26.10.24, 13:40
Rozmawialem pare dni temu ze znajomym z forum,on sie mnie pyta jak to jest z podatkami w usa od emerytury.
Mowi mi ze jego znajomi przyjechali do kraju i maja tylko amerykanska emeryture od ktorej placa podatki w Polsce.
Sa obywatelami usa , polskiej emerytury nie maja.
Ot i moje pytanie, czy obywatele usa mieszkajac w Polsce (niewane ze sa urodzeni w kraju) musza placic podatki od swojej emerytury tam gdzie mieszkaja? W tym przypadku Polska?

Moze ktos cos wie na ten temat? Interesuje mnie to.
Obserwuj wątek
    • polski_francuz Re: Podatki 26.10.24, 14:22
      duni1 napisał:

" Moze ktos cos wie na ten temat? Interesuje mnie to."

Zyje we Francji, co prawda, ale moim zdaniem podatki od dochodow sie placi gdzie sie zyje. Sam dostaje troche polskiej renty i ja deklaruje we Francji. Aha, i placi sie podatki od dochodow tylko w jednym miejscu by uprecyzyjnic.

PF

PF
    • vermieter Re: Podatki, 26.10.24, 14:54
      Interesująca konstrukcja. Znajomi znajomego z forum hehehe...
      Zapytaj w Urzędzie Skarbowym, będziesz miał informację z pierwszej ręki. Nawet nie będziesz musiał podawać swoich danych osobowych.
      • boavista4 Re: Podatki, 26.10.24, 17:43
        Moja znajoma pracowala w USA, wyjechala do {Polski , gdzie zostala dyrektorkabardzo powaznej instytucji, Zbierala emeryture amerykanska (Social Security Benefits) , ktora jest nieopodatkowana w USA, poniewaz jest to fundusz pobierany i opodatkowany w czasie pracy obywatela. Te benefity zostaly przekazane na polskie konto bankowe mojej znajomej, i po latach musiala zaplacic od tego polski podatek , tak wysoki ze niemal dostala zawalu serca, Jakie sa umowy miedzy Polska a innymi krajami Uni Europejskiej tego nie wiem. Poniewa to wydarzenie mojej znajomej mialo miejsce 3 lata temu, wiec dokladnie nie wiem jak to jest,
        • engine8t Re: Podatki, 26.10.24, 20:17
          Social Security oficjlanie i prwnie jest opodatkowany podatkiem federalnym tylko ze ma rerstrykcje - tzn opdatkowuje sie go dopiero powyzej pewnej kwotyc dochodow i procent opodatkowanie zalezy od wysokosci wszytkich dochodow ale ni emzne byc wiecje niz 85% SS brane do opodatkowania.
          A wiec dla kogos kto dostaje tylko i wylacznie SS (bo to w sumie ni e emrytura ale zasilek emrytalny) to podatkow zwykle nie placi ale jak ma prywatne "pension" i do tego SS (bo i tak mozna i jeszcze dochody z 401k to placi..

www.irs.gov/newsroom/irs-reminds-taxpayers-their-social-security-benefits-may-be-taxable
    • engine8t Re: Podatki, 26.10.24, 18:18
      Obywatele USA zawsze musza sie corocznie rozliczac i placic podatki ze wszytkich dochodow na swiecie w USA bez wzlgedu na to gdzie mieszkaja. Jedyna wyjscie aby tego nie music robic to zrezygnowac z obywatelstwa.
      Jesli sie wyprowadz do Polski to musza sie z podatkow USA rozliczac i wypelniac formy do konca dni swoich i jesli im wyjdzie ze wzoru ze przekroczyli prog podatkowy to musza placic podatki to musz placic w USA

Teraz
      W USA nie ma podatku od emerytury ale tylko do pewnej kwoty powyzje ktorej zaczyna "skromnie" opodatkowywac.
      Jesli ktos miial tylk jaks srednia emryture i zadnyc innych dochodw to podatku nie placi..
      Ale
      Wszyko zalezy jak wysoka jest emrytura i czy masz dodatkowe dochody oprocz (z bankow, inwestycji, pracy dodatkowej etc,,) i wtedy w zaleznosci od tego ile masz dochodow razem placisz podatki albo nie... Z tym ze max mozesz miec opdatkowane tylko 85% emerytury.

A teraz Polska opodatkowuje wszytko lacznie z emerytura wiec jak sie przeprowadzisz do Polski i staniesz sie rezydentem (mieszkasz tam dluzej niz 1/2 roku) to musisz w Polsce zglosic wszytkie swoje dochody i placic podatki - tu juz Polacy maja w D czy to emrytura czy nie - masz dochody to masz te 18 czy 20% podatku.

A wiec jak masz duzo emryture w USA to w USa azplacisz podatek. Jak ja przeslesz do Polski to w Polsce zaplacisz dodatkowo.
      Ale ze Polska i USA maja umowe o nie dublowaniu podatkow to mozesz to co ci Polacu opdatkowali odjac od amerykanskich podatkow.
      Tak ze majac tylko emryture w USa to generalni epodatkow nie za palcis zplacisz w USA bo ni eprzekroczysz progu ale jak ja przeslesz do Polski to Polska to opdatkuje .
      • engine8t Re: Podatki, 26.10.24, 18:39
        Juz wiele lat temu byla umowa pomiedzy Polska a USA aby rzeczy nieopdatkowane w jednym kraju byly rowniez wolne od podatkow w drugim. Ta umowa wymaga ratyfikacji oby stron i Polska ja dawno ratyfikowala (chyba w 2013) a USA jeszcze nie. Lezy sobie gdzies w Kongresie niby "zaakceptowanan i zalecna do ratyfikacji ale Kongres nic w tym kierunku nie robi (mozna sie jedynie domyslac dlaczego) a wiec na razie nawet jak w USA podatku nie placisz to w Polsce musisz i odworotnie.

• 1.melord Re: Podatki, 27.10.24, 01:48
          Umowa z 2013 o ktorej napisales to chyba nowelizacja?
          Obowiazujaca dalej umowa o unikaniu podwojnego opodatkowania pomiedzy Polska i USA zostala podpisana jeszcze za PRL w 1974r.
      • bmc3i Re: Podatki, 27.10.24, 02:30
        engine8t napisał:

> A wiec jak masz duzo emryture w USA to w USa azplacisz podatek. Jak ja przesle
        > sz do Polski to w Polsce zaplacisz dodatkowo.
        > Ale ze Polska i USA maja umowe o nie dublowaniu podatkow to mozesz to co ci Pol
        > acu opdatkowali odjac od amerykanskich podatkow.

Tak, ma, tylko że ta umowa nie weszła w życie, bo od 2013 roku Kongres - a właściwie Senat - nie miał dotąd czasu, aby ją ratyfikować.

> Tak ze majac tylko emryture w USa to generalni epodatkow nie za palcis zplacisz
        > w USA bo ni eprzekroczysz progu ale jak ja przeslesz do Polski to Polska to op
        > datkuje .
        • duni1 Re: Podatki, 27.10.24, 15:34
          OK, dzieki, mnie to tam zwisa i powiewa co on ma i co placi, ja nie place .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka