów pilot miał taką kiepską widoczność, że aby zobaczyć pas musiałby zejść na 200/300 m. Przy 400 już ślepy jak bez okularów. A teraz streszczenie, bliżej rozumkom. Jeśli kierowca jest krótkowidz i ma wbite do prawa jazdy okulary, to może bez nich jeździć? Może tobie odpowie, bo mnie nie chce się z koniem kopać. I w finale. Jeśli spowoduje z tej ślepoty wypadek to rodzina dostanie pośmiertnie nagrodę, bo z nim zginął prezydent który na taką jazdę i prędkość pozwolił? Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 Re: felus jak zwykle po swojemu 19.12.23, 15:19 Nie kop sie z koniem, to może być bolesne. W lotnictwie są dwie odległości. Pionowa i pozioma. Można zejść na 300 metrow i widzieć ziemię pod spodem i nie widzieć pasa przed sobą. Protasiuk zszedl do 30 metrow i nie widzial ziemi pod sobą. Gdyby drugi pilot obserwowal wskazania wysokościomierza ciśnieniowego a nie polegał na radarowym to prawdopodobnie do katastrofy nie doszłoby. Przed pasem jest głeboki jar. I kiedy radar pokazywal 100 metrow samolot był faktycznie na wysokości 30 metrow nad poziomem pasa bez widoczności. I kiedy Protasiuk dał pełny gaz to samolot reaguje na to po około 6 sekundach czyli prze te 6 sekund nadal opada. To wszystko jest w raporcie. Trzeba jedynie chcieć przeczytać bez emocji. Są też tam wykresy z czarnej skrzynki pokazujące predkość, szybkość opadania itd. PS. Piloci byli zbyt młodzi i zbyt niedoswiadczeni. Młodość cechuje się brawurą i niedocenianiem ryzyka. Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 Re: felus jak zwykle po swojemu 19.12.23, 15:51 Jakie certyfikaty? Zasady widoczności ustalane są przez ministerstwa albo agencje rzadowe. Samolot ladowal w trybie VFR a to najprawdopodobniej oznacza, ze rosyjskie przepisy wymagają 1800 metrow widoczności poziomej na pulapie 120 metrow co jest szczodre. Amerykańskie wymagają widocznośći 1600 metow na pułapie 363 metrow. Z tym, ze te zasady odnoszą się do zachmurzenia a nie mgły. A podaje je METAR czyli sluzba meteorologiczna. To jest w komunikacie ATIS dla kazdego lotniska gdzie pilot slyszy kod lotniska, czas, używany pas do ladowania, pułap chmur, widoczność, siłę i kierunek wiatru, ciśnienie. Sudbury Airport ATIS Lima - Real ATC recording June 2014 Odpowiedz Link Zgłoś
szwampuch58 Re: Koniec amatorsko - "parowkówej" komisji lotni 19.12.23, 19:30 Bez TVP PiS nie będzie miał głównego narzędzia do mobilizacji własnego elektoratu przy pomocy kampanii nienawiści. Odpowiedz Link Zgłoś
boavista4 Re: Koniec amatorsko - "parowkówej" komis 20.12.23, 01:20 Wszystkie strony zainteresowane dobrze wiedza jak to bylo,, a dlaczego Kaczor stale to podgrzewa? bo nie moze powiedziec prawdy, podobnie jak wszyscy inni. A jaka jest prawda ? Dowiemy sie jak sie dowiemy , Ciekawe co Tusk zrobi ze schodkami. Wesolego Alleluja! Odpowiedz Link Zgłoś
ireneo Re: Koniec amatorsko - "parowkówej" komis 20.12.23, 04:17 boavista4 napisał(a): > jaka jest prawda ? +++++++++++ Prawda jest znana i oczywista, zapisana na brzozowych listkach. Las smoleński każdego świtu, powtarza taką rozmowę z kokpitu: - Nie da się, pasa ni śladu, za to mgły od choolery! -no to spiep**aj dziadu, Generale bacz na stery! Wytknie mi, jak będę spóźniony, ta małpa w czerwonym. -Tak jest, zwierzchniku! rozkaz wykonamy. Będziesz w porę na pikniku. - o kurwa!!! spadamy! - Tak było bracie bliźniaku, poczuwam się do winy, przeproś w moim imieniu rodaków, i zmarłych, w katastrofie, rodziny. (ireneo, Listy do Nowogrodzian, 4;10). Odpowiedz Link Zgłoś
boavista4 Re: Koniec amatorsko - "parowkówej" komisji lotni 21.12.23, 18:02 kiedys sie dowiemy: o parze prezydenckiej, kogo pochowali na wawelu i ktore trumny sa puste, i mnostwo innych rzeczy wyjdzie na jaw. Teraz to nie zadna pora , Nawet o Sikorskim generale , tajemnica jest po 80 latach! Wszyscy wiedza z wyjatkiem narodu. Ale czy wiemy jak zginal Wladyslaw Warnenczyk? Uratowali go zakonnicy , a potem zostal ojcem Columba na portugalskiej wyspie. Tymczasem Polacy stwierdzili ze byl bohaterem pochowanym w bulgarskiej Warnie. Byc moze ze Lechu zostal pozniej ojcem nowgo Kolumba i jezdzi na lyzwach na Biegunie Poludniowym. Pamietamy ze Gitler Adolf dozyl poznej starosci w Argentynie. Odpowiedz Link Zgłoś
ireneo Re: Koniec amatorsko - "parowkówej" komis 21.12.23, 20:13 boavista4 napisał(a): > kiedys sie dowiemy: > o parze prezydenckiej, > kogo pochowali na wawelu i ktore trumny sa puste, +++++++++ załóżmy, że tak mogło być, to dziś już nie byłoby gdzyż nie wyobrażam sobie, aby nawet byle małpkowy obszczymurek przetrwał tyle z tak zdemolowanym, obciążonym taką liczbą ofiar, sumieniem. Odpowiedz Link Zgłoś
de_oakville Rosyjskie wzorce PiS-owskiej propagandy 22.12.23, 12:26 TVP i spółka Odpowiedz Link Zgłoś
boavista4 Re: Rosyjskie wzorce PiS-owskiej propagandy 22.12.23, 12:47 Teraz powinnismy plakac po upadku Macierowicza. Ale nie bojta siem, on zmartwychwstanie I wtedy se chlusniemy! Odpowiedz Link Zgłoś