26.05.24, 12:06
czyli pomoc w "popelnianiu samobojstwa" przestaje byc przestepstwem a staje sie sie "normalne". Prawo bedzie jutro (27 maja) dyskutowane publicznie w dyskusji we francuskim parlamencie i wyglada na to, ze coraz wiecej zastrzezen i prawnych ograniczen w eutanazji zaczyna byc usuwane.

Dlaczego jest to waznym problemem we Francji? Pewnie dlatego, ze mamy coraz wiecej starszych ludzi i, ze zaczyna brakowac lekarzy. Innym rozwiazanie problemu byloby przesuniecie w gore wieku emerytury. Ale, pewnie wladza wykonawcza juz sobie wyobrazila jakie protesty to wzbudzi i poszla inna droga.

Ogolnie rzecz biorac w Europie srednia zycia jest juz ponad 80 lat. A wiec kilkanascie lat zyje sie na koszt spoleczenstwa. A ze dzieci jest coaz mniej to kto ma na rencistow pracowac?

PF
Obserwuj wątek
    • a.jej.rkoniak Re: Eutanazja 26.05.24, 12:28
      co ma piernik do wiatraka
      ilość dzieci do eutanazji?
      jakby popełnienie samobójstwa stanowiło trudność nie do przebycia...
      to jest problem ludzi cierpiących na bolesne, nieuleczalne choroby
      instynkt życia jest zwykle silniejszy
      o ile rodzina nie ma innych planów spadkowych
      • polski_francuz Re: Eutanazja 26.05.24, 13:04
        a.jej.rkoniak napisał(a):

" co ma piernik do wiatraka. Ilość dzieci do eutanazji?"

Im sie jest starszym tym wiecej chorob sie pojawia. W tym malo/nie uleczalnych.

PF
        • boomerang Re: Eutanazja 26.05.24, 22:28
          wszystkie choroby są uleczalne, jeśli nie korzysta się z lekarzy
          • a.jej.rkoniak Re: Eutanazja 27.05.24, 02:31
            nie w każdym powiecie jest babka-zielarka co odczynia ...
            czasem trzeba proszkami i zastrzykami lub okładami (z ciepłych piersi)
    • j-k wiek emerytlny... 26.05.24, 16:46
      tematu nie unikniecie - a Francja ma najnizszy w stosunku do swoich sasiadow...

a wasz dzielny Prezio - gotowy wyslac wojska na Ukraine - tego tematu jakos unika...
      .
      forsal.pl/artykuly/484880,w-unii-podnosza-wiek-emerytalny-kiedy-do-tego-dojdzie-w-polsce.html

PS. pisales cos do mnie, ale email mi wyparowal. napisz, please, raz jeszcze.
      • polski_francuz Wiek emerytalny...message 26.05.24, 18:55
        j-k napisał:

"tematu nie unikniecie - a Francja ma najnizszy w stosunku do swoich sasiadow... a wasz dzielny Prezio - gotowy wyslac wojska na Ukraine - tego tematu jakos unika..."

Uniknac sie nie da bo dlug panstwa rosnie.

" PS. pisales cos do mnie, ale email mi wyparowal. napisz, please, raz jeszcze."

Przed 2 laty, temat juz nieaktualny.

PF
        • boomerang Re: Wiek emerytalny...message 26.05.24, 22:31
          Uniknac sie nie da bo dlug panstwa rosnie.

Potrzebne nowe rozdanie, jak w grze "Monopoly" i sprawa załatwiona.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka